събота, 19 март 2016 г.

Почина Павел Чернев

Бившият депутат Павел Чернев внезапно е починал днес.

Според първоначалната информация, той внезапно се е почувствал зле в ресторант на столичната ул."Крум Попов", като дошлите на място медици само са констатирали смъртта му.

На този етап случаят не се разглежда от полицията като криминален инцидент.

Юрист по образование, Чернев е роден на 10 юли 1969 г. в столицата. Участва в студентските движения за демокрация и гласност.

Той гради политическа кариера първо във ВМРО, а после - в "Атака".

Последната публична изява на адвоката и бившия депутат Павел Чернев, който почина внезапно днес, беше вчера в съда. Той беше защитник на Симеон Христов, който е сочен за виновен за побоя на бул. „Черни връх” в столицата.

„Когато има инцидент, никой не се измъква безнаказан през задната врата, законът и институциите работят”, заяви тогава пред медиите Павел Чернев.


Клиентът му беше освободен под гаранция от 2000 лв.

Вижте как пада самолетът в Ростов на Дон! Видео

Припомняме, че трагедията се е разиграла днес 3:41 местно време на летището в Ростов на Дон. Идващият от Дубай самолет „Боинг-737-800” заради сложни атмосферни условия не успял да се приземи при първия са опит. След това дълго време е кръжал над летището, очаквайки подобрение на времето.

Самолетът е паднал при втория се опит да се приземи. На борда е имало 55 пътници и 7 членове на екипажа, като всички са загинали.

Вече се появи достоверна информация, че първо е намерена първата черна кутия на самолета, а малко по-късно разследващите са открили и втората черна кутия.

Официалния представител на Следствения комитет на Русия Владимир Маркин посочи две основни версии за катастрофата: техническа неизправност или грешка при пилотирането в сложни метеоусловия.

Видеокамера е заснела падането на самолета!

Видео:


Ай, бакалъм: ЕС връща мигранти на Турция

Европейският съюз и Турция днес постигнаха споразумение как да спрат нелегалната миграция, съобщиха на съвместна пресконференция председателите на Европейския съвет Доналд Туск, на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и турският министър-председател Ахмет Давутоглу.

На съвместно заседание двадесет и осемте държавни и правителствени ръководители на ЕС и Давутоглу подписаха съвместна декларация, която съдържа следните елементи:

-връщанията на нелегални мигранти от Гърция в Турция започват от полунощ на 20 март;

-за всеки сириец сред тях Турция ще изпраща в ЕС по един сирийски бежанец от своята територия, но не повече от общо 72 000;

-ЕС се ангажира да ускори работата по визова либерализация най-късно до юни с Турция, при условие тя да изпълни критериите за това;

-когато незаконните влизания от Турция в ЕС спрат или значително намалеят, ЕС ще приложи доброволна схема за хуманитарен достъп на бежанци от Турция;

-ЕС е съгласен да ускори отварянето на нови глави в преговорите на Турция за членство. Не е посочен брой. Уточнява се обаче че до 1 юли т.г. трябва да бъде отворена глава 33 - "Бюджет";

-ЕС обещава на Турция общо 6 милиарда евро безвъзмездна финансова помощ за подпомагане на бежанците на нейна територия. За първата половина от тази сума вече има правно обвързващо решение на държавите-членки. Такова може да се вземе и за втората, след като пърните 3 милиарда евро бъдат изразходвани.

Случаят на всеки мигрант, пристигащ от Турция, ще бъде разглеждан поотделно, за да бъде процедурата в съответствие с международното право за бежанците. В нея ще бъде включен Върховният комисариат за бежанците на ООН, съобщи Туск.

Операцията ще изисква 4 000 души и ще струва между 280 милиона и 300 милиона евро, каза той. ЕС вече е помогнал да Гърция с 380 милиона евро заради миграционната криза, последните 30 милиона евро, от които са били преведени вчера, каза Юнкер. Те са за гръцката армия да преустрои свои бивши казарми в приемни центрове за мигранти.

От началото на годината през гръцките егейски острови от Турция са влезли над 140 000 мигранти, от които поне 40 000 са блокирани на гръцка територия, след като Европа се споразумя да затвори т.нар. Балкански маршрут към централната и западната ѝ част.

Отговаряйки на критики към сделката Туск я определи като практичен компромис: "По-добре част от всичко, отколкото цялото нищо".

Фотофакт: Така изглежда щастлив турист в Крим

Руският президент Владимир Путин пристигна вчера на полуостров Крим, за да отбележи втората годишнина от присъединяването му към Руската федерация.

Той беше посрещнат от организиран митинг. 

На снимката мъж държи плакат: „Почивам в Крим“.

Самолет се разби в Ростов на Дон, оцелели няма

По данни на портала Flightradar24, който в реално време следи координатите на полетите, самолетът Boeing-738 два часа е кръжал над града преди да падне. От управлението на руското министерство на извънредните ситуации за Ростовска област съобщиха за „Звезда”, че самолетът се разпаднал на пистата за кацане. При катастрофата оцелели няма.

По предварителна информация, на борда на самолета са се намирали 55 пътници и членовете на екипажа. Общо 61 души. Според първоначалната версия, самолетът се е разбил заради лоши атмосферни условия, а именно силен вятър.

Възможна причина за катастрофата е и грешка на пилота.

По информация на регионалния център на руското министерство на извънредните ситуации, на борда на разбилата се машина са се намирали предимно жители на Ростов на Дон, както и трима чужденци. По информация на Интерфакс, на борда на лайнера е имало и организирани туристи, отишли на почивка в Дубай с целите си семейства.

Япония набира нинджи

Японската префектура Аичи набира кандидати, които да се правят на нинджи и по този начин да се развива "самурайския" туризъм преди Олимпийските игри в Токио през 2020 година, съобщи Нова тв.

Търсят се шест атлетични мъже на възраст между 18 и 30 години, с които ще бъде сключен едногодишен договор за около 1585 долара на месец.

За разлика от потайните бойци от японската история, кандидатите ще трябва да демонстрират явни умения с мечове, да правят салта и да изнасят беседи за нинджите пред радиостанции и телевизионни канали.

Шестте нинджи ще бъдат впрегнати в туристическата рекламна кампания на страната преди олимпийските игри след четири години. За да стартира кампанията със "самурайския" туризъм, губернаторът на префектурата Шигеаки Омура се появи онлайн в пълна нинджа екипировка. Кандидатите трябва бързо да бъдат одобрени, тъй като тренировките започват през април, довери Омура пред ЮПИ.

Фабриката на "Булгартабак" в София затвори, шефове изчезват

Цигарената фабрика на "Булгартабак" в столицата е спуснала кепенците. Вчера служители и работници били посрещнати от заключени врати и неколцина охранители. Те им обяснили че не знаят какво става, но им е наредено да не пускат никого в производствените помещения и канцелариите.

Това съобщиха за Фрог нюз служители от самата фирма. Според тях изпълнителният директор Венцислав Чолаков бил изчезнал и нямали връзка с него. За последно бил видян в холдинга ден преди от "Булгартабак" да обявяви, че спира износа на цигари за Близкия Изток. Оттогава не били го виждали. Запознати смятат, че отсъствието на Чолаков е свързано с информацията, че депутатът Делян Пеевски е офейкал спешно в Катар. Твърденията са на народни представители от ДПС, които не желаят имената им да бъдат огласявани.

Преди известно време ръководството на "Булгартабак" имало намерение да изнесе производствени мощности от София в Благоевград. Планът обаче бил изоставен щом в публичното пространство бяха огласени раследванията на турските служби и твърденията, че цигари на "Булгартабак" се контрабандират на турския нелегален пазар, а част от многомилионните печалби отиват в терористични групировки. Сега се очаквали съкращения на над 400 души, а не е ясно кога останалите ще получат заплатите си. Хората са притеснени и готови за протести.

В четвъртък Фрог нюз публикува информация, че кюрди стоят зад договорите за продажба на цигари, подписани между „Булгартабак” с Афганистан и Северен Ирак. Това става ясно от документи, с които редакцията разполага и за първи път публикува. От тях се вижда, че кюрдите са само посредници по сделките, за да може истинските играчи да останат в сянка. Именно този факт озадачил турските служби и ги накарал да се разровят в дейността им. Предполага се, че именно тази информация е била предоставена на главния прокурор Сотир Цацаров при двукратното му посещение в Анкара и срещите му с президента Ердоган. Турците останали неприятно изненадани, че български институции, които по закон трябва да се борят с престъпността, укриват сигналите на турските си колеги, вероятно за да запазят Делян Пеевски.

На тази дата: 19 март 1915 г. са направени първите снимки на Плутон

1915 г. са направени първите снимки на Плутон.

Всъщност Плутон е открит от астронома Клайд Томбо в обсерваторията Ловел, Аризона, САЩ на 18 февруари 1930 г., когато той сравнява две фотографски плаки направени съответно на 23 и 29 януари. Впоследствие планетата е намерена на фотографии, най-старите от които са били заснети на 19 март 1915 г. Томбо открива Плутон докато търси неизвестната планета X, причиняваща отклонения в орбитата на Нептун.

В действителност обаче тези „отклонения” са били причинени от недостатъчната точност, с която масата на Нептун е била известна тогава.

Макар и формално да носи името на римския бог Плутон, името на планета е избрано така, че да съдържа инициалите на астронома Пърсивал Ловел, който предсказва съществуването на планета отвъд орбитата на Нептун. Името „Плутон” е предложено от Виниша Бърни - единадесет годишно момиче от Оксфорд, Англия.

През 1978 г. американският астроном Кристи обърна внимание, че фотографският образ на планетата е удължен и голямата ос на образа се върти със същия период. След време се изясни, че това удължаване на образа се дължи на спътник, разположен много близо до планетата. Спътникът бе наречен Харон (по името на митичния лодкар, превозващ душите на умрелите през реката Стикс в царството на мъртвите).

Любопитен факт е, че до 24 август 2006 г. Плутон се смяташе за деветата планета от Слънчевата система. Поради малките си размери, наклона на орбитата спрямо слънчевия екватор и ексцентричната си орбита, заради която понякога се намира по-близо до Слънцето от Нептун, обаче се спореше дали Плутон трябва да се разглежда като планета. Статутът му от планета беше променен в планета-джудже след като бяха открити три небесни тела, подобни на него, които претендираха да бъдат десета планета и учените решиха, че е по-добре да махнат него, отколкото да добавят други планети.

Вицове, март 2016 г.

Добро утро!

СмЕх


Тази сутрин в кафенето седи сам мъж и нито си гледа телефона, нито лаптопа, даже вестник няма....Само пие кафето си и гледа през прозореца като някакъв психопат.

***

Ако се съди по това, че Исус и апостолите седят само от едната страна на масата, то явно Тайната вечеря продължава с шоу програма...

***

- Карам тъщата на вилата, и то с кеф. Тя плаща бензина.
- И колко време мислиш, че това" удоволствие" ще продължи?
- Докато ми вярва, че моя Опел харчи 50 литра на 100 километра.

***

Клиент се обръща към управителя:
- Извинете за безпокойството, но още ли работи при вас сервитьорът, на когото поръчах пържола...

***

Един циганин отива в рая.
На вратата го посреща Св. Петър и го пита:
- Кой си ти?
Циганинът отговорил:
- Леонардо Ди Каприо...
Св.Петър вади своя GSM и се обажда на Господ:
- Абе, шефе, Титаник потънал ли беше или изгорял ...?

***

Всяка сутрин нови вицове

петък, 18 март 2016 г.

Арестуваха атентатора от Париж

Арестуваха един от атентаторите от Париж- Салах Абдеслам, съобщи АФП.  Той е бил ранен в крака и заловен в брюкселския имигрантски квартал Моленбеек.

Това стана при провеждана от белгийската полиция антитеростична акция, съобщи телевизия РТЛ. Там имаше стрелба. Журналист свидетелстваше за покосен човек, който пада на тротоара.

По-рано стана известно, че отпечатъци и ДНК от най-търсения човек в Европа бяха открити в апартамент в квартала Форе в Брюксел. Във вторник вечер белгийската полиция атакува квартира,  в която имаше заподозрени в подготвяне на атентати в Европа.

Те откриха огън с калашници срещу спецчастите. Четирима униформани бяха ранени. Един от заподозрените бе разстрелян на място. Но друг избяга. Сега разследващите подозират, че това е бил Салах Абдеслам. Същият, който участва в кървавите атентати на 13 ноември миналата година в Париж. Това потвърждава, че атакуваният апартамент със сигурност е служел за база на терористична клетка.

Все още не е ясно дали единият от избягалите при престрелката във вторник е Абдеслам. Няма още датиране на отпечатъците. А те може да са оставени по друго време. Например при организирането на атентата в Париж. Но при всички случаи ясно е, че квартирата е служела за укритие на терористи.

Тед Кочев вече официално е българин

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева връчи днес удостоверение за наличие на българско гражданство на режисьора Тед Кочев, съобщиха от ведомството.

До получаването на удостоверението се стигна, след като Тед Кочев представи в Министерството на правосъдието необходимите документи, които доказват българското поданство на родителите му, напуснали България през 20-те години на миналия век.

Експертите от дирекция „Българско гражданство“ извършиха задълбочена проверка както на представените от Кочев документи, така и в регистрите на Министерството на правосъдието по чл. 38 от Закона за българското гражданство. Проучването установи, че режисьорът е български гражданин по рождение и това обстоятелство се документира с удостоверение по чл. 39, ал. 1 от Закона за българското гражданство.

Със съдействието на министър Екатерина Захариева чрез връченото му удостоверение Кочев ще може да получи още в първия работен ден от Община Пловдив акт за раждане, лична карта и паспорт на български гражданин.

ГЕРБ води кампания за напускането на ДСБ от Реформаторския блок

Поведението на ГЕРБ е финалът на една политика, която водят, за да напуснем Реформаторския блок. Това заяви на пресконференция депутатът от ДСБ Вили Лилков, попитан от журналист дали партията ще оттегли кадрите си от властта, както настояха вчера депутатите от ГЕРБ.

"Работодател им е премиерът и той оттук нататък решава тяхната съдба", посочи Лилков и добави, че във вчерашния списък с хора на ДСБ, заемащи постове в държавата, имало неточности. За пример даде зам.-министъра Христо Ангеличин, който напусна партията през 2012 г., а след това стана част от ДБГ.

"Цялата медийна кампания беше с цел да напуснем Реформаторския блок и той да бъде овладян от Цветан Цветанов (бел. ред. - председател на парламентарната група на ГЕРБ)", добави Лилков. По думите му с действията си партията на Бойко Борисов целят и да предупредят останалите формации в Реформаторския блок какво ги очаква, ако оттеглят подкрепата си към правителството.

Попитан за твърдението на здравния министър Петър Москов, че не е получил покана за заседанието на висшия партиен орган - Националното събрание, в неделя, Лилков отрече и каза, че всеки делегат е бил известен.

Екстра СмЕх

Произведено от "Таралеж", следва продължение...Част 34 (33 ТУК)



Депутати на ГЕРБ чакат обяснения от премиера Бойко Борисов.









Група сеизмолози изследват недрата на Везувий.

























Монтаж на паметника на Супермен в гр. Запорожие,
Украйна.

3160 мигранти са влезли в България от началото на годината

3160 мигранти са потърсили закрила на територията на България през месеците януари и февруари на 2016 г. Това се посочва в справка на Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет.

На 137 лица е предоставен статут на бежанец, а на 73 такъв статут е отказан. Според данните на ДАБ най-голям е броят на мигрантите от Ирак – 1719, от Афганистан са 917, от Сирия 359, от Пакистан 94, а от Иран само 8.

По-голямата част от тях вече са напуснали територията на страната по посока Западна Европа. 507 лица са обвиняеми за каналджийска дейност през 2015 г. Това пък посочва вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова в отговор на депутатски въпрос.

Общо 4 954 граждани на чужди държави са задържани при опит за незаконно превеждане през границата на страната през миналата година. Най-много - 2029 са сирийци, 1718 са иракчани, 1069 са от Афганистан, 59 са от Пакистан и др. “Гранична полиция” е регистрирала 569 случая на каналджийска дейност за 2015 г.

Ген. Атанасов: Ядосан съм от евтините филми на моя приятел Борисов

"Много съм ядосан от цялата тази работа и от евтините филми на моя приятел Бойко Борисов". Това заяви за "Здравей, България" депутатът от ДСБ генерал Атанас Атанасов.

Атанасов коментира реакцията на премиера, че не е знаел за декларацията, по следния начин: "Това е една имитация, много слаб театър. Риторично питам как може хора като Караянчева и Ненков, които лично от Борисов са посочени да бъдат в листите, сега му се зъбят, а той в Брюксел се прави на изненадан. Това е несериозно".

"Нека Борисов дойде в парламента и да го питам защо остави всички хора на сарайско-библиотекарската групировка на възлови позиции в службите за сигурност. Основната причина да подам оставка като председател на Вътрешната комисия е, че Борисов влезе в ортаклък с Доган да останат хората, назначени по времето на Орешарски", изтъкна той, като уточни, че става въпрос за служители на ДАТО, ДАНС.

"Управляващите страшно искат ДСБ да напусне Реформаторския блок, но това няма да стане - ние този блок сме го създали и няма да го продадем", казва Атанасов.

"Прояли сте институциите от корупция. ДСБ ще бъде основа на блока, който ще ви свали от власт", каза Атанасов. "Сега на премиера ще му се види нагорнище, аз досега мълчах", закани се той.

Вижте къщата на Мартин Заимов

Една невероятна къща в София се превърна в тотален хит в най-популярните сайтове за архитектура и строителство по света.

Фирмата "I/O Architects" завърши дизайна на уникална къща в София. Еднофамилното жилище е кацнало на хълм, който предлага панорамна гледка към града от една страна и планини, от друга.

Еднофамилното жилище, за което се предполага, че е на видния банкер и бивш политик Мартин Заимов, е кацнало на хълм в подножието на Витоша и предлага панорамна гледка към града от една страна и към планината - от друга.

Мартин Заимов е бивш подуправител на Българската народна банка и кандидат за кмет на София.

В ранните си години работи за френските компании „Бис“ и „Луи Драйфус“. През 1992 г. заедно с Левон Хампарцумян основават „Българска одиторска компания“, която впоследствие е купена от Coopers&Lybrand. През 1997 г. е заместник-министър на търговията в служебното правителство на Стефан Софиянски.

От 1 юли 1997 е подуправител на Българската народна банка (БНБ) и ръководител на управление „Емисионно“, което контролира валутния борд. През 2003 г. подава оставка малко преди изтичането на мандата му и е назначен за изпълнителен директор и председател на управителния съвет на Пощенска банка.

На следващата година напуска поста. Понастоящем е и председател на управителния съвет на Парк АДСИЦ. От 2007 г. е член на УС на „Сосиете Женерал Експресбанк“.

През 2007 г. Съюзът на демократичните сили (СДС) и Демократи за силна България (ДСБ) съвместно издигат кандидатурата на Мартин Заимов за кмет на София. 

Той също е определен и за водач на общата листа на двете партии за общински съветници. Получава 17,77% от гласовете и остава втори след действащия кмет и кандидат за нов мандат Бойко Борисов, който печели на първия тур с 53,43%. Заимов е избран за общински съветник и заявява намерение да се кандидатира повторно на следващите избори.


На местните избори през 2011 година Мартин Заимов оглавява кандидатската листа за общинския съвет на Столична община на партията „Ред, законност и справедливост“ (РЗС), която подкрепя кандидата за кмет на Синята коалиция Прошко Прошков.  РЗС печели около 1% от гласовете в Столична община и не получава места в общинския съвет.



Без съмнение, това е един от най-модерните домове не само в България, но и в Европа, който е изпълнен по всички световни стандарти. Използвани са предимно естествени материали, имението напълно се слива с природата.


На тзи дата: 18 март 1980 г. 50 души загиват при експлозия на ракета „Восток-2М”

1980 г. 50 души загиват при експлозия на ракета „Восток-2М” на космодрума Плесецк (СССР). Първоначално ракетата „Восток” е конструирана за пилотирани космически полети, но по-късно се използва за извеждане на изкуствени спътници в орбита.

Взривът на 18 март става при зареждане с гориво на ракетата. При разследване на подобен, но избегнат инцидент се открива, че спойка между оловото и калая във водородно пероксидните филтри е причинило аварията и в резултат ракетата е експлодирала.

Любопитен факт е, че първоначално след построяването на космодрума Плесецк, съществуването му се пазело в тайна, но британският учител по физика Джефри Пери и учениците му внимателно изследвали орбитата на спътника „Космос 112” през 1966 г. и установили, че той не може да е бил изстрелян от Байконур.

Тогава наяве излиза информацията, че след края на Студената война се разбира, че ЦРУ е започнало да подозира за съществуването на ракетна база в Плесецк още в края на 50-те години. СССР обаче не признава за съществуването на космодрума до 1983 г.

Вицове, март 2016 г.

Руската Коледа е по-страшна от Хелоуин в Америка.

СмЕх


Две приятелки си говорят:
- Господи, какво да му кажа?!
- Ами... кажи му истината!
- Коя истина...
- Не знам... измисли нещо!

***

Интервю за работа:
- А как сте с чуждите езици?
- Идеално! Освен българския всички езици са ми чужди!

***

Рекламите стигнаха до пика си - в момента хората плащат за да не ги гледат.


***

Коментатор по време на двубой от шампионската лига:
"Дъждът не спря да вали през целия ден. Твърде вероятно е на игрището да се появят първите печурки".

***


Две кокошки си говорят.
- Ти какви яйца снасяш?
- Големи! От 22 стотинки. А, ти?
- Още по-големи. От 24 стотинки!
- Ееее, ти пък за 2 стотинки ще си разпориш задника...

***

Всяка сутрин нови вицове

четвъртък, 17 март 2016 г.

Радан Кънев: Не се учудвам, че колегите от ГЕРБ разглеждат властта като ползване на облаги

Лидерът на ДСБ Радан Кънев реагира на декларацията на ГЕРБ за "изваждане на хората на ДСБ от властта" с кратко изявление. По думите му "истеричната" реакция на депутатите от партията на Бойко Борисов може да е заради заявеното намерение на тъмносинята партия да поиска разследване на собствеността на "Булгартабак" и контрабандните канали в Турция и Близкия Изток.

Ето какво точно заяви Кънев:

"Благодаря ви за бързата реакция по повод предстоящия брифинг, предизвикан от истеричната пресконференция на ПГ на ГЕРБ. Интересен детайл е, че преди 3 седмици премиерът заяви за очаквана атака срещу себе си. Съмнявам се да е очаквал тази атака да дойде от неговата група. Конфликтът между ПГ на ГЕРБ и премиера Борисов, колкото и да е очевиден, не е наш проблем. Ако ПГ на ГЕРБ е недоволна от кадровата политика на правителството, то тя може да поиска вот на недовение".

Лидерът на ДСБ добави:

"Не се учудвам, че колегите от ГЕРБ разглеждат властта като ползване на облаги. Именно затова ДСБ е опозиция - защото ни омръзна да служим за параван на разпределението на тези облаги между ГЕРБ и ДПС. Чудя се само докога част от колегите от РБ ще търпят това унизително положение и на каква цена. И накрая, тъй като не знаем причината за тази публична истерия, мога само да предположа, че тя се дължи на заявеното намерение на ДСБ да поиска разследване на собствеността на "Булгартабак" и публично свързаните с холдинга контрабандни канали в Турция и Близкия изток. Искам да ви уверя, че ДСБ ще доведе тази политическа инициатива докрай."

Председателят на ДСБ реши да не отговаря на въпроси на медиите и на обвиненията на ПГ на ГЕРБ в детайли и конкретика.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

Бойко Борисов се направи на ощипана мома в Брюксел



Бойко Борисов се направи на ощипана мома в Брюксел

Усмихнат Бойко Борисов се направи днес на ощипана мома пред репортери в Брюксел. Той не знаел, че парламентарната му група е поискала да уволни всички от ДСБ във властта.

Запитан за декларацията с това искане на заместник-председателката ѝ Цвета Караянчева, той отговори:

"Верно ли така е казала? Малко не ми се вярва. Капитанът в Брюксел - бунт на кораба".

"Като се срещна с тях, ще видя какво очакват", каза Борисов за депутатите на партията му ГЕРБ.

По думите му "двояката" позиция на Реформаторския блок спрямо властта - едни от партиите в блока в нея, части от други - в опозиция - ги изнервя ГЕРБ.

"Те се изнервят от моята добрина", каза той за депутатите си.

Борисов заяви и че не смята да се разделя с министъра на здравеопазването Петър Москов, който е от ДСБ, нито със земеделеца Николай Ненчев, министър на отбраната.

ГЕРБ поиска уволнение на всички хора от ДСБ

Депутатите от ГЕРБ Цвета Караянчева и Александър Ненков изчетоха остра декларация в Народното събрание, с която настояха Радан Кънев и ДСБ да изтеглят всичките си назначения от властта.

Те посочиха поименно министрите Петър Москов и Николай Ненчев, които очакват да напуснат постовете си. Все пак уточниха, че първо ще излсушат премиера Бойко Борисов, преди да имат окончателно становище.

Цвета Караянчева призова Реформаторския блок да избере свой единен лидер, да знае ГЕРБ с кого контактува и "за да спре тази мимикрия".

Депутатите очакват реакция от своя лидер и министър-председател - Бойко Борисов.

Караянчева и Ненков цитираха договор на "Терем" с адвокатската кантора на Радан Кънев на стойност 2000 лв. месечно.

ГЕРБ призова прокуратурата да провери всички обществени поръчки в Министерството на отбраната.

"ПГ на ГЕРБ настоява премиерът Бойко Борисов да дойде в Народното събрание. Парламентарната група ще иска от него да ни обясни докога опозиционерите на Радан Кънев и ДСБ ще участват във властта. Ще питаме премиера докога ще търпи техните лъжи. ПГ на ГЕРБ отказва повече да носи отговорност за действията на Радан Кънев и неговите съпартийци".

Това заяви Караянчева.

Според нея Реформаторският блок трябва да има един лидер, който да носи отговорност за законодателните инициативи и гласуването.

"Настояваме Радан Кънев и ДСБ един път завинаги да се определят опозиция ли са или са част от управляващите. Време е тази политическа шизофрения да бъде прекратена", заяви Караянчева.

Тя отрече тонът на декларацията да е ултимативен. И допълни, че те са имали контакт с Борисов и той знае за техните намерения, а сега просто ги съобщават на медиите.

Карянчева поиска от премиера да бъде проверен договорът за адвокатски услуги между кантората на Кънев и дружество "Терем". Според нея от този договор кантората на Кънев получава по 2000 лв. на месец.

"Информацията, с която разполагаме е, че за 2015 г. тази адвокатска кантора е получила 20 хил. лева, въпреки че дружеството има отделен юридически отдел", поясни Караянчева.

Найден Зеленогорски: Петър Москов и Николай Ненчев са министри на РБ, те се справят изключително добре и ние ги подкрепяме


Министър Петър Москов и министър Николай Ненчев са министри на Реформаторския блок, те се справят изключително добре и ние ги подкрепяме, както и всичките си министри. Това каза съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Найден Зеленогорски пред журналисти във връзка с исканията на ПГ на ГЕРБ.

„Не съм чул всичко. Не знам за какви списъци става дума, но мога да коментирам само и единствено това, че министър Петър Москов и министър Николай Ненчев са министри на Реформаторския блок. Те се справят изключително добре и ние ги подкрепяме, както и всичките си министри. За останалото няма как да коментирам“, заяви той.

Във връзка с искането на ГЕРБ за един председател на ПГ на Реформаторския блок, Зеленогорски заяви: „Единият е в мнозинството, другият е в опозиция. Оттук насетне правилата, които имаме в ПГ са ясни. Има двама съпредседатели, но все пак ще обсъдим този въпрос в изпълнителния съвет на блока.


Нямайте никакво съмнение, че даваме положителна оценка на всичките си министри, стоим зад тях и няма персонални министри на един или на друг. Те са министрите на блока“, посочи Зеленогорски.

Обновена!

Фотофакт: Кола на Външно гази тревата на "зеления трамвай"

Служебен автомобил на Министерството на външните работи (МВнР) беше уловен от граждани да преминава през зелената площ на трамвайната линия около Руски паметник в София. 

Снимката беше разпространена в сряда във Фейсбук страницата СРАМ БГ. Към нея е приложен файл от интернет страницата на МВнР, от който е видно, че въпросният автомобил са води на отчет към ведомството.

От Външно потвърдиха, че автомобилът е техен. В момента тече проверка кой е шофирал и ще бъдат предприети мерки.

На снимката се виждат следи от автомобилни гуми в участъка, в който автомобил заседна
върху релсите и това наложи да бъде избутан.

Как ще изглежда сцена "Филиал" след реконструкция за 5 млн. лв.

Снимка"Таралеж"
Днес така изглежда сцена "Филиал".
Предстои реконструкция и модернизация на варненската сцена "Филиал". Проектът е на стойност 5 млн. лв. Обновяването на емблематичните сгради на Варна и на културните сцени в града ще продължи, съобщи във Фейсбук кметът Иван Портних.

Днес Драматичен театър "Стоян Бъчваров"продължава да бъде един от водещите в България - с талантливо режисьорско и актьорско присъствие, с богат творчески афиш и много отличия! Проектът за реконструкция и модернизация на филиала е на стойност около 5 млн. лева. 


Продължаваме обновяването на емблематичните сгради на Варна и на културните сцени в
града.

Проектът за реконструкция.
Защото варненските творци и публика заслужават най-доброто!", допълва още кметът.

Кой е автор на проекта за новия вид на сцена „Филиал“ не се посочва в публикацията на Портних.

Евросъюзът и Турция с нов пазарлък днес за бежанците

Планираните за днес и утре редовни заседания на Европейския съвет с участието на ръководителите на 28-те страни членки ще се превърне в поредната среща на върха между ЕС и Турция.

Днес лидерите на страните-членки ще се опитат да се договорят помежду си относно новите изисквания на Анкара за миграцията, представени на предишната среща ЕС-Турция, която беше проведена на 7 март в Брюксел.

Утре се очаква ЕС да преговаря с турския премиер Ахмет Давутоглу по договореното предния ден споразумение. Това разкри пред журналисти европейски източник.

По думите му днес лидерите на ЕС ще извършат подготовка, за да могат в петък сутринта да преговарят на работна закуска с Ахмет Давутоглу. Понеже може за възникнат усложнения, „за всеки случай кухнята ще е готова и с меню за обяд“, разкри източникът.

По думите му предстоящите преговори ще бъдат сложни. "Нашата задача е пределно ясна – ние искаме договореност с Турция. Възнамеряваме да постигнем с Анкара ново и обновено споразумение. В същото време всички разбират, че това няма да е лесно, така че ни очакват трудни преговори“, каза дипломатът.

Известно е, че на 7 март Анкара предяви ново искане за допълнителни 3 млрд евро за съдействие по спирането на мигрантите на турска територия - в добавка към обещаните вече от ЕС други 3 милиарда евро. Редица страни-членки, по-специално Италия, се обявиха срещу предоставянето на тази сума с довода, че Турция не изпълнява своите задължения по съкращаване на миграционните потоци в Европа.

Европейският източник призна, че трябва да бъде решен въпроса за предоставянето на първите 3 млрд евро и чак тогава да се мине към разглеждането на въпроса за новото финансиране. Вторите 3 милиарда ще бъдат дадени, едва след като бъдат похарчени по предназначение първите три милиарда.

Другите претенции на Анкара са ускоряването на преговорния процес по влизането на страната в ЕС и отмяната на визите до края на юни тази година. Тези въпроси също са включени в дневния ред на срещата, добави източникът. По думите му ЕС не възнамерява да прави никакви изключения за Анкара, по-специално за отмяната на визовия режим.

„Що се отнася до визовата либерализация, очевидно е, че всичките 72 условия трябва да бъдат реализирани от Турция“, каза дипломатът. Според него ако Турция изпълни всичките тези условия към началото на май, визите ще могат да паднат това лято.

Междувременно стана ясно, че Испания се обявява срещу подготвяното споразумение с Турция. Мадрид се обявява срещу колективното изпращане на бежанци обратно в Турция, смятайки че това е нарушение на техните права съгласно международното право. Вчера в страната бяха проведени масови протести срещу подготвяното споразумение с Анкара, срещу него се обявяват и основните политически партии.

България е на 129-о място в класацията на най-щастливите страни

България заема 129-о място от общо 157 в класация на държавите по степени на щастието, показва разпространен днес доклад на Мрежата за решения за устойчиво развитие (SDSN), инициатива на ООН, и Института за Земята към Колумбийския университет. Непосредствено преди нас са Сенегал, Конго, Грузия, Гана и Украйна, а след нас – Мавритания, Зимбабве, Судан, Габон и Мали. За сравнение - съседна Румъния заема 71-во място, Косово и Турция - 77-мо и 78-мо място, Сърбия – 86-о, Македония е на 95-а позиция, а Гърция – 99-а.

Все пак страната ни показва прогрес, тъй като миналата година сме заемали 134-та позиция.

Тази година Дания изпреварва Швейцария като най-щастлива държава в света, показва изработеният за четвърта поредна година доклад, цитиран от БТА. Според него Сирия, Афганистан и осемте държави от Африка на юг от Сахара са десетте най-нещастни места на планетата.

В челната десетка тази година са Дания, Швейцария, Исландия, Норвегия, Финландия, Канада, Холандия, Нова Зеландия, Австралия и Швеция. Миналата година Дания бе на трето място след Швейцария и Исландия.

Десетте страни в дъното на класацията са Мадагаскар, Танзания, Либерия, Гвинея, Руанда, Бенин, Афганистан, Того, Сирия и Бурунди (последен). САЩ се нареждат на 13-о място, Великобритания - на 23-о място, Франция - на 32-ро, а Италия - на 50-о.

Докладът, който обхваща 157 държави, взима предвид категории като реален брутен вътрешен продукт на глава от населението, продължителност на живота в добро здраве, равнище на корупция и социални свободи.

На тази дата: 17 март 1959 г. Започва изгнанието на Далай Лама

На 17 март 1959 г. започва изгнанието на Тензин Гятсо, 14-ият Далай Лама. Той напуска Тибет и отпътува за Индия.

Пълното му религиозно име е Джетсун Джамфел Нгаванг Лобсанг Йеше Тензин Гяцо. Той e духовен водач, почитан от будистите в Тибет, Монголия, Калмикия, Бурятия, Тува и други будистки региони. Роден е на 6 юли 1935 г. в малкото селце Такцер в Североизточен Тибет и е получил името Лхамо Дхондруб. През 1909 г. Далай Лама XIII посещава селцето Такцер и остава силно впечатлен от красотата на природата и изказва желание да се върне отново там някога. 

През 1937 г. след смъртта на Далай Лама XIII Тубтен Гяцо в селото пристига група лами, които търсят неговото превъплъщение. След съответен изпит двегодишният Ламо Дондруп e признат за въплъщение на своя предшественик.

Далай Лама е обучаван по традиционната тибетска образователна система. Той е имал двама официални наставници - Линг Ринпоче и Триджанг Ринпоче. В програмата му на обучение са били включени "петте големи науки": логика, тибетско изкуство и култура, санскрит, медицина, будистка философия и "петте малки науки": поезия, музика, драматично изкуство, астрология и словесност. На 22 февруари 1940 г. Далай Лама XIV е възкачен на трона в столицата на Тибет, Лхаса. След окупацията на Тибет от комунистически Китай през 1949-1950 г. Далай Лама непрестанно предприема стъпки за мирното съжителство между двата народа, но бива принуден да напусне Лхаса на 17 март 1959 г. и да намери убежище в Индия.

От 1960 г. Далай Лама живее в Индия, град Дхарамсала (Малка Лхаса) в щата Химачал Прадеш. Там е разположена щаб-квартирата на тибетското правителство в изгнание.

В периода 1959-1965 г. нееднократно Далай Лама XIV моли ООН за съдействие при решаване на тибетския проблем. Резултат на това са и трите резолюции на Общото събрание на ООН, призоваващи Китай да уважава правата на човека в Тибет.

През 1963 г. Негово Светейшество провъзгласява Демократична конституция, основана на будистки принципи и Всеобща декларация за правата на човека, като модел за бъдещо освобождаване на Тибет.

На 10 декември 1989 г. Далай Лама XIV получава Нобелова награда за мир.

Делото на Далай Лама Тензин Гяцо за освобождаване по мирен път на Тибет се подкрепя от многобройни политици, видни личности и институции по цял свят.

През март 2011 г. Далай Лама обявява решението си да излезе от политическото ръководство на правителството на Тибет в изгнание, оставайки духовен водач.

„Още от 1960г. постоянно повтарям, че на тибетците им трябва водач, избран от самите тях, на когото бих могъл да предам властта. Сега явно е дошло времето за това.“ В последните години той не изключва възможността за предоставяне на реална автономия на Тибет от страна на Китай, подчертавайки нарасналата роля на Китай за световния мир.

Вицове, март 2016 г.

Добро утро!

СмЕх


Министерство на транспорта въведе нови изисквания за шофьорските книжки. Категория B вече ще се дава след задължителен кратък курс по самоотбрана, а категория С след курс по жиу жицу и таекондо.

***

Учителка изпитва ученик.
-Разкажи урока.
Ученикът мълчи.
-Кажи поне името на урока!
Ученикът пак мълчи.
-Какъв предмет учим сега?
Ученикът мълчи. По едно време от задния чин се чува глас:
-Леле! Тая вещица го разхожда из целия материал!

***

-Докторе, жена ми ми изневерява, но на мен не ми растат рога?!
-Това е в преносен смисъл, не растат рога наистина!
-Слава Богу, а аз си мислех, че нещо с калция не ми е наред...

***

- Ей, все не мога да си намеря жена дето да се оженя за нея!
- Защо?
- Майка ми все не ги харесва.
- А защо не намериш някоя, която да прилича на майка ти?
- Намерих, ама нея пък баща ми не я хареса!

***

При обущаря идва клиент и дава квитанция за получаването на обувки:
- Казахте, че за днес ще са готови.
- Да, два лева.
- Толкова малко? На квитанцията пише четири лева.
- Правилно. Просто сме изгубили едната ви обувка.

***

Всяка сутрин нови вицове

сряда, 16 март 2016 г.

Българин облече Кейт Мидълтън

Херцогинята на Кеймбридж Кейт Мидълтън събра погледите с тоалета си на благотворително събитие в Лондон, а снимка на костюма украси първа страница на “Дейли телеграф”. Вестници и електронни медии във Великобритания пишат, че автор на семплия, но много стилен ретро костюм е модният дизайнер Петър Петров от Велики Преслав. От 2011 г. той работи за луксозната марка облекла “Епонин”, клиентите на която са известни особи от цял свят. Vogue също коментира, че в костюма на българина херцогинята на Кеймбридж е в безупречна визия, а някои дори я сравняват с Джаки Кенеди.

Цялата суматоха около одеждата на Кейт Мидълтън донесе за автора Петър Петров много суперлативи, а брандът “Епонин” получи над сто моментални поръчки, всяка от която на цена между 4000 и 5000 паунда.

Петър Петров и Кейт Мидълтън са родени през 1982 г. Българинът завършва Техникума по облекло и хранене в Шумен, учи в местния университет, а после дизайн в Киев. Започва като крояч в родния си град, а след две години става моден дизайнер, който прави първите си колекции във Варна. С приза “Моден дизайнер” преди 10 години заминава за Лондон.

Спряха търгове за "златния Wi-Fi" във Варна и Бургас

Спряна е обществената поръчка за изграждането на Wi-Fi мрежа в пристанищата на Варна и Бургас. Пускането на безжичния интернет бе с индикативен бюджет от 6 милиона лева.

За скандалната обществена поръчка пръв алармира депутатът Георги Кадиев и призова премиера да я спре.

Той написа  във фейсбук:

"Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" ще изгражда wi-fi мрежа за 6 млн. лева на пристанище Варна и пристанище Бургас.
Ашколсун.
Борисов, отменяй!"

Депутатът е приложил линк и към заданието на обществената поръчка. От него ставя ясно, че срокът за получаване на оферти е до 28 март т. г. В заданието е посочено, че трябва да бъдат проектирана, изградена и въведена в експлоатация съвременна обща комуникационна система за пристанище Варна и пристанище Бургас.

Описани са следните дейности:

Изработване на идеен проект на БКС (безжична комуникационна система) по обекти съгласно Наредба № 4 от 2001 г. за обхвата и съдържанието на инвестиционните проекти;

- Съгласуване и одобряване на идеен проект по обекти по смисъла на чл. 142 от ЗУТ;

- Издаване на разрешения за строеж по обекти по смисъла на ЗУТ;

- Изработване на работен проект по обекти съгласно Наредба № 4 от 2001 г. за обхвата и съдържанието на инвестиционните проекти;

- Одобряване на работен проект по обекти;

- Изработване на системен проект (архитектура и топология на БКС, комуникационни връзки, захранващи връзки, разположение на оборудването по обекти, радио зони, потоци от данни, система за наблюдение и управление на мрежата, архивни данни и възможности за статистика, обхват на доставките, методика за провеждане на тестове) общ за всички обекти;

- Одобряване на системен проект от Възложителя;

- Доставки на материали, инструменти, оборудване и резервни части;

- Текущ ремонт на комуникационни помещения;

- Рехабилитация на съществуващи ЖРК (желязо-решетъчна конструкция);

- Изграждане на БКС - СМР (строително-монтажни работи), инсталиране, конфигуриране, оптични кабелни линии по обекти;

- Изграждане на СНУМ (Система за Наблюдение и Управление на Мрежата); - Приемни тестове на БКС по обекти;

- Въвеждане в експлоатация по обекти по смисъла на ЗУТ;

- Обучение на техническия персонал на Възложителя;

- Системен тест на БКС;

- Поддръжка на изградената БКС за срок от 1 година;

- Дейности по информация и публичност.

Цветан Василев поискал да стане сръбски гражданин

Цветан Василев за пръв път даде показания пред белградския Висши съд, откакто е в Сърбия. Делото за екстрадицията му по искане на българската прокуратура бе върнато на първата инстанция, след като пред миналата година апелативният съд отказа да ни го предаде.

Казах им, че случилото се с КТБ е пример за рейдърска атака. Рейдърска атака, добре подготвена, добре подкрепена политически и с подкрепата на всички институции, коментира днес Василев лаконично на излизане от съдебната палата.

Василев не отговори на повече въпроси и се отправи към автомобила си, заедно със солидната си охрана.

Адвокатът му каза пред българските медии, че не съществува законов срок кога трябва да се произнесе съдът. Той отказа да разкрие и дали ще правят доказателствени искания за нови факти в рамките на процеса за екстрадиция.

По обяд издирваният банкер се появи на разглеждането на екстрадицията си в белгардския Висши съд с тежка охрана. Докато момчетата му избутваха репортери, той отговори само на въпроса на БНТ - какво ще пледира.

"Това, което пледирам от година и половина", заяви банкерът, който за втори път трябва да научи от Висшия съд дали ще го екстрадират.
Василев е в Сърбия, след като родната прокуратура го обяви за издирване чрез Интерпол и Шенгенската информационна система за източване на КТБ и умишлена безстопанственост.

Веднъж Висшият съд (това е първата инстанция, б.р.) се произнесе да бъде екстрадиран, после апелативният отмени решението и го върна на Висшия. Както и да свърши сагата, последна дума по закон има министърът на правосъдието на Сърбия, който решава за екстрадициите. Такъв пък в момента няма, защото западната ни съседка е в правителствена криза.

Преди повече от година и половина банкерът Цветан Василев е поискал политическо убежище в Сърбия, съобщава още БНТ, позовавайки се на свои източници. Официален Белград, обаче, е отказал да даде политическо убежище на българския финансист с мотива, че като страна, която иска да се присъедини към ЕС, Сърбия не може да предостави убежище на човек, издирван в държава от ЕС.

От сръбски журналисти в Белград "По света и у нас" научи, че Василев е поискал и сръбско гражданство. Сърбия не екстрадира свои граждани.

Румънски депутат, купувал гласоподаватели с печени пилета, получи двегодишна присъда

Бивш румънски депутат беше осъден на две години затвор по обвинения в корупция. Причината за осъждането е, че Флорин Попеску е купувал гласове с печени пилета, предаде Balkan Insight.

Попеску е поискал през 2012 г. от местен инвеститор да дари 60 тона пилета на грил, които са били дистрибутирани до бедни хора в Румъния. Това е било начинът да се "мотивират" гласоподавателите да пуснат бюлетина за него на местните избори през юни същата година, смята прокуратурата.

Освен това през този период Попеску е бил председател на Демократичната либерална партия, свързана с бившия президент на страната Траян Бъсеску, в региона Дъмбовица в Румъния и се е борил за нов мандат начело на общинския съвет.

Бившият депутат няма право да обжалва присъдата.