събота, 12 ноември 2016 г.

Де Ниро: Как се чувствам ли? Много потиснат

Робърт де Ниро изказа подкрепата си за протестите срещу избирането на Доналд Тръмп за президент и каза, че е „потиснат“ от победата на милиардера.

73-годишният актьор беше в Лос Анджелис на премиерата на новия си филм „Комендиантът“, където беше попитан как му се е отразила победата на Тръмп над противника му от демократическата партия Хилари Клинтън.

„Как се чувствам ли? Много потиснат“, кратко отговори на репортерите известният с лаконичността си „Разярен бик“.

"Трябва да изчакаме и да видим как ще тръгнат нещата и винаги да бъдем бдителни по отношение на новото правителство."

Запитан дали смята, че протестите са подходящ отговор на резултата от изборите във вторник, той отговори:

"Да, абсолютно, нещата не се правят така.."

Демонстранти излязоха по улиците в Маями, Лос Анджелис, Ню Йорк и други американски градове за трета поредна нощ в петък.

По-рано през деня, град в южната част на Италия, откъдето са бабата и дядото на Де Ниро, предложи на актьора възможност за спасение, ако реши да бяга.

"Ако след разочарованието от Тръмп той иска да потърси убежище тук, ние сме готови да го посрещнем", каза Антонио Серио, кмет на Ферацано.

Де Ниро не беше мек в критиката си към Тръмп, описвайки го като "пънк", "прасе" и "идиот".

"Бих искал да го ударя в лицето", каза той преди изборите.

Но носителят на две награди Оскар каза пред Ей Би Си един ден след победата на Тръмп:

"Не мога да направя нищо, в момента той е президент и аз трябва да уважавам тази длъжност".


Любопитно: Суперлуна в понеделник – най-голямата и най-ярка от над 60 години

В понеделник, 14 ноември, Луната ще бъде по-голяма и по-ярка, отколкото сме я виждали от повече от 60 години. Стига небето да е безоблачно, моментът ще е отличен да излезем навън да я погледаме или да направим няколко снимки.

Популярното название на явлението е „Суперлуна“ и то се случва, когато пълнолунието съвпадне с момента, в който спътникът е максимално близо до Земята в орбитата си. Специалното в понеделник е, че Луната ще бъде дори по-близо, отколкото обичайно идва до нас – и съответно ще изглежда по-голяма от нормалните „Суперлуни“.

Е, медиите тези дни са преситени с хиперболични изказвания за предстоящото събитие – но не бива да сме прекалено ентусиазирани, ако Луната изглежда почти като друг път при пълнолуние. „Гардиън“ обяснява какво точно се случва и как и къде е най-подходящо да го видим.

Колко по-голяма ще е?

В 20:09 по Гринуич (22,09 у нас) Луната ще премине на разстояние от 356511 километра от Земята – тя не е била толкова близо от 1948 г. насам. Предвид, че ще е и в пълнолунната си фаза, ще видим „Суперлуна“.

Грубо казано, „Суперлуната“ е 30% по-голяма като размер и 30% по-ярка в сравнение с най-малките пълнолуния – когато Луната е на най-далечно разстрояние спрямо планетата ни – в „апогея“. По отношение на диаметъра – тя ще е 14% по-широка от тези най-малки пълнолуния.

Но е важно да се отбележи, че разликата между тази необичайно голяма „Суперлуна“ и други „Суперлуни“ – като тази от 16 октомври или следващата на 14 декември – е незначителна.

Колко по-ярка ще изглежда?

Докато една „Суперлуна“ е с 30% по-ярка от най-малките пълнолуния, понеделнишката ще е с 15 на сто по-ярка в сравнение със средното пълнолуние. Въпреки това, в ясна нощ, далеч от градските светлини, това ще предостави много повече лунна светлина, отколкото в нормално пълнолуние.

Но, в градовете или покрайнините им, разликата ще е трудна за долавяне. И, разбира се, облаци или мъгла могат съвсем да заличат ефекта или дори да скрият напълно Луната.

Колко голяма ще изглежда?

Когато говорим за размер, разликата в диаметъра между „Суперлуна“ и обикновена е около 7%. Но тъй като спътникът е високо в небето, тази разлика трудно се забелязва, защото небето е голямо и няма с какво да я съпоставим. При сравнение с Луна в апогей (когато е най-далеч) обаче разликата личи, и то ясно.

Лунната илюзия

Ръстът на реалния размер на Луната, както я виждаме, се дължи най-вече на т.нар. „Лунна илюзия“, която влияе на нашето възприятие за размера. Когато спътникът е близо до хоризонта, може да изглежда до 300% по-голям, отколкото когато се намира високо в небето – а тази разлика е далеч по-солидна от реалните 7% увеличение според разстоянието си от Земята.

„Лунната илюзия“, както името ѝ предполага, е пълна илюзия – всъщност размерите на това, което виждаме, не се променят значително в движението от хоризонта нагоре към небето. Въпреки това, ако на 14 ноември излезете и се вгледате в Луната скоро след появата ѝ, ще изпитате смесения ефект от „Лунната илюзия“ и физическия ефект от „Суперлуната“ – а това би могло да е впечатляващо.

Какво причинява „Суперлуната“?

Орбитата на Луната около Земята не описва правилен кръг, а по-скоро елипса. По този начин при обикалянето си спътникът може да е по-близо или по-далеч от планетата в различни моменти.

Когато е от близката страна („перигей“) и е във фаза пълнолуние, явлението се нарича „Суперлуна“. (Името всъщност идва от псевдонаучното поле на астрологията, но е навлязло в обща употреба.)

Как да я видим?

Където и да се намираме в северното полукълбо, залезът на Слънцето и изгревът на Луната ще бъдат сравнително близо един до друг. Ако искаме да видим „Суперлуната“ в пълен блясък, съчетан с „Лунната илюзия“, трябва да опитаме да я наблюдаваме при издигането от хоризонта нагоре по небето.

На практика това означава, че е необходимо в понеделник, около залез, да сме далеч от града и да гледаме на изток.

Следващата подобна възможност за „Суперлуна“ ще бъде на 25 ноември 2034 г., а най-близо в настоящия век спътникът ни ще е на 6 декември 2052-а – тогава разстоянието между двете тела ще е 356424 километра.


На тази дата: 12 ноември 1968 г. ЦК на БКП заклеймява "Лютите чушки" на Радой Ралин

За книгата „Люти чушки“ се носят легенди и до днес. Тя излиза през 1968 г. Както самият автор Радой Ралин я е описал като подзаглавие -„Народни епиграмки в рамки“.
Представлява народни поговорки или авторски епиграми от Ралин, към които заглавията придават друг смисъл. 

Но най-много казват илюстрациите на Димовски. Той доразвива смисъла на игрословиците, придава им друга измерения. На пръв поглед една шеговита книжка изведнъж се превръща в неописуем скандал. 

На 12 ноември 1968 г. секретариатът на ЦК на БКП взима решение "За някои прояви на идеологическия фронт", в което се твърди, че не всички сатирици са оправдали "доверието на партията", не са осъзнали задачата си за отразяване и на "голямата", и на "малката" правда, не водели борба с империалистическите сили, а предпочитали "да се ровят само в задния двор на нашата действителност и от дребното, единичното да правят генерални обобщения". 

Конкретни обвинения се отправят към Радой Ралин и Борис Димовски и книгата им "Люти чушки" с епиграми и сатирични стихове, където те са застанали на "антипартийни позиции" и книгата им е заклеймена като "политическа грешка". Неразпределеният тираж на книгата е изгорен в самата печатница. 

След излизането на сборника с епиграми "Люти чушки" на Радой Ралин с илюстрации на Борис Димовски, критикуващ негативни страни от българската действителност, Бюрото на Управителния съвет на СБП решава да препоръча на издателство "Български писател" да освободи Радой Ралин от длъжността редактор "за допуснати политически грешки и лекомислие" и да не възлага повече хонорувана работа на Константин Павлов "поради нецелесъобразност". 

От работа във в. "Стършел" е уволнен Б. Димовски. През декември с.г. той и Р. Ралин са наказани със "строго мъмрене с предупреждение" от Бюрото на Градския комитет на БКП - София. Ето част от текста на книжката: 

ЖИВИТЕ НЕ ПОМНЯТ

Мъртвите - бог да прости!
Живите кой да свести?

НОВА ИДЕЯ

Горе момичка,
долу вдовичка.

ВЯРНОСТ

Твой съм! Само твой!
Точи вино и ме пой!

УВИ, ЧОВЕК СЕ РАЗЛИЧАВА
ОТ ЖИВОТНИТЕ

Битата крава
мляко не дава.

ИМА СИ ХОРА ЗА НИЩО

Аз ваша,тя ваша,
кой ще вари каша?...

БЕДНОСТТА НЕ Е ПОРОК, А УРОК!

Кой постъпва честно,
не живее лесно.

КАЧЕСТВЕНА ОБРАБОТКА

Кой излезе прав,
не излиза здрав.

ТВОРЧЕСКИ ТРЕВОГИ

Болна Божка
за кокошка.

НАДЕЖДА ВСЯКА ОСТАВЕТЕ

Господ види
кой отде иде.

ЧОВЕК Е СЛОЖЕН!

Заран набожен,
вечер разложен...

ЦЕНИ И КАЧЕСТВО

Да би се яло,
не би висяло.

ГЛУХ, НО ПОСЛУШЕН!

Сит търбух
за наука глух.

ТВОРЧЕСКИ СТАЖ

Наметнал пушка
на гола гушка.

УТЕХАТА НА БЕДНИТЕ

Безплатен оцет
по-сладък от мед.


Вицове, ноември 2016 г.

Не сега Джак, аз работя...

СмЕх/Таралеж/


- Не стига, че се прибра пиян, но и целият ти гръб е издран! Къде беше?
- Няма да повярваш... Не можех да вървя. Донесе ме орел...

***

- Докторе, нощем спя лошо, въртя се, непрекъснато в главата ми се блъскат хиляди мисли...
- Мога да ви препоръчам чаша рициново преди лягане.
- Че това ще помогне ли?
- За спане - няма да спите, но поне мисълта ще бъде само една...

***

Вече осми ден вали, жена ми е страшно депресирана, седи и постоянно гледа през прозореца на къщата. Ако продължи да вали ще се наложи да я пусна вътре.

***

В клас всеки разказва какво работят родителите му.
Пешо:
- Моят баща е полицай, изкарва много пари и живеем добре.
Марийка:
- Моята майка е к*рва, изкарва много пари и живеем добре.
Иванчо:
- Моят баща е тираджия и ако не бяха полицаите и к*рвите, и ние щяхме да живеем добре.

***

Две приятелки си говорят:
- Знаеш ли, не е вярно, че мъжът ми ме мами.
- Как разбра?
- Ами, тайно му прегледах тефтерчето с телефони и там имаше само имена на мъже - Сузанов, Мариянов, Светланов, Камелиев...

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/ 


петък, 11 ноември 2016 г.

Референдумът не е задължителен, 12 000 гласа не стигат

12 027 гласа не достигат референдумът да стане задължителен, съобщиха от Централната избирателна комисия (ЦИК), откъдето обявиха окончателните резултати от допитването.

Гласувалите в референдума според броя на подписите са 3 487 970. Броят на гласувалите според действителните и недействителните бюлетини е 3 486 402, а според броя на пликовете - те са 3 488 558.

За отчитане на активността на референдума ЦИК приема най-високия от трите резултата, тоест броя на пликовете: 3 488 558 - 50,88% от имащите право на глас.

Но за да стане референдумът задължителен, са необходими 3 500 585 гласа.
Броят на действителните бюлетини е 3 400 890, а недействителните - 85 512. Бюлетините без плик са 550.

Трите въпроса обаче ще бъдат обсъдени от Народното събрание.

След първото преброяване от ЦИК обявиха, че не достигат около 13 000 гласа за това референдумът да стане задължителен.

Слави Трифонов, който инициира референдума, обвини ЦИК, че е слуга на държавната власт и че манипулира вота на референдума.

Той подчерта, че общият брой на гласувалите за референдума е 3 501 220, за задължително решение са необходими 3 500 585 гласа, а ЦИК иска да извади 13 792 гласа, за да стане референдумът незадължителен.

От ЦИК обаче бяха категорични, че според данните от първото преброяване показват, че в протоколите за референдума подписите си са положили 3 485 775 души, което е с около 2000 по-малко от намерените в кутиите пликове, но от ЦИК са съобщили по-голямото число.


Цачева говори за дядо си преди 5 години без да плаче! Видео

Драматизмът с убития от комунистите дядо на кандидат-президента на ГЕРБ Цецка Цачева бе основният коз за обръщане на резултата на балотажа при участието й в снощния тв дебат с кандидата на БСП ген. Румен Радев.

Цачева обяви, че за първи път разказва личната драма в семейството си, но се оказа, че това не е така. Преди повече от 5 години тя е говорила същото в тв предаването "Свободна зона" с водещ Георги Коритаров. Тогава обаче председателят на парламента не само че не плаче, но и говори със съвсем спокоен тон. В същото предаване тя обяснява и че е била поканена за член на БКП, тъй като по онова време това било практика "за всички по-будни, по-дейни и гражданско активни хора".

 

Фотофакт: Прах от нов строеж задушава варненци

Снимка: "Таралеж"
Типично по български не се спазват никакви правила при новия строеж на ул. "Девня" във Варна, предава репортер на „Таралеж“.

Вдига се толкова много прах, че на талази се носи във въздуха. Около „кръговото“ на ул. "Девня" не може да се разходиш, без да си погълнат от кълбета прах.

Толкова ли е сложно участъкът да се  мокри, за да не дишаме всичката тази мръсотия?

Радан Кънев: Гласувам за Цачева, ако Борисов подаде оставка до неделя на обяд

"Всички ние винаги сме гласували против червените генерали. Това ни обединява и гарантира, че България ще се развива като свободна и богата държава, това дължим на децата си. Но има един детайл. В неделя свалихме един червен генерал от власт – Бойко Борисов. Беше втори на първи тур, но не си подаде оставката. Как си представя, че яхнал тази лъжа, можеда привлече хиляди? Как си мисли, че нашите хора ще повярват на човек, който току що е излъгал"?

 Бих се обърнал към него много лично и искрено.

Ако иска да спечели втория тур – на база на досегашното си поведение, както казва един приятел, чиято песен стана още по-популярна напоследък, "нема елементарно възпитание". Дай си оставката до неделя на обед и не само десебарите, а още хиляди българи ще гласуват за по-малкото зло. Защото са видели, че някой все пак казва истината.

В ДСБ ще има всякакви хора – защото гласуваме по съвест и срещу БКП. Въпросът е кое е БКП.

Аз ще гласувам в неделя на обяд. Ако Борисов си е подал оставката – ще гласувам против един червен генерал за Цецка Цачева. Ако не – ще гласувам против двама червени генерали с "Не подкрепям никого".

Този призив към премиера Бойко Борисов отправи лидерът на ДСБ Радан Кънев в програмна реч пред разширения Изпълнителен съвет на ДСБ. Заседанието бе обявено като извънредно, а очакванията - не само да се вземе решение за поведението на партията на президентския балотаж в неделя, но и за бъдещето на дясното. 

"Казват ни Цецка е равна на Европа. Равна ли е Цецка на Европа? Геополитическа ли е битката? Да се сетим как години наред всички десни хора в България, всички проевропейски хора в България бяха мачкани в кафявите медии от една медийна машина, която има трима господари - Борисов, Путин и Пеевски. На техните страници винаги имаше защита на ГЕРБ и атака срещу прозападната ориентация. Имаше тежка атака срещу съдебната реформа, която днес се надпреварват да ни продават двамата състезатели на балотажа", обяви още Кънев.
Той изтъкна, че този балотаж не беше задължителен.

"Нашите предупреждения бяха съвърешно ясни. Еднопартийната арогантност. Кампанията на Цачева беше изградена върху мачкане на свободата на българите. Това никога не мога да го приема. На нас ни казват -  гласувайте по съвест вдясно. Да, да се гласува по съвест и да сме наясно къде е съвестта ни. Нашата съвест е винаги за свободата срещу тиранията, за свободната икономика срещу олигархията, за демокарация срещу еднопартийния режим", каза Кънев.
Той изтъкна, че Европа, основана върху християнските ценности - истината срещу лъжата, свободния избор срещу насилието.

"ЕНП ни прозива персонално да подкрепим Цачева. Научих за този призив от сайта Блиц. През медията на Пеевски г-н Жозеф Дол ни призова да гласуваме против ДПС и Пеевски. През медиите на мафията да гласуваме срещу мафията. Къде беше ЕНП, когато ние предлагхме първични избори вдясно, обща кандидатура във формат ЕНП", добави още Кънев.


Фотофакт: Служители в Белия дом гледат как Обама посреща Тръмп...

Борисов: В България вече е модерно да си в опозиция

Поздравявам г-жа Цачева за дебата снощи. Тя се наслуша на толкова обиди и вчера показа коя е. Беше категорично по-добра от г-н Радев. Военният пенсионер, който взе толкова много заплати накуп, заяви по Нова тв премиерът Бойко Борисов.

Дадохме вчера 42 милиона лева, за да летят спокойно българските летци. Ама него го нямаше вече. Той казва, че се бил борил за това. Ама може и благодарение на това, че си отиде да стана това вчера. Не се е борил. Ние се борихме и го постигнахме, допълни той.

Борисов беше категоричен:

Ако Радев стане президент няма как да работи с мен. Когато загубиш изборите не мога да постъпя като Станишев или Бареков да се скрия в Брюксел.
Вярно ли е, че в партията има недоволство срещу вас, защото заложихте съдбата на правителството на президентските избори, попита Виктор Николаев..

След Орешарски трябваше да се направи правителство. Не се харесвахме с реформаторите и патриотите. За да оправим работата за около година. Но изкарахме повече от две. Тресейки се, защото не се харесвахме. Даже още не мога да разбера кой ни е партньор в Реформаторския блок, бе отговорът на лидера на ГЕРБ.

Ние в момента сме пред избори. Патриотите се представиха добре, защото те не влизаха в правителството, а само подкрепяха. Техните искания към нас винаги ставаха, обясни Борисов.

Сега какво става в България, което ме тревожи. Слави си прави всеки ден предаване в праймтайма с изключителни политически послания. Ако СЕМ си е на място, трябва да го повика и да го пита, защо така прави, каза премиерът.

В България вече е модерно да си в опозиция и ми омръзна като кажа нещо веднага някой да вика: "А, ГЕРБ плаши хората", обяви премиерът.

А, аз просто казвам какво става, но няма да стане само аз да нося отговорност, а не само да ми намират маана, както казва народът, продължи той..

Не съм казал, че Цецка е грешка, а постигнатият резултат е моя грешка. Моята грешка първо бе, че трябваше да спазим закона за кампания само един месец. После министри или аз и т.н. да не участват в кампанията, призна Борисов.


На тази дата: 11 ноември 1918 г. в 11 часа официално спира Първата световна война

1918 г. приключва Първата световна война. Германия обявява капитулация и подписва примирие с Антантата в железопътен вагон край Компиен, Франция. Войната официално спира в 11.00 ч. (единадесетия час на единадесетия ден от единадесетия месец).

За Антантата под документа стои подписът на маршал Фердинанд Фош, шеф на съюзното командване, а от германска страна на Матиас Ерцбергер, представител на остатъците от правителство в Германия.

Преговорите за примирие се водят от началото на ноември, когато в Берлин вече е ясно, че Централните сили са загубили войната, а германските съюзници един по един са се предали.

Германският главнокомандващ Паул фон Хинденбург изпраща на 7 ноември телеграма на Фош с искане за среща. Той бърза да уреди примирието, тъй като в Германия тлее революция, а Мюнхен, Берлин и други градове са на ръба на бунта. Германската делегация прекосява фронтовата линия с пет коли, прекарана през опустошените зони в Северна Франция, за да стигнат до Компиен, където ги чака Фош.

По време на тридневните преговори той се появява само два пъти - отначало, за да попита германците какви са исканията им, и накрая, за да подпише договора. Всъщност реални преговори няма, а едва няколко от германските искания са приети. Те дори са притиснати допълнително с новината, че кайзер Вилхелм II е абдикирал. Ерцбергер протака преговорите до максимално договорения предварително срок от 72 часа, но в края на краищата на 11 ноември сутринта полага подписа си и примирието става факт.


Вицове, ноември 2016 г.

СмЕх/Таралеж/


Семейство на средна възраст се прибира от театър. Навън вали проливен дъжд, и мъжът моли таксиджията да спре точно пред входа. Жената не може да не се включи в разговора и уточнява че колата трябва да спре пред входа до котенцето.  Шофьора уморен от дългия ден пита :
- До предните лапички, или до задните госпожо?

***

Москов: "Ако в неделя Цачева не спечели, програмата за пръстови отпечатъци спира, в болницата ще се влиза само с клизма!"

***

Гости питат домакините:
–Защо котарака ви непрекъснато търчи насам-натам?
–Кастрирараха го вчера.
–Е, и?
–Не може да свари да отменя срещите си...

***

Правило за здравословен живот:
"Закусвай като крал, обядвай като принц, вечеряй като просяк"
Абсолютно го спазвам:
Закусвам като крал - щом не искам да ям, значи няма пък!
Обядвам като принц - Може и да хапна.
Вечерям като просяк - Ям всичко, което намеря.

***

"Записвам детето в училище в Англия,а госпожата веднага ме успокои,че всичко ще е наред,понеже в класа има още две българчета- Асан и Айше."

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/ 


четвъртък, 10 ноември 2016 г.

Съветник на Тръмп предлага Гюлен да бъде предаден на Анкара

Ислямският проповедник Фетуллах Гюлен, когото Анкара смята за основен организатор на неуспешия опит за преврат, да бъде предаден на Турция, предлага в своя статия за изданието "Хил" Майкъл Флин, американски генерал от запаса и съветник на новоизбрания президент Доналд Тръмп. Според него отношенията с Турция трябва да бъдат приоритет в американската външна политика. Американските медии спрягат Флин за министър на отбраната в администрацията на Тръмп.

В статия за в. „Хил” генерал Флин посочва , че „трябва да започне да става ясно, че ролята на Турция е от съществено значение за американските интереси и тя е източник на стабилност в региона”. Той критикува администрацията на президента Барак Обама и изтъква, че не е разумно да се държи на разстояние от Анкара. „Трябва да съобразим външната си политика и да признаем, че Турция е приоритет. Трябва да погледнем света от гледната точка на Турция”, смята Майкъл Флин.

Съветникът на Доналд Тръмп подкрепя искането на Анкара да й бъде предаден живеещият в САЩ ислямски проповедник Фетуллах Гюлен. Майкъл Флин сравнява Гюлен с лидера на ислямската революция в Иран аятолах Рухолах Хомейни. Той настоява американската администрация да не повтаря същата грешка като подкрепя Гюлен, както направи с Хомейни.


Уважаеми зрители, спите ли? Слави "доказва" манипулации на вота с руски клип

В предаването "Шоуто на Слави", излъчено на 9 ноември като пример за злоупотреби на избори в България беше излъчен клип от избори в...Русия. В предаването са показани серия от видеа с проблеми на преминалите в неделя президентски избори и гласуването на инициирания от Шоуто референдум.

В предаването си Слави Трифонов казва: "Ние, гражданите, трябваше да постигнем избирателната от парламентарните избори през 2014 г. Вижте как беше постигната избирателната активност през 2014 г.". След края на видеото водещият допълва: "Ето това са изборите в България, такива са били и такива са".

Видеото обаче показва избори, които според YouTube са се провели в Русия. На видеото, излъчено в предаването обаче пише: "Парламентарни избори 2014".
Слави Трифонов и екипът му обвиняват ЦИК в манипулация на вота заради недостигащите гласове, които биха превърнали референдума в задължителен. В предишното предаване, излъчено на 8 ноември, сценаристите дори обвиняват Централната избирателна комисия в "преврат".

Преди ден Слави Трифонов обвини Централната избирателна комисия в "чудовищна манипулация" при броенето на бюлетините за референдума. По данни на Инициативния комитет на Трифонов - гласувалите са 3 501 220 души, т.е. границата на валидността е премината с 635 гласа.

По данни на ЦИК след обработването на 100% от протоколите от изборния ден обаче общият брой на гласувалите на референдума е 3 487 428, което означава, че той остава под чертата с около 13 000 гласа.

Същото видео, излъчено в "Шоуто на Слави", беше използвано и от противниците на демократите в САЩ, като тогава те бяха обвинени в подправяне на вота. Няколко американски медии обаче скоро откриха, че видеото е заснето в Русия.

ВИДЕО



Трайчо Трайков с писмо до Цачева и избирателите си

Трайчо Трайков разпространи открито писмо до кандидата за президент на ГЕРБ Цецка Цачева и до своите избиратели. В него той казва, че при никакви обстоятелства няма да подкрепи Румен Радев.

"Очевидни са и очакванията от различни посоки да застана до Цецка Цачева, докато други ме заклеват да не го правя. Както вие, така и аз искам вместо по-малкото зло да получим нещо добро" - пише представителят на РБ.

Трайков не призовава десните избиратели да гласуват за Цачева, но й задава конкретни въпроси, за да може хората да се ориентират дали да я подкрепят.

"Дали би подкрепила провеждане на конституционна промяна, която да гарантира истинска съдебна реформа, включваща ограничаване на мандата на главния прокурор, включително възможност за неговото отстраняване от парламента и създаване на фигурата на независим заместник-главен прокурор с профил антикорупция.

Другите въпроси са за налагане на вето към решения на парламента, президентските назначения, особено в съдебната власт и относно случаи като КТБ, Белене, Южен поток, Булгартабак, "Яневагейт" и за защитата на човешките права. Както и за позицията на Цачева относно санкциите спрямо Русия и картелите в горивата.


Протести срещу избора на Тръмп за президент

Протест срещу избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ се проведе в редица американски градове. Няколко хиляди протестиращи скандираха „Не е моят президент" по улиците на Бъркли и Оукланд в малките часове на сряда, за да изразят гнева си от избирането на новия президент. Протести е имало още в Питсбърг, Сиатъл, Портланд.

Един протестира в Калифорния е бил ранен, след като е блъснат от кола, когато протестиращите опитали да тръгнат по магистралата. Тези протести са един от първите видими знаци на гняв и в традиционно демократичния Сан Франциско.

От Пенсилвания до Калифорния, Орегон и Вашингтон, стотици хора излязоха по улиците. В Орегон десеткиблокираха трафика към Портлан и са забавили трафика на влакове. Някои от протестиращите горяха американския флаг, викайки: „Тръмп не е моят президент".

Протестиращите се разпръснаха след 3 сутринта, но мнозина обещаха да се завърнат на улиците в идните дни.

Междувременно пет души са ранени ранени близо до протеста в Сиатъл от мъж, който откри стрелба. Полицията посочва, че стрелбата няма общо с протеста.


Разкрития: Руснак писал арбитражното решение за Белене

Руският гражданин Константин Кристи (на снимката) е бил административен секретар на съдебния състав по арбитражното дело НЕК срещу АСЕ, за АЕЦ „Белене“. Този скандален факт излиза от страниците на арбитражното решение, което властта грижливо криеше. То обаче изтече в сайта за анонимно споделяне Balkanleaks. В текста, който е 420 страници има и други неудобни за властта факти, които обясняват защо той беше засекретен.

Назначението на Кристи е отбелязано на стр. 24 на Решението на Арбитражния съд в Женева. Скандалът се крие в това, че има практика именно секретарите да пишат решенията по арбитражните дела. Това е било добре известно и на адвокатите на НЕК от кантората Уайт & Кейс. Излиза, че съдът е бил в крещящ конфликт на интереси, но нито адвокатите от Уайт & Кейс, нито българските експерти са възроптали срещу този факт.

По-рано Биволъ публикува други данни за конфликт на интереси. Докато брани България срещу Атомстройекспорт, адвокатската кантора Уайт & Кейс едновременно е защитавала и руската държава по делото срещу Юкос за 50 милиарда долара. На първа инстанция Юкос печели, но Уайт & Кейс оборват решението на арбитража пред местния съд в Хага. Там Уайт & Кейс успяват да докажат, че решението на арбитража е писано от… организационния секретар на съда.

С други думи, адвокатската кантора е знаела, че може да се оспори решението на арбитража за „Белене“ по този параграф, но вместо това е препоръчала на НЕК да не сезира българския съд, а да плати на руснаците. Плащането на 620 милиона беше експресно задействано от правителството на ГЕРБ и мнозинството в парламента, а самото решение по арбитражното дело грижливо засекретено.


На тази дата: 10 ноември 1989 г. пада Тодор Живков

1989 г. Ноемврийският пленум на ЦК на БКП приема оставката на Тодор Живков. Това е краят на 35-годишното му управление на Народна република България като Генерален секретар на ЦК на БКП.

Тази дата се възприема като начало на прехода на България към демокрация и пазарна икономика, въпреки че еднопартийната система на БКП (която продължава да е единственият ръководен фактор в държавата) е премахната едва на следващата година, а първите реални икономически реформи са предприети 15 месеца след пленума.

С идването на Михаил Горбачов на власт в Съветския съюз започва процес на перестройка. Това оказва въздействие и върху останалите социалистически страни, които са членове на Организацията на Варшавския договор и Съвета за икономическа взаимопомощ. България, не без основание сочена за един от най-верните на СССР съюзници по онова време, също обявява курс към преустройство на съществуващата в страната обществено-политическа и икономическа система.

В България Тодор Живков констатира в различни изказвания, че досегашната система не успява да отговори на нуждите от промяна на тогавашното общество и се начертава рамка на ново обществено устройство - демократично начало на държавата. Икономическата рамка също се променя от държавно планиране към елементи на частно стопанство.

При Горбачов и поетия от него курс за самостоятелност на съюзниците, за първи път, откакто Живков е начело, се появяват различия между него и съветски ръководител.

На 9 ноември 1989 г. на заседание на Политбюро Тодор Живков подава оставка като генерален секретар на БКП след организиран от съветското посолство натиск, както и от страна на неговите най-близки съратници Йордан Йотов, Добри Джуров, Димитър Станишев, както и от Станко Тодоров, Гриша Филипов и Георги Атанасов.

Искането за оставка е организирано от члена на Политбюро Петър Младенов и кандидат-члена Андрей Луканов. Някои от членовете на ЦК като Милко Балев и Димитър Стоянов не са предварително информирани. Живков не подава оставка от поста председател на Държавния съвет на Народна република България (най-високата длъжност в държавата), предложението за това е направено от името на Политбюро.

В дневния ред на Ноемврийския пленум са поставени две точки. Първата е доклад на Тодор Живков за актуалната обстановка в страната и необходимостта от преустройство на икономиката „по посока на пазарния механизъм, съчетан с планово начало”, а втората е оставката на генералния секретар на ЦК на БКП. Живков произнася встъпителното слово, след което ЦК одобрява доклада му.

На следобедното заседание на пленума членовете на Централния комитет приемат оставката на Живков, без да му дадат възможност за заключителни думи, и утвърждават Петър Младенов на поста Генерален секретар на ЦК на БКП. Пленумът предлага на Народното събрание да освободи Живков и от поста председател на Държавния съвет на Народна република България.

На 17 ноември, на заседание на Народното събрание, предавано пряко по телевизията, Петър Младенов е избран за председател на Държавния съвет. Още на следващия ден - 18 ноември, се провежда първият свободен митинг, организиран от т.нар. неформални организации, начело с КТ „Подкрепа” и „Екогласност”, на площада пред храм-паметника „Свети Александър Невски”.

На 18 януари 1990 г. бившият пръв партиен и държавен лидер Тодор Живков е арестуван. Първите свободни и демократични избори след повече от 45 години се състоят на 10 и 17 юни 1990 г.


Вицове, ноември 2016 г.

Представете си какъв ремонт ще падне в Белия Дом...

СмЕх/Таралеж/


Анджелина Джоли ще се развежда, май Брад Пит най-накрая е разбрал, че двете черни и едното дръпнато не са негови деца.

***

Ако дойдат извънземните и кажат покажете ни вождовете си ще умрем от срам.

***

Ние ли настигнахме американците, или  те нас?

***

Ако не си платя два пъти данъците ...ще ме изключат ли от списъка на данъкоплатците?

***

Времето е нормално.Ноемврийският вятър огъва арматури.Пред прозореца прелитат есенни листа,птички и деца до осем години и половина.

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/


сряда, 9 ноември 2016 г.

Борисов: Грешката за изборите е моя - за първи път не се поддадох на популизма

Грешката за президентските избори е изцяло моя. За първи път не се поддадох на популизма и търсих най-подходящия човек - най-знаещия, а не най-харизматичния или най-рейтинговия", каза днес по Би Ти Ви премиерът Бойко Борисов. Той допълни, че ще си поеме отговорността за това си решение.

Според него другата грешка е била, че за президентските избори и референдума се е гласувало едновременно, което е довело до висока избирателна активност. Борисов повтори, че Цачева е по-подготвената за президент от Радев. Той прие, че неуспехът на Цачева е и наказателен вот срещу правителството на ГЕРБ.

Борисов смята, че въпросите в референдума са популистки, но ГЕРБ ще работи, те да влязат в законодателството.

"Щом се отдаваме на популицзма - добре. След като 3.5 млн го искат, аз по-умен ли съм от 3.5 млн. Що хората го искат, ще стане", обобщи премиерът.


Той поясни, че искането за намаляване на партийната субсидия ще доведе олигархията пряко в управлението на страната. Въпреки това, от днес нататък партия ГЕРБ ще работи за 1 лев на глас. След като 3.5 млн. искат да е така - глас народен, глас божи", допълни премиерът.

Той призова Слави Трифонов да слезе от сцената и да си направи партия и да започне да носи управленска отговорност. "ГЕРБ може да работи без пари. Щом народа иска, щом не може да се обяснява добре... Но тогава може и Ценко Чоков да стане депутат. Който има пари той ще поръчва, а и всеки нов политически проект ще има олигарх вътре", поясни Борисов.


Масови протести срещу Тръмп в САЩ след изборите

Протестиращо и гневно множество излезе по улиците на много градове в западните американски щати, след като бяха оповестени резултатите от президентските избори, спечелени от Доналд Тръмп, предаде ДПА, цитирана от БНТ.

"Това не е моят президент!", скандираха студенти и други опоненти на милиардера, участвали в многохилядни протестни шествия в Лос Анджелис, Сан Диего, Окланд, Портланд и други градове. "Не мога да разбера как нашата страна може да гласува за този ужасен човек", коментира участник в протест в Лос Анджелис.

В Ню Йорк поп иконата Лейди Гага, пламенен поддръжник на Хилари Клинтън, която водеше кампания за нея и участваше в последния й предизборен митинг, протестира пред кулата Тръмп. Поп иконата качи в социалната мрежа Инстаграм своя снимка, показваща я да стои права върху боклукчийски камион и да държи надписа "Любовта ще надделее над омразата на Тръмп". Това беше един от предизборните лозунги на кампанията на Хилари Клинтън.


Писмо до парламента: Решете дали да поискате наказание за Димитър Узунов

Членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) Соня Найденова и Калин Калпакчиев внесоха днес в Народното събрание писмо до председателката Цецка Цачева с молба то да бъде предоставено на всичките 240 народни представители. В момента Цачева е в предизборна кампания и нейните функции изпълнява Димитър Главчев. Той трябва да препрати писмото до депутатите, а те да преценят дали да използват законовите си правомощия да предложат на ВСС да образува дисциплинарно производство срещу представляващия Съвета Димитър Узунов.

Повод за това участие на Узунов в ефира на бТВ на 21 октомври, когато той обвини колегата си Калпакчиев, че щял „да получи по проект 340 000 лева“. Твърденята бяха опровергани, а Калпакчиев дори се оказа, че изобщо не е ръководител на цитирания проект.

"В случая не става въпрос за недоразумение, а за съзнателно разпространение от представляващия ВСС чрез средствата за масова информация на неистинни факти, целящи компрометиране на професионалното и лично достойнство и репутация на друг член на ВСС. Изречени от официален представител на ВСС, какъвто е представляващият, неистините се институционализират, т.е. приемат се за истини от хората, което засилва техния вредоносен резултат относно почтеността на ВСС като орган на съдебната власт", се казва в писмото.
Преди това Калин Калпакчиев бе внесъл във ВСС искане за оставка на Узунов още на 6 октомври. На 14 октомври това направиха общо петима членове на Съвета, но на 20 октомври искането за освобождаването на Димитър Узунов като представляващ ВСС беше подкрепено само от осем членове на ВСС.
Мнозинството отказва да вземе отношение по въпроса. По този повод Найденова и Калпакчиева очакват депутатите да използват правомощията си по Закона за съдебната власт и една пета от тях да поискат ВСС да образува производство срещу Узунов.

„Вашата оценка ще даде знак на магистратите и на българското общество какъв трябва да е обликът на съдебната власт, кои трябва да са общочовешките ценности, които обединяват хората и поставят границата на допустимото, правилното и почтеното поведение. Поведението, което да заслужи обществено доверие", се казва още в писмото.


За Тръмп от "мрежата"

След победата на Доналд Тръмп в социалните мрежи стана забавно:

През 2008 Америка си избра за първи път черен президент, а през 2016 оранжев.













Когато не си сигурен, че съпругата ти гласува за теб.















Поздравяваме САЩ с избора си на първа дама.








Първо реших да се паникьосвам и да пиша смешки за Тръмп, ама после се сетих, че Борисов управлява втори мандат и ми мина.

***

ДАЕШ пое ли вече отговорността за Тръмп.

***

Сега като спечели Тръмп, Обама ще спре ли санирането в Маями и топлофикацията в Тексас живо ме интересува...

***

- Тръмп спечели.
- Сериозно ли?
- Да, ставай.
- Остави ме тогава да поспя още малко в Свят, който беше нормален.

***


Е кво английския на Тръмп и Цецка ще го разбира

***


2016-а ни взе Дейвид Боуи, Умберто Еко, Принс... И ни даде Доналд Тръмп.


"Семейство Симпсънс" предрекоха Тръмп-президент преди 16 години


Популярната анимация "Семейство Симпсънс" предрече, че Доналд Тръмп ще бъде американски президент още преди 16 години.

Излъчен през 2000 година, епизодът "Bart To The Future" показва Лиса Симпсън като президент на САЩ в бъдещето, а по думите ѝ разбираме, че преди нея на власт е бил именно Тръмп.

"Наследихме доста голяма бюджетна дупка от Тръмп", казва в епизода Лиса Симпсън.


Дан Грийний, един от сценаристите на анимацията, коментира пред The Hollywood Reporter, че това е било предупреждение към американците.

Тръмп е новият президент на САЩ

Милиардерът Доналд Тръмп спечели президентските избори в САЩ. Тръмп се яви на изборите като кандидат на Републиканската партия и победи кандидата на Демократичната партия Хилъри Клинтън с 276 електорални гласа срещу 218 електорални гласа при преброени 86% от бюлетините (по данните на AP).

При общия брой на гласовете на американците за двамата кандидати Тръмп печели с 48% срещу Клинтън - 47,2%. В подкрепа на Тръмп са гласували 56 929 118 души, а в подкрепа на Клинтън - 55 905 874 души. 

70-годишният Тръмп обеща да доведе промяната в Белия дом. Той няма никакъв опит в управлението на страната, а по време на кампанията доказа, че от него може да се очаква всичко.

Той издигна слогана "Да направим Америка отново велика" и заложи на мрачните предупреждения за бъдещето на Америка и на директните нападки към медиите, управляващите и опонентката си.

Доналд Тръмп се отличи с идеите си за забрана на влизане на мюсюлмани в САЩ и построяването на стена на границата с Мексико, като се зарече да принуди Мексико да плати оградата.

Тръмп обеща да вкара в затвора Хилъри Клинтън и да отмени здравната реформа на Барак Обама - Обамакеър, ако стане президент.

Републиканецът показа и уникален подход към външната политика на САЩ, особено що се касае до отношенията с Русия. Тръмп обяви, че руският президент Владимир Путин е далеч по-добър лидер от Барак Обама, и обеща да подобри отношенията с Русия, ако влезе в Белия дом.

Това стана причина Тръмп да бъде обвинен от Клинтън по време на предизборните дебати, че е "марионетка на Путин".

Пътят на Доналд Тръмп към Белия дом беше белязан и от скандала с обвиненията срещу него в сексуални посегателства на няколко жени.

"Вашингтон поуст" разпространи запис на разговор между телевизионния водещ Бил Буш и Тръмп от 2005 г., в който милиардерът обяснява как е опипвал и съблазнявал омъжена жена. Той посочва още, че хубавите жени го привличат като магнит и когато види хубави жени, "ги хваща за вагините".

Скандалът доведе до неодобрение и критики дори сред редиците на републиканците, а демократите се възползваха от случая, за да поискат Републиканската партия да изтегли кандидата си. 

Кандидатпрезидентската кампания в САЩ достигна невиждани досега измерения, при това не само заради тона, който използваха двамата основни кандидати. По време на кампанията в Ню Йорк, Сан Франциско, Лос Анджелис, Сиатъл и Кливланд се появиха голи статуи на Тръмп. Голите статуи бяха наречени "Кралят няма топки" и изобразява бизнесмена с голям корем и с изключително малки гениталии.

След скандала с обвиненията в сексуални посегателства пък Pussy Riot пуснаха песен за вагините, посветена на Тръмп.

В отговор на обвиненията Тръмп обяви за свой приоритет да съди жените, обвинили го в сексуален тормоз.

В приоритетите на Тръмп се оказаха още замразяването на федералните служители с цел намаляване на бюрокрацията, предоговаряне на Северноамериканското споразумение за свободна търговия с Мексико и Канада, отмяна на тихоокеанското партньорство с 11 страни, построяване на стена с Мексико за тяхна сметка. Тръмп обяви още, че ще спре плащанията към ООН по програмите за борба с климатичните промени.

Анализаторите обявиха, че част от успеха на Тръмп се дължи на неговата автентичност на фона на клишетата и заучените фрази от останалите кандидати за поста. 

По време на предизборната кампания беше повдигнат и въпросът за това как би се наричала половинката на Хилъри Клинтън, ако тя влезе в Белия дом, тъй като няма мъжки еквивалент на Първа дама.

Както се оказа обаче, засега САЩ ще остане засега без такъв термин. Първа дама в рамките на мандата на Тръмп ще бъде съпругата му Мелания.

Тръмп е известен като гуру на предприемачите, автор на книгите "Изкуството на сделката" и "Изкуството на оцеляването", а през 2004 г. започва шоуто "Стажантът", което му донася звезда на Алеята на славата в Холивуд.