събота, 2 юни 2018 г.

Зрелищен обир на инкасо в Рим с кола с българска регистрация


В Рим е в ход полицейска акция заради зрелищен обир тази сутрин. Бандити с българска кола нападнаха фургон с печалбата на супермаркет и задигнаха милион и половина евро, съобщава NOVA.

В 7 часа сутринта от кола "Фиат Добло" с български номер са излезли четири маскирани лица с полицейски жилетки и въоръжени с автомати и въздушни пушки. Единият от тях дори заплашил с бомба.

Нападателите обезоръжили тримата охранители на блиндирания фургон за превоз на пари и стойностни предмети. Фургонът паркирал, за да прибере седмичната печалба на супермаркет на оживената римска пътна артерия "Аурелия". Ударът е осъществен пред очите на десетки шофьори на други автомобили и хора наоколо. Те успели да избягат с парите в посока центъра на града без да стрелят и един път.

Полицията е по следите им, но все още не се знае каква е националността на обирджиите. Според свидетели нападателите говорели с неаполитански акцент. В търсенето са включени и хеликоптери.

От архива! Христо Ботев за Русия: Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да истрие от лицето на земята българските колонии...


“Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да истрие от лицето на земята българските колонии. Тя отне земите на колонистите, подложи ни със сичката своя неясна строгост и подлост под законът на „общата повинност” и, когато ние пожелахме да оставим пепелищата на ногайските татаре, които трудолюбивата българска ръка преобърна на рай, и да са върнем в своето старо отечество, испроводи няколко черни български души за да ни отвърнат от това намерение.

Но това, което не можиха да направат устата на продадените блюдолизци, направиха казаците със своите сулици и камшици и с копитата на своите коне, направи правителството със своите темници, със своят Сибир и със своите 25 по гърбът.

Вие няма да повярвате, ако ви кажа, че в едно село казаците извързаха сичките старци, мъже и ергене и, като ги испроводиха „куда Макар телят не голял”, не остави­ха не една жена необезчестена, ни една мома неразвалена и ни едно дете неизнасиловано. Тие испокрадоха имането и покъщнината на селяните, испоклаха им птиците и добитакът и сичкото това премина ненаказано от страната на правителството. На мяста даже и кръв са пролея!

Кажете ми после това не ще ли нашият народ да заеме мястото на евреите в Европа? Не е ли сичкото това знак, че тоя народ са смяташе и сега даже са смята за стока, с която секи има пра­во да са обърща както иска? На нашите викове за свобода, на нашите стремления за братство и за съединение със славянете и на нашите трудове за прехраната на тирането никой почти не обърща никакво внимание. –

Пъ­рвата рекрутация, която правителството прибърза да направи по колониите, има твърде печален исход. Пр­авителството натовари 1,000 души български момци в един твърде веран вапор и ги испроводи на Кавказ в такова зло време, щото от бурите вапорат потъна в Черното море и нашите отидоха да защищават от рибите своето ново отечество."

Христо Ботев
в. „Знаме”, г. I, Букурещ, 4 април 1875 г., бр. 13, с. 51

Валери Симеонов откри сезона на Слънчев бряг с проверка за шум! Видео

„Акция шум” за старт на сезона в Слънчев бряг – снощи вицепремиерът Валери Симеонов направи изненадваща проверка на работещите дискотеки в курорта.

В социалните мрежи се появиха видеоклипове от акцията.

Проверяващите открили, че в пет дискотеки в курорта музиката е по-силна от допустимото. Не били и шумоизолирани.

Акцията е била с превантивен характер и собствениците на заведенията са се разминали само с предупреждение.

ВИДЕО

На тази дата: 2 юни - Денят на Ботев

Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България се чества всяка година в деня на смъртта на Христо Ботев - 2 юни 1876 г.

През годините този ден на почит неколкократно е сменял името си. От 1953 до 1988 г. се е наричал  Ден на Ботев и на загиналите в борбата против турското робство, капитализма и фашизма и в Отечествената война. След това 1990 г. се преименува на Ден на Ботев и на загиналите за национално и социално освобождение на България. За кратко между 1991 и 1993 г. носи названието Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България.

Сегашното му последно име - Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България, е обявено с решение на Министерския съвет от 31 май 1993 г.
За първи път денят е бил отбелязан във Враца и Пловдив през 1884 г. Официално се чества от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола (Околчица) присъстват Ботеви четници. На 2 юни 1948 г. точно в 12 часа е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна.

Поклон!

Христо Ботев е роден в Калофер в семейството на даскал Ботьо Петков и Иванка Ботева. През 1863 година завършва калоферското училище, а след това заминава за Русия и се записва частен ученик във Втора Одеска гимназия, от която е изключен през 1865 година.
Известно време е учител в бесарабското село Задунаевка. През 1867 година се завръща в родния град, където започва да проповядва бунт срещу чорбаджии и турци, след което окончателно напуска Калофер и заминава да живее в Румъния.

През следващите години се мести от град на град, дори известно време живее заедно с Левски. Там започва активната му дейност като журналист и под негова редакция започва да излиза новият орган на революционната партия - в. "Знаме", а през 1875 година излиза съвместната му стихосбирка със Стефан Стамболов "Песни и стихотворения".

Междувременно продължава с активната си революционна дейност. След избухването на Априлското въстание през май 1876 година Ботев започва дейност за организиране на чета и става неин войвода. На 16 май с част от нея се качва на кораба „Радецки" и ден по-късно принуждават капитана да спре на българския бряг. От Козлодуй четата на Христо Ботев се отправя към Балкана, където води боеве с преследващите я османлии.

Последната битка на поета-революционер е на 2 юни 1876 година в подножието на връх Вола, където е улучен смъртоносно от куршум.И до днес не спират споровете дали е бил убит от турчин или е бил предаден от свои.

Вицове, юни 2018 г.

Лицето на жена, която е разбрала, че повече никога
няма да и се наложи да мие съдове.

Праведен начин на живот започваш да водиш тогава, когато за грешния вече нямаш нито сили нито пари!

***

Оптимист към песимиста:
- Ето, виж чашата е наполовина пълна.
- Искам да те видя в тайгата с наполовин сух кибрит, наполовин остър нож, наполовин заредено оръжие, а около теб наполовина сити мечки...

***

Вие сте около четиридесет? Искате всички да се възхищават на вашият младежки вид? Казвайте, че сте на шейсет.

***

За разлика от ПАПАТА, чистачката на летище София може да казва на 68 езика : "Къде стъпваш бе капут, не виждаш ли , че току що измих пода."

***

Чужденец изучаващ български пита свой колега Българин:
- Как е на български "синхрофазотрон?"
- Ко?
- Боже какъв прекрасен лаконичен език!

петък, 1 юни 2018 г.

Лъвове, тигри и ягуар избягаха от зоопарк в Германия


Два лъва, два тигъра и ягуар избягахаот от зоопарк в Люнебах, Германия. Това съобщи местната полиция, цитирана от Би Би Си.

Местните власти посъветваха гражданите да останат по домовете си. Животните са успели да напуснат клетките си, след наводнение през последната нощ.

Мечка, която също е избягала от зоопарка, е била простреляна.

"Човек от частния фонд на Путин се свърза с мен за убийството на Бабченко"


"Към мен се обърна стар мой познат, който сега живее в Москва, и в процеса на общуване с него стана ясно, че той се занимава във фонда на Путин с организацията на безредиците в Украйна. Този факт веднага бе съобщен на ръководството на контраразузнаването, затова считам, че работата е свършена от контраразузнаването, а не от ГРУ", разказа късно снощи в съда Борис Герман, арестуваният за участие в убийството на журналиста Аркадий Бабченко.

Както предава Нюз.ру той е заявил, че е работил за украйнското контраразузнаване. По неговите думи инсценировката на убийството на Бабченко била изцяло съгласувана с контраразузнаването и документирана.

"Името на моя познат е Вячеслав Пивоваркин. Той отговаря във фонда на Путин, в частния фонд, за организирането на терористични атаки и извършването на държавни военни преврати в различни страни, конкретно отговаря за цяла Украйна. Това е всичко", разказал Герман, пише Нюз.ру, като цитира "Украйнская правда".

Съдът в Киев прие искането на прокуратурата да бъде оставен в ареста за два месеца заподозреният Борис Герман, предаде Ройтерс.
Герман, който според ТАСС е съсобственик на украинско-немска оръжейна фирма, бе доведен в съда, където отрече да е имал някога намерение да убие Бабченко и посочи, че е действал в интересите на Украйна.

Бабченко оказа активно съдействие на украинските спецслужби, като инсценира собственото си убийство във вторник, а "възкръсна" на пресконференция на другия ден.

Прокурорите казаха, че разполагат с доказателства, че Герман е предал над 15 000 долара на човек, който да убие Бабченко. Един от адвокатите на обвиняемия каза, че той ще обжалва решенето за задържането си, съобщева БТА.

Украинските власти обвиняват Русия, че се опитва да дестабилизира Украйна чрез серия от поръчкови убийства. Кремъл нарече обвиненията за руска намеса "връх на цинизма", посочва Ройтерс.

Фотофакт: Розите са ни скъпи


Розовият килим пред НДК за 38000 лв. изтрая 3 дни! Розите са ни скъпи!

На тази дата: 1 юни 1913г. В 11.28 ч. Северна България е разтърсена от 7-ма степен по Рихтер

1913 г. в 11.28 ч. Северна България е разтърсена от силно земетресение. Денят е събота. Според сеизмолозите магнитутът на земетресението е около 7-ма степен по Рихтер. Дълбочината на огнището е около 10 км. Зоната на разрушение обхваща 1000 кв.км, а трусът е почувстван в цяла България.

Последиците са катастрофални. Във Велико Търново историческите църкви „Св. Св. Петър и Павел”, „Св. Четиридесет мъченици”, „Св. Димитър”, „Успение Богородично” са в развалини. В различна степен са повредени строените от Колю Фичето църкви „Св. Константин и Елена”, „Св. Никола”, „Св. Св. Кирил и Методий”, „Св. Спас”, а катедралният храм „Рождество Богородично” е напълно разрушен. Много от административните и жилищни сгради са необитаеми без да се извърши основен ремонт. Най-катастрофално е пострадала мъжката гимназия „Св. Кирил”, която е служила за лазарет и под руините и остават десетки войници, ранени в Балканските войни.

По данни от регистъра на актовете за смърт за 1913 г., броят на регистрираните загинали във Велико Търново на 1 юни в 11.30 ч. е 20 души и 1 починал в 14.00 ч. Броят на починалите по-късно и ранените не може да се установи. Месеци след земетресението е съставена техническа комисия, за да установи стойността на щетите от разрушените здания. Тя разпределя сградите в шест категории, в зависимост от степента на разрушенията, а общата стойност на щетите на сградния фонд е изчислена на 12 316 000 лв.

Не по-различно е положението и в епицентъра на земетресението Горна Оряховица. Според агентите на тогавашното застрахователно дружество „България” сградния фонд на града е унищожен 85%, в съседните Лясковец и Долна Оряховица пораженията са 55-60%. Под руините на разрушените сгради загиват 16 човека. Напълно са разрушени сградите на новия театър и казиното, хотел „Борис”, сградата на клона на БНБ, читалище „Напредък”, сградите на захарната фабрика и керамичната фабрика „Централа”. Църквите „Св. Троица”, „Св. Георги”, „Св. Богородица”, „Св. Атанасий” са напълно разрушени. В руини са и основното училище и Девическата гимназия в града.

Вицове, юни 2018 г.

Канадска мраморна лисица

Най-лошо е да чуеш "Опаа..!" от  татуист, сапьор и ... любовник...


***

Седя си в къщи, беля си яйце и си мисля за превратностите на живота.
Значи вчера това яйце е излязло от кокоши задник.
А утре ще излезе и от моя!

***

- Здравейте! Казвам се Димитър и откраднах пандата от зоопарка.
- Но тук е клубът на анонимните алкохолици.
- Да не мислите, че я откраднах трезвен?

***

Ако няма какво да правите, го правете на работата, за да не е безплатно.

***

Като деца ни учеха "Учи за да не работиш"... вярно било - който много е учил, сега е без работа!


четвъртък, 31 май 2018 г.

Десните: Оставка на Борисов! По-лошо от това да си васал е да си унизен васал


Извънпарламентарните десни реагираха остро на визитата на премиера Бойко Борисов в Москва, на която поднесе извинение на вожда в Кремъл Владимир Путин заради спрения газопровод Южен поток.

По повод посещението "Демократична България" разпространи позиция, наречена "По-лошо от това да си васал е да си унизен васал".

Според обединението на ДСБ и Да, България предсрочното сваляне от власт на Борисов през 2013 г. явно е оставило траен енергиен страх у премиера и управляващата и сега коалиция, на енергийно зависима България. Затова целта на сегашното посещение на Борисов бе да получи политическа подкрепа за оставане на власт, унижавайки и себе си, и България.

"Борисов трябва да подаде оставка. Той може да няма проблем с това да го унижават, но ние като европейски граждани няма да приемем това", категорични са десните.

Бойко Борисов съкрати визитата в Москва и се прибра


Посещението на премиера Бойко Борисов в Русия, което трябваше да продължи и днес, вече приключи.

След срещата си с президента Владимир Путин, колегата си Дмитрий Медведев и българската общност в Москва българският министър-председател е решил да намали визитата си, обявена първоначално за 30 и 31 май, и се прибра още снощи. Това съобщи бТВ.

Господи, как ми омръзна да умирам

© Reuters

Това написа в профила си във "Фейсбук" руският журналист Аркадий Бабченко, който вчера за удивление на колегите си, пристигнали на брифинг в Киев по повод "убийството" му предната вечер, се появи и разкри, че е участвал в инсценировка заедно с украинските спецслужби.

Целта била да се разкрие как руските спецслужби организират убийството на противници на Кремъл зад граница.

Фотофакт: Лев Толстой е можел да стане чудесен лекар

Това е чернова на писателя Лев Толстой.

На тази дата: 31 май 2003 г. Самолетът "Конкорд" извършва последният си полет

2003 г. самолетът на Еър Франс „Конкорд” извършва последния полет на този модел. Историята на „Конкорд” започва през ноември 1962 г. Тогава Франция и Великобритания сключват договор за съвместна разработка на свръхзвуков пътнически самолет. В цялостното проектиране и изработване на самолета участват около 300 френски и 250 английски фирми. Проектът струва около 3,5 млрд. долара.

По идея на Шарл дьо Гол самолетите носят името „Конкорд”. На 2 март 1969 г. самолетът извършва първия си пробен полет от Тулуза до Париж. На 25 юли 2000 г. „Конкорд” се разби край Париж на път за Ню Йорк и загинаха 109 души. Тогава всички полети на свръхзвуковите самолети бяха спрени до 7 ноември 2001 г., когато полетяха отново след доста технически подобрения.

През април 2003 г. „Еър франс” и „Бритиш еъруейз” решават да прекратят полетите с единствения свръхзвуков пътнически самолет. Френската компания спира трансатлантическите рейсове на конкордите още през май с.г. като основна причина за спирането на полетите тогава е изтъкнато сериозното влошаване на икономическите резултати.

За окончателното спиране на свръхзвуковите стрели сериозно повлиява и ударът върху имиджа им, който нанася катастрофата в Париж. Въпреки че трагедията е първа и единствена за почти 30 години експлоатация на свръхзвуковите машини, повечето богати пътници спряха да летят с тях.

Вицове, май 2018 г.


Нападателят на гръцкия футболен клуб "Олимпиакос" 
Емануел Еменике се разведе с Мис Нигерия'2013 и 
се ожени за Мис Нигерия'2014.
Повечето хора са зависими от секс, алкохол, цигари или наркотици. А аз тука от 22 бонбона насам си викам „Ей тоя е последен!”

***

Мъж се връща от командировка и казва на жена си, че е загубил сватбената си халка. Жената:
-Не мога да разбера, как успя да я загубиш?!
-Ти си виновна! Цяла година ти казвам, че джобът ми е скъсан!

***

Бе, всичко съм чувал, ама днес в аптеката една руса мацка като попита "А имате ли интимен гел със слънцезащитен фактор?" и това завинаги промени представата ми за "там, където слънце не огрява"...

***


Да предскажат времето, на синоптиците най-много помагат думите "...на места".


***

Пешеходците не бива да притичват на пешеходните пътеки, защото така възбуждат ловните инстинкти на шофьорите!

сряда, 30 май 2018 г.

Само питам!

ЗАКОН за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество:


Чл. 62. Лице, заемащо висша публична длъжност, няма право да дава съгласие или да използва служебното си положение за търговска реклама.

Какво правим сега? Това ще го прилагаме ли? Само питам

Бабченко е жив. "Убийството" било операция на службите в Киев


Журналистът Аркадий Бабченко, за когото снощи бе съобщено, че е бил убит в Киев, се оказа жив, съобщи Би Би Си.

Руският журналист, популярен критик на президента Владимир Путин, се появи на пресконференция, излъчвана на живо по украинската телевизия днес.
Ръководителят на украинските специални служби Василий Грицак заяви на пресконференцията, че инсценираното убийство е било операция за разкриване на руски агенти.

Съпругата на Бабченко по-рано през деня каза, че той е бил прострелян в гръб, докато напускал апарламента им в украинската столица. Самият журналист се извини на съпругата си - по думите му и тя не е знаела, че е жив.

Грицак съобщи, че организаторът на покушението е вербуван гражданин на Украйна с инициал Г. Той е обещал на изпълнителя - също украински гражданин, бивш участник в боеве в Донбас - 30 хиляди долара, от които 15 хиляди били предадени като аванс. Още 10 хиляди долара били платени на посредник.

"Демократична България" на изпращане: Борисов - васал на Путин


Представители на "Демократична България" организираха флашмоб за изпращането на премиера Бойко Борисов към летище София, откъдето той излетя за Москва. 

Днес в 14 часа в Кремъл е насрочена срещата му с президента на Русия Владимир Путин.

"Борисов - васал на Путин", пише на транспаранта, който бе опънат по парапета на "Цариградско шосе", над кръстовището към летището.

Демонстрантите са изчакали да премине кортежът на Борисов, показват разпространените от тях снимки.

Сред протестиращите е и съпредседателят на "Демократична България" и лидер на ДСБ Атанас Атанасов.

"Изпратихме Губернатора на Източните Балкани по живо - по здраво в Москва. Очаква се Путин да го покани в ложата за финала на световното по футбол!", написа Атанасов във фейсбук.

Република Северна Македония - последен вариант за името


"Република северна Македония" е най-вероятното име, за което са се разбрали Гърция и Македония.

Това съобщава македонската телевизия "Телма".

Планът се очаква да бъде одобрен от премиерите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас в телефонен разговор между двамата. След това двамата министър-председатели ще организират среща в Преспа, на която и официално ще представят Споразумението.

Дипломатическите източници твърдят пред "Телма", че през месец юни Република Македония ще получи дата за започване на преговори за членство в ЕС. Планът предвижда на 8 септември в Република Македония да се проведе и референдум за одобрение на новото име.

До вчера феновете на Антонина не бяха чували за Вапцаров, а тези, които са чели Вапцаров, не са подозирали за съществуването на Антонина. Днес медиите ги запознаха

Поп-фолкът посегна на литературната класика. Пионер се оказа певицата Антонина, която възпя стихове на поета Никола Вапцаров. 

Това предизвика скандал в социалните мрежи. Адвокати ще сезират Министерството на културата за нарушени авторски права.




Борисов в Москва за среща с Путин


Премиерът Бойко Борисов е на посещение в Москва днес и утре.  Той ще се срещне с президента Владимир Путин, съобщи правителствената пресслужба.

Двамата ще обсъдят по-нататъшното сътрудничество между България и Русия в областта на икономиката, енергетиката, туризма, както и актуални международни въпроси.

Борисов води в Москва вицепремиера Томислав Дончев, както и от изпълнителния директор на "Булгартрансгаз" ЕАД Владимир Малинов. В делегацията ще бъдат четирима министри- на финансите Владислав Горанов, на енергетиката Теменужка Петкова, на туризма Николина Ангелкова и на културата Боил Банов.

В руската столица премиерът ще проведе и среща с представители на българската общност.

Фотофакт: Беше ли по-добре по време на социализма?

Празните щандове през социализма бяха ежедневие.

Когато намерите МНОГО добре зареден магазин там има: 
два вида салам, луканката няма какво да я гледате (12-16 лв килото), един вид кисело мляко, един вид прясно мляко, 1 вид захар,  1 вид халва, 1 вид локум, 1 вид бира (с парцали), 1 вид лимонада (или оранжада, с парцали), 1 вид полусухо вино, 2 вида кашкавал, 1 вид нетраен колбас (Камчия или хамбургски), 1 вид кремвирши, обикновени бисквити, детски закуски, ориз, хляб.

Съвсем нормално е, за да откриете всички търсени стоки (от гореизброените), да се наложи да обиколите всички магазини в квартала, защото ту има нещо, ту изчезва. Магазините работят до 7 вечерта и в събота до обяд.

Много от мечтаните стоки се продават само в "Кореком " - магазини, където може да се пазарува с чужда валута. Дори нямаш право да видиш валутата в ръката си. Работил си в чужбина, превеждат ти парите по сметка в България (няма не искам), част от тях ти ги прехвърлят по официалния курс в лева (няма не искам), а част ти остават в долари. Като решиш да изтеглиш пари, получаваш хартийки, които се казват "бонове" и с тях можеш да пазаруваш шоколадови яйца, дънки и уиски от "Кореком".

Опашките бяха запазена марка на соца:
Чакаш за всичко, но за сметка на това дълго.



Автомобилите на соца

За коли е ставало дума неведнъж при безкрайните сравнения тогава и сега. Тогава се записваш на ред, плащаш 1500 лв. в ДСК и чакаш в да ти излезе реда в Мототехника. За „Лада” – от 8 до 15 години. За „Москвич” и „Трабант” – от 2 до 5-6 години (разликите в годините се дължаха на разпределение по окръзи и др.). Нова „Лада 1300″ струваше 6100 лв., „Лада 1500″ – 7300 лв., но поради дефицита на втора ръка двата модела струваха 8-10 хил. лева.

Като се роди дете или като влезе в техникума, дядото, родителите му правят вноска за кола. До сватбата може да му излезе редът. Вносът на коли на практика беше забранен от живковия режим още от 70-те години – с 200% мито върху цената на колата като нова – независимо на колко е години. И същевременно тогавашното Управление за безопасност и охрана доставяше на семейството на Живков и на висшата номенклатура вносни западни автомобили.

Велева вдигна високо летвата на подмазвачеството пред Бойко

Тъй като, Валерия Велева изтри бързо от сайта си (епицентър) блюдолизството към премиера Бойко решихме да го публикуваме. Ако сте пропуснали словесната "бибитка" вижте тук за посещението на Борисов при папата:


103 стъпала, които отделят от светския живот. Вървиш нагоре... Тишина. 13 тежки резбовани врати, след всяка от които салоните стават все по-пищни, но по-малки. Дузина дълги коридори и бляскави зали с изографисани стени и тавани, едни след други остават зад гърба.

Швейцарски гвардейци в синьо-оранжеви униформи на всеки ъгъл отдават почит. Шапки с червени пера... Доказателство за времето, което тук е спряло. Апостолическият дворец във Ватикана.Официалната резиденция на папата. 1400 стаи с обща площ от 55 000 кв. м.

Величието е грабващо.

Стъпките отекват по мраморния под...

Малка приемна и изведнъж се изправяш пред врата, тапицирана с бледозелена копринена дамаска. Странно невзрачна на общия пищен фон. Когато я отворят обаче, влизаш в огромна зала и изведнъж се изправяш пред бялата фигура на Светия отец.

Библиотеката за аудиенции – мястото, където главата на Римо-католическата църква приема държавници, политици, известни личности от цял свят.
Една велика мощ, събрана в тази зала, постлана с пъстър червен килим, с бели столове, наредени в две редици, с библиотека в дъното, а срещу нея – огромното бюро на папата.

Сядаш там и заставаш очи в очи със Светия отец. Всичко под погледа на Исус Христос от стената. Долу са останали ежедневието и суетата.

А погледът е фокусиран само в Него. В бялата фигура, която изпълва тази огромна зала. Искаш да хванеш всеки жест, всяка мимика на лицето, всеки звук. Тук се говори тихо, движенията са бавни, всеки поглед е знак.

За първи път влязох в тази зала през 2004-а - година преди да напусне този свят папа Йоан Павел Втори. Вече много болен и прегърбен папата излъчваше добротата и смирението пред Съдбата. Когато се наведох да докосна ръката му, вдигнах поглед и потънах в дълбоки сини очи, в които бяха събрани Мъката, Страданието и Примирението.

14 години по-късно отново съм в тази зала. Нищо не се е променило. Само папата е друг.

Франциск е висок, изправен, енергичен с ведро лице и усмихващи се очи. Излъчва спокойствие и увереност. И благост. За втори път приема Борисов. Премиерът е напрегнат, но сякаш между тях бариерите поне наполовина са свалени. Разговарят на четири очи близо 30 минути. Отвън служителите казват: „Това е необичайно, папата рядко говори с някого повече от 20 минути“. Но Борисов успява да му задържи интереса. Учудващо - със Западните Балкани. „Ти вярваш ли в това, което правиш за Западните Балкани“, скептично го попитал ребром папата. „Много! Ако имаме Вашия благослов за мир, Западните Балкани ще се оправят“, не отстъпвал от позицията си премиерът.

В началото на разговора папата изненадващо извадил „българска връзка“ в своя живот. И какво мислите че е? Киселото мляко! „Като бях малък баба ми купуваше от аптеката квас на прах и ми квасеше кисело мляко - българско кисело мляко“, разказал историята си Франциск. А, сега кажете, че Съдбата няма пръст в тази среща!

И Борисов бавно следва своята цел - кани папата да дойде в България. И за да е сигурен, че това ще стане, в неподражаемия си стил премиерът го моли да поеме обещание и пред журналистите.

Папата се навел, дръпнал едно чекмедже от бюрото, извадил листче и саморъчно написал: „България“, после добавил Румъния, защото вече е обещал на румънския премиер Виорика Дънчила да посети страната в началото на 2019-а. Борисов му предложил да избере и още една, трета балканска страна. Франциск старателно сложил листчето в джоба си. Това не успокоило Борисов. Минути по-късно пред медиите той не само повтори, но и потрети поканата си, на което папата, учуден от тази упоритост в преследване на целта, усмихвайки се, направо му рече: „Много сте твърдоглав!“

Но му даде и още една оценка: „Много сте се подготвил“, след като Борисов му разказа за ситуацията в региона, за живота тук, за уникалността на Лондонското четвероевангелие, копие от което му подари, за Свети Йоан Рилски, за Светите братя и тяхната азбука.

Наблюдавайки ги отстрани двамата изглеждаха като баща и син – видимо доволни един от друг, с някаква химия помежду им, с прямота.

Като ученик пред дъската Борисов искаше да си каже всичко бързо и достатъчно убедително, подчертано уважително - смирението и настойчивостта се редуваха в изказа му. Гонеше целта си – да ангажира папата по темата за Западните Балкани, за да се „поддържа световното внимание“. „Искаме просто да има мир на Балканите“, заяви Борисов и три пъти настоя пред Франциск“: „Молете се за България и за мир на Балканите!“

Взирах се в очите на папата. Грееха.

С мек, благ поглед – ту възторжен, ту снизходителен, ту учуден, ту разбиращ, ту любопитен. Цялата гама на положителната емоция мина през очите на Франциск за отредените минути на тази аудиенция... От спомена за българското кисело мляко, през делата на Ватикана и световните събития, до Западните Балкани. Странна смесица, която забъркаха двамата с премиера, основата на което може да бъде само едно – доверието.

Двудневното посещение на Борисов в Рим носеше премислена градация, беше добре подготвено с ясна цел и послания, които бяха постигнати. В първия ден - след 20 години на вражди общ поклон пред гроба на Свети Кирил в „Сан Клементе“. И прагматичната мотивация на Борисов за общо бъдеще – щом двата венеца на България и на Македония могат да стоят заедно под паметника на Светите братя Кирил и Методий и не си пречат, значи и двата народа могат да живеят заедно, без да си пречат.


Във втория ден дойде изненадващата покана папата да дойде у нас, добре подбраните подаръци, които включваха и разсад за 33 маслодайни рози от Казанлък. Всеки дар имаше послание – връзката с Бога, с историята, с природата. Разцъфнат ли казанлъшките рози в папската градина, дори и след нас, ще носят уханието на българската земя. А в очите на папата имаше искрица от български спомени... И благослов за България.


На тази дата: 30 май 1431 г. 19-годишната Жана д'Арк е изгорена на клада

1431 г. във френския град Руан 19-годишната Жана д'Арк е изгорена на клада. В случая църковният съд е само слуга на хората, управляващи Англия от името на 10-годишния крал Хенри VІ и които ползват услугите на църквата, за да се разправят със своите противници.

От „Осанна” до предателството на „благодарните” французи изминава само една година, още една я дели от „Изгорете я!”, а 25 години след нейната екзекуцията папа Каликст III я признава за невинна и я провъзгласява за мъченица. През 1909 г. тя е обявена за блажена, а през 1920 г. вече е светица.

Според много изследователи участта на Жана напомня Христос, като кръстът е заменен с жертвената клада.

По време на Стогодишната война, започнала през 1337 г., Англия завладява обширни територии в Северна Франция. За да подчинят напълно Франция, англичаните само трябва да обединят окупираните райони с отдавна контролираните Гиен и кралство Аквитания на юг.

Важен момент е, че десетина години преди това бургундският херцог Йоан Безстрашни сключва съюз с англичаните, скоро той става стопанин на Париж и започва да управлява от името на малоумния крал Шарл VI заедно със съпругата му Изабела Баварска.

Поделянето на Франция между англичаните и бургундите вече е въпрос на близко бъдеще. Тогава идва часът на Жана д’Арк.

Тя е родена в село Домреми на границата на областите Шампан и Лотарингия в бедното семейство на Жак д’Арк и Изабел Роме. На 13-годишна възраст тя за първи път чува гласовете на архангел Михаил, света Екатерина Александрийска и, както се счита, на Маргарита Антиохийска.

След известно време именно те й казали, че на нея е писано да свали обсадата на Орлеан, да върне дофина на трона и да изгони англичаните. Когато Жана става на 17 г., тя отива при капитана на град Вокулоьр Робер де Бодрикур и обявява своята мисия. След като е осмяна, се връща в селото си и след година опитва отново. Този път капитанът, поразен от нейната настойчивост, е по-внимателен, а когато Жана точно предсказва печалния за французите изход от т.нар. битка на херингите под стените на Орлеан, се съгласява да й даде хора, за да може да отиде при краля.

За 11 дни Жана преодолява разстояние през неприятелската бургундска територия между Домреми и замъка Шинон, и на 4 март 1429 г. влиза в резиденцията на дофина Шарл. Дофинът й устройва проверка, като поставя на трона друг човек, а самия той застава в тълпата от придворни. Жана издържа на изпитанието и го разпознава. Обявява, че е изпратена да освободи страната от английските господство и иска войска, за да свали обсадата на Орлеан.

В началото Шарл се колебае, но след като не открива нищо, което да опетни репутацията й, той решава да й даде войски и я назначава за главнокомандващ. Водещите френски военачалници Етиен де Виньол по прозвище Ла Гир, Потон де Сентрайл и граф Дюнуа, от последните сили на отбиващите английските атаки в Орлеан, са задължени да застанат под нейно командване.

След назначаването на Жана, за нея се изготвят специално дрехи, знаме и хоругви. Меч за нея е намерен в църквата Сент Картин де Фербоа, съгласно указанията на самата Жана. Според легендите този меч е принадлежал на Карл Мартел. След това тя тръгва за Блоа, сборният пункт за армията и вече начело на нея настъпва към Орлеан.

Новината за това, че армията е поведена от посланичка на Бог, предизвиква необичаен морален подем във войската. Загубилите надежда офицери и войници, покрусени от безкрайните поражения, се въодушевяват, обзети от храброст.

На 29 април Жана с неголям отряд прониква в Орлеан. На 4 май нейната армия удържа първата си победа, превземайки бастиона Сен Лу. Победите следват една след друга и през нощта на 7 срещу 8 май англичаните са принудени да свалят обсадата. Така задачата, която френските военачалници преди нея считат за неизпълнима, Жана решава за 4 дни.

След победата при Орлеан започват да наричат Жана „Орлеанската девственица“.

След редица победи тя повежда армията към Реймс, където на 17 юли с.г. коронова дофина Шарл за крал на Франция под името Шарл VII. Но размахът на народната война и огромната популярност на Жана д'Арк плашат краля и придворната аристокрация. Впоследствие тя е отстранена от ръководството на военните действия.

На 23 май 1430 г., по време на едно от излизанията на французите от обсадения от бургундите Компиен, отбраняващите се в крепостта от страх да не би враговете им да влязат вътре, вдигат подвижния мост и Жана попада в плен. Бургундите я предават на англичаните. Църковният съд в Руан я обвинява в ерес и на 30 май 1431 г. я изгаря на клада.

През 1456 г. във Франция е организиран нов процес, на който е реабилитирана. През 1920 г. е канонизирана от Католическата църква. Сега света Жана д'Арк е национална героиня на Франция и заедно със Св. Денис, Св. Мартин, Свети Луи IX и Св. Тереза Лисио е покровителка на Франция.

Вицове, май 2018 г.

Дойде време за лятото при баба

Гръцката салата, която стои 3 дни в хладилника, не се разваля, а става антична.

***

Ветеринар отива на лекар.
Лекарят:
- От какво се оплаквате?
Ветеринарят:
- Аааа, без такива... Така всеки може...

***

- В Саудитска Арабия създали комитет за защита правата на жените, а в него няма и една жена!
- Че то и в дружеството за защита на животните няма животни.

***

Тя се огледа в огледалото и разбра, че единственият начин да изглежда добре на плажа, е да измине тия 400 километра до морето пеша.

***

- Поомоооощ!!! Дочу се девичи вик, който постепенно преминаваше в женски.

вторник, 29 май 2018 г.

"Ако в училище се преподава носталгия по комунизма, скоро комунизмът ще почука на вратата"


"Отбраната на България като част от евроатлантическата не е задача, а оттам и отговорност само на Министерството на отбраната. Отбраната не е обикновен сектор. Отбраната би трявало да е дълг и чест на цялото общество и на държавата. Веднага да дам пример - Министерството на образованието е отговорно с учебните програми да подготвя зрелостниците за тази тяхна първа гражданска отговорност - какво да ценят и какво да пазят.

Ако в училище се преподава носталгия по комунизма, скоро комунизмът отново ще почука на вратата. Ако зрелостниците не знаят, че имат европейска идентичност - ще я загубят.

Ако преподаватели влизат в аудиторията на Военната академия с разказ за това как НАТО и ЕС ще се разпаднат - България няма да има нито един офицер. Ако европейските и атлантическите ценности нямат своите бранители, тази цивилизация и култура на демокрация и пазарна икономика просто няма да я има. И това трябва да е ясно на всички.

Тези неща се защитават. И се защитават на първо място от хора. А след това се защитават с техника, технология и въоръжение."

Така бившият премиер Иван Костов започна речта си по време на конференцията "Секторът на отбраната на Република България - мъчителен преход от посткомунистически към евроатлантически модел на развитие". Форумът бе организиран от Атлантическия съвет, Съюза на офицерите от резерва "Атлантик" и Центъра за изследване на националната сигурност и отбрана - БАН.

По думите на бившия премиер у нас преходът е мъчителен, защото не само този сектор, а и цялото българско общество, политическата прослойка и цели държавни институции не са направили своя окончателен избор между два съвсем различни свята - този на западната цивилизация, ЕС и НАТО и този на Москва.

"Тези два свята са в тежък конфликт, който ние се правим, че не забелязваме. Този конфликт е много тежък, свързан е с нарушаване на международното право, с окупиране на чужди територии. Той се изразява в една хибридна агресия, в т.ч. и срещу България. България обаче още не е избрала какво трябва да брани.

Секторът на отбраната не е тема на морал, права и свободи, не става за популизъм, не е туризъм, не е либертарианство. Това е най-суровата и тежка реалност. Там компромиси не могат да се правят. Затова отбраната е в днешното състояние, встрани от интересите на политиците, на хората", добави Костов.

По думите му от неясно отношение към отбраната страдат и други европейски страни, някои от които са с големи отбранителни способности.

"Не може Европа да стои под чадъра на САЩ и да не дава своето за колективната отбрана на НАТО. Ако не е Тръмп, то някой следващ президент на САЩ ще поиска изпълнение на ангажиментите и ще постави нещата на местата им", каза още бившият премиер.

Костов сподели, че провалите на конкретните проекти за превъоръжаване на армията - за закупуване на нов самолет и за нови кораби - се дължат най-вече на липса на способност за планиране, на възлагане и управление на сложни проекти, изискващи голям финансов ресурс. По думите му Министерството на отбраната е нереформирано, а военните проекти не са просто поредният търг, който да достави определена стока. Иван Костов отбеляза, че на управлението му липсват и капацитет, и стратегия за разумна и управляваема среда на инвестиция в сектора и припомни, че в историята на България досега превъоръжаване се е правило на база дългогодишни разчети, държавна инвестиция и кредитиране. Друга причина за провалите в управлението на големи проекти е корупцията, смята още бившият министър-председател.

Според него, ако има нещо особено важно, борбата с което да е задача и отговорност на Министерството на отбраната, това е битката с хибридната агресия. Защото, "когато хибридната война постигне своите цели, българското общество се разколебава в своите ценности и започва да вижда чужди ценности, на които започва да служи. Когато хората започват да споделят такива нагласи, се променя управлението, защото то прави това, което искат хората." За последното Костов си послужи с пример от историята - за падането на Константинопол, което се случва именно заради разколебаване на защитниците му.

"Пропагандната агресия не е шега, това е сред най-модерните средства днес да се разбиват възможностите за съпротива."

Според Костов тези цели не се крият, но реакцията от страна на НАТО и ЕС е позакъсняла и е дошла в момент, в който вече са били нанесени щети.

В подкрепа на тезата на Костов за хибридната агресия се изказа и бившият военен министър Бойко Ноев. Той заяви, че "хибридната война е едно много добро средство, тя пести от самолета и танка".

По-късно по време на дискусията Костов даде и друг пример как се обработва обществено мнение, когато става въпрос за сблъсъка между Запад и Москва. И примерът бе с медийните реакции на резултатите от разследването за сваления в Донбас малайзийски пътнически самолет. Международното разследване установи, че това е станало с руска ракета, доставена на територията на Украйна от Русия.

Той разказа как в международното изследване, зад което стоят именити международни прокурори и хора, заставащи с имената си, до момента е установена отговорността на Русия за случая и остава да бъдат разкрити само лицата, пряко замесени в атаката. "В България как се представят нещата – от еди-къде си твърдят, че това е работа на Русия, но от Москва казаха, че не са взети предвид техните данни. Може ли засегнатата страна да се оплаква, от другата страна стои международно разследване, хора с имената си, и това се представя като равностойни позиции. Фактически на това не е намерено решение и противодействие."

Един пропилян талант!


Хеттрик на Борисов направи Бистришките тигри шампиони при ветераните.

“Бистришките тигри” победиха бургаския Нефтохимик с 6:3 във финала, игран в Стара Загора на стадион “Трейс Арена”.


Премиерът реализира първия си гол в 47-ата минута след точно изпълнение на 11-метров наказателен удар. 

В 71-ата минута Борисов вкара гол с десния крак след силен изстрел под напречния стълб. Две минути по-късно той оформи своя хеттрик на опразнена врата след карамбол в наказателното поле на Нефтохимик.

На тази дата: 29 май 1989 г. В изявление по БНР и БНТ Тодор Живков призовава Турция да отвори границите си

"Голямата екскурзия" - така е известен процесът на масово изселване от лятото на 1989 г. на български граждани от турското малцинство в страната.
Засегнатите са около 360 000 души, които са принудени набързо да изоставят домовете си и да потърсят убежище в съседна Турция.

Причина за това събитие става изявление от 29 май 1989 г. на председателя на Държавния съвет Тодор Живков (фактически държавния глава в комунистическата държава). Изявлението е излъчено по БНР и БНТ, в което основното послание е Турция да отвори границата си за желаещите да се изселят български граждани, на които ще се даде тази възможност.
На 3 юни турската държава отваря границата си и това довежда до мащабна миграционна вълна през летните месеци на 1989 г.

Само няколко месеца по-късно, огромният поток от хора принуждава турската страна отново да затвори границата, в края на август същата година.
В официалната позиция на българските власти по отношение на масовото изселване на български турци и мюсюлмани се използва думата „екскурзия“, което провокира медиите с известна доза печална ирония да нарекат събитието „Голямата екскурзия“.

Предистория

Още самото начало насилственото преименуване предизвиква съпротивата на турското население, която на места прераства в открити демонстрации и бунтове. На 25 и 26 декември 1984 г. има демонстрации в селата Бенковски, Каялоба, Горски извор, Могиляне, Пресека и Добромирци, в резултат на които има и убити.  Има протести и на много други места в Източните Родопи, за потушаването на които е сформиран специален кризисен щаб. На 17, 18 и 19 януари 1985 г. са бунтовете в Ябланово край Котел. Михаил Иванов[8] посочва общо около 13-15 000 протестиращи в десетина села. Загиват 8 души (включително едно бебе), стотици са бити и задържани, а 517 човека са изпратени в лагера в Белене.

След 1985 г. съпротивата добива организирани форми. На 9 март 1985 г. на гара Буново от „протурски“ терористи е взривен вагонът за майки с деца на влака София-Бургас. При Атентата на гара Буново загиват 7 души - 3 деца и 4 жени, тежко ранени са 9 души (включително 2 деца). Във Варна през 1985 г. е образувана организацията „Турско национално-освободително движение в България“.

Втората отчетлива вълна от съпротивителни действия е в периода 1988-1989 г. През втората половина на 1988 г. несъгласни с Възродителния процес турци и помаци се присъединяват към Независимото дружество за защита на правата на човека. На 13 ноември 1988 г. е учредено Демократичната лига за защита на правата на човека в България с председател Мустафа Юмер и секретари Сабри Искендер и Али Орманлъ. През април 1989 г. в Джебел е основано “Дружество за подкрепа – Виена 89”.  Исканията на тези организации и техните членове за гарантиране на малцинствените права в България получават гласност основно чрез изявления в западни радиостанции като Свободна Европа, Дойче веле и Би Би Си.

Голямата екскурзия

След протестите, между юни и август 1989 г. започва кампания по прибързано изселване под натиск на около 1/3 от засегнатото население. Това са около 360 000 души, които са принудени да се изселят от родината си в Турция, а по-късно около 150-160 000 от тях се връщат обратно след падането на БКП от власт. Кампанията бива обяснена в медиите от комунистическата власт като „екскурзия“, което става повод събитето по-късно да придобие известност в обществото като Голямата екскурзия. Изселените разполагат с много малко време, в което да съберат личните си вещи, но не и да организират продажбата на имотите си. Много от тях остават и до днес в Турция, след като са преминали границата с каруци, които теглят сами. Повечето от имотите им са незаконно заграбени от държавата.

Втората вълна от съпротивата на турците в България срещу насилствената асимилация през 1988 и 1989 г. изиграва значителна роля за оформянето на открито гражданско противопоставяне на комунистическия режим в последните му години.

Вицове, май 2018 г.


„Корабът с алените платна“ повест- приказка, 
написана от Александър Грин.
Вече се разбра официално защо спряха бюлетина за нивото на река Дунав в сантиметри - защото това били лични данни на река Дунав!

***

- Ало, сладкарницата? Искам да поръчам торта за рождения ден на жена ми.
- Добре, с колко свещички да бъде?
- Как така с колко? 29, както винаги.

***

- Дъще, вече си голямо момиче, разрешавам ти да пушиш...
- Татее, отказах ги преди 2 години!

***

Малката черна маслина - отпорът на природата срещу пластмасовите вилици!

***

Стана топло и отворих прозореца. Веднага влетяха 200 мухи, 100 комара, 10 пчели, 5 оси и двама свидетели на Йехова...