събота, 16 май 2015 г.

В Китай за 19 дни построиха 57-етажен небостъргач! Видео

Китайската компания Broad Sustainable Building Co. твърди, че сградите, построени от нея са най-бързо вдигнатите постройки в света. Наскоро тя завърши един от проектите си - Mini Sky City, небостъргач с 57 етажа. Строителството е отнело точно 19 дни, или по 3 етажа дневно. 

Видео

В същото време някъде в Люксембург: Премиерът стана невеста!

Премиерът на Люксембург Ксавие Бетел (42 г.) и партньорът му - белгийският архитект Готие Дестене (36 г.), днес празнуват сватбата си. Покани са получили 500 гости. Сред тях е и белгийският министър-председател Шарл Мишел.

Бетел сключи вчера брак с дългогодишния си интимен приятел Дестене. Така той стана първия министър-председател на държава от Европейския съюз, който има официален гей брак. Той беше сключен вчера сбедобед в кметството на люксембургската столица. Бракът беше узаконен лично от кметицата Лиди Полфер.

Пред кметството щастливото семейство за кратко позира пред обективите на любопитни граждани, след което се оттегли за скромен прием, даден за най-близките преди днешното сватбено тържество.

Бетел и Дестене се залюбиха през 2010 г. Двамата обявиха годежа си през август миналата година. Бракът им обаче стана възможен едва след 1 януари т. г., откогато сключването в Люксембург на подобни съюзи между представители от един пол е разрешено.

Сватбата е факт, но сватбеното пътешествие се отлага, оповести Бетел. Идната седмица той заминава за Казахстан за участие в евроазийската среща на върха Astana Economic Forum.

Макар Бетел да е първият премиер в Европа, който минава под венчило с любим мъж, той има именит предшественик политик. Предишният германски външен министър във втория кабинет на Ангела Меркел Гидо Вестервеле се омъжи за изгората си Мронс.

КТБ - 84 специални сметки на ГЕРБ, 44 на ДПС и 18 на БСП

84 сметки на ГЕРБ, сред които има и на 6-има министри, 44 на ДПС, които са "изметени" преди фалита на КТБ, и 18 на БСП, сред които има и една на евродепутат.

Така обобщи Вера Ахундова - бивш акционер в КТБ и експерт от сдружение "Ние гражданите", списък с 300 специални сметки от фалиралата банка. Тя каза пред Нова тв, че този списък ще бъде изпратен на Европейската комисия.

Ахундова описа специфичното разделение на клиентите в банката и даде пример - когато в друг трезор откриваш сметка, към името на клиента не се записват данни като "съпруг, съпруга на депутат, на министър, на зам.-министър". Т.е. клиенти на КТБ са били лица, които или са водени от някого, когато са откривали депозитите си, или са заявявали, че някой ги праща.

По повод на партийните сметки тя поясни, че има и на физически лица, и фирмени, но на всички пише с кого са свързани.

От 44-те сметки на ДПС 11 са на депутати от 41-вото и 42-рото Народно събрание. В момента паричното наличие по тези смети е общо около 6 млн. лв., а някои от 7-цифрени и 6-цифрени са станали 700 лв., 10 лв. или нула. "Малко са тези, които са се объркали - има останали 4-5 сметки с по 1 млн. лв.", поясни тя.

Ахундова потвърди, че едната е на Ахмед Доган, който е оставил осемстотин осемдесет и няколко хиляди лв. Тя каза, че в такава ситуация е и дъщерята на вицепрезидентката Маргарита Попова, която има в банката два депозита - за 800 000 и 200 000 лв.

Сред "депесарските сметки" фигурират 10 на кметове и общински съветници, и на двама от членовете на ВСС от квотата на ДПС. (Такива са Васил Петров и Магдалена Лазарова. Петров е баща на жената, от която Делян Пеевски има дете, и за него вече стана ясно, че си е спасил парите на 17 юни 2014 г. Магдалена Лазарова още докато вървеше предаването по Нова тв, звъннала в студиото, за да обяви, че нито тя, нито членове на семейството й са имали депозити в банката, б.р.)

Имало е 19 сметки, за които като учредител или действителен собственик са записани фирми, свързани с Ирена Кръстева - те са били 7- цифрени, сега са почти нули, или по тях има по 500 лв., т.е. - изтеглени са преди закриването на банката.

"Ваденето на суми е започнало още от март 2014 г. Те са били информирани - съвсем системно и професионално са извадили всичките си пари. Сценарият е от края на 2013 г.", твърди Ахундова.

С това тя обясни факта, че от ДПС тръгна идеята, която в момента подкрепя и Бойко Борисов - да се осветлят всички клиенти на банката.

"Максимално са изчистили собствените си сметки с цесии и са абсолютно сигурни, че нищо няма да се намери в банката. Само че има архиви", каза Ахундова.

Тя очаква да бъде осветлено състоянието до 31 декември 2013 г., за да се види какво е направено в месеците до поставянето на банката под специален надзор.

Над 700 млн. лв. са кредитите, които са били отпуснати на фирми и лица от кръга на ДПС. Информацията на експертката е, че от тях 500 млн. лв. са били изтеглени само по време на мандата на Пламен Орешарски.

"Нито лев от тези кредити не е платен. Те са превъртяни до голяма степен през цесии. Значи от общо 850 млн. цесии 500 млн. са на ДПС", обясни Ахундова.

От 84 сметки, свързани с ГЕРБ, 18 са на депутати, 19 са на кметове, областни и общински шефове, 8 на зам.-министри, сред които има и сегашни, и 6 са на министри. Шест са на членове на ВСС, ВКС и прокуратурата.

От 18 сметки на БСП, 14 са на български депутати и една е на евродепутат. Има една на министър и 3 на зам.-министри.

На две от сметките е пишело, че титулярят е "брат на премиера".

Тези 300 депозита не съдържат всички сметки - много хора, които са ги закрили преди специалния надзор, вече не фигурират в системата, поясни Ахундова. Тя поправи премиера Бойко Борисов, който миналата седмица каза, че става въпрос за 1000 хитри депозанти според нея става дума общо за 250-260 човека.

Тя обясни и решението данните да бъдат пратени в Европейската комисия така: "Върховният административен съд специално в случая и прокуратурата са частни в България".

"Ние се превръщаме все повече в султанат. Върви османизация на икономиката и на държавата ни", заяви Ахундова.

Домусчиев към журналист:Ти олигофрен ли си? Видео

-Къде видя празни места, бе олигофрен?
Собственикът на "Лудогорец" Кирил Домусчиев нарече журналист "олигофрен" и го изгони по време на снощните празненства по случай откриването на трибуна "Моци" и четвъртата шампионска титла на 70-годишнината на "орлите".

Бизнесменът се вбеси от въпрос на репортер как се чувства от това, че стадионът не е пълен, а "Лудогорец" има троен празник.

"Ти олигофрен ли си?! С олигофрени не ми се говори, изригна шефът на КРИБ и член на Изпълкома на БФС.
- Искаш ли да ти покажа справка от продадените билети? Нямаше места за всички и затова продавахме билети за правостоящи. Къде видя празни места? На трибуна "Моци" имаше най-долу, но хората от агитката се бяха качили до входовете и оттам гледаха срещата. Виж справката! Защо си дошъл да се заяждаш? Махай се, не искам да говоря с олигофрени."

ВИДЕО 

Чалга концерт на Античния театър в Пловдив! От Общината: Попфолк музиката не е забранена от Закона

Чалга концерт ще разлюлее Античния театър в Пловдив. Събитието е планирано за 4 юни, когато „Пайнер“ ще празнува 25 години от създаването си. От кръчмата труженичките на фолка ще излязат на сцена, където двайсет века по-рано са били играни първите творби на античната драма. А след четири години градът ще бъде Европейска столица на културата…

„Пайнер“ са получили разрешение за ползване на Античния театър от Община Пловдив – в нея има специална комисия, която разглежда молбите за наем на древното културно средище. Тарифата, гласувана от Общинския съвет за наем на сцената за една вечер е 2880 лева с ДДС.

Георги Титюков – кмет на район „Централен“, твърди, че първоначално е имало молба концертът на бъде на централния градски площад, но била отхвърлена.

„Попфолк музиката не е забранена от Закона и реално погледнато няма мотив да бъде отказано използването на Античния театър, но така или иначе решението е взето от „голямата“ община“, обяснява пред „Дарик“ Титюков.

Горя заведение във Варна

Сн. "Таралеж"

В центъра на Варна е изгоряло кафене "Арома". Заведението се намира на улица "Шейново". От МВР засега не са изяснили причините за пожара.
Снимки "Таралеж":

Сн. "Таралеж"

На тази дата: 16.5.1836 г. Едгар Алън По се жени официално за 13-годишната си братовчедка Вирджиния

Едгар Алън По е американски писател, поет, редактор и литературен критик, считан за представител на американския романтизъм.
Родителите му умират, когато той е невръстно дете. Отгледан е от Джон и Франсис Алън от Ричмънд, Вирджиния, но не е осиновен от тях. След като учи за кратко във Вирджинския университет и прави опити за военна кариера, решава да се отдаде на писателска кариера, която започва скромно с малката стихосбирка „Тамерлан и други поеми“ (1827 г.), подписана анонимно - „от жител на Бостън“.

После сменя фокуса си от поезия към проза и прекарва следващите няколко години работейки за литературни списания и вестници. Неговата работа го принуждава постоянно да се мести. Той живее в Балтимор, Филаделфия и Ню Йорк. В Балтимор през 1835 година сключва брак с 13-годишната си братовчедка Вирджиния Елиза Клем По. През януари 1845 г. огромен успех му носи поемата „Гарванът“. 2 год. по-късно, на 30 януари 1847 г., съпругата му Вирджиния умира от туберкулоза. На 7 октомври 1849 г. Едгар Алън По умира на 40-годишна възраст. Причините за неговата смърт и до днес остават неизяснени.

След своите ранни опити в поезията, По обръща вниманието си към прозата. Той издава няколко разказа и започва работа по своята единствена пиеса - „Политик“. През октомври 1833 е награден от „Сатърдей Визитър“ (Saturday Visitor), балтиморски вестник, за своя разказ „Писмо в бутилка“. Този разказ впечатлява Джон П. Кенеди, заможен балтиморец.

Той помага на По да публикува други свои разкази и го запознава с Томас Л. Уайт, редактор на „Саутърн Литерари Месинджър“ в Ричмънд. Едгар става помощник редактор на списанието през август 1835, но е уволнен след няколко седмици, защото неколкократно идва пиян на работа. Връщайки се в Балтимор  тайно се жени за своята братовчедка Вирджиния на 22 септември 1835. Тогава тя е на 13 години, въпреки че на брачния договор е записана като 21-годишна. Писателят се връща в Ричмънд заедно с Вирджиния и майка ѝ, след като отново е назначен на работа от Уайт, обещавайки добро поведение.

Той остава на този пост до януари 1837. По време на този период Едгар твърди, че тиражът на „Саутърн Литерари Месинджър“ е скочил от 700 до 3 500 бройки. Той публикува няколко поеми, рецензии на книги, критика и разкази. На 16 май 1836 писателят официално се жени за Вирджиния в Ричмънд.

Една вечер през януари 1842 г. Вирджиния получава първите признаци на туберкулоза, докато пее и свири на пиано. По го описва като прекъсване на кръвоносен съд в гърлото й. Тя се възстановява частично. Едгар започва да пие повече, заради стреса от болестта на своята любима. Той напуска „Греъмс Мегъзин“ и се опитва да намери нова работа. За известно време се мъчи да получи правителствен пост. Връща се в Ню Йорк, където работи за кратко в „Ивнинг Мирър“ (Evening Mirror) преди да стане редактор на „Бродуей Джърнъл“ (Broadway Journal), а по-късно и единствен собственик. Писателят се отчуждава по това време от другите си колеги, като публично обвинява Хенри Уадсуорт Лонгфелоу в плагиатство, въпреки че Лонгфелоу не отговаря на обвинението. На 29 януари 1845 се появява поемата „Гарванът“ в „Ивнинг Мирър“ и става всеизвестна сензация. Въпреки че това прави името на Едгар много по-популярно почти моментално, той получава едва 9 долара за своята публикация.

„Бродуей Джърнъл“ се проваля през 1846 г. По се мести в малка къща в Бронкс, Ню Йорк. Този дом днес е известен като "Къщата на По". Вирджиния умира там на 30 януари 1847 г. Биографи и критици предполагат, че често срещаната тема за „смъртта на красива жена“ в творбите на По се дължи на загубата на много жени в неговия живот като майка му и съпругата му

Вицове, май 2015 г.

България в една снимка!

СмЕх


- Иване, след  половин литър ще можеш ли да работиш?
- Ще мога.
- А след литър?
- Ще мога.
- А след  два?
- Няма да мога да работя, но ще мога да ръководя.

***

През лятото на 2013 колкото хора са били на протеста, горе-долу толкова са били и в кабинета на Цветан Василев.

***


Виртуалните запознанства се делят на два периода: до първата снимка и след това.

***


Уникални са чудесата на гражданската авиация - закуска в София, обяд в Лондон, вечеря в Ню Йорк, багажа ти в Буенос Айрес...

***


-  Съседе, на кой се кара постоянно твоята жена     
-  На кучето
-  Горкото животно. Вчера му викаше, че ще го изгони от вкъщи и ще му вземе ключовите.


****
Всяка сутрин нови вицове


петък, 15 май 2015 г.

В същото време някъде в Разград

Трибуна „Моци” на стадиона на Лудогорец в Разград бе официално открита.

Съоражението бе открито с рязане на лента, което бе направено едновременно от петима души. Министър председателят на България Бойко Борисов, президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов, министрите Лиляна Павлова и Владислав Горанов, както и кмета на Разград Денчо Бояджиев. Преди това новата трибуна бе осветена от поп.

„Страшно“ събитие:  премиер, министри, шеф на БФС и  кмет откриват ЕДНА ТРИБУНА!

Дано го излъчват директно по Би Ти Ви.

Македонците ни надминаха по компромати! Вижте видео

Никола Груевски
Управляващи и опозиция в Македония подновиха войната с компрометиращите записи, като Социалдемократическият съюз на Македония (СДСМ) на Зоран Заев пусна записи, в които премиерът Никола Груевски си урежда луксозна лимузина с държавни пари, а ВМРО-ДПМНЕ отговори с видео, на което се вижда Заев да иска подкуп от 200 хиляди евро.




В първия разговор Груевски уточнява с Янкуловска какъв автомобил иска точно:


„Искам да бъде последен модел - Full Mercedes. На задните седалки искам да има екрани за малките, абе, да бъде Full. И започвай с процедурата за покупката на колата. Да "разиграем", че става въпрос за кола на МВР. До изборите колата да се води на МВР", казва Груевски, на което Янкуловска отговаря: „Да, да така ще бъде. Колата ще се води на МВР".

След този разговор Янкуловска разговаря с шефа на спецслужбите и братовчед на премиера Сашо Миялков: "Ей, нямаш представа каква фантазия е колата - има и масаж на задните седалки. Няма по-хубава кола в Македония от тази", пояснява Янкуловска в разговора с Миялков. "Супер, №1, перфектен", обяснява Янкуловска.
Понастоящем и Янкуловска, и Миляков вече не са на постовете си, след като премиерът ги отстрани заради провала на спецслужбите в Куманово. При пестрелка с терористи осем полицаи бяха са убити, а 37 - ранени.
Във вторият разговор се уличава лидера на опозицията в подкуп:




Зоран Заев 
Лидерът на Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) е искал подкуп от 200 000 евро.

Срещу него  вече има повдигнато обвинение за искане на подкуп.

От МВР съобщиха, че Заев е искал 200 000 евро от бизнесмен от Струмица, за приватизация на терен. 100 000 от парите били за изграждане на храм в града, а останалите 100 000 за него.

Адвокатът на Василев: Списъците са достоверни! Скоро очаквайте нови компромати

Списъците, разпространени в медиите, са достоверни, те са изготвени от три служителки на банкера Цветан Василев. Това каза адвокатът на банкера Цветан Василев Константин Симеонов в сутрешния блок на БТВ. Той подчерта, че клиентът му, с когото се е свързал чрез телефонен разговор с Белград, е бил категоричен, че не е изпращал на медиите никакви файлове със списъци. "В самото посещение няма нищо срамно. КТБ беше сериозна банка", посочи той.

Адвокатът не изключи вероятността списъците да са изтекли от някой от охраната на банката. "Няма лошо, че тези хора са ходили при Цветан Василев, който е бил личност с влияние в бизнеса, обществения и политическия живот. Лошото е, ако лъжат, че не са ходили". По думите на адвоката, Пеевски е посещавал банкера всеки ден, но липсват от списъка, тъй като е твърде вероятно да е влизал през гаража. Някои хора не са били записвани, визирам Делян Пеевски.

По някаква причина той не фигурира в тези списъци. Това го знам от Цветан Василев, от служители на банката или той е бил "много вътрешен човек" и не е бил записван. Възможно е да е влизал през друг вход или да се е пазел, защото е знаел какво ще последва с КТБ".

Депутатът и банкерът през цялото време бяха заедно, защото участваха в общи проекти, разкри адвокатът. Доколкото знам цялата сграда разполага с камери и е много вероятно депутатът да е заснет. Такива материали при г-н Василев няма, категоричен беше Симеонов. Той не изключи вероятността записите да са или в прокуратурата, или да са унищожени.

Тази банка беше умишлено съсипана и всички ще плащаме за това. Действията бяха координирани от медиите и политиците. Аз лично вече съм против г-н Василев да се прибере в България, защото има много силни врагове тук, заяви той. От списъците става ясно, че десетки политици, журналисти, общественици, икономисти са били на опашка пред кабиента на ексбанкера.

Попитан как ще коментиран запис направен с дрон над луксозен имот, за който се твърди, че е на банкера, адвокат Симеонов коментира: "Богата държава се прави от богати хора. Г-н Василев има огромни доходи, които са декларирани и на които е платил данъците". На въпрос кога да очакваме нови компрометиращи записи, той отговори: "Много скоро. Веднага щом политиците започнат да лъжат".

Екстра СмЕх

Произведено от "Таралеж", следва продължение...Част 15 ( 14 ТУК)





Бели расистки крадат багажа на бездомен чернокож. Фъргюсън, САЩ.











Адолф Хитлер слуша Деветомайска реч на Владимир Жириновски. Москва, Русия.

















Беше разкрита тайната на американското
богатство.
Плакат: „ САЩ-долу ръцете от нашите пенсии“. Москва, Русия.













Японски робот-продавач се е изключил
заради повреда в главния компютър. Префектура Нагоя, Япония.


ДПС напусна парламента заради Баташкото клане

Напрежение в парламента предизвика повдигането на темата за Баташкото клане. Докато съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов четеше от парламентарната трибуна декларация за трагичните събития от 1876 година, която да бъде приета от депутатите, народните представители на ДПС демонстративно излязоха от залата.

Въпреки това Симеонов изчете докрай документа. В него той спомена и Илинденско-Преображенското въстание, както и насилственото прогонване на българите от Одринска Тракия.

На килимчето при Цветан Василев! Имената от списъците на КТБ

Разпространенните вчера сцисъци с гости на Цветан Василев говорят за претрупания график
на банкера година преди банката да бъде обявена във фалит. Няколко записа са заличени с коректор.
Кои са посетителите в кабинета на Цветан Василев.

Политици:

Депутатът от ДПС Йордан Цонев, който напоследък сипе тежки думи срещу схемите на работа на КТБ. Бившия премиер и бивш лидер на ДСБ Иван Костов. От тетрадките се виждат неколкократни посещения на  зам.-председателя на АБВ и бивш вътрешен министър Румен Петков – сам, а в един от случаите и придружаван от Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО и зам.-председател на парламента. На срещи при Василев са били и депутатите от БСП Явор Куюмджиев, Кирил Добрев (в един от случаите придружен от сестра си), Димитър Дъбов (описан като "г-н Дъбов"), Атанас Мерджанов, бившият съветник на Сергей Станишев - Росен Карадимов. Сред честите гости е и Димитър Абаджиев, бивш депутат от СДС и ДСБ, както и бивш член на партията на Яне Янев РЗС. Той беше и представител на България в проекта Набуко, изпратен от правителството на ГЕРБ. На няколко срещи в тези периоди е бил и бившият министър на отбраната в кабинета на Иван Костов Бойко Ноев, който миналото лято обяви, че 90% от парите на военната индустрия са били в КТБ.
Настоящият депутат от "Български демократичен център" (преди "България без цензура" на Николай Бареков) и бивш тв водещ Росен Петров,  бившият лидер на СДС Пламен Юруков, Георги Гергов от БСП.

Бизнесмени:

Неколкократен посетител на кабинета на Василев е съдружникът му доскоро в "Булгартабк" италианският бизнесмен Едуардо Миролио.
Палитрата от бизнес посетители обхваща различни сфери – през собствениците на "Винпром Пещера" - Антон Щерев и Атанас Петров, бивши и настоящи акционери в "Петрол" - Гриша Ганчев, Денис Ершов, Димитър Събев, свързани с оръжейния бизнес (оръжейния търговец Петър Манджуков, Банко Банков, основен акционер в "Аркус", Николай Ибушев, изп. Директор на "Арсенал"), Борислав Дионисиев – член на борда на редица дружества, Георги Гергов – бизнесмен и лидер на БСП в Пловдив, Богомил Манчев, един от собствениците на ПИБ Цеко Минев.
Икономистът и настоящ съветник на министъра на икономиката Божидар Лукарски – Владимир Каролев няколко пъти е записан в тетрадката за посещения.
Братята Милен и Георги Велчеви както и Красимир Катев, който беше заместник-финансов министър при управлението на НДСВ също са сред посетителите.
На 21 ноември 2013 пред или в кабинета са се засекли Милен Велчев и Иван Костов.

Младен Михалев, известен като Маджо съвместно с Венцислав Стефанов, президент на футболен клуб "Славия"също са отбелязани в тетрадките с посещение на 7 ноември 2013 г.

Сред посетителите са и други бизнесмени Виктор Папазов, Веселин Марешки, енергийният лобист Стефан Гамизов.

Медиите:

Сред тях са Петьо Блъсков, издател на "Труд", Силва Зурлева и Дидие Щосел, главен изпълнителен директор на "Нова телевизия", Иван Гарелов, предишния директор на БНР Валери Тодоров (банката в един период беше рекламодател на държавното радио – бел. ред.), собственикът на "24 часа" Венелина Гочева, ПР специалистът и собственик на novinite.bg (в този сайт Василев често дава интервюта след затварянето на банката) Максим Бехар, рекламният собственик и акцонер в БиТиВи Красимир Гергов, издателите на "Преса" и "Тема" Тошо Тошев и Валери Запрянов, бившият шеф на "Фрог нюз" Огнян Стефанов, Светослава Тадаръкова. Тук се нарежда и журналистката Нора Стоичкова, понастоящем от "ТВ Алфа", която при едно от посещенията си е в тандем с Петьо Блъсков. Сред посетителите са и журналистите Ива Николова, Иван Михалев (бивш главен редактор на "Труд"), Тома Томов.

Тук може да се добавят и социолозите Андрей Райчев и Кънчо Стойчев, както и Мира Радева. Гост е бил и Влади Въргала (така е вписан в тетрадката), който не крие, че е бил спонсориран от Василев и е сред най-пламенните му поддържници.

Държавата:

Прави впечатление, че редовно около 18:45 ч. кабинетът на Василев е посещаван от все още оглавяващият Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев.
Тогавашният шеф на банков надзор в БНБ, който е разследван за КТБ, Цветан Гунев също е посещавал банкера.
Гост е и ректорът на УНСС Стати Статев, който е и в управителните органи на БНБ, а в университета беше домакин на спонсорираната от Василев среща с Пол Кругман.
Добро представяне има и от бивши шефове от ДАНС, в чиито доклад за дейността през миналата година нямаше и дума за КТБ. Виждат се имената на бившият заместник-председател Иван Драшков, Веселин Марков, бивш шеф на отдел в агенцията. През кабинета по една или друга причина са минали бившите шефове на ДКЕВР Ангел Семерджиев и настоящият на КРС – Веселин Божков, бившият министър на финансите Петър Чобанов, който и досега уверява, че не може да бъде обвинен, че е "проспал" случващото се в КТБ преди то да излезе на повърхността.
Ген. Уесли Кларк, който подкрепи "България без цензура" на Бареков също е посетил Василев.


Заличаване с коректор!

"Нямам хора в списъка, изпратен от Цветан Василев." Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в коментар за списъка.
Да не излезе случайно, че последното име, видимо заличено с коректор, е това, на Вежди Рашидов.

На тази дата: 15.5.1925 г. Гео Милев е извикан в полицията за „малка справка” и изчезва безследно

На 15 май 1925 г. поетът Гео Милев е извикан в полицията за „малка справка” и изчезва безследно. Останките му са открити през 50-те години в масов гроб край София (Илиенци). Разпознат е по изкуственото око, поставено му по време на операциите в Германия след тежкото раняване на фронта.

Георги Милев Касабов, известен като Гео Милев, е български поет и публицист, основен представител на експресионизма в българската литература. Заедно с други симпатизанти на левицата той е убит от полицията след атентата в църквата „Света Неделя” през април 1925 г. Никога не е членувал в Комунистическата партия.

Гео Милев е роден на 15 януари 1895 г. в Радне махле (дн. Раднево) в семейство на учител. По-късно баща му се премества в Стара Загора, където основава книжарница и издателство.

През 1907 г. Гео Милев учи в старозагорската гимназия (1907–1911). По това време издава ръкописни вестници, съставя сборници, които сам илюстрира, пише хумористични, патриотични и интимни стихотворения, превежда от руски език стихове на Александър Пушкин, Михаил Лермонтов, Николай Некрасов, Афанасий Фет и други.

Гео Милев следва романска филология в Софийския университет „Свети Климент Охридски“ (1911–1912), след което продължава образованието си в Лайпциг (1912–1914). Там слуша лекции по философия и пише дисертация за поезията на Рихард Демел.

През декември 1913 г. в списание „Листопад“ се появяват първите му публикации — „Литературно-художествени писма от Германия“. През юли 1914 г., след започването на Първата световна война, заминава за Лондон, където се запознава с емигриралия белгийски поет Емил Верхарн. Върнал се отново в Германия, за да продължи образованието си, Гео Милев e заподозрян, че е английски шпионин и е арестуван в Хамбург от немската полиция. Поради липса на доказателства е освободен. Пристига в Лайпциг, но събитията го принуждават скоро да се прибере в България (1915).

В България Гео Милев печата в ограничен тираж лирични хвърчащи листове за Стефан Маларме, Рихард Демел, Пол Верлен, Емил Верхарн и Фридрих Ницше, които съдържат преведени от него стихове, като всеки лист е посветен на някой от младите поети-символисти Николай Лилиев, Димчо Дебелянов, Теодор Траянов, Людмил Стоянов и Николай Райнов.

Гео Милев поема грижите около книжарницата на баща си, който е мобилизиран. През март 1916 г. той също е мобилизиран и изпратен в Школата за запасни офицери в Княжево. Оттам като старши подофицер е изпратен в 34-ти троянски полк, който е на позиция при Дойран. Назначен е за командир на разузнавателния апарат в града. На 29 април 1917 г. неговият пост е открит от англичаните и е подложен на артилерийски огън. Милев е тежко ранен в главата и загубва дясното си око.

През февруари 1918 г. Гео Милев заминава със съпругата си за Берлин, за да бъде опериран, като остава там до март 1919 г. Въпреки няколкото не леки операции, по време на престоя си посещава библиотеки, музеи, изложби, театри.

Революционния кипеж в Германия, който има възможност да наблюдава, по-късно отразява в някои откъси от „Грозни прози“. В Берлин се запознава с новите явления в немската литература, свързва се с немски писатели и художници, превежда и печата в експресионистичните списания „Ди Акцион“ и „Дер Щурм“.

След като се завръща в София, Гео Милев издава списание „Везни“ (1919–1922), което се оформя като трибуна на символизма и експресионизма в България.

В започналото да излиза през януари 1924 г. списание „Пламък“ Гео Милев печата статии, „Грозни прози“, поемата „Септември“, началото на поемата „Ад“. Заради поемата „Септември“ книжка 7–8 на списанието е конфискувана, а Милев е даден под съд. През януари 1925 г. списанието е забранено.

На 14 май 1925 г. Гео Милев е осъден на една година тъмничен затвор, глоба от 20 000 лв. и лишаване от граждански и политически права за 2 години. Той възнамерява да обжалва делото пред Апелационния съд, но на 15 май е извикан за "малка справка" от полицията и изчезва безследно. Белезите от насилие, както и показанията на ген. Иван Вълков пред съда през 1954 г., доказват, че е брутално удушен с телена примка.

Гео Милев е баща на детската писателка Леда Милева, един от първите генерални директори на БНТ. Днес има квартал в София, наречен на неговото име.

Вицове, май 2015 г.

Пазарна ниша...

СмЕх


Истински кaвaлер е този който излиза от колата и казва:
- Браво скъпа! Ти паркира чудесно!
Мерцедесът отдавна беше ударен, тази котка и без това не можеше да ходи, а и дървото не беше нужно на комшията...

***

Влиза мадама в бижутерски магазин и пита - Колко струва тази огърлица?
Продавача отговаря - 100 000 лева.
Аууу .... кошмар.
А тази до нея, пита пак жената.
Два кошмара - отговаря продавача.

***

Лиляна Павлова попитала сътрудниците си:
– Колеги, добре ли станаха картите с дюните?
– Бетон са, шефке!

***

Във връзка с препоръките на Европейския съюз на всеки депутат ще бъдат дадени по 10 000 евро за да бъде приет закона срещу корупцията.

***

Свалих Библията в електронен вид . Има най-различни менюта в горната част. Едно от тях се нарича " Контакт с автора " .
Нещо непосмях да кликна там.

***
Всяка сутрин нови вицове

четвъртък, 14 май 2015 г.

Посланиците на САЩ и Франция ни дават акъл за съдебната реформа

Посланиците на САЩ и Франция отправиха призив към управляващите да предприемат конкретни стъпки за извършването на фундаментална съдебна реформа. Дипломатите Марси Рийс и Ксавие дьо Кабан за пореден път настояха България да гарантира върховенството на закона и независимостта на своите магистрати. Те подкрепиха инициативата за съдебна реформа, предприета от правосъдния министър Христо Иванов, но напомниха, че властите трябва да осигурят и прилагането на новото законодателство.

“България е изправена пред - да използвам думите на Мартин Лутър Кинг младши – “суровата неотложност на настоящия момент“ да укрепи върховенството на закона и да се пребори с корупцията“, каза посланикът на САЩ в своето встъпително слово по време на конференцията за проблемите на съдебната реформа, организирана от Американската търговска камара.

Марси Рийс допълни, че е “окуражена“ от предложената стратегия за съдебната реформа, която включва и промени в конституцията, но напомни, че управляващите трябва да поемат и “истински ангажимент“ за промени.

“Това, което имам предвид, е да се изгради съдебна система, на която може да се има доверие, не е ангажирана политически, не действа избирателно и произволно и където справедливостта тържествува. Също така, имам предвид система, за която гражданите вярват, че се използва само за наказване на извършено престъпление, а не за получаване на финансова облага или за разчистване на политически сметки“, каза дипломатът.

Бойко към учителите: Говорете с абитуриентите всичко да е с мяра на баловете

"Моля ви се, говорете с учениците по абитуриентските празници всичко да е с мяра. Виждате, два дена се въртят по всички телевизии кючеци, гюбеци на маса, под маса. Да, веселят се млади хора, но нека всичко да е с мяра", това призова премиерът Бойко Борисов, който присъства на националния конкурс "Учител на годината", организиран от Синдикатът на българските учители.

"Ако може да им повлияете, защото никой друг по-добре от вас не може да го направи. Обръщам се и към родителите - пускат ги и какво става в тази нощ, как карат? Всеки път броим трупове", каза Борисов. Той обясни, че няма как да напълни държавата с полицаи и на всеки автомобил да сложи катаджии."Това е работа на учителите, на родителите, но най-вече на обществото", добави премиерът.


По повод исканията на учителите за 20 млн. допълнително в бюджета, Борисов каза, че се надява със събраните над 1 млрд. лв. повече приходи да може през октомври да има увеличение.

Разпространиха списъци кой е посещавал КТБ! Цветан Василев с опровержение!

Цветан Василев изпрати ново писмо до медиите и българската общественост. В него банкерът обяснява, че не използва както обикновено своя личен сайт, тъй като постоянно е хакван.

Василев публикува и книгата с посетители на сградата, в която се намираше офисът му, за да покаже КОЙ е искал и идвал на срещи с него. Само бърз поглед показва, че сред имената има политици, бизнесмени и журналисти.

Проверка на записите, за които е посочено, че посещават Цветан Василев - отбелязван е ден, час на влизане и напускане, както и дали посетителят е придружаван от охрана. Отразените посещения започват от 8 юли 2013 година. През първата седмица Цветан Василев е посетен в кабинета си три пъти от председателя на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев, два пъти от бившия вътрешен министър Румен Петков, още от рекламния бос Красимир Гергов, главния редактор на "Труд" Иван Михалев, както и депутатите Йордан Цонев и Явор Куюмджиев.

По това време се провеждаха всекидневни и многобройни протести срещу правителството на Пламен Орешарски, провокирани от избирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Многобройно е било присъствието в кабинета на Василев по същото време.

15 юли е ден, разпределен между бизнес, журналисти и социолози - сред по-известните са финансиста Емил Хърсев и бизнесмена Митко Събев, журналистите Светослава Тадаръкова, Ива Николова, Мирослав Иванов, социолозите Кънчо Стойчев и Андрей Райчев. Блести присъствието на проф. Стати Статев, ректор на УНСС, станал известен с това, че препоръча да протестиращите студенти да се махнат от България.

На 16 юли вече дежурната журналистическа група се повтаря, последвана от забележителна поредица - 10.55 - бившият министър Милен Велчев, 11.28 - депутатът от ДПС Йордан Цонев, само две минути по-късно - в  11.30 - Иван Костов. Интересно дали срещата е била обща, или са чакали заедно пред кабинета на г-н Василев. Следват Румен Петков и към края на деня - в 16.38 - естествено, Стоян Мавродиев.

Работният 17 юли започва с шефът на КРС Веселин Божков в 8.45.

По обед се е класирал и сегашният депутат и съпредседател на патриотите в парламента Красимир Каракачанов, по-късно депутатът на Яне Янев Димитър Чукарски, следван от бившия военен министър и бивш посланик в НАТО Бойко Ноев. 

Следва четиридневно отсъствие, след което в групата на лица с отношение към журналистиката се включва и тогавашният издател на "Дума" Николай Малинов, който бързо настига ритъма на посещения на сегашния главен редактор на "Труд" Петьо Блъсков.

Един от любопитните посетители към края на месеца е Росен Карадимов, един от най-приближените съветници на премиера Станишев, смятан за сивия кардинал на правителството. Той е последният посетител - в 17.51 ч.  през 24 юли.

През август постоянните посетители са разнообразени от зам.-министъра на спорта Йордан Йовчев, самият Христо Стоичков и сегашният ни посланик в Москва Бойко Коцев - тогава наш постоянен представител в Европейския съюз.

ВИЖ ПЪЛНИЯ СПИСЪК ТУК


Ето и целия текст на писмото на Цветан Василев без редакторска намеса:

"Уважаеми дами и господа,

Обръщам се към вас като представители на информационни медии, за да осветля важен акцент от случващото се в продължение на почти една година с КТБ АД.

Вероломното покушение, което беше извършено срещу банката от политико-икономически кръгове, следствие, прокуратура и съд, както и БНБ, НАП и всевъзможни други държавни институции, доведе до неминуемия й крах. Крах, който коства много на депозантите в банката, както и на държавата, поради злия умисъл или безхаберие на лицата, които я управляват.

Върху гърба на една от малкото национално отговорни български банки се упражняваха знайни и незнайни герои, които в изобретяването на издевателства спрямо нея надминаха и средновековната Инквизиция.

И всичко това ставаше пред очите на обществото, което беше умело заблуждавано за истината около банката от сътворителите на нейното убийство, диригентите му и техните изпълнители. Следвайки заповедите издавани от бункера "Берлин", те и досега крият от българските граждани какво всъщност причиниха на банката.

Но не затова е целта на настоящето ми писмо. С него искам да обърна внимание на един друг аспект – този за морала и ценностите на днешния политически, икономически и всевъзможен "елит" в България.

По време на реализирането на зловещия сценарий срещу КТБ АД много политици, финансисти и икономически експерти неведнъж повтаряха, че случващото се с банката не е реално и че е дирижирано от два политико-икономически кръга, както и от техните лакеи в следствие и прокуратура. Постепенно обаче, тази обективно изразявана защита се превърна в спорадични вопли, след това в тихи стонове и, към днешна дата, изцяло заглъхна.

Както съм имал възможност в предишни мои интервюта да заявя – не политиците са ме създали. От мен те, особено нагло и арогантно, се възползваха. Паразитираха върху мен и за да опазвам КТБ АД съм се принуждавал да им правя услуги дълги години. Когато отказах да продължа – те просто убиха банката. Активни участници и мълчаливи съучастници бяха всички.

И всички ме предадоха.

Политици и не толкова /социалисти, патриоти, демократи, либерали, реформатори/, бивши и настоящи министри, бизнесмени и не толкова, одитори, братя "хотелиери" /сега участващи в плячкосването на БТК/, тв шефове, журналисти, субекти, ръководили дълги години сектор "Сигурност", синдикалисти, мастити фармацевти, издатели, енергийни шефове и експерти.

Всички. За тях Цветан Василев се превърна или в демона ограбил хората, или просто спря да съществува.

Тези другари много бързо забравиха времето, когато, както вече съм казал, се редяха на опашки и чакаха със седмици пред кабинета ми, за да ме видят.

С каква цел – сами ще си отговорите. Каква работа би могъл да има при мен един политик например? И каква работа би могъл да свърши за средна продължителност на среща 5-7 минути?! И изобщо, срещал ли се е с мен или само със секретарката ми, за да се запознае след това със съдържанието на един плик? Досещате се за какво говоря нали?

С видеото на добре пеещия гуверньор мисля, че показах достоверността на твърденията ми, че целият този "елит" паразитираше върху мен и КТБ АД. Сега давам ново доказателство – факсимилета от пропусквателните тетрадки за последните около две години, за да се убедят хората, че всички тези хубавци от "елита", казващи им кое е вярно и кое не, висяха редовно при мен с искане за това и онова и най-вече – за онези неща.

Факсимилетата се съдържат в линковете, които прилагам по-долу. Не ги качвам в личния си сайт поради ежедневните опити да бъде хакнат, за да ме спрат да говоря истината. Но няма как да ми запушат устата.

Изпращам това писмо и на недоброжелателни медии с единствената цел истината за тези, които облъчват обществото с тезата: "Цветан Василев окраде банката и избяга" да стигне до възможно по-голяма част от него.

А на паразитите ще кажа едно – истинското шоу тепърва предстои!".


ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ С ОПРОВЕРЖЕНИЕ!


Няколко часа след като медиите получиха писмо, посписано "от Цветан Василев", официалният сайт на банкера публикува опровержение.

В опровержението обаче не става дума за прикрепените четири файла. Досега автентичността на списъците не е отречена.


Някои от записаните имена  потвърдиха, че точно на тези дати и в посочения час са били на посещение при Цветан Василев. Според приближени до банкера, списъците са верни.

"Уважаеми дами и господа,

За пореден път, бих искал да подчертая, че разпространявам публичните си изявления единствено чрез личния си сайт www.vassilev.bg.

Днес, 14.05.2015 г., зависими медии, контролирани от #КОЙ и #НяКОЙ, достигнаха ново дъно на моралната низост, разпространявайки писмо от „мое име“. Освен че не съм автор на това писмо, изтъквам, че не комуникирам с медии с ниски етически стандарти.

Интересно е също така да се отбележи, че имаше над 300 опита за хакването на личния ми сайт само през последните седмици.  Очевидно след като #КОЙ и #НяКОЙ не успяха да ми „затворят устата“ поради нелицеприятните за тях факти, които излагам, решиха да се опитат да ми припишат думи, които ги устройват. "

Цветан Василев

Борисов: Нямам хора в списъците с посетители на Василев


"Нямам хора в списъка, изпратен от Цветан Василев." Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в коментар на разпространените днес списъци с имена на посетители на банкера във вече фалиралата КТБ.


"Мен ме няма със сигурност. Аз нямам хора там", заяви премиерът, цитиран от агенция "Фокус". Борисов направи коментара по време на заключителния етап на конкурса "Учител на годината", чийто гост бе той.



Обновена!
Плевнелиев с гаф и в Монголия...Чети ТУК

(Без)смъртен полк!...Чети ТУК

Кристалина Георгиева - кандидат за шеф на ООН?

Статията е публикувана във вчерашния брой на списание "Политико". Авторът Райън Хийг е редактор и старши кореспондент на списанието в ЕС,  бил е говорител на бившата еврокомисарка Нели Крус от 2012 до 2014 г. Оригиналното й заглавие е "Главният оперативен директор на Европа".

Шестмесечната Комисия на Юнкер обеща нов начин на работа на ЕС - по-отговорен пред избирателите и по-опростен в своя подход към регулирането. Всичко трябва да бъде "по-умно и по-добре".

Но докато брюкселските анализатори са заети с всемогъщия първи вицепрезидент на Европейската комисия Франс Тимерманс - водача на авангарда във войната срещу свръхрегулацията, има и друг човек, който работи повече върху основите на една реформа.

Вицепрезидентката Кристалина Георгиева се надява да преобърне натрупания с години цинизъм по отношение на това как  ЕС харчи пари. Тя възнамерява промените да се извършат вътре в ЕС, а не от законодателния му орган. Всъщност, тя е главният оперативен директор на ЕС.

В кариерата си, започнала от нископлатена академична работа зад Желязната завеса в родната си България, минала през управлението на националните интереси на 186 държави - като вицепрезидент на Световната банка, и стигнала до ръководството на Агенцията на ЕС за хуманитарната помощ в предишната комисия, Георгиева си е изградила репутация на страхотен администратор.

"Всичко, с което се захвана, го преработвам, преструктурирам и го оставям..." казва Георгиева в интервю за "Политико".

"15 години по-късно то продължава да функционира по почти същия начин."

Особено забележително е, че един от най-реформаторски настроените членове на сегашната Комисия идва от една от най-корумпираните държави в ЕС.

Георгиева е очевидно горда с родината си - тя организира всяка година празник с български народни танци в Брюксел. Въпреки това наскоро се пошегува, че ако 96% от българите не вярват на съдебната система, останалите 4% очевидно са съдии. Първото й назначаване в Комисията, през 2010 г., бе след като предишният български кандидат бе обвинен в корупция.

Какво предстои?

Резкият скок на кариерата й кара мнозина да се питат дали Георгиева може да се опита да поведе Обединените нации, когато Бан Ки-мун напусне поста си в края на 2016 г. Очаква се постът "генерален секретар" да отиде при кандидат от Източна Европа, но дипломатически източник от ООН заяви, че страните от Източния блок все още не са започнали ефективна кампания за осигуряване на поста.

"Те още не са готови за преговорите за  размяна на гласове, за да спечелят  мнозинство в Общото събрание на ООН," каза дипломат от организацията. "Не могат да се справят с основната задача надпартийният консенсус да е не просто вътре в държавата, а в целия Източен блок."

Друга пречка: България вече има кандидат за поста в лицето на шефката на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Така че Георгиева ще трябва да се бори със своя сънародничка.

Но източникът от ООН заяви, че има и друг важен фактор за един успешен кандидат - той да бъде "приемлив и за Русия, и за САЩ..." Успешната работа на Георгиева в Световната банка включваше и четири години в Москва, където тя управлява финансовото портфолио на Русия.

Георгиева отказа да коментира бъдещите си планове. Но ако тя успее да разтърси брюкселската бюрокрация, това ще я постави в добра позиция за още една голяма международна роля.

"Нямате представа колко е голяма сегашната ми работа", каза Георгиева.

За разлика от другите шест вицепрезиденти на Комисията, които имат само малки екипи, Георгиева разполага с хиляди служители в 10 отдела, които й докладват.

Част от промените, които тя се опитва да наложи: да преобърне отношението на Комисията и Парламента към парите на данъкоплатеца.  Досега средствата бяха третирани като задължение на гражданите да ги дават и право на ЕК и ЕП да ги харчи; по-прецизно оценяване на работата; реорганизиране на отделите на Комисията така, че структурата им да съответства на политическите приоритети на президента Юнкер.

"Екстремни спортове"

Контролът върху разходите на ЕС и критиките са по-сериозни от всякога. Националните правителства, изправени пред собствените трудни икономически времена, продължават да оказват натиск върху Брюксел. Например във Великобритания Дейвид Камерън наскоро определи своя призив за рязане на бюджета като ключовото си постижение в ЕС-политиката, а победата му на местните избори даде нов тласък на идеите му.

Предшественикът на Георгиева като бюджетен комисар, Януш Левандовски, наричаше тази работа "екстремни спортове".

Бившият комисар Нели Крус, която посети Георгиева миналата седмица, подчерта, че работата с разходите на ЕС е "различно" предизвикателство.

"Дори Сталин не е имал седемгодишни планове", каза тя.

Георгиева се фокусира върху дисциплината, а не както досега - отстъпчивост към традиционните молби в стил "повече Европа" и оправдание на харчовете с политическа мотивировка.

Подходът й спечели първа победа през декември, когато Георгиева успешно увеличи с € 3.50 милиарда бюджета за 2014 чрез процедура, която изисква съгласие от Европейския парламент и всяка от 28-те държави-членки.

"Тя не поиска едно евро, от което да няма нужда", заяви един от преговарящите в процеса. "Играеше като честен брокер."

Говорител на една от консервативните спрямо бюджета страни-членки на ЕС каза:

"Тя не ни размахва пръст,  а слуша.  И това се приема добре."

Ето какво добавя и един генерален директор, който се отчита пред Георгиева:

"Тя е възприемана като много сериозен партньор, както в Парламента, така и в Съвета. Уважавана е, защото има авторитет от миналото, базиран на дисциплината."

И ще се нуждаят от нея. Георгиева, наред с другите си цели, иска да създаде смарт-приложение, което обяснява как се харчи всяко евро от ЕС. Вече са налице опасения, че такава откритост ще създаде само повече критика.

Един получател на финансиране от ЕС, пожелал анонимност, заяви, че процесите в ЕС протичат толкова сложно и контролът върху докладите за финансиране е толкова повърхностен, че "в крайна сметка напълно лъжем" за това как  използваме парите, които получаваме. Едно такова приложение с пълно разкриване на информацията, твърди източникът, просто ще направи по-видими злоупотребите в цялата система.

Оценяването

Заедно с промяната в културата на разходите на ЕС, Георгиева има намерение да наложи и различна управленска култура.

"Промените в момента са постоянни. Ние трябва да се научим да се приспособяваме", каза Георгиева, като добави, че 33-те хиляди души персонал на Комисията просто ще трябва да живеят с последствията.

"Ако искате да реформирате ЕС, трябва да се започнете с HR," заяви старши съветник на президента Юнкер, който оприличи начина на работа  в Комисията с тази във френската администрация отпреди 30 години.

Георгиева каза, че на първо място сред промените й е "обръщане на 360 градуса" на оценката на работата, при което служителите на Комисията ще имат обратна връзка както с подчинените, така и с шефовете си.

Всички отдели сега се преразглеждат

Наред с това всички отдели са подложени на бързи макро-оценки, които Георгиева иска да приключи в края на лятото. Това се извършва от  вътрешни и външни консултанти и много прилича на основния ремонт, който тя успя да направи в последната комисия, когато движеше Агенцията за хуманитарна помощ.

"Това, което искам да направя, е да започна с хоризонталните служби", заяви тя. "Да се увеличи съотношението "персонал-служител в HR" (Човешки ресурси), също и в IT-сектора. Искам да го направя първо с HR, искам  хората да знаят, че не съм ги погнала."

Но официалните говорители потвърдиха, че тя се стреми и да приведе ведомствените програми в съответствие с "10-те политически приоритета", които Юнкер представи пред Европейския парламент през 2014 г.

Това означава, че и други ведомства са изправени пред съкращения най-рано през юни. Георгиева вече спечели одобрението на колегите си да премести или ефективно да понижи седем директори на DG GROW  - Генералната дирекция за вътрешен пазар, промишленост, предприемачеството и малкия бизнес. Вътрешни документи на Комисията, видени от "Политико", показват, че DG GROW ще загуби около 200 служители.

История, която да продам

Говорителят на Георгиева Александър Винтерщайн каза, че тя е започнала с GROW, тъй като дирекцията е с "висок потенциал за рационализация" - евфемизъм на Комисията за раздут отдел. Това е един постоянен проблем, който отчасти обяснява защо Георгиева е създала длъжността "главен икономически анализатор" на Комисията.

Докато синдикатите физически блокираха предшественика на Георгиева през 2013 г.,  затова, че не се постара да им уреди увеличения на заплатите, нито един от трите синдиката, с които се свърза "Политико", не са готови да критикуват сегашните планове.

Вицепрезидентката заяви, че "всеки е готов за промяна", след турнето-изслушване, което  проведе по време на първите си седмици в офиса.

В крайна сметка обаче, Георгиева ще се нуждае комисарите да са обединени зад нея. Тя ще трябва да разчита на техните политически инстинкти, а не на обичта им в края на деня.

"Казвам им и те го знаят, доверете ми се,  мога да ви помогна само ако и вие ми помогнете...  помогнете ми да направим една история, която е продаваема за данъкоплатеца", казва тя. "Ако хората не знаят какво правим с парите им, защо да ни подкрепят?"

Брад Пит снима филм за „Шеврон“

Народът на Еквадор се опитва да спре снимките на документален филм, продуциран от Брад Пит, за щетите, нанесени на околната среда в латиноамериканската държава от американската енергийна компания „Шеврон“. През 2011 г. те бяха осъдени да платят на страната най-високата в историята на международното право глоба – 9,5 милиарда долара. Същата година енергийната компания получи петгодишно разрешително за търсене и проучване на шистов газ в Североизточна България. Парламентът обаче наложи мораториум върху така наречения фракинг – технологията на хидравлично разбиване, чрез което се проучва и добива газ от шисти.

В Туитър тръгна кампания с хаштага #BradDoTheRightThing (Брад, направи това, което е справедливо – бел. ред.) с цел да убедят холивудската звезда да се откаже от проекта си. Продуцентската компания на актьора – Plan B – придоби правата върху книга, посветена на осъждането на „Шеврон“, „за да направи евентуално филм по случая“, твърдят организаторите на инициативата срещу лентата. Те се опасяват, че филмът по книгата ще отрази по-скоро версията на петролната компания, която оспори присъдата пред международния съд, като обвини властите в Кито в измама.

„Брад Пит би трябвало да разбере опасенията на народа на Еквадор относно намеренията му да направи филм, който ще разпространява лъжи и дезинформация“, посочват активистите срещу лентата в отворено писмо, разпространено в интернет, в което се обръщат лично към актьора: „Ние знаем, че ти ще постъпиш правилно и че ще направиш всичко възможно тези лъжи никога да не стигнат до големия екран“.

Кампанията получи подкрепата на президента на Еквадор Рафаел Кореа, който призова да изпращат на звездата туитове, „за да му обяснят, че е манипулиран“. Кореа, който е изтъкната фигура от левицата в Латинска Америка, покани в миналото известни личности от цял свят да посетят страната и да видят на място щетите върху околната среда, причинени от „Шеврон“.

Жителите на еквадорското поречие на Амазонка твърдят, че големи площи от тропическата гора са били унищожени от „Тексако“ (придобити от „Шеврон“ през 2001 г.), които изхвърляли замърсени води и вместо да почистват петролните си разливи, просто са ги оставяли открити или са ги засипвали с пръст. Така нефтените отпадъци са се просмукали в почвите и са унищожили местните водоизточници. Фермерите твърдят, че не могат да отглеждат земеделска продукция или животни в тези райони заради замърсяването.

На тази дата: 14.5.1948 г. Израел се обявява за независима държава и избира временно правителство

1948 г. Израел се обявява за независима държава и избира временно правителство. Непосредствено след това страната е нападната от съседните арабски страни, с което започва Арабско-израелската война (1948).

Създаването на Израел има дълга предистория, чието начало е в зараждането на ционизма. Основаването на държавата Израел е част от хилядолетната история на евреите.

Полулегендарното Давидово царство е първото единно държавно формирование на евреите. Според повечето историци, то е съществувало между 1020 и 930 г. пр.Хр. и е основано, след като еврейските народи в Ерец Израел, преди това обединени в племена от т.нар. Към 930 г. пр.Хр. обаче то отслабва и се разпада на Израилско и Юдейско царство. Към 720 г. пр.Хр. Асирия превзема Израил, а Юдея пада под вавилонска власт около 586 г. Така е поставено началото на т.нар. изселване на еврейския народ към Вавилон.

Векът на Просвещението довежда до даването на равни права на евреите в Европа, като по-светски настроените от тях впоследствие възприемат и идеите на рационализма, романтизма и национализма. Това явление е известно като Хаскала и довежда до появата на ционисткото движение през 1897 г., целящо създаване на “Еврейски национален дом” (държава). В началото на 20 в. се появяват няколко предложения къде да бъде основана еврейската държава.

След края на Първата световна война е дадено началото на т.нар. Британски мандат в Палестина, според който териториите на днешните Израел, Йордания и част от днешен Ирак (дотогава провинции на Османската империя) са дадени на Британската империя. Между 1919 г. и 1923 г. в Палестина пристигат 40 000 евреи, предимно от Източна Европа. Заселниците от тази вълна са обучени на селско стопанство и са способни да развиват икономика. Въпреки емиграционната квота, установена от британските власти, към края на този период еврейското население нараства на 90 000 души.

Британският мандат е прекратен през 1948 г. и на 14 май премиерът Давид Бен Гурион обявява независимостта на израелската държава. Тя е призната веднага от САЩ, СССР и много други страни, но не и от съседните арабски държави. В следващите няколко дни близо 700 ливански, 1900 сирийски, 4000 иракски и 2800 египетски войници нападат новата държава, с което е поставено началото на израелско-арабските войни и на съвременния Израелско-арабски конфликт.

На следващия ден Арабската лига повтаря своята опозиция срещу „дву-държавното решение” чрез писмо до ООН. На следващият ден армиите на Египет, Ливан, Сирия, Йордания и Ирак нападат територията определена за арабска държава, което води до началото на Арабско-израелската война от 1948 г. Току що създадените Израелски отбранителни сили отблъскват държавите от Арабската лига от окупираните територии, като така увеличава своите територии.

През декември 1948 г. Израел контролира по-голямата част от Палестина, западно от река Йордан. Останалата част от Палестина са Западния бряг (контролиран от Йордания) и Ивицата Газа (контролирана от Египет). Преди и по време на конфликта 713 000 палестински араби напускат своите домове и стават бежанци, отчасти поради обещанието на арабските лидери, че ще може да се върнат след като приключи войната.