събота, 5 август 2017 г.

Цитати на великите: Стоичков: Късно се родихме за партизани, рано за футболисти

Стоичков след трансфера на Неймар за 222 млн. евро: Късно се родихме за партизани, рано за футболисти, предава Би Ти Ви.

Американски адвокат: Пеевски и Цацаров са нарушили правата на Цветан Василев

Бизнесменът и политик Делян Пеевски и главният прокурор Сотир Цацаров ще бъдат определени в иска като нарушили човешките права на Цветан Василев в много отношения.

Това казва в ексклузивно интервю само за Би Ай Ти, дадено пред Ралица Василева, американският адвокат Джоузеф Огъстин от кантората JWI, която ще се опита да задейства закрилата на бившия банкер по глобалния закон „Магнитски“ в САЩ, защитаващ хора по целия свят, станали жертва на репресии.

Цветан Василев се опитва да превърне своя случай в първото дело по този закон, приет от Конгреса.

Адв. Огъстин е категоричен, че Василев ги е убедил в това, че е станал жертва на „българска корупция и атака срещу него и съпругата му“.

Пред Би Ай Ти защитникът прави шокиращи разкрития и изразява увереност, че казусът им е солиден, тъй като са провели обстойно проучване, вкл. на официалните одити на престижни фирми, които показват, че КТБ е била платежоспособна към онзи момент.
Със случая е ангажиран и американски губернатор, който познава Василев от времето, когато двамата са били в борда на Атлантическия съвет. Именно губернатор Бил Ричардсън и неговата фондация имат правото и биха могли да задвижат случая по процедурата на международния закон.

В проучването адвокатите са проверили още репутацията на България и разкритията на американския отдел за годишни проверки, който подготвя годишен доклад за Държавния департамент по човешки права и финансови престъпления.

Те са разгледали състоянието на банката към онзи момент, заемите на стойност 200 млн. евро, които Пеевски е взел и е отказал да върне, нахлуването на ДАНС в банката през 2014 г., унищожаването на банкови документи, заплахите срещу Василев, ликвидирането на негови активи и т.н.

Българското председателство остана без столове

Несполуките около подготовката на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз продължават. Оказва се, че към момента председателството продължава да няма избран изпълнител на доставката на столове, пише БГНЕС.

Това разкрива публикуваната документация за обществената поръчка за доставка на мебели за нуждите на Председателството и по-конкретно – за обзавеждането на Националния дворец на културата.

Поръчката е по пет обособени позиции на обща стойност 2,3 млн. лв. с ДДС.

12 фирми са участвали в процедурата по избор на доставчик на мебели за нуждите на Председателството на ЕС, което започва на 01 януари 2018 г. в София и ще продължи шест месеца.

Комисията по избор на доставчици са направили класиране на база подадените оферти и всичко е било почти финализирано, когато една от фирмите се отказва. Така се оказва, че от пет позиции, по четирима вече има избрани изпълнители, а по една от позициите, процедурата вече е прекратена и ще трябва да бъде обявена нова обществена поръчка.

Комисията по избор на доставчици на мебели и офис оборудване е определила, че за доставка на работни бюра ще бъдат платени 45 хиляди лева, без ДДС. За доставка на различни видове маси – почти 50 хиляди лева, без ДДС. За доставка на столове и закачалки е определен победител, който е трябвало да получи 268 799 лв.

Срещу тази сума е трябвало да се осигурят 1231 различни модели столове и 41 закачалки. Изпълнителят, обаче, уведомява Националния център по подготовка на Председателството на ЕС, че се отказва поради промяна на техническите параметри от вносителите на столовете.
Към момента поръчката е прекратена, а след изтичане на 10-дневния обжалваем срок пред Комисията за защита на конкуренцията, ако няма подадени жалби, ще се премине към повторното й обявяване.

“Меката мебел” за нуждите на Председателството ще струва 205 хиляди лева, без ДДС. Най-много пари отиват за доставката на мебелировка за заседателните зали – модули, рецепции, катедра, шкафове и други. Те излизат 892 хиляди лева.

От документация се разбира още, че с близо половин милион лева ще са по-малки разходите от предварително разчетените 2,3 млн. лв., с ДДС за мебелировката на НДК. Най-късно на 20 октомври 2017 г. доставката и монтирането на мебелите трябва да е приключило, но заради забавата на ремонтните дейности в НДК, очакванията са този срок да бъде удължен с около един месец.

Фотофакт: Варна се включи в програмата "Енергийна ефективност"

Снимка: "Таралеж"
В 10 часа посред бял ден уличното осветление си работи в центъра на Варна, забеляза репортер на "Таралеж". На "Шишковата градинка" и на ул. "Колони" лампите си светят въпреки греещото слънце. 

После как да няма желание човек да плаща данъци.

Отпадат таксите за 21 вида услуги

Министерство на икономиката работи върху механизъм, с който да се отпускат ваучери за листването на фирми на фондовата борса. Отделно бизнесът ще получава и ваучери за купуване на машини, придобиване на сертификати и вписване на патенти по Оперативна програма "Иновации и конкурентноспособност".

За подготовка  на първоначално публично предлагане на акции фирмите ще получават до 100 000 лв. ваучер. Как точно ще се финансира оценката на капитализацията, за подготовка на документите и за инвестиционни посредници на желаещите ще се уточнява с фондовата борса в следващите дни. За машини, сертификати и патенти по ОПИК се допускат до 30 000 лв. ваучери. Министърът обеща кандидатстването за това финансиране да емаксимално облекчено.

"Предвижда се скоро Българската банка за развитие да разработи схеми и за подкрепата на стартиращ бизнес", каза още Караниколов.
Той наскоро пое банката.

Караниколов съобщи още, че министерството проучва терени в Стара Загора, Кърджали и Ловеч за изграждането на още три индустриални зони, които ще помогнат за преодоляване на регионалните дисбаланси.

"В бъдещите индустриални зони първо ще се изгражда инфраструктура, а след това ще се продават терени и право на строеж, както и ще се предвиждат нови насърчителни мерки за инвеститорите в тях", обясни министърът.
По отношение на намаляването на административната тежест министерството е направило подробен анализ на общо 187 услуги, които предоставя. 113 от тях ще бъдат променени.

"67 такси са предложени за намаляване, а за 21 услуги таксата напълно ще отпадне. 15 услуги и режими са предложени за намаляване на изискуемите документи, а 8 напълно ще отпаднат, което ще спести време и разходи за гражданите и фирмите“, посочи той.


На тази дата: 5 август 1998 г. Умира Тодор Живков

/Таралеж/

На днешния ден се навършват 18 години от смъртта на Тодор Живков. Той почина на 86 години. Живков, или както беше известен сред народа Тато и Бай Тошо, управлява България от 1954 г., когато става първи секретар на ЦК на БКП до 1989 г., когато е свален като председател на Държавния съвет на НРБ и генерален секретар на БКП.

Тодор Живков е роден е на 7 септември 1911 г. в Правец. Има две деца - син Владимир и дъщеря Людмила (починала през 1981 г.). През 1928 г. е приет за член на БКМС. През 1932 г. постъпва на работа като букволеяр в Държавната печатница в София. По същото време се включва в нелегалната дейност на Българската комунистическа партия.

През 1934 г. е уволнен след провали в Държавната печатница и в две акции на Софийската окръжна партийна организация, но скоро е възстановен на работа. От 10 май до 19 октомври 1935 г. отбива военната си служба като трудовак в Шеста рота на Първа пехотна работна дружина в София. От юли 1938 г. до ноември 1942 г. пребивава в селата Дъскот, Лесичево, Говедарци.

През юни 1943 г. като член на Софийския окръжен комитет на БКП организира партизанското движение в Ботевградско. През 1944 г. е изпратен в партизанския отряд "Чавдар" като пълномощник на ОК на БКП. Партизанското му име е Янко. В началото на май 1944 г. заминава за София. През юли 1944 г. става заместник-командир на Първа въстаническа оперативна зона. На 6 септември 1944 г. оглавява оперативно бюро за охрана на главния удар на шестващите демонстрации. На 8 и 9 септември 1944 г. командва сборния отряд за щурмуване на Военното министерство в София. От септември до ноември 1944 г. е политически ръководител на щаба на Народната милиция. През 1945 г. е кандидат-член на Централния комитет на БКП. От 1948 г. до декември 1989 г. - член на ЦК на БКП.

От 1948 до 1990 г. е народен представител. От 1948 г. до 1949 г. е първи секретар на Градския комитет на БКП-София, председател на Градския комитет на Отечествения фронт. От 27 май до 28 октомври 1949 г. е председател на Столичния градски народен съвет. През 1950 г. става секретар на ЦК на БКП. От 1951 г. до ноември 1989 г. е член на Политбюро на ЦК на БКП. От март 1954 до април 1981 г. е първи секретар на ЦК на БКП. От 19 ноември 1962 г. до юли 1971 г. е председател на Министерския съвет. От юли 1971 до ноември 1989 г. - председател на Държавния съвет на Народна република България. От 4 април 1981 г. до 10 ноември 1989 г. е генерален секретар на ЦК на БКП. На пленум на ЦК на БКП (11-13 декември 1989 г.) е изключен от БКП. След 1990 г. Главна прокуратура започва срещу него 5 дела.

На 4 септември 1992 г. Върховният съд на България му налага 7 години затвор за незаконно раздаване на пари за представителни нужди на държавния апарат, на жилища, коли и др. Осъден да върне на държавата 21 010 лв. На 9 февруари 1996 г. Общото събрание на наказателните колегии на Върховния съд признават на Живков статут на бивш държавен глава и прекратяват делото срещу него.

На 8 юни 1993 г. е образувано делото за т. нар. “Лагери на смъртта”. Привлечен като обвиняем и по делото за отпускане на несъбираеми кредити и помощи на развиващи се държави и комунистически партии, с което е ощетил държавния бюджет. Обвинен и по т. нар. дело “Фонд Москва” за подпомагане на международното комунистическо движение. След смъртта му всички обвинения срещу него отпадат.

Вицове, август 2017 г.

На мен не трябва да ми се дава
пластелин.

СмЕх/Таралеж/


Лято! Плаж! Море! Девойка с кръшна походка, се насочва към морето...
Мъж и подвиква:
- Ей, не влизай, дълбоко е!
Тя се обръща да види, кой и говори.
Той я поглежда и се поправя:
- А, влизай, влизай...

***

- Много си сладка, имаш ли си приятел?
- Имам съпруг.
- Значи си нямаш приятел.

***

Като млад обичах лятото. После разбрах, че лятото може да бъде по всяко време на годината, ако имаш пари. Сега обичам парите.

***

Насекъде ловат покемоне,само у монтанско още си ловиме блъй...

***

Когато ви е криво си купете воден пистолет. Напълнете го с ракия, лапнете дулото и се застреляйте...

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

петък, 4 август 2017 г.

"Луцифер" удари Европа

Гореща вълна удря Европа в следващите дни, съобщава "Хъфингтън Поуст". 11 държави на Стария континент са с код червен заради високите температури.

Италианската преса кръсти горещия въздух, който идва от алжирската част на Сахара "Луцифер".

Рекорди ще има очаквано в Турция и Испания, където се очаква термометрите да надминават редовно 43 градуса по Целзий. Засегнати сериозно ще са и Унгария, Хърватска, Швейцария, Босна и Херцеговина, Сърбия, Словакия и Словения, сочат данни на европейския климатичен хъб "Meteoalarm". Навсякъде в тези държави се очаква днес и утре температурата да мине 40°.
В България ще е малко по-леко - у нас има оранжев код в 7 области и жълт в останалите 21. Във Видин, Монтана, Враца, Плевен, Русе, Кюстендил и Благоевград се очаква горещо време с максимални температури над 37°.

Днес максималните температури за страната ще са до 39°, но според метеоролозите утре ще е най-страшният ден за седмицата и живакът може да удари и по-високо - над 41 градуса.
Високите температури са опасни не само директно за хората, които се разхождат навън под слънцето, но и увеличават инцидентите, случаите на горски пожари, засягат тежко и земеделците. В Италия например беритбата на гроздето започва 10 дни по-рано и сериозно може да засегне изпипания график на винопроизводителите. Във Франция горски пожари доведоха до евакуацията на 12 000 души. В Румъния вече имаше смъртен случай от жегата вчера.

Според метеоролозите обаче "Луцифер" няма да ни тормози дълго и ще бъде избутан от хладен въздух другата седмица.

Цветан Василев търси закрила в САЩ по закона "Магнитски"

Банкерът Цветан Василев може да стане първият потърсил закрила в САЩ по закона "Магнистки", съобщава вашингтонският новинарски сайт The Hill. Според медията Василев е предприел стъпки по процедурата. 
Със закона "Магнитски", приет от Конгреса на САЩ, американското правителство може да защити жертви на репресии и нарушения на човешките права вследствие на разкрити случаи на корупция по високите етажи.

Василев е наел наскоро вашингтонската фирма JWI Inc, като е подписал с нея 6-месечен договор за 50 000 долара срещу придвижване на молбата му за кандидатстване за закрила. За подписването на договора вицепрезидентът на американската компания Джоузеф Огъстин е летял до Сърбия, където Василев се намира в момента. Според The Hill приятел на Огъстин му подсказал, че българинът има нужда от помощ.

Законът "Магнитски" бе приет в редактиран вариант преди година, а наскоро президентът Тръмп даде заявка, че администрацията му е готова да поеме такива случаи. Името на закона идва от покойния руски адвокат Сергей Магнитски, който почина в затвор в Руския, след като разкри предполагаеми крупни финансови измами на държавни служители. До момента няма нито една официално подадена молба за закрила по редактирания текст.

Бившият губернатор на щата Ню Мексико Бил Ричардсън също се е ангажирал със случая "Василев"  чрез организацията си с нестопанска цел - Richardson Center for Global Engagement. Ричардсън казва пред The Hill, че познава банкера от съвместната им работа в Атлантическия съвет (мозъчен тръст, ангажиран с промотиране на атлантическото сътрудничество). Самият център "Ричардсън" досега е работил по защита на политически затворници, както и по опазване на дивите животни по света, но иска да разшири дейността си в посока защита на човешките права.
Огъстин е оптимист, че случаят ще стигне до съд. Следва дълъг процес, свързан с подготовка на много документи, които трябва да бъдат представени в Държавния департамент на САЩ. След като Държавният департамент приключи собственото си проучване по случая и се съгласи да му даде ход, той го изпраща в Отдела за контрол на чуждестранни авоари (OFAC) при министерството на финансите, който се занимава със санкциите. След като OFAC провери случая, което отнема неопределено време, искът може да стигне до бюрото на президента на САЩ за одобрение, отбелязва "Хил".

На тази дата: 4 август 1944 г. разкрито е убежището на семейството на Ане Франк

1944 г. разкрито е убежището на семейството на Ане Франк. Анелис Мари Франк е родена на 12 юни 1929 г. в германския град Франкфурт на Майн. Родителите й Едит и Ото Франк са евреи.

През 1933 г. семейството е принудено да изостави спокойния живот, който води на „Гангхоферщрасе”, и да замине за чужбина. Ане и нейната по-голяма сестра Марго отиват при баба си по майчина линия в Аахен, докато родителите им се установят в Амстердам, Нидерландия. Малко по-късно при тях идват Ане и Марго. Семейство Франк се установява в един от новите квартали на Амстердам, на „Мерведеплейн” №37. Семейството живее спокойно до окупирането на Нидерландия от нацистите през 1940 г.

На 5 юли 1942 г. Марго Франк получава призовка от СС, която ускорява с десет дни реализирането на плана на семейство Франк за укриване от немците. Укритието се намира на „Принсенграхт” №263, в задната част на сградата на фирмата, в която работи бащата „Опекта”. Освен семейство Франк, там се укрива и тяхно приятелско семейство Ван Пелс, както и един познат зъболекар. В укриването на хората помагат и някои от служителите на „Опекта”, техни доверени приятели. В укритието Ане пише своя дневник, подарък за 13-ия й рожден ден от нейните родители, който тя нарича Кити. Ане споделя с Кити своите мечти, мисли, чувства и желания, веселите и тъжните моменти от всекидневието в Задната къща.

На 4 август 1944 г. убежището е разкрито. Предателят е шпионин на полицията - Антон Алерс, уж „приятел” на Ото Франк. Укриващите се са арестувани, а на другия ден са изпратени в нидерландския лагер „Вестерборк”, близо до град Дренте. Там остават близо месец.

На 3 септември са откарани в лагера „Аушвиц”. Там разделят Ото Франк завинаги от семейството му. Едит Франк умира в „Аушвиц” на 6 януари 1945 г., а в края на есента и началото на зимата Ане и Марго са преместени в концентрационния лагер „Берген-Белзен”, близо до Хановер. През февруари Марго умира, а в началото на март - и Ане. Петер ван Пелс е изпратен в „Маутхаузен”, където умира в началото на май, малко преди лагерът да бъде освободен. Майка му Аугуста е изпратена в „Терезиенщат”, където умира при неясни обстоятелства. Бащата на Ане, Ото Франк, по една случайност успява да избегне тази участ, тъй като се намира в лагерна болница от ноември 1944 до 27 януари 1945 г., когато Съветската армия освобождава концлагера.

Веднага след войната Ото Франк се връща в Амстердам. Негови служителки намират дневника на Ане. През 1947 г. той сбъдва мечтата на дъщеря си да стане писателка. Книгата е издадена под заглавие „Задната къща” и веднага привлича вниманието на публиката. Днес книгата е преведена на 60 езика, снимани са и филми по нея.

През 60-те години сградата на „Опекта” се превръща в музей „Ане Франк”. Апартаментът на „Мерведеплейн” №37 е ремонтиран и се дава под наем на млади писатели.

Вицове, август 2017 г.

Швейцария

СмЕх/Таралеж/


Надпис в столова : Докато има вода на чешмата, ще има допълнително таратор!

***

- Нали каза, че в леглото си ненаситен, бе!
- Ами да, я направи още един сандвич.

***

- Ти си момичето на моите мечти! Красива, усмихната..
- Говориш така само за да спиш с мен!
- А и освен - това си и много умна!

***

Макрон щял да идва в България. Някои вече злостно подхвърлят, че сигурно е заради Лили Иванова.

***

Клубът на любителите на радиоактивни елементи се разпадна....

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

четвъртък, 3 август 2017 г.

Метач пред "Пирогов" блокира конкурса за тол системата, ядосва се Борисов

Всеки ден работа! Просто нямаме алтернатива, няма по-добри от нас и всеки ден трябва максимално да се доказваме и да си изпълняваме програмата, отсича премиерът Бойко Борисов по време на вчерашното правителственото заседание, на което беше приета Програмата за управление за периода 2017-2021 г.

Стенограмата от заседанието разкрива, че Борисов е много ядосан заради блокираната за пореден път обществена поръчка, която трябва да излъчи изпълнителя на тол системата. "По най-елементарните сметки, от това, че нямаме ТОЛ система, губим милион и половина на ден! 25 хиляди ТИР-а са минали за три дни", посочва премиерът и разкрива виновника:

"Обжалване, обжалване, обжалване, обжалване от „Суходолска“ №3, обжалване от „Суходолска“ №3. Проверихме жалбоподателя, той мете пред „Пирогов“, нали разбирате? ... "В момента, в който се произнесе КЗК, минута след това пристига жалба! Години наред! Защото, по най-елементарните, пак казвам, сметки, поне милиард и триста, милиард и петстотин директно… Това са сметките. Сиреч, ние и „Хемус“, и Ботевград – Мездра, и тунела под Шипка можем да направим без въобще да пипаме парите от бюджета. ТОЛ системата ще даде възможност да поддържаме и да градим нови пътища. Милион и половина на ден губим!"

ДСБ, „Да, България“, Зелените, ДЕОС и БЗНС с общо искане за вето

ДСБ, движение "Да, България". Зелените, ДЕОС и БЗНС внесоха днес предложение до президента Румен Радев за налагане на вето върху промените в Заккона съдебната власт (ЗСВ) и Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Според партиите има съмнения, че тези промени са приети "не за да се търси подобряване на законодателството и правораздаването, а за справяне с независимите, но явно неудобни магистрати от Софийския градски съд, чието ръководство нееднократно имаше принципни конфликти с прокуратурата и Висшия съдебен съвет".

Изтъква се, че новите рестрикции и възможности за намеса в работата на съда от страна на други държавни органи са недопустими и не могат да бъдат толерирани в демократична България и обединена Европа.

Според една от приетите промени в НПК делата за корупция се местят от Софийския градски съд в Специализирания съд. В позицията до президента се изтъква:

"Съдиите от Софийския градски съд досега са разглеждали делата за корупция на политици, магистрати и държавни служители, поради което имат натрупан опит при решаване на този вид дела... От данните се вижда, че Специализираният наказателен съд е превърнат в административно гише за искания за използване на СРС-та, а същинската правораздавателна дейност е намалена до минимум - присъдите през 2016 г. са 2 бр. на съдия на година, или 0,2 бр. на съдия на месец."
От партиите, искащи вето, припомнят, че в Австрия и Румъния, където има специализирани прокуратури за борба с корупцията, делата се разглеждат от общите съдилища, а не от специализирани. Целта е именно да се избегне капсулирането и фокусирането на корупционния натиск върху малък брой съдии.

"Тази промяна на подсъдността без издържани аргументи буди основателни съмнения, че промените са предложени не за да се търси подобряване на законодателството и правораздаването, а за справяне с независимите, но явно неудобни магистрати от Софийския градски съд, чието ръководство нееднократно имаше принципни конфликти с прокуратурата и Висшия съдебен съвет."
Това се казва още в позицията до президента.

Световен ден на динята

3 август е Световният ден на динята. Празникът се празнува най-вече в Съединените щати. Сред най-популярните състезания по време на този празник са замерване с дини и надплюване със семки.

Около 92% от масата на динята е вода – това е най-високият процент сред плодовете, заради което тя може да утоли не само глад, но и жажда.

Ето и няколко любопитни факта за една от най-популярните летни храни.

Има над 1200 разновидности на сочния плод в над 96 държави по света, но от тях само 60 вида са подходящи за консумация.

Не съдържа холестерол и е важен източник на витамини А и С, фибри, калии и амино киселини.

Динята съдържа най-големият процент вода сред плодовете. Между 80 и 92%. В една цяла диня има само половината от захарното съдържание на една ябълка. Затова е особено подходяща за диети.

Кората на динята също става за ядене, като в Китай например тя се пържи, вари или маринова. Маринованата кора от диня е разпространена и в Русия. Семената на динята пък са богати на мазнини и белтъчини и се ядат самостоятелно, добавят се в други ястия или се използват за производство на растително масло.

Динята наистина „охлажда“. Тя съдържа аминокиселина, която подобрява работата на отделителната система и спомага за изхвърлянето на вредните вещества, чрез което „охлажда“ организма. Най-голямата диня е отгледана от фермер в американския щат Оклахома. Тя тежала 115 килограма. По съдържание на желязо дините са на едно от първите места сред плодовете и зеленчуците. Затова се препоръчват при анемия.

Диня (в зависимост от района в България наричана още карпуз, любеница или бостан) (Citrullus lanatus[1]) е наименованието на вид тиквови растения, както и на техните плодове. Според възприетата класификация на земеделските култури е плодов зеленчук. Плодът на динята е ягодовиден и има гладка кора (зелена или жълта) и сочна, сладка, обикновено червена вътрешност. Смята се, че произлиза от Южна Африка, където видът има най-голямо генетично разнообразие. Кореновата система достига до 2 м. дълбочина и 3 м. диаметър. Стъблото е стелещо се, с 3-4 скелетни разклонения, които са овласени.

Прясната диня може да бъде консумирана по различни начини, а често се използва и за ароматизиране на напитки. Кората на динята също може да се яде и понякога се използва подобно на зеленчук. В Китай тя се пържи, вари или най-често се маринова. При пържене кората се обелва и се готви със зехтин, чесън, люти чушки, лук, захар и ром. Маринованата кора от диня е разпространена и в Русия.

Семената на динята са богати на мазнини и белтъчини и се ядат самостоятелно, добавят се в други ястия или се използват за производство на растително масло. Отглеждат се специализирани сортове, които имат много малко водниста маса и концентрират енергията си в семената. В Китай семките от диня се продават печени и с подправки, подобно на слънчогледовите. В Западна Африка се изстискват за масло или се използват за приготвянето на супа и други ястия.

Водата съставлява около 92% от масата на динята, най-високият процент сред плодовете. На много места по света динята може да се допълва с добавянето във вътрешността ? на някаква алкохолна напитка. Това става, като се пробие отвор в кората, добави се напитката и се изчака тя да се смеси с тъканта на плода. След това динята се нарязва и сервира по обичайния начин.

На тази дата 3 август 1977 г. избухва стачка на миньорите в Румъния против режима на Николае Чаушеску

/Таралеж/ 

1977 г. избухва стачка на миньорите от въгледобивния басейн „Валя Жиулуй” в Румъния против режима на Николае Чаушеску. Това е първият антикомунистически протест в страната. В стачката участват около 35 000 души.

По време на репресиите, осъществени от румънската служба за държавна сигурност „Секуритате”, в „автомобилна катастрофа” загиват двама инженери, участвали в стачката на страната на работниците. Опитите да бъде създаден независим профсъюз завършват с изпращането на инициаторите в психиатрична клиника и съд за „престъпления против социализма”.

Вицове, август 2017 г.

Токио

СмЕх/Таралеж/


МВР е предложило въвеждане на нов знак по улиците, наречен "жокер". Знакът "жокер" ще се тълкува като произволен друг знак по желание на служителите на КАТ, според ситуацията.

***

- Нима ще се ожениш за такава стара жена?
- Че какво да правя? Ако ти трябват пари, нали не търсиш най - новите банкноти?

***

– Много тактично намеквам на мъжа ми, че трябва да ме заведе на море! – Как бе, Миме? – Пета вечер си лягам с плавници и шнорхел...

***

Жената на пекаря пита жената на месаря:
- Защо записахте дъщеря си във философския факултет?
- Ами, като се омъжи и започне да готви, да има за какво да мисли...

***

Между приятелки:
- Всички мъже си мислят за едно и също!
- Не, има и гадове, които не си го помислят!

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

сряда, 2 август 2017 г.

Българка стана африканска принцеса

Тя се омъжи за благородник от Гана след право хоро, ракия и гатанки

Българска красавица стана африканска принцеса, след като се венча на пищна сватба за принц от Гана. Виктория Македонска пристана на любимия си в Англия на 24 и 25 юни пред 80 гости от родните места на младоженците, разказа пред в. „Телеграф” организаторката на събитието Невена Жекова.

Пери Ний Сампа Отуми е принц на голямо племенно общество в африканската република, чийто крал е чичо му. Дядо му пък преди това е бил един от най-уважаваните крале в Гана. Виктория и Пери се запознали на спирка в Лондон, където българката отишла да учи.

Сватбата започнала с типични за България ритуали. Пери бил обръснат и облечен в народна носия. Намитал се в къща, построена през 17-и век в Кенрътбъри в Англия. Любимата му Вики също била пременена в носия, а косата ѝ - сплетена на плитка.
На Пери му се наложило да пие българска ракия на екс, за да стане ясно на всички, че държи на почерпка. След това отговарял на гатанки, с цел да се установи, че е достатъчно разсъдлив и находчив. Кумата забулила булката, а малко по-късно, отново по стара българска традиция цървулът ѝ бил скрит, за да бъде намерен от любимия ѝ. След като булката се простила с роднините си, се развило право хоро, за което ганаецът преди това репетирал дълго.

Втората част от сватбата продължила в Лондон. Там влюбените и гостите им се отдали на типични за Гана ритуали.

„Те наподобяват нашия годеж. Роднини на момчето отиват при семейството на момичето и се представят. Разбира се, носят подаръци“, разказва Жекова.

След това направили договорка, разпитвайки първо булката дали иска да пристане на Пери, а след това родителите ѝ – дали я дават. Облечени в парени дрехи, традиционното за Гана кенте, влюбените си казали „да“.


На Илинден Борисов и Заев се поклониха пред гроба на Гоце Делчев

Премиерът Бойко Борисов и македонският му колега Зоран Заев участваха в обща церемония по честване на 114 години от Илинденско-преображенското въстание в Македония. Двамата премиери поднесоха венци пред гроба на Гоце Делчев, намиращ се в църквата „Свети Спас” в Скопие и се поклониха пред саркофага.

Жестът на двамата премиери има за цел да затвърди подписания вчера исторически договор за добросъседство между двете страни.

Церемонията беше половин час, премина спокойно и при засилени мерки за сигурност.

"Историята и имената ги поставихме в основата, с която започнахме да градим европейското и евроатлантическото бъдеще на Македония", каза македонският премиер Зоран Заев в кратка реч. По думите заветът на Гоце Делчев е чут и Македония и България са си подали ръце и създали път за развитие.
„Нашата цел е членството в ЕС и НАТО. Вярвам, че Македония прави необходимото. Подадохме ръка и извън границата на Македония и има отговор – подадена ръка. Ние сме заедно със съседите и приятелите си, официалните представители на България. Премиерът Бойко Борисов, правителството и парламента на България показват истинска отговорност към общите ни цели. Регионът е подготвен да води политики на зрялост, мъдрост и посветеност на гражданите си. Регионът се отнася европейски и заслужава да придобие правото да се развива в евроатлантическото семейство“, каза още Заев, цитиран от агенция "Фокус".


Резултатът от контрасанкциите на Путин: 69% по-скъпи храни в Русия

Точно преди три години Путин забрани вноса на продукти от Евросъюза, САЩ и други западни страни като отговор на санкциите срещу Русия, наложени й заради анексирането на Крим. Днес храните в магазините са поскъплани с 69 процента, което показва колко непродуктивно е решението на Кремъл. Сътрудници от руската служба на Би Би Си го доказват с касови бележки точно от дните преди налагането на ембаргото и фискални бонове от същите магазини и същите стоки, закупени тези дни.

Оказва се, че налагането на контрамерките са помогнали на руското селско стопанство да се разрасне в сравнение с много други отрасли на икономиката. Но за чия сметка.

"Производителите спечелиха, потребителите загубиха. И ако се погледне на чистия ефект от гледна точка на общественото благосъстояние, то той е по-скоро отрицателен", коментира пред репортерите шефът на икономическия департамент на Института по енергетика и финанси Марсел Салихов
За да се убедим в това е достатъчно да се погледнат касовите бележки. Оказва се, че сътрудници на Би Би Си са запазили няколко бележки от покупки преди три години в хипермаркети. Те са от 27 юли и 4 август 2014 година. Има и от 6 август - денят, в който е публикуван указа на Путин  "за приемане на отделни специални икономически мерки с цел обезпечаване на сигурността". Зад тази дълга формулировка се крие налагането на ембарго за западни хранителни стоки.

Репортери на Би Би Си са посетили тези дни магазини в района на Москва и са закупили същите стоки, като онези от старите касови бележки.

И ето какво показва личната статистика. За по-ясна представа на читателите ето и днешния курс - 1 лев е равен на 36.4 рубли.
Вместо 4422 рубли - сметката преди три години, сега са били платени 7471 рубли. Или поскъпването е с 69 процента. За да са коректни сметките, репортерите не са купили продукти, които са аналогични на липсващите заради забраната храни като например италиански пармезан или испански хамон.

Оказва се, че за тези три години най-много е поскъпнал дивият ориз - цели три пъти. Повече от два пъти е скочила цената на майонезата с лимонов сок, докато обикновената майонеза е единствения продукт, който даже е поевтинял. Двойна е и цената на тиквичките, дините, краставиците, морската сол, италианско вино просеко, както и на зехтина.

При едва пет продукта увеличението е само с 10 на сто - пресен чесън, сирене рикота руско производство, пазарските пликчета, руло със сусам и сушен магданоз.

В същото време и за същия период средното увеличение на потребителските цени и услуги в Русия е нараснало с 29 на сто.
Обаче усещането на хората за инфлацията рязко се различава от статистиката. В скорошно допитване руснаците заявяват, че реалното поскъпване на живота е около три пъти по-голямо от това, отчитано от статистическата служба "Росстат". И в това няма нищо учудващо, защото подобно разминаване между статистика и оценка на хората има и в САЩ, и в Европа.

Номиналните средномесечните доходи на руснаците от 2014 година до края на юни 2017 година са нараснали с 19 на сто. Като се приспадне инфлацията, това означава, че реалното повишение на доходите е 10 на сто.

Нехранителните стоки за същия период са поскъпнали с 28 процента, а услугите - 24%.

Видима е голямата разлика с увеличението при храните - 69 процента. И за това определено има принос и налагането на контрасанкциите.

На тази дата 2 август 1903 г. избухва Илинденско-Преображенско въстание

Днес се навършват 114 години от Илинденско-Преображенско въстание, организирано от Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО).

То избухва на 2 август (по нов нов стил) 1903 година и обхваща Македония и Одринско.
Въстанието отбелязва връхна точка в национално-освободителната борба на македонските и тракийски българи. Потушаването му води само в Източна Тракия към 30 000 български бежанци, заселени предимно в днешна Бургаска област.

Въстанието носи имената на двата църковни празника на които избухват двата основни бунта. В Битолския вилает и Солунския вилает то избухва на 2 август - Илинден, а в Одринския вилает - на 19 август, Преображение Господне.

Турското правителство хвърля огромни сили за потушаването на въстанието в Македония и Одринска Тракия като изпраща 350 000 войска. Въстаниците постепенно изчерпват своите сили. Султанът отчита това и на 6 септември обявява, че кръвопролитията ще бъдат прекратени, ако великите сили принудят България да се откаже от подкрепата на въстанието.

Турция прехвърля отговорността върху софийското правителство. Великите сили, главно Русия и Австро-Унгария, с ноти до българското правителство го принуждават да не се намесва в конфликта. Външните министри на двете империи изработват реформен план. Мюрцщегските реформи (по името на града, където се срещат граф Ламздорф и граф Голуховкин) предвиждат омиротворяване на областта и даване някои права на народностите в империята.

След въстанието Македонският въпрос трайно влиза в полезрението на международната дипломацията. Започват контролирани от европейските държави реформи според Мюрцщегската реформена програма. Въпреки реформите, в България всички разбират, че пътят за разрешаване на статута на Македония минава през война с Турция, подготовката за която започва още през 1904 година.

Вицове, август 2017 г.

Езеро в Сибир

СмЕх/Таралеж/


- Една баница, една кашкавалка, една милинка, една кифла с мармалад и един айран.
- За тук или за в къщи?
- Аааа за тук, вкъщи съм на диета ...

***

Двама нашенци забили две германки на Слънчев бряг, ама толкова много се натряскали, че нищо не могли да свършат. На другата сутрин единия вика на другия:
- Добре, че бях аз, да защитя честта на България!
- ???
- Казах им, че сме румънци...

***

- Абе, мъжо, тая ракия я пиеш като вода бе!
- Че кой може да изпие толкова много вода, ма жена!

***

Кавга между две съседки: - Ти си крава! - А ти даже на крава не приличаш! - Кой, аз ли не приличам!??

***

Жената така бързо бягаше от сексуалния маниак в парка, че на втората обиколка го нападна в гръб.

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

вторник, 1 август 2017 г.

Подписахме договор с Македония

Премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев подписаха в 14,41 ч днес историческия договор за приятелство между Македония и България.

Това стана на тържествена церемония в Скопие.

Подписани бяха също Меморандум за разбирателство между Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България и Министерството на транспорта и съобщенията на Република Македония за развитието на железопътните връзки между София и Скопие и Меморандум за сътрудничество в областта на природния газ.

"България и Македония днес направиха история. Този договор ще спомогне за политическата стабилизация и на държавите, и на региона", заяви Зоран Заев.
И продължи:

"Нашето приятелство и добросъседство е пример. Желанието на Европа и НАТО е отношението между държавите да се подобрява."
След това говори Борисов.

"Можеше и да не подпишем този договор. Можеше, години наред не бе подписан, затова искам да благодаря на Заев, екипите и министрите за множество месеци работа", започна изявлението си премиерът на България.
След това той коментира и двата подписани днес меморандума.

"Те са изключително важни и за вас и за нас, защато транспортен коридор 8 дава излаз не само по оста север-юг, а и възможност на всяка една държава на Балканите да се свърже с всяка друга."
Борисов говори и за бъдещата жп връзка между двете страни:

"250 милиона евро ще бъдат дадени от България за новата жп линия до границата. Това са немалко пари. Трябва така да направим, че едновременно да изградим жп линията и от страна на Македония, и от страна на България."
И обобщи:

"Този договор има смисъл, защото показва на ЕС, че на размирните Балкани между две държави, без посредници, без някой да ни напътства, сме стигнали до извода, че приятелството, добросъседството е най-доброто за нас. Затова съм убеден, че в следващите години резултатите и в двете държави ще бъдат видни."
Накрая Борисов каза, че историята трябва да ни обединява и да дава перспективи, а не да ни разделя.

На 20 юни след среща в София двамата премиери взеха решението да подпишат документ, който да предефинира отношенията между нас и близката ни югозападна съседка. Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество предвижда съвместна работа в различни икономически и обществени сфери, спиране на пропагандата от едната държава срещу другата, отказване от всякакви териториални претенции, както и създаване на комисия, която да тълкува съвместната история на двете държави аналитично и на базата на автентични исторически извори.
По повод отбелязването на 114-ата годишнина от избухването на Илинденско-Преображенското въстание на 2 август министър-председателите Бойко Борисов и Зоран Заев ще участват в церемония по полагане на венци пред гроба на Гоце Делчев в църквата „Св. Спас”.

При посещението си в Република Македония премиерът Борисов е придружаван от заместник министър-председателите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов, както и министрите Ивайло Московски и Теменужка Петкова, които ще проведат двустранни срещи със своите колеги от правителството на Република Македония.

В официалната българска делегация са също посланикът ни в Скопие Иван Петков, депутатът в Европейския парламент Андрей Ковачев, председателят на Комисията по външна политика в Народното събрание Джема Грозданова, председателят на парламентарната група за приятелство България - Република Македония Борис Вангелов, народният представител Станислав Станилов, началникът на политическия кабинет на Президента на Република България Иво Христов и началникът на политическия кабинет на министър-председателя Румяна Бъчварова.


Борисов: Безработица у нас реално няма

Корнелия Нинова не е печелила президентски избори, БСП нямаха кандидат - подкрепиха независим. Така че ние с тях на президентските избори не сме се сблъсквали.

Това каза пред журналисти в Пазарджик премиерът Бойко Борисов по повод нападките на лидера на БСП Корнелия Нинова, че на изборите за президент председателят на ГЕРБ е понесъл първата си голяма загуба и не е можел да я преживее. С това подскачане от подскачане от Бузлуджа - лъжа до лъжа се говори. На парламентарните избори, когато бяхме аз и тя, и резултатът е категоричен – в полза на ГЕРБ – 15 депутата повече”, обясни Борисов, цитиран от Фокус.

„Като чух от Сметната палата за това, какви нарушения е открила за президентските избори, малко ще ме е страх да коментирам толкова смело подобен въпрос. Още повече, ние с президента Румен Радев се видяхме, поговорихме, че дирекция „Антикорупция” в ДАНС ще отиде в Сметната палата”, коментира Борисов.

Борисов коментира и икономиката и безработицата в страната. "До преди няколко години говорехме за безработица, но днес тя е под 7%. Всъщност тези, които не искат да работят, са безработни. Имаме 3,9% ръстът на икономиката, а по отношение на безработицата - на практика не можем да намерим работници. Бюджетът е на близо 2 млрд. лева излишък. С кои параметри Корнелия Нинова ще се похвали - в техния мандат събориха КТБ, каза още Бойко Борисов.

Инвеститорите са тук, важно е да отговорим на нуждите им за високо квалифицирана работна ръка, заяви Борисов в Пазарджик, където присъства на откриването на завод за високотехнологични автомобилни компоненти. Премиерът отбеляза значението на образованието и на дуалното обучение, което спомага за квалификацията на младите хора, на фона на ниската безработица в страната. Борисов напомни, че наскоро беше открита друга германска инвестиция у нас и изрази увереност, че такъв интерес ще продължава да има.

На тази дата: 1 август 1885 г. е отпечатана първата българска банкнота

/Таралеж/ 

1885 г. в Санкт Петербург е отпечатана първата българска банкнота с номинал 20 лева. Днес тази банкнота се съхранява в Историческия музей Габрово.

В първите години след Освобождението в обращение на територията на България се намират главно сребърни монети, голяма част от които са физически обезценени.

Левът е приет за българска парична единица малко след Освобождението на страната, когато на 4 юни 1880 г. е приет Закон за правото на резание монети в Княжеството, а на следващата година са отсечени и първите монети.

Приетият през 1880 г. Закон за правото на резание монети в Княжеството предвижда фискалното счетоводство да се води в левове, определя количеството злато, сребро или мед в различните монети и ограничава общото парично предлагане до 15 млн. лева.

Левът има стойност, равна на тази на френския франк. Допуска се използването на монети, както на Латинския валутен съюз, така и на други страни, които държавата приема по утвърдени от Министерството на финансите курсове.

В края на 1884 г. парламентът дава възможност да бъдат емитирани сребърни монети за още 10 млн. лева, като за тази цел са претопени голямо количество рубли в монети, събрани от държавата като данъци. През следващите две години правителството и Българската народна банка (БНБ) успяват окончателно да изтеглят от обращение руските сребърни монети.

БНБ започва да емитира банкноти през 1885 г. Първата емисия е сравнително малка (213 000 лева) и е зле приета от хората. Причина за това е както недоверието в новите хартиени пари, така и златното покритие на банкнотите.

Първата българска банкнота носи номер 000001. Номиналът й е 20 лева, размерите - 150 на 97 мм, а върху нея има воден знак на БНБ. Лицето на банкнотата представлява кафяво каре върху светла охра, а в левия ъгъл е изобразен държавният герб.

Вицове, август 2017 г.

СмЕх/Таралеж/


Плаж... Пингвин влиза във бар на плажа...
- Едно уиски с лед, моля! Какво сте ме зяпнали?!
- Ми, за първи път виждаме пингвин на плажа, във бар, да пие уиски...
- При тия цени... и за последен!

***

Ако доматът е плод, то дали кетчупът е конфитюр?

***

С тоя... Фейсбук и тези статуси, хората се научиха на "мъдри" мисли... И сега не можеш да разбереш... кой е олигофрен и кой не...

***

За да стана сутрин, ми трябва кафе. За да направя кафе, трябва да стана. Параграф 22...

***

Отношението ми към обкръжаващите ме зависи предимно от това, защо са ме обкръжили.

Всяка сутрин нови вицове в /Таралеж/

понеделник, 31 юли 2017 г.

Британец заложи, че Елвис е жив

Споровете относно това дали кралят на рокендрола Елвис Пресли е жив не стихват вече 40 години след смъртта му през 1977 година.

Според най-популярната версия Елвис е инсценирал смъртта си, за да се измъкне от лапите на шоубизнеса, който му бил омръзнал.

През годините постоянно се появяват твърдения, че той е бил срещнат някъде, прилагат се и снимки, но мистерията остава неразкрита.

В последните дни хит стана новината, че британец е заложил в букмейкърска кантора на събитието, че Елвис ще бъде открит жив до края на 2017 година.

Мъжът от графство Кент е сложил 25 лири при коефициент 2000, че това ще се случи.

Ден по-късно букмейкърът е намалил ставката на 1000, което накарало мъжа да заложи нови 300 лири.

Ако Елвис е жив и реши да ни уведоми официално за този факт, то необичайният играч ще прибере 350 000 лири или близо половин милион долара.