събота, 2 май 2015 г.

Кейт роди момиче! Видео

Херцогинята на Кеймбридж Кейт Мидълтън роди момиче. Информацията е потвърдена от двореца Кенсингтън.
Засега не е ясно как ще бъде кръстено детето.


Точно в 08,34 ч. лондонско време на бял свят се появи второто дете на британския принц Уилям и съпругата му Кейт. Таткото е присъствал на раждането на малката си дъщеричка, съобщава ТАСС. Принцесата се е родила с перфектно тегло - 3,713 кг.

Новината беше обявена и от кралски вестоносец пред болницата "Сейнт Мери".

За херцогинята се грижи същия медицински екип, както при първото й раждане през 2013 година.

Бебето ще е четвъртото по ред за наследяване нас трона на Великобритания. То избутва принц Хари до пета позиция.

Уилям и Кейт обявиха, че чакат второ дете на 8 септември миналата година. Предполага се, че зачеването е станало през август, което значи, че може да се е случило и по време на посещението на кралската двойка в Белгия по повод годишнината началото на Първата световна война.

След като първоначалното неразположение на Кейт от бременността премина, тя продължи да изпълнява кралските си ангажименти. Оттегли се по майчинство на 27 март. През януари тя съобщи, че усеща как бебето рита. До последно, както и с първото си дете, принцът и принцесата не съобщиха пола на бебето.

След като напусне болницата, семейството ще прекара няколко дни в двореца Кенсингтън. След това те ще заминат за провинциалното имение на кралицата в Норфолк. Уилям ще се оттегли от кралските си задължения за около две седмици.

Лондонските улици завряха заради новата принцеса


Всенародна радост обхвана британската столица Лондон при вестта, че принц Хари и принцеса Кейт са станали родители на момиченце. Въодушевлението настъпи още в първите секунди, когато кралският глашатай обяви новината пред болница „Сейнт Мери”, а в същото време от двореца Кенсингтън я разпространиха в медиите.
Новината беше посрещната с одобрителни възгласи. Малко след това около болницата започнаха да се чуват скандирания на почитатели на кралското семейство.
Още преди раждането агитки надаваха глас около лечебното заведение. След благата вест около сградата започнахда се чуват песни, сред които и популярната „Честит рожден ден”, макар изпълнителите още да не знаят името на бебето, за да го включат в песента.
Междувременно „Дейли Мейл” съобщи, че преди да отиде на раждането, принц Уилям е посетил посолството на Непал в Лондон и се е разписал в книгата за съболезнования за трагедията, сполетяла азиатската страна. Медиите на Острова приветстват постъпката на херцога, който в оживлението и еуфорията около появата на второто си дете е намерил време да изпълни кралския си ангажимент и да покаже, че е съпричастен с близките на жертвите на другия край на света.

ОБНОВЕНА!

ВИДЕО
Обновена!

Дворец на кирилицата и кича откриват днес в Плиска

Дворец на кирилицата се открива днес в Плиска – по време на традиционния събор в първата ни столица. Културно-историческият комплекс е посветен на 1150 години от покръстването на българите и в него има скулптури на всички 30 букви от азбуката ни, пръснати в подножието на грандомански 12-метров метален кръст.

Под кръста са издигнати 3-метрови бели статуи на създателите на азбуката – светите братя Кирил и Методий. Точно срещу тях пък е монументът на Борис Първи, покръстил България. В Двореца на кирилицата е построен и негов параклис. Постоянна експозиция от картини представя покръстването на българите, а автори на платната са Иван Узунов, Михаела Михайлова и Валентин Голешев.

30-те букви са ръчно изработени от туф в Армения от 12 майстори, под ръководството на скулптора Рубен Налбандян. В едната част на комплекса са подредени буквите, изписващи „Плиска“. Останалата част от азбуката, обилно претруфена с орнаменти, пък е разпръсната наглед хаотично.

Появата на Двореца на кирилицата идва само дни преди паметник на кирилицата да бъде тържествено открит и в монголската столица Улан Батор. На церемонията се очаква да присъства и българският президент Росен Плевнелиев.

Боб чорба вместо изтребители и танкове на парада за 6 май

Българите няма да зърнат танкове и изтребители на армейския парад на Гергьовден, но пък вместо това ще могат да опитат войнишка боб чорба и да разгледат фотоизложба, посветена на участието ни в три войни. Заради недостига на средства и проблемите с поддръжката на техниката в парада няма да се включат бойни машини.

На 6 май по жълтите павета в столицата ще преминат само военнослужещи. Докато звучи националния химн ще проехтят 20 артилерийски салюта. На площад „Княз Александър I” обаче няма да бъде стоварена никаква военна техника. Освен това за разлика от 2014 година, когато в крайна сметка се стигна до промяната на сценария заради „гъсти облаци”, за предстоящия парад армията не планира над центъра на София да прелят изтребители и дори хеликоптери, с изключение на един Ми-17, който по традиция ще развее родния трибагреник.

За сметка на това хората, които имат желание, ще могат да разгледат изложените бронирани машини и самолети в Националния военноисторически музей, който ще отвори врати безплатно за армейския празник. Там както обикновено мераклиите да опитат от войнишките гозби ще бъдат нагостени от армейски готвачи с емблематичната за войската ни боб чорба.

Днес честваме 1150 години от Покръстването на българите

Днес се отбелязват 1150 години от покръстването на българския народ, осъществено от княз Борис I.

По повод празника, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и по решение на Св. Синод, на територията на Варненска и Великопреславска епархия в периода 2-3 май ще се проведат тържествени чествания на юбилея.

В празненствата ще вземат участие представители на всички поместни православни църкви: Константинополска Патриаршия, Александрийска Патриаршия, Антиохийска Патриаршия, Йерусалимска Патриаршия, Руска Патриаршия, Грузинска Патриаршия, Сръбска Патриаршия, Румънска Патриаршия. Кипърска православна църква, Еладска православна църква и т.н

От името на Руската православна църква ще пристигне Негово Блаженство Киевски и на цяла Украйна митрополит Онуфрий с придружаваща го делегация. Той пристига в отговор на покана отправена към предстоятеля на Украинската православна църква - Московска патриаршия след посещението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит в Киев през 2013 г. по повод 1025-годишнината от Кръщението на Русия.

На 2 май 2015 г. от 9,30 ч. в Голямата базилика на гр. Плиска Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит в съслужение с митрополитите на БПЦ-БП и гости от всички поместни православни църкви ще отслужи Божествена св. Литургия. По време на празничното богослужение ще бъде огласено

В края на литургията ще стане награждаването с църковни ордени на премиера Бойко Борисов - Свети цар Борис - Покръстител, I степен; бившия премиер /2001-2005/ и бивш цар /1943-1944/ и Симеон Сакскобургготски - Св. Йоан Рилски, I степен и Емил Велинов, II степен.

Същият ден в гр. Варна от 19,00 ч. в Драматичен театър "Стоян Бъчваров" се организира празничен концерт посветен на годишнината.

Президентът на Германия: Трябва да платим репарации на Гърция

Президентът на Германия Йоахим Гаук подкрепя исканията на Атина за репарации за нацистката окупация на Гърция по време на Втората световна война. Той обяви позицията си в интервю в днешния брой на Die Süddeutsche Zeitung и призова Германия да поеме историческата си отговорност, въпреки че правителството на канцлера Ангела Меркел категорично отхвърля подобни претенции на Атина.

„Ние не сме само тези, които сме днес, но и наследници на онези, които през Втората световна война оставиха разрушителна диря в Европа, включително и в Гърция, за която знаехме позорно малко“, заяви Гаук. „Би било правилно ако отговорна държава като нашата проучи възможностите за изплащане на репарации“, коментира германският президент.

Атина настоява, че трябва да получи от Берлин репарации в размер на 278.7 млрд. евро. Властите в Германия са категорични, че въпросът е уреден с международни споразумения. Гръцките власти обаче твърдят, че разполагат с нови доказателства на базата на документи от американската армия за размера на щетите по време на нацистката окупация

Любопитни истории!

Човекът, живял 256 години
Удивителната легенда за китаеца Ли Чинг-Юн


Ли Чинг-Юн е известен като най-дълго живелият човек в историята, въпреки че рождената му дата така и не е определена до този момент. Удивителната му история става известна през 1933 година, когато във вестник New York Times се появява некролог, който твърди, че човек на име Ли Чинг-Юн, на възраст 256 години, е починал.

Китаецът бил известен като много образован човек, вещ билкар, учител по бойни изкуства и тактически съветник.

Всъщност, самият Юн твърди, че е роден през 1736 година, което, до смъртта му през 1933 г., прави живот от 197 години.

Въпреки това обаче, през 1930 г., в New York Times се появява статия, посветена на удивителния дълголетник. В нея се казва, че Ву Чанг Шин, професор в университета Минкуо, открива правителствен документ, според които Лий е роден през 1677 година и, че китайското императорско правителство го поздравява за неговия 150-годишен юбилей, както и още някои документи, които отбелязват 200-годишнина му през 1877.

Две години по-рано, през 1928 година, кореспондент на щатския вестник пише, че много възрастни мъже от квартала на Ли в Съчуан са били убедени, че техните дядовци са го познавали, когато са били момчета, като по това време той вече е бил зрял мъж.

Ли започнал да събира билки от билото на планината, когато бил на 10, както се захванал с изучаване на различни учения за дълголетие. Той оцелявал на диета от билки и оризово вино.

По този начин китаецът изживял първите 40 години от живота си.

През 1749 година, когато бил на 71 (може би), се преместил в провинция Кай Ксиан, където се присъединил към китайската армия. Там започнал да обучава войниците на бойни изкуства. Ли станал още и тактически съветник.

Един от учениците му, разказал историята на учителя Ли: На възраст от 130 години китаецът срещнал един отчетник в планините, който по думите му бил към 500-годишен. Отчетникът научил учителя Ли на някои специфични техники на дишане, движения, координирани с издаване на специфични звуци и специална диета.

Ли започнал да практикува наученото всеки ден, стриктно и отдадено. По този начин той изкарал още 120 години живот.

Легендата твърди още, че Ли Чинг-Юн оставил над 200 наследника и 23 съпруги.


***

Най-малкият човек в света със своята котка


На 26 октомври 1956 година списание LIFE публикува уникални снимки на Хенри Бехренс – най-малкият човек в историята.
Хенри, чиято височина е точно 72 см. съумява се забавлява с домашната си котка.

***






"Вярващ" с гевгир на главата


В края на 2008 г. Нико Алм подава молба за нова шофьорска книжка.
На снимката, приложена към документите, той се представя с гевгир за спагети на главата - "най-обикновен модел, от онези, които се продават в ИКЕА", както сам обяснява.
Служителят в транспортния отдел на австрийската полицейска дирекция във Виена приема молбата му, без да каже нито дума.
Малко след това обаче Нико Алм е информиран, че тая със снимката със ситото на главата няма да я бъде.
Идеологията му е съвсем земна
Той обаче се заинатява, вследствие на което в началото на 2009 г. е принуден да се подложи на преглед от служебен лекар, който го освидетелства като "психически способен да кара кола".
Следва дълго разтакаване от страна на властите, но един ден Нико все пак научава, че може да си получи новата шофьорска книжка, което се и случи преди няколко дни.
Нико Алм е последовател на пародийната "Църква на летящото спагети-чудовище", инициирана през 2005 г. от американския физик Боби Хендерсън; гевгирът е нейният "религиозен" символ.
Последователите на спагетната религия са убедени атеисти и се наричат "пастафари" - от pasta, италианската дума за спагети. Тяхната идеология е съвсем земна: борба против привилегиите на установените църкви.
Откриват се сияйни перспективи!
Защо само изповядващите определени религии имат право да носят специфична шапка или друго покривало на главата си, като например юдейската кипа?
Защо един убеден "агностичен атеист", като Нико Алм, да не може да носи каквото си иска на главата?
Акцията на австрийския специалист за онлайн реклама и председател на Централния съвет на нерелигиозните се увенча с успех.
Гевгирът бе признат в Австрия за култов атрибут. Сега Нико Алм се бори за официално признаване на изповеданието на "пастафарите".
Откриват се сияйни перспективи и за онези, които са психически неспособни да карат кола. А такива има не само в Австрия.

Властите смазаха първомайския митинг в Истанбул! Видео

След бунтове и сблъсъци с полицията в Истанбул бяха ранени 18 демонстранти и шестима полицаи, а 203 души бяха задържани.
Безредиците настанаха, когато голямо множество се опита да демонстрира по повод Деня на труда 1 май.
Протестиращите замеряха полицията с камъни и запалителни бомби и се опитаха да издигнат барикади по улиците. В отговор властите използваха водни оръдия и сълзотворен газ. Групи демонстранти се опитаха да отидат до площад "Таксим" и да организират митинг.

Площадът беше ограден с желязна ограда, пазена от няколкостотин полицаи. Струпването на огромни маси униформени около "Таксим" продължава, хиляди полицаи са концентрирани от ранните часове на деня и в квартал Бешикташ.
Властите не разрешиха провеждането на демонстрация в Деня на труда. Полиция и жандармерия от цялата страна беше изпратена в помощ на своите колеги от града на Босфора.

Видео

На тази дата: 2.5.1933 г. Съобщено е за появата на Чудовището от Лох Нес

Езерото Лох Нес
1933 г. е съобщено за появата на Чудовището от Лох Нес. Неси според легендата е същество, което живее в езерото в Шотландия. Лох Нес е голямо езеро, образувано при отдръпване на ледниците. Водите му са тъмни, студени и на места достигат 250 м дълбочина.

Джордж Спайсър и неговата съпруга вдигат шум в медиите, че са забелязали чудовището, което било с дължина 7.76 м и с височина на видимата част от 1.2 ч. над водата и им пресякло пътя, докато те били с лодка в езерото. На следващата година д-р Робърт Кенет Уилсън успял да направи снимка на чудовището и сензацията обиколила света, въпреки че по-късно било даказано, че това е фалшификация, направена с играчка от магазините на Woolworth.

"Снимката" на д-р Уилсън.
И все пак, очевидците са твърде много и да наречеш всички от тях глупаци, пияници и
мошеници е проява на върховна арогантност, характерна за учените. Така поне смятат многото почитатели на Неси, голяма част от местните хора и по-смелите учени, склонни да не се затварят в догмите. Те повтарят случая с целаканта, древна риба, която дълго време се считаше за изчезнала, докато не бе уловена наново, както и Кракена, това “моряшко суеверие”, което се оказа съвсем реално, когато един рибар хвана гигантски калмар в мрежите си.

И наистина, нерядко сонарите в езерото дават странни данни за огромни тела, носещи се под водата, които, съчетани с многото любителски снимки и безбройните свидетелства, подсказват, че нещо в езерото наистина има.

Въпросът е: какво може да е то и защо никой не го е хванал?

Последното е лесно обяснимо. Лох Нес е едно от най-зловещите места в света, по признание на всички, гмуркали се в него водолази. Водите са черни и тъмни, в тях не се вижда нищо, а дълбочината е огромна – над 200 метра. В такъв воден басейн би могло да се скрие всичко; изчислено е, че дори великият часовник Биг Бен би бил напълно потопен.

Но какво ли би могло да се крие? Ако наистина има чудовище, какво същество би могло да е то?

Най-популярната теория е, че в езерото живее плезиозавър. Това са големи зверове от епохата на динозаврите, с масивни тела с перки, дълга шия и малка глава, като такива описания на Неси има много. Това е и най-вълнуващата теория, тъй като дава възможност нещо да е оцеляло след катастрофата преди 65 млн. години.

Дали обаче е възможно плезиозавър да живее в Лох Нес? Някои учени спорят, че той не би издържал в толкова студени води. Разкопки обаче показаха останки от плезиозавър в Австралия отпреди 120 млн. години – тогава, когато най-малкият континент е бил покрит с лед.

Други казват, че той няма да има какво да яде. В Лох Нес обаче има мигриращи сьомги в големи количества. В САЩ тези миграции хранят цели семейства мечки гризли, стоящи край потоците. Може би и Неси би могъл да хапва сьомга.

Третият и най-сложен въпрос обаче е как и защо създанието се е измъкнало от холокоста отпреди 65 млн. години.

Тук отговор няма... затова някои смятат, че Неси не е динозавър, а гигантска змиорка. Змиорки в езерото има бол, но могат ли някои да порастнат толкова грамадни? Традиционните учени клатят отрицателно глава, но пък те така са правили и за калмарите, а са били опровергани.

Една голяма змиорка би приличала на плезиозавър – тя е влечугоподобна на вид, има грозна зъбата глава и перки отстрани.

Друга риба, за която вече се знае, че може да стане грамадна (над 8 метра) е есетрата. В нея обаче няма нищо змийско, а тези моменти са преобладавщи в описанията на очевидците. И тя обаче има перки, а гледана отгоре може да наподоби влечуго.

Любопитно е, че подобни на Неси създания са виждани и в други езера по целия свят или в морето. Това са Моргар, Чампи (който даже е защитен от закона), Тианчи, Мокеле Мбембе, Огопого и т.н.

Възможно е тези създания да са просто съвременни митове - нещо, в което хората имат нужда да повярват.

Вицове, май 2015 г.

СмЕх
 

Ако изберат Хилъри Клинтън за президент, това ще бъде първият случай в историята на САЩ , когато един президент е опъвал  друг президент ... При това в Белия дом...

***
Майка гледа интересен турски сериал. Малкият ѝ син крещи от входната врата:
- Мамо! Мамо!
- Престани да крещиш. Ела тук.
Синът пак:
- Мамо! Мамо-о-о!
- Стига си крещял! Ела в хола и кажи спокойно, какво има.
Синът влиза. Шляп! Шляп! Шляп! През целия апартамент.
- Мамо, мамо. На улицата настъпих едно лайно. Къде да си измия сандалите?

***

Група въоръжени лица бяха пребити при опита си да извършат обир в пощата, от озверели пенсионери, чакащи пенсията си...

***

След като видя как неговата дъщеря нанася фон дьо тен за първи път, шпакловчикът Иван спря да се съмнява в своето бащинство

***

Млада жена си купува iPhone:
–А аксесоари към телефона ще вземете ли?
–Какви?
–Ботокс за устни и огледало за селфи...
***

Всяка сутрин нови вицове

петък, 1 май 2015 г.

Да живей, живей труда!

Скромен трудов митинг събра левицата в София. Докато миналата година шествието бе съпроводено от огромен ТИР с платформа и силна музика, днес БСП скромно се задоволява с малка камионетка, от която се командва шествието "Спри. Забави. Мини на ляво". 

Ако Станишев и кандидат-депутати преди година държаха гръмки речи пред хилядите на пл. „Св. Ал. Невски”, то днес Миков се задоволява с кратко слово.

"Време за справедливост" – тази година това е надсловът на събранието. С Миков, Мая Манолова и Калоян Паргов в първите редици шествието извървява пътя от парламента до Борисовата градина.

Почина Георги Петканов!

Почина юристът и бивш министър на вътрешните работи Георги Петканов, съобщи Бойко Борисов във Фейсбук профила си.
"С прискърбие научих, че Георги Петканов е починал. Винаги съм го уважавал, беше добър министър и човек. Бог да го прости", написа Борисов.

Петканов е министър на вътрешните работи в правителството на Симеон Сакскобургготски, а от 16 август 2005 г. - министър на правосъдието в това на Сергей Станишев.

През 1971 г. завършва право в Софийския университет (СУ), където негов състудент е Огнян Герджиков. Работи като прокурор в Девин (1972–74). След това е асистент в Юридическия факултет на СУ. От 1989 г. е доцент, а през 1996 г. става професор. От 1991 до 1995 г. е декан на Юридическия факултет, след това и заместник-ректор на СУ.

Масов скок с парашути в Дубай! Видео

Американският отбор Dream Walker и други професионални спортисти извършиха масов скок с парашут от покрива на Принсес тауър в Дубай. Небостъргачът се смята за най-високата жилищна сграда в света.

На страницата на отбора във фейсбук се казва, че в скока са участвали 558 души, а той им е отнел около 80 часа.

Участниците в събитието, организирано съвместно с две дубайски компании, са били облечени в специална екипировка, включваща наколенки, налакътници и шлем. Видеокамери, монтирани на главата, са заснели процеса на подготовка и непосредствения скок.

Жилищният небостъргач Принсес тауър е на 101 етажа. В него има 763 апартамента. Освен това в сградата с височина 414 метра има подземен гараж за 957 автомобила. Строителството на Принсес тауър е завършено през 2012 година.

Видео

На 1 май - 1776 г. е създадено е тайното общество на илюминатите

Орденът бил основан в Инголщад, Германия, от философа Адам Вайсхаупт. Целта на ордена ебила чрез просвещение да се постигне морално възвишаване на човека, което да обезсмисли господството на едни хора над други и да подкрепи половото равенство и образованието на жените. През 1785 г. е забранен в Бавария и прекратява съществуването си.

Символът на ордена е бухалът на Минерва, римската богиня на мъдростта. Причина за създаването на такъв съюз е атмосферата в университета - по това време ръководен почти само от бивши йезуити, чийто орден е закрит през 1773 г. с була на папата, която само Германия и Русия отказват да признаят.

Тогава 28-годишният Вайсхаупт се чувства изолиран като единствен професор без йезуитско минало. Същевременно той се интересува силно от идеите и ученията на просвещението. За да защити студентите си от йезуитските интриги, които предусеща навсякъде, и да им улесни достъпът до църковнокритична литература той основава „Тайният Съюз на Мъдростта”, който първоначално съществува като литературен клуб с не повече от 20 членове. Освен от идеите на просвещението Вайсхаупт се страхува от Розенкройцерския орден, масонски орден придобиващ все по-силни позиции по това време и иска да му се противопостави.

Първият подем на ордена е през 1778 г., когато бивш ученик на Вайсхaупт и по-късен управляващ президент на регион Пфалц Франц Ксавер фон Цвак го реорганизира. Вайсхаупт предлага обществото да се прекръсти на „Орден на пчелите”, защото си представя, че членовете ще събират от нектара на мъдростта под управлението на пчела майка. В крайна сметка решението пада върху името „Съюз на илюминатите” и впоследствие „Орден на илюминатите”.

Реорганизация на ордена започва през 1780 г., след приемането на долносаксонския благородник Адолф Книге за негов член. До този момент орденът според самият Вайсхаупт още изобщо не е бил създаден, съществувал е само като идея в главата му. Книге структурира илюминатите подобно на масонска ложа. Висшето управление се поема от т.нар. ареопаг начело с Вайсхаупт и Книге,които ръководят ордена. С тази реорганизация Ордена на илюминатите успява да привлече редица масони и дори да инфилтрира цели ложи.

Броят на членовете нараства бързо, което същевременно води до проблеми - до началото на края. Покрай вътрешните си раздори тайните общества привличат вниманието на баварските власти. Властващите по това време се притесняват от просветителните цели на тези тайни ордени, целящи чрез инфилтрация на администрацията да променят обществения и социален ред и да създадат „рационална държавност”. Следователно всички общества, съюзи и сдружения, които са основани без разрешение от властващите биват забранени от баварския курфюрст Карл Теодор на 22 юни 1784 г.

На 2 март 1785 г., след натиск от страна на Патер Франк, канцлер фрайхер фон Крайтмайър, розенкройцерския фрайхер фон Тьоринг и други придворни, е издаден нов указ изрично забранявайки илюминатите и масоните като предателски и антирелигиозни организации. През април 1785 г. граф Щолберг-Росла обявява ордена за суспендиран, сиреч временно преустановил действията си. Боде използва това обстоятелство за да продължи сам да води дейността на сдружението.

"Уволнените" от Борисов заради атаката в TV7 се уредиха с нови постове

Зам.-дир. на СДВР старши комисар Радослав Сотиров
и началника на Шесто РУ комисар Иван Пепелджийски
 „Уволненият“ шеф от МВР-Иван Пепелджийски, който подаде оставка заради атаката в TV7, се уреди с висок пост. Часове след безпрецедентната ситуация, от началник на 6-то РУП Пепелджийски стана шеф на отдел „Криминална полиция“ в СДВР.

Другият, който също подаде оставка е зам.-директорът на столичната полиция Радослав Сотиров.  Сотиров вече е назначен в гранична полиция и ще служи в звеното в Драгоман. Така, всички, с които МВР си изми ръцете, вече са на нови места. „Вместо да им извадят очите, им изписаха веждите“, коментираха редови ченгета. Според тях новите им постове са също толкова отговорни, колкото досегашните.
Припомням какво каза само преди ден Бойко Борисов за виновните:
Полицаите действаха по най-тъпия, глупав и брутален начин и затова си понесоха пълните наказания- оставки и да се махат!

На тази дата: 1 май-Ден на труда! Историята на празника

Днес е Денят на труда. Историята на празника се свързва с работническото движение през XIX век и работническите протести за зачитане на елементарните социални права.
Началото се поставя на 1 май 1886 година в САЩ, когато профсъюзите провеждат мащабна национална стачка, в която вземат участие над 300 000 работници от цялата страна с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден. След тридневни протести в Чикаго полицията и частните охранители разпръскват протестиращите, раняват около 200 души и убиват поне 4-ма.
На 4 май по време на последвалия протест срещу полицейското насилие сред полицията е хвърлена бомба, при която загива полицай и 6-има други са ранени. Набързо са осъдени и екзекутирани 7 анархисти, впоследствие оправдани като невинни.

През 1889 г. учредителният конгрес на Втория интернационал, проведен в Париж, призовава за международни демонстрации в знак на солидарност към протестите в Чикаго. През 1904 г. Международната конференция на социалистите в Амстердам призовава „всички социалдемократически партии и профсъюзи от всички страни да демонстрират енергично на Първи май за официалното признаване на 8-часовия работен ден, за световен мир“. Тъй като най-ефективният начин за демонстрации е стачката, конгресът решава, че е „задължително за всички пролетарски организации от всички страни да спрат да работят на 1 май, навсякъде, където е възможно без негативни последици за работниците“.

Денят на труда е сред официалните празници в Република България. Първият опит за честване на Първи май в България е от Топографското дружество през 1890 г. Обявен е за официален празник през 1939 г.
От 1945 г. комунистическата власт в Народна република България започва да отбелязва празника всяка година, тъй като в социалистическите страни на честването му се отдава голямо значение в съгласие с идеологията, че те се управляват от работническата класа. Държавата отбелязва Първи май с мащабни манифестации из цялата страна, в които задължително взимат участие държавните служители. Те се провеждат на централния площад във всяко населено място. Манифестиращите преминават, марширувайки през площада, като се скандират лозунги, които прославят труда и работническата класа. През това време от трибуна, разположена на площада, са поздравявани от партийни, държавни и местни ръководители.
След демократичните промени в България през 1989 г. Първи май продължава да е официален и неработен ден, но държавната власт не се ангажира с организиране на масови прояви. Честването се отбелязва предимно от социалисти и комунисти.

Вицове, май 2015 г.

СмЕх


Мъж влязъл в аптека и попитал аптекаря дали може да му даде нещо за хълцане. Без предупреждение аптекарят се пресегнал и силно го зашлевил по лицето.
- Защо го направихте? - възмутил се мъжът.
- Е, вече не хълцате, нали?
- Аз и преди не хълцах, хълца жена ми!

***

Млад работник е назначен за завеждащ отдел във фирмата. За да се представи добре пред началника, той работи до късно вечер. Тръгвайки си посреднощ един ден той вижда шефа си да стои до машината за унищожаване на документи с някаква хартия в ръка.
- Слушай, - обръща се шефа към него, - това е много важен документ, а моята секретарка си тръгна отдавна. Случайно да знаеш как работи тая шибана машина?
- Разбира се, шефе! - доволен от отворилата се възможност да се натегне пред шефа.
Бързо включил машината, поставил документа в нея и натиснал копчето. Документа бавно се скрил в отвора.
- Ииии чудесно, чудесно, какво ли щях да правя без тебе, - възкликнал шефа, - а, и да не забравя, ще ми трябва в две копия...

***

- Бе, ти тъп ли си, че вече втори месец не се научи да различаваш първо от второ качество кюмюр, бе?
- Не, г-н началник, ама запомних, че един тон тежи 820 кг!

***

Семейство гледа новините по БНТ, в които съобщават, че България е на второ място в света по количество на употребяван алкохол. Жената поглежда критично към съпруга си, който точно в този момент си налива поредната чаша с ракия.
Той я поглежда изпод вежди и й казва:
- Кво ма гледаш, ма, правя к'вот мога...

***

Депутатът от ДПС Делян Пеевски си чати с девойка в сайт за запознанства:
...Той:
-...Хайде сега познай точните ми килограми!
Тя:
- Подскажи ми малко, поне първата цифра?
Той:
- Едно...

***

Всяка сутрин нови вицове

четвъртък, 30 април 2015 г.

Фалшиво писмо на Маркес 15 години обикаля света

Това, което може да ме убие, е някой да
си мисли, че съм написал нещо толкова нелепо“,
реагира Маркес, след като вижда блудкавото съчинение.
Великият колумбийски писател, майстор на магическия реализъм и Нобелов лауреат за литература Габриел Гарсия Маркес (1927-2014) е прочут с няколко шедьовъра, сред които „Сто години самота“ и „Любов по време на холера“. За съжаление на почитателите му и ценителите на качествените книги обаче, от 15 години на автора се приписва и т.нар. „Прощално писмо“… Което спорадично става хит в социалните мрежи.

„Ако Бог забравеше за момент, че съм една парцалена кукла и ми подареше късче живот, може би нямаше да казвам всичко, което мисля, но със сигурност щях да мисля всичко това, което казвам тук“, започва есето, за което навярно милиони хора по света и до днес смятат, че е излязло изпод перото на Гарсия Маркес.

Но не е. При все, че е подписано с: „Твой приятел, Габриел Гарсия Маркес“, въпросният „приятел“ изобщо не е сътворил повърхностното и сиропирано с клишета съчиненийце.

То се прочува за първи път през месец май 2000 г., когато писателят е приет в болница с рак и в обществото се засилват опасенията, че смъртта му е близо. По време на публичната истерия, че Маркес може да почине всеки миг, писмото е публикувано в испански вестник.

За щастие, състоянието на писателя се подобрява. Писмото обаче вече е станало изключително популярно, след което вирусно започва да се разпространява чрез имейли и е прочетено от десетки хиляди хора, мислещи, че е излязло от изживяващия катарзис мъж на смъртен одър.

Пред „Ел Салвадор“ самият Маркес скоро след първото избухване на сензацията накратко заявява, че е възмутен. „Това, което може да ме убие, е някой да си мисли, че съм написал нещо толкова нелепо“, реагира писателят, когато му показват „неговия“ текст.

Истината е, че есето е дело на мексиканския вентрилоквист Джони Уелч и за първи път е публикуван през 1996 г. От тогава творчеството на комика, макар и в сянка, и до днес редовно обикаля интернет и социалните мрежи, а вдъхновени, макар и недотам запознати със стила на Маркес, наивници „благородно“ спомагат за популяризирането му и за рушенето на имиджа на писателя.

„Площад Славейков“ публикува пълния текст на фалшивото „Прощално писмо“ на Маркес с препоръката вместо него да зачетете истинска книга на писателя…

ПРОЩАЛНО ПИСМО

Ако Бог забравеше за момент, че съм една парцалена кукла и ми подареше късче живот, може би нямаше да казвам всичко, което мисля, но със сигурност щях да мисля всичко това, което казвам тук.

Бих придавал стойност на нещата не спрямо това колко струват, а спрямо това, което означават.

Щях да спя малко, да мечтая повече, защото за всяка минута, когато затваряме очите си, губим 60 секунди светлина. Бих продължил, когато другите спираха, бих се събуждал, когато другите спяха. Бих слушал, когато другите говореха и колко бих се наслаждавал на един хубав шоколадов сладолед!

Ако Бог ми подареше късче живот, бих се обличал просто, бих лежал по очи пред слънцето, оставайки непокрито не само тялото си, но и душата си.

Боже, ако можех, бих изписал омразата си върху леда и бих чакал да изгрее слънцето. Бих изрисувал върху звездите с вдъхновението на Ван Гог едно стихотворение на Бенедит, а песен на Шерат би била серенадата, която бих подарил на Луната. Бих поливал със сълзите си розите, за да почувствам болката от прегръдката им…

Боже, ако имах едно късче живот… Нямаше да оставя да премине дори един ден, без да кажа на хората, че обичам, че ги обичам. Бих накарал всеки мъж и жена да повярват, че са мои любими и бих живял влюбен в любовта.

На хората бих посочвал колко грешки правят, като мислят, че спират да се влюбват, когато остареят, без да разбират, че остаряват, когато спират да се влюбват! На малкото дете бих дал крила, но бих го оставил само да се научи да лети. На възрастните бих показал, че смъртта не настъпва в резултат на преклонната възраст, а в резултат на забравата. Научих толкова неща от вас, хората… Научих, че всички искат да живеят на върха на планината, без да знаят,че истинското щастие се намира в начина, по който изкачваш стръмния склон. Научих, че когато новороденото за първи път стисне в малката си длан пръстта на баща си, го пленява завинаги.

Научих, че човек бива оправдан за това да гледа другия отвисоко само, когато трябва да му помогне да стане.

Винаги трябва да казваш това, което чувстваш и винаги да правиш това, което мислиш. Ако знаех, че днес би бил последният път, когато щях да те гледам как спиш, бих те прегърнал и бих се помолил на Господ да мога да стана пазител на душата ти. Ако знаех, че това ще бъде последният път, когато те гледам как излизаш от вратата, бих те прегърнал и бих ти подарил целувка. Ако знаех, че това е последният път, когато ще чуя гласа ти, бих записвал всяка твоя дума, за да мога да ги слушам отново и отново. Ако знаех, че тези са последните моменти, когато те виждам, щях да ти казвам “обичам те” и нямаше глупаво да мисля, че ти вече го знаеш.

Винаги има едно утре и животът ни дава и други удобни възможности, за да направим нещата така, както трябва, но в случай, че направя грешка и ни остава само днес, бих искал да ти кажа колко те обичам и че никога няма да те забравя.

Утре-то не е гарантирано за никого – нито млад, нито стар. Днес може да е последният път, когато виждаш хората, които обичаш. Затова не чакай повече, направи го днес, защото ако утре-то никога не дойде, със сигурност ще се разкайваш за деня, когато не намери време за една усмивка, една прегръдка, и беше много зает, за да направиш действителност последното им желание. Дръж тези, които обичаш, близо до себе си, кажи им шепнешком колко много имаш нужда от тях, обичай ги и се отнасяй с тях добре, намери време да им кажеш “извинявай”, “прости ми”, “моля те”, “благодаря” и всички думи, изразяващи любов, които знаеш. Никой няма да се сети за скритите ти мисли. Поискай от Господ силата и мъдростта, за да ги изразиш.

Покажи на приятелите си какво означават за теб.

Твой приятел, Габриел Гарсия Маркес

Светият синод реши: на всяко богослужение ще споменават Симеон Сакскобургготски като „благоверен цар на българите“

На вчерашното си заседание Светият синод е приел решението да споменава бившият премиер Симеон Сакскобургготски по време на всяко богослужение като „благоверен цар на българите Симеон”, съобщи Фактор.бг. Предложението е било направено от Пловдивския миторополит Николай. Очаква се формулата за споменаването на „благоверния цар на българите Симеон” да прозвучи за първи път по време на тържествената света литургия, която ще бъде отслужена от патриарх Неофит и Светия синод сред руините на Голямата базилика край Плиска по случай 1150 г. от покръстването на България.
Решението на Светия синод е на ръба на държавния скандал, защото де факто Българската патриаршия признава Симеон Саккскобургготски за държавен глава на България, която обаче не е монархия, а република. Обичайната формула за споменаването на светската власт в православното богослужение, което се отслужва в нашите църкви е „благочестивият и православен български народ, правителството и христолюбивото войнство”. С решението си Светият синод приема, че България има двама държавни глави – цар и президент, което и от юридическа, и от каноническа гледна точка е абсолютен парадокс.

Заради Пеевски няма медийна свобода

"Една от най-обезпокоителните тенденции, които видяхме в България, е концентрацията на собственост, особено в ръцете на "Нова българска медийна група", най-вече като се има предвид, че собственикът е депутат (Делян Пеевски), за когото се знае, че подкрепя партията, която е на власт", коментира пред БНР един от авторите на доклада на "Фрийдъм хаус" за свободата на словото, Елън Ахекян.
Заключенията на "Фрийдъм Хаус" са подобни на индекса на "Репортери без граници", който измерва свободата на словото и информираността на населението в 160 държави. В тази класация България бележи спад с 6 места до 106-тата позиция.
Свободата на словото в световен мащаб се намира на най-лошото си равнище от 10 години насам.

Според констатациите в него едва 14% от световното население живее в страни с реално действаща медийна среда. Като основни причини за това се посочват два фактора – приемането на закони, ограничаващи свободата на словото с цел защита на националната сигурност, както и затрудняването на достъпа на журналисти до зони на конфликт.

Дамата, която води обиска в TV7

Представилият се първоначално за частен съдебен изпълнител, който се ангажира с изземане на сървърите на TV7 Кристина Димитрова, е председател на Националния съюз на юрисконсултите.

Според регистъра на Сиела, 29-годишната Димитрова е собственик на "Позитив сълюшънс" ЕООД - дружество, чийто предмет на дейност е доброволно разрешаване на спорове, медиация, консултантски услуги в областта на търговската дейност и др.
Димитрова дава нареждания обискът да започне от сървърното помещение на телевизията, в която се пази архивът на телевизията.

Дамата работи с инструкции
По списък от 150 технически елемента "сървърни технологии" се намират на 128-то място,
твърди директорът на новините на ТВ7. На въпрос защо изземването не става по списъка, Димитрова отговаря "Работим по инструкции".

Вчера в мрежата се появи снимка, на която дамата много прилича на Кристина Димитрова.

На тази дата: 30.4.1945 г. Самоубийството на Хитлер

Към 1945 г. Германия вече е в развалини. През последните дни от войната, когато Червената армия настъпва към Берлин, Хитлер премества щаба си в града. В бункера, изграден под градината на канцлерството, прекарва последните си дни. Сред лакеите си нацисткият диктатор изиграва последното действие на своя живот. Той прекарва часове пред огромни военни карти, премествайки цветни карфици, обозначаващи несъществуващи вече бойни части. Хитлер е в състояние на пълно нервно изтощение — въпреки че е само на 56 г., той изглежда преждевременно състарен. Здравословното му състояние след грижите на съмнителни лекари дори се влошава още повече. С изключение на Гьобелс, Мартин Борман, секретарките му и още няколко души, подчинените му го напускат.

Хитлер осъжда Гьоринг за опит да заграби водачеството му и Химлер, който търси начини за преговори със съюзниците. Алберт Шпеер, райхсминистърът по въоръжаването и военната продукция, отказва да изпълнява политиката му на обгоряла земя (унищожение на промишлената структура на предстоящите на овладяване от противника земи).

Най-сетне осъзнал, че е победен, Хитлер решава да напусне света, „жертвайки се“ във Вагнеров стил. Той казва, че Германия също като него трябва да предприеме самоубийство, защото германците не са били достойни за гения му и са загубили борбата за своя живот. Остава да свърши още само две неща.
В ранните часове на 29 април 1945 г. той се жени за метресата си Ева Браун и веднага след това диктува личното си и политическото си завещание, в които се опитва да оправдае живота и дейността си. На следващия ден се оттегля в апартамента си и се застрелва, а Ева поема отрова. В съгласие с нарежданията му телата на двамата са залети с бензин и изгорени в градината на канцлерството.

Десетилетия по-късно - през 2009 г., американско ДНК изследване оспорва версията за самоубийството на Хитлер и смъртта му в неговия бункер.

10-сантиметрово парче от череп с дупка от куршум, за което след края на войната се смяташе, че принадлежи на водача на нацистите, се оказа, че е на жена, на възраст между 20 и 40 години. Преди това учени и историци го смятаха за категорично доказателство, че Хитлер се е застрелял в главата, за да не бъде пленен. Парчето е било намерено пред бункера на фюрера от съветски войници и съхранено в архивите на КГБ.

ДНК експертизата възроди теорията на конспирацията, че Хитлер не е умрял през 1945 г., че е оцелял и избягал в Южна Африка или другаде, и историята за смъртта му трябва да се пренапише отново.

Изследването на черепа е дело на археолога от Университета на Кънектикът Ник Белантони. Когато Белантони отишъл в Държавния архив в Москва, за да вземе ДНК проби, му показали опръсканите с кръв останки от канапето в бункера, където се смяташе, че Хитлер и Ева Браун са се самоубили.

Според свидетели телата на Хитлер и Браун са били увити в одеала и отнесени в градината извън бункера. Те са били пуснати в кратер от бомба, залети с бензин и подпалени.

През май 1945 г. екип от руски съдебни медици изкопал предполагаемия труп на диктатора. Част от черепа липсвала, вероятно отнесена от изстрела при самоубийството. Парче от челюстите съответствало на стоматологичните данни на Хитлер, според асистент на неговия зъболекар, който бил пленен. Освен това тялото имало само един тестис.

Тайно от света трупът на Хитлер бил заровен в Магдебург в тогавашната Източна Германия. Година по-късно по заповед на Сталин, който се съмнявал, че Хитлер се е самоубил, била намерена липсващата част от черепа.
Американският археолог твърди, че е малко вероятно въпросното парче от череп да е на Ева Браун, която е била на 33 години. „Няма сведения Ева Браун да се застреляла или да е била застреляна по-късно", казва той.

През 1970 г. от КГБ изровили останките, кремирали ги и тайно разпръснали праха в река. В архивите на съветските тайни служби били запазени само челюстта (остава скрита за широката публика), парчето от череп и останките от опръскания с кръв диван.

Според теорията от 2009 г. съветските войски вероятно са открили трупа на двойник на Хитлер.

Вицове, април 2015 г.

СмЕх


От 3 години не съм шофирала...
Днес седнах зад волана.Всички ми свиркат святкат с фаровете,махат с ръце ...
Явно съм им липсвала?!

***

Приятели си говорят:
- Вчера тъщата ходила на изложба на змии.
- И какво?
- Ми върна се с медал.

***

Между съседи:
-Ти...моята...чу ли я нощес как пъшка?!! Те така трябва!!!
-Хм...Ти да чуеш как пъшка като те няма...

***

Първата женa астронавт от Kосмосa:
- Хюстън, имaме проблем!
- Хюстън слушa.. кaкъв е проблемът?
- Нищо, все едно...
- Повтaрям...Хюстън слушa... кaжете кaкъв е проблемът?
- Нищо!!!
- Кaжи де?
- Ти си знaеш!!!
***

Доживях да чуя по тв7, че протестиращите били 10-15 ХИЛЯДИ...

***
Всяка сутрин нови вицове

сряда, 29 април 2015 г.

Заместник-директорът на СДВР и началникът на 6-о РПУ подадоха оставки след екшъна в в TV7

Поради недостатъчно добра координация и планиране на полицейските действия от страна на заместник-директора на СДВР старши комисар Радослав Сотиров и началника на Шесто РУ комисар Иван Пепелджийски, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова прие подадените от тях оставки. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

По-рано днес министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова се запозна на място в офисите на ТВ7 със ситуацията, възникнала около появата на полиция при оказване на съдействие по изпълнително дело. Тя се срещна с журналисти от медията и се запозна с хронологията на полицейската работа. При превишаване на права или прекомерност, ще има и последици - увери на място министър Бъчварова.

Проверката ще продължи до изясняване на всички детайли. "Призовавам политиците да не спекулират със случая", коментира вътрешният министър и напомни, че всички са равни пред закона. Нашето желание е да защитим интересите на държавата, но, от друга страна, и правата на журналистите и гражданите, посочи министър Бъчварова.

Изнасят ТВ 7! Обновява се

Частен съдия изпълнител с полиция е влязъл в ТВ7 и е поискал техниката на телевизията да бъде изнесена.

Пред телевизията дори са пристигнали работници, за да изнесат апаратурата.

Всеки момент се очаква да бъдат спрени сървърите на TV7, което означава, че ще спре ефирното излъчване на медията, пише на сайта на медията.

Извършваме съдебни действия, твърдят част от хората, които са буквално пред студиото на новините, които излъчват в момента.

Скандалът в сградата на TV7 се разраства! Репортери с микрофони и напористи оператори с камери напират да научат истината за присъствието на частния съдия изпълнител Кристина Димитрова, полицаите от 6-о РПУ и хамалите. Всеки момент момчетата в анцузи ще започнат да изнасят техниката на телевизията по опис. Първите охранителни камери вече бяха изкарани от офиса.
Суматохата на бул. "Цар Борис Трети" е пълна - телевизията предава пряко екшъна, но от студиото на NEWS7.

А още по-интересно е, че Камарата на ЧСИ са казали, че при тях няма регистрирана ЧСИ Кристина Димитрова.




Журналистите от TV7 направиха жива верига!


Журналистите от TV7 направиха жива верига пред входа на сградата. Те се опитват да не допуснат вътре хамалите, както и представителите на частния съдебен изпълнител. Сред хората, които подкрепят медията е и Николай Колев-Босия. Той призова свободата на словото да не бъде погазвана и определи действията в TV7 като прецедент.

Журналистите са пред офиса на бул. "Цар Борис Трети". Според техните шефове изземването на сървърите е неправомерно, защото те съдържат интелектуална собственост, за която са платени милиони. На тях са качени архивите на телевизията - предавания, шоу програми и филми. 


"Ще влезем в световните новини", прогнозира Валя Войкова.

Камарата на ЧСИ потвърди: Кристина Димитрова не е в нашия регистър


Кристина Димитрова, както се представи частният съдебен изпълнител пред TV7 не е в списъка на Камарата на частните съдебни изпълнители, потвърдиха от браншовата структура.

Димитрова не фигурира дори като помощник на частен съдебен изпълнител, уточниха от Камарата. В такъв случай резонно възниква въпроса – името ли е друго или българската полиция охранява не когото трябва.

Борисов нареди на Румяна Бъчварова да изтегли полицаите


Разпоредих на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова служителите на МВР да напуснат незабавно офисите и студията на News7 и TV7. Призовавам за спазване на законността и обществения ред. Това съобщи премиерът Бойко Борисов на профила си във Фейсбук.
„Призовавам частния съдебен изпълнител да излезе и да обясни действията си, които са в следствие на съдебно решение, за което, доколкото съм запознат, ръководството на телевизията е било информирано.

Очаквам Радослав Миленков, председател на УС на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, да даде повече информация относно процедурата по възбрана, която е наложена от миналата година на телевизията, за това че дейността й се управлява от синдик, а НАП наложи запор заради очаквано публично задължение. Винаги съм подкрепял правото на журналистите да упражняват своята професия и конституционното право на гражданите да бъдат информирани. Само законът ще ни даде свобода, нека го спазваме всички!”, написа още Борисов.


В момента Румяна Бъчварова пристига в сградата на телевизивята.

Бойко Борисов към TV7: Идете си оправете бакиите


„Най-мразя подобни неща – да се струпва полиция по един подобен случай”, заяви Борисов. Той се обърна към представителтие на медиите да си уредят отношенията с Фонда за гарантиране на депозитите, който има отношение към задължението на телевизията към КТБ. „А вие идете и си оправете бакиите”, призова Борисов.

Това заяви самият той в пряко включване по телевизията.

Обновява се!

Делян Пеевски се освобождава от „Булгартабак“?

Делян Пеевски води разговори за продажба на Булгартабак. Депутатът от ДПС започва да се освобождава от собственост, защото предриятието е пред фалит.

Не на последно място сред причините е и проверката на агенция „Митници“ за производство на незаконни цигари и контрабанда. Това довериха експерти от икономическото направление на службите.
Ако по случая с КТБ всичко тръгне по сценария и се развалят /обявят за недействителни/ цесиите за над 1 млрд., то много от фирмите на Пеевски трябва да връщат дългове. Не е тайна, че само Булгартабак има задължения за над 200 млн. лева. Ето защо Пеевски иска да го продаде и изчезне от България.
По негова информация, съдружникът на Пеевски, арабин, е арестуван в Ирак. Арабинът  бил дал 50 млн. долара капаро за производството от Булгартабак на цигарите „Престиж” във фабриката в Благоевград за арабския свят. В замяна на  тези 50 млн. съдружникът е получил акции от Булгартабак.

Още по темата:

„Булгартабак“ - Пеевски, Борисов и Доган?


Цигареният холдинг остава невидимият трети партньор в дуета ДПС – ГЕРБ, който все повече се откроява като истинския управляващ страната. Чували ли сте лихтенщайнските фондации Sedona и Panim? А за Grand Investors Ltd, Inter Projects Group и Vitality Invest Limited? Не сте и никога нямаше да ги чуете. Те са по-голяма тайна и от “Червеи”. Тайна са, защото ако знаехте за тях, щяхте да знаете и КОЙ притежава „Булгартабак холдинг“.

А това е въпрос без отговор вече три години след приватизацията на цигарения холдинг.

Ето и малко отговори

Според запознати със сделката зад цялото ято офшорки стоят, освен вече свързваният с „Булгартабак“ ДПС депутат Делян Пеевски, двукратен премиер, котарак-културист, който е и личен приятел на премиера, и почетен председател на етническа партия. Героите със сигурност са разпознаваеми.

Това, което остава скрито, години след раздържавяването на цигарения холдинг, е как „Булгартабак“ успява да играе ролята на невидимия трети партньор в дуета ДПС – ГЕРБ. Тандем, който все повече се откроява като реално управляващ страната за сметка на широко прокламираната голяма колалиция.

Сделката по приватизацията и последващата смяна на собствеността в мажоритарния акционер в „Булгартабак холдинг“ е описвана и разказвана може би десетки пъти.  За да е ясно мястото на нашите политико-физкултурни герои, е редно да я опиша пак.
През февруари 2014 г. контролът над мажоритарния собственик на „Булгартабак“ – австрийското дружество BT Invest се смени. Компанията беше придобита от лихтенщайнската фондация Livero Establishment. Нататък официалната версия е ясна - Livero Establishment се притежава от две дружествa, регистрирани в Дубай - TGI Middle East и Prest Trade. А те пък се притежават от митично физическо лице.

Но никоя институция така и не се постара да проучи Кой е реалният собственик и най-важното - ОТКЪДЕ СА ПАРИТЕ Му.

Нещо повече - все още ли собственици в Livero Establishment са същите лица.
Предварителният план за сделката е начертан от адвоката на Делян Пеевски Александър Ангелов от „Авиора Консулт“. Ангелов си комуникира по сделката с основния свидетел на прокуратурата по делото КТБ Бисер Лазов. По това време Лазов е сред приближените на Цветан Василев, но е спорно дали към момента на сделката вече не е сменил курса  към Пеевски. 
Малко след официалното встъпване на Livero Establishment в собственост на BT Invest е трябвало да бъде извършена смяна в самите сосбтвеници на Livero. Там влизат Sedona Foundation, регистрирана в Лихтенщайн и Panim Foundation отново от същата държава.

Лихтенщайн е известна с това, че собствеността на компаниите там е практически неразкриваема. Освен ако искането не дойде от държавна институция като прокуратура и ако е достатъчно конкретно. Нещо, за което само можем да си мечтаем, ако съдим по действията на прокуратурата по случая Христо Бисеров.

Пеевски и неговата майка също

Според източник, участвал в конструирането на сделката, зад Sedona стоят интересите на голям български производител на алкохол и цигари, базиран в Пловдив. Реален държател на правата в Panim е трябвало да бъдат Ирена Кръстева и Цветан Василев. Атаката на Пеевски по Василев е имала измеримост и в това, че банкерът е загубил каквато и да е възможност да контролира Panim и то е останало изцяло в ръцете на майката на Пеевски.
Още малко връзки

Една от лихтенщайнските фондации – Sedona се представлява от адвокатската кантора Walch & Schurti, помещаваща се на адрес Zollstrasse 2, Vaduz. На същият адрес е регистрирано и дружеството Carano Establishment. През октомври 2014 г. тази лихтенщайнска компания придобива чрез регистрираното в България дружество "Карано пропъртис - България" сградата на Полиграфическия комбинат. Kупувачът - "Карано пропъртис - България" плаща на собствениците "Вестникарска група България" и "Медийна група България холдинг" 15 млн. евро. От тях 7 млн. са собствени средства, а останалите 8 млн. EUR са отпуснати като заем от Търговска банка Д. Банката е известна като обслужваща ДПС.

Справка на „Капитал“ показва, че още в деня на сделката ипотеките на сградата, които бяха наложени в полза на фирмата на Венелина Гочева "Нюз Про", са били вдигнати и е била учредена нова – в полза на новата финансираща институция. Тази експресна смяна на собствеността съвпада с изнасянето на данни, че компании, контролирани от Венелина Гочева, са получили огромни кредити от финансирани от КТБ фирми. Кредити, които не са обслужвани и заради които бяха заведени дела. Дела, забавили се достатъчно дълго, за да може най-важният актив да замине в посока Пеевски.

А че зад лихтенщайнското дружество стои именно Пеевски сочи фактът, че веднага след придобиването на сградата тя е отдадена под наем на „Благоевград БТ“. Това е едното от двете основни производствени предприятия от групата на „Булгартабак“.

След цялото това преструктуриране на „Булгартабак“ стоят повече въпроси, отколкото отговори.

Като например дали някой изобщо си направи труда да проследи собствеността на компания, която се рекламира заедно с държавни институции като Министерство на финансите и Агенция Митници. Случайно или не, все институции, които са под контрола на кафе партньора на Делян Пеевски – министъра на финансите Владислав Горанов. 

Едно обаче е ясно – дори и в момента цигареният холдинг е невидим участник в управлението на страната ни.

А ето и някои не много удобни въпроси, които остават:

Ще направи ли най-сетне прокуратурата цялостна проверка кой притежава и кой контролира „Булгартабак холдинг“? Предприятие, което е структуроопределящо и което заради обема на акцизите има голямо влияние върху бюджета на България.

Кои са собствениците на Grand Investors ltd, Inter Projects Group и Vitality Invest Limited? На Panim и Sedona?

Вярнo ли e, че зад една от тези фирми по план за преструктуриране на цигарения холдинг са стояли интересите на настоящия премиер Бойко Борисов, министър-председател и по времето на приватизацията на „Булгартабак“, а зад друга на почетния председател на ДПС Ахмед Доган?

Има ли сигнали в ДАНС, получени от партньорски служби, че през сделки с цигари, произведени от „Булгартабак холдинг“ и търгувани в Сирия и Ирак, в зони, контролирани от Ислямска държава, се финансира дейността на нелегални ислямски организации?

Какви мерки са предприети да спре този контрабанден износ?