събота, 7 януари 2017 г.

Стотици турци, работещи в НАТО, искат убежище в Белгия

Стотина турци, работещи в структурите на НАТО, са поискали убежище в Белгия за себе си и семействата си, съобщиха местни медии. Много турски офицери, изпратени на работа зад граница, са уволнени заради съмнения за тероризъм. Те обаче се страхуват да се върнат в родината си, тъй като очакват да бъдат хвърлени в затвора.

От доскорошния турски състав в структурите на НАТО в Белгия 19 офицери са се завърнали в родината си и са били пратени зад решетките. От 53-ма турски офицери от централата на НАТО в Брюксел, 42-ма вече са освободени от работа. От 100 турски представители във Върховното командване на пакта в Монс, 80 са загубили постовете си. Общо 450 от 600 турски военни в НАТО са били освободени, като сред тях са доскорошни служители в базите "Рамщайн" в Германия, "Норфолк" в САЩ и в Неапол.


Учреди се "Да България"

Учредителното събрание на новата партия Движение "Да, България" на бившия правосъден министър Христо Иванов бе насрочено за 10 часа тази сутрин. Само че повече от час след уречения още не бе започнало. Причината - залата в столичния търговски център, в който е събитието, отдавна е пълна с учредители, но отвън чакат два пъти повече хора.

Предварително заявилите участие учредители са били 700. По данни към 10,30 ч тази сутрин регистрираните вече бяха двойно повече - 1 500, а регистрацията продължаваше. Според Закона за политическите партии са необходими поне 500 души, за да бъде събранието легитимно.

Хората, които залата не побра, ще гледат случващото се вътре на екран, съобщиха още организаторите на конгреса.



Танковете дойдоха

Два огромни кораба със стотици американски танкове, камиони и друга военна техника акостираха в германското пристанище Бремерхафен, предаде агенция Ройтерс.

Танковете ще бъдат транспортирани по жп линии и магистрали до Източна Европа за предстоящите мащабни учения на НАТО, в които ще участва и България.
До няколко дни в германския порт ще пристигне и трети кораб с военна техника. Тя ще се използва от близо 4000-те американски войници, които ще участват в акцията. Специалисти определят трансфера на военни части като "най-големия от края на Съветския съюз".
Сред танковете има от вида Abrams M1A1, има артилерийски машини Paladin и бойни машини Bradley. Щатите изпращат и Десета бойна авиобригада с около 50 хеликоптера "Блек хоук", 10  броя "Чинук" и 1800 души състав. Отделно идва батальон с 24 бойни вертолета "Апачи" и 400 бойци.

Ройтерс уточнява, че още в края на януари американски и полски военни ще участват в масирано учение в Полша, като част от серия прояви, целящи да заздравят сътрудничеството между страните членки на Алианса след анексирането на Крим от Русия.

"Най-добрият начин да се поддържа мира е чрез подготовка. Това е само показване на силата и единството на Алианса, както и на ангажимента на САЩ за поддържане на мира на континента", това е заявил генерал-майор Тимъти Макгуайър на въпрос дали струпването на войски е послание към Русия.
Страните от НАТО казват, че планираните мисии в източната част на съюза са чисто отбранителни, но Русия ги определя като агресивно западно струпване в Източна Европа, отбелязва агенцията.
Освен американските части, Германия, Канада и Великобритания също ще изпратят батальони с до 1000 войника всеки, които ще бъдат разположени в бившите съветски републики Естония, Латвия и Литва. Действията целят да успокоят балтийските страни, които се опасяват, че ще бъдат следващите мишени на руския натиск.

В следващите месеци американските военни части ще участват в тренировки и учения в Полша, Балтийските страни, България, Румъния и Германия.



На тази дата: 7 януари 1945 г. в Македония започва "Кървавата коледа"! Избиват хиляди хора с българско самосъзнание

На 7 януари 1945 г. активистите на компартията на Титова Югославия започват избиването на хиляди хора с българско самосъзнание във Вардарска Македония. Този ден остава в историята като Кървавата коледа, тъй като началото на клането съвпада с началото на християнския празник. Югославската компартия подготвя кървавата баня по лично нареждане на маршал Йосип Броз Тито, а списъците на хората, които трябва да бъдат ликвидирани, са съставени от местния комунистически шеф Лазар Колишевски.

Целта на акцията е да се заличи българското самосъзнание в Македония и да се наложи максимално бързо сърбизацията. Само на 7 януари са избити 1200 българи, а през следващите дни смъртта си намират още 23 000 българи. Най-черни са пътят между Охридското и Преспанското езеро и чукарите на Галичица край с. Тешево. Телата на много от избитите са хвърлени направо в езерата. От репресиите са засегнати всички градове във Вардарска Македония, като в някои са ликвидирани цели семейства.

Най-пострадали са представителите на интелигенцията с българско самосъзнание - учители, лекари и др. Общо над 130 000 българи са изселени, гонени, преследвани и изпращани с концлагерите на Титова Югославия.

НЕЧУВАНИ ЖЕСТОКОСТИ

На 26 декември 1944 година, дни преди Коледа 1945 година в казармите в Скопие и Щип се разбунтуват няколко хиляди войници и над 100 офицери. Те не били съгласни с дошлата от Белград  заповед да отидат на фронта в защита на Сърбия. Декларирали желанието си войската да се насочи към Солун, за да се освободят сънародниците от Егейска Македония. Пратениците на  Тито Светомир Вукманович – Темпо, Лазар Колишевски и ген. Михайло Апостолски решават, че сега е моментът за разправа с привържениците на “бугарскиот окупатор”. Те събират около себе си сръбските офицери и им казват, че разбунтувалите се са “бугараши”, “ванчемихайловисти”, “ВМРО-вци” и “фашисти”. Ген. Апостолски прилъгва разбунтувалите се офицери в Офицерския клуб в Скопие, “за да обсъдят въпроса”. Където веднага ги обезоръжават , арестуват ги и ги затварят в подземията на старата турска крепост “Калето”. След кратък разпит, воден лично от Темпо само за няколко часа за разстреляни над 70 офицера. Преди разстрела Темпо на всеки  казвал: “Хочеш Солун, еве ти га...” Войниците, които вече се били прибрали в казармите усетили, че с техните офицери нещо се случва и около 1000 от тях се насочват отново към центъра на Скопие. Там са пресрещнати от добре барикадирали се сръбски партизани, които започват срещу тях безмилостна картечна стрелба. Убитите на площада са около 100, над 900 са арестувани и затворени в “Калето”. Там са държани повече от месец без хляб, вода и завивки. Почти всички умират от глад и студ. На 6 срещу 7 януари 1945 година започнало масово изтребление на кметове, свещеници, учители, обикновени селяни из цяла Македония. Те били наричани “бугараши” и “помагачи на бугарскиот фашистки окупатор”, Без съд и присъда. Използвал се току-що гласуван закон за защита на македонската чест. Така Вардарска Македония насилствено се сърбизира.

СТАЛИН, ТИТО, ДИМИТРОВ

Георги Димитров свидетелства в дневника си (10 януари 1945): „Сталин се обади:..."Югославяните ми съобщиха, че предложили на българите България да влезе в Югославия на онези права, както сърбите и хърватите. Но българите не се съгласили с това и настоявали за създаване от Югославия и България на равноправна българо-югославска държава. Аз казах, че българите са прави, а югославяните не са прави. Би следвало от Югославия и България да се създаде двуединна държава на равноправни начала, нещо като бившата Австро-Унгария. Иначе влизането на България в Югославия ще означава поглъщане на България...”  На 28 януари 1945 федерацията се обсъжда във вилата на Сталин, в присъствието на членове на Политбюро, български и югославски представители и самия Димитров. Изглежда, югославската страна се е отнесла резервирано към предложението за федерация от австро-унгарски тип, защото въпросът за характера й се отлага за по-късно. Обсъждане има и на 12 април 1945 между Сталин, Тито и Димитров.

Така Тито усеща, че прикачването на България към Югославската федерация е невъзможно, а Сталин пък вече се е уверил, че маршала се заиграва с Чърчил и англичаните. Това е единствената печалба  от разпада на проекта Балканска федерация. Иначе днешната Благоевградска област щеше да бъде в рамките на Югославия, а сега на БЮРМ. Още повече, че сръбските емисари, наречени македонски учители били плъзнали вече из Пиринския край.

Действително, в най-неизгодно положение при тази сделка е България. След края на войната Югославия печели територии, за Албания остава шансът при евентуално напускане на федерацията да си излезе с целокупното албанско население на Албания и Косово. Единствено България понася само загуба на територия.  Има известна ирония на съдбата в следвоенния статут на Димитров. Преди това той е бил нещо като началник на Тито - председател на Коминтерна. Докато Тито е бил само един от боричкащите се около престола му претенденти за водачи на югославската компартия. Сега формално двамата са равни. В действителност, обаче, Тито има собствена държава и реална власт в нея, докато Димитров е само марионетка на Сталин. Дори, фактически, той е понижен - от интернационален в национален водач.

Нечуваните жестокости към българският етнос по време на Кървавия Божик окончателно сърбизира Вардарска Македония, ситуация, от която днешната република, ужким независима, не може да излезе и сега. Тайната за нечуваните жестокост бяха пазени грижливо от сърбоманите повече от 50 години.


Вицове, януари 2017 г.

Тренировъчна база на Свидетели на Йехова...

СмЕх/Таралеж/


- А!...Извънземен!...Дай да ти стисна ръката!
- Кротко, Землянино...Кой ти каза, че това е ръката ми?....

***

- Можеш ли да мериш с шублер?
- Да
- Колко е?
- Шублер, шублер и половина.

***

–Брат,ела довечера у нас на купон!Ще има мацки,алкохол,хапване.
–Да донеса ли нещо?
–Ми,донеси само лютеница...

***

Опитна ясновидка, ще ви върне паметта и ще ви помогне да възстановите събитията по новогодишните снимки!

***

Звъни секретарският телефон в Народното събрание:
- Ало, Народното Събрание ли е?
- Да...
- Искам да попитам какво ми е необходимо, за да стана депутат?
- Ти луд ли си?!
- Да, да... А някакви други условия?

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/ 


петък, 6 януари 2017 г.

Борисов: Даваме 7 млн. лв. за полиция в селата. Като се върнем - ще продължим

Правителството отпусна 7 милиона лева за тримесечна полицейска операция срещу битовата престъпност. Това стана на извънредно правителствено заседание, а новината обяви премиерът в оставка Бойко Борисов. Парите ще стигнат за изпращане на полицаи и обезпечаването им с коли и бензин за три месеца, стана ясно от думите му.

Допълнителните разходи ще са към бюджета на МВР за 2017 г. 5 000 000 лв. са предвидени за текущи разходи за изпълнение на дейности по противодействие на битовата престъпност, а 2 000 000 лв. за закупуване на нови моторни превозни средства. Постановлението е част от приет План за противодействие на битовата престъпност. В акцията за изпращане на полиция в малките населени райони ще участват 1140 полицейски автомобила, предназначени за извършване на охранителна дейност. За целта на нужни 300 нови коли на стойност около 8 млн. лв., от които 6 млн. лв. от бюджета на МВР за 2017 г. и 2 млн. лв. - от току- що отпуснатите средства, съобщиха от Министерския съвет.

"Три-четири дена се работи само по темата как веднага може да се влезе в малките населени райони. Пак чух стотина пъти как това не може да се случи. Седнахме с финансовия министър и с г-жа Румяна Бъчварова и най-бързият и лесен начин да се случи, докато текат подготовките на нови служители, е да стъпим върху тези хора, които имаме в момента и тези, които можем да освободим от границата заради помощта на армията. Тогава възникна въпросът - няма автомобили или няма лимит, няма бензин. Затова днешните 7 милиона лева отиват да обезпечат тези действия за първите 3 месеца, следващото правителство - ако иска да ги продължи. Ако не - като се върнем ние - ще ги направим за цялата година.", каза Борисов.
Премиерът в оставка заяви, че повече от година чувал само как не може, как няма законова опция за повече полицаи в селата.

Година и половина чувахме само „Не може!”, „Законът не позволява.”, „Нямаме пари.”, „Нямаме коли.” и „Нямаме ресурс.”. Това ни изправяше пред две възможности, едната от които бе да правим инцидентни полицейски операции така, както е правено в предишни години – да изпратим жандармерията за една- две седмици там, където има проблеми, докато изхарчат ресурса, и след това да бъдат прибрани, обясни Борисов и с лек упрек към МВР.
Кабинетът обаче поискал да заложи на "устойчиво развитие", затова премиерът  благодари на законодателите, че "макар и в края на годината" са приели законови промени бивши военни и пенсионери от полицията да могат да бъдат назначавани на позиции, за които сега трябват полицаи. Той обаче уточни, че в същия закон има срок от 6 месеца, в който тези хора трябва да бъдат обучени, затова няма как назначенията да станат веднага и да се освободи кадрови ресурс. В момента се обучавали 1000 души.

Борисов добави, че с новите мерки - и законодателни, и приетите днес на извънредната сбирка на Министерския съвет "на практика полицейските патрули могат да обхващат голям брой населени места, да се вижда присъствието им и да могат хората да ги спират и да им казват всичко необходимо".

Накрая премиерът в оставка честити Йордановден на кметицата на София Йорданка Фандъкова и на всички, които празнуват. И заключи, че при тези минусови температури богоявленският кръст няма как да не замръзне, затова очаква годината да е добра.


Мъжкото хоро в Калофер

Стотици се събраха в Калофер, за да наблюдават легендарното мъжко хоро в ледените води на Тунджа.

В града няма традиция на Богоявление да се хвърля кръста във водата. Вместо това разпятието се предава на най-малкия участник в хорото.

Малко преди 8.00 часа мъжете влязоха във водата и и запяха "Залюбила е Василка двама" и "Тунджа, Тунджа".
В ледените води на Тунджа и тази година влезе и кметът на Калофер Румен Стоянов.


Според поверието, ако на Йордановден времето е студено и сухо - годината ще бъде добра и плодородна. Замръзне ли хвърленият във водата кръст, годината ще бъде здрава и плодовита. Според народното поверие през нощта срещу Богоявление небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае.


Наркотично вещество е открито в една от лютениците, продавани у нас

Изследване на организацията "Активни потребители" е установи наличие на наркотично вещество в лютеница, продавана масово на българския пазар. Откритото вещество е олеамид и обикновено се влага в пластмаси и смазки.

"Ако попадне в човешкия организъм, то има две действия - като приспивателно и като наркотик, който въздейства на същите рецептори, на които въздейства и марихуаната", обяснява д-р Сергей Иванов, управител на Центъра по биология на храните, който е провеждал тестовете.

"Търсихме оцветители. Попаднахме на неизвестно вещество. След два-три месеца из лаборатории в Европа се установи какво е то - индустриалният химикал олеамид", разказва д-р Иванов.

Няма как веществото да е попаднало в храната от някаква пластмаса, защото е било в по-голямо количество.

В лабораторните изследвания, започнали през лятото, са включени 12 марки лютеница. Освен индустриалните има и домашно произведени. При тестовете разликата в качеството е драстична в полза на домашното производство.

Разликата между написаното на етикета и реалното съдържание също е чувствителна. "Открихме огромно количество въглехидрати в индустриално произведените лютеници", посочи д-р Иванов. При тях средният процент е 18%, а при домашните – 12%. Причината за това са добавянето на нишесте и захар.

"В половинлитров буркан се слагат по 6-7 лъжички захар - това е скандално много", сочи д-р Сергей Иванов. Според него захарта се влага, за да се пристрастят потребителите, а нишестето, за да се сгъсти продуктът.

В изследването не са били включени био лютеници, защото целта е била да се изследват масовите продукти. Резултатите от изследването ще бъдат оповестени в петък, но няма да се споменава марката лютеница с олеамид, защото е сезирана прокуратурата.




На тази дата: 6 януари 1994 г. Американската фигуристка Тоня Хардинг наема бияч да контузи съперничката й Нанси Кериган

Шест седмици преди старта на олимпиадата в Лилехамер, американката Нанси Кериган бе сочена за абсолютен фаворит в състезанието по фигурно парзаляне. Тя беше златното момиче на Америка, като всички погледи бяха насочени към нея.

Точно тогава обаче, след като излизаше от тренировъчния център, тя бе наръгана с нож, малко над коляното от неизвестен извършител. Впоследствие се оказа, че престъпникът е нает от бившия съпруг на нейната основна съперничка - Тоня Хардинк.

Събитието шокира света, а специалистите смятаха, че Кериган няма да може да се състезава на олимпиадата. Въпреки това фигуристката прояви нечувана воля и се яви на състезанието в Лилехамер. Въпреки контузията, там тя грабва среброто, докато Тоня Хердинк едва се добра до осмото място.
Четири години по-късно Тоня признава, че е поръчала атентата. Заради него е наказана със 160 000 долара глоба, 500 часа общественополезен труд, отнемане на титлата и доживотна забрана да се състезава.
Понапълнялата Тоня Хардинг (вляво)
 на професионалния ринг.
Бившата фигуристка днес се подвизава като боксьорка.

Тоня си остава личност, за която хората искат да знаят повече, дори само от любопитство.
"Винаги съм искала някой да ме обича заради самата мен, а не заради това, което бях - споделя Хардинг. - Днес мисля само за себе си и за никой друг. Звучи жестоко и егоистично, но аз съм препатила много."

Неотдавна тя бе действащо лице в поредния кървав екшън. Полицията задържа нейното гадже Кристофър Нолън след пиянска домашна свада. Хардинг тогава се отърва с аркада на дясната вежда и кървяща рана на лявата буза. Нолън бе арестуван за нападение, но отрече вината си. Той се оплака, че 35-годишната дама го проснала със свирепо кроше на пода след което опитала да му отхапе пръста, и то само защото я нарекъл пияндура.

След инцидента по-младият с 8 г. приятел на Тоня получи забрана да се доближава до нея.

Най-голям проблем на бойната дама са алкохолните й подвизи. След запои през 1997 г. тя отсича дърво с пикапа си, а през 2000 г. губи контрол над управлението и се гмурва в канавка. Месец по-късно пребива старо гадже и прекарва 3 дни зад решетките. А през 2002 пиянските скандали нямат чет.

Въпреки че често "връзва кънките", Тоня вече се пързаля само за загрявка преди боксов мач. Днес целта й е да спечели достатъчно от бокса и да се оттегли на спокойствие със своята персийска котка Смолс. "Трябват ми пари единствено за да ходя на лов, риболов и офроуд състезания", не мирясва бунтарката.


Вицове, януари 2017 г.

Наркотично вещество е открито в лютеница, 
произвеждана
 и разпространявана у нас.

СмЕх/Таралеж/


Имах гости от Германия на село, останаха да пренощуват. Преди да легнем им казах, че ако през нощта им се доходи до тоалетната, галошите са в ъгъла. Сутринта станахме – галошите бяха пълни...

***

Звъни телефона:
- Ало?
Приятен женски глас:
- Честит рожден ден, миличък!
- Но кой е на телефона?
- Твоята несбъдната мечта...
- Харли-Дейвидсън... ти ли си?

***

-Тате,какво значи "Изгубени в превода"?
-Ами когато на бутилката пише "отлежал ром",а ти си го превеждаш като "дърт циганин"

***

Ескимос чака своята приятелка, но тя закъснява вече 15 минути.
Треперейки, той вади от джоба си термометър и си казва:
- Ако не дойде до минус 35, аз си тръгвам…

***

Тя спазваше принципа да не спи с мъж на първата среща, но този път не издържа и заспа.


Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/ 


четвъртък, 5 януари 2017 г.

ГЕРБ, БСП, президентът Румен Радев и Бойко Борисов обслужват интереса на Васил Божков за тол-системата

ГЕРБ, БСП, президентът Румен Радев и Бойко Борисов обслужват интереса на Васил Божков във връзка с обществената поръчка за тол-системата. Това заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев пред бТВ.

"И БСП, и ГЕРБ се опитват да дадат тази поръчка на фирми, свързани с Васил Божков. Г-н Радев има малка представа и за пореден път е бил подведен от БСП", заяви Кънев.
Според него много хора в България искат истинско ново дясно:

"Хората видяха, че ГЕРБ не може да предложи дясна политика. 10 години ни се претопля една и съща политика. Много хора търсят начин да направим истинско ново дясно."
Той уточни, че политиката на неговата партия е ясна и устойчива и много хора я търсят. Кънев декларира, че всеки честен десен човек, който не гледа на политиката като власт на всяка цена, е добре дошъл да разговаря.

"Ние не предлагаме коалиционни формули", каза Кънев.
И допълни, че идеята е личностите в българското дясно и българския център да си стиснат ръцете около една принципна позиция.

Кънев коментира и последните събития в СДС и фактът, че софийската организация на партията поиска скъсване на отношенията с ДБГ и търсенето на партньорство с ДСБ/

"Огромното мнозинство от седесарите винаги са търсили промяна. Затова всички сме били седесари. Да се откъснеш от номенклатурата, от мафията, от тази унизена външнополитическа позиция. Това значи да си седесар. Милиони хора в България са седесари."
Той каза още, че лидерът на партията Божидар Лукарски не представлява интерес за него,

"Искаме да говорим за политическа промяна, не за техонолгии, споразумения, позиции във властта. Можем ли да съберем в себе си сили, да тръгнем към смела промяна, каквато ГЕРБ не желае? Имаме ли сили да видим колко се промени света", попита Кънев.
Той приветства учредяването на партията "Движение Да, България", на Христо Иванов. И заяви, че вратата на ДСБ е широко отворена за разговор с тази партия. Според него евентуално създаване на антикорупцинен блок е добра идея, а изразът е чудесен. Кънев обобщи, че ако ДСБ има общи позиции със СДС и "Движение Да, България" е нормално да вървят заедно, а ако не е така да са конкуренти. Той призова президента Радев "да убеди въшлясалата партия, коиято го издигна за президдент" да подкрепи радикалния възглед за съдебна реформа.

"В момента целият свят е с краката на горе. България се променя заедно със света, трябва да избере накъде върви. Измислената стабилност на Борисов рухна. Европа се променя - някои искат да се разпадне, други да стане по-единна. Българския интерес е единна Европа, но това не значи решенията да се вземат в Берлин и Брюксел", заяви лидерът  на ДСБ.
Според него България трябва да изгради фронт с Италия, Гърция и Румъния заради бежанската, черноморската и финансовата криза, които се сблъскват в нашия регион. Кънев каза още, че предсто сближаване межди Русия и САЩ, което е добра новина за България, но не трябва да допускаме "нова Ялта, ново разпределяне на сфери на влияние"

"Ние не сме победената държава, бомбардирана през 1945 г. Сближаването не може да бъде за наша сметка", заяви Кънев.
Според него Турция  вече е несигурен съюзник и несигурна държава.

"Прокуратурата много пъти е повдигала обвинения, всеки път се е проваляла. Последният случай е Христо Бисеров. Прокруатурата умишлено повдигна обвинение, което да падне в съда, за да измие този депесар, този ортак на Пеевски. Ще отида да се забавлявам в съдебна зала ако въобще се стигне до там".
Така Кънев коментира повдигнатите обвинения срещу Николай Ненчев, Трайчо Трайков и други министри. Според него това е по-скоро черен пиар.


Линчуваха мъж, приличал на терориста от "Рейна"

Мъж с иницали К. М. е линчуван на улицата в Истанбул заради физическата си прилика с терориста, който уби 39 души в новогодишната нощ в клуб "Рейна".

Инцидентът се е случил в района Пендик в Истанбул, около 1 ч. следобед на 4 януари.

Мъжът забелязал, че група непознати лица започват да го преследват по улицата, и изпаднал в паника, съобщава "Хюриет". Въпреки че е направил опит да избяга, нападателите му са го настигнали и са го пребили.

Едва след това е подаден сигнал в полицията, като разследването е установило, че К. М. няма нищо общо с атентата в Истанбул.

По данни на службите, набеденият за терорист е чужденец, чиято виза е с изтекъл срок. Той ще бъде депортиран от Департамента за чужденците.

Истинският терорист от "Рейна" все още се издирва - пет дни след атентата в заведението.


Разузнаването в САЩ с нови доказателства за руските хакери

Разузнавателните служби на Съединените американски щати са получили това, което те смятат, че е убедително доказателство след изборите през ноември, че Руската федерация е осигурила хакнатите материали от Националния комитет на Демократическата партия, съобщава Reuters.

Чрез трета страна Русия е предоставяла въпросните материали на мрежата за анонимно публикуване на секретни документи „Уикилийкс“, обясниха в сряда трима американски представители. Американски представители месеци по-рано стигнаха до заключението, че руски разузнавателни агенции са направлявали хакерските атаки, но беше по-малко сигурно, че могат да докажат, че Русия също е контролирала пускането на информация, накърняваща кандидата за президент на САЩ от Демократическата партия Хилъри Клинтън.



Държавата срещу снега

Затваряне на пътища в страната ще се прилага при снегонавявания и образуването на големи снежни преспи. Това обяви директорът на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Дончо Атанасов на брифинг тази сутрин. Спешите мерки се налагат, след блокадата на магистрала "Тракия".

АПИ има готовност да затваря пътища от третокласната пътна мрежа, като решенията ще бъдат взимани от директорите на Областните пътни управления.

"Ние надлежно ще затваряме отсечките и те ще бъдат обозначени със знаци“, посочи ижн. Атанасов. Той посъветва шофьорите да не преминават през такива пътни участъци. „Ние очакваме да минем през всички най-неприятни метеорологични изненади, които са свързани с движението по републиканската пътна мрежа“, заяви инж. Атанасов.

По думите му за почистването са мобилизирани повече от 3000 машини, които ще почистват и обработват пътищата в страната.


Министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова каза пред Нова тв, че постове на "Пътна полиция" ще уведомяват гражданите, когато има затворен път. По думите ѝ това, което стана в навечерието на новогодишните празници на "Тракия", е било неочаквано и "специфично метеорологично условие, което се прояви на малък отрязък от пътната мрежа". Сега прогнозите показват, че това ще се прояви на голяма част от територията на страната, аргументира извънредните мерки министърът.  

Тя обясни, че за тежкотоварните камиони има определени буферни паркинги още от миналата година, като превозвачите би трябвало да знаят местоположението им и да ги използват при затваряне на пътища.  

По думите на Бъчварова вторият рисков фактор при катастрофите на пътя е поведението на шофьорите. Тя обясни, че водачите на автомобили или ТИР-овете не спазват ограниченията или правилата за движение. Бъчварова призова гражданите, които видят шофьор, нарушил ограниченията, да подадат сигнал на спешния тел. 112. По обясненията ѝ голяма част от гумите на ТИР-овете, при задръстването на "Тракия" били "балони", което създава голям проблем и за останалите участници в движението. 


На тази дата: 5 януари 1933 г. започва строителството на моста Голдън Гейт

1933 г. започва строителството на моста Голдън Гейт в Санфранциския залив. Висящият мост отделя Санфранциския залив от Тихия океан. Над залива се простират общо пет моста - Голдън Гейт, Ричмънд-Сан Рафаел, Сан Франциско-Оукланд, Сан Матео-Хейуърд и Дъмбартън.

Мостът свързва град Сан Франциско от южната страна на пролива с градчето Саусалито на северния бряг. Завършен е през 1937 г. и остава мостът с най-голям отвор в света (1280 м) до построяването на Веразено Нероуз в Ню Йорк през 1964 г.

Преди мостът да е бил изграден, единственият практически кратък маршрут между Сан Франциско и Марин Каунти е бил с лодка през една точка на залива на Сан Франциско. Фериботната услуга започва още през 1820 г.

Много експерти са заявявали, че мост не може да бъде построена над на пролива, където в средата има дълбочина над 150 м. Експертите смятали, че силните ветрове и гъсти мъгли биха предотвратили изграждането и експлоатацията на мост.

Предложението, което се смята като начало на съоръжението, е било направено през 1916 г. от бившия инженер студент Джеймс Уилкинс. Градският архитект на Сан Франциско изчислява цена от 100 млн. долара като непрактична за времето, както и отправя въпрос до специалистите дали може да бъде построен за по-малко. Един, който отговорил: Йозеф Щраус, е амбициозен, но мечтателен инженер, който за дипломната си работа е проектирал 89-километров железопътен мост над Беринговия проток.

Първоначалната идея на Щраус е за масивни конзола от двете страни на пролива, свързани с един централен окачен сегмент. Той обещава това да бъде построено за 17 млн. долара. Местните власти се съгласяват да продължат проекта само при уверение, че Щраус промени дизайна и приеме мнението на няколко консултации проекта експерти. Поради последните достижения в металургията е решено като най-практично да се направи висящ мост.

Строежът на моста обаче среща сериозна опозиция. Американската служба United States Department of War е била притеснена, че мостът ще влияе на движението на кораби, а военният флот се страхувал от сблъсък на кораб или саботаж на моста, който би могъл да блокира достъпа до едно от основното си пристанища. Професионалните съюзи искали да се гарантира, че в строежа ще се предпочитат местни хора. Southern Pacific Railroad, една от най-влиятелните фирми в Калифорния се противопоставяла заради конкуренцията на нейния фериботен флот и дори завела съдебен процес срещу проекта, което довело до масов бойкот на фериботните услуги.

Щраус е бил основен инженер отговорен за цялостния дизайн и конструкция на моста. Но тъй като той имал малко опит с кабелни висящи конструкции отговорността за това е поверена на други експерти. Малко известният местен архитект Ървинг Мороу е направил цялостния дизайн на кулите на моста, схемата за осветяването му и декоративните елементи - улични лампи, перила и пешеходни алеи. Известният оранжев цвят е използван първоначално като корозионна защита на моста.

Вицове, януари 2017 г.

Паметник, олицетворяващ силата на книгите, Китай.

СмЕх/Таралеж/


Току-що назначен млад поп разбрал, че в селото живее 30-годишна вдовица. По тъмна доба отишъл и почукал. Отвътре се чуло: - Ти ли си ангел мой? - Не, ама съм от същата фирма!

***

Сметнах калориите от празниците.Следващото ми ядене трябва да е някъде около 17-ти януари.

***

По повод предстоящото увеличение на пенсиите съобщаваме, че резервациите за Дубай и Малдивите са на изчерпване.

***

Попитали радио Ереван:
- Защо няма жени футболни коментатори?
- Защото не е по човешките възможности да се играе толкова бързо.

***

Единствената разлика на английските автомобили от останалите е, че жена ти мрънка от ляво!

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/ 


сряда, 4 януари 2017 г.

Борисов: На неразумните, които пътуват - да сме готови с помощ

Премиерът в оставка Бойко Борисов и цялото правителство се заеха с организацията в държавата в очаквания студ до минус 22 градуса и прогнозите за силни снеговалежи. Това става ясно от стенограма на част от заседанието на кабинета днес. Борисов приветства решението за грипна ваканция до понеделник за учениците. И не изключва дори удължаването й, ако се наложи.

Според премиера в оставка след ситуацията около Айтос и Карнобат на 31 декември е станало ясно, че хората не оценяват, че "природата е по-силна от нас и след това настава този хаос". Затова освен че разпорежда на всички институции, в това число и на армията да е в готовност, казва:

"...За тези, които са неразумни и тръгнат в такова време - да имаме готовност съответно да им се окаже помощ и да не бъдат и допуснати в тези трасета, където би могло да има и се очаква силен снеговалеж. Така че, използвайте и медиите да го транслирате това, да обясните още веднъж."

Ето и целия разговор между премиера, вицепремиера Румяна Бъчварова, министъра на транспорта Ивайло Московски и зам.-министъра на здравеопазването Ваньо Шарков по темата на днешното правителствено заседание:

БОЙКО БОРИСОВ: Шарков, докладвай за грипа, мислите ли да удължите ваканцията за учениците в цялата страна?

ВАНЬО ШАРКОВ: Преди малко разговаряхме с Министерството на образованието и науката. Нашата препоръка е с оглед на това, че не само че се разраства епидемията, а и с оглед на това, че ще бъде лошо времето и децата пътуват – някои с автобуси, някои водени от родителите – четвъртък и петък да бъдат неучебни за цялата страна.

БОЙКО БОРИСОВ: Фактически четвъртък и петък, събота и неделя са почивни дни. След това ще решаваме дали трябва да се продължи още.

За Щаба, който направихме- искам всички да бъдат изключително активни. Специално ДАИ искам да присъства навсякъде, да следят ТИР-овете, защото тези безобразия трябва да престанат.  Московски да се свърже с превозвачите, да ги предупреди изрично и във всички екипи да се вкарат и ДАИ. Така че, това безобразие искам да го няма следващите дни. На място: областни дирекции, пожарни, пътнопочистваща техника – всичко, което Бъчварова е подготвила, и днес когато се видите го изговорете отново, така че всеки да си знае мястото. И предупреждавайте. Явно е, че не можем да кажем на хората да не пътуват, поне от опита ми от тези няколко дни, като обиколих Айтос и Карнобат надолу…., не се оценява, че природата е по-силна от нас и след това настава този хаос. Затова имайте пълна готовност – за тези, които са неразумни и тръгнат в такова време - да имаме готовност съответно да им се окаже помощ и да не бъдат и допуснати в тези трасета, където би могло да има и се очаква силен снеговалеж. Така че, използвайте и медиите да го транслирате това, да обясните още веднъж. Армията също, Ненчев, нека да имат готовност с тежките машини.
РУМЯНА БЪЧВАРОВА: Господин премиер, искам да кажа, че представителите на министерствата вчера при учредяването на този щаб докладваха, че вече са взели превантивни мерки. Всяко едно министерство е задействало мерките. Например енергетиката са увеличили двойно екипите при авария с тока, здравеопазването хоспитализират хората, които са на хемодиализа в момента, военните са в щаба, имат готовност до един час да изпратят военната техника, Министерството на транспорта- всички възможни мерки, които могат да се предприемат, Министерството на земеделието и храните са готови с екипите също да се включат и в подпомагането. Общините – възложили сме на нашите директори заедно с областните управители и кметовете на общини да подготвят местните щабове и кризисните центрове да бъдат в готовност, ако се наложи евакуация на хора, да могат да ги настанят.

ИВАЙЛО МОСКОВСКИ: Да добавя само, че днес сутринта преди да дойда, имах заседание с мобилните оператори. Всички клетки, всички станции днес още ще бъдат проверени батериите и ще бъдат заредени агрегатите с дизелово гориво, където няма, с добавки, за да не замръзва. Така че ще се опитаме да обезпечим.

БОЙКО БОРИСОВ: Дават го минус 22 градуса и снеговалеж. Все пак обръщаме се към хората, че при такива минусови температури и нашата техника може да аварира, така че докато мине бурята поне…, само в краен случай да се предприемат пътувания.


Две земетресения бяха усетени тази нощ в страната

Около 6:34 часа сутринта в сряда в района на Чирпан е регистриран трус с магнитуд от 2.5 по скалата на Рихтер, съобщиха от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.

Няма данни земетресението да е усетено и в други населени места.

Две минути след полунощ в района на Велико Търново също беше регистриран трус. Той е бил в магнитуд 4.2 по данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център (ЕССЦ). Според сеизмологичния институт на БАН то е било с магнитуд 3,6 по скалата на Рихтер, а епицентърът му е бил близо до с. Майско.

Трусът е бил с дълбочина 10 км.

Трусът е усетен най-силно в най-близкото до епицентъра населено място Горна Оряховица, както и в Полски Тръмбеш. Съвсем слабо е усетен трусът и в Русе.

Няма данни за щети.


На тази дата: 4 януари 1790 г. след буря потъва кораб със съкровищата на Мария-Антоанета

На 4 януари 1790 г. вечерта при буря потъва в река Сена френският бриг (двумачтов платноход) „Телемак” (Тelemaque). Според някои информации заедно с него на дъното отиват и съкровищата на Мария-Антоанета, оценявани на 1,2 млн. британски лири.
Надвечер 150-тонният кораб навлиза в устието на Сена откъм Париж с почти спуснати платна. Появяват се облаци, вятърът се усилва. Крайбрежните улици на градчето Кийбеф опустяват. В реката излизат вълни.

Капитан Андре Каминю (36 г.) посреща митничарите в черни плащове на борда: „Бригът е зафрахтован от руански търговци за доставка на товар в Лондон. Бих ви помолил, господа, по-скоро да направите огледа. Екипажът е дяволски изморен...”

Отговарят му, че е по-добре огледът да се отложи за сутринта – станало е късно, пък и зюд-вестът (югозападният вятър) набира сила. Измореният капитан Каминю охотно се съгласява.

Само след няколко часа ураганен вятър вдига тежки вълни в Сена. Срещайки се с течението на реката, те образуват мощни водовъртежи. „Телемак” се откъсва от котвата си и поема към небитието. Малкият екипаж успява да се добере до близкия бряг.

Събитието е регистрирано единствено от дребни чиновници в министерството и веднага е забравено. Още повече, че няма жертви. По онова време всички погледи са отправени към революцията в Париж. След две години въстаналият народ сваля монархията, а през януари 1793 г. са екзекутирани Луи ХVІ и Мария-Антоанета.

След смъртта на кралицата в Париж упорито започват да се ширят слухове за приказни съкровища, които тя уж искала тайно да изнесе в Англия. Френските вестници пишат, че в края на 1789 г. Мария-Антоанета доверила изпращането в Лондон на всички семейни скъпоценности на капитана на „Телемак” Андре Каминю, изпълнявал и преди деликатни поръчения на кралицата.

Уж по нейни указания златните посуда, чаши, кожени торби с елмази и рубини, а също така 2,5 млн. златни луидора под охрана на предани офицери от кралската гвардия тайно са изнесени в Руан, където готов ги очаква „Телемак”.

Тук са докарани и съкровищата на няколко аристократични семейства и абатства във Франция. Вестниците твърдят, че в Руан в подземията на замъка на един от приближените на краля се слага злато и сребро в специално изготвени бъчонки. Те са заливани с катран и са товарени на „Телемак”.

Версията на французите е подхваната и от англичаните. В лондонски вестници се появяват разкази на бивши моряци и офицери на „Телемак”, потвърждаващи наличието на съкровища на брига. За тях заговарят дори в Конвента и трибуналът започва разследване.

Разпитан е бившият изповедник на краля, който признава, че веднъж е станал неволен свидетел на разговор между Луи ХVІ и Мария-Антоанета. Ставало дума за някакъв морски съд, на който да се изпратят съкровищата в Англия.

Следователите успяват да издирят и бъчваря. Според него през есента на 1789 г. получава поръчка от непознат господин да изработи няколко десетки бъчонки. Възложителят обяснил, че с тях ще се изпраща в Англия катран. В края на декември господинът си взел стоката, а след няколко дни бъчварят видял как на пристанището товарят бъчонките на брига „Телемак”.

Накрая митническите чиновници в Кийбеф също си спомнят, че в ураганната януарска вечер почти едновременно с „Телемак” в пристанището влиза още една шхуна. А сутринта, след гибелта на брига, по време на огледа й е открит скрит в товара й сребърен сервиз с герб на кралското семейство. Той е конфискуван, но разследване не е правено.

Получената от трибунала информация не може да остави Конвента равнодушен към слуховете за погребаните съкровища на дъното на Сена. От Шербур срочно заминават група инженери с над 300 работници и моряци, за да извадят потъналия бриг. Скоро е открит двумачтов кораб, но никой не може със сигурност да каже дали е „Телемак”, тъй като този участък на реката е гробище за много плавателни съдове.

Издигането на потъналия кораб е без резултат. След 3 месеца безплодна работа експедицията се завръща в Шербур.

Когато през 1815 г. е извършена втората реставрация на монархията, Луи ХVІІІ веднага заповядва да бъде изваден„Телемак”. Този факт става още едно сериозно доказателство, че на брига действително са се намирали съкровищата на кралското семейство.

Отново от Шербур в Кийбеф заминава експедиция. След няколко месеца обаче и тя прекратява работа.

Във Франция обаче вече никой не се съмнява, че потъналият кораб „Телемак” е хранилище на несметни богатства. Компании и частни лица непрекъснато предлагат на правителството своите услуги по вдигане на съда.

През август 1837 г. морското министерство на Франция издава 3-годишен лиценз на инженерната компания от Хавър „Магри и Дейвид” за издигането на „Телемак”. В случай на успех само една пета част остава за предприемачите, при това 10% задължително се жертват във фонда на моряците-инвалиди.

Трите години не дават резултат. Към 65 000 похарчени франка се добавят многобройни дългове. След доста колебания шефът на фирмата Магри се отказва от участие в предприятието. Неговият съдружник Дейвид проявява по-голяма настойчивост. Вземайки от няколко банки кредит, той продължава срока на лиценза с още 3 години.

Дейвид привлича младия английски инженер Тейлър, който пък възнамерява да извади „Телемак” със силата на прилива. С помощта на различни приспособления корпусът на потъналия кораб е оплетен с множество вериги. При отлива техните краища се закрепват на цяла флотилия плоскодънни лодки. Предполага се, че приливът ще издигне лодките и заедно с тях ще изтръгне от тинестото дъно „Телемак”. Още първите опити завършват без успех. Веригите се късат като конци, а бригът остава на мястото си. През август 1841 г. Дейвид официално оповестява прекратяване на работата.

Обаче тогава Тейлър неочаквано развива бурна дейност. Той изтърква праговете на вестникарски редакции, излиза на събрания на акционерите на големи и малки компании, като навсякъде уверява, че работата трябва да продължи. Тейлър се позовава на изрезки от стари вестници, преписи от следствени дела на трибунала, нотариално заверени свидетелства на очевидци и описания на ефективни технически проекти са издигане на кораба.

Година след краха на фирмата „Магри и Дейвид”, на Тейлър се удава да събере 200 000 франка капитал и да започне да осъществява замисъла си. Той увеличава броя на плоскодънните лодки, поръчва по-здрави вериги и конструира нови крепежни устройства. Всички опити обаче завършват по еднакъв начин: надолу по течението на Сена плават останки от лодки със скъсани вериги, а заедно с тях отплават парите на компанията.

Акционерите искат прекратяване на финансирането на безнадеждното предприятие и представяне на отчет за извършената работа. Тейлър събира акционерите. Той отваря лондонски вестник и с вълнение чете малка бележка. В нея се съобщава, че поданиците на британската кралица Виктор Юго и неговият син искат своята част от наследството в съкровището на борда на „Телемак”, тъй като са родственици на един от абатите, чиито скъпоценности са натоварени на брига.

Преди акционерите да се опомнят, Тейлър слага на масата няколко златни монети: „Намерени са в плитчините. Златни луидори.”

Доводът е съкрушителен. Решено е работата да продължи. Акционерите обаче тайно наемат детективи да проверят заявленията на инженера. Става ясно, че Виктор Юго и синът му никога не са имали роднини във Франция. За сметка на това са добре познати с роднините на Тейлър, които са обезпокоени от бележката във вестника.

Детективите също така установяват, че златните монети от времето на Луи ХVІ са купени от инженера от антиквари с пари на образуваната компания. Назрява голям скандал. Чувствайки приближаването му, през декември 1843 г. Тейлър се скрива, оставяйки 28 000 франка неизплатени дългове.

Нашумялата авантюра на английския инженер задълго охлажда ентусиазма на любителите на леки печалби. В продължение на 90 г. не са правени никакви опити за изваждането на „Телемак”. Едва през 1933 г. парижките вестници отново започват да печатат съобщения, че към съкровището на потъналия бриг проявяват интерес мнозина френски и чужди фирми.

След две години морското министерство на Франция обявява, че фирмите могат да подадат официални молби за вдигане на „Телемак”. Изучавайки материалните и технически възможности на предприемачите, през май 1938 г. министерството дава 3-годишен лиценз на най-сериозния претендент. Само след месец водолази преброждат дъното на Сена и скоро откриват дълбоко заседнал в тинята кораб, чийто корпус е опасан с вериги.

Намерената около него корабна камбана с буквата „Т” и пет медни канделабри от ХVІІІ век потвърждават, че именно този бриг се е опитвал да издигне Тейлър.

През септември от Париж за Кийбеф се отправя ешелон с оборудване и снаряжение. Мощни помпи на плаващи кранове към края на годината изчистват кораба от тинята. В началото на април 1939 г. го закачат на понтони и го издигат на повърхността.

В този ден стотици журналисти, учени и просто любопитни се тълпят по крайбрежната улица на Кийбеф, за да видят с очите си това знаменателно събитие. На френската борса пада цената на златото, бижутерите предвкусват търгове за скъпоценности от съкровището на кралското семейство.

На 4 април са отворени първите бъчвички, изследват се металическите предмети, но не е намерена нито една златна монета или ювелирно изделие.

Когато преминава първото чувство на разочарование, настъпва време за чудене и предположения. Изведнъж си спомнят, че в този район на Сена преди няколко години неизвестна фирма е извършвала водолазни работи – възможно е тогава бригът да е „почистен”. Мнозина се съмняват, че е вдигнат именно „Телемак”. Трети издигат интересната версия, че съкровището всъщност е натоварено на друг кораб, а слуховете за „Телемак” са разпространявани умишлено, за да се скрие истината.


Вицове, януари 2017 г.


Новогодишни празници...

СмЕх/Таралеж/


В квартала дойде да живее една засукана, яка мадама.
На всички комшии жените им, рязко спря да ги боли глава!

***

Младеж се обажда по телефона у дома. Вдигнала баба му:
– Бабо, я виж работи ли рутерът?
– Че работи ли, знам ли, чедо…
– Коя лампа свети?
– В банята. Да я изгася ли?

***

Как се пише реклама на книга:
- Средновековна Европа. Полунощ. Гробище. Датски принц говори с череп. Какво е отговорил черепът можете да разберете, ако прочетете "Хамлет."

***

Жена към мъжа си:
- Скъпи, би ли погледнал дали не съм паркирала доста далеч от тротоара?
- От левия или от десния, мила?..

***

Урок по геометрия във Факултето:
- Асене, излез на дъската и докажи, че това е триъгълник.
- Това е триъгълник, заклевам се!

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/