събота, 3 февруари 2018 г.

Фотофакт: Ветровееее


На тази дата: 3 февруари 1959 г. „Денят, в който музиката умря”

1959 г. загиват музикантите Бъди Холи, Ричи Валънс и „Биг Бупър” Джайлс Пери Ричардсън. Този ден е наречен „денят, в който музиката умря”.

Бъди Холи, чието рождено име е Чарлс Хардин Холи, се запалва по рокендрола след като вижда изпълнение на Елвис Пресли през 1955 г. Създава музикалната група „Крикетс”, чийто първи запис „That'll Be the Day” излиза през 1957 г. Той е един от първите, включени в Залата на рокендрол славата, а през 2004 г. списание „Ролинг Стоун” го постави на 13-то място сред „Петдесетте най-велики артисти на всички времена”.

Ричи Валънс или Ричард Стивън Валенсуела, както е истинското му име, също се нарежда сред пионерите на рокендрола. И макар кариерата му да продължава само осем месеца, той успява да създаде няколко хита, които остават евъргрийни във времето, като „La Bamba” I „Donna”.

На 23 януари 1959 г. тримата изпълнители заедно с техните групи стартират триседмично турне в Средния Запад. В рамките на „Зимно денс парти” музикантите трябвало да обиколят 24 щата. Турнето обаче не е планирано добре и музикантите пътуват много, основно с автобуси през една доста студена зима. На 2 февруари те спират за концерт в „Сърф балрум” в Клиър лейк, Айова, без мястото да е предвидено в програмата им. Датата обаче е свободна и мениджърите им решават да я запълнят.

Изморен от много пътуване, Бъди Холи, който е най-голямата звезда от тримата, предлага на колегите си да наемат самолет, за да пътуват до следващата си цел - Фарго, Северна Дакота, където имат концерт на следващия ден.

Срещу 36 долара на човек те чартират едномоторния „Бийчкрафт Бонанза”, модел 1947 г., който разполага точно с три места плюс пилот. Първоначално със самолета е предвидено да полети Уейлън Дженингс, член на групата на Бъди Холи, но той отстъпва мястото си на Биг Бопър, който бил болен. Ричи Валънс пък, който никога не е летял с малък самолет, получава мястото на други член на групата на Холи - Томи Олсъп.

Тримата излитат в 10.00 ч. сутринта на 3 февруари при силна снежна буря. Пет минути по-късно самолетът изчезва и не се появява във Фарго, не отговаря и на радиоповикванията. Скоро останките му са открити в царевична нива, а всички на борда му са мъртви. Причините за катастрофата са неизвестни и до днес и варират от неопитност на пилота, през авария на самолета, до заговор.

На място загиват пилотът - Роджър Артър Питърсън, Ричи Валънс (тогава на 18 години), Бъди Холи (на 23 години) и Джайлс Пери Ричадсън (на 29 години).

Любопитен факт е, че песента „American Pie” е написана в памет на Бъди Холи и представлява анализ за това как рок енд рол музиката се е променила в годините, последващи неговата смърт. „American Pie” достига №1 през 1972 г., малко след издаването й.

Вицове, февруари 2018 г.

Двама дядовци - два свята
Жената на Киро беше много срамежлива! Пусна му чак след като се роди второто дете...


***

В автобуса:
- Госпожо, чантата ви е отворена.
- О, благодаря ви! Колко благородно от ваша страна... Мислех че рицарите са измрели отдавна, но вие сте истински!! Всеки друг на ваше място, би се възползвал да ми вземе парите в претъпканият автобус.
- То, седем лева и тридесет и шест стотинки пари ли са...

***

- Скъпи, какво да ти приготвя за обяд?
- Нищо.
- Боже, все повече те обичам!

***

Животът е като бонбон. Един е с коняк, а друг - за смучене.

***


- Здравейте, аз съм вашта леля! - каза чичо Петко, прибирайки се от Тайланд.


петък, 2 февруари 2018 г.

Станишев не е съгласен с президента Радев и БСП за Истанбулската конвенция

Председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев посети днес кризисен център за пострадали от домашно насилие жени и деца в Перник.

Той подчерта, че е изненадан от позицията на БСП, която е против ратифицирането на Истанбулската конвенция, тъй като политиката в защита правата на жените е приоритет на социалистите от дълго време.

Станишев обяви, че не е съгласен и с позицията на президента Румен Радев по отношение на конвенцията.

Карикатурите на Краси

Варна мисли за спорта:

Търговски обект със спортен кът







Краси Петров рисува специално за "Таралеж".

Фотофакт: Венец от зам. преЦедател Марешки

На венеца, който бе положен пред мемориала на жертвите на комунизма до НДК ясно се вижда правописна грешка. Цветята са поднесени от името на Веселин Марешки, който е изписан като "зам. преЦедател" на партия "Воля".

Ей тъй кат' стане начи


2 февруари - Петльовден

Според православния календар на 2 февруари се празнува Сретение Господне. Това е един от четирите празника, посветени на Божията майка. Сретение от славянски означава „среща“ и на него се чества четиридесетият ден от раждането на Христос и посрещането му от праведния Симеон. Оттук е останал и християнският обичай майката да носи детето на 40-ия ден в църквата.

Според народния календар този ден е посветен на децата и за предпазването им от болести се коли петел. Затова се нарича Петльовден. Празникът на мъжките рожби води началото си от времето на турското робство и е свързан със събирането на най-тежкия данък за нашия народ – кръвния, при което са отнемани от родителите им малки момчета, за да бъдат обучени за еничарския корпус или настанявани на други държавни служби в Османската империя.

Легендата разказва как една смела жена от с. Еркеч, Бургаско, скрила мъжката си рожба и отказала да я даде на турците. Те съответно се заканили, че ако не им предаде момчето, то ще бъде заклано. Тогава майката отвърнала, че сама ще заколи детето си, но не ще им го даде. През нощта тя го извела и го скрила далеч извън селото. В полунощ заклала петел на прага на къщата и напръскала с кръвта му наоколо (в някои населени места на страната, като в село Голица например, и досега на Петльовден колят обречените за ритуала птици в 2-3 часа посред нощ, б. р.).

Когато сутринта турците отново дошли в дома й, решили, че жената е изпълнила обещанието си и оставайки изненадани от тази нейна постъпка, решили повече да не събират момчета за еничари от село Еркеч.
Оттогава до днес този ден се отбелязва като празник на мъжката рожба и на мъжкото начало на рода български. Коленето на петел обаче историците свързват и с широко разпространената притча за цар Ирод, който заповядва да обезглавят всички мъжки деца, за да умре и Христос. В този случай обаче, за да спаси сина си, майката заклала агне, намазала портата с кръвта му и така заблудила палачите.

Подготовката за Петльовден започва още от есента. Тогава се определя един петел, който ще е за разплод, и друг – който ще стане курбан на Петльовден. Пернатото животно се коли на дръвника от майката на момчето. Жени, които нямат мъжки рожби, също празнуват този ден, за да родят момче. Но не си колят петела, а го носят там, където има момчета, да му теглят ножа. С кръвта се опръсква навсякъде и с нея се бележат челата на невръстните момченца. Главата и краката на закланата птица се хвърлят на покрива на къщата, като се изричат специални заклинания.

На обредната трапеза задължително се слага цял сварен петел или сготвен с булгур на яхния; зелник, който се прави от булгур и сирене, прясна питка, кравайчета и греяно вино, подправено с лютив червен и черен пипер.
В миналото на този ден нашите деди не докосвали нищо остро – нож, брадва, ножица, куки, не плетели и не работели. Вярвало се, че така децата няма да се родят с белези и ще бъдат здрави. Младите момичета не излизали навън, защото се вярвало, че какъвто човек срещнат първи през този ден, с такъв характер ще бъде и бъдещият им съпруг.

По това какъв е денят се гадаело каква ще е годината. Ако времето е хубаво, такова ще е и през следващите 40 дни. Ако на този ден дадеш пари – цяла година ще даваш, ако вземаш – цяла година ще вземаш.

На тази дата: 2 февруари 1709 г. случайно минаващ кораб прибира Робинзон Крузо

1709 г. случайно минаващ кораб прибира от остров Мас-а-Тиера корабокрушенеца Александър Селкирк. Морякът е смятан за първообраз на героя на Даниел Дефо Робинзон Крузо.

Селкирк бил шотландски моряк и опитен щурман, което му помогнало да стане боцман на кораба „Сенк Порт”. По време на едно от плаванията си обаче, Селкирк заявил пред капитана на кораба, че е лудост да продължат пътуването. Историята не посочва какво се случва след този „бунт”, но вероятно Селкрик е бил принуден да напусне. Така през 1704 г. слиза на сушата на необитаемия остров Мас-а-Тиера (част от състава на островите Хуан Фернандес в Тихия океан, на 640 км от крайбрежието на Чили), а корабът отплава в далечината. От кораба той слиза само с дрехи, пушка, инструменти, Библията и тютюн. Отначало Селкирк чете Библията, очаквайки спасение, но скоро му станало ясно, че помощ няма да дойде. Едва през 1709 г. - 4 години и 4 месеца след стъпването му на острова, корабът на капитан Уудс Роджърс, плаващ под английски флаг, хвърлил котва до брега на Мас-а-Тиера и спасил Селкирк от тропическия остров.

През 17 в. островът се е наричал Агуас Буенас. След това до 1966 г. носи името Мас-а-Тиера (Близо до земята), когато е преименуван на остров Робинзон Крузо по името на главния герой в романа на Дефо. Това е най-големият остров от архипелага Хуан Фернандес, който се състои от общо три острова - Робинзон Крузо (Мас-а-Терра), Алехандро Селкирк (Мас-а-Фуера) и Санта Клара.

Археолози от различни страни доказват лагеруването на Агуас Буенас на корабокрушенеца. Откритите дупки от колове в земята предполагат, че при пребиваването си на Агуас Буенас морякът е издигнал край сладководен поток малък бивак, който е бил негов дом. От построените от него колиба, площадка, заслон и наблюдателен пункт е можел да вижда преминаващи край острова кораби. Зад залива, приютил идващия от морето моряк, сред хълмовете се вижда хребет, който е наречен „наблюдателен пункт на Селкирк”. Открити са два морски прибора, навигационен пергел и други инструменти, датиращи от началото на 18 в., за които се смята, че са били притежание на Селкирк.

През 1713 г. Александър Селкирк публикувал разказ за своите приключения. Впоследствие се оформило мнението, че английският писател Даниел Дефо се вдъхновил именно от този разказ, за да напише знаменития си роман „Робинзон Крузо”.

Въпреки че Дефо бил фабрикант, застраховател на кораби, политически представител и автор на статии, той става световно известен именно с романа си „Животът и чудните приключения на мореплавателя Робинзон Крузо”. В действителност Дефо прави много промени в приказката за Селкрик. Той се премества на остров на Карибите, населен с канибали. Докато Селкрик остава на острова само четири години, измисленият персонаж на Крузо прекарва 28 години, два месеца и 19 дни като корабокрушенец, които той педантично отбелязва в дневника си.

Вицове, февруари 2018 г.

Ех, че хубава опашка
Добре са си живеели първобитните хора! Не ти харесва някой - убиваш го, харесва ти - изяждаш го.

***

– Знаеш ли как се казва шофьорът на Фил Колинс?
– Как?
– Карамфил...

***

- Защо бъркаш в толетната чиния?
- Якето си изтървах.
- И смяташ да го обличаш ли това миризливо нещо?
- Не, сандвича ми беше вътре...

***

Баща камикадзе към синът си:
- Не бързай да започваш работа сине, поживей си!

***

Американски форум: питаш и ти отговарят.
Руски форум: питаш и те питат.

Български форум: питаш и ти обясняват колко си ТЪП.

четвъртък, 1 февруари 2018 г.

Любопитно: Бившата наркобаронеса зад любимата теленовела на Бразилия

Всяка вечер около 21:00 Фабиана Ескобар сяда пред телевизора и гледа как животът й се развива на малкия екран - дали полицията я кара някъде, или съпругът й отново й изневерява, как пребива любовника, как кокаинът заминава и на негово място влизат чували с пари. Наскоро тя гледа как се къпе в стая, пълна със златни монети, точно като Скрудж МакДък. Сторило й се много шикозно.

Ежедневната теленовела в 9 вечерта е същинска институция в Бразилия.

Около 50 млн. души всяка вечер гледат тези сериали. Всеки в тази обезумяла по телевизията държава говори за това какво се случва в момента в епизодите на A Força do Querer, "Ръбът на желанието", актуалната теленовела, която е навсякъде. Сюжетът й е базиран на истинска история - живота на Ескобар.

В дома си във фавелата Росиня, един от най-големите бедняшки райони в Рио де Жанейро, всички я наричат Bibi Perigosa, "опасната Биби". И Ескобар (която няма родство с покойния колумбийски наркобос Пабло Ескобар) също е приела охотно това име, въпреки че вече няма нищо общо със сенчестия свят на дрогата и парите, тъй като си изкарва прехраната по законен път. Единственият минус е, че печели доста по-малко отпреди.

Фабиана държи на името "Биби Перигоса", защото го харесва и защото, с изключение на нейната майка, никой не знае коя е Фабиана Ескобар. Самата тя казва, че все още е опасна, отчасти от кокетничество.

Но вече няма никакви поводи да се боите от 37-годишната жена. Гласът й е груб, очите й наблюдават внимателно, хуморът й е изпълнен със самоирония. И смехът й кънти из целия квартал. Тя се харесва мигновено на почти всеки.

В тесните и стръмни улички на Росиня, където в дъждовни дни канализацията прелива, Опасната Биби върви самоуверено и елегантно на високи токове. Тя носи предимно черни дрехи и дебели златни вериги, виолетово червило и дълги обици. Външният й вид излъчва имиджа на гангстерска съпруга, която има сърце. Когато се срещаме, ръката й е превързана, защото е ударила по-големия си син.

Той си го е търсил, обяснява тя, защото отново е обикалял из квартала да продава дрога. Тя му е ударила ляво кроше и си е счупила пръста. Следващият път просто ще хване някоя тояга.

Синът й се казва Селсо. Името му е татуирано на нейната ръка, до това на нейната дъщеря и това на вече мъртъв любовник. Селсо е на 20 години и покрива всички критерии за типично проблемно дете от фавелите. Вероятно няма и как да бъде другояче, с всичките тези влияния.

Много от приятелите му са наркодилъри на дребно. Майка му не си е спечелила прякора с благоприлично и кротко поведение. Баща му е лежал в затвора 9 години. Селсо стреля за първи път с пистолет във въздуха още като малък и като дете трябва да бяга от полицията със семейството си.

В Рио бащата на Селсо и бивш съпруг на Биби - Сауло де са Силва, е по-известен като O Barão do Pô, "кокаиновия барон".

В началото на новото хилядолетие той е нещо като вицекрал на търговията с дрога в града, най-близкият довереник на главния бос - Антонио Франсиско Бонфим Лопес, с прякор Нем.

В най-добрите си времена Нем и Сауло са снабдявали с кокаин половината Рио. Те са начело на картела "Amigos dos Amigos" ("приятели на приятели"), за който работят близо 500 въоръжени мъже и който подкупва полицаи и политици. Те контролират Росиня с нейните 70 000 жители като паралелна държава. В лабиринта от улички на фавелата, те са единствената власт и авторитет, а местните жители са ги обичат и се страхуват от тях.

Те се грижат за това да има работни места, електричество, сателитна телевизия, местен транспорт, отлични партита и правораздаване - всички неща, които правителството никога не се е и опитвало да даде на фавелата. Но Нем и Сауло също така решават и кой ще живее и кой ще умре.

Задачата на Биби Перигоса е тогава е да брои и контролира парите, които са били стотици хиляди евро всяка седмица. Грижата й е империята да работи гладко.

Сега, когато като милиони бразилци тя гледа теленовелата, Нем не се казва Нем, нито Сауло - Сауло, въпреки че Биби си е Биби. Но тя може да предскаже как завършва сериалът и не предстои хепиенд. Колко истина има в измислицата? Биби и се иска да види дали ще се осмелят да подхванат темата за изтезанията.

След като Сауло и Нем са арестувани, Биби решава да започне живота си от нулата. Това обаче първо означава да се отърве от всичко, което тежи на съвестта й. И тя започва да говори за съдбата си в блог, а когато вижда какъв интерес има към нейния живот, пише книга. Сериозна част от това, което в момента е най-успешният тв сериал в Бразилия, е базирано на нейните мемоари.

Сауло все още предстои да излежи още 18 години в затвора. Тя казва, че някога го е посещавала, но скоро е открила, че той продължава да продава дрога и от килията си. Двамата вече са разведени и тя не иска да има нищо общо с него. Сауло носи само разруха на семейството й.

На 17 години Биби не е виждала всичко това.

Тогава тя все още се казва Фабиана и иска да стане социален работник. Не е родена в Росиня, а в обитавания от средната класа квартал Рио Компридо. Майка й е учителка в основно училище, баща й работи в държавната статистическа служба, Биби следва социология. В предпоследния семестър тя сключва брак с отдавнашния си приятел от училище - пощальона Сауло да са Силва, който тогава е на 19.

Биби ражда син и мечтае да има още деца, малка къща, повече пари. Сауло обаче започва да търгува с дрога. Арестуван е за първи път през 2005-а като е обвинен в разпространение на наркотици с писмата.

Няколко месеца по-късно той демонтира климатика от килията си и бяга през дупката в стената. След този момент вече не е дилър на дребно, а беглец. Сауло си намира работа в империята на Нем, където полицията не може да се добере до него и е повишен до "наркобарон". Фабиана Ескобар също е включена в бизнеса. Тя обаче не се възприема като съучастник, а като подведен човек. Да се откъсне не съществува като вариант.

Като кокаинова "баронеса" тя изведнъж притежава повече, отколкото някога мечтае като живот в бразилската средна класа - голяма кола, истински бижута, система за домашно кино, шампанско, плувен басейн.

Животът й е като в теленовелите. Когато иска да зарадва Сауло, наема хеликоптер и разпръсква розови листенца над Росиня. Много момичета от семейства от средната класа са увлечени по живота на гангстерските босове. Знае го от личен опит.

Жените често се използват като куриери от бразилската наркоиндустрия. "Tráfico formiguinha" по думите на Биби. "Мравки-носачки". Затворите са препълнени с жени - около 35 000 са зад решетките, две трети от тях заради свързани с дрога престъпления. "Но жените биват арестувани най-често, защото са у дома, когато полицията дойде и намери запасите от наркотици на съпрузите им", казва Биби Перигоса.

Тя знае това и на теория, и на практика. Като студентка тя пише курсова работа за това как се променят семействата, когато единият родител е в затвора. Сега тя може да прави проучване по този въпрос в собствения си хол. Като писателка тя иска да предупреди момичетата в Бразилия да не се стремят към кариера като нейната. "Всички пари от търговия с дрога са прокълнати", казва тя. "В този свят не ви третират като жени, а като елитни проститутки".

Въпреки че се е отказала от някогашния си живот, тя все още продължава да живее в Росиня, където единственият културен център затвори врати след олимпиадата миналата година.

Оттогава Биби е основала малка кинопродуцентска компания, която наема само местни хора. Тя вярва, че трябва да се реваншира по някакъв начин. В хола й до телевизора и дивана има стара тоалетка и много затрупан сушилник за дрехи. Луксът на миналото е изчезнал, но тя никога не е била по-щастлива.


Чувството да спи спокойно е по-страхотно от всичко друго.

През февруари от минус 14 до 22 градуса

Топла пролет и люта зима ни носи февруари, температурите ще варират между минус 14 и 22 градуса.

В началото на февруари ще бъде предимно слънчево и доста по-топло от обичайното, особено в Източна България, където ще духа умерен югозападен вятър. Първите валежи се очакват на 3 февруари, ден по-късно застудява и дъждът преминава в сняг.

През втората половина на десетдневието температурите все още ще са по-високи, но по-близки до обичайните. Отново ще има условия за превалявания, отначало от дъжд, последвани от временно понижение на температурите, при което в Западна и Северна България за кратко ще има и сняг, без да се образува трайна снежна покривка, информира Дарик.

През второто десетдневие температурите ще се понижат още и ще се колебаят около средните. Ще има и дни със спокойно и слънчево време. Повишена вероятност за валежи има около 12 февруари и през втората половина от десетдневието. Те ще са последвани и от краткотрайни застудявания.


През третото десетдневие на месеца по-голяма е вероятността температурите да бъдат около нормата.

На тази дата: 1 февруари 1945 г. от радиоапаратите се чува монотонен глас: смърт, смърт, смърт...

Първи състав на Народния съд в София. 
От ляво на дясно са
Стефан Манов и председателят Богдан Шулев.
На 1 февруари 1945 г. от радиоапаратите се чува монотонен глас, който чете имената и присъдите на Първи и Втори състав на т.нар. Народен съд: смърт, смърт, смърт... Някои припадат. Никога вече няма да видят синовете, съпрузите, бащите, братята си. Отказана им е дори утехата да се сбогуват с тях.


На 1 февруари 1945 г. Първи и Втори върховен състав на Народния съд правят най-масовото произнасяне на смъртни присъди над политици в Третата българска държава. 

На смърт са осъдени 67 депутати от ХХV народно събрание, трите правителства от януари 1941 г. до 3 септември 1944 г., начело с министър-председателите Богдан Филов, Добри Божилов и Иван Багрянов (общо 23-ма души). Смъртни присъди са произнесени и за тримата регенти на малолетния Симеон ІІ – княз Кирил Преславски (братът на покойния цар Борис ІІІ), проф. Богдан Филов и ген. Никола Михов. Смърт е присъдена и на 9 секретари към двореца, издатели на централни вестници и публицисти, 47 генерали и полковници. Останалите депутати и министри получават различни срокове затвор.

"По време на Народния съд младежта настоява
за сурово наказание на фашистките престъпници", гласят
заглавията на вестниците.
Оцеляват само един премиер - Константин Муравиев, и неговият кабинет, управлявал страната от 3 септември до 9 септември 1944 г. и свален с деветосептемврийския преврат. Муравиев получава доживотна присъда. Излиза от затвора през 1961 г.

Преди старта на процеса тримата регенти, премиерите и началниците на Генералния щаб са откарани в СССР и там са разпитвани повече от месец. Върнати са на 3 януари 1945 г.

Присъдите на т. нар. Народен съд се произнасят в името на "Симеон Втори, цар на българите", тъй като все още действа Търновската конституция. От друга страна тя обаче не позволява извънредни съдилища, какъвто е Народният съд.

След 10 ноември 1989 г. са публикувани телеграмите на Георги Димитров от Москва, които съдържат разпореждания до ЦК на Комунистическата партия:"Никой не трябва да бъде оправдан" (21 декември 1944 г., на руски език), както и "И никакви съображения за хуманност и милосърдие не трябва да играят каквато и да е роля" (от януари 1945 г.).

Подсъдими от Плевен на път за заседателната зала в града.
Народният съд започва да действа през декември 1944 г. До тогава обаче безследно изчезват десетки хиляди хора. На мемориалната стена пред параклиса до НДК, издигнат през 1992 г. в памет на невинните жертви на комунистическите репресии, са изписани имената на убитите и безследно изчезналите, за които са липсва, каквато и да е информация.

От декември 1944 г. до април 1945 г. са организирани 135 масови процеса в цялата страна. Арестувани са 28 630 души. Срещу 10 919 от задържаните са повдигнати обвинения, съдбата на много от останалите е неизвестна. Произнесени са 9155 присъди. Освен 2730-те осъдени на смърт, други 1305 души получават доживотен затвор.

Екзекуцията на политиците е извършена в нощта на 1 срещу 2 февруари до запустяла яма в „Орландовци“, изровена от бомбардировките. На близките не е разрешено да се срещнат с осъдените. Ямата е засипана със сгурия, а по-късно превърната в бунище, за да не ходят близките на поклонение. През 1995 г. на мястото е поставен каменен кръст. На 26 август 1996 г. Върховният съд отменя присъдите на първи състав и реабилитира регентите, народните представители, министрите, издателите и журналистите.

Поклон пред паметта на жертвите на комунистическия режим!

Вицове, февруари 2018 г.

Из софийските потайности...
Загинало цялото население на Земята.

Господ събрал всички мъже и им казал:
- Я сега, всичките мъже в две редици - вляво тези, които са били под чехъл, а вдясно - тези, които не са били.
Гледа Господ лявата редица край няма, а в дясната само един.
Господ застанал пред него, изгледал го отгоре-надолу - невзрачен човечец някакъв - и го попитал:
- Абе ти как успя, всички под чехъл, а ти - не?
- Ами не знам, тя жена ми каза тука да застана...

***

Мъж буди жена си, посред нощ, и и подава чаша с вода и един аналгин.
- Но скъпи, мен не ме боли глава...
- А, е 'тва исках да чуя, казал мъжът и си свалил гащите...

***

Шофьорите тираджии получили заповед, да си съберат всички деца от местата дето са били командировка. Иван запалил тира и цяла седмица събирал деца. Накрая ги събрал и се прибира.
- Скъпа, изведи нашите деца за да ги запозная с...
- Още вчера ги взеха, скъпи...

***

Книжарница в Лондон. Клиент дълго разглежда заглавията, когато към него любезно се приближава продавачът:
- Препоръчвам Ви Оруел, чели ли сте го?
- Аз съм от България - преживявал съм го.

***


Китайците хакнаха сайта на Пентагона по възможно най-елементарния начин. Всеки опита с различна парола.

сряда, 31 януари 2018 г.

Началникът на НСО Ангел Антонов подаде оставка

Началникът на НСО ген. Ангел Антонов е подал оставка, съобщава Нова ТВ.

Медията се позовава на потвърждение от самия Антонов, без да се съобщават мотиви за решението му да напусне службата.

Ангел Антонов беше назначен за началник на Националната служба за охрана в края на май 2014 г. с указ на Росен Плевнелиев.

Преди две седмици стана ясно, че прокуратурата е започнала проверка срещу НСО заради подаден сигнал от нейни служители за злоупотреби при управлението на собствеността.

Източници на в. "Труд" твърдят, че сигналите са подадени най-напред в Президентството, откъдето са препратени до главния прокурор. Малко по-късно сайтът "Гласове" публикува информация, че Антонов е подал оставка - което беше опровергано официално от службата.

В края на 2017 г. излезе неофициална информация, според която президентът Румен Радев е недоволен от работата на НСО и е поискал от Министерски съвет да се извърши смяна на Ангел Антонов.


НСО е военизирана държавна служба към президента на България. Тя се намира под общото ръководство и контрол на държавния глава, който има право да назначава и освобождава началника й след съгласуване с Министерски съвет.

Членовете на „Списъка Путин“ загубиха $1,1 млрд. за ден

Публикуването на „Списъка Путин“е довело до колективна загуба на близо 1,1 млрд. долара за един ден, съобщава руската агенция RBK.

В списъка попаднаха имената на 96 руски бизнесмени, за които има данни, че са се облагодетелствали по време на режима на Владимир Путин. Пазарите реагираха с предпазливо отдръпване след анонсирането на доклада в САЩ.

Най-голяма загуба в абсолютно изражение регистрира Вагит Алекперов (ЛУКОЙЛ), чието богатство е поевтиняло с 226 милиона долара.

Втори по загуби е Владимир Лисин, собственик на Новолипецкия металургичен комбинат и на транспортния холдинг Universal Cargo Logistics - минус 205 млн. долара за един ден.

Сулейман Керимов, който контролира най-големия производител на злато в Русия "Полюс", е загубил 102 милиона долара за един ден.

Сред губещите са още Виктор Векселберг (съосновател на "Ренова"), Леонид Федун (вицепрезидент на ЛУКОЙЛ), Алексей Мордашов (директор на "Северстал"), Роман Абрамович (Сибнефт / Millhouse Capital), Валентин Гапонцев (IPG Photonics), Владимир Потанин (Норлиски никел) и Михаил Фридман (Алфа груп).

Няколко от присъстващите в списъка - като Сергей Галицкий, Алишер Усманов и Владимир Евтушенков - успяват да регистрират положително изменение на активите си дори след "Доклада Кремъл".


Общото състояние на руските олигарси, попаднали в списъка, се изчислява на 420 милиарда долара според Forbes. Дневната загуба се равнява на 0,3% от богатството им.

Провинциал в столицата

Някой неща не се променят. Това е част стихотворението на Иван Вазов “Провинциал в столицата”, писано през 1880 г.

“Щастлив съм ази, прост провинциал,
че мога да тъпча столичната кал,
смрадът с чест да дишам и прахът да лапам
и сред булеварда в локвите да цапам.

Ирина Бокова се уреди с шефски пост при руски олигарх

Българският кандидат за шеф на ООН Ирина Бокова е номинирана за член на борда на директорите на руския холдинг "ФосАгро". Това се вижда от прессъобщение на дружеството, което е собственост на олигарха Андрей Гуриев.

От компанията припомнят, че Бокова е бивш генерален директор на ЮНЕСКО и се посочва, че е възпитаничка на московския Държавен институт за международни отношения и университета в Мериленд, САЩ.

Прави впечатление, че от общо 13 номинирани имена в бъдещия борд на ФосАгро е публикувана биография единствено на Бокова.

Милиардерът Гуриев е 26-ият по богатство човек в Русия според списъка на списание "Форбс".

Той е в новия списък със санкции на САЩ като човек, близък до Кремъл. По образование е физкултурник, джудист, бивш служител на вътрешни войски на МВР на СССР. Бил е първи комсомолски секретар на един от районите на Москва.


Гуриев е собственик на най-скъпото имение във Великобритания, което по площ отстъпва само на Бъкингамския дворец.

На тази дата: 31 януари 1606 г. в Лондон е екзекутиран Гай Фоукс организатор на "Барутен заговор"

1606 г. в Лондон е екзекутиран Гай Фоукс, организатор (или поне най-известен участник) в т.нар. Барутен заговор – опит на католици за убийство на английския крал Джеймс I чрез мощен взрив в парламента. Според замисъла (осуетен почти в последния момент) това е трябвало да стане на 5 ноември 1605 г. Затова във Великобритания именно на 5 ноември традиционно отбелязват Ден (Нощ) на Гай Фоукс – с комедийно-отмъстително изгаряне на негово чучело, често и с фойерверки.

Самата екзекуция преди 410 години в известен смисъл се е провалила. Конспираторът е бил осъден на мъчителна смърт в няколко «етапа», която е трябвало да започне с бавно бесене. Но той намерил начин така да се хвърли от ешафода, че да умре незабавно и без страдания.
Днешната световна популярност на маската на Гай Фоукс - като знак на бунт и протест, тръгва с един филм, заснет във Великобритания през 2006 г. по комикс от 80-те години - «V като Вендета”.
Преди да излезе филма популярността на Гай Фоукс е била само в рамките на Острова. Но в последните няколко години маската му се превърна в глобален символ на несъгласието и служи като израз на протест от всякакви социални групи – от интернет хакери до работници в авиокомпании. Маските се използват предимно в анти-монополистични демонстрации, но по ирония на съдбата една от най-големите медийни корпорации в Англия печели от растящата популярност на маските заради правата, които притежава. Time Warner притежава правата върху изображението и продава над 100 000 бройки за година.

Едни от най-големите протести на десетилетието протичат под маската на Гай Фоукс. „Хактивисите“ Анонимните протестират с маските пред лицата си през 2008 г. срещу сциентоложката църква, протестът „Окупирай Уолстрийт“ през 2011 г. също протича под маската на Фоукс. Служителите в Turkish airlines слагат маските, когато вземат решение да се борят за правата си като работници. Визуалната тенденция в протестите се е разпространила дори у нас, където все по-често се наблюдават протестиращи с маската на Гай Фоукс из улиците.

Вицове, януари 2018 г.

От дневника на Лев Толстой: Проклет мързел! Какъв славен
човек щях да бъда, ако той не ми пречеше

Конгрес на жените в Русия. Темата е какви категории мъже има. Председателката докладва:
- Мъжете у нас са три категории!
Едните - Могат и си искат!
Публиката аплодира:
- Маладци! Маладци!
- Вторите - Могат, но не си искат!
Публиката крещи:
- Подлеци!Подлеци!
И третите - Не могат, но си искат!
Публиката аплодира:
- Храбреци!!! Храбреци!

***

В сайт за запознанства:
- Какво си търсиш?
- Къде да паркирам.

***

- Страх ли те е от мен, когато съм без грим?
- Честно казано, и гримирана леко ме плашиш.

***

Чудя се...кой пръв е открил, че кравата се дои? И въобще какво е мислил да прави с нея?!

***

В ресторанта:
- Тази пържола е много твърда!
Сервитьора:

- Съжалявам, но не може да я върнете. Вече сте я надраскали...

вторник, 30 януари 2018 г.

Борисов: Хора, спрете с тези протести

Премиерът Бойко Борисов смята, че обществото харчи излишна енергия в казуси като този с разградските лъвчета или строителството на втори лифт на Банско, за които решенията са очевидни или регламентирани.


На 12-ата среща на бизнеса с правителството Борисов емоционално заяви:


"Хора, спрете с тези протести!"


Напомни на протестиращите, че акциите им струват пари, защото трябва да се плаща извънреден труд на полицаите, а това значи разходи и за самите протестиращи като данъкоплатци.


Премиерът изрази мнение, че


мястото на лъвчетата е в Холандия,


защото там те могат да бъдат приучени към бъдещ живот на свобода в Африка.


Като човек, който се занимава с животни, им казвам - генетично увреждане имат, размножават се братя и сестри.
Инат страшен, възмути се той от позицията на общинския съвет в Разград, който отказа изпращането на лъвовете в чужбина. Вметна обаче, че не иска да го наричат диктатор, който е предопределил съдбата на животните.


От темата за протеста срещу това, който е планиран за днес пред Министерския съвет, Борисов прескочи към протестите срещу строителството в Пирин, разрешено от правителството в последните дни на декември.


"В Давос на баир 10 лифта...


Броя, броя, броя...А тук - протест, протест, протест за един лифт", възмути се премиерът. Той повтори, че разрешението на правителството е дадено само за строителство на водохващания за питейна вода. "Една керемида повече няма да се допусне. А ако има повече - излизаме на протест и ние", обеща той.



Борисов заяви, че не е отишъл в Народното събрание за дебатите по вота на недоверие към правителството от уважение към самия парламент. Той изрази разочарованието си от нивото на изказванията там, които се свеждали до коментари за роднини и братовчеди. "Като ме нападнат, мога да отговоря с каруцарския им език, да забравя, че председателстваме Съвета на ЕС", призна той.

Карикатурите на Краси



- Пешо, молитвата срещу Истанбулската Конвенция ли е?
- Да, да не очакваш да е срещу корупцията!






Краси Петров рисува специално за блога.

Обединеният корейски отбор по хокей се изгуби в превода

Обединеният хокеен отбор на Корея е изправен пред неочаквани трудности по време на подготовката си за участието на олимпийските игри в Пьонгчанг. Оказа се, че хокейната терминология е доста различна в двете страни от Корейския полуостров.


След като почти седем десетилетия Северна и Южна Корея бяха напълно разделени, а контактите между тях прекъснати, в някога общият им език има и доста разлики.


Двете Кореи все още споделят една и съща система за писане, известна като Хангул – азбука, създадена през 15 век, за да замени китайските йероглифи. В двете страни обаче се появяват различни думи, когато те се развиват отделно една от друга. Освен това в капиталистическия юг са адаптирани доста от английските думи в спортната терминология.


Пързалянето например се нарича сиу-ки-тин (от англ. Skating), a защитната техника от вратарите тий-пу-ш (T-push). В Северна Корея обаче тези думи не са известни, като там има съвсем различни.
За да преодолеят проблемите с езика шефовете на хокея в Южна Корея са направили речници и са раздали на всяка една от участничките в обединения отбор. В него са включени дори и английските произношения на всички севернокорейски термини. Това е направено за улесенение на треньора Сара Мъри, която е канадка.
"Списъкът е предназначен за да помогне на състезателките да се разбират на леда. Но те все още свикват затова на тренировка често туваме поредица от различни термини и на практика редуване на двата езика", каза един от членовете на корейската федерация по хокей на лед.

Местните медии описват обстановката на първата съвместна тренировка като "сериозна, но приятелска" и допълват, че състезателките от Северна Корея са демонстрирали "боен дух".


Обединеният хокеен отбор на Корея предизвика много полемики в последните седмици. Сформирането на тима стана факт след споразумението между двете страни и разрешението на Международния олимпийски комитет (МОК), както и съгласието Северна Корея да участва в Пьонгчанг.


Това е първият път след 1991 г., в който двете страни имат общ отбор. Преди 27 години те спечелиха златен медал в тениса на маса на световното първенство в Япония.


Хокейният отбор на Корея ще бъде сформиран от 23 южнокорейски и 12 севернокорейски състезателки. От тях само 22 ще бъдат записани в разширения състав за всеки мач, а според договорката най-малко три трябва да са севернокорейки.


Освен хокеистките Северна Корея ще изпрати други 10 състезатели, които ще участват на Игрите.


На тази дата: 30 януари 1933 г. Адолф Хитлер е назначен за канцлер на Германия

1933 г. Адолф Хитлер е назначен за канцлер на Германия. 12 години по-късно на същата дата Хитлер прави последното си публично обръщение по радиото.

След поемането на поста, Хитлер започва да натрупва влияние и ефективно променя ролята на канцлера. След само два месеца начело на правителството и след пожара в сградата на Райхстага, парламентът приема „Упълномощителния акт от 1933 г.”, които дава на канцлера пълни законодателни права за период от четири години - т.е. канцлерът може да приеме какъвто и да е закон без консултация с парламента.

Постът набира още повече власт през август 1934 г., когато действащият тогава президент Паул фон Хинденбург умира. Тогава Адолф Хитлер позовавайки се на „Упълномощителния акт” слива постовете на канцлер и президент в нов пост - фюрер. И въпреки че постовете се сливат, официалният адрес към Хитлер е „фюрер и райхсканцлер”. Това означава, че държавният глава и министър-председателския пост се запазват, но се заемат от един човек. Показателно за това е, че през април 1945 г., самият Хитлер дава инструкции след смъртта му, постът фюрер да се закрие и да се създадат президент и канцлер.
В последните дни от Втората световна война, когато Червената армия настъпва към Берлин, Хитлер премества щаба си в Берлин. В бункера, изграден под градината на канцлерството, прекарва последните си дни. Сред лакеите си нацисткият диктатор изиграва последното действие на своя живот. Той прекарва часове пред огромни военни карти, премествайки цветни карфици, обозначаващи несъществуващи вече бойни части. Хитлер е в състояние на пълно нервно изтощение - здравословното му състояние след грижите на съмнителни лекари дори се влошава още повече.

В ранните часове на 29 април 1945 г. той се жени за метресата си Ева Браун и веднага след това диктува личното си и политическото си завещание, в които се опитва да оправдае живота и дейността си. На следващия ден се оттегля в апартамента си и се самопрострелва, а Ева поема отрова. В съгласие с нарежданията му телата им са залети с бензин и изгорени в градината на канцлерството.

Съгласно завещанието му за кратко е наследен от Йозеф Гьобелс. След като и Гьобелс се самоубива, властта се поема от гросадмирал Карл Дьониц в качеството на президент. Дьониц избира консервативния Люц Граф Шверин фон Крозиг за глава на правителството с титлата министър-председател. Именно Дьониц и фон Крозиг официално преговарят в капитулацията на Германия през Втората световна война.

Вицове, януари 2018 г.

Езерото Байкал
В магазина:
- Здравейте, трябва ми будилник, който наистина да ме събуди, иначе съм загубена... 
- Току що получихме последния модел - в началото включва сирена, после артилерийски залп и ако не станете, ви лисва чаша вода в лицето. Ако и това не помогне, се обажда в службата и казва че сте болна от грип...

***

- Днес жена ми ще чете лекция за вредата от алкохола!
- Браво! Къде и кога?
- Довечера, в къщи, веднага след като се прибера...

***

- Казват, скъперникът плащал два пъти...
- Еми, аз затова си търся такъв работодател...

***

- Отче, много ви моля, докато се изповядвам, да спрете да цъкате с език...

***


Вкъщи имам един шкаф, в който държа самотните единични чорапи. И всеки път, когато се намери другия, почвам да вярвам във вечната любов...

понеделник, 29 януари 2018 г.

Кунева, Мавродиев, Лукарски, Стойчев-Райчев с пари в брой от КТБ?

Появи се първата серия имена на управляващи, социолози и други, на които КТБ и Цветан Василев са изплащали огромни суми. Информацията беше разкрита от журналиста Люба Кулезич, която гостува в "Просто Диков" по Би Ай Ти със скандален документ, в чиято автентичност е убедена на 100%. Съдържанието му представлява информация от разпита на Бисер Лазов – главен свидетел на обвинението срещу мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев и счетоводителката Юлия Илиева, която също е свидетел по делото.

КТБ се разрасна "бурно и динамично", по определението на прокуратурата, в годините след 2002 г. до 20 юни 2014 г. Под 1/10 от капитала й беше от вложители, другото - предимно от средства, които държавни фирми, общини и министерства държаха в нея. В този период България беше управлявана от кабинетите на Сакскобургготски (НДСВ-ДПС), на Станишев (тройната коалиция), на Бойко Борисов.

Според свидетелските показания на Лазов и Илиева, по нареждане на Цветан Василев, за определени периоди от време, широк кръг от хора са получавали големи парични суми от КТБ. Някои от посочените лица са известни личности от обществено-политическия живот.

"Просто Диков" дава възможност на всеки, споменат в разговора с Люба Кулезич да направи коментар по казаното и право на отговор относно цитирания документ на Бисер Лазов.

От документа става ясно, че едни от най-известните социолози у нас - Кънчо Стойчев и Андрей Райчев, са получили на два пъти по 500 000 евро в брой без подписване на документи. При Стойчев това е станало на 13 август 2013 г., а при Райчев на 20 септември 2013 г. Социолозите са били доведени от адвокат Божидар Миладинов и поискали да им се даде касета в банката, за да съхраняват огромните суми.

Друго от споменатите лица е Стоян Мавродиев, понастоящем шеф на Българската банка за развитие (ББР), който получил 50 000 евро, всъщност предназначени за Божидар Лукарски (лидер на СДС) - нещо като "партийна индулгенция", по думите на самия Цветан Василев. По времето, когато са раздавани парите, Мавродиев оглавяваше Комисията за финансов надзор, една от институциите в България която, наред с БНБ и ДАНС, "проспаха" надуването и рухването през 2014 г. на четвъртата по големина на активите банка.

Пред "Просто Диков" Лукарски заяви, че до него не са стигали никакви пари. Мавродиев е изпратил писмена позиция, заявявайки, че "това твърдение е толкова нелепо, че не подлежи на коментар“. "Не познавам Бисер Лазов и не съм се срещал с него", казва финансистът.

500 000 лв били дадени за кампанията на Меглена Кунева за президентските избори, твърди Лазов.

Сред другите имена и суми в документа са енергийният консултант Стефан Гамизов - 200 000 евро, Димитър Абаджиев, настоящ посланик в Словения, преди това представител на България в управата на газопровода "Набуко" - 9000 лева и по 25 000 евро два пъти в месеца. Мирослав Иванов – по 10 000 – 15 000 лв, Димитър Куцаров – 2 милиона лева за президентската му кампания, Митко Димитров-Каратиста, бивш член на надзора на ЧЕЗ, известен като един от задкулисните играчи в енергетиката - по 10 000 лева, впоследствие увеличени на 15 000 лева на месец, Росен Карадимов, бивш шеф на кабинета на премиера Станишев, понастоящем бизнесмен и консултант - по 10 000 евро на месец.

Любопитен момент е, че в показанията си Юлия Илиева твърди, че част от архива й бил изгубен при местенето на офиса от бул. "Цар Борис III". Освен това, почти всички засегнати в показанията лица категорично отричат истинността на твърденията на Бисер Лазов.

"Ако тези информации са фалшиви, ще се окаже, че делото за КТБ се базира на лъжесвидетелства и е колос на глинени крака. Въпросът е средство за злепоставяне и разбиване на съдби ли е сагата КТБ", попита риторично Люба Кулезич. "Всеки, който иска да провери автентичността на документа, може да се обърне към следствения отдел на Софийска градска прокуратура", обясни тя.

В публикувания от прокуратурата "Общ поглед върху модела КТБ" липсват именно имената на хората, получавали пари от Цветан Василев, за чиято екстрадиция от Сърбия, където се намира, българските власти удрят на камък. Единственото име, което фигурира там, е на Николай Бареков - днес евродепутат, преди време шеф на финансираната от Василев и КТБ TV7.

"Определени физически лица получават парични суми в брой по нареждане на самия обвиняем Василев – лица от политическия, икономическия, спортния, културния и научния спектър на обществения живот у нас", пише прокуратурата. Но не ги назовава.

Според обвинителите, за големите клиенти - държавни фирми, свидетелят Орлин Русев (изпълнителен директор на КТБ) знаел за практика да се плащат суми на ръка на хората, от които зависи тези държавни дружества да държат парите си в КТБ АД. Тези пари седят основно по разплащателни сметки, по които лихвите са ниски. Срещу това определени лица от държавата са получавали пари на ръка”. Русев твърди, че не е раздавал "стимулите", правел го еднолично Цветан Василев, който - пак еднолично, определял и преференциалната лихва за всяко "специално лице".


Но имената тепърва ще излизат.

Цацаров погва бентлита и скъпи имоти

Главният прокурор разпореди проверка на територията на цялата страна за произхода на средствата на лицата, придобили недвижими имоти на стойност над 500 000 лева, както и луксозни автомобили, съобщиха от прокуратурата.

Преди повече от 20 години, през март 1997 г., тогавашният вътрешен министър Богомил Бонев разпореди акция "Комар", при която се проверяваха автомобилите с цена над 100 000 германски марки.

През 2015 г. и 2016 г.  245 лица са придобили недвижими имоти на стойност от 500 000 до 800 000 лева, а 120 лица са се сдобили с за над 800 000 лева. На територията на страната се управляват  50 автомобила "Майбах", 193 автомобила  "Бентли", 31 автомобила  "Ламборджини", 68 автомобила "Ролс  Ройс" и 93 автомобила "Ферари".

До главния прокурор е постъпила информация от Централното управление на НАП за 365 физически лица, придобили през 2015 г. и 2016 г. недвижими имоти с цена над 500 000 лв.

Цацаров е бил сезиран и от ГД "Национална полиция" - МВР със справки за установени леки автомобили от марките "Ролс Ройс", "Ферари", "Ламборджини", "Майбах" и "Бентли"“, управлявани на територията на Република България от български граждани. В справките е посочено, че срещу част от физическите лица има заявителски материали в МВР за евентуални престъпления от общ характер, включително за извършени данъчни престъпления и измами.
Предоставената информация от НАП и ГДНП е преценена като повод за извършване на проверка, предвид наличие на данни за извършени данъчни престъпления (чл. 255 и сл. от НК) и пране на пари (чл. 253 от НК), поради което главният прокурор разпореди на прокуратурите предприемане на действия на територията на цялата страна.

По направлението "лица, управляващи луксозни автомобили"

Установено е, че у нас се притежават и управляват  50 автомобила "Майбах“, 193 автомобила  "Бентли“, 31 автомобила „Ламборджини“, 68 автомобила "Ролс Ройс" и 93 автомобила "Ферари“.

Възложено е на изпълнителния директор на Националната агенция за приходите извършване на данъчни проверки по предоставените от МВР данни, при които да се установят най-малко: датата на придобиване и стойността на МПС, като се изискат договор за покупка, фактура или митническа декларация (ЕАД), както и произхода на паричните средства за закупуването на МПС.

Указано е да се извърши анализ на получените доходи, с цел установяване наличието на средства за придобиването на автомобилите. При деклариране на заемни средства, ще се изследва произхода им, съответно декларирани ли са те по реда на чл. 50 от ЗДДФЛ (както от заемодателя, така и от заемополучателя). Дадени са указания да се анализира  доколко посочената цена на придобиване на МПС съответства на действителните пазарните цени към момента на сделката.
Ако бъде установено, че съответното МПС е управлявано от друго лице, различно от собственика, е разпоредено да се изиска информация за основанието за предоставянето на МПС, времето за предоставяне, както и наличието на насрещна престация.

По направлението "лица, придобили недвижими имоти на стойност над 500 000 лева"

Установено е, че в периода 2015 г. – 2016 г. в България общо 245 лица са придобили недвижими имоти на стойност от 500 000 до 800 000 лева, а 120 лица са придобили имоти на стойност над 800 000 лева.

Възложено е на изпълнителния директор на Националната агенция за приходите извършване на данъчни проверки на лицата, които през 2015 г. и 2016 г. са придобили имоти на стойност над 500 000 лева, включително и анализ на получените доходи, с цел установяване наличието на средства за придобиването на тези имоти.

Възложени са проверки на органите на МВР , в хода на които следва да се съберат данни за продавачите на имотите, кога и къде са извършени сделките, наличието на свързани лица, фирми и тяхната дейност, декларирани доходи, извършени разходи, банкови сметки, движението на проверяваните средства по банковите сметки и др.


След приключване на проверките по двете направления, ще бъде предоставена допълнителна информация за последващите действия от Прокуратурата на Република България.