събота, 15 април 2017 г.

Благодатният огън слезе на земята

Благодатният огън слезе на земята и тази година. Чудото се случи отново точно в 14,22 часа в храма „Свето Възкресение Христово“ в Йерусалим по време на молитвата на йерусалимския патриарх Теофил. Църквата е построена върху Божи гроб в свещения град.

Тази година в България свещеният огън ще пристигне с помощта на четири огнеупорни фенера. Те са толкова много като резерва, тъй като преди години е имало случай единственият фенер да се счупи.

Очаква се огънят да кацне у нас между 19 и 21 часа. За донасянето му бе изпратена църковно-държавна делегация, водена от Траянополския и Старозагорски митрополит Киприан. Делегацията пътува с правителствения самолет „Фалкон“.

От летище София духовници от всички краища на България ще вземат божествения пламък, за да го пренесат до своите епархии в страната и да го включат във вечерното богослужение в храмовете за Великден. Първо Благодатният огън ще бъде пренесен в параклиса на Синодалната палата в София.

Двадесетина минути преди настъпването на Възкресение Христово фенерът с огъня ще бъде изнесен от там, за да бъде предаден на патриарх Неофит за вечерното богослужение в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Свещеният или Благодатният огън е чудо, което се случва всяка година в деня преди Великден. Синя светлина се появява в гробницата на Исус Христос обикновено от мраморната плоча, покриваща мястото, върху което се смята, че е било положено тялото на Исус при погребението.



Китай: Всеки миг може да избухне конфликт между САЩ и Северна Корея

Китай предупреди, че "конфликт може да избухне всеки миг" между Северна Корея и САЩ.

В Пхенян вече часове тече военен парад по случай 105-а годишнина от рождението на Ким Ир Сен. Неговият внук - сегашният любим вожд Ким Чен Ун, обяви, че се очаква голяма изненада на днешния ден. Обикновено Северна Корея отбелязва подобни "велики" дати с извършване на ядрен опит или изстрелване на ракета. Точно затова САЩ предупредиха, че ще нанесат превантивен удар, ако установят, че се готви подобно нещо. В Корейско море вече е дислоциран самолетоносача "Карл Винсън", въоръжен с крилати ракети "Томахоук", които бяха използвани при удара срещу сирийското летище край Хомс.

Диктаторът Ким Чен Ун заплаши, че ако американците нанесат бомбен удар, той ще унищожи самолетоносача.

"Смятам, че в тази напрегната ситуация всички замесени в историята трябва да проявят огромно внимание", заяви заместник-министър на Китай. "Ние призовахме всички участници да се въздържат от провокации и заплахи и да не предприемат действия, който могат да доведат до необратими последици", добави той.
Президентът Доналд Тръмп както винаги изпозва туитдипломацията и написа:

"Ако Китай реши да ни помогне, това ще бъде велико. Ако не - ние ще решим проблема и без тях! U.S.A". А преди два дни той предупреди Ким-внук "да не си търси белята".
Отговорът на Пхенян на президента на САЩ бе, че Северна Корея ще отвърне безмилостно на всяка американска провокация.
"Ще атакуваме по море, суша и въздух. Ще ударим американските бази в Осан и Кунсан и ще превърнем в пепел президентската резиденция в Сеул", се посочва в комюнике на севернокорейската армия.

Русия също призова за въздържане от непремерени действия.
Милиони участваха в парада в Пхенян. От трибуната възгласите:
"Ще умрем за теб", посрещаше комунистичекият диктатор Ким Чен Ун.


Путин има 150 хил. долара, апартамент-земя, ГАЗ-ка и Лада "Нива" с ремарке

Доходът на руския президент Владимир Путин за 2016 година е 8,86 млн рубли (около 155 000 долара).

Това става ясно от декларацията му, публикувана на сайта на Кремъл.

През 2015 година той декларира малко по-висок доход - 8,9 млн рубли.

В декларацията на Путин пише още, че той притежава парче земя (1500 кв. м), апартамент (77 кв. м.) и гараж (18 кв.м.). Той има още леките коли ГАЗ-М21, "Нива", а също ремарке за автомобил.

На тази дата: 15 април 1957 г. в София е открит ЦУМ

Първият социалистически мол, построен по съветски образец и сочен за най-големия на Балканите, и днес е търговски център. Но за поколенията отпреди 1989 г. той означава много повече от пазаруване. Сградата е проектирана от архитект Коста Николов през 1956 г. и е построена година по-късно в архитектурния център на София, т. нар. Ларго. Самият Николов има интересна и драматична съдба.

Роден е във Видин през 1891 г. и още като дете остава кръгъл сирак. Сам, със собствени усилия завършва средното си образование и изкарва прехраната си с тежък физически труд. Намират се добри хора, които през 1914 г. го изпращат да учи архитектура в Мюнхен, което преобръща живота му. Връща се в България и разгръща мащабна дейност – проектира окръжната сметна палата в Плевен, почивната станция на митническите чиновници в Банкя, Главната дирекция на мини „Перник“.

През 40-те години на ХХ век преживява огромна житейска трагедия – губи единствения си син, който следва в Германия. Младежът бил увлечен от левичарските идеи и  след сериен тормоз от страна на Гестапо, е убит от тайната полиция, а трупът му – изгорен. Арх. Николов успява да прибере тленните му останки в България. Изпада в тежка творческа криза. Запазва пръст от ръката на момчето и оцелял кичур коса и се зарича един ден да му посвети най-великото си произведение. Завръща се към архитектурната си кариера в средата на 50-те години, като се заема с големия проект за центъра на столицата, в който влизат като единно цяло ЦУМ и Министерството на тежката промишленост, където днес е Министерският съвет.
Според градската легенда, арх. Николов вгражда в основите на сградата останките от детето си. Твърди се, че при реновирането на магазина през лятото на 2001 г. британските инженери откриват находката, поставена в метална кутия откъм източния вход на ЦУМ. Те обаче я оставят на мястото й и продължават ремонта, без да засягат мястото с урната на загиналото момче.

ЦУМ е открит през 1957 г., година след Априлския пленум. Сградата и до днес е величествена – търговска площ от 19 000 кв. м на 6 етажа, още 11 000 квадрата офис площи на три нива. Тук са монтирани и първите ескалатори у нас. На партера се предлагат пощенски марки, филателия и нумизматика, бижута, картини, цветя, ръчно изработени сувенири от Задругата на майсторите. На първия етаж са детските играчки.

Кадри от щандовете са заснети през 70-те години във филма „Таралежите се раждат без бодли“. На втория етаж са „дамските стоки“, а на третото ниво – „мъжките“. На последния етаж са се продавали китари. Появяват се рекламни брошури, наречени „Една седмица в София“, в които посещението на ЦУМ е в задължителната програма.

На витрината на магазина е поставена на въртяща се платформа мечтата на всеки
средностатистически българин в онези години – „Москвич 403“. „Той не палеше, а хората го гледаха, като че ли е международната космическа станция „Мир“, разказват съвременници. После се появяват последните модели „Жигули“, „Вартбург“, дори „Рено Дофин“, който е емблематичен автомобил за онова време.

Пенсионираният акушер-гинеколог д-р Димитър Джумалиев, който е запален играч на тото, през 1958 г. познава петица и печели 40 000 лв. По онова време средната годишна заплата у нас е 8350 лв. „Това бе огромна сума. Купих си „Рено Дофин“ от витрината на ЦУМ за 19 500 лв. – това бе първата частна кола в Луковит, имаше 2-3 волги на кмета и партийния секретар. С останалите пари взехме мебели и покъщнина“, разказва преди време медикът.

 „Предстоеше ми абитуриентски бал, а живеех в малък град, където по магазините нямаше нищо. Обувките ми бяха запазени в другия край на България 6 месеца преди датата на бала, всичко друго бе готово, но нямах рокля. Мъчителните обиколки из магазините „Валентина“ в големите градове бяха напразни, „Яница“ – Елхово също не предлагаха нищо подходящо. Така майка ми реши да отидем в София. Пътувахме цяла нощ с влака и на сутринта тя беше там – моята рокля, в ЦУМ. Още я пазя!“, разказва 41-годишната Екатерина, за която магазинът е метафора на рога на изобилието в годините преди 1989 г.

Точно по този начин описва съветския мол суинг легендата Леа Иванова, която през 50-те години на ХХ век започва да работи с оркестъра на Концертна дирекция. По музика на Бенцион Елиезер тя записва парчето „ЦУМ, ЦУМ, ЦУМ“, в което пее как с пълно портмоне ще обходи „тоя друм сред витрините на ЦУМ“ и се заканва как „в тоя благодатен час нещичко ще купя аз“.  От втория куплет разбираме, че по това време в соцмола се е предлагало почти всичко: „От аванса ни следа, ала туй не е беда, че сега поне във къщи никой няма да се мръщи. Купих шлифер, нов балтон, шапка нова  с нов фасон и червило, и чепици, и лепило, и фъстъци, нов юрган и нов тиган – всичко, всичко купих с плам! И килимче за тъщата и гърненца за децата!“.

Основна реконструкция на сградата е направена през 1986 г. под ръководството на арх. Атанас Николов. До 1998 г. ЦУМ си работи като универсален магазин за конфекция, парфюмерия, козметика, електроника, а след обновяването през 2001 г., в което участва британски екип, е открит отново като търговски център, който приютява магазини на различни марки и вериги. 3 г. по-късно сградата е купена от бизнесмена Георги Гергов за 30 милиона евро. Оттогава съдбата на ЦУМ е постоянно под въпрос. Проф. Божидар Димитров предлага сградата да приюти Националния исторически музей. Последно при правителството на ГЕРБ културният министър Вежди Рашидов преговаря с Гергов, тъй като бизнесменът бил на загуба от ЦУМ заради конкуренцията на моловете и с радост би се отървал, срещу компенсации с атрактивни за него държавни сгради.

Вицове, април 2017 г.

Мадагаскар

СмЕх/Таралеж/


Двама ловци си говорят:
- Кажи, ако попаднеш на мечка, но ти засече пушката, какво ще направиш?
- Ами ще се огледам за дърво и ще се покача на него.
- Добре де, ако няма наблизо дърво?
- Ще се прикрия зад някой храст.
- А ако наоколо няма и храсти?!
- А, бе, ти на мен ли си приятел, или на мечката?

***

- Динко, защо преби приятелката си ?
- Тя прекрачи границата...

***

- Скъпа, извинявай, не знам какво ми стана, че да ти се развикам така, а ти не беше виновна!
- Не се притеснявай, на всеки се случва... Чакай! Не го яж това, друго ще ти приготвя!

***

Лъжичка за мама... лъжичка за татко... лъжичка за баба... лъжичка за дядо... На половината купичка пюре, детето вече мразеше цялата фамилия.

***

Двама приятели си говорят:
- Какво ново при теб?
- Станах веган.
- Защо?!?
- Защото ми се ставаше нещо модерно, а пък гей ме достраша.

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/ 

петък, 14 април 2017 г.

Турският премиер поздрави Борисов за Великденските празници

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов проведе телефонен разговор с министър-председателя на Турция Бинали Йълдъръм, съобщават от пресцентъра на партията.

Турският премиер е поздравил Борисов по случай настъпващите Великденски празници.

Йълдъръм пожелал на лидера на ГЕРБ и на целия български народ здраве и благоденствие.

По време на телефонния разговор Бинали Йълдъръм е поздравил Борисов и "за важната изборна победа" и е изразил надежда, че "скоро ще бъде сформирано работещо и стабилно българско правителство".

Минстър-председателят на Турция и председателят на ГЕРБ са "обсъдили и препотвърдили двустранните ангажименти за справяне с мигрантския поток и охрана на българо-турската граница."

Любопитно: Какво е било менюто на Тайната вечеря

Двама италиански археолози са изследвали и анализирали какво е било "менюто" на Тайната вечеря и как са се хранили Исус и учениците му.

Дженерозо Урчиоли, археолог от италианския Petrie center и автор на блог, посветен на храните през древността, разказва: “Библията описва случилото се по време на Тайната вечеря, но не се спира в детайли на това, какво са вечеряли Исус и апостолите му”. Урчиоли, който специализира история на ранното християнство и и Марта Бергоньо, археолог и египтолог от Музея за Египет в Торино, са автори на изследването, пише historynakratkо.

Една от най-големите заблуди, наложена от картината на Леонардо Да Винчи, е, че Исус и апостолите са се хранили седнали на столове около маса.
“По това време в Палестина храната е поднасяна на ниски маси и гостите са се хранели седнали или излегнати върху черги и възглавници на пода”, обяснява Урчиоли.

Двамата изследователи стесняват кръга от храни, присъствали на Тайната вечеря, базирайки се на споменаването в Новия завет за две други важни “съставки” от менюто от времето на Христос - тцир, който е еврейският вариант на римския сос от риба, известна като гарум.

Според анализ на евангелието на Марк на трапезата са присъствали безквасен хляб и вино, но и агнешко, тъй като се споменава, че това се е случило в деня на Пасха. Исус разчупва хляба и благославя виното, обявявайки пред апостолите хляба за своето тяло, а виното – за неговата кръв. Ритуалът заляга в основите на църковните тайнства и е познат на всеки вярващ, като приемане на светото причастие.

Според Урчиоли и Бергоньо на трапезата е имало шалет (или чолнт) – ястие от боб, приготвен на много слаб огън в продължение на 10-12 часа. Маслини с исоп, подправки с ментов вкус, варено цвекло, маруля и хрян са сред другите предполагаеми храни, с които Исус и апостолите се хранят по време на Тайната вечеря. А за десерт вероятно е поднесен харосет – смес от орехи и други ядки, объркани с парченца пресни плодове, подправени и полети със сладко вино.

Урчиоли завършва с уточнението, че исопът и фурмите са присъствали ежедневно в менюто на евреите от онова време, докато цвеклото, марулята и хрянът, както и шалетът са ястия, традиционни за отбелязването на Пасхата.

На тази дата: 14 април 1925 г. Извършен е опит за атентат срещу цар Борис ІІІ

Атентатът срещу цар Борис III е извършен на 14 април 1925 г. от група анархисти (Васил Икономов, Васил Попов - Героя, Нешо Тумангелов, Антон Ганчев и Нешо Мандулов) в прохода Арабаконак. Царят успява да се спаси, но загиват пътуващият с него ентомолог проф. Делчо Илчев и шофьорът на колата и главен ловджия Петър Котев.

Има две версии за подготовката на атентата. Според едната, отвличането на царя е планирано предварително с цел да бъде разменен срещу множеството политически затворници от това време. Според другата, четниците са поискали да спрат автомобила и едва тогава са забелязали кой се вози в него. Не се подлага на съмнение фактът, че целта е била царят да бъде заловен жив, а не убит.

Нападението предизвиква буря от възмущение сред представителите на управляващата класа и пресата. На другия ден министър-председателят Александър Цанков, министри, военни, политически лидери и "редови" поданици дефилират пред двореца, за да поздравят царя за "избавлението" му. В кореспонденция на английския вестник "Таймс" от София, на 15 април четем: "Неописуеми сцени на ентусиазъм се виждаха в София тази сутрин, когато бе отслужен благодарствен молебен в храма Св. Александър Невски от благодарност за спасяването на царя."

На същия ден в София е убит генерал Константин Георгиев. Няколко дни по-късно, по време на погребението на убитите при тези атентати, комунистите извършват атентата в църквата Света Неделя, най-големият терористичен акт в историята на България.

Вицове, април 2017 г.

Пролетта в Русия е особено красива...

СмЕх/Таралеж/


Пластичната хирургия е като санирането - обновява фасадата, но канализацията остава същата!

***

Публикация във в-к "Вегетарианец":
"Задушен в масло карфиол не отстъпва по нищо на паниран мозък..."
Отговор от в-к "Месар":
"Писалият горното най-вероятно има карфиол в главата вместо мозък....."

***

Мъжът прекопал цялата градина, засипал пътеките с пясък, изкопал кладенец, сменил керемидите на покрива... Жена му гледала, гледала и рекла: – Мъжо, аз мислех, че виаграта има друго действие, ама нищо...

***

На закуска съпругът чете вестник. Жена му прави кафе и му подава една чашка. Той отпива една глътка и раздразнено казва:
- Нима не знаеш, че пия кафето без захар?
- Знам, скъпи, но исках да ти чуя гласа...

***

- Жена ти разправя, че щял си да й купиш ново палто.
- Нека си разправя...

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/ 

четвъртък, 13 април 2017 г.

Конграчулейшън Борисов: ГЕРБ и БСП одобриха сделката на Гергов

Дето се вика Конграчулейшън Борисов. 31 от общо 51 общински съветници в Пловдив одобриха приемането на 20,63% от капитала на „Международен панаир Пловдив“ АД от държавата. В подкрепа на сделката гласуваха представителите на ГЕРБ, БСП и по-малките групи на „Кауза Пловдив“, Земеделския съюз „Александър Стамболийски“ и коалицията на Здравко Димитров. Против бяха само съветниците на „Съюз за Пловдив“ на Дани Каназирева и двама представители на Реформаторския блок. Представителите на Патриотичния фронт се въздържаха.

Решението на общинския съвет в Пловдив дава зелена светлина за довършване на цялата схема, която предложи Министерският съвет през миналото лято. Пловдив да приеме 20,63% от държавните акции в Панаира, а Варна да приеме още 29%. Община Варна пък ще размени този дял за „Дупката“ в центъра на града, която е собственост на Георги Гергов. Така бизнесменът, който е в ръководството на БСП, ще придобие почти 80% от Панаира и ще има право сам предприема стъпки за увеличаване на капитала. Само преди девет месеца ГЕРБ в Пловдив бе против сделката.
Гласувалите „против“ нарекоха сделката далавера. Преди два дни кметът на Пловдив Иван Тотев и бившият министър на културата от ГЕРБ обявиха заедно с Георги Гергов намерение за подписване на тристранно споразумение между общината, държавата и „Международен панаир Пловдив“ АД, по силата на което Панаирът да отстъпи право на строеж за нова опера.

Противниците на сделката нарекоха операта „смокинов лист“, който да скрие далаверата. Иван Тотев призова съветниците да подкрепят сделката. „Трябва да приемем акциите, защото това е търговско дружество, в което община Пловдив ще бъде партньор и ще запази Панаира. А моята задача е да си изкарам втория мандат и някой след 20 години да каже: „Искам да съм кмет като Тотев.“

ГЕРБ и Патриотите начертаха програма "България до 2021" в 21 страници


ГЕРБ и Обединените патриоти са договорили управленска програма в 21 страници за 4-годишен мандат, обявиха на брифинг в парламента днес двете политически формации. Това на практика е коалиционно споразумение за управление на страната в периода 2017-2021 г.

Спокойно можете да я наречете "България '17-21", заяви Валери Симеонов от НФСБ/Обединени патриоти, който пръв взе думата, за да обяви постигнатото споразумение пред медиите.

Документът съдържа символичните 21 страници. Броят им отразява амбицията да се изпълни пълен мандат докрая, т.е. до 2021 г.

По думите на Симеонов двете страни направили отстъпки и поемат ангажимент всичко, записано в коалиционния договор, да бъда свършено в следващите 4 години.
ГЕРБ и Патриотите начертаха програма "България 2017-2021" в 21 страници (видео)На живо в 11 ч: ГЕРБ и Патриотите обявяват програмата си

Окончателно: Пенсията - 180 лв. от 1 юли, 200 лв. от октомври

Минималната пенсия става 200 лева (обновена)
ГЕРБ и Обединените патриоти са договорили управленска програма в 21 страници за 4-годишен мандат, обявиха на брифинг в парламента днес двете политически формации. Това на практика е коалиционно споразумение за управление на страната в периода 2017-2021 г.

Спокойно можете да я наречете "България '17-21", заяви Валери Симеонов от НФСБ/Обединени патриоти, който пръв взе думата, за да обяви постигнатото споразумение пред медиите.

Документът съдържа символичните 21 страници. Броят им отразява амбицията да се изпълни пълен мандат докрая, т.е. до 2021 г.

По думите на Симеонов двете страни направили отстъпки и поемат ангажимент всичко, записано в коалиционния договор, да бъда свършено в следващите 4 години.


Симеонов мотивира коалицията между двете политически формации: за Патриотите сътрудничество с ДСП било недопустимо, а с БСП или "Воля" не можели да формират мнозинство.

След него думата взе лидерът на ГЕРБ и засега почти сигурен следващ премиер Бойко Борисов. Той заяви, че счита демокрацията за нещо свято, а най-доброто, което е измислила демокрацията, били изборите, в които народът си казва думата. При това развитие на вота било лесно ГЕРБ да определят с кого ще управляват. Направени били отстъпки - партията на Борисов отстъпила например за увеличението на пенсиите, Патриотите - по други теми. Споразумението било сключено в името на страната и стабилността, особено предвид нестабилната международна обстановка.
Борисов завърши с пожелание за светли празници. "Да славиме Господа, защото без Господ нищо не може да се направи", призова той и предупреди да се пътува внимателно по празниците, защото "българите свикнаха с хубави магистрали".

Той добави, че коалиционните партньори засега не са говорили за разпределяне на министерствата, тъй като работата по програмата щяла да се обърка, ако се знае кое министерство от кого ще се управлява.


На брифинга нямаше възможност за журналистически въпроси. От разпространените от пресцентъра на ГЕРБ кадри от подписването на споразумението се вижда, че е отсъствал лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Причината засега не е известна.

Управленската програма - ясна в 11 ч

11 часа днес - това е моментът, в който преговорните екипи на ГЕРБ и "Обединените патриоти" ще представят приоритетите от управленската програма, която са изработили по време на преговорите в последните две седмици. В сряда на петата поредна среща лидерът на ГЕРБ и по всичко към момента личи - и бъдещ премиер Бойко Борисов обяви, че се надява документът да е готов до 10,30 ч днес.

Очаквало се в програмата да фигурира под някаква форма и девиза "България над всичко" - любим на патриотите, въпреки че в последно време сякаш представителите на ГЕРБ го използват по-често.

Представянето ще е в Народното събрание. Досега знаем, че ГЕРБ и патриотите са се разбрали по темата "пенсии", която в края на предишния парламент бе използвана като аргумент да не се съставя второ правителство, а да се ходи на предсрочни избори. Бившият и вероятно бъдещ финансов министър Владислав Горанов потвърди вчера, че се планират две увеличения на минималната пенсия - на 180 лв. на полугодието и на 200 лв. от октомври.
В сряда стана ясно, че и друго от социалните обещания е намерило място в бъдещите управленски планове на проектокоалицията между ГЕРБ и "Обединените патриоти" - двойно увеличение на учителски заплати. Тази идея е от програмата на ГЕРБ.

Интересно е какво са се разбрали преговарящите в сферата на енергетиката, тъй като тя отдавна е обект на интерес и интервенции от страна на патриотите, които през годините са организирали не един и не два протеста и пред министерството, и срещу електроразпределителните дружества. По тяхно настояване в 43-ия парламент имаше и специална комисия, която да разследва състоянието на сектора.

Има едно нещо, по което двете бъдещи управляващи партии нямали съгласие и това е въвеждането на мажоритарен вот в два тура, както казаха над 2 млн. души на националния референдум, предложен от Слави Трифонов. От ГЕРБ преди изборите настояваха, че промените, поискани от хората, трябва да се въведат. Хората на Слави пък заплашиха, че ако до две седмици след конституирането на парламента депутатите не се заемат с Изборния кодекс, ще излязат на протест под прозорците им.

На тази дата: 13 април 1940 г. Извършено е Катинското клане

На 13 април 1940 г. органите на НКВД (СССР) избиват над 4000 полски офицери.


Катинското клане е съветско военно престъпление — масово убийство по време на Втората световна война на близо 22 хил. поляци (офицери и интелектуалци). Жертвите са взети като пленници, когато Съветският съюз нахлува в Полша през септември 1939 г. Разстрелите са извършени главно в гора край с. Катин - на 18 км западно от Смоленск, Русия. В съседното с. Гньоздово е изграден полски военен мемориал, посветен на жертвите от разстрелите.

През 1942 г. строителни работници, копаещи под ръководството на германските въоръжени сили, откриват близо до вилната местност Катин ров, пълен с неразложили се трупове. Мнозинството от тях са на полски офицери. Германците огласяват зловещата си находка пред световната общественост през пролетта на 1943 г. Те заявяват, че поляците са разстреляни по заповед на Йосиф Сталин още през пролетта на 1940 г.

През 1943 г. Съветите си връщат обратно катинските територии, правят повторна ексхумация и обвиняват за случилото се Вермахта. Съветската страна твърди, че жертвите са били разстреляни през есента на 1941 г. от германците.

Едва през 1990 г. Михаил Горбачов най-сетне признава, че СССР е виновен за разстрела, като потвърждава наличието на още две гробни полета близо до Катин. Горбачов прави изявление, че за случилото се са виновни комунизмът и тоталитаризмът. По-късно Борис Елцин разсекретява архивите, отнасящи се до този случай, от които става ясно, че разстрелите са били извършени наистина през април и май 1940 г. от части на НКВД.

В клането загиват много полски войници, офицери, представители на интелигенцията, едри собственици — „цветът“ на полската нация. Сред жертвите са общо 16 генерали, 1 адмирал, 24 полковници, 79 подполковници, 258 майори, 654 капитани, 3420 подофицери, 7 армейски свещеници, 3 едри земевладелци, 1 принц, 43 служители, 85 редници, 131 бежанци. Също така 20 университетски професори, 300 физици, няколко хиляди адвокати, инженери и учители, повече от 100 писатели и журналисти и над 200 пилоти.
На 10 април 2010 г. на път за поклонение към мемориала, в самолетна катастрофа край Смоленск загинаха полският президент Лех Качински и общо 96 високопоставени държавни служители от полското държавно ръководство и екипаж.

На 16 април 2012 г. Европейският съд за правата на човека постанови, че Русия е нарушила правата на роднини на поляците и определя случилото се като военно престъпление.

Вицове, април 2017 г.

СмЕх/Таралеж/


Ти му даваш вода с уран, то реве че му била висока цената! Аман от неблагодарници...

***

- Направо съм шашнат приятелю, жена ми всеки ден започна да иска пари! Вчера 300 - днес 200...
- Ужас, къде ги харчи толкова много пари?
- Не знам... още не съм и давал...

***

И в заключение:
Ако няма повод да се пие, това не е повод да не се пие.

***

Тази вечер ще си остана в нас и ще гледам филм с гаджето.. кажете някое хубаво гадже...

***

Зрителите във врачанския цирк бяха шокирани, когато дресираната мечка на мотоциклет, внезапно спря и си запали цигара с думите:
"Пак ли бе?! Дее*а майкя му дее*а!" - и почна да разглобява карбуратора...

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/ 

сряда, 12 април 2017 г.

Еврокомисията обмисля санкции срещу Унгария

Европейската комисия е напълно възможно да наложи санкции на Унгария заради системни нарушения на основополагащи принципи на ЕС. Според чл. 7 от договора ЕС за такива прегрешения държава членка може да бъде лишена от право на глас.

В сряда Европейската комисия ще дебатира за за ситуацията в Унгария. В Брюксел са силно притеснени от все по-притеснителните действия на премиера на страната Виктор Орбан.

Заседанието е инициатива на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и на него ще бъде разгледан доклад за ситуацията в централноевропейската държава.

Една от темите ще е приетият преди дни нов закон за висшето образование, който ще направи невъзможно съществуването на Централноевропейския университет, основан от милиардера Джордж Сорос.

Преди дни Унгария стартира и анти-ЕС кампания под мотото "Да спрем Брюксел". Целта й е да даде отпор на мигрантската политика но общността, която според Будапеща излага на риск независимостта на страната.

Разкрития: Според лидера на ВМРО думата "изпълнение" се пише със "С"


Бившият член на Обединени патриоти Димитър Байрактаров пусна във Фейсбук снимка- доказателство за подготвяното споразумение между ОП и ГЕРБ.

Става ясно, че тримата патриоти изобщо нямат намерение да се придържат към предизборните си обещания за 300 лв. минимална пенсия. Всъщност от самото начало те са имали предвид компромисен вариант, който да замаже очите.

Освен лъжата, лъсва и неграмотността на Воеводата-Агент, който пише "иСпълнение" вместо "иЗпълнение". 

На тази дата: 12 април 1965 г. са арестувани участниците в опита за преврат срещу Тодор Живков

Горуня 
В края на 1964 и началото на 1965 г. в София започва подготовката за сваляне на Тодор Живков от власт и промяна във водената от него политика. Към инициатора на преврата Иван Тодоров-Горуня, който е бивш политкомисар на партизанския отряд “Гаврил Генов” и член на ЦК на БКП, се присъединяват Цоло Кръстев, бивш командир на същия отряд, и ген. Цвятко Анев, който по това време е комендант на Софийския гарнизон.

Групата замисля да извърши вътрешен преврат в БКП по време на пленум на ЦК с участие и на части от армията. Започват тайна агитация във войската и привличат съмишленици.

Заговорът обаче е разкрит от МВР и на 8 април 1965 г. ген. Цвятко Анев е арестуван, а Иван Тодоров-Горуня се самоубива в софийския си дом според официалната версия. На 12 април са арестувани и другите участници от групата.

В поредицата процеси през 1965 г. са осъдени на различни срокове затвор 9 души, предимно офицери от армията. Военните са разжалвани, интернирани са 11 души, а 192-ма получават партийни и административни наказания. Около 250 офицери са уволнени завинаги от армията само заради подозрения, че имат негативно мнение за Живков или са изразявали симпатии към участниците в неуспелия преврат.

“Според разсекретените партийни архиви във Врачански окръг от БКП са изключени 189 комунисти, десетки са интернираните в други краища на България - спомня си Кръстьо Трендафилов. - Тежък разгром преживя партийната организация в мездренската община, в която е родното село на Иван Тодоров-Горуня Горна Кремена, и съседното Долна Кремена, откъдето пък е Цоло Кръстев.”

След преврата от МВР укрепват позициите на Живков начело на държавата и партията. Самият той пък става още по-удобен за покровителите си от Москва, след като е предотвратил “антипартиен заговор от прокитайски позиции”.
Когато през 1956 г. Тодор Живков застава начело на БКП, а впоследствие и на държавата, издига на най-отговорните постове хора от партизанския отряд “Чавдар”, с който е тясно свързан. За честолюбивите комунисти и бивши партизани от Врачанско това е било много повече от пренебрежително отношение към техните заслуги, натрупани в партизанския отряд “Гаврил Генов”.

Като партизанин и политкомисар на този отряд Иван Тодоров-Горуня е знаел добре за вътрешнопартийните борби, в които той и неговите съратници са изтикани в периферията.

След 9 септември 1944 г. за кратко той е значим партиен функционер във Врачанско, става член на ЦК на БКП и стига до зам.-министър на земеделието. После е пратен в “девета глуха” като председател на Комитета по водното стопанство при Министерския съвет. За него и приближените му този пост не отговарял на възможностите и амбициите му за широкомащабна партийна и държавна работа.

Веднага след пленума на ЦК на БКП от 14 април 1965 г., който излиза с решение за дейността на ръководената от Цоло Кръстев, Иван Тодоров-Горуня и ген. Цвятко Анев заговорническа група, в края на месеца във Враца е проведено закрито заседание на окръжния комитет на БКП.

На него първият секретар по това време Цветко Божковправи остро изказване, като осъжда поведението на вече мъртвия Иван Тодоров и неговите съратници.

В същия дух са и другите изказвания. Всички бързат да заявят, че са познавали добре Горуня и са шокирани от опита му да разклати партията и основите на държавата със заговора си за свалянето на Тодор Живков. Споделят, че не били посветени в антипартийните замисли на довчерашния си съратник, и хвалят бързата намеса на МВР за предотвратяването на “резила за партията”, както наричат осуетения преврат.

Въпреки поредицата от верноподанически изказвания  за ролята на Тодор Живков, той самият не се трогва особено. ДС започва да следи изкъсо врачанските си другари, разтърсвайки ги през следващите години с непрекъснати кадрови промени.

Висшето ръководство за дълго забравя за Враца и при всеки удобен повод нагаждачите спъвали развитието на региона. Предразсъдъците и недоверието от страна на Живков и приближените му били преодолени донякъде едва след строителството и откриването на първата АЕЦ на Балканите край Козлодуй през 1974 г.

Вицове, април 2017 г.

Наполеон?

СмЕх/Таралеж/


- Хубавице, докога си на работа? - Както вървят нещата, до 65 години...

***

Разговор между съпрузи:
- Как пък веднъж не каза, че те боли главата... като всички нормални жени!

***

Чудя се как да обясня на чужденец, че "дреме ми" и "не ми дреме" означава едно и също нещо...

***

Съвет към съпругите:
- Излизайки от Интернет, почистете историята и оставете една отворена страница с готварски рецепти.

***

Между 2 и 4 следобед - периодът известен като "Да зема да свърша нещо днес, а?"

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/ 

вторник, 11 април 2017 г.

ГЕРБ и Патриотите вдигат минималната пенсия на 180 лв.

ГЕРБ и Патриотите са постигнали съгласие да бъде увеличена минималната пенсия на 180 лв. от 1 юли и на 200 лв. от 1 октомври. В момента тя е 161 лв.

Повишението на пенсиите ще наложи Народното събрание да актуализира бюджета, съобщи bTV.

По-рано днес зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви след двустранната среща, че след постигнатото съгласие за пенсиите ще продължи работата по другите секторни политики и в четвъртък ще може да се коментира и програмната стратегия.

Валери Симеонов също потвърди, че Обединените патриоти и ГЕРБ са постигнали общо решение.
„Доволни сме от това, че постигнахме общо решение, защото сега спокойно можем да продължим и по останалите сектори. В момента сме на външна политика. Имаме още доста работа“, каза той.
И Цветанов, и Симеонов обаче не обявиха официално цифри.

Увеличението на минималната пенсия за стаж и възраст от сегашните 161 лева и 38 стотинки на 200 лева, от средата на година ще струва на бюджета на НОИ допълнително 150 милиона лева до края на годината - изчисляват експерти.

При постигнато политическо решение за вдигане на минималната пенсия, ще трябва да се актуализира бюджетът на Държавното обществено осигуряване за тази година, допълват от Стопанската камара.

В края на миналата година именно размерът на пенсиите беше спънката, която блокира преговорите за правителство на България и изпрати партиите към предсрочни избори.


Радев поиска промени в закони за защита на държавния суверенитет

На 19 април свиквам 44-то Народно събрание. Изборите откроиха съществени проблеми. Станахме свидетели на опити за вмешателство отвън, заяви президентът Румен Радев в днешното си обръщение към нацията.

"Партиите призоваха по време на вота за крайни мерки, включително затваряне на границите. След изборите темата бе погребана, но проблемите остават. Тези проблеми не се изчерпват само с външно вмешателство в изборния процес. Проблемите няма да бъдат решени само със заклинания, а със закони. Днес се необходими отговорни действия - законодателни и организационни", каза държавния глава.

Той посочи, че на следващото 44-то Народно събрание ляга отговорността за намиране на решение на тези проблеми.

"Приветствам куража на Министерството на правосъдието за намиране на решения на тези проблеми. Предложенията за промени предоставят ясни бариери за навлизане на чуждото влияние", заяви още държавния глава.

Според него "най-важната защита на правата на българите зад граница е да могат да се върнат в една суверенна България".

"Вярвам, че с един разумен и конструктивен диалог ще се намерят по-добри решения, те трябва да отчитат нашата принадлежност към единното европейско семейство. Сега на ход е парламентът, вярвам, че в него ще се намери мнозинство, което ще гласува адекватно законовите промени. Надявам се, че то ще излъчи работещо правителство, което да изпълни поне част от предизборните обещания. Българите очакваме мерки срещу бедността, корупцията и престъпността, срещу ценовия шок гласуван от независимия регулатор. Пожелавам успех на българските законодатели", завърши президентът.

Събраха се: Борисов предложил на Нинова да е председател на Народното събрание

"Предложих на г-жа Нинова в знак на уважение към добрия им резултат да приеме председателското място в парламента. Тя отказа, тъй като счита, че ще бъде твърда опозиция."
Това заяви Бойко Борисов след среща с Корнелия Нинова в сградата на Народното събрание днес. Разговорът между лидерите на ГЕРБ и БСП бе по покана на Борисов.

Двамата обсъждали предстоящото българско председателство на Съвета на Европейския съюз, сигурността и международното положение.

"Трябва да се опитаме във времето, в което се провежда европейското председателство, да синхронизираме работата в парламента, тъй като парламентът е основен център за правене на политика", каза Борисов.
Лидерът на ГЕРБ подчерта, че нито БСП, нито ГЕРБ "някога, по някакъв повод" са говорили за съвместна коалиция. Той и Нинова влязоха отделно на срещата и не застанаха и за миг заедно пред камерите. Заедно с Нинова на срещата бе членът на Изпълнителното бюро на БСП Георги Гергов и депутатите на левицата Валери Жаблянов и Крум Зарков. С Борисов бяха Димитър Главчев, Томислав Дончев и Цветан Цветанов.

Нинова потвърди, че е получила предложение да оглави парламента, но го е отказала.

"Получих предложение от Бойко Борисов да стана председател на Народното събрание, но отказах. Днес предложиха на мен лично да предложа председателския пост", каза Нинова.
И допълни:

"Отказахме това предложение, защото нашата политика, тези 1 млн. българи, които ни подкрепиха, бяха за промяна и няма как с един пост тези принципни различия да бъдат купени или преодолени. Не водихме тази борба за постове, водихме принципна и ще я изведем докрай. Възможността да провеждаш политиките, не зависи от това дали имаш председател на парламента, дали имаш мнозинство в залата, което ги гласува".
Според нея ГЕРБ "имат възможност да направят мнозинство, да съставят правителство с Патриотите, с г-н Марешки, с ДПС дори, ако желаят", Въпросът за председателството на комисии обаче щял да бъда обсъден

Нинова потвърди, че БСП е алтернатива на ГЕРБ.

"Алтернативата е реална в лицето на БСП. Моля, да се спрат внушения и спекулации, че е възможна обща управленска коалиция между БСП и ГЕРБ. За нас това не е възможно по две причини. Първата е разминаването в програмите ни и втората – ние се заявихме като алтернатива на ГЕРБ, поискахме промяна и 1 млн. българи ни последваха за тази промяна", коментира Нинова.

От БСП са запознали ГЕРБ с приоритетните си 10 законопроекта по различни теми, засегнати в предизборната програма на партията. Те касаят доходите, преизчисляването на пенсиите, компенсациите заради увеличението на цената на природния газ и др.

Другите законопроекти на БСП касаят образованието и икономиката, най-вече подпомагане на малкия и среде бизнес.

Mинистърката на правосъдието изпрати венец за Деня на Съветската армия

Славата на служебната министърка на правосъдието Мария Павлова отново "избухна" след скандала с уседналостта... Обществото кажи-речи за пръв път научи името на бившата редова следователка, след като се оказа, че съветник на Румен Радев "реди" законите, излизащи уж като авторство на МП, а пък министерството излезе с версия, че редови чиновник сам е редактирал и обнародвал проектозакона, без да го съгласува.

Снощи "Господари на ефира" излъчиха картина от венците, положени на Паметника на съветската армия за Деня на военната организация на бившия СССР - 23 февруари. Сред неизненадващи венци като тези от Градски съвет на БСП-София, партия АБВ или Руски културно-информационен център, имаше и венец от Министерството на правосъдието.

"Питаме се какво прави венец на Министерството на правосъдито тук", попита репортерът Боби Ваклинов и напомни: "Съветската армия е създадена от Комунистическата партия на Съветския съюз, за да отстоява завоеванията на революцията."
Вече в МП, Павлова се среща с Ваклинов, но каза, че свързвала тази дата с Ден на загиналите за отечеството.

Павлова напомни, че празникът бил обявен за национален празник и никъде не се споменавала Съветсктата армия.

Тя каза, че ще приеме антинаградата за издънки Златен скункс.

Днес е срещата между Борисов и Нинова

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е поканил днес председателката на БСП Корнелия Нинова и екипа й на преговори. Но не за коалиция, каквато левицата така и така отказа още в изборната нощ. От ГЕРБ също отрекоха такава възможност, въпреки че идеята за "широка коалиция" с участието на левицата дойде от "Обединените патриоти" непоследствено след като станаха ясни резултатите от вота.

Сбирката е в 14 ч днес в Народното събрание - тоест на неутрална територия, макар 44-ият парламент все още да не е конституиран.

Темите в поканата от ГЕРБ към БСП са четири - "Брекзит" и позицията на България, кризата в Близкия изток, бежанците и, разбира се, търсене на консенсус между политическите сили в новия парламент за председателството на Съвета на ЕС, което България поема от 1 януари 2018 г. Това пишело в поканата, отправена от лидера на ГЕРБ до левицата.

Четирите теми били и приоритетни в управленската програма, която ГЕРБ и "Обединените патриоти" обсъждат.

ГЕРБ и Бойко Борисов са отправили идентична покана за среща и към лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, и към председателя на "Воля" Веселин Марешки. Разговорите с ДПС ще са утре, отново в Народното събрание. От движението все още не са решили в какъв състав ще се явят на сбирката. Засега разговори с Марешки не са насрочени.

На тази дата: 11 април 2006 г. В град Корлеоне е заловен боса на Коза Ностра

2006 г. в град Корлеоне е заловен е мафиотският бос Бернардо Провенцано. Според данните на службите за сигурност в годините на управлението си Провенцано е създал „директорат” от седем души, които са решавали бъдещето на организацията и могат да поемат контрола по всяко време.

Когато той поема ръководството на сицилианската мафия през 1993 г., наследява организация, намираща се във война с властта, отслабена от операция „Чисти ръце”. Самият Провенцано носи вина за това положение - демонстративните убийства на двамата съдии Джовани Фалконе и Паоло Борселино през 1992 г. са замислени не без негово участие. След тях тогавашният номер 1 в коза ностра Тото Риина-Звяра е арестуван и вкаран в затвора.

Именно показните убийства са и причината кръгът около новия бос на босовете да започне да се затяга още с идването му на власт. Някогашният Бени Трактора, за когото старият мафиотски бос Лучано Лиджио казва, че стреля като бог, но има мозъка на пиле, обаче се оказва далеч не толкова лесен за разгадаване. От самотата на своето изгнание той трансформира сицилианската мафия в икономически ефективна машина, като през десетте години на управлението му светлият бизнес бавно, но сигурно взима превес над тъмния.

По време на управлението му коза ностра се изтегля от повечето международни дейности, които развива от десетилетия, и оставя задокеанските си „клонове” в САЩ и Канада да се развиват самостоятелно. С намесата на мафията в търговията с наркотици тя влезе в пряка конкуренция с престъпни синдикати от целия свят, а в същоото време срещу нея застанаха не само италианските магистрати. Затова Провенцано върна мафиотите към техните корени - там, където те са сигурни и се чувстват защитени от вековната омерта.
Босът вече го няма, но мафията остава. Убийството или ареста на capo di tutti capi никога не означава смърт за мафията, а само началото на метаморфоза.

Най-малкото защото опитът сочи, че най-висшите в мафиотската йерархия никога не си отиват без помощ „отвътре“ - полицията се намесва едва тогава, когато наследникът е готов да поеме поста на боса. Фактът, че след 10 години неуспехи полицията успя да арестува последния голям Кръстник в Италия - Бернардо Провенцано, е сигнал, че е дошло времето за нова промяна за коза ностра. Така през 80-те Лучано Лиджио и Тото Риина започнаха войната с държавата, но през 90-те дойде Провенцано и сложи край на битката без победител, за да върне мафията там, откъдето тръгна - в Сицилия. Наследникът му обаче може да реши нещо друго.

Мафията от селски тип си отива

Така с ареста на боса мафията в Сицилия няма да загине. Най-вероятно обаче ще се промени коренно, смята журналистът от в. „Република“ Атилио Болцони. „Това е краят на „селската“ мафия, а Провенцано е последният Корлеонец“, твърди Болцони. Според него, който и да поеме контрола над организацията, тя неизбежно ще отреже корените си, за да оцелее, и ще се превърне в урбанизирана структура от „американски“ тип.

Всъщност животът и арестът на Провенцано до голяма степен носят посланието на коза ностра за новото време - живей в тайна, пази богатството си скрито. Когато настоящият бос поема ръководството на сицилианската мафия през 1993 г., той наследява организация, намираща се във война с властта, отслабена от операция „Чисти ръце“. Самият Провенцано носи вина за това положение - демонстративните убийства на двамата съдии Джовани Фалконе и Паоло Борселино през 1992 г. са замислени не без негово участие. След тях тогавашният номер 1 в коза ностра Тото Риина-Звяра е арестуван и вкаран в затвора (някои твърдят, не без по­мощ­та на дясната си ръка - Провенцано).

Именно показните убийства са и причината кръгът около новия бос на босовете да започне да се затяга още с идването му на власт. Някогашният Бени Трактора, за когото старият мафиотски бос Лучано Лиджио казва, че стреля като бог, но има мозъка на пиле, обаче се оказва далеч не толкова лесен за разгадаване. От самотата на своето изгнание той трансформира сицилианската мафия в икономически ефективна машина, като през десетте години на управлението му светлият бизнес бавно, но сигурно взима превес над тъмния.

По време на управлението му коза ностра се изтегля от повечето международни дейности, които развива от десетилетия, и оставя задокеанските си „клонове“ в САЩ и Канада да се развиват самостоятелно. С намесата на мафията в търговията с наркотици тя влезе в пряка конкуренция с престъпни синдикати от целия свят, а в същоото време срещу нея застанаха не само италианските магистрати. Затова Провенцано върна мафиотите към техните корени - там, където те са сигурни и се чувстват защитени от вековната омерта.

Скорошен полицейски доклад разкри, че девет от всеки десет заведения на острова плащат пицо на мафията - рекетът царува в Сицилия. Насилието никога не е изключено, но то е скрито, тайно, далеч от публичните очи - „ако го няма в медиите, значи не съществува“ е мотото на новите гангстери от острова. „Мафията се промени, казва ръководителят на комисията „Антимафия“ Пиерлуиджи Виня. Хората имат чувството, че тя е изличена и победена, но всъщност не е така. Станала е по-дискретна, по-интелигентна и по-богата от преди.“

От обществени поръчки до екологични престъпления

Иронично е, че човекът, спечелил си прякора Счетоводителя заради умението си да пере милиарди долари, беше заловен благодарение на чистото пране, изпратено от жена му. Но иронията започва да горчи, когато се погледне статистиката - Би Би Си твърди, че 96% от обществените поръчки в Сицилия са нечисти, т.е. с участието на мафиотски фирми. Управлението на пристанища, пътища, сметища, строежът на инфраструктурни обекти и жилищни сгради, финансови услуги - коза ностра е навсякъде. Октоподът не простира пипалата си през океани, но за сметка на това здраво е хванал родната си земя.

Наркотиците са старата любов, трафикът на хора - новата. Африка, Близкия изток, бившият СССР - съседите на обединена Европа искат да влязат в „обетованата земя“ и коза ностра е повече от готова да помогне. Според доклад на германското разузнаване трафикът на хора е все по-печеливш бизнес за мафиотските структури, като Италия е „въртележката“ на Европа. Географията също е от полза - Сицилия отдавна е стъпалото към Стария континент за Северна Африка. Този бизнес обаче понякога се оказва нож с две остриета. Според Виня новите имигранти от Сърбия, Китай, Русия и Нигерия се вливат в редиците на нови организации, които се борят с местната мафия за контрола над някои престъпни дейности. На техния фон италианската престъпна класика изглежда нерешителна и мекушава.

Другото ново начинание, в което сицилианците си сътрудничат успешно със своите континентални „колеги“ - ндрангета от Калабрия и камората от Неапол, е „екомафията“. Мафиотският „джойнт венчър“ се занимава с всичко, което е вредно за околната среда - от незаконно строителство, през токсични отпадъци до внос на екзотични птици. Нови незаконни сметища никнат в Южна Италия, а строежи се появяват в паркове, край археологически паметници и в други защитени места, но тук влизат в сила старите връзки с местните политици. И докато Италия е в рецесия, „екомафията“ просперира: през 2004 г. тя е направила почти 25 млрд. евро оборот - повече от ФИАТ, „Телеком Италия“ или която и да било от другите фирми в топ 10. Италианският институт „Юрисп“ твърди, че от 1999 г. до 2004 приходите на мафията са се равнявали на 3.4% от БВП на Италия, или около 43 млрд. евро. Според нови прогнози до 2005 г. този процент вече е близо 10, или 100 млрд. евро.

Огромно количество пари, част от които са били управлявани само с помощта на бележки от една малка ферма в Корлеоне. Бернардо Провенцано може да е горд, че е опровергал някогашния си шеф за качеството на своя интелект.