събота, 8 април 2017 г.

Руски новости в медицината!

Жена с аритмия беше спасена, заради лоши пътища, информират руските медии. Автомобилът на "Бърза помощ" бързал към болницата по път с безброй дупки. 

По време на пътуването пристъпът на пациентката преминал. Според докторите това стананало благодарение на друсането от лошия път във Волгоград.

Многоцветни балони изпълниха небето между Англия и Франция

Цял куп многоцветни балони с горещ въздух изпълниха небето между Англия и Франция в опит да подобрят рекорда за най-много топловъздушни балони, пресичащи Ламанша. По данни на "Би Би Си" те са били над 85. "Метеорологичните условия бяха перфектни.

Трябваше да имаме силен и постоянен вятър, идващ от Лондон и отиващ право на континента", каза Стив Мабът - един от организаторите на цветния полет. От "Световните рекорди на Гинес" все още не са дали потвърждение дали ентусиастите са успели да бият предишният рекорд от 2011 година, когато 49 аеростата са преминали заедно Ламанша. 

Нов въздушен удар е нанесен по сирийския град Хан Шейхун

САЩ удариха в четвъртък сирийска военна база в отговор на предполагаемата атака с химическо оръжие над Хан Щейхун от началото на седмицата. 

Нов въздушен удар беше нанесен по сирийския град Хан Шейхун, който в началото на седмицата беше атакуван с предполагаемо химическо оръжие, предадоха информационните агенции. Засега не е ясно чии самолети са ударили града. Според сирийската организация Местни координационни комитети нападението е извършено от руски самолет, но информацията засега остана непотвърдена. Сирийският Център за наблюдение на правата на човека пък уточни, че атаката била над източната част на населеното място. Загинал е поне един човек.

Въздушният удар над Хан Шейхун беше извършен ден, след като САЩ изстреляха 59 ракети "Томахоук" по сирийска военна база, откъдето се предполага, че са излетели самолетите на сирийския режим, извършили предполагаемата химическа атака. Тогава загинаха над 85 души, сред които много деца. Американският удар над сирийската база изостри отношенията между Вашингтон и Москва.

България подкрепи САЩ за ударите по Сирия

България приема въздушните удари на въоръжените сили на САЩ по летище на сирийските ВВС, като част от усилията за решаване на проблема с химическите оръжия в Сирия, чието използване категорично трябва да бъде прекратено.

Това е позицията на Министерство на външните работи, публикувана на сайта им.

"Още веднъж подчертаваме необходимостта от възможно най-бързо разкриване и наказване на виновниците за варварския акт, извършен на 4 април т.г. в град Хан Шейхун", подчертава външно министерство.

"България подкрепя всички международни усилия, насочени към постигането на мир и намиране на политическо решение в Сирия. Необходима е безусловна и пълна подкрепа от страна на международната общност за между-сирийските преговори под егидата на ООН с цел провеждането на ефективни политически преговори съгласно резолюция 2254 на СС на ООН и на Женевското комюнике от 2012 година", се казва в българската позиция, изразена от външно министерство.

На тази дата: 8 април - Международен ден на ромите!

На 8 април 1992 г. по предложение на Романо юнион (Международният ромски съюз) ООН и Европейският съюз обявяват датата за Международен ден на ромите.

Нa 8 aпpил ce пoчитa пaмeттa нa oкoлo пoлoвин милиoн poми, избити в лaгepитe нa cмъpттa през Втората световна война. Нa същия ден пpeз 1971 г. в Лoндoн e oткpит пъpвият кoнгpec нa Мeждyнapoдния poмcки cъюз. 

Нa cpeщaтa ca пpиeти poмcки химн и знaмe. Химнът e пoпyляpнaтa и в Бългapия пeceн “Джeлeм, джeлeм”, нaпиcaнa oт cъpбинa Жapкo Йoвaнoвич, a poмcкoтo знaмe e чepвeнo кoлeлo c 16 cпици въpхy cиньo и зeлeнo, cимвoлизиpaщи нeбeтo и тpeвaтa, кaктo и вoлния чepгapcки живoт нa poмитe в минaлoтo.

У нас днес денят ще бъде отбелязан от ромската общност с дискусии, лекции и шествия. Инициативата е на Цeнтъp “Амaлипe” и ще премине пoд мoтoтo “Слънцeтo cвeти eднaквo зa вcички”.

На този ден poмитe oтпpaвят aпeл зa yвaжeниe, миp и тoлepaнтнocт. Инициaтивaтa нa “Амaлипe” oбхваща десетки нaceлeни мecтa в цялaтa cтpaнa. Към нeя ce пpиcъeдинихa цeнтpoвeтe и мecтнитe клyбoвe зa paзвитиe нa oбщнocттa зaeднo c мнoгo yчилищa.

Вицове, април 2017 г.

СмЕх/Таралеж/


Жена звъни на мъжа си късно:
- Къде си бе свиня?
- Скъпа, нали помниш онзи бижутериен магазин на Цариградско, където си хареса диамантения пръстен?
Тишина.....
- Да, миличко....
- Ами, аз съм отсреща, в кръчмата, черпимсе с приятели...

***

Две години дядото пръска картофите си с ГМО продукти. На третата година...
Колорадския бръмбар му помагаше да ги вади.

***

Добре му е на моряка - връща се от далечно плаване, а девойката го чака на брега.
Добре му е на летеца - връща се от полет, а девойката го чака на летището.
Добре му е на машиниста - връща се от пътуване, а девойката го чака на гарата.
Само на девойката не ѝ е добре - тичай на пристанището, тичай на летището, а от летището на гарата…

***

Блондинка е в чакалнята на ветеринарния кабинет с кучето си и го успокоява: – Не лай така! Виж там също чака една котка за доктора и не лае!

***

Двама пенсионери вървят към публичния дом. Единият: – Какво ще правим, ако не ни пуснат? Другият: – Аз повече се притеснявам какво ще правим, ако ни пуснат!

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/ 

петък, 7 април 2017 г.

Камион се вряза в пешеходци в Стокхолм, има трима убити

Камион е прегазил няколко души на централна улица в шведската столица Стокхолм, съобщи Би Би Си. Има трима убити, няколко души са ранени по първоначална информация.Полицията е потвърдила за инцидента. Районът е отцепен.

Нападението е станал на Drottninggatan, една от централните и най-оживени пешеходни лици в шведската столица, около 15 часа местно време. Според очевидци има много хора на земята.
Само преди две седмици - на 22 март, ислямистът Халид Масуд прегази десетки хора с колата си и се вряза с нея в оградата пред парламента в Лондон. Той уби полицай, когото наръга с нож, и бе застрелян. Починаха и четирима от прегазените.

През 2016 г. навръх 14 юли, националния празник на Франция, тунизиецът Мохамед Лауайедж Булел уби 84-ма души, които прегази с камион в Ница.

А на 19 декември 2016 г. бежанец с камион уби 12 души, които прегази на коледен пазар в Берлин.

СДС, ДСБ, АБВ и "Движение 21" напускат централите си

Областната управа в София започва да изпраща съобщения до партиите, които губят партийните си централи. Според закона за политическите партии държавата и общините предоставят под наем на политическите партии, които имат парламентарна група или достатъчен брой народни представители да образуват такава, помещения за осъществяване на тяхната дейност. Помещения могат да се предоставят и на партии, получили над едно на сто от действително подадените гласове на последните парламентарни избори.

Сред сградите държавна собственост, които трябва да бъдат освободени, са тези на СДС - "Раковска" 134, и на ДСБ - "Витоша" 18, с вход откъм ул. "Кърниградска". АБВ ще напусне централата си - втори етаж на ул. "Врабча" №23 и "Движение 21" - четвъртия етаж от сграда на ул. "Витоша" 12. Тези партии се явиха на изборите в коалиции, като в този случай правилото за 1% от гласовете не важи.

"СДС, ДСБ, Движение 21, АБВ са такива политически сили, които досега бяха парламентарно представени и по закон наемаха държавно имущество", заяви областният управител на София Диана Тонова пред БНР.
Тя допълни, че договорите с тях ще бъдат прекратени.

"Те са сключени с едномесечно предизвестие и с уговорката помещенията да бъдат доброволно освободени", обясни Тонова.
И допълни:

"Представителство в Европейския парламент не дава основание за предоставяне на държавен имот. Никаква разпоредба не дава такава правна възможност".
Думите на Тонова бяха по повод това, че някои от тези партии имат евродепутати.

Къде отиват парите за председателството на Съвета на ЕС: Сувенири и подаръци за 1 млн. лв

На последното си заседание в сряда правителството прие постановление, с което разпредели 69 361 000 лева за 2017 и 2018 година.

За тази година са предвидени 10 млн. лв. за преустройство и реконструкция на зала "Света София" в бившия партиен дом в София, която трябва да се превърне в новата пленарна зала на Народното събрание. Очаква се парламентът да се премести окончателно в сградата на пл. "Александър I", след като бъдат усвоени и други малко повече от 10 млн. лв., планирани за 2018 г.  Общо за Народното събрание са предвидени повече от 21 млн. лв. допълнителни средства по подготовката на председателството.

За основен ремонт на резиденция "Бояна" за 2017 и 2018 година са предвидени общо 9 млн. лв. Националният център по подготовката и провеждането на председателството за двете години получава 16 млн. лв. Тези средства ще отидат за акредитационна система, доставка на интериорно и офис обзавеждане на залите, които ще се използват за председателството, оборудване за медиите и делегатите. Тук са предвидени и разходи за "изработване на промоционални материали (сувенири, подаръци, рекламни материали и др.)" на стойност 1 млн. лв. Отделно от това за изработване на рекламни материали и сключване на договори за наем на рекламни площи за двете години са предвидени общо 1 475 000 лв. За кетъринг са осигурени 1.7 млн. лв., за наем на автомобили - 560 000 лв. и за хотелско настаняване - 515 000 лв. За купуване на програмно време и излъчване на реклами и материали за председателството в медиите ще бъдат похарчени 1.450 млн. лв. Отделно от това за изработването на "интернет клипове и банери" ще бъдат похарчени 260 хил. лв. Наемането на фотографи и оператори ще излезе на държавата 81 хил. лв., разработване на интернет портал и поддръжката му 103 000 лв.

За ремонт на правителствения терминал на летище София и за сградата на "Авиоотряд 28" ще отидат 388 хил. лв.

МВР получава общо 8 000 000 лв. Основна част от парите - 7.4 млн. ще бъдат изхарчени за техническо оборудване и нови автомобили.

МВнР ще получи 5 161 000 лв. за тази и следващата година. За комуникационна стратегия и културната програма за председателството са заделени 2.4 млн. лв., за "кадрово укрепване на посолствата в трети страни" - 700 хил., за наложителни ремонти на част от дипломатическите ни представителства зад граница са заделени 1 132 000 лв., за купуване на офис оборудване за българското представителство в Брюксел - 129 000 лв. и 800 хил. лв. за наемането на автомобили в Брюксел. Културната програма, която ще се движи от Министерството на културата, ще струва общо 4 млн. лв. за двете години. За купуване на специална техника и оборудване и наемане на автомобили и микробуси Националната служба за охрана (НСО) ще получи 1 325 000 лв.

Как реагира светът след атаката на Тръмп в Сирия

От "агресия срещу суверенна държава" до "важен знак срещу варварството на сирийското правителство" - такива бяха официалните реакции след военната акция на Тръмп в Сирия.

Говорителят на руския президент Владимир Путин - Дмитрий Песков - обяви, че ударът по сирийската военна база е "уронване на руско-американските отношения".

"Президентът Путин смята, че американските удари по Сирия са агресия срещу суверенна държава в нарушение на нормите на межуднародното право и то - под измислен предлог. Този ход на Вашингтон нанася съществени щети по руско-американските отношения, които и без това се намират в плачевно състояние", каза Песков.

Той посочи, че "тази стъпка не ни приближава към крайната цел в борбата срещу международния тероризъм, а обратното, създава сериозно препятствие за създаването на международна коалиция".

Иран, който подкрепя Асад в конфликта в Сирия, също се обяви против акцията на САЩ.

"Иран силно осъжда всяка едностранна атака. Подобни мерки подсилват терористите в Сирия и усложняват ситуацията в страната и региона", каза говорителят на Външното министерство на Иран Бахрам Касеми, цитиран от държавната информационна агенция.

Турция обаче приветства проявата на сила от страна на САЩ спрямо Асад.

Вицепремиерът Нуман Куртулмуш обяви, че Анкара гледа позитивно на атаката срещу сирийската военна база, а международната общност трябва да поддържа позицията си срещу сирийския режим.

Куртулмуш коментира, че Башар ал-Асад трябва "да бъде наказан на международната арена" и че мирният процес в Сирия трябва да бъде ускорен.

"Както каза нашият президент Ердоган, искаме да виждаме действия, а не само приказки. В това отношение, американската атака по военната база е значителна, важна. Но международната общност трябва ясно да поддържа позицията си срещу варварството на режима на Башар ал-Асад, докато най-после спре да вреди на хората", каза още турският вицепремиер.

Турция, която като член на НАТО е ключов съюзник на САЩ в борбата срещу "Ислямска държава", отдавна призовава за отстраняването на Асад от власт и смята, че мирът в Сирия е невъзможен с неговото присъствие в управлението.

Саудитска Арабия обяви, че напълно подкрепя действията на САЩ в Сирия.

В съобщение от държавната новинарска агенция SPA се казва: "Отговорен източник от външното министерство обяви, че Саудитска Арабия напълно покдрепя американските военни операции по военни цели в Сирия, които идват в резултат на употребата на химически оръжия от страна на сирийския режим спрямо невинни цивилни граждани".

Подкрепа дойде и от Израел, чиито власти потвърдиха, че са били предупредени предварително за предстоящата атака.

"Както с думите, така и с действията си, президентът Доналд Тръмп изпрати ясен и силен сигнал, че употребата и разпространението на химически оръжия няма да бъде толерирана", се казва в съобщение на премиера на Израел Бенямин Нетаняху.

"Израел напълно подкрепя решението на президента Тръмп и се надява, че тази проява на непоколебимост срещу ужасяващите действия на режима на Асад ще се отрази не само в Дамаск, но и в Техеран, Пхенян и на други места", посочва още Нетаняху.

Британското правителство нарече удара „правилен отговор на варварската атака с химическо оръжие“.

Френският външен министър Жан-Марк Еро каза, че ударът е „предупреждение“ и „вид осъждане“ на „престъпния режим“ на Асад.

„Атаката на Тръмп срещу Сирия е разбираема“, каза германският външен министър Зигмар Габриел.

САЩ удариха Сирия с ракети. Тръмп призова за свалянето на Асад

Снимките са разпространени от ВМС на САЩ.
Ракетата е изстреляна от кораба "Рос".
САЩ удариха Сирия като изстреляха 50-60 ракети, предават световните агенции с гриф "Мълния".

Целта на атаката е било летището край град Хомс. Ракетите са изстреляни от два кораба в Средиземно море. Те са от типа "Томахоук". Ударите са били по военни самолети, с които се пренасят химически бомби, съобщава Си Ен Ен.

Атаката е наредена от президента Доналд Тръмп, след като преди няколко дни режимът на Башар Асад обстреля позици на опозицията с химическо оръжие. Тогава загинаха около 100 души.

"Днес наредих да се нанесе точен удар по авиобаза в Сирия, от която беше извършена химическата атака", заяви пред журналисти в Мар а Лаго президентът Тръмп. "Днес призовавам целия цивилизован свят да се присъедини към нас в сремежа да се сложи край на кръвопролитията в Сирия", добави той.

Нападението на САЩ срещу Сирия е първото откакто в близкоизточната страна вече 6 години бушува война. През 2014 година президентът Обама нареди спорадични удари само по позици на терористични групи на сирийска територия.

Президентът Тръмп се е съветвал с експертите преди вечерята с китайския президент Си Цзинпин, който е на посещение в САЩ. След вечерята шефът на Пентагона генерал Матис е докладвал на господаря на Белия дом резултатите от първия удар.

Джеймс Матис, държавният секретар Рекс Тилърсън и съветникът по национална сигурност генерал Маккастър са заедно с Доналд Тръмп в Мар а Лаго, където президентът води преговори с китайския си колега Си Цзинпин.

Ударът е нанесен с "59 ракети", уточни служител в Белия дом, като посочи, че САЩ са атакували военновъздушната база "Шейрат", която е "асоциирана в програмата на Сирия за химически оръжия и директно е свързана с ужасяващите събития от вторник".

Сенаторите Джон Маккейн и Линдзи Геъм, който са големи критици на Тръмп и членове на Комисията по отбрана на Конгреса излязоха с общо изявление, в което се казва:

"Действайки по заповед на върховния главнокомандващ военните пратиха важно послание от САЩ, че повече няма да стои безучастно докато Асад, подпомоган и подстрекаван от Путинова Русия, избива невинни сирийци с химически оръжия и хвърля бомби".

Засега не е взето решение за втори удар, но ако се наложи ще бъде издадена заповед. Понататъшните действия на САЩ ще бъдат съобщение по-късно.

САЩ работят по отстраняването от власт на сирийския президент Башар Асад след химическата атака, пише вестник Times, цитиран от "Фокус". Според държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън няма никакво съмнение, че режимът на Асад е виновен за тази жестокост.

„С действията, които Асад)предприе, изглежда, че няма да участва по никакъв начин в управлението на сирийския народ“, подчерта Тилърсън. „Процесът на отстраняването на Асад е нещо, което според мен изисква усилията на международната общност“, уточни той.
На въпрос дали САЩ са готови да създадат коалиция, която да прекрати сирийския режим, държавният секретар отговори: „Тези стъпки вече са предприети“.

На тази дата: 7 април 1926 г. англичанката Вайълет Гибсън прави опит да убие Бенито Мусолини

1926 г. англичанката Вайълет Гибсън извършва неуспешен опит за покушение срещу италианския диктатор Бенито Мусолини. В този ден Мусолини открива в Рим Седмия международен конгрес на хирурзите.

В навалицата от медицински светила една промъкнала се ирландка стреля право в лицето на „дучето”, но в последния миг той, зърнал пистолетния блясък във вдигнатата над множеството ръка, обръща главата си. Куршумът засяга само върха на носа му. Въпреки че атентатът не е политически - гспожица Вайълот Джибсън е нервно болна и току-що е излязла от психиатрична клиника, Мусолини се възползва от изстрела за своите политически цели (самата ирландка е изпъдена от страната).

С превръзка на лице пред свиканото предварително за същия ден съвещание на ръководството на НФП, министрите и областните секретари, прави важно изявление: „Ние погребахме старата демолиберална държава и живеем във фашистка държава; ние контролираме политическите сили, контролираме моралните сили, контролираме икономическите сили, значи сме напълно в корпоративна фашистка държава”. Краят на речта е ефектен: „Не напразно избрах мото на живота си - „Живей опасно” (прочут израз на Ницше) и ви казвам както стария боец - „Ако напредвам - следвайте ме; ако отстъпвам - убийте ме; ако умра - отмъстете ме”.

Вицове, април 2017 г.

Русия забрани изображения на Путин 
с грим и боядисани очи.

СмЕх/Таралеж/


Един човек си пътувал през пустинята. Пътувал той ден, една седмица и на втората седмица много му се приискала жена. Обаче, освен камилата, наоколо нямало друго. „Колкото и много да ми се иска, не става с камилата!“ – помислил си човекът. След още няколко дни човекът си казал „Ако до един час не срещна някоя жена, я започвам тая камила и толкова!“. След три часа човекът спрял, въздъхнал и разчекнал камилата. Камилата обаче усетила какво ѝ мислят и хукнала да бяга, а мъжът след нея. Половин час по-късно, тичайки, човекът налита на  страхотна мацка, която изкусително го попитала:
– Какво да направя за теб, сладур?
Мъжът, обезумял от възбуда, изкрещял:
– Ела тук и дръж тая камила да не бяга!!

***

- Скъпи, мислиш ли си за мен?
- Тая сутрин набързо, че щях да закъснея за работа..

***

- Колкото е по-празна главата ти, толкова по-нависоко летиш - чиста физика...

***

Егати пролетта! Видях две лястовички с ватенки и един щъркел с ушанка.

***

- Келнер, това кафе ли е или чай? - заяжда се клиент.
- Не можете ли да определите по вкуса, сър?
- Не, не мога.
- Е, щом не ги различавате, тогава какво значение има?

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/ 

четвъртък, 6 април 2017 г.

Коалиционният партньор на ГЕРБ е гласувал против резолюцията на Европарламента по Брекзит

Ангел Джамбазки от ВМРО е единственият български евродепутат, който е гласувал против вчерашната резолюция за позициите на Европейския парламент по Брекзит, става ясно от протокола на вота в Страсбург.

Текстът беше приет с мнозинство от 516 гласа. Той определя условията в интерес на оставащите 27 страни в ЕС, от които ще зависи дали финално договореното споразумение между Европейската комисия и Лондон за напускане на Съюза ще бъде одобрено от мнозинството в Европарламента.

Джамбазки е гласувал против резолюцията заедно с неговата парламентарна група на Европейските консерватори и реформисти.

Разбира се, че няма да я подкрепя. Тези преговори трябва да бъдат почтени, а не да прикриват гузната съвест на брюкселските бюрократи, коментира в Туитър евродепутатът.

Останалите български представители в парламента от Европейската народна партия, социалистите и либералите са одобрили общата позиция.

Разкрития: От президентството са пратили файла на закона за уседналостта

Уволненият служител на Министерството на правосъдието заради публикуване на проектозакона за уседналост при всички избори пусна във фейсбук профила си снимка на "паспорта" на документа, показващ кой е авторът му.

Става въпрос за т.нар. метаданни на файла, в които е записано от кого е създаден той и кой е нанасял промени по документа. Снимката показва, че автор е потребител на име Drumevi (б.р. - тук става въпрос за името, с което е регистриран потребителят на компютъра, на който е бил създаден файлът), а последна редакция по него е нанесъл уволненият Любомир Талев.

Фамилията Друмеви съвпада с тази на секретаря на президента по правните въпроси проф. Мария Друмева, за която Талев твърди, че е един от авторите на законопроекта. Самата проф. Друмева отрече това, като пред "Правен свят" заяви, че е била само консултант "от гледна точка на правната техника."

Припомняме, че законопроектът бе публикуван в началото на тази седмица на интернет страницата на МП с цел обществено обсъждано. Той предизвика силни обществени реакции. В проекта не бяха посочени авторите. В сряда правосъдният министър уволни шефа на дирекция "Съвет по законодателството" Любомир Талев, който според министъра умишлено е злепоставил институцията, публикувайки проекта без съгласуване и в неокончателен вид. Самият проект бе оттеглен.

В Русия вече е незаконно да споделяш картинка с Путин, гримиран като гей

Русия забрани разпространението на картина, изобразяваща президента Владимир Путин, гримиран като хомосексуалист.

На 30 март министерството на правосъдието добавя към списъка на екстремистки материали десет нови забранени обекта, представляващи различни снимки и колажи, разпространявани в социалните мрежи и по-конкретно руския еквивалент на Facebook - Вконтакте.

Всички нови забрани идват след решение на съда в Твер от миналата година, който отсъжда срещу мъж на име Александър Цветков, споделял според властта неподходящите материали във Вконтакте.

Най-любопитното допълнение към списъка с 4076 позиции е забраната за разпространение на конкретно изображение, показващо Путин като хомосексуалист.
Плакат с изображение на човек, приличащ на президента на Руската федерация В.В. Путин, на чието лице има грим, оцветени мигли и устни, което според замисъла на автора на плаката би трябвало да е намек за нестандартна сексуална ориентация на РФ", се казва в определението. Магистратите допълват, че въпросното изображение е споделено през май 2014 г.

Подобни колажи станаха популярни онлайн след като през 2013 г. Русия прие закон срещу пропагандата в полза на хомосексуализма.

Друга публикация на Цветков, попадаща в забранителния списък, включва изображение, на което Путин и Дмитрий Медведев стоят до руския патриарх Кирил, облечени в нацистки униформи.

Александър Цветков се отървава от присъда заради действията си, но вместо това получава нареждане за задължително психиатрично лечение. Профилът му във Вконтакте бива изтрит, предава The Moscow Times.

Проговори уволненият заради вота в чужбина Любомир Талев: Президентът поиска уседналост за всички избори

Промените в Закона за българското гражданство, с които „през задната врата” се блокираше голямата част от вота в чужбина са били поискани от президента Румен Радев на среща на „Дондуков” 2, на която е присъствал и министърът на правосъдието Мария Павлова. Това заяви пред bTV бившият вече директор на дирекция „Съвет по законодателството“ Любомир Талев.

Той днес беше освободен от Павлова с мотив, че умишлено е качил за обществено обсъждане текстове, които не са били съгласувани с нея и които са нарушавали Конституцията. Талев обаче твърди, че законопроектът е бил съгласуван и, нещо повече, в голяма степен той е дошъл готов от президентството. „Не съм автор на законопроекта, но съм го консултирала от гледна точка на правната техника. Идеите идват от различни места, най-вече от политически сили. Консултирала съм, така както правя от 40 и повече години“, заяви секретарят по правните въпроси на президента проф. Емилия Друмева пред „Правен свят“.

Ето какво още каза Любомир Талев пред Канна Рачева:

-Вие ли подготвихте въпросния законопроект?

Разбира се, че не. Аз съм един държавен служител. Нали не си представяте, че един директор на дирекция в министерството на правосъдието, което няма никакви правомощия в областта на изборния кодекс, просто ей така ще седне, ще реши да измени изборния кодекс и

-А кой го подготви?

 Историята, доколкото ми е известно е, че този законтопроект започва миналата седмица, когато аз съм командировка. Тогава от президетството, доколкото знам, са били изпратени текстове и е било казано, че трябва да се оформят като законопроект и в спешен порядък дас е предвижат за внасяне.

-Вие тях видял ли сте ги?

Виждал съм някакви варианти, да.

-От кого са били написани?

Изпратени са от Президентството. Това знам, това ми казаха моите служители. Оттам нататък, този понеделник вече съм в София, бяхме извикани на спешна среща в Президентството

-Кои бяхте там?

Министър Павлова, ресорният й заместник-министър Деница Митрова, аз и още един служител от дирекцията

-С кого се срещнахте там?

С Президента, негови съветници, Иво Христов беше…

-Емилия Друмева беше ли там?

Емилия Друмева беше там, да. И на тази среща бяхме извикани да обсъждаме този законопроект. Беше казано, че също толкова спешно в него трябва да се добавят текстове, с които се въвежда така наречената „уседналост” за парламентарни избори и избори за президент и вицепрезидент.

-Кой го каза това?

Президентът. Като указанията бяха, че трябва в рамките на деня законопроектът да е готов и да е качен за обществено обсъждане

–Някой от министерството – министър Павлова, Вие, нейната ресорна заместничка – каза ли своето мнение?

Не. Не е имало изказани мнения против никакви. Говорим, както се сещате за най-високата институция в държавата. Особено и в момент, когато няма и действащ парламент. Както аз експертни становища давам на политическото си ръководство, но не мога да им опонирам по основни линии на политиката, която са решили да следват, така министърът и заместник-министърът не са намерили за подходящо да опонират на президента

-Вие ли качихте текстовете на сайта на МП?

Ми, нека да разкажем цялата история как протече оттам нататък. След срещата с президента се пренесохме на експертно ниво да работим, където бяха изготвени окончателните текстове, бяха ни изпратени от президентството.

Вече връщайки се в министерството подготвихме целия комплект и слязох и докладвах преписката на министъра и заместник-министъра, тъй като има процедура по закона за нормативните актове и устройствения правилник на МС и неговата администрация, съгласно което всеки законопроект трябва да се придружава от оценка на въздействието, а тази оценка трябва да бъде одобрена от Дирекция „Модернизация на администрацията” към МС, за да тръгне същинската процедура по съгласуването.

Така че аз тази преписка с оценката за въздействието и всички материали по този законопроект и мотиви ги свалих долу, докладвах ги, бяха съгласувани от ресорния заместник-министър, тръгнаха към МС и след това текстовете едно към едно с тези, които тръгнаха към МС ги качихме, каквито бяха и указанията на интернет страницата на министерството

-Имаше ли такива, които не тръгнаха към МС?

Не. Всичко си тръгна, текстовете, както казвам бяха пратени от министерството, бяха съгласувани, тръгнаха към МС и абсолютно същите текстове след това ги качихме

–На срещата в президентството Емилия Друмева каза ли нещо?

Говорихме, тя говореше като експерт как да се напишат текстовете. И в крайна сметка в нито един момент, защото чувам, че не съм изпълнил някакви инструкции по корекция на текстовете, в нито един момент не съм получил указания, че трябва да ревизирам работата на бивш конституционен съдия, професор по конституционно право и лектор.

-За Емилия Друмева говорим?

Да, все за нея говорим. Още повече, че сме работили заедно. В нито един момент след това не ми е било казано, че на такъв капацитет аз трябва да ревизирам работата и да я променям.

На тази дата: 6 април 2001 г. Симеон Сакскобургготски обещава да ни "оправи" за 800 дни

2001 г. Симеон Сакскобургготски в официално обръщение обявява учредяването на Национално движение Симеон Втори. В резиденция „Врана” бившият цар обяви създаването на Национално движение на негово име, с което ще участва в парламентарните избори през 2001 г. в речта си тогава той обещава, че за 800 дни жизненият стандарт на българите ще се повиши.

„Готов съм да предложа схема от икономически мерки и социално-икономическо партньорство, посредством които не по-късно от 800 дни прочутото българско трудолюбие и предприемчивост ще променят живота ви”, заяви тогава Сакскобургготски.

Същата година движението спечели парламентарните избори. Парламентарната група на НДСВ номинира Симеон Сакскобургготски за министър-председател. Той получава мандат за съставяне на правителство. През юли 2001 г. е постигнато споразумение за коалиционно управление с ДПС.

НДСВ реализира европейското и евроатлантическото членство на България. На 25 април 2005 г. Сакскобургготски слага подписа си върху Договора за присъединяването ни към Европейския съюз. На парламентарните избори през 2005 г. НДСВ остава втора парламентарна сила и участва в управлението в коалиция с БСП и ДПС.



Вицове, април 2017 г.

СмЕх/Таралеж/


Разговор между американец и руснак:
- Имате ли руски актьор, който да съответства на мащаба на таланта на нашите Джак Никълсън, Робърт де Ниро, Леонардо Ди Каприо?
- Да, разбира се.
- И кой е той?
- Жерар Депардийо!

***

Тръгнало семейство да бере гъби. Влезли навътре в гората, тук гъбка, там гъбка... По едно време се обърнал мъжът и гледа - няма я жена му. Започнал да вика, да я търси - нищо! Прибрал се притеснен в къщи. На другия ден пристига жената - одърпана, проскубана, едва ходи.
– К"во стана, бе жена? Къде се изгуби?
– Ох, остави се! Хванаха ме едни хулигани в гората и три ден ме умориха от секс!
– Какви три дни! Едва ден те нямаше!
– Е, аз само минавам да ти се обадя и…

***

- Бабо, супата ти е много вкусна! - Само яж! В кой клас си сега? - Бабо, завърших висше! - А средно? - Ееее, отдавна... - Нека, бабиното - само яж!

***

- Вълнуваш ли се?
- Да.
- За първи път ли ти е?
- Не, и друг път съм се вълнувал...

***

Само българинът може да пийне за апетит така, че после да не му се яде два дни.

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/ 

сряда, 5 април 2017 г.

ЕС с ултиматум към Полша и Унгария - да приемат бежанци или да напуснат блока

Германия, Франция и още 21 страни от ЕС ще поставят ултиматум пред Унгария и Полша да приемат наложените европейски квоти за преразпределение на бежанците или да напуснат съюза, пише британският The Times, позовавайки се на неназован дипломатически източник.

Полша и Унгария не са приели нито един бежанец от общо 160 000, които трябва да бъдат разпределени между страните членки.

"Те ще трябва да изберат дали са част от европейската система или не. Не можеш да изнудваш ЕС, единството си има цена", твърди анонимният източник.

Очаква се през следващите дни Европейският съд да вземе решение по въпроса за легалността на квотите, които Варшава и Будапеща отказват да спазват.

Източникът на британското издание изразява увереност, че магистратите ще утвърдят системата.

"Тогава те (Полша и Унгария - бел. ред.) ще трябва да спазят решението. Ако не го направят, ще понесат последиците, финансови и политически. Без повече изключения. Няма повече "един крак вътре и един навън". Ще бъдем много строги".

Припомняме, че досега България е приела само 29 чужденци по квотната система на ЕС.

Преди дни Европейската комисия отхвърли исканията на Австрия страната да не приема повече мигранти по схемата,. Виена твърди, че тъй като вече е изпълнила задълженията си, не би трябвало да продължи с приема.

Карикатурите на Краси

Bon Voyage







Краси Петров рисува специално за блога.

Москва организира контра Евровизия. Няма желаещи за участие

Участници в международния музикален конкурс „Евровизия 2017“ отказаха да посетят руска вечеринка, посветена на съревнованието, по повод забраната на певицата Юлия Самойлова да пътува за Украйна. За това пред ТАСС е съобщил организаторът на мероприятието Дмитрий Мелников във вторник, 4 април.

„Отначало съгласие за участие в концерта дадоха 10 страни участнички, но после заради политическата ситуация чуждестранните гости се отказаха “, обяснил Мелников.
По думите на организатора на подгряващия концерт, на 3 април, в деня на терористичния акт в петербургското метро, делегацииите изпратили писма със съболезнования, в които уведомявали, че „ще могат да дойда в Москва само ако Русия бъде допусната до гласуването“.

Мелников обяснил, че радиотелевизионните компании, излъчващи „Евровизия“, не могат да подкрепят събитие в страна, „която няма да участва в съревнованието и няма да гласува“. Организаторите на вечеринката са спрели продажбата на билети до изясняване на ситуацията.

Концертът в чест на „Евровизия 2017“ трябваше да се състои на 21 април в Москва. Планирано бе на него Юлия Самойлова да изпее конкурсната песен Flame is Burning, а след нея да се включат участниците в „Евровизия“ от България, Гърция, Молдова, Израел, Азербайджан, Армения, Швейцария и Италии. В програмата щяло да има и руски певци, участвали в различни издания на „Евровизия“, пише сайтът dni.ru.

В края на март ръководителката на Европейския съюз за радио и телевизия, Ингрид Делтенре, изпрати писмо до украинския премиер Владимир Гройсман. В него се казва, че членовете на ЕСРТ оценяват много негативно получилата се ситуация, а някои европейски телевизии, чиито имена не се споменават, имали намерение да бойкотират музикалния конкурс.

Службата за сигурност на Украйна затвори границите на Украйна за Самойлова на 22 март. Решението бе провокирано от концерта на певицата в Крим през 2015 г., което в Украйна се смята за нарушение на държавната граница.

Полуфиналите на „Евровизия 2017“ ще се състоят на 9 и 11 май, а финалът — на 13 май.

Петър Славов: Сезираме ЕК за горивата

Информацията за това кой държи данъчните складове за горива у нас не беше бавена, тя целенасочено беше скрита от бившия финансов министър, заяви Петър Славов от „Нова република“ в ефира на bTV.

Вчера партията получи данни за собствеността на складовете, след като спечели съдебно дело за достъп до информация и Министерството на финансите (МФ) беше задължено да ги предостави.

„Няколко пъти като народни представители в миналия парламент сме питали кой контролира данъчните складове, тъй като в България вече и децата разбраха, че за да търгуваш с горива, трябва да имаш достъп до данъчен склад. Тъй като той (финансовият министър, бел. ред.) отказа да ни отговори неколкократно в парламента, ние се видяхме принудени като граждани да заведем съдебно дело“, каза Славов.

Той добави, че победата в съда е изключително важна именно защото е заведен граждански иск.

„Всеки гражданин, когато му се откаже обществена информация, може да съди съответната администрация, съответния недобросъвестен министър и по съдебен ред да го принуди да предостави тази информация“, добави той.

„Видяха се смущаващи цифри. Това, което знаехме към 2011 г. от сходна информация, която тогава е била поискана и получена, е че 80% от тези данъчни складове се контролират от две дружества. Това, което не знаехме, е какво се случва след това. Предупреждавахме, че вероятно ситуацията се е влошила, а това води до допълнителен контрол, допълнително затрудняване на достъпа до пазара на горива на конкуренти, освен за най-големите участници – същите тези, които бяха разследвани за картел от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК)“, посочи Славов.

„Това, което разбрахме вчера от отговора, е че 92% от капацитетите на данъчните складове за бензина и 82% за дизела се контролират от едно дружество и това е групата на „Лукойл“. Това са данните за 2015 г. За 2016 г. нямаме тази информация, затова вчера попитах дали в новото Народно събрание ще се намери поне един смел народен представител, който да попита новия финансов министър как изглеждат нещата за 2016 г. Възможно е още повече да са се влошили и цифрите да са се доближили още повече до 100%“, каза Славов.

Цените у нас са непазарни и трайно по-високи от средноевропейските, така че очевидно има проблем. За нас той е в достъпа до пазара, който се контролира от достъпа до данъчни складове, допълни още Славов.

Той посочи, че и други фирми притежават складове, но тяхното участие е толкова незначително, че не могат да влияят на достъпа до пазара на горива.

Бившият депутат добави, че КЗК не е пожела да изчака отговора от МФ преди да обяви становището си, че няма картел на пазара на горива, въпреки че е било ясно, че данните ще бъдат предоставени тези дни. „Ако ги беше взела предвид, може би щеше да каже и нещо различно, а не: „Монопол няма, проблем няма“, коментира Славов.

„КЗК не пожела да се занимае сериозно с проблема на пазара на горива. Именно затова ние от Нова Република ще сезираме Европейската комисия по въпроса чрез нашия евродепутат Светослав Малинов“, категоричен бе Петър Славов.

На тази дата: 5 април 1614 г. Индианката Покахонтас се омъжва за английския колонизатор Джон Ролф

По време на престоя си в Хенрикъс Покахонтас се запознава с Джон Ролф, чиито жена и дете умират по време на пътуването до Вирджиния. В Новия свят той успява да култивира нов сорт тютюн и прекарва по-голямата част от времето си в грижа за плантацията си. Той е силно набожен и се терзае от мисълта за евентуалните последствия от брака му с варварка. В дълго писмо до губернатора на колонията Ролф иска разрешение да се ожени като изразява силната си любов към Покахонтас и дълбоката увереност, че по този начин ще спаси душата й.

Те се женят на 5.4.1614 и живеят следващите две години във Варина Фармс, плантацията на Ролф, която се е намирала на отсрещния бряг на Джеймс ривър от Хенрикъс. Синът им Томас Ролф се ражда на 30.01.1615.

Техният брак не спомага за завръщането на английските пленници, но през следващите няколко години създава климат на мир и разбирателство между колонията Джеймстаун и похатанските племена. През 1615 г. Ралф Хамър пише: „От сватбата насам се радваме на приятелска търговия и бартер не само с Похатан, но и с всичките му поданици наоколо.

Детство

Рождената година на Покахонтас не е известна, на според някои историци, базиращи се на разказите на кап. Джон Смит, това е 1595 г. В книгата си „Истинската история на Вирджиния” (A True Relation of Virginia) (1608) Смит описва Покахонтас като „дете на 10 години” при първата им среща през пролетта на 1608.  В писмо от 1616 г. той отново описва случката, но променя годините й „на 12 или 13”.

Портрет от ХІХ в.
Покахонтас е дъщеря на Похатан (Поуатан), велик вожд на Ценакомака, съюз на около 30 алгонкиноезични групи и племенни образувания от региона Тайдуотър във Вирджиния. Майка й, чието име и племенна принадлежност са неизвестни, е една от десетките съпруги на Похатан. Всяка от съпругите му ражда по едно дете, след което се връща в родното си място, където той я издържа докато тя си намери друг съпруг.  Детството на Покахонтас е било подобно на повечето момичета в Ценакомака. Те са помагали в събирането на храна и дърва за огрев, селскостопанските дейности и събирането на растителен материал за направата на сламени къщи.  На по-голяма възраст са помагали при организирането на празненства и вечери.  Даването на вечери, подобни на угощението на Джон Смит след залавянето му, е било едно от задълженията на маманатовика (великия вожд).

Титла

Векове наред след смъртта й Покахонтас е представяна в популярната култура, и дори от някои учени, за принцеса. През 1841 г. Уилям Уотсън Уолдрън от колежа Тринити в Дъблин, Ирландия, публикува „Покахонтас, американската принцеса, и други поеми”, където я нарича „любимата и единствена оцеляла кралска дъщеря”.  Неговата логика е разбираема: бидейки дъщеря на великия вожд Похатан, който често е бил наричан „крал” и дори „император” от английските колонизатори, тя следва да бъде принцеса. През 1969 г. историчката Грейс Стийл Уудуърд, авторка на биографията „Покахонтас”, определя обекта на изследването си като „млада индианска принцеса от (племето на) похатаните”.

Наистина Покахонтас е била любимка на баща си – „негова радост и любима” по думите на колонизатора кап. Ралф Хамър – но никога не е била принцеса в европейския смисъл на думата. Нямало е да стане „вероанс” (втора след вожда), още по-малко да получи високата титла на баща си маманатовик (велик вожд). Някои жени са получавали титлата „вероанска” (жени-вождове), но само братята, сестрите и децата на сестрите на Похатан са могли да наследят титлата му.

В „Карта на Вирджиния” Джон Смит описва унаследяването по майчина линия сред похатаните така: „Неговото (на Похатан) кралство се предава не на синовете му, нито на децата им; но първо на братята му, от които имаше трима с имена Опичапан, Опечанканог и Кататуг; и след тяхната смърт – на сестрите му. Първо на най-възрастната сестра, после и на другите: и след тях на наследниците, мъжки и женски, на най-възрастната сестра; но никога на наследниците на мъжете.”

В допълнение, майката на Покахонтас вероятно е била с нисък обществен статус. В „Записки от Вирджиния” (Relation of Virginia) от 1609 г. колонизаторът Хенри Спелман, който е живял след индианците като преводач, отбелязва множеството съпруги на вожда Похатан. Всяка от тях ражда на вожда по едно дете, след което не само й се отнема благородническия статус, но е и изпращана обратно в родното си място.

Отвличането на Покахонтас, 
Йохан Теодор де Бри, гравюра, 1619 г.
Залавяне и плен

Пленяването на Покахонтас се случва по време на Първата англо-индианска война (между заселниците в Джеймстаун и индианците), която започва в края на лятото на 1609 г.  В първата година на конфликта заселниците спечелват контрол над устието и водопадите на Джеймс ривър. Кап. Самюел Аргол междувременно търси контакт с индианските групи на север от земите на Похатан. Патавомеките, които живеят на р. Потомак, не винаги са били лоялни към Похатан, а при тях е живял и млад английски преводач на име Хенри Спелман. През март 1613 Аргол научава, че Покахонтас е на гости в патавомекското селище Пасапатанзи и е под закрилата на вероанс (вожд) Йопасас (или Япазос).

С преводаческата помощ на Спелман Аргол оказва натиск върху Йопасас да му помогне в пленяването на Покахонтас като обещава съюз срещу Похатан.  Покахонтас е измамена да се качи на кораба на Аргол, където е задържана за откуп. Похитителите й искат освобождаването на англичаните, задържани от Похатан и връщането на откраднати оръжия и сечива.  Похатан освобождава пленниците, но англичаните не са задоволени от броя върнати оръжия и сечива. Дълго време двете страни не могат да стигнат разбирателство и през това време Покахонтас е държана в плен. Цала година я държат в Хенрикъс, днешен окръг Честърфийлд, Вирджиния. Малко се знае за живота й там, но колонизаторът Ралф Хамър пише, че е била „извънредно учтиво приета”.  Линуд „Малка мечка” Късталоу твърди през 2007 г., че по време на престоя си Покахонтас е била изнасилена, като цитира легенди, предавани от уста на уста четири века. Според Хелън Роунтри „други историци не са съгласни, че подобни легенди въобще съществуват и смятат, че подобно лошо отношение би било в разрез с интересите на англичаните при преговорите им с Похатан”.

По време на престоя й пасторът в Хенрикъс, Аликзандър Уитакър, учи Покахонтас на християнската вяра и й помага да научи английски език. При кръщенето си, Покахонтас взима християнското име Ребека.

През март 1614 ситуацията ескалира във военен конфликт на р. Памънки с участието на стотици англичани и индианци. В похатанската столица Мачкот англичаните се срещат с група висшестоящи индианци, но самият Похатан отсъства. Англичаните позволяват на Покахонтас да говори със сънародниците си. Твърди се, че тя укорява баща си, че я цени „по-малко от стари саби, парчетии и брадви” и казва на похатаните, че предпочита да живее с англичаните.

През март 1617 Ролф и Покахонтас отплават обратно за Вирджиния, но корабът едва стига Грейвсенд на Темза, когато Покахонтас се разболява тежко. Тя е свалена на брега и умира в ръцете на Джон Ролф на двадесет и две годишна възраст. Не се знае какво е причинило смъртта й, но теориите са за едра шарка, пневмония, туберкулоза, дори отрова.  Според Ролф последните й думи са „всичко трябва да умре, но е достатъчно, че детето й ще живее”.  Погребана е на 21.03.1617 в епархията Сейнт Джордж в Грейвсенд.  Гробът й се намира под църквата, а в нейна чест е издигнат бронзов паметник в цял ръст, изработен от Уилям Ордуей Партридж.

Наследници

Покахонтас и Ролф имат един син, Томас, роден пред 1615 преди заминаването им за Англия. Чрез него Покахонтас има много живи наследници. Много от Първите фамилии на Вирджиния проследяват потеклото си до Покахонтас и вожд Похатан, вкл. такива известни личности като Идит Уилсън, съпруга на американския президент Удроу Уилсън; Джордж Уайт Рандолф; адмирал Ричард Бърд; губернатора на Вирджиния Хари Флъд Бърд; дизайнерката Полин де Ротшилд; бившата първа дама Нанси Рейгън; артистът Глен Стрейндж; астрономът и математик Пърсивал Лоуел.

Популярна легенда

След смъртта на Покахонтас историятя й е представяна по все по-произволен и романтичен начин. Единственият истински неин портрет е гравюра от 1616 г. от Саймън Ван де Пас. На нея са подчертани индианските й черти. По-късни портрети я представят с повече европейски черти.

Легендите за Покахонтас я представят като пример за способността на индианците да бъдат асимилирани в европейското общество. Напр. в ротондата на Капитолия във Вашингтон стои картината „Кръщенето на Покахонтас” от Джон Гадсби Чапман от 1840 г. Правителствената брошура „Картината на кръщенето на Покахонтас” разяснява героите в картината и хвали заселниците от Джеймстаун за това, че са популяризирали християнството сред „езичните диваци”.

Други произведения романтизират историята на Покахонтас. Някои автори отдават предпочитание на любовната история между нея и Джон Смит. Първата подобна история е публикувана през 1803 г. в „Пътешествия из Съединените американски щати” от Джон Дейвис.[55] През ХІХ в. Джон Броам пише бурлеска „По-ка-хон-тас, благородната дивачка”.

Няколко филма са правени за Покахонтас, като се започне с ням филм от 1924 г. „Капитан Джон Смит и Покахонтас”, с Джоди Лорънс в ролята на героинята, излиза през 1953 г. По-късните филми от края на ХХ в. представят традиционните индиански ценности като морално по-възвишени от западноевропейските. Анимационният филм на Дисни „Покахонтас” (1995) представя измислена любовна история между Смит и индианката. В него Покахонтас учи Смит да обича природата. Продължението „Покахонтас ІІ: Пътуване до Новия свят” е за нейното пътуване до Англия.

„Легендата за Покахонтас” (Pocahontas: The Legend) е вторият пълнометражен филм за живота й. Терънс Малик се опитва да се придържа към историческата действителност във филма си „Новият свят” (The New World) (2005), но въпреки това представя Покахонтас и Смит като влюбени.

Нийл Янг записва песен за Покахонтас в албума си Rust Never Sleeps (1979).