събота, 9 май 2015 г.

Престрелките в Македония все по-ожесточени

Увеличават се престрелките между полицията и терористичната групировка в Куманово, предаде македонската интернет агенция НОВА. Президентът на Македония Георге Иванов е прекъснал спешно извънредно посещението си в Москва и се връща в Скопие, за да свика Съвета за национална сигурност. Сръбски антитерористични групи се движат към границата с Македония.
Изданието отбелязва, че до преди два часа е имало впечатление, че престрелките намаляват, но в последния част сблъсъците са се увеличили.

Полицията, която е на пунктовете в Куманово, е получила подкрепление. Полицаите са в пълна бойна готовност. Цели семейства от „Диво селище“ напускат квартала и се движат с багаж към другата част на града, като използват и полицейски автомобили.

Президентът на Македония Георге Иванов прекрати посещението си в Москва, съобщиха от неговия кабинет, предаде македонското електронно издание Репортер. Иванов беше в столицата на Руската Федерация, където присъстваше на честването на 70-та годишнина от победата над фашизма.

Иванов вече пътувал в страната си, а се очаква да насрочи и заседание на Съвета за национална сигурност. За ситуацията Иванов е информирал и генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, руския президент Владимир Путин, както чешкия президент Милош Земан, с които се е срещнал в Москва.

Служители на антитерористичната група на МВР на Сърбия пътуват към границата с Македония, предаде същевременно сръбското електронно издание Kurir. Служителите пътуват с десет бронирани автомобила. Вътрешният министър Небойша Стефанович е посетил и базата на Жандармерията в Ристовац, Южна Сърбия, а в граничния пояс са изпратени и допълнително полицаи.

Посолството на САЩ в Скопие Е изказа съболезнования на семействата на загиналите при днешните престрелки в Куманово и е призовало за спиране на насилието.

В главните роли: Волен Сидеров и Стивън Сегал

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров не пропусна военния парад в Москва.

Въпреки че е чест гост в Москва и запален защитник на руските интереси в България Сидеров не намери място на официалните трибуни. 

Този недостиг той реши да компенсира със снимка с  екшън героя Стивън Сегал, която качи на страницата си във фейсбук. 

Сегал, който е приятел на руския президент Владимир Путин  беше сред официалните гости на парада.

Бойко: Данъчните ми броиха и магнолиите

Бойко на новия мост на река Луда Яна
Във връзка с разкритията за имуществото на някои кметове, премиерът Бойко Борисов изтъкна, че всички от ГЕРБ, включително и той, са били щателно проверявани. „Трябват ни добри и работещи кметове, за да могат да усвояват еврофондовете и всичко да отива при хората”, каза той след откриването на новия мост на река Луда Яна.

„Всички кметове на ГЕРБ за тази година и половина минаха такива данъчни ревизии и проверки, включително и аз. У нас са ми броили и магнолиите, и дърветата, и улуците, и дюшемето - най-обикновен теракот, не им се вярваше. 

Така че нашите кметове това го имат - доказали са произхода на средствата си и те са вече с по няколко мандата”, каза още Борисов.

На въпрос готов ли е да изпие още едно кафе с Местан преди местния вот, Борисов коментира, че може да разнообрази с чай, лимонада или водка.

„Крайно време е и политиците, и партиите да могат да признават и положителното, и да отчитат слабостите на своите опоненти. Какъв кандидат за кмет да издигнеш срещу Йорданка Фандъкова в София, срещу Димитър Николов в Бургас, срещу Живко Тодоров в Стара Загора?”, попита Борисов.

Във връзка с пенсионната реформа той заяви: „Подкрепям позицията на вицепремиера Ивайло Калфин, тъй като цялостната пенсионна реформа, която предлага е толкова мека за реалното състояние и демографската криза, която е в България, дори е прекалено малка и мека”.

„Утре правя едно съвещание с двата синдиката, с Ивайло Калфин, Румяна Бъчварова, Владислав Горанов, за да им обясня още веднъж общата ни позиция и със синдикатите да чуя и тяхното мнение. Така че във всички случаи ще подкрепим реформата на Ивайло Калфин”, допълни той.

„Всеки има право да протестира. Протестите срещу ГЕРБ и мен доведоха Орешарски. 10 милиарда е загубата на държавата за година и половина от експеримент „Орешарски”. Да отидат да протестират, повече дълг и повече назад няма къде да върне тази държава. Така, че с цялото ми уважение към тях, обичам ги уважавам ги, но или трябва да реформираме сега, или в следващите години никой няма да получава пенсии. Калфин е направил добра реформа, стоя зад него и правителството ще застане зад него”, заяви премиерът.

Още за конкурсите в Община Варна!

Снимка: "Таралеж"
„Таралеж“ разполага с резултатите от конкурса за началник сектор „Контрол жалби“ в Община Варна проведен на 28.4.2015 г.

Преди няколко дни публикувах информация, че конкурсите в Общината са нагласени, за да бъдат спечелени от „правилния“ човек. Тук може да видите снимки от компютъра на спечелилата мястото Главен юрисконсулт(ВИЖ ТУК), на които се вижда, че разполага с вариантите от теста.

Идентичен е случаят и на Теодора Маринова, която печели преди 10 дни мястото на началник сектор „Контрол жалби“. Г-жа Маринова е заемала позицията преди конкурса по заместване.

Обявява се конкурс, за да бъде преназначена, твърдят запознати в Общината. Тя е участвала в изготвянето на теста за изпита и е имала вариантите на отговори, категорични са източниците ни.
Резултатите от конкурса  потвърждават съмненията. Теодора Маринова има резултат от оценка на теста 5 от максимален 4!? Това не знам какво значи...

Явно е, че тези конкурси са пародия и се организират, за да бъдат спечелени, от когото трябва.

Кметеее, как  спазвате чл.16 от Наредбата за провеждане на конкурсите на държавни служители за  осигурен равен достъп на кандидатите до заемане на длъжности за държавни служители без ограничения на правата или привилегии?

Ако имаше интернет при Сталин!

За регистрация в мрежата въведете номера на партийния билет.Внимание! Вие извършихте недопустима операция. Файлът ще бъде изтрит, компютъра взривен, а вие разстреляни.Вашите купони за интернет свършиха!
Внимание! На сайта има опашка! Пред Вас има 12 човека, от тях 2-ма възрастни и 
един студент с привилегии. Желаете ли да продължите?


Вие се опитвате да влезете в сайта htpp/myasa.net за съжаление приемният час свърши. Пробвайте утре.НОВИТЕ ВИЦОВЕ ТУК

Симеон изпрати писмо до Патриаршията

Симеон Втори е изпратил писмо до Светия синод, заради острите обществени реакции след решението му от края на април той да бъде споменаван в литургиите на християнските празници като цар на българите. Решението бе критикувано от общественици и политици, а в средата на седмицата русенският митрополит Наум заяви, че решението на Синода е имало само пожелателен характер.

В писмото, публикувано на сайта на Българската патриаршия, Сакскобургготски открито разказва, че през 1943 г. е получил царско помазание. Това е станало в дворцовия параклис „Св. ап. Петър и Павел“ от членовете на тогавашния Свети синод.

„Точно преди 60 години в деня на своето пълнолетие, положих отредената от Търновската конституция клетва неизменно да служа на своя народ“, пише Сакскобургготски. Той разказва за миропомазването и изтъква, че през целия си живот е пазил православната вяра, полагал е „непрестанни усилия за помирение и преодоляване на каквото и да е разделение“, а единството и мирът в Българската православна църква са били от първостепенна важност.

„В настоящия момент, макар синодалното решение да благославя молитвена форма, принудително отменена под натиска на атеистичната власт и която не застрашава по никакъв начин съществуващия днес конституционен ред, стана повод за необективни тълкувания, грозни внушения и жалки спекулации, които внасят смут в обществеността и дори в очите на Синклита.

Предвид това, моля, Ваше Светейшество и Високопреосвещените митрополити молете се, както всякога досега, преди всичко за целокупния ни народ, а за този, който Ви целува десницата, помолете се тихо в сърцето си“, завършва писмото на Симеон Сакскобургготски.

ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО ПАРАД НА ПОБЕДАТА ОТ ЧЕРВЕНИЯ ПЛОЩАД В МОСКВА! ВИДЕО

С пищен парад Русия днес отбелязва 70 години от победата над нацистка Германия във Втората световна война.
Русия ще покаже новата си бойна техника на днешния парад на Червения площад в Москва по случай Деня на победата, предадоха агенциите. На парада ще бъдат представени ново поколение бойни танкове до артилерия- танк Т-14 „Армата“, артилерийска система „Коалиция“, бронираните машини „Курганец" и „Бумеранг“, противотанкова система „Корнет“. Някои от бронираните машини на парада „представляват най-голямата промяна в семейството на руските въоръжени бройни машини от 60-те и 70-те насам“.

Както заяви по-рано руският министър на отбраната Сергей Шойгу, парадът по случай 70-тата годишнина от края на Великата Отечествена война в Москва е най-мащабният в съвременната руска история. Основната част от техниката, която ще бъде показана на 9 май е съставена от съвременни образци, които никой не е виждал досега.

Парадът е от 4 части: дефилиране на исторически подразделение, пеши колони, маханизирани парадни разчети и прелетяване на авиация в параден строй.  След команта "Парад! За държавния флаг на Руската федерация и Знамето на Победата - мирно!" знаменосците изнасят на Червения площад руския флаг и легендарното Знаме.

Парадът приема руският министър на отбраната Сергей Шойгу. Той докладва на президента на Русия и върховен главнокомандващ на руските въоръжени сили Влъдимир Путин, който произнася кратко слово.

Парадът откриват разчети военнослужещи от Великата Отечествена война - пехотинци и моряци, летци и разузнавачи, сапьори и кавалеристи, казаци и народно опълчение.

В историческата част от Парада участват легендарните танкове Т-34 и самоходните артилерийски установки СУ-100, както и историческите пехотни роти, пилоти, моряци и казаци с оръжие от времето на Великата Отечествена война.

Общо във военния парад на Червения площад участват над 14 хиляди военнослужещи. В състава на пешеходната колона по Червения площад преминават офицери, сержанти и войници от съединенията и военните части, в това число и почетният караул на трите вида Въоръжени сили, полк на Сухопътните войски, батальон на ВВС, полк на ВМФ, батальон на РВСН, полк на ВДВ, курсанти от военните училища, почетният кавалерийски ескорт на Президентския полк от службата на коменданта на Московския Кремъл ФСО (Федерална служба охрана) на Русия, както и парадни части от съединения и военни части от други министерства и ведомства.

Преминават и 10 парадни разчети от дружествени на Русия страни - Армениу Азербайджан, Белорусия, Казахстан, Киргизия, Монголия, Туркменистан, Индия, Сърбия и Китай.

В механизираната част от парада са бъдат задействани 194 единици въоръжение и военна техника(за сравнение: през 2010 г. са били 161 единици, а през 2013 г. – 151).Авиационната част от Парада е представена от 150 самолета и хеликоптера от ВВС на Русия (за сравнение: през 2010 г. са били 127, а миналата година – 69). Във въздушен строй преминават изтребителите Су-27 и Су-34, прехващачите МиГ-31, транспортните самолети Ан-124-100 „Руслан“ и Ил-76, самолетът за радиолокационно разузнаване А-50, стратегическите бомбардировачи Ту-22М3, Ту-95 и Ту-160 и хеликоптерите Ми-8, Ми-26, Ми-28, Ка-52.

Путин: Хитлеристката авантюра стана ужасен урок за цялото човечество


"Днес отбелязвайки този свещен юбилей ние отново осъзнаваме цялата грандиозност на победата на нацизма, гордеем се, че именно нашите бащи и деди успяха да преодолеят, съкрушат и унищожат тази тъмна сила". Това заяви руският президент Владимир Путин в словото си на Парада на победата в Москва.
По неговите думи "и сега, след 70 години, историята отново и отново призовава нашия разум и нашата бдителност". "Ние не трябва да забравяме, че идеите за расово превъзходство и изключителност доведоха до най-кръвопролитната война", заяви Путин.


Руският лидер напомни, че във войната е било въвлечено почти 80% от населението на земята и бяха окупирани много държави в Европа".


Вижте Парада на победата в Москва! Галерия


Министърът на отбраната Сергей Шойгу и командващият парада ген. Олег Салюков правят преглед на частите.

Вдясно дефилират военни облечени в униформи от Втората световна война.
Парадът - изглед отгоре.Танкове Т-90АСтивън Сегал наблюдава парада на Червения площад.


Обновена!

ГЛЕДАЙТЕ НА ЖИВО! ВИДЕО


Откриха легендарното съкровище на капитан Флинт

Подводни изследователи са открили край Мадагаскар съкровище, принадлежало на прочутия шотландски пират от XVII век Уилям Кид, вдъхновил образа на капитан Флинт от книгата „Островът на съкровищата“. 50-килограмово сребърно кюлче е било извадено на брега в четвъртък и се предполага, че то е от потъналия кораб на Кид.

Скъпоценната находка е бил представена на президента на Мадагаскар на специална церемония. Според американския изследовател Бари Клифърд – ръководител на експедицията, в останките от кораба има още много подобни слитъци сребро.

Съкровището на Уилям Кид се смята за легенда, а търсачи на силни усещания и богатства го издирват от 300 години. Сега водолазът Клифърд е уверен, че имането на Кид е намерено.

„Има още много там долу. Кухината, където открих това парче, е покрита с метал. Твърде е тъмно, за да го видя, но детекторът ми показа, че металът е от всички страни“, казва Клифърд.

На намереното кюлче са изписани буквите S и T, а самото то произхожда от XVII век от Боливия. Според изследователите откритият потънал кораб е бил построен в Англия. Скептиците обаче все още не са напълно уверени, че това е съкровището на капитан Кид, и настояват за повече доказателства.

Капитан Кид е роден около 1645 г. в Грийнок или Дънди, Шотландия. В зряла възраст той е нает от Короната да преследва пиратите и да превзема френски кораби. В един момент обаче сам се поблазва от съкровищата и става пират.

През 1968 г. Кид завоюва арменския кораб „Кюдаг Мърчант“, който тогава плава под френски флаг. 400-тонният кораб превозва огромно количество атлаз, муселин, коприна, злато и сребро. За нещастие на пирата, капитанът е англичанин, а по-голямата част от каргото принадлежи на Англия.

Скоро Уилям Кид е заловен и откаран в Лондон, където е обявен за виновен за пиратство и убийството на член на екипажа му през 1697 г., и е осъден на смърт. По време на екзекуцията през 1701 г. първото въже, сложено на шията му се къса. Второто – също. Третото обаче му отнема живота. Тялото на капитана е окачено над река Темза, за да служи като назидание на онези, които обмислят да вдигнат флага с черепа и кръстосаните кости.

Според легендата капитан Уилям Кид е скрил голяма част от плячкосаните съкровища, които и до днес остават мечта за подводните търсачи. Личността на пирата и забулените му в загадъчност богатства вдъхновяват Робърт Луис Стивънсън да напише книгата „Островът на съкровищата“.

ОЧАКВАЙТЕ НА ЖИВО В „ТАРАЛЕЖ“ ОКОЛО 10 ЧАСА: ПАРАДА НА ПОБЕДАТА ОТ ЧЕРВЕНИЯ ПЛОЩАД В МОСКВА

Гледайте ТУК

На тази дата: 9.5.1945 г. В Берлин е подписана капитулацията на Германия

1945 г. в Берлин е подписана отделна капитулация на Германия пред СССР. Ден по-рано в Карлсхорст (Берлин) маршал Жуков приема от фелдмаршал Вилхелм Кайтел безусловната капитулация на Нацистка Германия. На следващия ден в Берлин са подписани документите по капитулацията на Германия пред СССР от фелдмаршал Вилхелм Кайтел, генерал-полковник Ханс-Юрген Щумпф и адмирал Ханс-Георг фон Фридебург. Съветският маршал Георгий Жуков подписва от името на Сталин, а британският маршал Тедър от името на Дуайт Айзенхауер.

На 24 юни 1945 г. маршал Георгий Жуков приема и триумфалния Парад на победата в Москва. Командващият парада маршал Константин Рокосовски язди черен кон, а приемащият парада маршал Жуков бял кон.

Парадът завършва с хвърлянето от колона съветски войници на 200 германски военни знамена и щандарти под ударите на барабани на специална платформа пред мавзолея на Ленин. Първото хвърлено знаме е щандартът на Първа СС дивизия „Лайбщандарт СС Адолф Хитлер”.

Вицове, май 2015 г.

СмЕх


Нагласил съм бормашината за 8 сутринта.

***

Трансатлантически полет. Изведнъж по радиоуредбата се чува шум от боричкане и писък. След това:
- Уважаеми пътници! Самолетът е отвлечен. Най-после можете да пушите спокойно...

***

По еврейските кабеларки, пускат порнофилмите на обратно. Така клиентите стигат до оргазъм накрая, когато проститутката върне парите на клиента...

***

Чапаев се явява на изпит в академията. Навън го чака Петка.
- Какво стана, Чапаев, взе ли изпита?
- А бе, остави. Питаха ме колко прави 0,5 + 0,5. С цялата си душа чувствам, че е равно на литър, но не знам как да го изразя математически.

***

Психиатър стои в кабинета и скучае – няма пациенти.
В този момент много бавно се отваря врата и през нея на 4 крака влиза човек, държейки нещо в ръцете, в устата и още нещо влачейки след себе си.
Психиатърът:
– Лелеее, кой дойде при нас! Ти си куче, което се е изгубило, заповядай, сега ще се погрижим за теб...
Човекът отрицателно клати с глава …
– Аааа… ти си сигурно костенурка, която не може да намери мама и тати, ела тук миличко.
Човекът отрицателно поклаща глава…
– А какво си ти тогава?
– Докторе, майната ти, аз съм сисадмина, инсталирам мрежа!

***

Всяка сутрин нови вицове

петък, 8 май 2015 г.

Истинската майка на Путин е жива и живее в Грузия

Вера Путина
Владимир Путин е извънбрачно дете. Майка му Вера Путина е на 88 г. и живее в грузинското село Метехи.

Това разкрива в последния си брой влиятелният германски седмичник “Ди Цайт”, чийто издател е бившият канцлер Хелмут Шмидт.

Обширната публикация е под заглавие “Блудният син на Вера Путина”.

Авторът Щефен Доберт, който е известен разследващ журналист, е разговарял с майката Вера, както и с други ключови свидетели от детството на руския президент.

Когато Вера Путина забременява, тя не знае, че любимият й Платон Привалов е женен с деца. Той не желае развод, раздялата е неизбежна, а за аборт е късно. Като извънбрачно дете Владимир носи фамилията на майка си, получава и нейното гражданство - грузинско.

По-късно Вера Путина се омъжва за друг, но той пък не иска сина й Вова, вече почти на 8 години. Дават го на баба му и дядо му по майчина линия. Те му намират приемно семейство, което го отглежда. Осиновителите също са Путини, защото са роднини на дядото Путин.

Новите родители, които руският президент твърди, че са му рождени, са Владимир Спиридонович Путин и Мария Ивановна Путина, вече покойници. Те го записват с нова рождена дата - 7 октомври 1952 г., за да тръгне на училище в първи клас, защото не знае добре руски. Според майка му Вера истинската дата на раждането му е 7 октомври 1950 г.

"Сигурна съм, че Вова е моят син", казва Вера Путина във видео, приложено към публикацията, където тя говори на грузински. Тя пита  риторично: "Коя майка не познава детето си?"

Всеки, опитал се да даде гласност на истинския произход на Владимир Путин, е бил ликвидиран, твърди Щефен Доберт. Сред жертвите са политици, бизнесмени, руският разследващ журналист Артьом Боровик, както и италианският му колега Антонио Русо.


Предлагам  ви публикацията “Блудният син на Вера Путина” с малки съкращения:

Има тайни, за които никой не знае, че са тайни в буквалния смисъл на думата. Има и такива, за които малцина знаят. И накрая – има тайни, каквито отдавна не са тайни, но над тях виси забрана. Такова е детството на Владимир Путин.

Има хора, които са убедени, че руският президент Владимир Путин е прекарал първите 9 години от живота си в семейство, чието съществуване той отрича. И че половината си детство не е бил в Русия, а в Грузия. По-късно, като човек на тайните служби, Путин така е променил биографията си и се е отвърнал от собствената си майка, че да може да си отвори път към властта, а по време на първата си предизборна битка да не се представи пред народа като извънбрачно дете, расло в Грузия.

Ако затаеното е истина, която би излязла по-рано наяве, то това най-вероятно би променило световната история. Може би Владимир Путин никога не би станал президент, войната в Чечня би се развила по друг начин, най-вероятно нямаше да ги има войните в Грузия и Украйна. Не би било  изключено днес Русия и Европейският съюз да са партньори.

Публичните лъжи на Владимир Путин са известни, особено след анексирането на Крим. Но дали руският президент използва такива средства, както в политиката, когато иде реч за рождената му майка, която и днес живее в Грузия?

Така започва диренето на истината чрез разговори със свидетели, на базата на публикации в медиите и снимков материал. Всичко започва преди 15 години.

1. Самолетна катастрофа, Москва, март 2000 г.

Този четвъртък Сия Башаев е на московското летище “Шереметиево”, остават само още 17 дни до президентските избори в Русия. Башаев е чеченец и оглавява руската нефтена фирма “Alliance Group”. До него е руският журналист Артьом Боровик. Той е бил военен репортер по време на войната в Афганистан, написал е няколко книги за руското нашествие, основал е критичните към властта списания за журналистически разследвания “Совершенно секретно” и “Версия”. Току-що в своя публикация е цитирал временния президент: “Има три пътя да се влияе на хората: изнудване, водка и смъртни заплахи.” Привременният президент е Владимир Путин.

Само година по-рано Путин е почти неизвестен. През август 1999 г. застаряващият президент Борис Елцин го назначава за премиер. В навечерието на Нова година Елцин обявява оттеглянето си от властта, Владимир Путин временно поема и президентския пост. Месеци по-рано по заповед на Путин руска войска нахлува в Чечня, устремила се към независимост. Това е началото на втората Чеченска война.

На 26 март Путин за пръв път се кандидатира за президент. Спечели ли изборите, на неговите 47 години той ще е най-младият руски държавен глава след Сталин.

Нефтеният мениджър Башаев и репортерът Боровик са по на 39 години и се познават от години. На този ден двамата възнамеряват да летят до грузинската столица Тбилиси. Башаев е наел самолет от тип “Як-40”. На борда се качват и двамата бодигарда на Башаев. Останалите места са празни. Екипажът е от 4 души, пилотът е опитен. До този момент има 7000 летателни часа. Температурата е около нулата, необичайно топло време за сезона.

Няколко седмици преди полета с Башаев се е свързал чеченец на име Рустам Даудов (името е променено заради сигуростта му, в момента той живее на Запад и е ключов свидетел по биографията на Путин – бел. ред.).

Даудов е на ръководен пост в чеченското дипломатическо представителство в Тбилиси. По телефона той е казал на Башаев, че с Боровик непременно трябва да пристигнат в Тбилиси за личен разговор. Даудов щял да им покаже видео, ще им предаде и копие. Това видео ще предотврати победа на Владимир Путин на президентските избори. Това обаче може да стане, само ако Боровик навреме публикува историята в Русия.

Боровик никога не е разговарял с Даудов. Башаев обаче го знае, запознал ги е общ приятел и го цени като надежден информатор.

В 8,43 ч «Як-40» е готов за старт. Машината поема по пистата, ускорява и се вдига във въздуха. Само на 50 метра височина самолетът се превърта наляво, губи височина, забива се на асфалта и се взривява. Всички на борда загиват. Дни по-късно се оповестява резултатът от експертизата. Техник пропуснал да налее антифриз. Така клапанът на лявото крило само се открехнал и това е предизвикало катастрофата.

Температурата на въдуха в това утро обаче е била около нулата и антифриз дори не е бил необходим.


Бащата на загиналия репортер Боровик е сигурен, че зад трагедията стоят руските тайни служби. Синът му е трябвало да умре заради актуално журналистическо разследване.

Обновена!

Бойко: "Господ да поживи Юнкер"

Четири километра метро са направили до 1989 г., а ние - 63, похвали се премиерът Бойко Борисов при откриването на отсечката на метрото до Бизнес парка в "Младост". Той се прекръсти и отсече: "Господ да поживи Юнкер", имайки предвид европарите отпуснати за осъществяването на проекта.
"Имаше магарета, септични ями и едно дърво, под което се скрихме на сянка с Росен Плевнелиев, тогава президентът беше Росен. А сега вижте - 40 км тунели с мрамор и влакове. Знаете ли как се строи това? Тогава Плевнелиев ми каза - направете Южна дъга, ще видите какво ще стане. Ето, стана", заяви Борисов.

Премиерът похвали шефа на метрополитена Стоян Братоев. "Ако беше преди 89-а година, сега тук щеше да има поне 30 героя на социалистическия труд - монтажисти, кофражисти, багеристи... И такива като теб. Не се безпокой, научих, че президентът е разписал сутринта указът за твоя орден", заяви Борисов.
"Ако го нямаше денят на победата нямаше да го има и денят на Европа. САЩ дават само 417 хил. жертви. Да отдадем по адекватен начин почит на хората, които наистина са се били в тази война. Войната беше подпалена от Хитлер, но да не подценяваме ролята на американските и английските компании, които бяха партньори на Хитлер и са го насочили на изток към СССР. Виждаме стремеж да бъде омаловажена ролята на СССР. Да осъдим възраждането на фашизма в Украйна и прибалтийските републики", заяви Чуколов.

Заслугите на партизаните обсъждат в парламента

БСП и АБВ настояват в декларацията на парламента по повод 9 май да се признаят и изтъкнат заслугите на "съпротивителните движения в Европа", включително на българските партизани. Това се разбра от дебатите по повод декларация на парламента по повод капитулацията на нацистка Германия.

Лидерът на БСП Михаил Миков призова да се признае "приносът на антифашистката съпротива не само в България". Според него е безспорен "приносът на българските граждани, които не приеха като безспорен факт участието във фашистката ос". Миков специално изтъкна и, че трябва да се заклейми "оскверняването на паметниците, което се превръща в политическа мода, която се толерира от едни или други политици".

Независимият депутат Велизар Енчев изтъкна, че в Европа хората от антифашистката съпротива се почитат като герои, а у нас десните сили ги обявяват за "антидържавни елементи".

Десислав Чуколов от "Атака" пък се обяви против стремежа да бъде омаловажена ролята на СССР.

Билборд в центъра на Париж: „Славко, Париж не е като Перник, ела си!“

Докато в България все още се обсъжда родната изложба във френския Лувър, още една забавна
българо-френска новина привлече внимание и интерес. Перник се прочу във френската столица Париж, след като четирима приятели поставиха билборд на кирилица в сърцето на Франция, пише perniknews.com.

„Славко, Париж не е като Перник, ела си!“ гласи поканата, специално инсталирана на знаковия булевард „Шарл дьо Гол“ в едно от парижките предградия, за да изненада нашия съгражданин.
Интересната идея е на приятелската компания на Светослав Димитров. Мястото е специално подбрано, така че да попадне на ежедневния маршрут на Слави към неговата месторабота. Част от плана е и съпругата на Светослав, Дамяна, която в пълна тайна помага за организацията и дава ключова информация за ежедневната програма и маршрута на половинката си.

В уречения ден, малко след поставянето на борда, в плана се включва и друг приятел – Николай, който вика Слави на помощ за пренасянето на доставена мебел. Двамата се срещат на булеварда и улисани в сладки приказки наближават билборда без Светослав да подозира нищо. Когато стигат на няколко метра от афиша изненадата „грейва“ в пълния си блясък, а мечтаният ефект е постигнат „от пръв поглед“ – Слави коментира щурата идея на приятелите си с думите „Не е истина, стига бе, хора.. Как го измислихте това“ , а в рамките на няколко минути след зърването на борда думите се губят и недоумението се редува с искрена радост „Неее, шегувате се, нали.. не е сериозно.. голямо, голямо (хрумване) супер е.. направо не знам“. През цялото време усмивката не слиза от лицето на Светослав.

Забавните хрумки са присъщи за компанията, тъй като Светослав и приятелите му са музикални DJ в Перник. За съжаление на БГ групата, преди няколко години Слави заживява за постоянно в Париж като един от десетките хиляди българи във френската столица. Той и съпругата му работят здраво (той – в пекарна, а тя в комуникационна агенция) и споделят грижите за едногодишния Тео, но не им остава много време и въможност за пътувания до България – прибират се само два пъти в годината, обикновено около празниците. Приятелите му признават, че им липсва и с удоволствие биха се виждали по-често, макар и за кратко или само „за по бира“. Причината е проста и вече я знаят и французите, след като са видели снимката на Влади, Явор, Иван и Краси и дискретния френски превод: „Париж не е като Перник“.

На тази дата: 8.5.1794 г. „Републиката не се нуждае от гении”: Френският химик Лавоазие е обвинен, съден и гилотиниран в един ден

1794 г. френският химик Лавоазие е обвинен, съден и гилотиниран в един ден. Откривателят на кислорода и един от създателите на съвременната химия е осъден за мнима антиреволюционна дейност по време на Якобинската диктатура. След година и половина е реабилитиран.

През 1765 г. Антоан Лавоазие представя първата си научна статия на Френската академия, а на следващата година представя работата си по осветлението на улиците на Париж, с която печели златния медал на Академията. През 1767 г. участва в геоложко проучване на района на Елзас и Лотарингия, а година по-късно съставя и първата геоложка карта на Франция.

В живота на учения съществувал строг ред. Той се занимавал с наука по шест часа всеки ден. През останалата част от деня се посвещавал на занятията си в университета и на академична работа. Всяка седмица посвещавал един ден изключително на науката. Заедно със своите сътрудници се събирали в лабораторията и повтаряли експерименти.

Лавоазие заемал и редица обществени и държавни постове. От 1775 г. той работи в Кралската администрация по барута, като подобрява значително качеството на избухливия материал и същевременно внедрява химически методи в селското стопанство. Директор е на Департамента на земеделието, депутат в Орлеан, член на Комисията за мерки и теглилки, комисар на държавната хазна, член на Комисията по земеделие.

През 1768 г. Лавоазие става администратор на данъчната служба „Ferme Générale” и е един от 28-те главни бирници във Франция. Две години след началото на Великата френска революция правителството прекратява съществуването на организацията.

През август 1792 г. Лавоазие загубва възможността си да работи в лабораторията на Кралския арсенал. Високите му позиции в дореволюционното управление на Франция обаче се оказват фатални. През ноември 1793 г. революционният комитет нарежда арестуването на всички членове на финансовата организация, заклеймени са като предатели и врагове на революцията. Заедно с останалите 27 членове на Ферме женерал Лавоазие е осъден на смърт.

Той моли изпълнението на присъдата да бъде отложено с няколко дни, за да може да представи най-новите резултати от химическите си експерименти, но съдът отхвърля искането му със заявлението „Републиката не се нуждае от гении”. Гилотиниран е същия ден на Площада на революцията.

Вицове, май 2015 г.

Пробвай да се оправиш в японска тоалетна от първия път

СмЕх


-Чух че учиш английски?
-Yes.
- Колко думи научи?
- Two.
- Само две??
- Yes.

***

Жената по природа е много добра...може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

***

Възмутен посетител на зоопарка към администрацията:
- Мечките ви правят секс, а децата гледат!
Администрацията:
- Така се възмущавате, все едно децата правят секс, а мечките гледат!

***

Най-смешния виц в Шотландия според едногодишно изследване на учени от университета в Хардфордшир:
- Искам да умра мирно в съня си - като дядо, а не крещейки от ужас - като пътниците му.

***

При ветеринаря:
- Докторе, конят ми понякога ходи нормално, а понякога куца - какво да го правя?
- Хващаш го когато ходи нормално и го продаваш!

Всяка сутрин нови вицове

четвъртък, 7 май 2015 г.

Гърция няма да реже пенсиите

Гърция не се подчини на международните си кредитори и реши да се придържа към "червените линии" в реформите на пенсиите и трудовия пазар, предаде Ройтерс.

Така почти се изпарихпа надеждте идната седмица страната да получи жизнено необходимата финансова помощ.

"Ясно е, че няма да орежем пенсиите", заяви вицепремиерът и правителствен говорител Гавриил Сакеларидис.

"Не трябва да има очаквания, че правителството ще отстъпи за всичко. Когато преговаряш, трябва да има взаимни отстъпки. Няма да преминем нашите червени линии", каза той на пресконференция в Атина.

Гърция привършва парите. Тя трябва да постигне сделка с кредиторите. Те обаче отхвърлиха възможност за споразумение преди срещата на финансовите министри от еврозоната на 11 май.

Сакеларидис се надява министрите да оценят напредъка на Гърция. В такъв случай Европейската централна банка (ЕЦБ) ще разреши на страната да продаде на банките още краткосрочни дългове. Това би помогнало на правителството в Атина да плати на 12 750 милиона евро на Международния валутен фонд (МВФ), а по-късно - пенсиите и заплатите на държавните служители.

Запознати обаче заявиха пред Ройтерс, че ЕЦБ едва ли ще даде одобрението си, докато министрите от еврозоната не дадат ясен сигнал за размразяването на спасителния пакет.

"Днес сме доникъде", каза официален представител, запознат с преговорите между Гърция, Еврокомисията, ЕЦБ и МВФ.

„Тъстът“ на Пеевски изтеглил парите си от КТБ седмица преди затварянето

Общата сума на избраният от ГЕРБ и ДПС за член на ВСС Васил Петров надминава прага на гарантираните по закон депозити

Известният като „тъста на Пеевски“ висш магистрат Васил Петров е изтеглил на 17 юни 2014 г. всичките си спестявания от КТБ. Това показват документи от счетоводната система на обявената в несъстоятелност банка. 
Васил Петров е баща на жената, от която Пеевски има дете и в този смисъл трудно би могъл да излезе извън смисъла на „моето семейство“, както ДПС депутатът често нарича всички близки нему хора, които все се оказват с допирна точка с КТБ.

Официално Пеевски твърди, че няма нищо общо с банката и до този момент е признавал единствено, че фирми на майка му са имали „някакви кредити“ в КТБ.

Според документите от КТБ „тъстът“ на Пеевски е затворил всичките си сметки в банката, като общата преведена към друга банка сума надминава прага на гарантираните по закон депозити.
От сметките на Васил Петров на 17 юни са преведени 82 214 евро, 146 371 лв. и 13 388 долара. Само валутните преводи са били на стойност, която покрива размера на гарантираните депозити. Ако парите на „тъста“ бяха останали в банката, левовата наличност би била загубена и сега „семейството на Пеевски“ щеше да е сред кредиторите на банката в несъстоятелност.

Всичко това обаче е хипотетично, защото реалността показва, че Петров е изтеглил парите. При това за операцията е използвано разплащане през RINGS, което означава, че  собственикът на средствата доста е бързал.
На същия 17 юни БНБ официално излезе с позиция, че банковата система е стабилна и Централната банка следи всички банки, които са в добро състояние, включително и КТБ. Това явно не е повлияло на Петров.

Или пък висшият магистрат е знаел нещо, което обикновените спестители не са знаели, и нещо, което е направило разликата в поведението на „тъста на Пеевски“ и на другите депозанти. 

Средствата, които Петров е държал в КТБ, са описани в декларацията, подадена в Сметната палата, както и при избирането му за член на Висшия съдебен съвет.
По-вярно е да се каже, че в тези декларации са описани част от средствата, защото пълна декларация „тъстът“ е подавал само при влизането си в системата през 2012 г. След това справка в сайта на Сметната плата показва, че той е декларирал „промените“ в състоянието си, което за банковите депозити представлява начислената лихва.

Кой е Васил Петров?

Петров е благоевградски адвокат и бивш член на Инспектората към Висшия съдебен съвет. През 2012 г., по време на първия мандат на Бойко Борисов и ГЕРБ, той беше избран от Народното събрание за член на ВСС от квотата на ДПС. Васил Петров обаче не просто зае едно място във ВСС, а стана председател на Комисията по дисциплинарните производства в съвета. Един вид оглави наказателния взвод на съдебната система.

Днес този „скромен“ човек е спокоен собственик на защитените си от сгромолясването на КТБ спестявания. За разлика от доста други вложители в банката.

При всички случаи, в самото притежание на средствата няма никакво закононарушение, но пък като публична фигура Петров дължи най-малкото отговор на въпроса КОЙ го предупреди да затвори всичките си сметки в КТБ?

КОЙ, г-н висш магистрат, Ви каза, че банката ще бъде погребана?
Документите от КТБ показват, че в банката са стояли парите и на „тъщата“, която също ги е спасила. А в КТБ сметка е имала и дъщерята на семейството – жената от която Пеевски има дете – Зара.

Мирослав Иванов-финансов журналист

Орден "Стара планина" за шефа на метрото

Правителството предложи днес шефа на столичния метрополитен Стоян Братоев за най-висшето държавно отличие - орден "Стара планина" - първа степен. "За заслуга" за медали е предложен и екипът на Братоев, изградил единственото метро у нас в София - гордостта на премиера и бивш столичен кмет Бойко Борисов.

"Правителството предлага на Президента на Република България с орден „Стара планина” – първа степен, да бъде удостоен изпълнителният директор на "Метрополитен" ЕАД проф. д-р инж. Стоян Братоев. За награждаване с медал „За заслуга” е предложен екипът, работил по изграждане на столичното метро – инж. Кирил Зайков, инж. Валентин Тодоров, инж. Димитър Тодоров и проф. инж. Божидар Божинов. Мотивът е значителният им принос при подготовката на проектите, строителството и въвеждането в експлоатация на отделните участъци на Софийското метро", се посочва в решението на кабинета, взето на днешното му заседание.

Проф. Стоян Братоев е завършил специалност "Мостове и тунели"в Петербургския университет по транспорт, със специализация "Тунели и метрополитен". През 1985 г. защитава докторат по метростроителство, след което работи като научен сътрудник в Научноизследователският строителен институт. От 1996 г. е хоноруван преподавател, а от 2012 г. – професор в Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски" и изпълнителен директор на "Метрополитен" ЕАД.

Инж. Кирил Зайков е заместник-началник на управление "Инвестиционна дейност" в "Метрополитен" ЕАД и ръководител на проекти от разширението на метрото, включени в ОП "Транспорт". Инж. Валентин

Тодоров е заместник-началник на управление "Експлоатация" и ръководител на комплексните пускови изпитания на отделните участъци от развитието на метрото в София. Инж. Димитър Тодоров е директор на проекти за разширение на метрото по част "Електромеханична". Проф. инж. Божидар Божинов от Минно-геоложкия университет е консултант на повечето участъци от разширението на метрото по части конструкции, инженерно-геоложки и хидрогеоложки условия.

Изграждането и разширението на столичното метро е един от ключовите инфраструктурни проекти в София. Проектът се изгражда с подкрепата на Европейската комисия, Европейската инвестиционна банка и българското правителство.

Буря във Варна

Сн: "Таралеж"
Буря се развихри преди минути във Варна. Небето почерня и започна силен дъжд придружен с гръмотевици.

Снимка: "Таралеж"

РАЗКРИТИЯ: СПЕЧЕЛИЛИЯТ КОНКУРСА ЗА ГЛАВЕН ЮРИСКОНСУЛТ НА ОБЩИНА "ВАРНА" ЧЕТЕ ВЕРНИТЕ ОТГОВОРИ ПРЕДВАРИТЕЛНО!

Снимка на компютъра на Николова
с вариантите от теста.
Снимка: "Афера"
В Община Варна се провежда конкурс за длъжността главен юрисконсулт.


В списъка на допуснатите кандидати до тест фигурират имената на трима кандидати. На единия кандидат имената бяха изписани като Светлана Николова Маринова. Умишлено или не, но бе допусната грешка в личното име. Кандидатът за главен юрисконсулт се казва Светла Николова Маринова, а не „Светлана“.
Именно за Светла Николова Маринова е обявен конкурса и тя, както и го спечели. Как стана това?

Съгласно чл.24 от Наредбата за провеждане на конкурсите на държавни служители, конкурсът за държавни служители се провежда чрез: 1. решаване на тест; 2. писмена разработка по политическа, икономическа, културна, социална, управленска или друга тематика; 3. защита на концепция за стратегическо управление; 4. практически изпит.
В случая от конкурсната комисия е решено конкурса да се проведе чрез решаване на тест.
Съгласно чл.27, ал. 2 от същата Наредба, конкурсната комисия изготвя три различни варианта на тест със затворени въпроси с един възможен верен отговор.

Верните отговори, при верните хора...
Обаче, трите варианта на тест предварително са подготвени с участието на кандидат главния юрисконсулт Светла Николова Маринова, разкрива сайта „Афера“. Самата кандидатка към 30.03.2015 г. все още е служител на Община Варна по проект „Интегриран градски транспорт на Варна“ и на служебния си компютър се подготвя за теста и знае всички верни отговори и на трите варианта по нормативните актове с разнообразна правна материя.

Така без проблем печели конкурса и ще бъде бъдещият главен юрисконсулт на Община Варна и ще защитава интересите на Община Варна, свързани с обжалване на актовете на кмета. Също така ще осъществява процесуално представителство пред съдилищата и другите юрисдикции и то с познания на три варианта от тест с наизустени отговори.

По информация на „Таралеж“  кметопомазаната кандидатка е дала 25 верни отговори от 25 възможни.

И това въпреки, че бъдещият главен юрисконсулт на община Варна Светла Николова Маринова до 3.04.2015 г. е била експерт тръжни процедури към проект „Интегриран градски транспорт на Варна“. Многократно е имало доклади от страна на ръководителя на проекта до кмета, че не се справя с възложените задачи. Включително е имало предложение от страна на заместник кмета по европейските проекти до кмета, за предприемане на действия за освобождаване на Светла Николова Маринова от заеманата длъжност за несправяне с възложените задачи.

По информация на "Таралеж" абсолютно идентичен е изборът на Началник сектор "Контрол жалби" Теодора Маринова


Информирани се съмняват, че конкурсът за началник сектор "Контрол жалби" е организиран, за да бъде назначена г-жа Маринова, която е заемала този пост по заместване.  На 28.4.2015 г. отново се прави тест и разбира се г-жа Маринова отговаря на всички 25 въпроси без грешка...

Кмете, отмени назначенията, че идват избори!

Обновена!

Хамали влязоха в ТВ 7

Около 15 момчета с анцузи и тениски с надпис "Хамали ООД" влязоха в офиса на TV 7, една част от тях влязоха в сградата на КТБ.
Хамалите влязоха в сградата на TV 7 с двама костюмирани мъже, за които се предполага, че са съдии-изпълнители. Днес изтече едноседмичният срок, в който телевизията трябва да предаде имуществото си на съдия-изпълнител по решение на синдиците на КТБ.

В момента в района на телевизията, както и пред сградата няма нито един полицай. Пред входа на TV 7 ситуация е спокойна, има около 15 граждани, които се събраха в подкрепа на телевизията, както и журналисти от няколко медии.

Фирма пише до Борисов: Имала да взима 288 млн. от ТВ7


Молба от „ТЦ – ИМЕ“ АД до министър – председателя : Дружеството има да събира 288 млн. лева от длъжника „Краун Медиа“ ЕАД, който е едноличния собственик на телевизия „ТВ 7“. Парите са използвани за финансиране на телевизията и са с произход от КТБ.

„ТЦ – ИМЕ“ изпрати писмо до министър – председателя Бойко Борисов, в което посочва, че за периода 2009 – 2014 г. е предоставяло парични заеми на едноличния собственик на „ТВ 7“ – „Краун Медиа“ ЕАД, чиито общ размер към настоящия момент е 288 млн. лева.


Сумата е използвана от „Краун Медиа“ ЕАД за финансиране на дейността на телевизията, като произходът на средствата е от КТБ, чрез кредитиране на „ТЦ – ИМЕ“ или на други дружества, които след това са предоставяли заеми на „ТЦ – ИМЕ“.

Постигнато е споразумение за TV7, телевизията няма да спре излъчване


Частният съдебен изпълнител Неделчо Митев и директорът на TV7 Кирил Благоев са постигнали споразумение. Резултат от преговорите е, че вещи от телевизията ще бъдат иззети, но те ще бъдат такива, които няма да затруднят излъчването на TV7.

Директорът на TV7 обяви, че днес е преведена част от сумата, която телевизията дължи. До края на другата седмицата ще бъдат платени 300 000 лева, а до края на месеца ще бъде заплатена цялата сума, съобщи още Благоев. Той благодари на всички, които са се събрали пред сградата на TV7, като помоли гражданите да се успокоят, защото процедурата върви нормално. Що се отнася до дължимата сума от TV7, частният съдебен изпълнител заяви, че не знае каква е тя и неговото задължение единствено е да изземе това, което са му наредили. Той поясни, че не знае кой как решава колко полицаи ще присъстват на място и единственото му задължение е да подаде заявка.


Някои от гражданите, които се струпаха от сутринта пред сградата на TV7, започнаха да се разотиват.

Обновена!

„Благочестивия български цар" Симеон : Хората се превъзбуждат изкуствено

Който е прочел историята, би трябвало да е наясно как да се отнася към Царя. Това посочи самият Симеон Сакскобургготски в интервю за БНТ. Той коментира решението на Светия синод да го споменава като български цар по време на богослужение и изтъкна, че това е независим орган.
„Решението беше на църквата. Не трябва да търсим някакви интерпретации. Църквата е институция с повече от 1000 години история. Вярата е нещо, което е много важно“, обясни основателят на НДСВ.

На въпрос как иска да бъде наричат от хората, Сакскобургготски отговори: „Това е въпрос на разбиране, усещане и възпитание, донякъде“. По думите му, решението на църквата не е светско и не бива да „засяга и превъзбужда хората“, които по думите му са изкуствено превъзбудени.

„Всеки има право да тълкува, но трябва да е ясна и историята“, заяви бившият премиер. Той изтъкна, че по никакъв начин не застрашава републиката. „Мисля, че съм си доказал и аз моята лоялност към републиката като премиер“, добави той. И направи сравнение с това, че към бившите президенти винаги се обръщат с „господин президент“.

По отношение на инициативата на група интелектуалци, тълкувана като желание за връщане на Сакскобургготски в политиката, той заяви, че това са „феноменални фантазии и какви ли не митове“. „Всяко нещо си има момента – знаете на каква възраст съм“, добави той.

„Слухове и измишльотини“ нарече бившият премиер твърденията, че за него ще се иска учредяване на някакъв специален статут.

„Санкциите срещу Русия са въпрос на прагматизъм. България трябва да си гледа интересите. Трябва да търсим ролята на България, с която да помогнем и да допринесем с нещо към световната политика. Аз съм против санкциите, но е смешно да се твърди, че моята позиция е саботаж. Аз си изказвам мнението. Срещу мен се пускат умишлено слухове. Поредният е, че ще присъствам на парада в Москва за 9 май. Никога не съм бил канен, нито преди, нито сега. Трябва да спрем темата за русофили и русофоби. 

Трябва да отворим темата за българофилството. Не съм енергиен експерт, но познанията ми икономика ми казват, че колкото повече тръби минават през една страна, толкова по-интересна е тя в международен план“, коментира Сакскобургготски актуалните теми.

На тази дата: 7.5.1934 г. Сталин създава Еврейската автономна област в тайгата

Снимка от 1954г. град Биробиджан, столица на Еврейския автономен 
район на СССР, на почти 8400 км източно от Москва.
На 7 май 1934 г., 18 века след разгрома на Йудейското царство и само 14 г. преди
провъзгласяване на на съвременната държава Израел, в Далекоизточния край на самия край на РСФСР се появява Еврейската автономна област. Сталин й е отрежда място в тайгата на кучето в ауспуха", под „опашката" на географската карта, образувана от Хабаровския и днешния Приморски край.
Историята обаче има доста по-далечно начало. 

През 1924 г. в СССР е констатирано, че голяма част от разореното еврейско население не се занимава с «продуктивен труд» - броят на лицата без определено занятие и т. нар. „нетрудови елементи", лишените от избирателни и граждански права – е достигнал колосални размери. Само в Украйна през 1926-1927 г. броят на „лишенците" е достигнал 30-40%.

Съветската държава решава да впрегне евреите в производителен земеделски труд. В Украйна са създадени три еврейски национални района, като през 1936 г. еврейските селскостопански селища обработват 1,75 млн. декара земя.

В Крим на евреите са отделени почти 600 хиляди декара земя. По-малки са мащабите в Белорусия (220 хиляди декра). Създадени са 10 колхоза за евреите от Бухара (Узбекистан), 15 колхоза за грузинските евреи, колхози за планинските евреи в Дагестан, Азерайджан и в Северокавказкия район.

Грандиозните планове, разбира се, не се сбъдват – през 1936 г. земя обработват само 200 хиляди евреи. Но в рамките на тези планове на 28 март 1928 г. с постановление е прието плътно да се населят с трудови евреи свободните земи край река Амур в Далекоизточния край. На 20 август 1930 г. е прието държавно постановление за образуване на Биро-Биджанския национален район.

Така логично през 1934 г. идва ред на Еврейската автономна област в състава на РСФСР. За най-малкия субект на федерацията е заделена земя с площ 36 хиляди кв. км. около град Биробиджан, превърнат в столица.

До пристигане на заселниците този край (1/3 от територията на България) е обитаван от не повече от 1200 души. Затова пък през 1939 г. населението на Биробиджан наброява почти 20 хиляди души, като около 1500 от тях са доброволно дошли ентусиасти от САЩ, Канада, Южна Америка, Германия и даже от Палестина.

Евреите-преселници, пристигнали в Приамурието в периода 1920-1930 г. и техните потомци, никога не са съставлявали мнозинство в Автономната област. Войната и особено смъртта на Сталин им дава възможност постепенно да се измъкнат. А след мащабното репатриране в Израел през 1970-1990 г. те остават незначително малцинство. Според различни данни от сегашното 190-хилядно население на областта евреите съставляват между 1,3 и 4%, тоест между 1000 и 7500 души. Руснаците са около 85%.

Сега в Израел живеят над 15 хиляди изселници от Еврейската автономна област, като 5 хиляди от тях са в град Маалот (половината от жителите на града). Всяка година в Израел се организира обща среща на изселниците от ЕАО.

През 1991 г. с постановление на Президиума на Върховния Съвета на РСФСР ЕАО е отделена в самостоятелен субект на Руската Федерация. На 12 декември 1993 г. статутът на равноправен субект на Федерацията е узаконен с приемането на Конституцията на Руската Федерация.

На 31 март 2005 г. депутатите от законодателното събрания на ЕАО създават работна група за подготовка към изменения в официалното название на региона. Според тях думата „автономна” в названието на ЕАО е анахронизъм, тъй като почти 15 години областта по същество се явява самостоятелен субект на Федерацията.

След отмяната на "Закона за Еврейската автономна област" през 1993 г. областта се оказва в странно юридическо положение. Нов закон за статута на ЕАО не е приет и досега. От пет автономни области, съществуващи през съветско време на територията на РСФСР, към настоящия момент е останала само Еврейската (другите четири получават статут на републики в състава на РФ).

За първи път въпросът е поставен на федерално равнище още през 1992 г. няколкократно от депутатите в Руската Дума, но поради юридическата сложност проблемът все още няма окончателно решение.

Вицове, май 2015 г.

Народе????

СмЕх


Програмистите са в непрекъснато съревнование с Вселената. Създават все по-прости за боравене програми с които да могат да работят все по-глупави потребители, докато вселената създава все по-големи идиоти. Засега Вселената води.

***

Две агнета си гледат на кафе.
- Бе, не искам да те плаша... но ти излизат дребни
неприятности около Гергьовден...

***

Барман към сервитьор:
-Престани да изхвърляш пияните посетители. Не забравяй, че работиш във вагон-ресторант!

***

Курортен хотел. Мъж влиза сутринта в ресторанта да закуси:
- За мен, моля, две варени яйца. Едното недоварено, почти течно, а другото - много студено. А също и печени колбаси, но почти изстинали, две изгорени препечени филийки и масълце от фризера. Към това можете да ми донесете много слабо кафе, почти топла водичка.
Шашнат келнерът му казва:
- Много сложна поръчка. Не знам колко ще Ви се наложи да чакате.
Мъжът:
- Така ли? А вчера ми я донесохте за броени минути...

***

Грузинска веселба. Домакинът казва:
- А сега Гиви ще произнесе тост!
Става Гиви и казва:
- Да пием! - и си сяда.
След малко пак:
- А сега Гиви ще произнесе тост!
Гиви пак става и казва:
- Да пием! - и пак си сяда.
След още малко:
- Вано да произнесе тост!
Вано започва:
- Уважаеми приятели! Всички ние сме се събрали тук в този хубав слънчев ден, за да празнуваме по един много добър повод...
Домакинът го прекъсва:
- Седни си. А сега Гиви ще произнесе тост!

***
Всяка сутрин нови вицове

сряда, 6 май 2015 г.

Македония пламна! Видео

Над 40 души, повечето от които полицаи, са ранени, а 30 демонстранти са арестувани по време на демонстрацията, която се проведе във вторник вечерта пред сградата на правителството в Скопие, предават световните агенции, позовавайки се на македонските власти.

Пред журналисти вътрешният министър Гордана Янкуловска заяви, че 38 полицаи са пострадали от хвърляни по време на демонстрацията предмети. Двама полицаи все още са в болница.

Най-малко четирима демонстранти и един фотограф също са ранени при възникналите безредици.

Македонската полиция използва сълзотворен газ и водомети за да разпръсне събралите се пред сградата на правителството около 1000 души.

Протестите започнаха след като македонски опозиционен лидер обвини кабинета на консерватора Никола Груевски, че прикрива убийството на 22 –годишен младеж, пребит от полицията по време на следизборните празненства през 2011 година.

С викове „Убийци, убийци“ протестиращите поискаха оставката на правителството. Демонстрантите счупиха стъклата на сградата на правителството, разбиха паркираните наблизо автомобили и преобърнаха няколко кофи за боклук.

ВИДЕО

Бойко: Нека Свети Георги ни пази, закриля и смирява

Днес почитаме Свети великомъченик Георги Победоносец. Пожелавам на всички, които носят името на светеца-мъченик за Христовата вяра - здраве, дълголетие, радости и смирение. Нека Свети Георги ни пази, закриля и смирява. Това написа премиерът Бойко Борисов в профила си във Фейсбук.

"На 6 май честваме и едни от най-ценните човешки качества - храбростта и смелостта, затова нека на празника на Българската армия да склоним глави и отдадем почит пред паметта на доблестните български воини, които отдадоха живота си за България. 

Поздравявам всички, които са свързали живота си с Българската армия, техните семейства, майките и бащите им. Всички ние трябва да се гордеем с професионализма и отговорността на нашите военнослужещи, за това, че проявяват характер и смелост за подкрепа на международния мир и за подпомагане на населението в трудни моменти. Бъдете живи и здрави. Честит празник!", пише Бойко Борисов.

Плажът в Кранево остана наполовина

Оградата на плажа в Кранево продължава да е на плажа. Половината от съоръжението не е премахнато и причините за това продължават да се коренят в собствеността на земята. Кметът на Кранево обясни пред Нова тв, че останалата ограда е заради детският лагер, намиращ се в непосредствена близост до морето.

„1200 деца не са малко. Трябва да бъдат контролирани, трябва да бъде ограничен достъпа на външни лица вътре и изискването на туроператорите е да има такава ограда", обясни кметът на село Кранево Румен Николов.

Остава въпросът как отново се оказва така, че една част от плажа се намира в рамките на частен имот. Кметът обяснява, че за това е виновно морето и то когато е бурно: „Впоследствие морето си го връща. Сега виждате имаме 20 метра. След 5-6 дни, ако е хубаво времето, ще се удължи с още 4-5 метра плажната ивица", добави Румен Николов, кмет на с. Кранево.

Обяснението за бурното море предизвикаха бурна обществена реакция. Румен Николов обеща, че ще разпореди нова проверка, след която оградата беше премахната, но след проверка се оказа само наполовина.

Собственикът сам е махнал ограждението, защото и до момента няма издадена заповед от Община Балчик за принудителното й премахване. Прави впечатление, че са махнати около стотина метра от нея и то точно тази част, която излиза 8 метра извън регулация.

А нарушението беше установено след проверка от Агенцията по кадастъра, която направи ново замерване на имота.Строителните инспектори пък установиха, че оградата е без разрешително за строеж.

Премахнатата наполовина ограда обаче може съвсем скоро да бъде поставена отново.

Оказва се, че вече има подаден документи в Община Балчик с искане отново да бъде поставено ограждението около Международния лагер. А от друга страна Община Балчик не може да откаже такова разрешение и най-вероятно разрешителните документи ще бъдат подписани.