събота, 18 април 2015 г.

Борисов цъфти в Банкя

„Магнолиите ми в къщата ми в Банкя. Любими са ми”, похвали се във Фейсбук Бойко Борисов.

Лукарски попари Бойко: България няма да произвежда цели автомобили

В обозримо бъдеще не се очертава в България да има завод за цялостно производство на
автомобили. Това заяви пред „Дарик“ министърът на икономиката Божидар Лукарски.

В началото на март премиерът Бойко Борисов изрази амбиция за подобен завод.

„Работим по тема един автомобилен завод, поне като начало, да дойде в България. Нямаме претенции, дали ще е БМВ, дали ще е „Мерцедес“, дали ще е „Порше“ , или „Фолксваген“… Важно е цялостен автомобил да може да се сглобява в България“, каза тогава министър-председателят.

Той уточни, че отчасти това е така, но не става дума за производство на цели автомобили.

„Нашият капацитет като работна ръка е свързан с това, че можем да произвеждаме компоненти за автомобили“, добави Лукарски.

Скопие стана побратим със София

Съветът на град Скопие единодушно е взел решение вчера за побратимяване със София, съобщиха македонски медии. Българската столица е 19-ят град, с който Скопие се побратимява.

Кметът на македонската столица Коце Траяновски приветства решението като подчерта, че то е взето след дългогодишно сътрудничество между София и Скопие. Според него този акт ще бъде добра основа за задълбочаване на сътрудничеството на икономическо равнище, за обмяна на опит, както и за сътрудничество в много съвместни проекти.

Решението за побратимяване приветства и посланикът на България в Македония Иван Петков. Той изрази надежда, че този акт ще направи още по-плодотворно отличното сътрудничество между двете столици.

Преди няколко месеца тръгна онлайн-петиция за кръщаване на улици в София и Скопие на имената на президентите Борис Трайковски и Желю Желев. Петицията е по инициатива на директора на Европейския съвет за външна политика в София Димитър Бечев и известния македонски журналист Борян Йовановски, който беше говорител на Трайковски.

Спрягани за шеф на БНБ от Милен Велчев до княз Кирил Преславски

Димитър Радев е разколебан дали да приеме предложението да стане управител на БНБ, пише „Банкер”. Политическите сили в парламента вече се оглеждат за други кандидатури за този пост, ако Радев реши да откаже.
Спрягали се имената на сегашния председател на управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете Радослав Миленков, на бившия финансов министър Милен Велчев и дори на княз Кирил Преславски. Той бе до баща си Симеон Сакскобургготски по време на възхода му на изборите през 2001-ва. Работил е в сферата на инвестиционното банкиране.

Преди време бе служител на "Лиймън Брадърс" - банката, която през 2008-а се сгромоляса с гръм и трасък и даде началото на глобалната финансова криза. Но както е тръгнало, нищо чудно в близките седмици да чуем, че сред кандидатурите е и друг от синовете на Симеон Сакскобургготски - княз Константин Асен Видински. И той има банкерска биография - работил е за банките "Ротшийлд" и "Барклейз".

Според някои депутатите, Димитър Радев не е отказал номинацията за управител на БНБ. Но е възникнал правен проблем. Не е ясно - ако сегашният управител подаде оставка през април или май, дали избраният на негово място човек ще бъде с нов шестгодишен мандат, или ще трябва да довършва мандата на Искров, който изтича на 10 ноември. И да се надява след това да бъде преизбран.

При такава несигурност едва ли ще се намери кандидат, който при сегашната финансова и политическа конюнктура в страната да се съгласи да заеме мястото на Искров само за няколко месеца. И да заложи на благоволението на парламентарните партии, че след това отново ще гласуват за него.

При това положение най-вероятно е изборът за гуверньор да бъде отложен за началото на юли. А избраният от Народното събрание заместник на Искров да встъпи в длъжност през ноември. Тогава ще бъде избран и подуправител, отговарящ за управление "Емисионно", защото мандатът на Калин Христов също изтича. Това обаче не пречи той да бъде номиниран и да се гласува отново той да заеме този пост.

Новият управител ще трябва да посочи и кандидат за вакантното място на подуправител, отговарящ за "Банков надзор". И по този въпрос спекулациите ще са много, тъй като до този момент за него също няма безспорна кандидатура. Най-малкото защото новият управител, който и да е той, трябва да си каже тежката дума за главния банков надзорник. Все пак само гуверньорът има право да предлага на Народното събрание човек за този пост.

При подбора на кадър за тази позиция може да възникне и друг проблем, отново политически. Не е тайна, че депутатите са замислили да правят законови промени, засягащи отговорностите в УС на БНБ като цяло и в структурата и във функциите на управление "Банков надзор" в частност. Без да е ясно какви ще са тези промени, приемането на поста на подуправител, отговорен за надзора, ще е доста рисково начинание за всеки, който реши да се натовари с този ангажимент.

Полицията в Брюксел преследва три зебри

Центърът на Брюксел бе обсаден от полиция заради три зебри, които избягаха от местна
ферма, съобщи "Гардиън".

В операция "Зебра" се включиха пет полицейски коли и около 20 служители на реда.

Животните бяха заловени, докато се разхождаха необезпокоявани по централните улици. Междувременно по местните радиа предупреждаваха жителите на белгийската столица да внимават, тъй като три зебри се разхождат в града.

Истории за невероятни съвпадения!

Жена видял мъжа си с любовница на онлайн карта

В Русия Yandex Maps е нещо като Google Maps. Марина Войнова от град Перм разглеждала карта, търсейки инструкции за адрес, когато видяла съпруга си да се прегръща с друга жена. „Когато Саша се върна,“ казва тя, „го помолих да намери адреса на картата. Когато той видя снимката, почервеня и си призна.“




Женена двойка, които се оказват на една и съща снимка 15 години преди да се срещнат

Преди 30 години Алекс и Дона Вуцинас живели в различни държави. Оказва се, обаче, че като деца, двамата са попаднали заедно на една снимка в Дисниленд. Докато Дона се снима с приказен герой, бащата на Алекс го разхожда в количка и те попадат на снимката. Двамата открили любопитния факт 1 седмица преди сватбата си. Всички разглеждали семейни снимки и майката на Алекс разпознала съпруга си и сина си на снимката на Дона.








Осиновеният син, който се оказа колега с биологичната си майка

Стив Флейг, шофьор на камион за доставки, с години търсил истинската си майка. Най-накрая я намерил – и се оказало, че тя е касиерката в магазина, където той работи. Кристин Талади казва, че когато го е родила не била омъжена и взела трудното решения да го даде за осиновяване. Той я търсел от години и един ден установил, че е изписвал името и погрешно. Той най-накрая открил името и адреса й. Оказало се, че майка му живее много близо до магазина. Когато казал това на шефа си, той го попитал „Имаш предвид Крис Талади, която работи на касата ли?“

Жената, която изгубила сватбената си халка и после я намери в морков от градината си

През 1995 година Лена Палсън изгубила халката си. Тя я оставила за малко на кухненския плот и повече не я видяла, въпреки че преровила цялата кухня. 16 години по-късно, докато вадила моркови от градината, тя видяла нещо странно около последния, който извадила – халката й!

Американско семейство откри своя снимка на чешка реклама

Приятел на семейство от Мисури бил на посещение в Прага и докато пътувал по магистрала видял рекламен билборд с тяхна снимка. Той снимал билборда и им изпратил снимката. Оказало, се че тя рекламира магазин, чийто шеф я е свалил от интернет, без да знае, че това е реално семейство. Той им се извинил и им изпратил бутилка вино.


На тази дата: 18.4.1956 г. Принцът на Монако Рение се жени за кинозвездата Грейс Кели!

1956 г. принцът на Монако Рение III се жени за американската актриса Грейс Кели.
Гражданската церемония се провежда в тронната зала на двореца в Монако. Присъстват 80 гости и за да получат право да стиснат ръката на новата принцеса, те приемат монакско гражданство.

На следващия ден е венчавката в църквата „Сен Никола”. Архиепископът на княжеството води ритуала в присъствието на 600 гости. Още 30 милиона наблюдават церемонията, излъчвана пряко по Евровизия.

Любопитен факт е, че преди да влезе в аристократичната фамилия Грималди, Грейс Кели си прави тест за фертилност - процедурата е задължителна, за да са сигурни в княжеството, че новата принцеса ще осигури наследник. Друга „техническа” необходимост е предбрачното споразумение - актрисата декларира, че в случай на развод ще преотстъпи всичките права на децата си.

Принцесата никога не се връща в киното, освен като зрител. Приема най-великата роля - да бъде майка и дарява съпруга си с три деца - Албер, Каролина и Стефани.

Кинозвездата става принцеса

Когато се омъжва за принц Рение през 1956 г., тя е на път да стане най-голямата холивудска звезда. Въпреки това избира да сложи край на кариерата си, за да се посвети на съпруга си и семейството, което създават. Тя достойно приема през целия си живот това решение. Въпреки това на 40-ия си рожден ден признава пред един журналист: “…Едно от малкото ми съжаления е, че нямах възможността да се развия като актриса.

Напуснах тази професия преди да успея…”През 1962 г., т.е. шест години след сватбата, Хичкок смята, че е време да предложи главната женска роля в новия си филм “Марни” на любимата си актриса, която вече е принцеса на Монако. Първоначално Грейс приема предложението, но скоро след това отказва, за което е изписано много мастило. Дали е отказала под натиска на съпруга си? Не се ли чувства вече способна да играе?

 Много по-късно тя ще довери на приятелката си Жаклин Монсини: “Аз реших да не го правя”.Две други предложения да играе в театъра също остават неосъществени: да играе в пиесата на Хенрик Ибсен “Хеда Габлер”, както и в една от най-хубавите пиеси на чичо си, Джордж Кели, Behold the Bridgeroom.

С чувство за хумор Грейс прикрива съжалението си, че повече не може да играе: “Запазих несесера си с гримове, същия, с който не се разделям от времето на Американската академия за драматично изкуство. Заровен е в един шкаф, без съмнение под дебел слой прах. Може би един ден ще го извадя… или може би не”.

Вицове, април 2015 г.

Випуск 1895 г.

СмЕх


Еднo червейче пита майка си:
-Мамо, къде е тати?
-За риба, моето момче.

***

- Вие и друг път сте посещавали нашия бръснарски салон?
- О, нееееееееее, тези белези са ми от войната!

***

Любимият спорт на безработните от гетата - баскетбола.
На бачкаторите от крайните квартали - футбола.
На средното ниво мениджъри - тениса.
А най-големите клечки играят голф.
Извод - колкото ти е по-голям портфейла, толкова по-малки са ти топките…

***

Има хора, които са много добри в една област, но никакви ги няма в друга. Малко сме тези, които сме еднакво зле във всичко...

***

- Обичам боулинга! Това е единственото място където може да си пиеш бирата, и при това да си мислиш, че се занимаваш със спорт.


петък, 17 април 2015 г.

Петьо, чакаме дописката от Лувъра! Наздраве и Бон Воаяж

От няколко дни чакам дописката от Лувъра на Петьо Блъсков и все я няма. Откакто разбрах, че с държавни пари са си правили воаяж до Париж майсторите на перото Блъсков, Патрашкова, Валентина Гочева, Валерия Велева и още много други, тръпна в очакване на творенията им. Искам да прочета за какви дописки уж бедна България плаща хотели, самолетни билети, че и по 35 евро на ден. Ще изчакам още няколко дни Петьо да изтрезнее от парижките локали пък дано се отчете с няколко реда.

Спирам да питам, защото министър Рашидов ни се скара:

"Това ли е проблемът на нашата родина – кой и колко пари получава. Как може да се занимаваме с това в такъв момент. Всички журналисти, които съм акредитирал - аз уважавам българските журналисти - имат право на самолетен билет, средства за хотелски разходи и 35 евро дневни – така обезпечава законът за командировките. Всичко им е обезпечено на моите приятели-колеги.... Аз съм ги повикал не да ми създават скандали."
Това каза вчера Вежди Рашидов.

Ами това е проблемът скъпи ми министре! Проблемът е, че с нашите пари плащате алкохолните турове на Блъсков и компания.

Наздраве Петьо и Бон Воаяж!

P.S.  Чакам дописките!

Поздрав за компанията


Убиват неудобните журналисти в Украйна по списък в интернет

Зачестилите убийства в Украйна могат да бъдат свързани със списък, публикуван в сайта „Миротворец”, съобщава сайтът LifeNews.ru. До този извод са стигнали неправителствени организации. Няколко дни преди убийството на журналиста Олес Бузин и на политика Олег Калашников техните адреси за връзка са били поместени в този сайт.
Вече стана ясно, че Калашников е възприемал като заплаха за публикуването на данните си в интернет портала, който поставял директната задача да бъдат ликвидирани хората, които не желаят да се примирят с официалната власт в Украйна. Политикът е споделял опасенията си със свои приятели. Но, както разказва активистът на „Антимайдан” и сподвижник на Калашников Максим Равреба, подкрепата на близките му приятели му е помогнала да не полудее и да възприеме заплахата като глупава шега.

„Преди смъртта си Олег Калашников ми написа съобщение във Фейсбук, че го грози смърт. И ми изпрати линк към сайта „Миротворец”. Там бяха личните му данни – адресът и телефонният му номер. В отговор аз му изпратих моите лични данни, двамата се посмяхме, а на другия ден Олег Калашников беше убит”, спомня си Максим.

Информацията за опозиционния журналист Олес Бузина – телефонният му номер, домашният му адрес и негови снимки, също са били публикувани в сайта „Миротворец”. Между другото, както и данни за много други политици, журналисти и общественици. В портала, който преди една година беше представен в Украйна, има огромна база данни за 20 000 души. Няколко души от този списък вече са мъртви.
Активистката на „Антимайдан” Оксана Шкода попаднала в черния списък през август миналата година, но отдавна не живее на официалния си адрес. Тя признава, че доскоро посетителите на портала са се ограничавали само с хулигански нападки по адрес на изпадналите в немилост общественици и журналисти, но й било трудно да си представи, че ще се стигне до убийство.

„Те направиха сайта с цел колкото се може повече хора да видят онези, които не са патриоти на Украйна. А освен това и да сплашат хората. Обаждат се на тези телефони и звънят на вратите им”, разказва момичето.

Всеки потребител може да види списъка в сайта. А освен това всички желаещи могат да съобщят на администраторите му за човек, когото смятат за предател на официалната власт. Доносите се приемат на 40 езика, освен изпратените от домейна RU. Организаторите на „Миротворец” съобщават в Туитър, че си сътрудничат с органите на реда. А те не крият връзките си с тях, тъй като съветника вътрешния министър на Украйна Антон Герашченко също свърза смъртта на политика и журналиста с тяхната професионална дейност.

На сайта „Миротворец” има информация и за руски политици и дори за журналисти от LifeNews. Към един от акаунтите наказващите от интернет са прикачили и цялата информация за семействата на жертвите, други имат само снимки или линкове към профилите им в социалната мрежа.

„Миротворец” увеличава популярността си в Украйна и вече 16 хиляди души са се сдобили с мобилното му приложение за смартфон. Администраторите му предлагат с него да бъдат проверявани дори годеницата или годеника преди сватбата, та сетне „да не си скубят косите”.

Членът на партията на регионите и бивш съратник на Виктор Янукович – Олег Калашников, беше застрелян пред дома си в Киев на 15 април. Неговите приятели са сигурни, че убийството на политика не е било случайно и се вписва в поредицата от други загадъчни смърти на противници на новата власт в Украйна.

Известният опозиционен журналист Олес Бузин беше застрелян през деня в Киев до дома си на ул. „Дегтяревска”. Двамата убийци са застреляли жертвата с пистолет, а след това единият от тях е извършил и контролен изстрел в главата.

Малко преди смъртта си Олес Бузин разказвал, че му е бил оказван натиск като отговорен редактор на вестник „Сегодня”. Преди да се сблъска с убийциите си, Бузин е получил заплахи, а украинските националисти са заявили в социалните мрежи, че ще го преследват.
По време на пряката линия на 16 април президентът Путин нарече убийството на журналиста политическо.

Връщат младежи от чужбина с песни на Веско Маринов

Служители от Агенцията по инвестициите и Агенцията по заетостта изпълняват подплатена с пари от Европа идея – да връщат български студенти, учещи в чужбина. Каква е картинката от разследване на Нова телевизия – 175 хил. лева бюджет за изпълнение на идеята. Проведени са срещи в 13 държави, предимно в големи столици. Всяко гостуване на чиновниците струва 13 хил. лева, като пътуват предимно началници и дори народен представител от предишния парламент, а не редови служители на агенциите, които работят на терен.

На въпросните срещи средно са присъствали по 60 студенти – общо около 750 души. За да се стимулират младите хора да се върнат в родината, презентациите били „подсладени” с пейзажи от България, с музикално оформление на Емил Димитров и Веселин Маринов. Агенцията по заетостта оставяла имейл, на който да се пращат автобиографии на студенти. Оттам насетне има пренасочване към работодатели.

Какъв е резултатът – според Агенцията по заетостта имало 48 фирми, които предлагали на студенти от чужбина работа. Получени са 223 автобиографии. Колко такива студенти обаче са се върнали – от Агенцията по заетостта казват, че не е тяхна работа да броят, защото след като съдействали за контакт между студент и работодател, вече са изпълнили задълженията си. От Агенцията по инвестициите са малко по-конкретни – десет студенти. Това обаче било процес, не можело да се очаква да се връщат хора, които още учат – първо трябвало да си завършат образованието.

Студенти споделят, че фирмите, които са на първа линия като работодатели, са предимно от IT сектора, а това ограничава възможностите. Чиновниците обаче определят кампанията за успешна.Кампанията по връщане на студентите е почнала още в началото на миналата година, по времето на кабинета „Орешарски”. Сега вече има смяна на ръководства и в Агенцията по заетостта, и в тази по инвестициите. И се правят проверки какво са вършели предишните ръководства.

Едуард Сноудън дал на Китай Велико кибероръдие

През последните няколко седмици Пекин е вкарало в сила нова, офанзивна технология,
наречена "Великото оръдие", съобщи в. "Уолстрийт джърнъл". Добрата новина е, че новото оръдие стреля само в интернет. То е кибероръжие, което поразява сървърите на различни сайтове, които режимът в Китай недолюбва.

"Великото оръдие" не е официално име, а е базирано на "Великата огнена стена". The Great Firewall е комплектът от инструменти, чрез които Китай блокира нежеланите сайтове за своите граждани. Но за разлика от "Стената", която китайци с лекота заобикалят от години, "Оръдието" не е нещо, което просто можеш да игнорираш.

Според доклад на Университета в Торонто, "Великото оръдие" е подобно на Quantum - оръжие на американската Агенция за национална сигурност (АНС). Едуард Сноудън, бивш системен администратор за организацията, разкри съществуването на Quantum за първи път през 2013 г., когато избяга в Хонконг. Според "Уолстрийт джърнъл" китайците са създали своето "Оръдие" именно на базата на информация за Quantum, която Сноудън им е разкрил, докато е бил в Хонконг. Изданието не обяснява защо той тогава не остава в спе;циалния китайски административен район, а в крайна сметка бяга в Москва, където е и днес.

Как работи "Великото оръдие"? То имитира популярната DoS (Denial of Service) атака, която натоварва даден сървър с твърде много заявки, докато той не може да ги понесе. Разликата е, че "Оръдието" всъщност пренасочва истински потребители към избрания сайт

Едуард Сноудън саботира възможностите за разузнаване на САЩ и техните съюзници, а сега научаваме, че може да даде на китайския режим оръжие за разпространение на интернет цензура в цялата планета. Защитната стена Great - неофициалното име на пакет от инструменти за блокиране, спира китайски граждани от достъп до външна информация. През последните няколко седмици Пекин разположи нов комплект от възмоности, наречен Great оръдия.

Но това не е "върхът на сладоледа". "Великото оръдие" може и да вкарва зловреден код във всеки компютър, позволявайки Пекин да шпионира потребителите, да поврежда системи и да причинява всякакъв хаос. Китайските хакери били насочени към политическите врагове, като тибетското правителство в изгнание, и конкуренцията - западните компании като Google и Apple.

В. "Саут Чайна морнинг пост" пише, че "Великото оръдие" се разработва от близо година. Това е изключително бърза работа за подобен проект, твърдят специалисти. WSJ отбелязват, че това съвпада времево с посещението на Сноудън. Във всеки случай, ако наистина е базирано на друга технология, този срок за разработка става по-реален.

Специалисти твърдят, че едно от евентуалните решения е да се блокира достъпът на Китай до световната мрежа. Досега подобна мярка не беше допустима, с надеждата, че по-амбицираните китайци ще се информират от свободния Интернет и няма да са подложени само на пропаганда. Когато Китай обаче има и "Оръдие", правилата се променят.

Ето списъка с журналисти командировани от държавата за изложбата в Лувъра!

Вежди Рашидов  е завел в Париж една тумба журналисти от частни медии на разноски на държавата. Това се прави, за могат да отразят подобаващо как Борисов и Рашидов покоряват Париж и прославят България.

На фона на мълчанието на френските медии за изложбата и срещите на Борисов с френски президенти (настоящ и бивш), българските телевизии обилно представиха откриването на изложбата с тракийски артефакти в Лувъра като грандиозно световно събитие.

Това е така, защото примерно от БНТ, Нова ТВ и бТВ в “делегацията” журналисти са включени общо по няколко души, начело с началниците им.

“Всички журналисти, които съм акредитирал - аз уважавам българските журналисти - имат право на самолетен билет, средства за хотелски разходи и 35 евро дневни – така обезпечава законът за командировките. Всичко им е обезпечено на моите приятели-колеги”, казва в интервю вчера Вежди Рашидов.

Няма практика по света министър да командирова частни медии и журналисти. Преценка на медиите е дали ще отразят едно събитие, организирано от министър. Но, за да е сигурен в отразяването, министърът ги кани и им плаща - и път, и хотел, че и дневни.

Списъкът е на френски, така, както е разпратен с програмата от организаторите на изложбата в Париж.

Странно е и присъствието на видния протестър Найо Тицин в командированите от Би Ти Ви.
Още там са Петьо Блъсков (чакам да видя дописката му от Лувъра), Силвия Зурлева, Вяра Анкова, Валентина Гочева, Валерия Велева, Кристина Патрашкова и много други:

Les équipes de télévisions :

NOVA TV 

M. Zhivko Konstantinov

M. Milen Tzankov

Mme Silva Zourleva

MmeTatyana DIMITROVA

BNT Télévision National Bulgare

Mme Petya Tetevenska

M. Nedialko Danov
Mme Viara Ankova

Mme Irina Tzoneva

M. Ilia Ivanov

BTV 

Mme  Dessislava Mintcheva

M. Nayo Titzin

M. Pavel Stantchev

TV Evropa

Mme Ani Baldzhian

M. Emil Berkovski

Radios:

BNR  Radio National Bulgare – Mme. Julia Taleva

BTA Agence télégraphique bulgare – M. Maxim Mintchev

BTA  Agence télégraphique bulgare – M. Nicolay Jeliazkov

Radio Bulgaria – Mme Maria Dimitrova-Pichot

Journaux :

24 Heures (quotidien) – Mme Maria Neznakomova et Mme Valentina Gotcheva

Trud (quotidien)  – M. Petio Blaskov et Mme Violeta Tzvetkova

Pressa (quotidien) – Mme Valeria Veleva

Standart (quotidien) – Mme Albena Atanassova

Telegraph (quotidien) – Mme Lora Rizova

Ploshtad Slaveikov (hebdo) – Mme Diliana Dimitrova

Galerie (hebdo) – Mme Kristina Patrashkova

Glassove (hebdo) – Mme Liana Pandelieva

+ Journaliste site culture Pl. Slaveykov Delyana DIMTROVA

На тази дата: 17.4.1961 г. ЦРУ прави неуспешнен опит за сваляне на Фидел Кастро в Залива на прасетата! Видео

1961 г.  ЦРУ прави неуспешен опит да свали режима на Фидел Кастро. Операцията в Залива на прасетата е опит за десант с помощта на кубински имигранти, организиран от американското правителство с цел сваляне на Кастро от власт.

Името на операцията идва от Залива на прасетата, разположен в югозападната част на Куба.

Операцията започва през април 1961 г., само три месеца след като Джон Кенеди става президент на САЩ. Кубинските имигранти са подготвяни дълго време в центровете на ЦРУ и са екипирани с оръжие от американската армия. Конфликтът завършва с пълен разгром на подкрепяните от САЩ сили и Кенеди трябва да плати 62 млн. долара, за да откупи пленниците. Операцията от кубинска страна води Че Гевара.

През 1960 година, президентът на САЩ – Дуайът Айзенхауер одобрява провеждането на тайна военна операция срещу правителството на Фидел Кастро в Куба, дошло на власт с метеж и последвало всеобщо народно въстание.

За тази цел, ЦРУ е организирало, снабдило с оръжие и боеприпаси и съответно тренирало в базите си стотици кубински емигранти, изявили желание да се върнат и да воюват срещу комунистическото правителството.

Така е била сформирана “Бригада 2506″, на която е била отредена водещата цел в цялата операция. Предвидено е било новосформираното опълчение да атакува югозападната част на Куба, наречена Плайя-Хирон (“Playa Girón”).

На 15 април 1961 година, едва три месеца след встъпването в длъжност на новоизбрания американски президент Джон Кенеди, осем американски бомбардировача “Douglas A-26″ нанасят бомбени удари по три от летищата на островите Куба с цел да унищожат наличната авиация. Само че, от 24 самолета от кубинското ВВС са били засегнати два. По неизвестен за ЦРУ начин, кубинците са били отрано предупредени за нападението и островните военни власти са разместили под открито небе само неизправните летателни машини  и специално създадени за целта макети. Американското разузнаване не е знаело за този факт, а и първоначалните планове и очаквания са били светкавично да се ликвидират и изведат от строя всичките видими на пистите самолети.
Опълченците на кубинската армия на Фидел

Около полунощ на 17 април, над Залива на Прасетата започва хвърлянето на десантните части на участниците в операцията. Самолетите на кубинските ВВС нанасят няколко удара по мястото на кацане на доброволците.

Също така, биват уцелени и потопени четири американски транспортни лодки, в това число и най-голямата – “Хюстън”, на която се е намирал пехотния батальон “Рио-Ескондидо”. “Хюстън” е превовал огромна част от необходимите за операцията боеприпаси и тежко въоръжение.

Към средата на деня, кубинската армия на Фидел успява да изолира и спре настъплението. Разкъсано е и предвижването на наемниците от САЩ във всички направления на острова. В крайна сметка, доброволците емигранти, завърнали се да освободят страната си от комунистическия режим, са окончателно изтласкани към крайбрежията в района на Плайя-Хирон (“Playa Girón”).

Сутринта на 19-ти април, след 30-минутен артилерийски обстрел, кубинските войски водени от Фидел, преминават в окончателно си настъпление и успяват да сломят противодействието на противника, който в крайна сметка се предава и хвърля оръжието.

В хода на конфликта, военните загуби на Куба са 176 убити и повече от 500 ранени, а от кубинско-американска страна в “Бригада 2506″ – 118 убити и 360 ранени.

ВИДЕО 
Залива на прасетата - документален филм

Вицове, април 2015 г.

Китай не спира да учудва...

СмЕх


От стая с 20 компютъра трябвало да се откраднат всички компютри за 5 мин.Състезавали сe петима цигани от САЩ, петима цигани от Италия и 5 от България.
Първо влезли тези от САЩ – за 5 минути успели да откраднат само 14 компютъра.
Италианските циган откраднали 10 компютъра за 5 мин. А когато влезли тези от България, на 4- ата минута сe чул глас: - Сали, да открадна ли и тапетите?

***

Когато се скараме вкъщи и почнем да си играем на мълчанка, отивам право в кухнята и затягам капачките на бурканите. После затягам крановете на чешмите. После чакам тя първа да проговори.

***

Един уролог казва на друг:
- Бях на екскурзия в Брюксел. Видях статуята "Пикаещото момче". Не ми хареса, лицето някакво измъчено, а струята слаба.
- А ти какво искаш? Толкова години без движение, голо на улицата. Мисля, че всичко е ясно - хроничен простатит.

***

Тя никога не спеше с мъж на първа среща. Но този път не издържа и заспа.

***

- Жена, защо не си ми изгладила костюма?
- Но аз го изгладих!
- Не е вярно! Заплатата ми стои непокътната в джоба.


четвъртък, 16 април 2015 г.

Съседски дуел за суджук! Видео

Дуел с пръчки за суджук стана хит в сайтовете за видеосподеляне. Действието се развива в блок в оживен квартал на Велико Търново.
На видеото се вижда как на северната стена на блока мъж, показал се от прозореца на втория етаж, посяга с пръчка към прозореца на комшията си отгоре. Там са окачени два реда суджуци. Енергичният мъж от втория етаж се е изправил в цял ръст на перваза на прозореца, а съседът му отгоре се опитва да го отблъсне с пръчка и с увещания. Любопитна съседка гледа сеира отстрани.

„Вие как бихте реагирали отгоре да ви капе мазнина, чубрица, червен пипер и вие да не можете да си отворите прозореца да проветрите? Мирише вътре на саламджийница”, каза пред bTV съседът от втория етаж Любомир Донков.

„Това е пастърма от сърца, защото са най-евтини”, обясни и Димчо Димчев от третия етаж, собственик на скандалното мезе. По думите му, Любомир постоянно създавал проблеми, плашел го, че ще дебне и през нощта. Затова и Димчо решил да прибере мезето на сигурно. Сега той обмисля да сложи суджука да се суши на южната тераса.

ВИДЕО

7 съдии си направиха отвод по делото на Ченалова!

7 съдии от Софийския градски съд са си направили отвод по делото за мярката за неотклонение на съдия Румяна Ченалова, която бе задържана във вторник вечерта. Делото е разпределено на 5-ти състав с председател Веселина Ставрева. В момента тя чете материалите.

Очаква се заседанието да започне всеки момент.

Румяна Ченалова бе докарана преди няколко часа с конвой на Съдебната палата, където очаква началото на делото. То бе образувано по искане на прокуратурата за налагане на постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража".

До тук се стигна след като съдийката бе обявена за общонационално издирване с мотива, че на няколко пъти не се е явила, за да й предяват обвинения за длъжностно и докумнентно престъпление.

Адвокатът и брат на Ченалова - Стефан Ченалов, твърди, че съдийката не се е укривала, а е имала здравословни проблеми. Той ще моли съда да не й налага мярка за неотклонение.

Три часа Путин! 3 милиона въпроса и половин милион SMS-и! Вижте най-важното

Едва ли друг лидер по света някога е получавал толкова питания, колкото руският президент Владимир Путин днес. Три милиона запитвания за три часа стигнаха до центъра, в който се събираха въпросите към държавния глава. Половин милион есемеси бяха изпратени също с различни запитвания.

Руският президент Владимир Путин призна, че СССР е наложил със сила своя модел в Източна Европа след Втората световна война. изявлението беше направено по време на телевизионната "Пряка линия с Владимир Путин".

"Може би не ни е много приятно, но нашите предшественици дадоха повод за тези критики", изтъкна той. И допълни: "Всъщност това се отнася днес и за САЩ. Тях също ги чака неуспех".

"Не може да се поставят под един знаменател нацизмът и сталинизмът. Защото нацистите обвявиха открито за своя цел открито унищожаването на цели етноси - евреи, цигани, славяни. При цялата уродливост на сталинския режим и масовите репресии и изселването на цели народи, той не си е поставял за цел унищожаването на цели народи", смята Путин.

Той не отправи нападки към чуждите лидери, които смятат да бойкотират празненствата в Москва за 9 май по повод 70 г. от разгрома на нацистка Германия.

"Избор на всеки политически лидер е сам да решава какво да прави. А на някого от Вашингтонския обком не разрешават да отиде в Москва, макар на него да му се иска", каза иронично Путин.

"Обком" е съкращени от "областен комитет". Това бе твърде популярна дума по времето на СССР. Ставаше дума, естествено, за областни комитети на КПСС - единствената разрешена партия по съветско време.

Путин смята убийството на Немцов за "трагично и позорно явление"


Убийство от рода на това на Борис Немцов е "трагично и позорно явление", заяви руският президент.
"Немцов бе рязко опозиционно настроен и към мене, и към властите изобщо. Макар че с него имахме добри отношения, когато общувахме. Убийството от такъв род е трагично и позорно явление. Мога да ви кажа, че следствието само ден и половина след убийството знаеше имената на изпълнителите. Въпросът бе кога и къде те да бъдат арестувани. Дали ще открият поръчителите, има ли такива - засега не знам", заяви Путин.

Борис Немцов бе разстрелян късно вечерта на 27 февруари на Големия Москворецки мост край Кремъл. Мнозина обвиняват за ликвидирането му Кремъл.

Путин изказа мнение и за участието на опозицията в изборите:

"А) Тя може и трябва да участва. Б) Ако опозиционерите влязат в парламента, дейността им ще има определен официален статут и тогава те ще носят известна отговорност за това, което предлагат."

Няма руски войски в Украйна


"Руски войски в Украйна няма", категоричен бе руският президент Владимир Путин.

Западът обвинява Москва, че нейни военнослужещи се намират в Украйна, където помагат на сепаратистите в Донецка и Луганска област. Кремъл обаче отрича.

"Война няма да има. Това е невъзможно. Изхождам от това".

Такъв бе отговорът на президента на въпрос на бежанка от Украйна, настанена в хотел в  руското гранично градче Гуково в Ростовска област, която се интересуваше ще има ли военни действия.

Путин опроверга твърденията, че украинският президент Петро Порошенко му е предлагал Донбас по време на преговорите в Минск.

"Обсъждахме само възстановяването на региона. Днес наблюдаваме пълна блокада на Донбас - изключена е банковата система, не се изплащат пенсиите. Можем да кажем, че Украйна със собствените си ръце реже Донбас от себе си", заяви Путин.

"Управниците си отиват, народите остават. Аз винаги съм смятал украинците и руснаците за един народ и не правя разлика между тях", допълни руският президент.

Изходът в Украйна може да бъде само един - изпълнение на Минските споразумения, конституционна реформа, решение на икономическите и социалните проблеми.

"Нямаме намерение да се месим и да натрапваме този или онзи начин на поведение. Но имаме право на свое мнение и да искаме спазване на договореностите", каза още Путин.

Путин: Трябва да използваме санкциите за развитието ни



"Трябва не да търпим западните санкции, а да ги използваме за достигане на нови равнища на развитието ни."

"Проблемът не е в санкциите, а в това, че в страната трябва да бъдат създавани нови методи за управление на икономиката", каза Путин.

Той припомни, че е казал на среща с бизнесмени, че не трябва да се очаква скорошно вдигане на санкциите срещу Русия.

Президентът изтъкна, че за последната година доходите на гражданите са намалели с 11,4 на сто. Причина е ръстът на инфлацията, чиято спирала властите не успели да спрат. Освен това години наред заплатите в Русия нараствали с изпреварващи темпове по отношение на увеличаването на производителността на труда.

Други проблеми за Русия били работата в "сложни външноикономически условия".

И все пак положението не било зле, стана ясно от статистиката, която цитира Путин.

"Миналата година руският брутен вътрешен продукт скочи, макар и само с 0,6 на сто. Поставихме абсолютен рекорд по добив на петрол - 525 милиона тона. Събрана е една от най-богатите реколти - 105,3 милиона тона. Рублата се стабилизира. Лош сигнал обаче са намалелите капиталовложения в дребния бизнес", каза руският лидер.

(Не) Започва съдебната реформа!

Министър-председателят Бойко Борисов и министърът на правосъдието Христо Иванов обявиха на извънредна пресконференция началото на т.нар. съдебна реформа.

"Без няколко промени в конституцията, всяка съдебна реформа ще бъде неефективна. Откъде ли не я гледахме ситуацията. Не бих се наел да подкрепя нещо, което не е достатъчно силно и достатъчно ефективно", каза в началото Бойко Борисов.

Управляващите ще предложат промени в конституцията, които ще сложат край на сегашния Висш съдебен съвет (ВСС).

"Ако не се промени конституцията, той (сегашният ВСС - б.р.) ще остане да действа две години и половина. Предлагаме ВСС да бъде излъчен отново на две камари – съдии и прокурори", обясни Борисов.

Премиерът съобщи, че снощи е провел консултации с Радан Кънев и има пълната подкрепа от Реформаторския блок. Подкрепата била гарантирана и от ГЕРБ, предстоят срещи с останалите партии.

Христо Иванов допълни, че предвиждат съкращаване на мандата на ВСС на до две-три години и въвеждане на явно гласуване.

"Това, което ни е целим, е следващият състав на ВСС да бъде избран пряко от всеки съдия и всеки прокурор, за да не говорим за кланове. За нас остава да следим как ще бъде избрана парламентарната квота. Не само да ни го покажат по телевизора".

Намерение на кабинета е да направи прокуратурата по-ефективна и да въведе някаква форма на парламентарен контрол за държавното обвинение. Не се предвиждало намаляване на мандата на главния прокурор.

"Тази реформа не изчерпва съдебната реформа", каза Иванов.

Вицепремиерът Румяна Бъчварова обяви, че така управляващите стартират "процеса на един основен ангажимент, който сме поели пред избирателите – провеждане на съдебна реформа".

"Имаме амбицията поне до края на тази парламентарна сесия преди лятната ваканция да мине първото гласуване на промени в конституцията. Имаме големи шансове за успех".

"Вярваме, че нашите коалиционни партньори ще ни подкрепят в парламента", каза Бъчварова.

Тя допълни, че ще разчитат на диалога с всички партии.

Въпросът със съдебната реформа не се изчерпва с някои промени в Закона за съдебната власт и структурата на ВСС, допълни Бъчварова. Управляващите си поставят за цел да променят процесуалните кодекси, да модернизират юридическото образование и да въведат електронно правосъдие.

Бойко Борисов призова за създаване на инструмент към ВСС, който да търси отговорност от съдиите и прокурорите.

"Няколко дни гледам как моите министри се гърчат заради нещо, което е решено от съда. Вместо да викнат съдията да обясни защо е бутнал нашите решения и е разрешил строителство, трябва да отговаряме ние. Да го викнат да каже: Ето, това са дюни", продължи Борисов.

Премиерът очаква ГЕРБ да се откаже от своя законопроект за промени в Закона са съдебната власт.

Гледайте на живо: Пряка линия с Владимир Путин! Видео

Президентът на Русия Владимир Путин в четвъртък, 16 април от 12 часа, ще проведе традиционното си ежегодно общуване с руските граждани в рамките на "пряка линия". Традиционните телевизионни "преки линии" се появиха още по времето на първия президентски мандат на Путин. 2,2 милиона въпроса към руския президент са постъпили до днес.

На 9 април от администрацията на Кремъл започнаха да приемат въпроси на граждани към държавния глава. Той ще отговаря днес по време на 13-ото телевизионно предаване "Пряка линия с Владимир Путин". То ще бъде излъчвано пряко по три телевизионни канала и по още толкова радиопрограми.

Самият Путин ще се намира в студио недалеч от Кремъл.

В цяла Русия са инсталирани подвижни студия. От тях жителите на различните региони ще могат да се включват пряко и да задават въпроси. Тази година, за разлика от друг път, не са планирани включвания от чужбина.
Първата беседа с гражданите се състоя на 24 декември 2001 година. Рекордна по продължителност стана "линията" през 2013 година. Тя продължи 4 часа и 47 минути. През 2004 и 2012 година мероприятието не се провеждаше. Последното се състоя на 17 април 2014 година. За 3 часа и 55 минути държавният глава успя да отговори на 81 въпроса, 35 от които засягаха Крим и Украйна. В частност, президентът разказа за това, какво се е случва в Източна Украйна и как е присъединен Крим.

Най-големите бисери от преките линии на Путин


В колцентъра на „Пряка линия с Владимир Путин” се получават милиони въпроси и десетки от тях се озвучават в прекия ефир. Но продължаващата в течение на дълги часове връзка все пак се запомня с отговорите на президента. Лента.ру припомня най-ярките цитати на Владимир Путин, прозвучали по пряката линия през изминалите четири години.
„Не, не ме е срам!” (2010 г.)

Отговаряйки на въпрос за Михаил Ходорковски, Путин цитира фраза от филма „Мястото на срещата не се променя”: „Крадецът трябва да лежи в затвора”.

Защо беше уволнен кметът на Москва Юрий Лужков?

Путин се усмихва: „Може би заради неспортсменско поведение? Но този въпрос не е към мен”.

Налага ли му се да заповядва предателите да бъдат унищожени?

„Руските специални служби не използват такива методи. Колкото до предателите, те сами ще измрат, уверявам ви, защото... Ето последният наш случай за предателство, когато издадоха група от нашите нелегални. Та това са офицери, разбирате ли, офицери! – отговоря емоционално Путин. – Човекът е предал приятелите си, другарите си по оръжие, а това са хора, които са сложили живота си пред олтара на отечеството. Какво е това да научиш емика като роден, да се откажеш от близките си, да нямаш възможност да дойдеш на погребението на свои близки! Само се замислете върху това! Човекът е отдал целия си живот в служба на родината и се намерило някакво животно, което предава такива хора. Как ще живее с това до края на живота си?! Как ще гледа децата си в очите тази свиня?!”

Какво иска опозицията?

„Пари и власт. Повилняха навремето, през 90-те години, отмъкнаха заедно с Березовски и останалите, които в момента са в затвора и за които вече говорихме, доста милиард. Сега ги отблъснаха от хранилката, а те поизхатяха и искат да се върнат и да понапълнят джобовете си. Ако им позволим да направят това, те вече няма да се задоволят само с някакви си милиарди, а ще разпродадат цяла Русия.”

Владимир Путин прочете един от последните въпроси: „Не ви ли е срам от нас?”

И отговори: „Не, не ме е срам!” Но добави, че, разбира се, някои неща би могло да се направят и по друг начин.

ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО!


Днес ще забранят строителството до плажа "Корал"

Министърът на околната среда и водите
 Ивелина Василева
"Днес ще бъде издадена принудителна административна мярка за спиране на строителството до плажа "Корал", защото има порок в процедурата, не е спазен Законът за биологичното разнообразие". Това заяви пред "Нова телевизия" министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

"Имаме изрично разпореждане на премиера Бойко Борисов, МОСВ и МРРБ да предприемем всички действия, така че да бъде спряно строителството. Община Царево е казала, че мястото, където се строи в момента, е урбанизирана територия, разрешението за строеж от 2012 година се оспорваше от ДНСК, но съдът се е произнесе, че това разрешение е валидно. 

Аз смятам, че трябва да бъде премахнат бетона, разпореждането на премиера е да се предприемат всички мерки”, напомни министърът.

Василева съобщи още, че ДНСК е издало предписание за премахване на оградата на плажа в Кранево. "Общината трябва да премахне оградата", подчерта тя.

Пред БНТ пък зам.министърът на околната среда и водите Бойко Малинов заяви, че в настоящия кадастър на българското Черноморие няма описани дюни на плажа “Корал” и това е вероятната причина съдът да постанови, че там може да се строи. В момента се сформира експертна група от МОСВ, МРРБ, ДНСК, Агенцията по кадастъра и БАН, която отново ще оцени дали започналият строеж на къмпинг "Юг" засяга дюни. "Наличието на защитени растения в района може да бъде повод цялата местност да стане защитена", каза още Малинов.

Честит празник на юристите!

На 16 април отбелязваме Деня на Българската Конституция и професионален празник на юристите. На днешния ден, но през 1879 г. учредителното събрание гласува и приема Търновската конституция - първата конституция на България. Събитието се случва във Велико Търново след Берлинския конгрес (13 юни-13 юли 1878 г.).

От друга страна, съобразно Конституцията си Българското княжество се определя като конституционна монархия, а не като парламентарна монархия - властта на монарха е вкарана в рамки, но той има водеща роля. Любопитен факт е, че в документа няма глава за съдебната власт (като гаранция за правовата държава), няма и контрол за съответствие на законите с конституцията. Гражданите се именуват като „поданици”.

Честит празник на юристите!

Съобщение: Терористи са отвлекли самолет, в който са пътували две дузини адвокати за международна конференция. Терористите поискали откуп 20 милиона евра и заплашили, че ако не получат това, което искат, “ще започнат да освобождават по 1 (един) адвокат на всеки кръгъл час…"

***
Адвокатът произнася пламенна реч в защита на красива млада жена:
- Но, господин съдия, от къде тази нещастна жена е могла да знае, че нейният съпруг е чувствителен към арсеник?

***

Обвиняеми, вие сте обидили служебно лице! Определям глоба от 300 лв. Искате ли да кажете още нещо?
- Бих искал, но при тия цени…

Дупката в КТБ нагласена!

Няма "дупка" в активите на КТБ, а лошите кредити за 4 млрд. лв. са пресметнати от одиторите на база на числа, пуснати от БНБ. Това коментира пред Би Ти Ви Илиан Зафиров, един от бившитe изпълнителни директори на затворената банка.

"Имате три фирми, които са обявени, че са одиторски. Имаше едни сметки, още в "Икономедия, които трябваше да се докаже, че са истински", заяви Зафиров.

Докладът за състоянието на банката не могат да служат за доказателствен материал. 1,260 млн. лв. е платен за това нещо, заяви Зафиров.

Той призна,  че е изтеглил парите си от влог в КТБ преди да затворят банката.

Имах едни 6000 лв. и си ги изтеглих в последния момент, каза Зафиров.

В банката имаше висш служител на БНБ през цялото време, когато се извършваше това масирано теглене. Изтичането на парите на банката пряко се следеше на УС на БНБ. Те просто наблюдаваха как банката постепенно ще затвори и не направиха нищо, твърди бившият шеф на КТБ.

На тази дата: 16.4.1925 г. Атентатът в „Света Неделя“-213 жертви!

„Света Неделя“ след атентата.
На 16 април 1925 г. по време на церемонията по погребението на ген. Константин Георгиев български комунисти взривяват купола на църквата „Света Неделя“ в София.

Историята за може би един от най-големите атентати в България започва в ранната привечер на 14 април 1925 година, когато народният представител от Демократическия сговор Константин Георгиев е убит. 

Надали тогава някой си е и помислил дори, че това ще бъде началната страница на една трагична история, а именно атентатът в църквата “Света Неделя” в София, извършен на 16 април 1925 година.

Погребението на депутата е определено за 16 април в 15 часа в храма “Света Неделя”, където се очакват да дойдат хора от най-висшата класа – множество офицери, войници, висши чиновници, част от министрите и Негово величество цар Борис III. Тук е моментът да отбележим, че това е и замисълът на атентаторите – да бъдат събрани на едно място възможно най-много влиятелни политически фигури, за да бъдат премахнати. Затова по-рано казахме, че трагедията започва още на 14 април.

Въпросите, които веднага изникват на преден план, са: кои са организаторите на атентата и как са допуснати да поставят взривоопасни вещества в свещения храм?

Част от осъдените на път към екзекуцията им.
Както всички знаем, в първите две десетилетия на ХХ век голяма сила набират крайните течения в политиката. Идеологии като комунизъм и анархизъм стават все по-популярни сред обществото. Макар да предлагат много социални реформи, единственото, до което водят е напрежение в държавите. Последователи на подобни идеологии съществуват и в България. През 1923 година Българската комунистическа партия (БКП) организира въстание, което е потушено по кървав начин. Следващата стъпка на Военната организация на същата партия (БКП) е именно атентатът в храма “Света Неделя”.   Смелостта и готовността за действията на атентаторите идва от връзката им с Коминтерна, който вече разполага с властта в Русия.

Атентатът е планиран старателно, а главно действащите лица са Никола Петров, Димитър Златарев, Петър Абаджиев, Марко Фридман, Коста Янков и още един човек, който може би изиграва най-главната роля – Петър Задгорски. Не за друго, а защото той е клисарят, благодарение на когото в църквата биват внесени 25 килограма взривни вещества. Ето как си го спомня Александър Цанков:

“И сега, след 30 години, виждам пред мен образа на този злодей – висок, строен, облечен в дълга, подобна на попско расо черна клисарска дреха, с подстригани мустаци, голобрад, сключени черни вежди, причесана и прилепена, гъста, мазна черна коса, с бледо мургаво лице и поглед на орел лешояд в човешки образ.”

Същият на 16 април 1925 година около 15ч. и 20 минути се качва на тавана, почуква на вратата три пъти, какъвто е уговореният знак, и тогава Никола Петров запалва фитила – експлозивът се взривява, а над черквата се издига черен облак. Главният купол на църквата се събаря, а под него се намират множество невинни хора. Пожарният командир Юрий Захарчук споделя:

“Там видях жива гробница: парчета от икони, разхвърляни шапки, ръце, окървавени глави и всичко това бе застлано с кръв. Всички хора бяха загубили присъствие на духа, бягаха на всички посоки и викаха.”
Жертвите са много, трагедията е огромна, а хаос цари навсякъде. По случайност всички членове на правителството се отървават с не толкова тежки наранявания. А главната “мишена” Цар Борис III изобщо не присъства на опелото за Константин Георгиев, тъй като е на друго погребение на убитите в атентата срещу него в прохода Арабаконак два дни по-рано.

Макар министрите и царят да се спасяват, общият брой на загиналите е огромен и ужасяващ – 213 души, а сред тях са 12 генерали, 15 полковници, 7 подполковници, 3-ма майори, 9-ма капитани и 3-ма депутати. Сред загиналите са бойци, които са се сражавали геройски за своята родина. Стефан Нерезов например е офицерът, водил Първа българска армия край Дойран. Други видни личности, загубили живота си в православния храм, са генерал-лейтенант Калин Найденов (военен министър по времето на ПСВ), генерал Александър Давидков, генерал-майор Иван Попов, майор Никола Рачев.

Делото за атентата започва на 1 и завършва на 11 май. Съучастниците на Петър Задгорски правят опит да го убият, но той успява да избяга и се предава в полицията, където признава всичко. Така ръководителите на военното крило на БКП са намерени, но един от тях е убит, а другият се самоубива. Голямата част от организаторите получават смъртни присъди, изпълнени публично на 27-ми май.

Отзвукът от атентата обаче не доставя нужния ефект за БКП. Посланието до управляващите несъмнено е изпратено, отговорът от правителството обаче тепърва предстои. Още на същия ден – 16 април, в България е обявено военно положение, което продължава до октомври 1925 г. Започват “Априлските събития“ – поредица от репресивни действия срещу дейците на партията. Безспорно най-кървавият атентат в българската история преди всичко повдига въпроси като: има ли граници силата на идеологиите, докъде се простират те, може ли целта да оправдава средствата?  Изводите и отговорите на тези въпроси оставяме на вас.

Вицове, април 2015 г.

Трябва да отслабваме, лятото идва!

СмЕх


Водещи австралийски офталмолози установиха, че умението на мъжете да разчетат името на баджа на сервитьорката, зависи пряко от размера на гръдната ѝ обиколка.

***

Министърът на финансите се загледал в една витрина:
- Я, колко евтино сако! А само се оплакват от високите цени!
- Господин министре, това е ателие за химическо чистене...


***

Баща - корсиканец инструктира сина си за първата брачна нощ:
- Първо я вземи на ръце, защото Корсика - това е СИЛА.
После я хвърли в леглото, защото Корсика - това е ГОРДОСТ.
После се съблечи пред нея, защото Корсика - това е КРАСОТА.
На другият ден синът докладва:
- Всичко направих едно по едно, точно както  ме посъветва.
- И после?
- После си ударих една на ръка, защото Корсика - това е НЕЗАВИСИМОСТ!

***

-Отче, вчера жена ми е идвала да се изповядва пред теб... Изневерява ли ми? Моля те, кажи ми!
-Не мога! Има тайна на изповедтта, така че - върви си с мир, елене наш!

***
Жена получава подарък от съпруга си - много хубава рокля. Детето пита:
- Мамо, какъв е този плат?
- Това е коприна.
- Това дето се получава от един малък червей?
- Не говори така за баща си!