събота, 7 ноември 2015 г.

Костов: Полицаите да губят част от 20-те си заплати за всяко нарушение

Бившият министър-председател (1997-2001) Иван Костов излезе със свое предложение за реформа в МВР. Пред Дарик радио основателят на ДСБ коментира, че протестите не представляват сериозен риск за страната.

Идеята на Костов е насочена едновременно и към икономии на средства, и към стимули за по-високи резултати.

„Защо не се приложи американското правило за бонусите при пенсионране - отнемане за всяко провинение и санкции“, попита Костов.

Той разви подробно идеята си – в началото всеки полицай да има право на 20 заплати при напускане на системата, но те да са само за отличните служители.

„Да има 20 заплати, но да може да ги загубиш. И да загубиш не само тия 20, но и да загубиш допълнителното си пенсионно осигуряване, защото не си бил истински полицай. Това да влезе в санкциите на полицаите и ние от тези 40-50 хиляди души ще имаме 30 хиляди истински силно мотивирани да спазват закона, да не го нарушават и да карат другите да не го нарушават“.

Иван Костов призова тази идея да бъде обмислена – всяко нарушение да води до намаляване на социалния пакет при пенсиониране. Той обясни, че това дисциплинира американските полицаи, защото те рискуват да загубят не просто част, но и цялата си пенсия.

„Хайде тук да е не я губят цялата, но да загубят една част от нея. И нека да кажем на тези хора: Никой не им мисли злото, но те трябва да направят това, заради което са там. Те трябва да пазят реда. Те трябва да бъдат страж на порядъка“.

Костов посочи два основни извода от проведените избори за местна власт:

„Проруските партии „Атака“, БСП и АБВ, които се бореха кой да представлява интересите на Русия и на Кремъл, получиха трети удар след европейските и парламентарните избори. Това означава, че българският избирател, когато трябва окончателно да избира, той избира окончателно избрания проевропейски и проатлантически път за страната.

И вторият. Не е тайна, че ДПС силно се сближи с ислямисткия и османисткия режим на Ердоган в Турция. Резултатите обаче показват, че българските турци и българските изселници в Турция не са привърженици на ислямистката и османистка стратегия на Ердоган. Тези хора са европейски турци.“

Немски гей приел в дома си 24 бежанци! Доволен е

Германец реши да отвори дома си за 24-ма бежанци от Сирия, Ирак и Афганистан, а след това сподели в социалните мрежи равносметката за „разочароващия“ опит от случилото се. Но нещата изобщо не са такива, каквито изглеждат. Дирк Волц констатирал, че историите за мигрантите, отговорни за кражби и насилие, са просто… за всяване на паника.

Волц, който живее с партньора си в Берлин, бил „шокиран“ да разбере, че ножовете му са си все още в кухнята, че не му се е наложило да се заключва в спалнята си и че единственото „наръгано“ нещо в продължение на седмиците приютяване на отчаяните бежанци са били „лукови глави, чесън и мноооого месо“.

Публикацията на Волц във Фейсбук бързо се разпространи в социалната мрежа – със стотици харесвания и хиляди споделяния.

„В тежко време човек трябва да премисли баланса в живота си – пише германецът. – Моят е следният: от юли насам аз и партньорът ми прибрахме в дома си в Берлин 24-ма души от Сирия, Афганистан и Ирак.

Нашите ножове са си още в кухнята, точно там, където съм ги оставил преди гостите ни да пристигнат. Така и не ни потрябваха ключове за спалнята ни, освен в един случай, когато гост от Афганистан ги поиска, за да си поиграе с котките ни. Четирите ни дебели стари котки си прекараха точно толкова забавно, колкото и младият мъж.

Но отново към ножовете: Всичко, което беше наръгано с тях в последните седмици бяха лукови глави, чесън и мноооого месо.“

Волц споделя и за начина, по който той и партньорът му са се променили и как възприятията им за бежанците се обърнали коренно.

„Марио и аз сме още живи. Може би по-живи отпреди.

Не знаем дали ще се върнем към „нормалността“. Как може да ме е грижа за онова бърборене? Наистина, какво, по дяволите, става тук?

Никой мюсюлманин не се опита да ни убие в съня ни. Никой не ни обиди за това, че сме двама мъже и споделяме едно легло. Никой, във всеки смисъл, не каза, че предпочита шериата пред германските закони.“

Волц се шегува още, че единственият проблем дошъл, когато свършили солта и захарта.

„Не видяхме нито един човек, който да не съжалява, че е напуснал дома си. Единствената лоша преживелица, струва ми се, е, че новите ни приятели използват много захар и сол. Така че просто се запасихме с необходимото количество.

Къде е ислямизацията, за която хората в Германия толкова се тревожат в последните седмици? Сигурно е заседнала някъде по пътя. Но тя е тук, ако питате т.нар. „загрижени“ германци.“

Решението на Дирк и Марио обаче е предизвикало последици и от обществото – и то доста разочароващи.

„Истинското разочарование бе, че ни пращаха съобщения, получавахме смъртни заплахи на улицата, оставяха ни обидни писма на прага.

Вместо да се борим с кризата, действаме сякаш няма да има утре. Събудете се най-сетне! Сякаш някой може да спре миграцията на хора. Сякаш не носим всички отговорност за случващото в света… Може и ислямът да не принадлежи на Германия. Но също е възможно дяволът да е част от всяка религия.

Трябваше да се боря за правата си като хомосексуален човек в продължение на десет години, много по-интензивно, отколкото ми се налага сега. В някой момент може да осъзная и че съм допуснал грешки. Всичко е възможно, нищо не е еднозначно.

Кой знае? Кой знае какво ще се случи? Със сигурност аз зная, че онова, което се случи през изминалите лято и есен, промени животите ни. Можеш да си там, за да помагаш. А можеш и да си уплашен. Ако това се случи, съжалявам.

Съжалявам за онези, които живеят в страх.“

Според Сорос бежанците трябва да бъдат настанявани "там където поискат"

Джордж Сорос публикува план за справяне с бежанската криза на Стария континент, който предвижда Европейският съюз /ЕС/ всяка година да приема на своя територия поне един милион бежанци и търсещи убежище. Планът предвижда през първите две години всеки един от мигрантите да получава по 15 000 евро, които те да използват за настаняване, здравеопазване и образование. Според Сорос бежанците трябва да бъдат настанявани "там където поискат".

В плана е записано ЕС да гарантира и финансирането на помощите за бежанците в Ливан, Турция и Йордания, както и да създаде икономически зони по тези места, включително и в Тунис и Мароко. Сорос смята, че по този начин ще бъдат привлечени чужди инвеститори и ще бъдат открити работни места за бежанците. Джордж Сорос призовава и за създаване на специална Агенция за мигрантите в ЕС, защото досегашните институции не функционират и не са ефикасни. За да се сложи край на паниката при тази криза Сорос предлага да бъдат създадени специални канали за търсещите убежище от Гърция и Италия до тяхната крайна дестинация. В петата точка от неговия план пише ЕС да създаде оперативни и финансови договори за спазване на световните стандарти за бежанците.

В последната точка от плана на Сорос пише, че ЕС трябва в следващите години да приема поне по един милион мигранти всяка година и в тази работа трябва да включи неправителствените организации, църквата и бизнесмени като спонсори. Планът е публикуван в македонския вестник "Дневник". 

Видими резултати: Кичът на Ларгото продължава, строят арки

Бутафорията в центъра на София продължава въпреки обещанията на Министерството на културата.

На 13 октомври след граждански сигнал, че дейността по реставрацията и консервацията на разкопките на антична Сердика всъщност ги съсипва и ги прави да изглеждат бутафорно, Вежди Рашидов нареди незабавно замразяване на проекта.

В действителност обаче работата в Ларгото кипи с пълни сили и останките изглеждат по-нелепи от всякога, като дори се подготвя поставянето на двете арки, които зам.-кметът по култура на София Тодор Чобанов и зам.-министърката Бони Петрунова обещаха, че няма да има. Явно и високите над 2 метра чисто нови антични тухлени надзиди няма да бъдат снишени, както отново беше обещано, защото именно върху тях се подготвя слагането на арките.

Наши каналджии печелят по 100 000 евро на месец

Стъписващо видео за престъпен бизнес публикуваха днес “Дойче веле” и “Франкфуртер алгемайне цайтунг”.Български каналджии печелят между 50 000 и 100 000 евро на месец. Замесени са и корумпирани полицаи.

Каналджия, пожелал анонимност и сниман в гръб, разкрива шокиращи данни пред екип на “Дойче веле”. В някои от кадрите участва и журналистът Стефан Ташев, който от половин година се занимава с темата. Според проговорилия каналджия център на престъпния трафик на хора е София. Поне по 500 нелегални мигранти, пристигащи от Турция, минавали дневно през София.

В кадър е показана нощна София. На стоянка се виждат жълти таксиметрови автомобили, заобиколени от чужденци с раници на гърба. Те току що са слезли от сини автомобили, явно частни. “Намираме се в центъра на София – ключово място за трафикантите на хора. Контактът с тях е труден. Под погледа на полицаи каналджиите свалят от автомобилите си бежанци” посочва дикторът.

Действително от колите слизат хора, които по нищо не приличат на окъснели българи. На крачки разстояние се виждат полицейски патрулки, реакция никаква. Дикторът продължава: “Това е бизнес за милиарди, от който печелят корумпирани полицаи, но преди всичко хиляди каналджии.” “Естествено, че всичко върви като по вода, след като платим на полицаите. Какво друго ни остава? Най-добре се действа нощем, тъй като тогава има най-малко патрулки”, разказва застанал с гръб към камерата проговорилият трафикант, който от половин година е в престъпния бизнес. От Видин е, което става ясно в края на видеото.

Срещата с него се е състояла на тайно гористо място край София. Мъжът е доста едър, облечен е в тъмни спортни дрехи, с маратонки и бейзболна шапка. Официално мъжът работи като треньор по бойни изкуства. Преди е бил полицай, впоследствие бодигард. Забогатял е обаче, когато е станал каналджия във време, когато хиляди бежанци трябва да се прехвърлят от Турция към Запада, твърди самият той.

“Това са същите канали, по които се извършва нелегалният трафик на наркотици към Сърбия. Същите трафикатни сега се занимават с прехвърляне на бежанци. За повечето каналджии тези хора са просто стока. Качват ги на частни автомобили и пикапи на турско-българската граница и ги докарват в София. От този бизнес печелят много хора. Замесени са дори таксиджии”, разказва свидетелят.

Той и журналистическият екип вече пътуват в автомобил. В София се провежда разговор с таксиметрови шофьори, които, естествено, отричат да са трафиканти, били само примерни таксиджии. Следва среща с жители на центъра на столицата ни. Те твърдят, че от половин година всичко се е променило, след като е започнала бежанската вълна от държави от Близкия изток. В София пристигали средно по 500 бежанци дневно.

Софиянци се страхували от многото мигранти пред вратите на жилищните кооперации. “Вечер никой не напускал жилището си, нито жена ми, нито аз. Кавгите са нескончаеми, бият се до кръв, мушкат се с ножове”, разказва в дома си възрастен столичанин. “Главната цел на каналджиите е Видин, в непосредствена близост до сръбската граница. Това е последната спирка на трафикантите в България”, посочва дикторът. Камерата показва квартал от града на Дунава.

Каналджиите били коравосърдечни. Те дори не се спирали пред опасността мигранти да загубят живота си по тежкия маршрут. Единствено парите имали значение. Във Видин имало истински бум на бизнеса с бежанците, при който имало строга йерархия. “Целият ни град се препитава единствено от това. Във Видин има 20 бригади. Босовете печелят между 50 000 и 100 000 евро на месец. Тези от средното ниво вече си построиха палати – огромни къщи. Карат коли за по 200 000 евро”, разказва информаторът трафикант, пристигнал с репортерската кола във Видин.

Според него всичко е тръгнало от влиятелни араби, които са помогнали значително за изграждането на мрежата от трафиканти у нас. При тоталитаризма много от тях били студенти у нас, предимно от Сирия. Някои дори не се завърнали в родината си. Те прекрасно познавали манталитета на българите. На жаргона на каналджиите те били наричани “легалните”. Познавали тарторите зад граница и работели в тясно сътрудничество с българите.

От няколко седмици каналджиите били под заплахата на сурови наказания, но повечето изобщо не се бояли. Когато репортерската кола се намира на границата със Сърбия, където информаторът иска да покаже къде точно се прехвърлят мигрантите, пристига патрулка на гранична полиция. Каналджията информатор обаче не е разтревожен. Та нали е стар познайник на униформените. От кумова срама полицаят му отправя предупреждение и колата потегля към друт пограничен пункт.

На тази дата: 7 ноември 1917 г. започва Октомврийската революция в Русия.

1917 г. започва Октомврийската революция в Русия. В Петербург болшевиките на Владимир Ленин и Лев Троцки свалят правителството на Александър Керенски.

Революцията довежда до създаването на Съветския съюз - първата комунистическа държава в света, както и първата от класическите тоталитарни системи на 20 в.

На 16 март 1917 г. абдикира последният руски император Николай II. Властта в Русия е поета от временното правителство на Керенски. Малко след това в Петроград пристига Ленин. Той констатира, че има великолепна възможност малобройната, но дисциплинирана комунистическа партия да вземе властта.

Първият опит за въстание през юли 1917 г. се проваля и вождът на революцията е принуден да се укрива. Но вторият опит през октомври 1917 г. вече е успешен. Начало на въоръжената акция дава залпът на крайцера „Аврора”. С щурм, въпреки липсата на съпротива, е превзет Зимният дворец и са арестувани членовете на Временното правителство. Начало на въоръжената акция дава залпът на крайцера „Аврора”. Ключова роля в болшевишкия преврат изиграва Лев Троцки, чието истинско име е Лейба Давидович Бронщейн.

В качеството си на председател на Петроградския съвет на работническите и войнишките депутати той е на практика военен ръководител на преврата. Именно по негови указания първо са атакувани ключови обекти като Централната поща, Държавната банката, гарите и др. Болшевиките бързат да сложат ръка и върху всички търговски и частни банки, бижутерийните магазини, сейфовете на големите търговски предприятия, частните взаимоспомагателни каси, банковите филиали в заводите.

Установена е „диктатура на пролетариата”, създадено е първото съветско правителство - Съвет на народните комисари начело с Ленин. По негова заповед на 6 януари 1918 г. е разпуснато законно избраното чрез свободни и демократични избори Учредително събрание. Последица от октомврийския преврат е разрушителната гражданската война в Русия. Официалното название Велика октомврийска социалистическа революция всъщност има за цел да прикрие нейния истински характер.

По същество това е въоръжен преврат срещу демократичното и републиканско управление на либерали и социалисти, което идва на власт след Февруарската революция от 12 февруари 1917 г. Временното управление е съюз, от който цели да прокара политически реформи, създавайки демократично избираема изпълнителна и законодателна власт. По своята същност болшевишкият преврат от 1917 г. се явява феодална и монархическа реакция срещу демократичното и републиканско правителство на Русия.

На практика наложеният съветски строй осъществява мащабна рефеодализация на страната и реставрация на крепостничество. Освободените през още през 1861 г. руски селяни са закрепостени отново в изградените колхози и совхози. Те нямат право да сменят местожителството си, не притежават паспорти и не могат да пътуват из страната. В подобно положение са и работниците, които не могат да напускат заводите. Съответно цялото население на СССР е закрепостено върху територията на страната и не може да излиза зад граница.

Създадената през октомври 1918 г. от Ленин първа в света Социалистическа държава на работниците и селяните всъщност представлява германски протекторат чак до разгрома на Германия, през ноември 1918 г. Немците осигуряват на новия режим военна и материална помощ. Финансовата подкрепа за болшевиките започва още от края на 1914 г. Според германските официални документи болшевиките са получили 72 млн. златни марки, като по-голямата част от сумата е връчена след 7 ноември 1917 година. Финансирането е прекратено през юли 1918 г., когато е убит германският посланик в Москва граф Мирбах.

Към началото на 1917 г. затегналата се война силно нажежава обстановката в Петроград. Военната хиперинфлация води до това, че производителите започват масово да задържат хляб, надявайки се на още по-голямо увеличение на цените.

В Петроград започват брожения; през февруари 1917 г. на улиците се появяват тълпи с надписи на плакати „Долу войната!“. Тежките загуби по време на войната засилват мнението, че цар Николай II не е способен да управлява.

Вицове, ноември 2015 г.

Любов...

СмЕх


Адам се е мъчел най-много в петъците. Ева просто нямало как да „си отиде при мама”...

***

Разговор между мъже:
- Брат, две неща жестоко ме напрягат!
- Кои?
- Странен шум в двигателя и жена, която внезапно е станала много нежна и добра...

***

Аз съм за легализирането на проститутките. Но преди това трябва да им се премахне депутатския имунитет.

***

Вярвам, че българското правосъдие ще намери всеки крадец и ще го накара да делят!

***

Две приятелки:
- А той разказа ли ти за неговите предишни гаджета?
- Не.
- Гад! А ти на него?
- Не.
- Умница!

***
Всяка сутрин нови вицове

петък, 6 ноември 2015 г.

Ексклузивно в "Таралеж"! Пожар във Варна!

Пожар избухна в централната част на Варна. Екип на "Таралеж" засне няколко автомобила на Пожарната и Спешна помощ пред Варненската адвокатска колегия. Пожарът е в жилищен блок на 9 етаж на улица "Батак". Причината за пожара е забравена тенджера на включен котлон.

71-годишна жена се е натровила с дим. 

Пожарът е овладян бързо. Възрастната жена е загубила съзнание. Тя е откарана във Военноморска болница. Пожарна и Спешна помощ вече напуснаха мястото на пожара.

СНИМКИ И ВИДЕО НА "ТАРАЛЕЖ"







Стрелба в сливенска гимназия. Убита e деветокласничка

Ученичка в девети клас е била убита в Професионалната гимназия по икономика в Сливен рано следобед  днес. Училището е блокирано от полицаи, засега няма постъпила официална информация.

Според комисар Чавдар Божурски, директор на местната полиция, извършителят е Димитър Иванов (28 г.) от близкото с. Струпец.

Около 13.30 ч.  Димитър намушква с нож друг млад мъж - Красимир (28 г.) пред двора на училището, описва случая полицайт пред БНР. След което, влизайки вътре в самия двор на стълбите промушва и ученичката 15-годишната Симона, при което тя умира на място.

След като промушва ученичката, Димитър се прострелва с газов пистолет зад сградата на училището. До момента е установено чрез свиделети, че между Симона и Димитър е имало любовна връзка. Красимир и Димитър са в реанимация. Красимир е криминално проявен, докато Димитър не е проявяван до момента. За него дори първо се съобщи, че е починал на място.

Има и четвърта пострадала - 40-годишна учителка, която е намушкана. Състоянието й е стабилно.

"В момента има наши екипи на място, така че да не допускаме паника. Ние продължаваме разпити на свидетели", каза полицаят.

Д-р Василиса Симеонова - директор на Бърза помощ - Сливен, заяви:

Колегите чакаха нашите линейки, хирурзи, анестиолози, всякакви специалисти посрещнаха пострадалите и всичко стана много бързо и те в рамките на 15-20 мин. от инцидента вече бяха настанени в Областната болница.

В момента родители с разрешението на директора взимат децата си от 12-то училище, което дели един и същ двор в Професионалната гимназия по икономика. Именно за там първо имаше сигнал, че е станало сбиване.

От икономическия техникум са изведени три момичета и три момчета, които да дадат показания в полицията. Съседи първоначално заявиха пред журналисти, че убиецът е Красимир - наркозависим, наскоро излязъл от затвора.

Главният секретар на МВР Георги Костов е в близкия Ямбол по друг случай - за открити контрабандни цигари. Той се отправя към мястото на инцидента в Сливен.

Ето ги студентите, заради които Сидеров и Чуколов нахлуха в НАТФИЗ

Актьорите, заради които Волен Сидеров и Десислав Чуколов нахлуха в НАТФИЗ, са Евгени Будинов, актьор от Малък градски театър "Зад Канала" и Анатоли Лазаров са артистите. Двамата гостуваха в "Преди обед" по bTV.

"Махни се оттук, наркоман такъв", пошегува се в началото на предаването водещият Сашо Кадиев с Будинов, намеквайки причината, поради която Сидеров се нахвърли върху студентите.

"Чудя се защо цялата държава се занимава с такива глупости, че някакъв нисък човек с бяла коса нахлу в НАТФИЗ. Защо мълчахме? Беше ни страх, изобщо не искахме да даваме интервюта, има си полиция. Дали сме си своите показания в пето РПУ. Ние не сме престъпници, а сме актьори, що-годе известни. В сайта на този човек, когото не искам да споменавам, имаше един клип, в който той ме обижда, нарича ме с грозни имена, и дава награда, за да ме намерят. Защо трябва да ме търси в НАТФИЗ", възмути се Евгени Будинов.

В петък вечер двамата са близо до НАТФИЗ. Единият минава оттам, другият е в магазин за мобилни телефони.

"Видяхме как едно момче грубо маже и лепи плакати върху афишите на студентите. Ние му направихме забележка, а попаднахме в отвратителна провокация", обясняват актьорите.

Анатоли Лазаров твърди, че е ударен от Волен Сидеров. Според Волен Сидеров обаче е станало точно обратното - Анатоли Лазаров е нападнал екипа на "Атака".

"Как можем да нападнем човек, който ходи със свита", удивиха се двамата актьори.

"Разбрахме, че Сидеров е подал жалба срещу нас, а не срещу човека, който го е ударил наистина", посочи Будинов.

"За първи път ми се случва такова нещо, да дойдат актьори, които са нападнати. И то не от някой друг, а от депутати. Досега сме се сблъсквали само с трудово-правни спорове", обясни зам.-председателят на Съюза на артистите Валентин Танев.

"Пазихме имената им в тайна, защото те са обявени от шпиц команда за издирване. От едни биячи. каква е тази държава, възмути се Танев. Вие представяте ли си Марин льо Пен да влезе в Сорбоната!? Та тя ще загине веднага като политик", коментира още актьорът.

Двамата актьори пък започнали да ходят с шапки и тъмни очила, за да не бъдат разпознати.

Водещите на предаването призоваха всички, които имат информация и заснети видеоклипове от случката в петък, в Деня за размисъл, да изпратят кадрите, за да се изясни ситуацията.

Извънземно пристига в София

Мумифицирано тяло на 50-сантиметрово извънземно ще бъде показано в София. То пристига от Мексико и ще бъде изучено по време на конференцията, която от петък събира учени от цял свят, съобщава Нова ТВ.

Извънземните съществуват и дори се срещат с нас, твърдят експерти. В интернет има хиляди кадри. За достоверността им обаче никой не гарантира.

Проф. Лъчезар Филипов е убеден, че извънземните контактуват с нас и недоумява защо мислят за луди тези, които вярват в това.
„Ирландските учени са получили 1 млн. долара за направата на камера за заснемане на извънземни. Колегите от Франция имат държавно финансиране", обяснява професорът.
У нас такова чудо няма. Но пък проф. Филипов компенсира това, като кани учени от цял свят.
Мексиканците пристигат, за да покажат истинско извънземно. Създанието било крито от света дълго време.
Аутопсия не му е правена, тъй като е изсушено. Открито е в гробница на маите.

Мумията на извънземното, което ще бъде показано в София, прилича малко на бръмбар. То е изсушено и е само кожа и кости. Доста страшничко изглежда. Това заяви астрофизикът проф. Лъчезар Филипов, който преди дни разкри, че у нас ще бъде показан снимков материал на същество с извънземен произход.

Проучванията показали, че мумията няма нищо общо с човешкото ДНК, нито с което и да е земно същество. Първоначално се смятало, че става въпрос за дете мутант, но след изследвания се установило, че това не е така.

Мумията е намерена в една от пирамидите в Латинска Америка.  По всяка вероятност съществото било починало отдавна и индианците го мумифицирали. В Мексико за тази цел се използва технологията на изсушаване.

Обновена!

На тази дата: 6 ноември 1886 г. България къса дипломатически връзки с Русия

Стефан Стамболов
Преди 129 г. Стамболов къса дипломатическите връзки с Русия На днешния ден през далечната 1886 г. заради засилените русофобски политически настроения и действия в България Русия прекратява дипломатически отношения с нея. Политиката срещу зависимостите на страната от Русия се води открито от Стефан Стамболов. Като премиер и фактор в държавата в първите години след Освобождението й, бившият поборник за национални свободи остро се противопоставя на всеки опит за вмешателство в българските дела от руски представители.

За постигане на тази цел Стамболов предприема редица крути мерки, които се използват като доказателство за наличието на диктаторски режим. Приети са законите срещу разбойничеството и за ограничение на печата. Стамболов многократно опитва да изчисти и подобри взаимоотношенията с Русия. Въпреки това на 6 ноември 1886 година Русия скъсва дипломатическите отношения с България. Този период години наред е премълчаван от историците или разглеждан едностранчиво, но винаги в угодничество на руската политика и дипломация.

Именно заради тези анти руски настроения с подкрепата на империята през февруари 1887 година избухва втори офицерски заговор срещу премиера и правителството, който е потушен от правителствените войски. Два пъти руските управляващи кръгове се опитват да подкупят Стамболов да отстрани княз Фердинанд от страната, но той отказва. Предлагат му дори начален подкуп от 30 млн. рубли, но не ги приема. Руската дипломация сменя тактиката си и решават да отстранят Стамболов чрез княз Фердинанд. За това през 1890 и 1891 г. в България се правят два неуспешни опита за убийството на Стамболов с подкрепата на Русия.

Русофобската политика на Стамболов е в разрез с амбициите на Фердинанд I за официално признание. Фердинанд I, търсейки дипломатическата подкрепа на Русия, отстранява правителството на Стамболов през 1894 година. Именно при такава обстановка настъпва краят на 8-годишното управление на Народнолибералната партия и нейния лидер Стамболов, приеман за най-значимия български държавник. А България възстановява отново дипломатическите си отношения с Русия.

Вицове, ноември 2015 г.

СмЕх


-Защо в Сибир няма рапъри ?
-Защото при -35 градуса няма как да израстнеш на улицата...

***

Две деца си говорят:
- Ти имаш ли брат или сестра?
- Не, но имам трима бащи от първата си майка и четири майки от първия си баща.

***

- Кажи, сине, пушиш ли трева?
- Тате...аз съм дъщеря ти!

***

И легналите полицаи решили да се присъединят към протестите.
Писнало им, постоянно всички само да ги мачкат.

***

– Скъпи, какво ти каза докторът?
– Препоръча ми да пия повече ракия...
– Така ли точно се изрази?
– Ами, ако трябва да го цитирам, каза: „И по-малко вино!!!", но смисълът е същия...

***

Всяка сутрин нови вицове

четвъртък, 5 ноември 2015 г.

Полицаи пак вилнеят из София

И тази вечер, за трета поредна вечер, протестиращи полицаи се събират в района на "Орлов мост" в София.

Засега служителите на МВР са край езерото "Ариана". Те са 70-80 души.

Все още движението по Цариградско шосе не е спряно, но ако ще се прибирате към "Младост" или "Дружба" с тролей или автобус е по-добре да побързате.

От полицейския синдикат вече на няколко пъти обявиха, че не са съгласни с премахването на каквито и да е привилегиите на МВР и че не смятат да се отказват от протестите, въпреки призива на премиера Бойко Борисов.

СмЕх: Бареков провежда интензивни срещи с конгресмени и сенатори във Вашингтон

От пресцентъра на ББЦ съобщиха, че евродепутатът и лидер на ББЦ Николай Бареков е на посещение във Вашингтон като част от делегацията на Бюрото на Европейските консерватори и реформисти в Американския конгрес. Бареков провежда интензивни срещи с конгресмени и сенатори във Вашингтон.

Дано само Бареков да не провежда срещите на английски език, че им е банана мамата...

Аудиозапис: Съдия Янева: Бойко каза на главния прокурор да ме опраска

Нова порция записи по аферата "Янева" бяха разпространени от сайта Биволъ. Бившата шефка на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева, която е подсъдима по делото "Червей" заради незаконно разписаните от нея СРС, разказва с подробности какво се случва във Висшия съдебен съвет по повод отстраняването ѝ. Неин събеседник е колежката ѝ Румяна Ченалова, която беше определена преди няколко месеца от бившия френски посланик у нас като една от "гнилите ябълки" в съдебната система.

Това е третият запис от разговора между двете съдийки. В първите два стана ясно, че шефът на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев е опитвал да "опази" Янева от по-тежки последици срещу нея. 

От поредния запис става ясно, че Янева е много добре информирана какво се случва в Министерски съвет, какво са дискутирали министрите с премиера и че предстои главният прокурор Сотир Цацаров да ѝ повдигне обвинения по нареждане на Бойко Борисов.

Владимира Янева: Четвътрък, Бойко на Министерски съвет вика Христо Иванов и му казва: "Иди там и виж, занимай се с тия съдийски разрешения за СРС-та и виж какви са нарушенията и постави въпроса пред ВСС. Това става в сряда на заседание на Министерски съвет. В сряда вечерта се вижда с главния прокурор и му казва да ме опраска.

Румяна Ченалова: Това Бойко?

Владимира Янева: Бойко. После ще ти кажа кое от кой знам. Първо ти ги казвам фактологически едно след друго как следват. Значи в сряда на Министерски съвет...

Румяна Ченалова (вероятно към кучето си): Слез долу веднага!

Владимира Янева: Преди това Бойко Рашков е бил при него и му е занесъл доклада и той го е гледал значи в сряда на Министерски съвет казва това на министъра: "Виж ги там тия съдийски разрешения и постави въпроса на Съвета". Вечерта в сряда се вижда с главния прокурор и му казва да ме опраска. В четвъртък министърът на правосъдието поставя въпроса, като пристига и Бойко Рашков, като министърът на правосъдието казва, че го е поканил пред ВСС. Обаче се изпуска и казва: "Ние вчера като се видяхме с него.." Тоест, Бойко Рашков и министърът на правосъдието са се видяли в сряда. Така.

В четвъртък Съветът слуша и казва: "Тоя доклад не е разсекретен. Ние нямаме допуск до класифицирана информация, не можеме да го прочетеме, а и ние какво становище да вземем по него". Бойко Рашков се вбесява, казва че Съветът не му е обърнал внимание и става и си заминава. Министърът също побеснява, обаче нищо не става. Бойко Борисов тръгва да пътува за Белгия, за Брюксел. Пристига в Брюксел и пред българските журналисти в Брюксел казва...

Ченалова: Това вече го знам

Янева: "..Тази, съдийката Влади Янева... 400 дни и т.н., защото дала разрешение 300 дни. Какви са тия работи, защо така и т.н." Идва пресаташето и ми казва: "От сигурен източник от „Правен свят“ към мен изтече информацията, че ще те привличат като обвиняема, че ще ти повдигат обвинение и ще ти искат отстраняването от прокуратурата."

От така изложената хронология в разговора става ясно, че визираните събития в него са от февруари 2015 година. Въпросното изслушване на шефа на Бюрото за контрол на СРС Бойко Рашков във ВСС е на 12 февруари. Изказването на Борисов за това, че Владимира Янева трябва да получи 400 години затвор е също от 12 февруари.

Съдийката беше обвинена от прокуратурата по аферата "Червей" на 7 май 2015 г. Това означава, че записът е направен в периода след 12 февруари и преди 7 май 2015 година.

АУДИОЗАПИС

Депутатите отхвърлиха ветото на президента за разузнаването

Със 155 гласа депутатите отхвърлиха ветото на президента Росен Плевнелиев върху клаузите от закона за разузнаването, които не позволяват на непрофесионални лица да заемат ръководни постове.
Това означава, че назначения наскоро на шеф на служба "Военно разузнаване" Йордан Бакалов трябва да освободи поста.

Още при приемането на промените в закона той подаде оставка, но военният министър Николай Ненчев я отхвърли.

Сега обаче той трябва да повтори акта, защото законът не му позволява да остане на тази длъжност.

Свалиха имунитета на Сидеров и Чуколов!

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров и колегата му Десислав Чуколов вече са без депутатски имунитет. Имунитетът на Сидеров бе свален със 144 гласа "за", 11 против (от "Атака") и 1 "въздържал се" (от БСП). За свалянето на имунитета на Чуколов гласуваха 148 депутати, а 11 бяха против.

Имунитетът на двама е свален за скандала пред магазинче в центъра на София преди няколко седмици. Те твърдяха, че в този клек-шоп се продават наркотици. Главният прокурор Сотир Цацаров е отправил още едно искане за имунитетите на Сидеров и Чуколов - за нахлуването им в НТАФИЗ в изборната нощ на първия тур на местния вот.

Гласуването бе предшествано от кратък дебат.

"Днес е много хубав ден за българската наркомафия. Със свалянето на имунитета ми тя ми нанася тежък удар с тежката ръка на държавната машина. Посочихме, че в центъра на София се продават свободно наркотици, навсякъде", каза Сидеров.

И допълни, че телевизия "Алфа" е доказала свободната продажба на наркотици в редица свои разследвания. Сидеров дори призова депутаитите да гледат предването "Неделник" всяка неделя от 16.00 ч. на партийната телевзия на "Атака", което се води лично от него.

"Знам, че в тази зала има родители, които са лично засегнати, защото децата им са наркозависими. Близо 1 млн. в България са наркозависими, предимно младежи. Наркомафията ще черпи.", каза още Сидеров.

 Според него арестуването му е стара мечта на "Протестна мрежа".

"Всичко това трябваше да се направи, за да се угоди на една шепа соросоиди", обобщи Сидеров.

Атанас Зафиров (БСП) заяви, че подкрепя решението, но е изумен от скоростта, с която то е взето. Според него подходът в работата на комисията, която се занимаваше с казуса, е бил формалистичен. Шефът на комисията Димитър Главчев възрази на това изказване, като каза, че всеки депутат е имал достатъчно време да се запознае със случая.

Явор Нотев ("Атака") също каза, че комисията е работила прибързано и припряно.

"За пръв път председател на такава комисия не е юрист. Колеги ме призоваваха да не ги вкарвам в юридическото блато".

Така Нотев описа накратко работата на комисията.

Бомба е свалила руския самолет

Бомба най-вероятно е разрушила във въздуха руския самолет „Еърбъс“ А321 над Синайската пустиня в Египет, съобщи Си Ен Ен като се позова на източници от разузнаването на САЩ. ЦРУ е прехванало съобщения между терористи, които са свързани с „Ислямска държава“. Взривното устройство е било поставено в багажа или на някое друго място на борда на авиолайнера на компанията „Когалимавиа“. Във фокуса на подозрението са работниците на летището в Шарм ел Шейх, които са товарели куфарите на самолета. Възможно е обаче адската машина да е била инсталирана и от някой друг служител от наземните служби в аеропорта, посочва Ен Би Си.

Изключва се вероятността на борда на „Ербюса“ да се е промъкнал терорист самоубиец. Внимателният преглед на списъка на пътниците не показвал някои от тях да има връзки с ислямстите.
Великобритания също обяви, че взривно устройство е причина за разпадането на самолета във въздуха. „Докато тече разследването не можем да заявим това категорично. С натрупването на информация, ние все повече сме загрижени, че става дума за взривно устройство“, заяви в Лондон премиерът Дейвид Камерън. В сряда вечерта той е участвал в заседание с шефовете на службите за сигурност, а така също директорите на разузнаването и контраразузнаването. Като предохранителна мярка Лондон нареди да бъдат забавени полетите на самолети на британските авиолинии от Шарм Ел Шейх. Мярката целяла багажът да бъде щателно проверен, а така също да се инспектират авиолайнерите, предполетната подготовка на които е извършена от египетски техници. Екип от британски авиационни експерти е пристигнал в египетския курорт.

Дейвид Камерън има основание за своята изключителна загриженост, защото в хотелите на Шарм ел Шейх годишно отдъхват над 900 хиляди британски туристи, които се наслаждават на плажовете на брега на Червено море, посочва в. „Дейли телеграф“. Съобщава се също, че британският премиер Камерън е разговарял по телефона с египетския президент Абдел Фатах ел Сиси. Предмет на разговора било засилването на мерките за сигурност на летището в Шарм ел Шейх.

На тази дата: 5 ноември 1957 г. в Пловдив е открит паметника на съветския воин „Альоша”

1957 г.  откриват паметника на съветския воин „Альоша” в Пловдив. Негови автори са архитектите Борис Марков, Петър Цветанов, Асен Марангозов и скулпторите Васил Радославов, Любомир Далчев, Тодор Босилков и Александър Занков.

Паметникът е издигнат на второто по височина тепе на Пловдив - „Бунарджика”, и е в близост до паметника на Александър II и на руските войски, освободили Пловдив от османско владичество. Изобразява изправен съветски войник, държащ картечен пистолет „Шпагин” с цевта надолу. Обърнат е на изток към Русия.

За прототип на „Альоша” е послужил Алексей Иванович Скурлатов, жител на селцето Налобиха в Косихинския район на Алтай, свързочник по време на Втората световна война. Участва в най-голямата танкова битка край Курск, служи в 217-а танкова бригада и 234-ти артилерийски корпус.

През 1944 г., докато Скурлатов работи по възстановяване на телефонната линия София - Пловдив, е направена снимка, използвана по-късно за изработка на фигурата на войника. Външността му олицетворява руския воин - висок, рус, със сини очи.

Любопитен факт е, че самият Алексей Скурлатов не подозира за своя гранитен двойник в България почти четвърт век до 1981 година, когато е оповестено истинското име на войника, от чийто лик скулпторите са почерпили вдъхновение. Алексей получава покана да посети Пловдив и вижда „Альоша“ за пръв път точно на своята 60-а годишнина.

Вицове, ноември 2015 г.

Добро утро!

СмЕх


Полицаи на протест блокираха кръстовището на Орлов мост. Все пак, срещу 20лв колите преминават

***

Интервю с един овчар:
– Чичо, как минава един твой ден?
– Рано извеждам овцете, вадя шише ракия и пия...
– Чичо, този очерк ще го четат и деца. Вместо шише ракия казвайте книга, вместо пия чета...
– Добре. Рано извеждам овцете, вадя си книгата и чета. По обяд идва Генко с неговата книга и заедно я четем.
Следобед отиваме до книжарницата и си взимаме две книги за до вечерта.
А вечер отиваме при Ванката и там четем негови ръкописи.

***

- Какво носите в чантата?
- Пистолет, нож и бомба.
- Не, не, до тях какво има?
- Вафла.
- Господине, не може да влизате в театъра с храна!

***

- Какъв график ви е удобен?
– Два на два.
– Съчетавате работата с учене ли?
– Не, алкохолизъм.

***
Протестът на ченгетата разрешен ли е? Не е. Има ли кой да го спре? Не. За какво е? За пари. За чии пари? За нашите пари.

***
Всяка сутрин нови вицове

сряда, 4 ноември 2015 г.

Je suis 20 заплати

ТЕ ТАКА!
Искаме си привилегиите!

КОЙ скри цесиите на #КОЙ

Кой какви цесии е направил в КТБ. И кой от важните клиенти как е спасил парите си. Това са два от въпросите, които най-често бяха задавани от обикновените вложители, вече кредитори на банката с отнет лиценз.

И те продължават да са актуални и след публикуваните от синдиците на КТБ списъци на собствениците на привилегировани депозити и на притежателите им, направил цесии с тях.

Актуални, защото списъците не показаха най-важното: кой стои от другата страна на цесиите.

Примерът е прост.
 Един от най-големите депозанти със специални условия е “Еър пропърти девелопмънт” (в несъстоятелност). Дружество, за което вече писах как средствата му бяха използвани за криминално покриванена задължения към КТБ на компании от орбитата на ДПС. Криминално, защото изземването на средствата от сметката на „Еър пропърти девелопмънт” е отвъд закона. Разбира се, в списъка на синдиците на КТБ няма да видите кой стои срещу цесията на “Еър пропърти девелопмънт”.

Защо ли?

Защото това е Първа инвестиционна банка, която пък от своя страна влиза в серия по покриване на задължения на ДПС фирмите. 
 А както знаем, ПИБ е свещена крава за правителството и за БНБ. Свещена е, защото в драмата от лятото на 2014 г. приюти сметките на фирмите, контролирани от Ирена Кръстева и Делян Пеевски. За разплащането на задължения на „снахата“ на Кръстева в КТБ през сметка в ПИБ вече писах.


Няма да видите как „Промишлено строителство холдинг“ (ПСХ), контролирано ипритежавано по думите на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев от депутата Делян Пеевски, участва в цесии с няколко ДЗЗД. ДЗЗД, изпълняващи инфраструктурни проекит, финансирани от европейските фондове. Да, онези толкова важни
фондове, за които премиерът Борисов редовно жали, ако не се усвояват, или пък се хвали, че добре се усвояват.

Няма да видите, че сред цедентите на ПСХ е бившатасъпруга на председателя на КРИБ, толкова обичания от Пеевските медии КирилДомусчиев. Ако пък погледнете в Търговския регистър, ще видите, че и собствеността в ПСХ е променена и вече не се контролира от офшорка, а от друг номинал. Може пък някъде из цесиите да са се засекли бизнес интереси.

В списъка на синдиците на КТБ няма да видите и серията цесии и прихващания, които са направени от „Елит Петрол“.
 Дружеството, което беше концентрирало в значителна степен най-атрактивните
бензиностанции на „Петрол“ и което беше заложено пред банката. След серията цесии с физически лица, организирани от Гриша Ганчев, „Елит Петрол“ се оказа освободено от тежести и квесторите на КТБ вдигнаха залога върху него. Какво се случи след това, вече знаете – серия прехвърляния и апорти, които позволиха на Ганчев да заложи доста мини пред потенциалните опити на синдиците да върнат активи от групата на „Петрол“ в масата на несъстоятелността на КТБ.

Няма да видите серията цесии с физически и юридически лица на „Риск Инженеринг“ и фирми от групата. Част от които е цесията наминисъра на културата Вежди Рашидов, за която вече писах.
Няма да видите как благодарение на серия цесии и прихващания, използвайки междинна
фирма без история в КТБ, премиерският приятелАлександър Сталийски се превърна в нов сосбтвеник на завода за стъкло „Рубин“ вПлевен. Случай, за който можехте да прочетете само на „Финансови смислици“, докато Пеевската машина бълваше манипулации по случая.
Няма да видите как държавните предприятия, които са имали депозити в КТБ, са влезли в серия от цесии с компании, контролирани от варненската групировка ТИМ, предпочитаща да се представя под името „Химимпорт“. Но няма да разберете как вкупом държавните фирми са избрали точно ТИМ за купувач на вземанията им и каква е политическата договореност за това.

Та от списъците на синдиците няма да видите почти нищо важно. Така и този елемент на декларираната публичност в разплитането на казуса КТБ остава само на квази ниво.

Мирослав Иванов

Центърът на София пак е блокиран от полицаи

Орлов мост бе блокиран за кратко. Полицаите тръгнаха да пресичат на път към Народното събрание и останаха върху платното. Движението бе спряно. След това продължиха към Ректората на Софийския университет и движението по булеварда за кратко бе блокирано, но след това трафикът беше възстановен. В момента те са пред Народното събрание, като освиркват парламента. А на шофьорите, които им свирят с клаксоните, казват: "Повикайте полиция".

Тези действия бяха изненадващи.

По-рано полицаите казваха, че днес Орлов мост няма да бъде преграден. Напротив - доставяха се карамфили и служителки на МВР ще ги раздават на всеки шофьор като извинение за вчерашните неудобства.

Полицаи протестираха мълчаливо в близост до езерото Ариана в Борисовата градина в продължение на час. Техни колеги продължават да прииждат към района.

От Синдикалната федерация на служителите в МВР заявиха, че не са организатори на този протест.

На място е директорът на националната полиция Христо Терзийски.

Сред събраните обаче бе разпространено обръщение на главния секретар Георги Костов и листът бе раздадн на всеки.

"Обръщам внимание на всички Ви, че формите на протест трябва да бъдат съобразени със Закона за МВР и Закона за събранията, митингите и манифестациите и по никакъв начин не следва да накърняват правата и свободите на гражданите.

Убеден съм, че ще проявите присъщата си отговорност и незабавно ще пристъпите към изпълнение на всекидневните си задължения по закон", завършва Костов, след като преди това изрежда известните вече отстъпки на правителството от днес.

Протестите на МВР служители продължават в цялата страна. В Бургас, Смолян, Панагюрище, Пловдив и Благоевград трафикът беше затруднен.

Бойко с пореден "хепиенд": Полицаите запазват привилегиите си

По традиция "бащицата" Бойко реши пореден проблем с хепиенд!

Колегите запазват всичките си социални придобивки. Това каза главният секретар на МВР Георги Костов на излизане от дълго продължилите разговори между премиера Бойко Борисов и министрите Владислав Горанов и Румяна Бъчварова в Министерския съвет. От думите му стана ясно, че една от най-оспорваните от полицаите част от реформата - намаляването на обезщетенията при напускане (до 20 брутни заплати по сегашния закон, б.р.) няма да бъде пипана.

Същото ще важи и за всички други придобивки, които сегашните работещи в МВР са подписали при назначаването си - като например за храна.

"Намаляването на броя обезщетения ще засегне само тези, които тепърва постъпват в нашите редици" поясни Костов.

От думите му стана ясно обаче, че остава идеята на Владислав Горанов да се махне индексирането всяка година с нови 2 % на заплатите. Те ще бъдат изчислени към досегашния размер на брутното възнаграждение, но повече няма да се трупат, поясни главният секретар на МВР. Той каза още, че така е в много други сектори на държавната администрация.

Както точно ще се извършат промените - дали Законът за бюджета ще бъде оттеглен от МС преди първто четене в Народното събрание, или там ще се коригира, той каза, че не е от неговата компетенция.

Костов на няколко пъти повтори обаче, че няма да се толерира полицаи да нарушават законите, имайки предвид снощното преграждане на възлови кръстовища. На въпрос ще бъдат ли наказани участниците, той първо каза "Разбира се, разбира се". Псле на втори въпрос каза: "Приятен ден".

Бъчварова: Трябва да тръгнем по болезнения път на реформите

Късно снощи министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова коментира в личния си профил във фейсбук започналите масови полицейски протести.

Министърката призова пътят на реформите да бъде поет сега, защо утре ще е още по-болезнен. Това включва и промяна на привилегиите, които в момента имат служителите от сектора за сигурност, макар и Бъчварова да не го споменава директно. Тя изрази разбиране с недоволството на полицаите заради липсата на диалог и пише, че премахването на причините за недоволство е краткият път, който трябва да бъде изминат утре (днес, сряда – б.р.)

В 8:30 в Министерския съвет започва извънредната среща на премиера Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов и вътрешния министър Румяна Бъчварова. За същия час пред сградата на правителството е насрочен и протестът на полицаите.

Ето цялото обръщение на Бъчварова:



Като човек разбирам грижите на полицаите и техните семейства, както и техните основания да напуснат системата или да протестират. Като министър съм длъжна на гарантирам баланса между интересите на служителите от една страна и на приоритетите и възможностите на държавата от друга. Труден баланс, чиято точка на равновесие е националната и обществената сигурност.

Цял ден търсихме най-доброто взаимно приемливо решение. Вярвам, че много скоро ще го намерим.

Благодаря на всички служители на МВР, които днес останаха на своя пост. Те показаха, че поставят честта и лоялността си към институцията над личните си емоции и интереси. Такива хора има не малко в МВР.

Разбирам напълно и възмущението на служителите на МВР, които днес излязоха на улицата, за да изразят позицията си. Знам, че те не се борят за нещо, което не им се полага. Давам си сметка, че са убедени, че защитават себе си, своите семейства, и достойнството си. Липсата на предварителен диалог е друг повод за недоволството им и той също е основателен.

Премахването на тези причини за недоволството им е само краткият път, който трябва да изминем утре.

Дългият път, по който трябва да поемем е друг. Той е в реформата в МВР. Българските граждани са наясно, че МВР има нужда от промяна. Голяма част от служителите на министерството също настояват за бързи и категорични реформи. Те трябва да гарантират на полицаите, че ще работят при оптимални условия и стабилност, че най-добрите от тях ще израстват, а непочтените ще разберат, че нямат място в системата.

И по-важното - реформа, която ще даде основание на гражданите да имат доверие в полицията и да получават по-качествена защита. Защото доверието не се дължи по закон, а се заслужава всеки ден. Този път е не само по-дълъг, но по-труден и болезнен. Ако днес не тръгнем по него, утре ще е късно и много по-болезнено.  

На тази дата: 4 ноември 1922 г. откриват гробницата на фараона Тутанкамон

1922 г. британският археолог Хауърд Картър открива гробницата на фараона Тутанкамон в Долината на царете в Египет. Небхеперура Тутанкамон е последният египетски фараон от могъщата Осемнадесетата фараонска династия, управлявала Египет векове наред.

Младият фараон става едва ли не най-известният владетел на Древен Египет след откриването на гробницата му, макар че не е оставил забележима следа в своето управление. Популярността му се дължи както на уникалността на разкритието (до този момент всички известни царски погребения, а и не само царски, са разграбени от иманяри), така и на т.нар. „проклятие на фараона”. Според слуховете „смъртта долита на бързи криле при тоя, що е дръзнал да наруши спокойствието на фараона”.

По онова време Хауърд Картър е сред най-големите капацитети в египтологията. Изучава древната цивилизация още от юноша, когато Пърси Нюбери го взима в екипа си да прерисува фреските в гробницата „Бени Хасан”. Години по-късно Картър се запознава с лорд Карнаворн, който финансира всичките му разкопки, включително издирването на гробницата на непознатия дотогава фараон Тутанкамон

През ноември 1922 г. археологът намира гробницата на Тутанкамон, а на 16 февруари следващата година отваря погребалната камера и пръв вижда саркофага на владетеля.

Картър използва нагорещени метални пръти за отварянето на саркофага и снемането на златната траурна маска - варварска технология според съвременните разбирания. В онези години обаче точно този метод няма конкуренция сред научната общественост. След отварянето на саркофага мумията повече от година е изложена на въздействието на въздуха и слънчевите лъчи, което води до сериозното й повреждане - останките се разпадат на 13 отделни части.

В Музея в Кайро са изложени над 1700 предмета, намерени в гробницата на Тутанкамон. Много други с по-малка стойност се пазят в складовете. Две дълги зали и едно по-малко помещение са изпълнени с многобройните експонати. Безспорно най-ценният артефакт е позлатената погребална маска на Тутанкамон, инкрустирана със син лазурит.

Вицове, ноември 2015 г.

Добро утро!

СмЕх


Един човек тича по улиците и раздава на минувачите бели листа. Към него се приближават двама полицаи.
- Гражданино, какво раздавате?
- Как какво? Не виждате ли - раздавам позиви!
- Ти с кой се ебаваш, бе? Т`ва са си чисто бели листа.
- Не! Това са позиви.
- Е, като са позиви, тогава защо нищо не пише?
- К`во да пише - то всичко е ясно.

***

- Скъпи, мразя я тая диета! Знаеш ли как ми се яде месо вместо тъпата салата!!!
- Съчувствам ти, Скъпа! Но поне сега разбираш как се чувствам, като ме караш да пия вода вместо ракия...

***

Когато хвана чаша с ракия и два гласа ми бучат в главата, единия казва:
– Изпий я, изпий я!
А другия казва :
-Не го ли чу, бe? Изпий я!

***

Двама евреина се виждат на сватба. И двамата са приготвили по един плик подарък за младите. Единият пита другия:
- Соломон Василиевич, вие какво сте сложили във вашия плик?
- Ха, а вие да не си мислите че плика сам по себе си нищо не струва?

***

Малко преди началото на мача единият отбор излиза от съблекалнята, хваща рефера в тунела и започва да го налага.
- Ама какво правите - дърпа се нещастникът. - Защо ме биете, мачът даже не е започнал...
- Автобусът ни тръгва веднага след мача, може тогава да нямаме време...

***
Всяка сутрин нови вицове

вторник, 3 ноември 2015 г.

Скандални аудиозаписи на висши магистрати

Лобита, интриги, тайни завери, сговори, натиск и подмазване на властта, груби нарушения на Етичния кодекс на магистратите и дори на Наказателния кодекс изплуват от записи на разговори между Владимира Янева и Румяна Ченалова, изтекли в платформата за анонимно споделяне Balkanleaks.

Оказва се, че институционалното разделение на властите, независимостта на съдебната система, процедурите, правилата и законността са само привидност „за пред Брюксел“. Зад тази завеса на привидността кипи безмилостна борба за власт и влияние, вихрят се низки страсти. Това е моделът #КОЙ в цялата му красота.
От тях се вижда, че по висящи разследвания е текла неофициална комуникация между представители на различни власти. Висши магистрати и членове на ВСС са правели опити за въздействие на колегите си с оглед „чадъросването“ на близък магистрат.

Спасяването на редник Янева

Отстраняването на шефа на СГС Владимира Янева в разгара на аферата „Червеи“ се случи на 19 февруари 2015 г. след паметно заседание на ВСС. Искането за отстраняване беше внесено от главния прокурор Сотир Цацаров и мотивирано с досъдебно производство срещу Янева за незаконно удължаване на СРС-та по „Червеи“. Съдебната власт изпадна в ступор. Най-напред ВСС реши да изслуша Янева, каквато процедура не съществува изобщо. След това шефът на ВАС Георги Колев предложи Янева да бъде отстранена като шеф на СГС, но не и като съдия. В крайна сметка ВСС гласува да отстрани Янева.

В разговор с Румяна Ченалова, проведен в същия ден, Владимира Янева коментира тези събития и разкрива, че Георги Колев е положил всички усилия да я предпази. Според Янева, Колев и е разказвал по телефона какво се случва във ВСС, давал е съвети и дори се е опитвал да се свърже по телефона с Бойко Борисов. Премиерът обаче „не му вдигнал“.
Владимира Янева: Обаче днеска какво става. Днеска става, че те се изпокарват зверски. Решават, че трябва да ме изслушат, процедура, която никъде под слънцето я няма. Вътре става едно гъмжило.

Жоро Колев ми се обажда и казва: Тука хората не искат да те отстраняват. Обаче, казва, аз съм много притеснен. Защото, казва, главният прокурор, ако не те отстраним, ще те привлече като обвиняема.

И тогава вече, нали знаеш по закон, е задължително да ме отстранят. Защото 230 от ЗСВ казва, (ако си привлечена е императивно), ако е образувано срещу тебе – може, ал. 2, ал. 1 ако си привлечен – следва. И той казва: Не знам дали не е по-добре да те отстраним. И аз му казах: Жоро, действай, сговаряй ги хората, по-добре да ме отстранят. Просто да се свърши тва нещо.

Или най-много, ако не ме отстранят, утре сутринта да отида да си напиша оставката и да я подам.

Румяна Ченалова: Добре де, защо, аз това не разбирам, може ли така да ти пише и да ти праща сигнали и…

Владимира Янева: Не знам… не мога да ти кажа, не знам.


Владимира Янева: Ти много добре знаеш, че Жоро и Бойко се познават и Жоро винаги може да го пита Бойко.
С тая разлика, обаче, Жоро му е звънял на Бойко, Бойко не му е вдигнал.

Мъж: Красота.

Владимира Янева: Жоро вика: Аз му звънях няколко пъти, той не ми вдига.

Такива действия на шефа на ВАС биха представлявали грубо нарушаване на Етичния кодекс на магистратите. Биволъ потърси Георги Колев за коментар.

Георги Колев: „Това е абсолютно невярно.“

„Само това е моят коментар“ – каза шефът на ВАС. „Разбира се, познавам Владимира Янева, не мисля, че се нуждае от каквито и да е съвети, тя знае как да се държи и какво да прави. Премиера не съм го търсил по този въпрос. В никакъв случай. И въобще не сме разговаряли на тази тема.“

Румяна Ченалова не отрече, че се е срещала и разговаряла с Владимира Янева, но отказа да даде подробности. „Не бих искала да правя каквито и да било коментари“ – заяви тя по телефона.

Владимира Янева затвори телефона след като журналист от Биволъ се представи и дори не изслуша повода за обаждането.

(Следва продължение)

АУДИО ЗАПИС: