събота, 20 юни 2015 г.

ЦСКА в една група с Урвич (Панчерево) и Гранит (Владая)

От следващия сезон ЦСКА ще играе в "А" областна група София Юг.
Ето съперниците на армейците през сезон 2015/2016: Академик 1947 (София), Септември, Гранит (Владая), Урвич (Панчарево), Легия (София), Урвич 1960 (Пасарел), Железница, Акфикс, Люлин, "Левски Драгалевци" (кв. Драгалевци, София), Орловец (Кокаляне).

Създаденото от Васил Божков и подкрепено от феновете ново дружество ще носи името ЦСКА (София).
В официално становище до медиите той признава, че това е единственият нормален начин за изграждането на футболния клуб, който изпадна в тежко финансово състояние и е лишен от лиценз за участие в А група.

"ЦСКА  вече не се нуждае от спасяване, а от възраждане. Начинът, по който  това може да се случи е само един – да се обърнем към традициите, създали най-титулувания клуб в българската футболна история, а именно – ред и дисциплина", се казва в становище на Божков, разпространено от "Нове холдинг".


Вижте екзотичните стадиони, очкващи ЦСКА


Стадион на Железница












Стадион на Урвич 1960 (Пасарел)

















Стадион на Гранит (Владая)














Стадион на Орловец (Кокаляне)












Стадион на Акфикс

В Слънчев бряг: Преглед на ударено пръстче при чичо доктор = 160 лв.

Частни медицински центрове съдират по три кожи от гърба на туристите по морето, показа репортаж на Нова телевизия.

Медията показа петгодишния Андрей от Москва, който затиснал пръста си на врата в курорта Слънчев бряг. Оказало се, че това не се покрива от здравната застраховка на семейството и майка му платила 160 лева за преглед в лекарски кабинет.

В курорта здравните центрове работят на принципа, който таксиджиите следват още от времето на социализма: цените са умножени по много!

Според Нова телевизия освен че имат солени тарифи, лекарите по морето водят и ожесточена битка за пациенти.

Ако се наложи да посетите медицински кабинет, докато сте на почивка, ще трябва да заплатите за услугите, освен ако нямате талон-направление от личния лекар. На практика синята книжка няма да ви свърши никаква работа, тъй като високите тарифи важат както за чужденци, така и за българи.

В Слънчев бряг общопрактикуващите лекари се броят на пръсти, но частните медицински центрове са десетки.

Преглед при специалист струва до 100 лева, а поставянето на инжекция - до 20 лева. За обработка на рана се плащат до 40 лева. Гипсирането на счупен крак или ръка е най-скъпо - тарифите достигат до 400 лева.

Катастрофа във Варна

Снимка: "Таралеж"
Лек автомобил Опел "Зафира" се блъсна с автобус от градския транспорт на  ул. "Ал. Дякович" във Варна. Катастрофата е лека и няма пострадали. Пред наш репортер пътниците заявиха, че всичко е наред единствено дете пътуващо в опела има лека уплаха.

Снимки: "Таралеж"










Снимка: "Таралеж"









Масони от всички ложи се обединяват тайно в София

Снимка: БГНЕС
Днес в София се прави опит за обединение и създаване на единна Велика ложа на България. Срещата, която започва тази сутрин, се провежда в един от големите столични хотели при засилена охрана и строги мерки за сигурност.

През 1990 година е създадена Великата ложа на България със светлина от тогавашната Югославия. Седем години по-късно се учредява друга Велика ложа на старите свободни и приети зидари на България, които получават светлина от Германия.

През 2001 година започва процес на регуляризация на двете Велики ложи. През 2004 година Обединената Велика Ложа на България с Велик Майстор Петьо Пенков започва своята редовна работа, но процесът не е завършен.

След Пенков на този пост застава през 2008 година Григорий Вазов, който е сменен от Иван Саръиев през 2012 година. Той ръководи и в момента българското масонство.

От 2010 година Комисията по информация за признания, която е базирана в Калифорния, САЩ прави усилия с помощта на Великите ложи от Великобритания и Италия да се стигне до обединение на българското зидарство.

Днешното обединение на практика ще сложи край на този дълъг процес на разединение на българското зидарство и ще даде възможност за по-осезаемо присъствието на нашата ложа на световните форуми.

В България има няколко хиляди масони.

Екстра СмЕх

Произведено от "Таралеж", следва продължение...Част 19 (18ТУК)






Ученици проведоха открит урок по родолюбие.



















Млади избиратели търсят изгубения си глас.
Парламентарни избори 2014 г.















2052 г. Уникални кадри: Последният мъж в стара Европа, който не се е поддал на гей-
пропагандата.














Всички се интересуват от процесите в „Орландовци“.

Най-великите книги на всички времена

„Четенето е прехраната, която ти позволява да пишеш интересно“, казва писателката Дженифър Игън, носител на „Пулицър“ за „Жестокото присъствие на времето“. Това пресичане на четене и писане е необходимо двупосочно житейско умение както за нас, простосмъртните, така и за успеха на иконични писатели – както те проговарят чрез личните си библиотеки, пише блогът „Брейн Пикингс“.

125 от най-известните съвременни автори – сред които Норман Мейлър, Ан Патчет, Джонатан Франзен, Джойс Каръл Оутс – бяха поканени да посочат десетте най-велики произведения в художествената литература – романи, сборници с разкази, пиеси или стихосбирки. От техния избор бе съставена класацията „Топ 10: Писатели избират любимите си книги“. От общо 544 заглавия, всяко предпочетено от даден писател събира определен брой точки според мястото си в неговия списък – книгата начело получава 10 точки, а тази на 10-о място – само една.

Представяйки класациите, човекът зад идеята – Дейвид Ор, обяснява какво се има предвид под величие:

Ако правите списък с „най-великите книги“, ще трябва да направите две неща:

1) избягайте от вежливостта и пропуснете хората, които работят по един роман на година;

2) изяснете какво значи думата „велик“.

Първата част е лесна, но какво правим с втората? Кратък лист с възможни дефиниции на „велик“ би изглеждал така:

1. „Велик“ означава „книгите, които са били най-велики за мен“;

2. „Велик“ означава „книгите, които са били определяни като велики от мнозинството хора през годините“;

3. „Велик“ няма нищо общо с теб и мен – и с хората изобщо. Понятието въвлича трансцендентални концепции като Бог или Възвишено;

4. „Велик“? Аз харесвам Том Кланси.

От Дейвид Фостър Уолъс до Стивън Кинг – колекцията предлага рядък поглед към източниците на креативността в творчеството на някои от най-големите писатели днес. Защото, както казва Остин Клион – „ти си колаж от онова, което си допуснал в живота си“.

Топ 10 произведения на ХХ век

1. „Лолита“ на Владимир Набоков

2. „Великият Гетсби“ на Франсис Скот Фицджералд

3. „По следите на изгубеното време“ на Марсел Пруст

4. „Одисей“ на Джеймс Джойс

5. „Дъблинчани“ на Джеймс Джойс

6. „Сто години самота“ на Габриел Гарсия Маркес

7. „Врява и безумство“ на Уилям Фокнър

8. „Към фара“ на Вирджиния Улф

9. Събрани разкази на Фланъри О’Конър

10. „Блед огън“ (Pale Fire) на Владимир Набоков (не е издавана на български език)

Топ 10 произведения на XIX век

1. „Анна Каренина“ на Лев Толстой

2. „Мадам Бовари“ на Густав Флобер

3. „Война и мир“ на Лев Толстой

4. „Приключенията на Хъкълбери Фин“ на Марк Твен

5. Разкази на Антон Чехов

6. „Мидълмарч“ на Джордж Елиът

7. „Моби Дик“ на Херман Мелвил

8. „Големите надежди“ на Чарлс Дикенс

9. „Престъпление и наказание“ на Фьодр Достоевски

10. „Ема“ на Джейн Остин

Топ 10 на авторите с най-много посочени произведения

1. Уилям Шекспир – 11

2. Уилям Фокнър – 6

3. Хенри Джеймс – 6

4. Джейн Остин – 5

5. Чарлс Дикенс – 5

6. Фьодр Достоевски – 5

7. Ърнест Хемингуей – 5

8. Франц Кафка – 5

9. (наравно) Джеймс Джойс, Томас Ман, Владимир Набоков, Марк Твен, Вирджиния Улф – 4

Топ 10 на авторите по събрани точки за произведенията им

1. Лев Толстой – 327

2. Уилям Шекспир – 293

3. Джеймс Джойс – 194

4. Владимир Набоков – 190

5. Фьодр Достоевски – 177

6. Уилям Фокнър – 173

7. Чарлс Дикенс – 168

8. Антон Чехов – 165

9. Густав Флобер – 163

10. Джейн Остин – 161


НАТО с танкове у нас

НАТО ще разположи 250 танка и 5000 войника в България и други страни от Източна Европа, коментира главнокомандващият силите на Алианса в Европа ген. Филип Брийдлав в интервю за "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

По думите му така няма да се наруши договорката между НАТО и Русия, защото "числеността на танковата бригада е малка и няма да е съсредоточена на едно място, а ще е разположена в различни държави".

Напрежението между Алианса и Русия се засили, след като преди дни президента Владимир Путин заяви, че до края на годината руската армия ще бъде снабдена с 40 нови междуконтинентални ракети. Путин предупреди, че оръжията ще бъдат пренасочени към страните, които заплашват сигурността на Русия.

Всичко е наред!

Цигани крещят в София: Българите на сапун! Видео

Скандален клип, в който роми крещят „българите на сапун” в Красна поляна, бе публикуван в социалните мрежи.

Видеото е качено снощи. В кадрите се виждат как мащабна група роми се движат по улицата и крещят, а малко по-късно няколко патрулки се отзовават на сигнала.

„Това се случва в „Красна Поляна“. Група роми крещят с пълен глас „българите на сапун“ и отправят закани за линч на местното българско население в квартала ...

ВИДЕО

На тази дата: 20 юни 1973 г. Хуан Перон се завръща в Аржентина след 18-годишно изгнание

1973 г. Хуан Перон се завръща в Аржентина след 18-годишно изгнание. На 20 юни два милиона души го чакат на летището в Есеиса.

От трибуната на Перон, маскирани въоръжени лица от крайната десница (някои от тях от организацията Трите A, основана от Хосе Лопес Рега), откриват стрелба по тълпата, съставена предимно от привърженици на младежкото перонистко движение и Montoneros, убивайки най-малко тринадесет и ранявайки повече от триста души (това добива известност като Клането в Есеиса).

Кампора и вицепрезидентът Солано Лима подават оставка на 13 юли. За временно изпълняващ длъжността, който да организира избори, е избран Раул Алберто Ластири, зет на Хосе Лопес Рега и член на П-2. Привържениците на Кампора, като канцлера Хуан Карлос Пюиг и министъра на вътрешните работи Естебан Риги, веднага са заместени съответно от Алберто Винес и Бенито Лямби, а Ejército Revolucionario del Pueblo (ERP - Народна революционна армия) е обявена за „терористична организация“ и разпусната.

На 23 септември Перон печели изборите с 61,85% от гласовете, заедно с третата си съпруга, Мария Естела Исабел Мартинес де Перон като вицепрезидент.

Перонистките десни групировки печелят решителна победа и Перон поема президентския пост през октомври 1973 г., месец след преврата на Пиночет в Чили. Актовете на насилие обаче, включително и от Трите А, продължават да застрашават обществената сигурност. На 25 септември 1973 г. е убит Хосе Игнасио Ручи, генерален секретар на Общата конфедерация на труда и приятел на Перон - според слуховете от Montoneros. Правителството прибягва до редица извънредни декрети, включително за създаването на специален орган на изпълнителната власт, който да се справи с насилието.

Церемонията по встъпване в длъжност е на 12 октомври. Във втория си период като президент, Перон работи за постигане на политически мир чрез нов съюз между бизнеса и трудещите се, и възстановяването на страната. Харизмата на Перон и миналите му заслуги по отношение на работещите, му помагат да задържи подкрепата на работническата класа. За разлика от него, Исабел де Перон е неопитен политик, а Лопес Рега е известен като човек с многобройни окултни интереси, включително астрология, и привърженик на дисидентски католически групи.

Икономическата политика е насочена към преструктуриране на заплатите и девалвация на валутата, с цел привличане на чуждестранни капиталови инвестиции в Аржентина. Лопес Рега е свален от поста съветник от Исабел де Перон през юни 1975 г. Генерал Нума Лаплан, главнокомандващ на армията, който подкрепя администрацията по време на Лопес Рега, е заменен от генерал Хорхе Рафаел Видела през август 1975 г.

Вицове, юни 2015 г.

Френският президент Франсоа Оланд награждава 
баскетболистката Сандрин Груда

СмЕх


- Кой ти е любимия певец или певица?
- Азис! Азис ми е любимия певец или певица.

***

Току що изгорих 3500 калории. Забравих баницата във фурната...

***

С идването на лятната ваканция количеството на експертите в социалните мрежи рязко намалява - водят ги при баба и дядо на село.

***

Селска даскалица е изправена пред дилема - за кого да се омъжи. Дали за директора на училището, или за тракториста?
От едната страна я очаква бърза кариера, но пък от другата - без трактора не може да се добере до училището.

***

Сладкарски цех:
- Бих искала да поръчам торта със загорели блатове и малко крива от едната страна.
- ???!!!
- Съпругът ми има рожден ден. Нека мисли, че аз съм я правила!

***

Всяка сутрин нови вицове

петък, 19 юни 2015 г.

Алкохолът и цигарите- най-евтини в България

Храните и потребителската електроника са най-евтини в Полша, докато в България с най-малко пари се купуват алкохол и цигари, както и обяд в ресторантите и почивка в хотелите. Цените на алкохола, цигарите и пурите в България е около 58% от средните цени, на които ги купуват средноевропейците.

Най-скъпо излиза пиенето и тютюнопушенето в Ирландия и Великобритания, съответно 170% и 165% от средните за останалите държави от ЕС. Обяснението на големите разлики е в размера на акцизите, с които се облагат тези стоки във всяка от държавите. Това показват данни на Евростат.

Общо цените на потребителските стоки и услуги в България са били най-ниските в ЕС за 2014 г. - 46% от средните цени за всички държави-членки. Под средноевропейските, но малко по-високи от нашите, плащат хората в Румъния, Полша и Унгария.

Според Евростат, облеклата струват най-евтино в Унгария, докато в Чехия с най-малко пари може да се купи потребителската електроника, както и личен автомобил.

Храната излиза най-скъпа на датчаните, а най-евтина е тя в Полша. Извън ЕС, потребителските стоки и услуги са по-евтини в Македония, сочат още данните. Най-скъпо е в Дания, където цените са цели 138% от средните за Евросъюза. Дрехите са най-скъпи в Швеция, най-евтини – в Унгария. Като се изключи Дания, ценовите разлики между страните членки за личните превозни средства се движат от 75% в Чехия до 114% в Португалия и 117% в Холандия, изчислени спрямо средните за всички европейци.

Оставката на Искров се отлага

В началото на месеца шефът на бюджетната комисия на парламента Менда Стоянова заяви официално, че в разговор с нея Искров е казал, че ще подаде оставка на 19 юни. Тя дори коментира шеговито:

"Лично ще отида и ще го набия в БНБ, ако не го направи".

Веднага след това обаче от БНБ изпратиха официално съобщение, с което обявиха казаното от Стоянова за "политическа агресия". и заявиха, че никой няма право да говори от името на гуверньора.

Днес тя отново обясни, че изявлението й е шега. Отбеляза, че е изненадана от острата реакция на Искров.

"Сакън, не искам да се меся повече, политически да натискам господин Искров да си подава оставката. Това отново е шега, държа да подчертая," заяви тя в сутрешния блок на БНТ.

И отново отбеляза, че на 10-ти юли Народното събрание ще има законова възможност да избере нов управител на централната банка.

Столичани пътуват с чадъри вътре в рейсовете

Автобусите на столичния градски транспорт протекоха след поредния дъжд. Покривите на някои от машините, като тези по линия 90 са в окаяно състояние и затова понякога на пътниците им се налага да разперват чадъри по време на движение. Това съобщи възмутена дама, представила се като Ася, в рубриката „Моята новина“ на Нова телевизия.

„С автобуса пътуването към Бухово не е приятно. Има локви до глезените, а хората са принудени да ходят и с разперени чадъри. Това е безобразие“, коментира жената.
Всички автобуси по този маршрут са развалина, както и автобус 118 - в него също се пътува с чадър, добавя тя.

Разкрития: Едвин Сугарев взима 280 хиляди от фондация „Америка за България“

Фондация “Америка за България” даде 280 000 лева на поета и бивш син активист  Едвин Сугарев. Неговото сдружение “Либертариум” ще усвоява парите в периода май 2015 – май 2018 г. по проект “История на корупцията в България: годините на преход към демокрация”, показа проверка.

Фондация “Институт за пазарна икономика” получава 668 200 лв. за периода април 2015 – април 2018 г. по проект “Регионални профили: показатели за развитие, годишно проучване и анализ на регионалното развитие в България”. “Профилите” прилагат обективни и достоверни данни в изготвянето на обстоен годишен аналитичен доклад, в който оценяват представянето на 28-те български региона един спрямо друг и в сравнение с общите държавни стойности на базата на широк спектър от показатели, събрани в няколко категории (Икономика, Инфраструктура, Образование и други), става ясно от информация за проекта. Изпълнителен директор на Института за пазарна икономика е Светла Костадинова, а председател на Управителния съвет е Красен Станчев. В ръководството на ИПИ влизат още Левон Хампарцумян, Мартин Заимов, Кенет Лефковиц и др.

Фондация “Отец Паисий 36” получава 124 830 лв. за период от година и половина по проект за “Подкрепа на независима регионална журналистика”. В конкретния случай подкрепата се отнася за новинарския сайт “Под тепето” – Пловдив. В ръководството на фондацията са пловдивски журналисти.

Сдружение “Международни състезания по право” получава 20 830 долара за подкрепа на български студенти по право в участието им в тазгодишното издание на международното състезание по право “Филип Джесъп”. Изпълнението на проекта е в рамките на шест месеца. Председател на сдружението е Димитър Делчев, депутат от Реформаторския блок.

Фондация “Работилница за граждански инициативи” получава 300 000 лв. за срок от две години. “Проектът включва механизъм за съфинансиране, който ще помогне на 10 обществени фондации да подкрепят множество малки местни проекти, чиято обща стойност ще надвиши двойно сумата на отпуснатия грант”, става ясно от информацията за отпуснатите средства. Изпълнителен директор на ФРГИ е Илияна Николова. ФРГИ и Институт “Отворено общество” отговарят за разпределението на средствата за подкрепа на неправителствения сектор, които се отпускат по Норвежкия финансов механизъм.

Фондация “Български център за нестопанско право” получава 116 200 лв. за периода септември 2014 – септември 2015 г. за обучение на представители на неправителствени организации в сектора на образованието и културата за обогатяване уменията им да набират средства.

На тази дата: 19 юни 1953 г. Награждават посмъртно с „Почетна награда на мира” българския поет Никола Вапцаров

1953 г. Световният съвет на мира награждава посмъртно с „Почетна награда на мира” български поет Никола Вапцаров. Вапцаров е удостоен с тази престижна международна награда измежду десетки предложения от десетки страни за неговия „изключителен принос в делото на мира и дружбата между народите”.

Паметен знак и грамота са връчени на майката на поета Елена Вапцарова на Втория световен конгрес на мира, събрал на своя форум във Варшава през 1953 г. представители от 80 страни - хора от различни националности и произход, с различна професия и религия, с различно социално положение. На конгресите на Световния съвет на мира в Париж и Прага през 1949 г. са учредени международни награди на мира, които да се раздават на изтъкнати радетели и борци за мир срещу войната.

В официалната информация по награждаването не е упоменато откъде е дошло предложението. Знае се, че поезията и биографията на Вапцаров е представила пред журито полската писателка Ванда Василевска, която е превела стиховете му на полски език. Вапцаров по това време вече е преведен на десетки езици.

През юли 1952 г. в страната и извън нея е организирано честване паметта на разстреляния преди десет години на Христова възраст поет Никола Вапцаров от фашистката власт с чудовищното нелепо „обвинение”, че се е борил срещу немските окупатори в страната, против изпращането на български войници на Източния фронт. Навярно преводите и това всенародно честване с гости от много страни да са подсказали кандидатурата на българския поет пред журито.

Българските писатели и поети определят това признание, адресирано и към силната гражданска българска литература, излъчила техен събрат, заел подобаващо място в историята на световната литература.

Никола Вапцаров е активен член на Българската комунистическа партия (преди легализирането и институционализирането й). На 23 юли 1942 г. е осъден на смърт за терористична дейност и още същата вечер е разстрелян.

Вицове, юни 2015 г.

Добро утро!

СмЕх


Блондинка се оплаква на брюнетка:
- Не обичам да чета книги, прекалено много герои, забравям ги и се бъркам кой кой е.
Брюнетката:
- Прочети "Робинзон Крузо", ще ти хареса.

***

Съпруг се връща от работа и се кара на жена си:
- Маро ма, какво беше това кафе сутринта дето ми направи?!
- Ми, реших да го направя по силно, с три лъжички кафе…
- Ужас, цял ден не можах да мигна в службата…

***

Съобщение: Дюнерджийницата на главната в Пловдив вече има WiFi. Паролата е: دونر بلوفديف

***

-Какво ти е желанието,старче?-попита Златната Рибка.
-Искам с пенсията си да си купя "Мерцедес"-каза хитрият дядо и си осигури безсмъртие...

***

Първия път се ожених в София - неуспешно. Втория е Пловдив - неуспешно. Третия път се ожених във Варна - успешно. Вече ще се женя само във Варна.

***

Всяка сутрин нови вицове

четвъртък, 18 юни 2015 г.

ДПС номинира Близнашки за експерт

Бившият служебен премиер проф. Георги Близнашки е номинацията на ДПС за експерт към временната комисия за промени в Конституцията.
"Всяка партия може да предложи по един експерт, ние предлагаме известния конституционалист проф. Георги Близнашки", аргументира се Казак.

Близнашки бе много активен в протестите през 2013 г., които започнаха срещу назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, но в крайна сметка доведоха до оставка на правителството на Пламен Орешарски, подкрепено от БСП и ДПС. Към момента обаче юристът е един от най-големите противници на съдебната реформа, инициирана от правосъдния министър Христо Иванов. Промените в Конституцията са част от тази реформа.

Пред "Медиапул" обаче той не е отрича информацията, но не се впуска в подробности. На въпрос защо се е съгласил да бъде номиниран от ДПС той отговаря, че би приел всяка номинация, защото е "професор по конституционно право".

"Може и други партии да ме предложат, няма да откажа", допълва Близнашки.

Проф. Георги Близнашки е и бивш депутат от БСП. Той оглави инициативния комитет за събирането на подписи в подкрепа на предложения от президента Росен Плевнелиев референдум за изборните правила. През лятото на миналата година държавният глава го назначи за министър-председател на служебното правителство, в което за министър на правосъдието бе именно Иванов.

Към момента обаче Близнашки е един от най-яростните противници на бившия си министър.

"Христо Иванов няма един работен ден... Не аз, президентът Росен Плевнелиев го назначи. А аз постоянно му дърпах юздите", заяви наскоро Близнашки.

Продължава борбата с големия петролен разлив от "Лукойл" край Бургас

Продължава борбата с големия петролен разлив от рафинерия "Лукойл" край Бургас. Замърсяването е локализирано.

Над 30 тона се изляха в сряда в р. Чакърлийска, която се влива в езерото Вая. 

Има завишение на вредните вещества във въздуха на мястото на инцидента, но не и в населените места наоколо, съобщи тази сутрин по бТВ кметът на Бургас Димитър Николов. 

Екипите работиха цяла вечер, шест цистерни работиха на мястото на замърсяването, като всяка една направи между 10 и 15 курса и в момента продължават. Очаквахме към ранните часове на тази сутрин да е източено цялото количество, но за съжаление, лошата прогноза е, че днес цял ден ще вали, а дъждът усложнява обстановката, защото температурата пада и скоростта на изпарение на бензина се намалява значително, обясни Николов.

По думите му в защитената местност не е констатирано наличие на замърсявания.

Все още от „Лукойл” не могат да подадат прогнозното количество бензин, което е изтекло.

Според Николов със сигурност горивото е повече от 30 тона. 

„Има съмнения, че има нерегламентиран достъп до тръбата с цел кражба на бензин, но това ще уточнят разследващите органи”, посочи бургаският кмет.

По случая са сезирани всички държавни институции.

Спукана тръба на провода, чрез който се транспортира бензин. Това беше посочено пък вчера като причина за разлива по пътя Долно Езерово – Братово.

По думите на директора на регионалния инспекторат по околна среда тепърва ще се изчисляват конкретните стойности на щетите. Опасност за населението няма.

Според нея няма опасност и разливът да стигне до питейната вода. Предстои екоминистърът Ивелина Василева и кметът на Бургас да направят пълна инспекция на засегнатата територия.

Тепърва ще се изчислява и площта, засегната от разлива, след което ще се изчисли и санкцията, която ще бъде наложена в зависимост от размера на щетата. Манолова прогнозира, че тя ще е много сериозна, и увери, че ще бъде приложена цялата строгост на закона.

От МОСВ вече съобщиха, че "Лукойл" ще бъде глобен с цялата строгост на закона, защото разливът е в защитена територия.

Екстра СмЕх

Произведено от "Таралеж", следва продължение...Част 18 (17 ТУК)






Родители масово отказват ваксинация, заменят я с нагревки от очите на Цар Самуил.











След напускането на ФИФА Сеп Блатер

започна частен бизнес.












Нови технологии: Безрелсов железопътен транспорт. Снимка от изхода на Токио, Япония.


















Нов Бизнес-център, построен на мястото на кулите близнаци. Ню Йорк, САЩ.

При мажоритарен вот: 160 депутати за ГЕРБ, 40 – за ДПС, 40- други

Направо ще съобщя резултата, ако се приеме предложението на Лютви Местан и ДПС за редакцията на въпросите за референдума, според която българските граждани да бъдат попитани дали са съгласни всички 240 народни представители, а не само част от тях, да бъдат избирани мажоритарно, заяви проф. Михаил Константинов.

„Сметката е следната при мажоритарен вот: ГЕРБ – 160 депутати, ДПС – 40, в графата „други“ – с 40 депутати, БСП и др. Това ще бъде парламентът. Може би такава е целта на упражнението. На каква база стъпвам ли, за да дам тези цифри? Този модел с чисто мажоритарния вот отдавна е разработен в Агенцията за прогнози и анализи, на която имам честта да съм изпълнителен директор. Там сме проверявали всички възможни хипотези – смесени системи, чисто мажоритарни, различни пропорционални системи, немски и др. Числата при тези варианти сме получавали на базата на реални резултати от изборите.

Все пак, 8 пъти правим парламентарни избори в България и имаме толкова богата база данни, че не е трудно да се прогнозират резултатите при различните модели. С дребната забележка, че при реални избори, когато се знае, че те са мажоритарни, хората биха гласували с малко по-различна мотивация. Но тъй като не знам каква ще бъде тя – правя анализа на основата на информацията, която имам.

Ще повторя: при изцяло мажоритарен вот в 160 района ГЕРБ ще имат мнозинство – победителят взема всичко, а победеният отива да пие каквото иска – студени, горещи води…

Предложението на Местан и ДПС за чист мажоритарен вот е от категорична полза за ГЕРБ и ДПС. Защото ГЕРБ е най-голямата партия, а ДПС има железен електорат – мечтата на всеки политик. Този железен електорат води до 40 мандата, не повече, или по-точно – между 35 и 40 мандата. Е, най-много да ги вдигнат на 42-43.

Не забравяйте, че в тази сметка има и едни 40 „Други“. В тях може да има един реформатор, двама „патриоти“, трима „атакисти“- всичко е възможно. При мажоритарни избори понятието парламентарна група няма смисъл. Защо? При 4% бариера парламентарната група отговаря на 10 души, което е минимумът. А сега в НС влизат или 10 души от партия, или изобщо не влизат. А при мажоритарна система партиите могат да влязат и с един депутат – кой ще му прави група на него? Под група тогава ще се разбира събиране на гласове по интереси и приоритети. Примерно, решават по един въпрос да гласуват еднакво един народен представител от „патриотите“ и двама от РБ. Каква ще е тази група?

Не знам на какво разчитат от ДПС с това предложение. Аз просто съобщавам какъв ще бъде резултатът, ако се приложи мажоритарният вот, защото съм експерт, а не психолог“, казва още Михаил Константинов.

Чезнещото християнство в Близкия Изток

Религиозната търпимост отстъпва пред диващината на Ислямска държава. Общности, съществували още от I век, са заплашени от изчезване. Книга с фотографии на италианците Линда Дориго и Андреа Милуци запечатва лицата и историите на християни, които поради бедност или гибелна упоритост отказват да напуснат родните си места в Близкия Изток. „Гардиън“ публикува откъс от „Rifugio: Cristiani in Medio Oriente“.

„Отец Лиад Туаи е католически свещеник в селцето Беит Сахур. То е разположено на около два километра от град Беит Лехем, по-известен като Витлеем, на Западния бряг на Палестина. Миналия месец се срещнахме на кафе и цигара във Витлеемския университет, за да си поговорим за нашите енории. Златно правило е, че когато две духовни лица седнат на маса, неминуемо започват да съпоставят числа. В енорията си той има към 350 семейства – или около 1200 души – живеещи заедно с православни и арабски маронити. В неговото село пастирите от евангелието на Лука за първи път разгласили вестта за рождеството на Исус. Там започва християнството. Някои от енориашите му са потомци на онези първи пастири, твърди отец Лиад Туаи. Аз повдигам скептично вежда. И въпреки това в играта на църковно надцакване той ме бие на всички фронтове.

Манастир в Кфифан, Ливан, където се стичат
стотици семинаристи от цял свят (септември 2011).
Отецът води тежка битка за това, с което се гордее. Енорията му се топи, много млади християни палестинци напускат Беит Сахур, за да търсят препитание по широкия свят. Израелската окупация им е оставила малко перспективи в родното им място.

Скоро няма да останат никакви християни, отбелязва свещеникът. Хората идват тук в климатизирани автобуси да гледат сгради като църквата „Рождество“ във Витлеем, но онези, които отецът нарича „живите камъни“, тоест местната християнска общност (препратка към Първото послание на св. апостол Петър, глава втора), са пренебрегнати, сякаш не съществуват.“
Трудът на фотографката Линда Доринго и журналиста Андра Милуци – двама италианци, работещи в Близкия Изток, придава лица на тези „живи камъни“, далеч от туристическите маршрути. Новата им книга, озаглавена Rifugio (от ит. – „подслон“ или „убежище“) е визуален запис на онези, които поради бедност или упоритост отказват да станат част от християнската диаспора и се мъчат да оцеляват с вярата си в една все по-враждебна земя.

Салмас, Иран, древно асирийско село близо до
границата с Турция, където християни и кюрди 
съжителстват в мир
(август 2011).
„На новогодишната литургия през 2011-а експлозия разруши Светата църква в Александрия, Египет. 21 християни бяха убити. Историята стигна до западните вестници и телевизии, но след няколко дни медийният интерес избледня. Ние изпитахме потребност да разберем повече. Така че се отправихме да търсим истории, семейства и села, за да отразим ежедневния им живот. Издирвахме наследниците на евангелистите и първите поклонници“, обясняват Доринго и Милуци.
Когато САЩ нахлу в Ирак през 2003-а, в страната са живеели 1,5 млн. души. Външният министър на Саддам Хюсеин – Тарик Азис, е бил християнин, олицетворяващ относителната религиозна търпимост на режима. Но подпалвайки сектантско насилие между сунити и шиити, американската инвазия се превърна в бедствие за местните християни, които мюсюлманите асоциираха с омразните кръстоносци.
Сега християните са подложени на клане от Ислямска държава. От 2003-а до днес три четвърти от иракските християни са убити или прокудени от домовете си.

Тази история се повтаря навсякъде из Близкия Изток, макар че, за да бъдем честни, тя се е случвала и преди американската инвазия. Когато преди век османците прокуждат арменските християни в Сирийската пустиня, за да умрат от глад, в Турция 13 процента от хората са били християни. Сега всички те са заличени. В Египет около 600 000 християни са се изселили през последните 30 години.

Ани, древната столица на Арменската империя,
Турция, сега тъне в разруха (август 2013).
Отец Лиад Туаи има право да се притеснява. А Линда Доринго и Андра Милуци правят необходимото, за да ни покажат лицата на „живите камъни“ и да ни обвържат емоционално с борбата им за оцеляване. Много от тези общности съществуват от I век. Част от тях все още се молят на арамейски – езикът, на който е отправял молитвите си самият Исус. Сега те са заплашени от изчезване. Християнството е прокуждано от родното си място.

На тази дата: 18 юни 1967 г. Джими Хендрикс подпалва китарата си на Поп фестивал в Монтерей

1967 г. в Калифорния на Поп фестивал в Монтерей Джими Хендрикс подпалва китарата си. Моментът, когато Джими Хендрикс коленичи и пали музикалния инструмент, е считан за един от най-култовите в историята на рока.

Джеймс „Джими” Маршал Хендрикс е смятан за най-виртуозния и влиятелен изпълнител на електрическа китара в историята на популярната музика. Изграждането му като музикант е повлияно от блус-китаристите Би Би Кинг, Албърт Кинг, Ти Боун Уокър и Мъди Уотърс.

Хендрикс е един от първите, които използват звукозаписното студио за разширяване и обогатяване на музикалните си идеи. Обогатява начина на свирене на рок-китарата с използването на фийдбек, дисторшън и други специални ефекти, подобно на други китаристи като Дейв Дейвис от Кинкс и Пийт Тауншънд от Ху, но дълбокото познаване на блус, соул и ритъм енд блус стилистиката позволява на Хендрикс да достигне до едно уникално звучене и да създаде неповторим собствен почерк.

Любопитен факт е, че всъщност на фестивала в Монтерей всъщност той не пали любимата си китара, а друга - по-некачествен модел, която предварително си подготвил. През 2012 г. оригиналният инструмент беше продаден за 250 000 паунда.

Почитатели на култови вещи от света на музиката наддаваха за черната китара Fender Stratocaster в Лондон. когато тя беше предложена на търг. Първоначално китарата се оценяваше на 120 000 паунда, но големият интерес към инструмента стана причина цената му рязко да нарасне.

Вицове, юни 2015 г.

Когато няма какво да правя...

СмЕх


Колона от S класи и Х6-ци на входа на София. Били митничари, които настояват възрастта за пенсиониране да се вдигне на 80 г.

***

Заплатите в България са като хибриден автомобил - половината за бензин, половината за ток!

***

Прибира се една лаборантка от море. На другия ден се връща бясна от работа и вдига скандал на мъжа си:
- Имаш любовница, гадино мръсна, и докато ме нямаше си я водил тука!
- Ти си луда! Няма такова нещо!
- Лъжец! Кръвта от комара, който хванах в спалнята, не е твоя!

***

- От този момент забравяме местоименията "аз" и "мен". От сега нататък ще има само "ние" и "нас", разбираш ли?
- Разбирам...
- Какво разбираш?
- Това, че ние спешно се нуждаем от ботуши на висок ток.

***

Върви си вълкът по пътечката и среща трите прасенца:
- Салам алейкум, прасенца!
Едното прасе се обръща към братята си:
- Охх, олекна ми, тоя е мюсюлманин.

***

Всяка сутрин нови вицове

сряда, 17 юни 2015 г.

“Лукойл” уби живота в езерото Вая

След авария със съоръжение на "Лукойл Нефтохим" тонове бензин са изтекли на пътя между Долно езерово и Братово, съобщи  агенция "Фокус" като се позова на информация от община Бургас. Към момента изчисленията са, че количеството е между 10 и 30 тона. Част от горивото е попаднало и в река Чакърлийска, която се влива в езерото Вая. Това съобщават от пресцентъра на МОСВ.

Вая е плитък лиман на брега на Черно море, западно от Бургас. То е най-голямото естествено езеро в България. Над него минава Виа Понтика – една от големите въздушни магистрали на мигриращи птици от цяла Европа. В него гнездят 254 вида птици, 61 от които са включени в Червената книга на България.

В същото време в Грузия: Плевнелиев пристигна в Тбилиси, а лъв изяде човек

Президентът Плевнелиев пристигна в Тбилиси на двудневно официално посещение, което е първото на български държавен глава в кавказката държава от 15 години насам.

На няколко преки улици от Плевнелиев лъв изяде човек!

Лъв, избягал в неделя от зоопарка в Тбилиси по време на наводнението след проливните дъждове в района, уби днес човек в центъра на грузинската столица.

Животното се е било скрило в склад и е нападнало мъжа, когато той влязъл в сградата.


"Един лъв от зоопарка в Тбилиси уби човек близо до Площада на героите. Специалните сили пристигнаха на мястото и преследват животното", заяви Нино Гиоргобиани.

По-късно беше съобщено, че по предварителна информация спецчастите са успели да ранят лъва.

Първоначално беше съобщено, че от от зоопарка, който се оказал в епицентъра на бурята, са избягали повече от 30 животни. Тогава беше казано, че се издирват  шест лъва, шест тигъра, седем мечки, 13 вълка.

Вчера пък от зоопарка в Тбилиси съобщиха, че всички липсващи лъвове и тигри от наводнената зоологическа градина са намерени мъртви.

При наводнението в Тбилиси на 14 юни загинаха 17 души, петима са безследно изчезнали.

Бяха наводнени дворовете и първите етажи на стотици жилищни сгради, редица подлези и площади, бяха повредени пътни участъци и други инфраструктурни обекти.


Как ще изглеждаш след 50 години! Тотална измама

Председателят на българското Интернет общество и специалист по киберсигурност Вени Марковски предупреди за измамно интернет приложение, набиращо лавинообразна популярност във фейсбук. Става дума за "Как ще изглеждаш след 50 години". Приложението събира личните данни и контактите на потребителите на социалната мрежа, които се поддадат на любопитството си.

Марковски е илюстрирал статуса си със снимка на говорителя на Министерството на външните работи Бетина Жотева и е написал следното:

ВНИМАНИЕ! ПРЕДУПРЕДЕТЕ ПРИЯТЕЛИТЕ СИ ДА НЕ СЕ ХВАЩАТ НА ВЪДИЦАТА!

На снимката вдясно не е Бетина след 50 години! Това е само трик - колкото да се съгласите да дадете личните си данни, контактите си във Фейсбук и електронния си адрес.

НЕ СЕ ХВАЩАЙТЕ НА ТАКИВА ЕВТИНИ ТРИКОВЕ!

След това в коментарите председателят на Интернет обществото е добавил джентълменски:

"Бетина, мисля, че ще изглеждаш по-добре, от дамата вдясно. Дай да направим облог: да доживеем до 2065-а и да проверим. И да поканим на купона всичките ни приятели, които четат това."

Напоследък измамите в социалните мрежи стават все по-чести. Наскоро имаше няколко случая на откраднати пароли на потребители, чиите приятели след това бяха атакувани от хакнатия профил със съобщения за искания за пари.

Американският Жорж Ганчев се кандидатира за президент

Строителният магнат и телевизионна звезда от риалити шоу Доналд Тръмп обяви , че се кандидатира за президент на САЩ.

Тръмп, който от години се домогва до най-висшия избираем пост в САЩ, омаловажи останалите единадесет кандидатури на републиканците за номинацията на партията на президентските избори през 2016 г., като обяви, че политиците не могат да решат проблемите на страната.

"Трябва ни някой, който може да върне величието на марката САЩ", заяви той от своята сграда "Тръмп тауър" в Ню Йорк. В изказването си Тръмп се фокусира върху икономическия възход на Китай, Япония и Мексико, който по думите му е станал за сметка на американски работни места. Отново ще направим нашата страна велика, заяви той.
Социологически проучвания на сайта "Риъл клиър политикс" му отреждат подкрепа от 3,6%. В проучване на Ройтерс/Ипсос за 13-те републиканци, които са обявили кандидатурата си или вероятно ще го направят, той се нарежда на 12-то място. Джеб Буш води в изследването, посочва Ройтерс.

Разкрития: Шефката на кабинета на Борисов платила 320 бона за апартамент и къща

Два имота през 2013 г. и 2014-та г. е купила шефката на политическия кабинет на премиера Бойко Борисов – Анжелина Тотева. От декларацията й става ясно, че в рамките на 2 години тя е успяла да си закупи апартамент и къща в Бистрица, показа проверка на в декларацията й до Сметната палата (Виж ТУК.)

През 2013 г. тя е платила 159 400 лв. за апартамент от 97 кв. м в София със свои лични трудови доходи, а година по-късно купува и къща в село Бистрица за 159 008 лв. За втората покупка освен спестявания от заплати е ползван и ипотечен кредит.

Сравнението с подадените от Тотева предходни декларации показва интересна последователност. На 13 март 2013 г. Анжелина Тотева е подала приключваща декларация към датата на освобождаването й от длъжност като началник на кабинета на транспортния министър, в която отчита, че сдава поста с налични 77 400 лв. Само няколко месеца по-късно – на 9 октомври, тя купува апартамента от 97 кв. м на бул. „Евлоги Георгиев“. Тук не е ползван ипотечен кредит, тоест в месеците до покупката Тотева трябва да е получила солиден доход, за да може да си позволи сделката. През юли 2014 г. тя си купува второ жилище – за 159 008 лв., като само 91 485 лв. от тази сума е осигурена с ипотечен кредит.

Въпреки тези разходи на 17 ноември 2014 г., когато встъпва в длъжност като началник на кабинета на премиера Борисов, Тотева декларира като наличен влог 50 000 лв. Към края на годината този влог е пораснал на 72 992 лв., а декларираният ипотечен кредит от 91 485 лв. към ноември през декември се е свил на 47 800 лв.