събота, 19 декември 2015 г.

Димитър Луджев: Кунева е разочарование, а Лукарски и Ненчев дори не се крият, че са властогонци

Ахмед Доган изобщо не се е оттеглил от политиката. Той непрекъснато е в нея, въпреки твърденията си, че тя вече не му е интересна. Това заяви бившият политик от СДС Димитър Луджев.

"Доган дърпа конците в ДПС, контролира партията, командва", каза бившият министър на отбраната в правителството на Филип Димитров.

Според него почетният председател на движението е политик с много лица.

"В началото на 90-те години познавах един Доган, който ми беше приятел, в края на 90-те Доган беше друг, после при царското правителство - трети. Каквото и да казваме обаче, той е един от големите политици в България", каза Луджев.

Според него ДПС е партия от ловки демагози и лицемери.

"ДПС са реалният партньор на ГЕРБ. Всичко бе договорено още през юли 2013 г. Тогава се разбраха и как Борисов и Пеевски да си сътрудничат", каза Луджев.

Бившият син политик остро разкритикува политическото поведение на своите студенти Меглена Кунева и Даниел Вълчев.

"Поставям им много ниски оценки. Разочарован съм от тях. Жалък конформизъм е това, което правят. Кунева направи имитация на антикорупционното законодателство... За Божидар Лукарски и Николай Ненчев няма какво да говорим. Те дори не се крият, че са властогонци", добави Луджев.

Според него Реформатрският блок е сбъркал като е направил компромис с плъховете в подземието.

"От самото начало бе ясно, че нито ГЕРБ, нито отиващата си най-накрая от политическата сцена БСП не искаха съдебна реформа. За ДПС да не говорим", добави Луджев.

По повод оставането на здравния министър Петър Москов в правителството, той заяви:

"Явно и в ДСБ има хора, които страдат от същата властолюбива болест, която мъчи и останалите реформатори."

Днес е Игнажден, а не утре

Кога празнуваме Игнажден? Едва ли има някой, който би се затруднил с отговора -традиционно на 20 декември.

Тази година обаче празникът на Св. Игнатий Богоносец е на 19 декември. Поне така е записано в църковния календар, издаден от Светия Синод в края на 2015 г., т.е. още преди една година.

От Светия Синод обясниха , че празникът е изместен само за тази година, за да не съвпада с Предпразненство на Рожденство Христово, което се пада в неделя, 20 декември, и също е голям празник.

Поверия за Игнажден


Кой пръв прекрачва дома ви?

От това кой ще влезе пръв в къщата на Игнажден се гадае каква ще бъде и следващата година. Ако "сполезът" е добър, то и в къщата през цялата година ще има благоденствие и успех във всичко.Цялата обредност на Игнажден предначертава благоденствие през новата стопанска година. Ритуалите започват от ранно утро край огнището и продължават на празничната трапеза от обяд до вечерта. 

А в някои райони обредността продължава и през цялата нощ. Всеки от обредите е магическо предизвикване на плодородие за земята и родитба за добитъка.
Има обичай да се сеят символично вътре в къщата житни и ечемичени зърна с благословията за плодородие. Плодове и орехи се посипват около най-свещеното място в дома - огнището. Пак плодове се даряват на първия гост, който споходи дома на този ден. В по-ново време само случайността определя кой пръв ще дойде в дома на Игнажден. Но някога това се е смятало за толкова важно, че стопанинът на дома още в навечерието на празника се пременявал и отивал да покани грижливо избран гост. Защото народното вярване е, че ако първият гост е човек с късмет, неговото благоденствие ще споходи и дома за цялата година. 

Затова в различните местни наречия гостът се нарича "спохожняк", "полазник" и др. Тъкмо той изрича всички поздравления и благословии на празника. И материализира думите си в обредни действия.
Гостът трябва да изпълни всекидневен и дребен наглед жест - да разрови с клонка жарта в домашното огнище. Но това е свещенодействие, което разпалва по магически път небесния слънчев огън, за да дари с нов живот и плодородие земята. Затова още с влизането си спохожнякът ритуално пита домакините "Славите ли Млада Бога", има предвид слънчевия бог, с чието ново раждане се свързва Коледно-Новогодишния период във фолклорната култура.

Група обреди са отправени и към обновление в семейството. Където има отраснала дъщеря, ритуално се предвещава нейната женитба през новата година. Към това е насочена магическата сила на таен магически обред за замесване на тесто с любовни билки. Това тесто не се пече, а се оставя да се изсуши в продължение на 12 денонощия. Всяка сутрин тестото се пренася в следваща къща и всяка нощ около него се събира група жени, които го "пазят".

Поверия за деня:

Ако на Игнажден времето е ясно, през април ще има суша.
Ако вали дъжд, през април ще има дъждове и плодородие.
Добре е, ако на Игнажден, а също и по Коледа вали сняг.
Ако на Игнажден времето е облачно, реколтата ще е добра и в кошерите ще има изобилие.
Времето през следващите 12 дни на месеца - от 20 до 31 декември - показва времето през 12-те месеца на идващата година. 20 декември определя какво ще е времето през януари.
Не бива да се изнася нищо от къщата - най-вече огън, жар или сол - за да не излезе берекетът.
Не се иска и не се дава нищо назаем.
Не се става от трапезата по време на ядене, защото кокошките няма да мътят. Не се излиза на двора, за да мътят кокошките повече.
Не се шие и плете, за да не се заплитат червата на кокошките и да снасят.
Днес празнуват: Игнат, Игната и техните производни, Искра, Пламен, Пламена, Огнян и техните производни. Честит празник!

На тази дата: 19 декември 1954 г. е разстрелян Виктор Абакумов - бивш министър на държавната сигурност на СССР

На 19 декември 1954 г. в Ленинград е осъден на смърт и още същата вечер е разстрелян Виктор Абакумов - генерал-полковник (1945), заместник народен комисар на вътрешните работи (1941-1943), на отбраната (1943-1946), министър на държавната сигурност (1946-1951), депутат във Върховния съвет на СССР. Не е известно дали е имал възможност да обжалва справедливата смъртна присъда.

Виктор Абакумов е малограмотен със завършен 7 (сегашен) клас. Едва 15-годишен попада в органите на ОГПУ (предшественик на НКВД). Прави бърза кариера. През 1934 г. са разкрити неговия нарушения, че е използвал конспиративни квартири за срещи с жени, и е прехвърлен в Главното управление на трудово-изправителните лагери като пълномощник на 3-ти оперативен отдел.

Заточението в ГУЛАГ обаче не продължава дълго. Изтеглен е и става пълномощник на 4-и (секретно-политически) отдел на ГУБД на НКВД. Получава звание лейтенант. В условията на Големия терор се специализира в следствената работа. Самият той бие арестуваните до загуба на съзнание. Усърдието на бияча е забелязано.

На 5 декември 1938 г. Абакумов става шеф на подразделението на НКВД в Ростовска област. Прескача едно звание и направо става капитан, а през март 1940 г. вече е майор. Методите на работа на Абакумов стават широко известни със своята крайност и жестокост. По-късно дори като министър той продължава сам да води разпитите на задържаните и често употребява физическо насилие.

От 25 февруари 1941 г. е заместник народен комисар на вътрешните работи и началник на Управлението на особените отдели на НКВД, преобразувано в Управление СМЕРШ (за контраразузнаване) през юли 1941 г. Ръководените от Абакумов служби осъществяват контрол върху дейността на органите за сигурност във флота и армията, както и във вътрешните войски.

Така през юли 1941 г. Абакумов получава звание комисар от ДС 3-и ранг (равностойно на генерал-лейтенант). Така за четири години 33-годишният Абакумов от обикновен лейтенант се издига до генералски висини. След 1,5 г. (4.2.1943 г.) става комисар от ДС 2-и ранг, сиреч генерал-полковник.

От 19 април 1943 г. Абакумов е заместник народен комисар на отбраната и началник на Главното управление на контраразузнаването «СМЕРШ». Тази служба се занимава с контраразузнаване, извършва „филтриране“ на съветските войници, освободени от плен, а също така унищожаване на ненадеждните елементи от завладените от СССР територии. През 1944 г. участва в депортирането на народи от Северен Кавказ, за което е награден с ордените „Кутузов“ и „Червено знаме“. Подготвя материалите по делото срещу ръководителите на авиационната промишленост през 1946 г.

На 4 май 1946 г. Абакумов сменя В. Н. Меркулов на поста министър на държавната сигурност (МДС). Сталин иска да види начело на тази организация човек, който ще му е благодарен за високия пост и ще му е напълно предан. На Сталин му е нужен министър, всяващ страх на всички наоколо, включително и на членовете на Политбюро на ЦК. На своите служители Меркулов казва направо: „От мен всички трябва да се страхуват.”

Методите на работа в МДС при Меркулов придобиват наистина гангстерски характер: тайни убийства, отвличания и нападения над граждани... Стига се дотам, че служители от МДС, представяйки се за американци, по сред бял ден на 15 април 1948 г. нападат министъра на морския флот А. Афанасев и започват да го „склоняват” да работи за американското разузнаване. На следващия ден възмутения министър пише заявление до Берия и Абакумов. В резултат след 10 дни е арестуван и след решение на „тройката” на МДС е осъден на 20 г. лагер.

През 1950-1951 г. Абакумов фалшифицира т.нар. Ленинградско дело, в резултат на което много невинни хора са арестувани и екзекутирани. Много от осъдените са от партийно-стопанския актив. През 1948 г. по пряко поръчение на Сталин той организира убийството на народния артист С. М. Михоелс.

Облаците над Абакумов започват да се сгъстяват още през 1950 г. Тогава Сталин чрез промени в структурата на МДС дава на Абакумов да разбере, че отнема политическото доверие от него. А след като си идва от отпуск през декември 1950 г., Сталин още повече отдалечава Абакумов. Той го приема като министър на ДС един единствен път на 6 април 1951 г. През 1949 г. такива срещи е имало 12 пъти, през 1950 г. – 6 пъти. За последен път Абакумов пристъпва прага на кабинета на Сталин на 5 юли 1951 г. за чуване на присъдата си, тъй като предния ден вече е отстранен като министър и го очаква неминуем арест.

В основата на обвиненията срещу Абакумов е заложен доносът от 2 юни 1951 г. на старши следователя М. Рюмин, съобщаващ, че Абакумов е потулил много перспективното дело на арестувания професор-кардиолог Яков Етингер (уморен е в килия-хладилник през март 1950 г., но е можел да даде „ценни” показания против „лекарите-вредители”), скрил е от ЦК важна информация за недостатъци в контраразузнавателната работа в Германия на предприятията „Висмут” (добиващи уранова руда) и накрая грубо нарушавал установените от партията и правителството правила за водене на следствието. Рюмин директно нарича Абакумов „опасен човек” на важен държавен пост.

Арестуван е на 12 юли 1951 г. заради несправяне с работата по изфабрикуваното от Сталин Лекарско дело и заради допуснат „ционистки заговор“ в Министерството на вътрешните работи.

Никита Хрушчов, тогава секретар на Московския градски комитет на партията, обяснява пред офицерите от МДС арестуването на Абакумов с примери за корупция, със създаването на частни публични домове, с получаването на скъпи подаръци от Запада и с ненавременното откриване на т. нар. Ленинградски заговор срещу Сталин.

Първоначално следствието е водено от прокуратурата, но от февруари 1952 г. по разпореждане на Сталин Абакумов е предаден на своето бивше министерство. Бившите подчинени на Абакумов се заемат сериозно със задачата и водят следствието с настървение. Налага му се да изпита последните нововъведения в изтезанията, въведени при него. След месец е постигнат исканият резултат. Според съставената на 24 март 1952 г. справка в медицинската част на Лефортовския затвор, осакатеният Абакумов едва стои на краката си и се придвижва само с външна помощ.

Оттам Абакумов е преместен в Бутирския затвор и денонощно е с белезници. Изтезанията продължават. Сталин всеки ден се интересува от хода на следствието. „Да се бие, да се бие, да се бие до смърт!” – непрекъснато настоява той.

Накрая под натиска на Сталин е подготвено обвинително заключение по делото на Абакумов за 10 ръководни служители в МДС. Министърът на ДС Игнатев го изпраща до Сталин с предложение да бъде разгледано от Военна колегия по съкратен ред (без участие на защита и обвинение). Не му е дадено ход, защото след 17 дни Сталин умира.

Берия освобождава Абакумов след смъртта на Сталин. След екзекуцията на самия Берия обаче в края на същата година Абакумов отново е арестуван. Към делото сериозно се връщат през пролетта на 1954 г., след реабилитацията на пострадалите по „Лениградското дело”. Оказва се, че предишните обвинения са „морално остарели”. Сега Абакумов е обвинен в извършване на незаконни репресии и със задна дата го причисляват към „бандата на Берия”, фалшифициране на съдебни дела, терористични актове и измяна към родината. Едва през 1994 г. е частично реабилитиран, снето е обвинението в измяна.

Делото в Ленинград се води от 14 до 19 декември 1954 г. в окръжния Дом на офицера, като процесът се води „открит”, но случайна публика не е допусната. Обвинението се поддържа лично от генералния прокурор Руденко.

Заедно с Абакумов на подсъдимата скамейка са още 5 души. Те са обвинени в необосновани арести, използване на престъпни методи на следствие, фалшифициране на следствени дела. Общо четирима са осъдени на разстрел, а двама на продължителен затвор.

Вицове, декември 2015 г.

Добро утро!

СмЕх


"Имам сериозни основания да мисля, че любовта не е сляпа.
Как пък нито една фолк певица не се влюби в стругар…"

***

Някой знае ли на коя точно страница от Библията е рецептата ,дето водата се превръща във вино?...

***

Докато бащата редеше елхата, речниковият запас на щерката се увеличи значително.

***

Майка към синчето си:
- Всяка твоя беля е бял косъм в косата ми...
Синът поглежда към белокосата си баба:
- Като гледам, като млада и ти не си била цвете?


***

Катаджия дебне на паркинг пред една дискотека. Излиза голяма, пийнала компания и се качват по колите. Полицаят си избрал един, който едвам си влачел краката и го спрял.
- Проверка за алкохол, духнете моля!
Мъжът без да се съпротивлява духнал в дрегера.
- Резултат нулев? Как е възможно това?
Мъжът:
- Днес аз съм дежурен по отвличане на вниманието...

***

Всяка сутрин нови вицове

петък, 18 декември 2015 г.

Опа! Какво гледа Велизар Енчев в Народното събрание

Снимка с Велизар Енчев стана хит в социалната мрежа. На нея се вижда как по време на заседание независимият депутат сърфира в интернет. Той обаче не чете новини в информационните страници, нито се запозната с проекти на закони в официалната страница на Народното събрание, съобщава "Канал 3".

Енчев се любува на женски прелести в неизвестен сайт. Депутатът е толкова вглъбен, че вероятно не чува и какво се говори на парламентарната трибуна.

Избраха Екатерина Захариева за правосъден министър

Парламентът избра Екатерина Захариева за правосъден министър. При гласуването  126  бяха "за".  66  "против, а 17   се въздържаха. В подкрепа на Захариева гласуваха ГЕРБ, АБВ„ части от ПФ, РБ и БДЦ.

По време на дебатите лидерът на БСП Михаил Миков заяви, че поредните персонални промени са пореден опит за закрепване на изпълнителната власт, която е с провалена политика. Според него с новия министър нищо няма да се промени и това ще продължи да генерира нестабилност.

Петър Славов (РБ) каза, че гражданската квота на РБ ще гласува "въздържал се". И поясни, че те са 5 депутати. Според него има проблем с даването за пореден път на доверие в аванс. Той припомни, че двама почтени министри са си подали оставките от този кабинет, защото не са намерили достатъчна парламентарна подкрепа за реформите. Славов все пак каза, че реформаторите ще подкрепят провеждането на реформите от страна на Захариева. Но изрази съмнение дали тя ще намери достатъчно парламентарна подкрепа за подобни реформи.

Димитър Делчев (ДБГ) обаче заяви, че голяма част от РБ ще подкрепи кандидатурата на Захариева. Той изтъкна, че съдебната реформа едва сега започва. Според Делчев новият министър ще има много кратки срокове и припомни, че през януари ще има доклад на ЕК.

"Ние не разбираме какво значи да не се дава доверие в аванс. На проблемите се търсят решения", обясни Делчев.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев аргументира защо не подкрепя Захариева.

"Захариева досега е заемала постове, за които не е имало други кандидати. Това води до два важни политически звода - че ГЕРБ нямат кандидат за министър на правосъдието и че в държавата няма достатъчно стабилно решение на тежка институционална криза. Това е знак за наближаващи предсрочни избори. В България няма реформи, няма стабилност. Държавата ще рухне. Публичните финанси ще рухнат под тежестта на огромна партийна администрация, по-партийна от тази на тоталитарната администрация през 80-те години. Държавата ще рухне от всеобхватна политическа корупция. Изборът ще бъде направен успешно с помощта на три сцепени парламентарни групи. Има преконфигуриране на парламентарно мнозинство. Нашето доверие, колеги от ГЕРБ, е изчерпано, що се отнася до реформите. На подкрепата на ДСБ вие ще можете да разчитате ако и когато започнете истинската реформа. Когато ви оставят сама в боя, тогава ще получите нашата подкрепа", каза Кънев.

Видими резултати: Пеевски прибрал 1,8 млрд от обществени поръчки

Близо 1,8 млрд лв са получили фирми, считани за близки до депутата от ДПС Делян Пеевски за пет години. Колосалната сума е минала през обществени поръчки, които тези фирми печелели без никакви проблеми.

Другите кандидати или са били отхърляни или принуждавани да се откажат. Това пише в сигнал до Европейската комисия, съобщи източник от Брюксел, пожелал анонимност. Информацията бе потвърдена и от наш евродепутат.

Чашата на търпението преляла с последните новини за спечеления търг за строителството на 60 км от автомагистрала "Хемус" за близо 1 млрд лв. Коледния подарък се паднал на две съвсем неслучайни фирми. Според публикуваното от Национална компания “Стратегически инфраструктурни проекти” (НКСИП) крайно класиране става ясно, че 500 млн. лв. отиват в консорцум на “ПСТ груп”, свързвана с Делян Пеевски, а 300 млн. лв. – в “Джи Пи груп”, сочена за близка до генералния директор на “Лукойл България” Валентин Златев. Като се добави ДДС сумата стига почти 1 млрд. лева, което прави отсечката от 60 км най-скъпата в света. Става ясно също, че тази сума надвишава два пъти прогнозната стойност, а победителите - предизвестени.

В сигнала се казва, че Делян Пеевски и Валентин Златев са от близкото обкръжение на премиера Бойко Борисов и това е било решаващо да бъдат предпочетени пред други кандидати. Възможно било също да са ползвали поверителна информация от източници в МС за търговете и така са "победили" конкуренцията.

Любимата фирма на властта "Водстрой 98"


Тази фирма, считана за собственост на Пеевски само за 12 месеца е спечелила 18 обществени поръчки за други 57 млн лева.
Основен източник на средства за "Водстрой 98" е Българската банка за развитие. В бизнес средите тя е наричана "банката на Пеевски". В такава се превръща след умишления срив на КТБ. Принципал на ББР е министърът на фиансите Владислав Горанов.
Банката е основен кредитор на „Водстрой 98“. През август 2014 г именно ББР спасява „Водстрой 98“ като покрива задълженията на дружеството към КТБ. Данните в Търговския регистър показват, че експозицията на ББР към Пеевски продължава да се увеличава. През октомври същата година ББР е отпуснала нов кредит на „Водстрой 98“ и вече общата експозиция надхвърля 50 млн. лв.

800 млн към ДПС чрез Пеевски от обществени поръчки


Считаните за близки до депутата Делян Пеевски и ДПС фирми "Водстрой 98" АД, "Промишлено строителство холдинг" ЕАД и "Техноекспортстрой" ЕАД са спечелили обществени поръчки за около 800 млн лв. Това е станало за периода 2011 г до юни 2014 г. Част от поръчките са от времето на коалиционния кабинет "Орешарски" на ДПС и БСП.

Дванайсет от договорите са подписани по времето на първото управление на ГЕРБ. Само в трите дни преди националния протест срещу назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС на 14 юни 2013 г. приближените му фирми са спечелили поръчки за 53 млн лв.
През лятото на 2013 г. кръгът същите фирми са ощастливени с три поръчки, които им носят 154 милиона. 

В сигнала се описва и търга, обявен от агенция "Пътна инфраструктура" за Северната скороства тангента край София. Отсечката е 16 км, които са оценени на 149 999 999 лв или около 180 млн с ДДС. Договорът е подписан през февруари 2014 г., но строителството започва чак една година по-късно. В консорциума водеща е „Водстрой 98“ АД. 1 км от този проект излиза по 11 250 000 лв. За сравнение в Германия 1 км магистрала с 8 ленти и шумопоглъщащ асфалт струва средно 2,75 млн евро.

В сигнала пише също, че голяма част от милионите по тези поръчки са привеждани авансово. Някои от обектите не са завършени в срок, други са били с лошо качество. Въпреки това към тези фири не са предядявани претенции.

На вниманието на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер са предоставени доказателства, че толерирайки фирми, близки до Пеевски и ДПС, правителствата са нарушили принципите на равнопоставенос, прозрачност и конкуренция. Тези факти поставят под съмнение въобще съществунането на пазарна икономика в България и будят основателни съмнения за корупционни практики. Съмнеията се засилват още повече от факта, че прокуратурата и съответните органи - Министерство на финансите, НАП, ДАНС, финансово разузнаване, ГДБОП и икономическа полиция отказват да разслеват сигнали за съмнителни сделки и търгове.

Идеята, която "току що" хрумна на г-н Борисов, е в програмата на РБ от 2013 година

Идеята, която "току що" хрумна на г-н Борисов, е в програмата на РБ от 2013 година.
И беше включена в Стратегията за съдебна реформа от Христо Иванов. И беше извадена от стратегията, по настояване на ГЕРБ, под натиска на прокуратурата... Това са фактите.
Какво следва - промяна в позицията на ГЕРБ или нова порция празни приказки, е въпрос в бъдеще време.

Това написа във Фейсбук преди малко лидера на ДСБ Радан Кънев. Неговият коментар е по повод вчерашното изказване на Бойко Борисов от Брюксел.

Бихме искали от ЕС да ни помогнат в съдебната реформа със свои пратеници, да наблюдават всяка стъпка, която правим. И да сме сигурни, че реформата е в правилната посока. Това не е обидно за държавата, заяви премиерът Бойко Борисов пред български журналисти в Брюксел.
Това е инициатива, която току-що ми хрумна, каза вчера Борисов.

Соня Найденова от ВСС: Мъчно ми е за нас

Членът на Висшия съдебен съвет (ВСС) Соня Найденова се съгласи тази сутрин пред бТВ, че вчерашното повторно неизбиране на Нели Куцкова за председател на Софийския апелативен съд се се случило няколко дни след критичното изказване на премиера Бойко Борисов срещу съдийката.

„Мъчно ми е за нас“, коментира кратко Найденова.

Според нея членовете на ВСС, които не подкрепиха съдия Нели Куцкова, е трябвало да сложат акцент върху нейните лични качества. Критиките срещу съдия Куцкова обаче бяха, че тя е била за кратко зам.-министър на правосъдието (1997 г. в служебното правителство на Софиянски – б.р.), че има изявена публична позиция и заради това щяла да разедини съдиите. Без да споменава името й, премиерът също се осъмни в нейната обективност, след като тя се включи в протестите на съдиите. Това даде повод за коментари, че ВСС е изпълнил заръката на Бойко Борисов да не избира Куцкова.

„Тъжно е такова впечатление ВСС да оставя у хората“.

Соня Найденова съобщи, че проверката по скандала „Яневагейт“ все още не е приключила и все още е в ход в етичната комисия към ВСС.

„Всички тези разговори, макар и да излизат на части, повдигат много въпросителни от една страна, а от друга страна са много притеснителни. Всички хора, които ги слушат, са изключително притеснени. Те освен че посяват у хората съмнение, предизвикват и тяхното съмнение. Ако те имат някакъв спор в съда, дали той ще бъде решен справедливо“, каза още Найденова.

Дания ще изземва бижута и пари в брой от бежанците

През последните месеци Дания предприе доста сурова позиция спрямо бежанците.
Например през септември властите публикуваха обява в ливански вестници, несъмнено насочена към чужденците, възнамеряващи да търсят убежище, която гласеше: „Не идвайте на Дания“.

Сега в страната се разисква дори по-крайна мярка:
Правителството обмисля закон, който ще позволи на властите да конфискуват бижута от бежанците, влизащи в страната. Почти сигурно е, че предложението ще мине в Парламента.

"Законопроектът, представен на 10 декември предвижда датските органи да получат правомощия да претърсват дрехите и багажа на лицата, търсещи убежище, както и мигрантите без разрешително за престой в Дания - с оглед намирането на активи, които могат да покриват разходите по престоя им", съобщиха от датското Министерство на интеграция в писмо до The Washington Post.

Законът ще се отрази и бежанците, които вече са в страната.
Той е част от политиката на Дания в областта на миграцията и се очаква да мине в парламента през януари и да влезе в сила от февруари.

Полицейските органи ще могат да изземват ценни предмети и парични суми.
Според Министерството на интеграция "новото правило за изземване ще важи само за активи със значителна стойност". Чужденците ще могат да "задържат активи, които биха били необходими за поддържане на скромен стандарт на живот, като например часовници и мобилни телефони. Освен това, активи с определена лична, сантиментална стойност за чужденец, няма да бъдат изземвани, освен ако не са със значителна стойност ".

Има съществено разминаване в начина, по който двете основни политически партии интерпретират предложения закон.
"Абсурдното е, че министъра на правосъдието първоначално обясни закона по телевизията, като казва, че ще се прилага за един хипотетично търсещ убежище имигрант, пристигащ с куфар, пълен с диаманти. Това предизвика датската Народна партия да заяви, че вещи на по-ниска стойност следва също да бъдат запорирани", разказва Захари Уайт изследовател в областта на предоставянето на убежище и интеграция от Университета на Копенхаген.

Според критиците Дания се опитва да се представи като непривлекателна за бежанците дестинация. Наскоро датското правителство намали с 50 процента социалните помощи за бежанците. Дори след като съседна Швеция наскоро увеличи рестрикциите, заради огромния наплив на бежанци, Дания побърза да подчертае, че нейната политики е далеч по-рестриктивна, заяви изследователят. "Това е в съответствие с общата политика в областта на бежанците, която Дания се опитва да поддържа – за по-негостоприемна политика от тази в съседните страни по отношение на бежанците", обясни Уайт.

Любопитно: Снимките, които Адолф Хитлер се опита да забрани

Адолф Хитлер забранява разпространението на тази снимка,
 публикувана в пропагандна книга от 30-те години.
Адолф Хитлер със сигурност не се е харесвал на всички свои снимки – дотолкова, че ако някоя фотография му се е струвала недостойна, просто е забранявал да се публикува. Днес, 70 години след като един от жестоките хора в историята е победен в края на Втората световна война, светът получава шанс да види снимки, които фюрерът е искал да скрие.

Британският ветеран Алф Робинсън е един от първите войници, които стъпват в падналия Берлин. Докато патрулирал там, той открил оригинална нацистка пропагандна книга в руините на бомбардирана къща. Запазил я като „сувенир“, редом с две произведени в Германия оръжия, разказва сайтът „Уор Хистъри Онлайн“.

Хитлер цензурира тази „недостойна“
 своя фотография.
Алф запазил книгата през всички тези години без да може да я прочете, тъй като е на немски.
Сега обаче предстои нейното преиздаване и на други езици, включително и на английски.

Причината за повторната ѝ публикация е да се покаже лудостта и фанатизма на нацисткия режим. Deutschland Erwache, както се казва книгата, е официално нацистко издание, насочено към подрастващите. 

Онази, която която Алф намерил, е писана през 30-те години – когато нацистите все още се издигат към властта.


Книгата описва Хитлер като честен, скромен и мил, но и силен също така. Снимката на фюрера по шорти е безспорно хумористична. Не много по-късно обаче, по време на войната, Хитлер решава, че този тип фотографии са унизителни за него. И ги забранява.




Други снимки показват кадри от пътувания на Хитлер сред германците, в компанията на деца и работници, както и със свои приближени. Надписите, които придружават тези фотоси, твърдят колко достоен е фюрерът за обожание и как целият народ го обича.

На тази дата: 18 декември 1844 г. е роден Петко войвода

Петко войвода е роден на 18 декември (6 декември стар стил) 1844 г. в българското село Доганхисар, разположено на 26 километра от Дедеагач в Беломорска Тракия. В родното му село при даскал Лефтер, 15-годишният Петко се научава да пише и чете на български с гръцки букви. Майка му се казва Груда от съседното на Доганхисар село Тахтаджик, от известния род на Калояновци, а баща му е Кирко Каракирков. Има 8 братя и сестри. Бил много висок, с едър кокал, силно пъргав, но разсъдлив и с кротък нрав. Често пеел родопската песен за Делю войвода и обичал да играе хора. Турците убиват брат му Матю и братовчед му Вълчо и той убива единия и на 6 май (Гергьовден) 1861 година оставя семейството и излиза предводител на чета хайдути в гората, за да мъсти. Скоро 7-те момчета хайдути ликвидират убийците на Матю и Вълчи и главния виновник бахшибейскйя чифликчия Мехмед Кеседжи бей. На 16 юни 1861 година, при село Бахшибей разбиват турската полицейска потеря, водена от известен в околията с жестокостта си кърагалар, като убиват 2-ма и тежко раняват още неколцина турци. Османците са така респектирани от въоръжените българи, че дълго време не смеят да излизат от Бахшибей. След още две успешни битки с потерите през месец август, четата им става легендарна.

На 6 януари 1863 година една потеря от 130 души заптии и башибозуци открива и загражда станалите вече 9-тимата хайдути край селото Исьорен в Еноската кааза. Двама се убити, а Войводата (Голям Петко), Петко Радев (Малък Петко), Комньо Стоянов от Дугалхисар и Стоян Атанасов от Исьорен са ранени пленени от турците и хвърлени в затвора в Гелибол. Организират бягство, но са заловени и преместени в Солун в затвора "Камлъкуле" (Кървава кула) известна днес като Бялата кула. След като устояват на инквизициите и отричат всичко, турците решават да ги прехвърлят в Драма. По пътя хайдутите напиват заптиите и успяват да се освободят, но скоро при една турска засада всички освен войводата са пленени.

През 1864 г. новата чета завързва едно след друго кървави сражения: на 10 юни при старата Момчилова крепост Буруград и езерото Буругьол, Ксантийско, девет дена по-късно – в планината Саръкая, Маронийско, четата не само дава отпор и отблъсква потерите, но ги и преследва. Одринският Вали паша, силно обезпокоен, праща срещу четата Осман ага, кърагасъ в Одрин, получил своя бинбашийски чин за победата си над на Ангел войвода. Въпреки че превъзхожда в жива сила 20 пъти хайдутите, Осман е бит и опозорен от Петко войвода и пашата го хвърля в затвора. Следват успешни сражения с турците в планините Карлък и Шапкъна, в околностите на Гюмюрджина - на 30 август и на 28 септември.

Паметник на Капитан Петко войвода 
в Рим

Участие в обединението на Италия и Критското въстание (1866-1869)


През есента на 1864 година българският войвода, привлечен от гърците за борба срещу Турция, напуска Беломорието и пристига в Атина. Тук става слушател във Военното училище. Предприема революционна агитационна обиколка в Македония, след което заминава за Италия. В началото на 1866 се среща с Джузепе Гарибалди и отсяда в дома му, където двамата организират прочутата "гарибалдийска дружина" в състав от 220 италианци и 67 българи, която участва в Критското въстание. При пристигането си на остров Крит, на българския революционер е възложена мисия с малък самостоятелен отряд да действа в района на планината Шилик. Тук Петко войвода отново се проявява като храбър и смел ръководител и си спечелва званието "Капитан". След потушаването на въстанието напуска острова без да капитулира пред турците. Пребивава в Александрия, в Марсилия и в Италия. Известно време се установява в Атина, откъдето разпространява възвание към сънародниците си за освобождение на целокупното си отечество.

Снимка на Петко войвода, подарена 
от него на Георги Бойкинов

Завръщане в България


На 12 май 1869 г Капитан Петко войвода събира четата и от Атина тръгва по море към българския беломорски бряг. Пътьом преоблечени като низами "правят инспекция" на турския гарнизон в крепостта Сир остров Митилин (Лесбос) и благополучно 3 юни 1869 година пристигат в Енос при устието на река Марица. През лятото на 1869 г. четата пет пъти влиза в бой с турската жандармерия в околностите на Дедеагачката, Еноската и Кешанската кааза (околии) и отново успява да отблъсне турските сили.

След опит за покушение над войводата поръчан от силния местен феодал чифликчията Хакъ бей на черкезите от село Коюшепе, на следната 1871 г. във февруари 100 души хайдути нападат и запалват селото, избити са всички черкези, а жените и децата са прогонени. Около месец след това Петковата дружина води бой с турците при същото село, на 18 юни — в околностите на съседното черкезко село Акходжа, и на 12 август в гората Курудаг срещу многоброен башибозук и низами. Тук 22 дни ожесточено се бранят и успяват да се измъкнат, като дават един убит и войводата е леко ранен в крака, срещу убитите от тях 30 жандарми и един юзбашия. След поредния неуспех еноският каймакамин Тахир бей започва репресии над християнското население. През есента на 1871 г. те стават особено ожесточени, докато лично войводата нe се промъква преоблечен като ходжа при Тахир бей и го "вразумява". Репресиите са прекратени.

В 1872 г. одринският валия изпраща срещу четата Арап Хасан, който скоро е пленен от Петковите четници. Животът му е пощаден срещу освобождаването на всички задържани по затворите с обвинение, че са Петкови помагачи и приятели. Пашата в Одрин само двадесет и четири часа след това освобождава всички тях от Одринския затвор, а на 30 юли 1872 година каймакамшът на Фере Мустафа Сусам в свое писмо до Петко войвода го признава за "самоуправен владетел" и му плаща "налог" 6000 златни турски лири. Това де факто е капитулацията на одринския валия. Дружината се структурира със свои бойна част - "четници", тилова част - "ятаци", разузнаване - "шпиони", счетоводство - "каса", снабдена е с добро оръжие и с палатки - "чадъри" подобно на турските части. Тя фактически става въстаническа военна част в Беломорието.

В 1873 г. четата става въстаническа. Нарича се „Първа българска родопска дружина“, с устав (от 23 април) и печат с надпис „Тракийска Р. Бълг. дружина“ (Тракийска революционна българска дружина), който е още от 1870 г.
В 1874 г. на 16, 17 и 18 януари, а след това на 22 февруари в планината Чандърда, Еноско, Капитан Петко само с 15 свои хора отблъсква 120 турци. През първата половина на 1874 година към заптийските потери на кърагаларите се присъединяват и войскови части. През май и два пъти през юни Петковата дружина, като извършва марш по 30 км за денонощие в един месец води бой, първо с цял табор войска в Димотишко, след това с една башибозушка орда в Кърджалийско, накрая, пак с редовна войска, на 30 юни в Гюмюрджинско. Следва нападение върху Дедеагачката железопътна станция заради издевателствата на немеца Хумберт върху работниците. Хумберт е глобен 450 златни лири и покорно спира безобразията си. Това вдига на крак Цариград и лично Одринският валия предвожда 2000 щика войска плюс целия башибозук и всички каймаками от вилаета срещу четата, но напълно се проваля, като единственото му геройство е, че обявява 5000 лири награда за главата на войводата, изтормозва християнските села и изгаря гората Шейнаркурусу до родното село на Пeтко войвода Доганхисар. Четата се оттегля към Марония и есента едва не става жертва на заговор да бъдат отровени от местния грък лихвар Калън (Дебелия) Тома, протеже на цариградския Али паша.

В 1875 г. първата схватка с потерите e на 20 март, в планината Св. Георги, Гюмюрджинско. Следват битките с турската полицейска и военна сила: на 9 май в планината Чаталтепе, Еноско, на 30 юни — при Бургасдере, Димотишко, на 20 август — в Имаретската кория, Гюмюрджинско, и десет дена по-късно — при Карабунар, Димотишко, където капитанът с 30 четници води бой с 500 души черкези, убиват юзбашията им и още 30 черкези. Бунтовниците дават 3 убити и 5 ранени, Петко войвода е ранен в ръката. След това при село Кадъкьой Джафер ага напада четата, по заповед на злополучния отровител Калън Тома в помощ му идва и 600 души войска от Мароня която е там да го пази от дружината. Четниците разбиват Джафер ага, след бърз марш влизат на 11 май в Мароня, арестуват Калън Тома и няколко заптиета, изгарят лихварските му книги, раздават ценностите му на бедните и тържествено напускат града, като отвеждат пленените със себе си. Турската войската го следва, без да смее да влезе в бой. Водят се преговори за размяна на пленниците срещу освобождаване на 4 четници, заточени на Кипър и хайдушки ятаци, ятаците са освободени и 4 заптиета се пуснати. Тъй като четниците остават заточени, лихварят и две заптиета са екзекутирани. През 1876 поради развихрилите се турски зверства при потушаването на Априлското въстание и последвалата дипломатическа активност, четата не предприема активни действия, за да не излага на тежка опасност беломорските българи.

Руско-турската освободителна война (1877-1878)


През 1877 г. в планината Чобандаг, Дедеагачко, на 15 март e първото сражение между бунтовническата дружина и турците. На 13 юни, ден преди руските войски да форсират Дунава, при село Павлюкюпрюсу четата разбива един кърагаларин от Фере. Организираният в 1869 година отряд, се включва в Руско-турската освободителна война (1877–1878). До края на годината четата има личен състав 300 души и активно действа в тила на турската армия, обезоръжава цели войскови части и пази населението от изстъпленията на „мажирите“ (дезертьори и бегълци). За по-малко от шест месеца бунтовниците водят девет битки с турските полицейски и военни части и установяват превъзходството си над тях.

В края на декември 1877 година четата влиза в Мароня и освобождава града и околният район от турска власт. Българската власт се държи и след сключването на 19 февруари (3-ти март нов стил) на Санстефанския договор, по който града остава извън границите на България и продължава до 9 март. Когато след атаката на войска, башибозук и черкези, водени от двамата паши (генерали) Хасан и Яхия, четниците, предадени от гръцкия поп Филип, се изтеглят с част от населението от града. Заели една височина край Мароня, те обстрелват турците, които отстъпват, помислили, че срещу себе си имат руска войска, така градът е спасен от опожаряване. Убити са 72 турци, 6 четници и десетина жители на Марония предимно жени и деца. Дружината се прехвърля в Доганхисар, родното село на войводата, което е в руската зона. Тук руснаците им възлагат охраната на християнскто население в Беломорието и Родопите от турски войски и башибозушките и дезертьорски формирования на английския полк. Сенклер нарекъл се „Хидает“ бей. На 29 март четниците преодоляват пътьом с бой едно отделение турска войска при Каракая, Ференско. На 13 април в планината Китка, Димотишко, четата в състав 200 души разбиват 3000 Сенклеристи , като няколко десетки от башибозука са убити. След 14 дни в следваща битка със сенклеристите са убити и ранени 150 сенклеристи срещу 19 убити и ранени българи, войводата е леко ранен. Следващото сражение с башибозука на Хидает паша е при село Голям Дервент, Димотишко. Тук Петко войвода има 400 души срещу 1000 на британеца. Българите дават убити и ранени — 11 души и убиват и раняват — 35 турци. На 21 май отряд от 10 души (капитана с 3 четници, 3 казаци, 3 въоръжени одрински търговци), командван от Петко войвода, успешно отбранява село Плевун от нападение на сенклеристки башибозуци, ранява 10-тина и избива 20 плюс главатарите им и след евакуиране на населението в руската зона на 22 май атакува с 200 свои четници башибозушката орда. Няколкото стотин сенклеристи са напълно разгромени и дават към 200 убити срещу няколко убити и ранени четници, включително войводата, който пак е ранен. На 5 юли четата води последен бой със Сенклеровите части в Дедеагачко. След претърпените поражения сенклеристите опразват района и се оттеглят към Кърджалийско заедно със своя предводител, където преди настъпването на есента групите им се разпадат. Четата продължава мисията си в средните Родопи. На 18 август е първият бой с башибозука при Ешекулак, вторият е на 30 август при „Момина вода“, третият — на 8 септември в Караманджа. Към дружината на капитан Петко, която се сражава за освобождаването на Родопите, се присъединява и четата на Крайчо войвода. На 14 ноември разрасналата се чета, попълнена с необучени ентусиасти, е отхвърлена от башибозука в битка при село Брезе, в местността „Пуризовските колиби“. След това броят на личния състав е намален и до края на 1878 г. успешно са отбранявани от башибозука Чепеларе, Широка лъка и съседните християнски села. В края на декември в Рупчос идва руски гарнизон и поема тази отговорност.

До март 1879 г., четата е дислоцирана в Средните Родопи, след това преминава в Хасковско, за да предотврати метеж от кърджалийските съседи. В началото на юни 1879 г. след стабилизирането на новата власт, преминала осемнадесет години в борба, четата е разпусната.

След Освобождението


Ген. Скобелев кани Петко войвода да му гостува и след разпускането на четата войводaтa заминава в Русия. Там е представен на император Александър II.Той го произвежда в чин капитан от руската армия, дава му Орден за храброст "Георгиевски кръст" за участието му във войната и имение от 160 000 декара в Киевска губерния, което Петко Киряков скоро продава и се връща в България.

През 1880 година той се заселва във Варна, където година по-късно се оженва за втори път за Рада Кравкова от Казанлък от котленски род на известния капитан Георги Мамарчев, сестра на известния казанлъшки книжовник и общественик Иван Кравков. Голяма е ролята и значимостта на Капитан Петко Войвода и за тракийското движение, и за тракийската организация. На 12 май 1896 г. по инициатива на Капитан Петко войвода и други родолюбиви българи в град Варна за защита интересите на българското население, останало след Освобождението в пределите на Турция се основава тракийско (Одринско) емигрантско дружество "Странджа", с което се поставя началото на освободителната организация на българите бежанци от Тракия, ратуваща за целокупна България. Днес тя носи неговото име. Петко войвода е и сред основателите на Демократическата партия във Варна[2].

През 1891 г. Петко войвода, който е русофил, е оклеветен за опит за атентат срещу министър-председателя Стефан Стамболов. Синът му от първия брак, който семейството приело охотно и устроило във Варна, е екстрадиран от България, а имотите, купени с парите на баща му, са конфискувани. При обиск в дома им градоначалникът Спас Турчев заграбва и спестяванията на войводата - 110 акции на стойност 44 000 златни лева и още ценни книжа за около 16 000 златни лева, придобити от продажбата на имението, с които войводата е подсигурил старините си. Хвърлен е и е изтезаван сто и четиридесет дни, от 27 юли до 15 декември 1892 г., във варненската тъмница Ичкале (подземията на старите римски терми), след което е интерниран в Трявна. След падането на Стамболов на 18 май 1894 г. той се връща във Варна. В началото на юни 1895 година в Станимака Петко войвода и Георги Христов Маламата пристигат, изпратени от Македонския комитет, за да набират доброволци за чета. В града е сформирана Пловдивско-Станимашката чета, която под командването на Маламата участва в Четническата акция, взаимодействайки с Трета серска дружина на поручик Тома Давидов.

Капитан Петко войвода умира на 7 февруари 1900 година и е погребан във Варна. Признателното гражданство му е издигнало паметник  на площад "Тракия" пред сградата на тракийските дружества.

Петко войвода се жени два пъти: първият за Елена, гъркиня от Енос или Кешан, от която има син и може би дъщеря, с която живеят в Ипсала, докато излиза хайдутин, а вторият – за Рада Кравкова от Казанлък, с която живеят, след като се установява във Варна и по време на интернирането му от стамболовистите в Трявна.

Вицове, декември 2015 г.

Дошъл да помогне на гладуващите деца в Африка...

СмЕх


Да не забравяме, че сме народ, който за Нова година изпраща децата си да бият съседите с пръчка, за да им дадат пари.


***

- Една седмица мрънках на мъжа ми да започне ремонт в банята.
- А той?
- В събота я разкърти цялата, сложи табелка на вратата "Банята е в ремонт" и отиде да пие водка с приятели...

***

- Имате ли шампоан?
- За какъв тип коса?
- За мръсна.

***

Между психолози :
- Кажи ми като психолог на психолог какво да правя: жената не обича кучето ми!
- Имаш изход - отравяне...
- Кого?
- Имаш избор...

***

Една връзка се счита за стабилна, когато в салата почнете да слагате лук.

***

Всяка сутрин нови вицове

четвъртък, 17 декември 2015 г.

Съюзът на съдиите поиска оставката на ВСС

Съюзът на съдиите в България поиска оставките на всички членове на Висшия съдебен съвет заради серията от решения, които са компрометирали институцията до степен, в която тя "повече не може да си изпълнява задълженията". Организацията призова за оставките и на онези членове на ВСС, които "имат чувство за лично достойнство и чест".

"Вярваме, че те няма да се поколебаят да се вслушат в искането ни", се казва в откритото писмо на ССБ до съдебния съвет, разпространено в четвъртък. Членове на съдийския съюз във ВСС са Калин Калпакчиев, Юлия Ковачева и Камен Иванов. И тримата са част от малцинството в съвета, което прави три години безуспешни опити да се противопостави на прокурорско-политическото мнозинство, формирано около главния прокурор Сотир Цацаров и шефа на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев.

"ВСС в настоящия си състав все повече се компрометира до степен да не може повече да изпълнява задълженията си като гарант за независимост на съдебната власт, поради което считаме, че представителите на съдиите, както и останалите, които приемат позицията ни, следва да подадат оставки", се казва в позицията на ССБ, в който членуват около 40% от съдиите в България.

"Фактите от последните седмици показват, че ВСС не само не решава проблемите на съдебната власт, но и ги създава. Само за кратък период стана очевидна абсолютната неспособност на колективния орган да взема компетентни и обосновани решения. Напротив, убедихме се, че е политически подвластен", твърди гилдийната организация.

Дават се примери с три решения на ВСС. Преди седмица мнозинството в съвета реши да започне проверка на председателите на Софийския районен съд, Върховния касационен съд и Районния съд – Пазарджик. Причината са заведените дела за клевета от бившата съдийка Румяна Ченалова срещу двамата членове на ВСС Галя Георгиева и Димитър Узунов. Тези двамата обявиха, че съдилищата са длъжни да ги уведомят за подадените от Ченалова тъжби без значение дали има насрочване на заседания. Мнозинството във ВСС прие тяхната позиция.

В сряда ВСС реши да проверява какво председателят на Софийския градски съд Калоян Топалов е направил за шестте месеца, откакто е начело на институцията. Тънката подробност е, че два дни по-рано Топалов застана с лицето си зад исканията на своите колеги за съдебна реформа.

За капак в четвъртък ВСС отново без никакви аргументи отхвърли кандидатурата на Нели Куцкова за председател на Софийския апелативен съд.

"Представители на политическата квота във ВСС (Ясен Тодоров - бел.ред.) повториха изразеното мнение на министър-председателя Бойко Борисов за "съдиите, които са били политици, а след това се правят на обективни" (премиерът каза това за Нели Куцкова шест дни пред ВСС да отхвърли кандидатурата й-бел.ред.). Така доказахте политическата си обвързаност и абсолютната си непоследователност, тъй като междувременно избрахте за председател на Апелативен съд–Бургас съдия Деница Вълкова, която ви напомняме, че също е заемала длъжността заместник-министър на правосъдието", се казва в писмото на съдийския съюз.

ССБ обвинява Висшия съдебен съвет, че не се ръководи от принципни съображения при провеждането на своята кадрова политика.

"Изложените днес "съображения" (срещу кандидатурата на Нели Куцкова - бел.ред.) обуславят неприемлив абсурд - в идентични случаи прилагате закона различно. И понеже не излагате мотиви за абсурда, а и едва ли бихте могли, то ние приемаме, че вашата воля е подменена от политическо настроение, на което ние станахме свидетели, а вие недопустими проводници. Вашите решения компрометират изключително много дейността на органа, в който членувате, защото саботират основната му конституционна задача. Единственият изход е да подадете оставки, за да не разрушавате повече и без това крехкия авторитет на институцията!", се казва в позицията на съдийския съюз.

"Яневагейт" - епизод нов: Ако съм искала да преспя с Бойко, да съм преспала преди 5 г.

Сайтът "Биволъ" пусна нов запис от аферата "Яневагейт". В предишния публикуван епизод бившата шефка на Софийски градски съд съд споделя пред колежката си Румяна Ченалова и пред неизвестен мъж-юрист, че близкият приятел на Бойко Борисов, който е взел "Рубин" (бившия завод на Цветан Василев, б.р.), я е посъветвал да се обади лично на премиера и да се срещне с него, защото Бойко искал.

От изповедта на Владимира Янева става ясно, че Александър Сталийски я посъветвал:

“Той си иска да се види с тебе и да си се разбере с тебе, така, че аз не мога да посреднича, съжалявам! Мога след като ти си говорила с него да го ръчкам после и да говоря..”.

Тук се намесва Ченалова с въпроса:

“Ми ти що не отидеш и да си говориш с него?”

На което Янева отговаря простодушно: “Ми, щот не искам.”

Тогава остана открита загадката защо Янева не иска да се срещне лично и да говори по своя проблем с премиера, а предпочита посредничество на различни лица и евентуално есемеси и Viber комуникация, пише "Биволъ". Кое възпира от подобен контакт тогавашната шефка на най-възловия окръжен съд в България?

Ето какво гласи и новото едва 30-секундно парче, което е монолог на Янева:

ВЯ: Аз, ако съм искала да преспя с Бойко, съм щяла да преспя преди 5 години.

Ся зорлем да го правя пет години по-късно, просто когато не искам, няма смисъл.

Ся за кво трябва да отида, да влизам в някаква ситуация, в която да се чудя - ни напред, ни назад, да стане още по-лошо.

Няма смисъл ссс... си влизам в такава ситуация.

Ти къв мислиш ще ми бъде разговорът с него?

Ше ме пита юридически правилно ли съм подписала СРС-та ли?


От "Биволъ" припомнят и един предишен епизод - как от Брюксел Бойко дори й изпратил успокоителен СМС по Viber, в който я успокоил и дори предложил „да се разходят в парка“. Тя обаче не откликнала на призива.

Радан Кънев поиска оставката на финансовия министър заради данък "уикенд"

Лидерът на ДСБ Радан Кънев поиска във "Фейсбук" оставката на финансовия министър Владислав Горанов заради прокарването т.нар. данък "уикенд".

"Ето това е темата за доверието: Нови коледни изненади от "Влади"... надявам се, че колегите от РБ, които "преговарят" за нова порция лъжи, разбират едно: Оставката на г-н Горанов е минималното мислимо условие за провеждане на десни политики, разумно и отчетно харчене на общите пари и стратегическа стопанска политика", написа Кънев в социалната мрежа.

Идеята бизнесът да плаща ДДС върху фирмени активи, ако те се използват и за лични нужди, предизвика остра обществена реакция и бе отхвърлена при гласуването на промените в Закона за ДДС миналия месец. От публикувания за обществено обсъждане проект на правилник за прилагане на Закона за ДДС обаче вчера се видя, че данъкът изобщо не е отменен.

Предвижда се частично възстановяване на ДДС на фирмите, в които автомобили и недвижима собственост се ползват и за лични нужди.

Голямата пресконференция на Путин! На живо

Руският президент Владимир Путин отговаря днес часове наред на всякакви въпроси на традиционната годишна пресконференция.

Тя започна в 11 часа българско време, като до последно от Кремъл не съобщаваха къде ще се проведе, а само, че журналистите ще получат упътвания в електронните си пощи. Първоначално мястото бе в Кремъл, а след това в търговски център в Москва.

Според пресслужбата на държавния глава тази година се акредитирали 1390 души - повече от досегашния рекорд от 2008г., когато се явиха 1364 новинари и разговорът продължи 4 часа и 40 минути.

Разговорът започна без изявление на Путин, а направо с въпроси за икономиката.

Първият въпрос бе на Александър Гамов от "Комсомолская правда" - дали се е променило "настроението ви за кризата", след като миналата пролет Путин твърдеше, че икономическата криза, форсирана от събитията в Крим и Украйна, ще отнеме две години.

"Ще започна с виц", каза Путин. "Срещат се двама приятели. "Как си?", пита единият, "Положението е черно-бяло – сега съм в черното", отвръща другият. Същият разговор след година и вторият пак казва, че положението е черно. "Как така, нали преди година беше в "черното", пита първият. "Не, сега се оказва, че тогава черното е било всъщност бяло", обяснява вторият.

"Знаейки за голямата зависимост от външноикономически фактори и основно от цените на петрол и газ и производните им, изхождахме от това, че средната цена за барел Брент ще бъде 100 долара за барел. В началото на 2014 г. смятахме всичко от тази изходна цена, всичко. Сега всичко преизчисляваме, защото цената падна два пъти. За догодина бюджетът е планиран при 50 долара за и това пак е оптимистично и пак ще трябва да коригираме.

Да, разбира се, след падането на цените на енергоносителите, последва свиване на БВП с 3.5%, 12.3% инфлация към 7 декември, реално разполагаемите доходи на населението се съкратиха, инвестициите рязко намаляха. Статистиката ни показва, че пикът н акризата е преминат и от второто полугодие се стабилизира деловата активност, спрямо май през септември-октомври е регистриран минимален ръст на промишленото производство от 0.2%, безработицата е около 5-6%, положително е салдото на търговския баланс – 126.3 млрд. долара, резервите 364.4 милиарда долара, външният дълг – е 13% от БВП, съществено намаля изтичането на капитал и дори през третото тримесечие имаме чист приток на капитал."


"Ако някой от турското ръководство е решил да оближе американците по едно място, не знам дали това е нужно на американците."


Така руският президент Владимир Путин коментира инцидента от 24 ноември. Тогава турски изтребители свалиха руски бомбардировач Су-24 край Сирия. Той дава редовната си годишна пресконференция.

"Свалянето на самолета не е неприятелски акт. Това е враждебен акт", каза руският лидер.

"Когато има загинали, хората обикновено вземат телефона и се обясняват. А те (турците - б.р.) веднага хукнаха към Брюксел и викат: "Нас ни обиждат". Прикриват се с НАТО. Трябва ли й това на НАТО? Кого сме обиждали? Кого сме пипнали?, попита Путин.

Но Русия не е страна, която ще напусне региона заради такъв инцидент.

"Ние увеличихме военното си присъствие в Сирия. Там нямаше руска система за противовъздушна отбрана - вече има комплекс С-400. Ако преди Турция летеше нам и постоянно нарушаваше пространството на Сирия, нека сега да дойде да лети", добави Путин.


Според него Русия е обидена на Турция, защото само дни преди свалянето на самолета й е обещала помощ в борбата срещу "Даеш" ("Ислямска държава"). Путин дал обещанието на срещата на Г-20 в Анталия на среща с турското ръководство.

Колкото до Турция, тя не е постигнала целите, които вероятно е преследвала, а само е усложнила обстановката в Сирия.

"В Турция в момента има пълзяща ислямизация, от която Ататюрк вероятно се върти в гроба си", каза още Путин.

Той допуска, че Анкара е решила да покаже на САЩ, че на власт там са "свои" ислямисти. И припомни как навремето Роналд Рейгън е нарекъл никарагуанския тиранин Анастасио Сомоса Дебайле "наш кучи син". (В действителност изказването е на Фрланклин Рузвелт по адрес на Анастасио Сомоса Гарсия - баща на Анастасио Сомоса Дебайле - б.р.).

Той говори и за срещата си с американския държавен секретар Джон Кери в Москва в началото на седмицата. Путин увери, че Москва подкрепя инициативата на САЩ по подготовката на резолюция на Съвета за сигурност за Сирия.

Русия ще продължи операцията си в Сирия, докато на армията на арабската република е необходима подкрепата на Москва.

"Когато видим, че процесът на сближаване е започнал, започнал е политически процес, и самото сирийско ръководство сметне, че трябва да се прекрати стрелбата и трябва да започне договарянето, от този момент и ние няма да бъдем повече сирийци от самите сирийци. За какво ни е това? Колкото по-бързо се случи, толкова по-добре", каза руският президент.

Той не знае дали Русия има нужда от нова база в Сирия.

"За какво ни е база там? Ако трябва да пипнем някого, и така ще го пипнем", каза Путин.

Той засегна и темата за конфликта в Украйна.

"Ние сме заинтересовани този конфликт да бъде разрешен колкото може по-бързо, но не и чрез физическото ликвидиране на хола в Югоизточна Украйна", каза президентът.


Москва няма намерение да налага санкции срещу Киев. Путин припомни, че лидерите на ЕС са молили Русия да не лишава Украйна от търговски преференции. Но Киев вече няма да има такива преференции.

Путин проговори за дъщерите си!


Руският държавен глава Владимир Путин проговори за двете си дъщери - Мария/30/ и Екатерина/28/, на годишната си пресконференция в Москва. "Двете си живеят в Русия и никога, ама никога, не са учили зад граница. Това, с което се занимават, не е свързано нито с бизнеса, нито с политиката", каза баща им. Той допълни,че не смята да конкретизира с какво точно си изкарват прехраната младите дами, най-вече от съображения за сигурност.

Путин: Учуден съм на беззъбата позиция на България

"Учуден съм на беззъбата позиция на българското ръководство. Ние измислихме "Южен поток в техен интерес, а те не го пожелаха."

Така руският президент Владимир Путин коментира днес спирането на проекта "Южен поток" преди година.
"Неизвестно по чии съображения българските власти пренебрегнаха националните интереси. Ние вложихме в проекта 3,5 милиарда евро. Самите българи щяха да получат 400 милиона само за транзита на газ", каза Путин.

"Щом не искат, значи нямат нужда", обобщи държавният глава.
Според нето България спряла проекта по искане на Еврокомисията. Въпреки това обаче холандски регулатор казал на руснаците да започнат да полагат тръби по дъното. Но нямало как да стане, защото тръбите щели да опрат в българската територия, където няма разрешение за работа.


Колкото до проекта "Турски поток", който трябваше да замени "Южен поток", Путин заяви, че той зависи не от Русия. На Москва й трябват гаранции от Еврокомисията.


Обновена!

ВИДЕО НА ЖИВО

ДСБ няма да се среща с Екатерина Захариева

ДСБ не само няма да подкрепи избора на Екатерина Захариева за правосъден министър, както стана ясно вчера от изявление на лидера на партията Радан Кънев, но дори няма и да се срещне с нея. Това казаха в кулоарите на парламента депутати от партията.

Днес Захариева ще има срещи с парламентарните групи на Патриотичния фронт (ПФ) и Реформаторския блок (РБ). Тези срещи са част от консултациите във връзка с нейния избор, който се очаква да бъде произведен утре. За тези консултации бе съобщено още вчера, когато премиерът Бойко Борисов, малко след като представи Захариева на депутатите от ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ обясни, че партньорте са поискали допълнителни срещи с нея преди да вземат решението.

На срещата с РБ днес обаче депутатите от ДСБ няма да присъстват. Вчера Борисов заговори и за промяна на коалиционното споразумение между партиите от мнозинството. Една от причините за това е именно факта, че ДСБ обяви, че излиза в опозиция.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов вчера заяви, че неговата партия ще гласува "въздържал се" при избора на Захариева.

Само двама от 14-те арестувани митничари не са болни

Само двама от 14-те задържани за подкупи митничари, не се оказаха болни, стана ясно от заседание на спецсъда вчера. Най-масовото заболяване бе хипертония. Цели 9 от арестуваните митничари се оплакаха от високо кръвно.

Трима пък прекарали инсулти. Единствено Коста Костадинов, началник на смяна на ГКПП „Капитан Андреево“, и Атанас Атанасов не представиха болнични листове.

Оказа се обаче, че някои от задържаните са ползвали стари такива. Един от тях пък бил прегледан от димитровградски лекар, въпреки че по това време е бил в ареста.

С масовото представяне на болнични листове, обвиняемите сбъднаха прогнозата на прокурор Даниела Попова, която преди 2 дни с усмивка предположи, че ще се окаже, че задържаните ще се нуждаят от спешно лечение.

Един от задържаните – Георги Гамелов, дори успя да обясни наличието на валута в дома си. Доларите, еврото и паундовете му били, за да купи подаръци за Коледа от Гърция. Той също се оказа болен. За разлика от колегите си обаче, Гамелов е бил в болница по време на акцията на ГДБОП тази неделя.
При мащабната антикорупционна операция на ДАНС и ГДБОП на пункта с Турция първоначално 33-ма служители бяха задържани по подозрението в участие в организирана престъпна група. Тя рекетирала обработваните пътници със суми от 5 до 300 евро, в зависимост от превозното средство и товара.

В понеделник спецпрокуратурата повдигна обвинения срещу 22-ма, като 8 са с парични гаранци от по 5000 лева. „Те са отстранени от работа до приключване на разследването“, казаха от митница Свиленград. Останалите 11, които не са обвинени, се връщат на работа.

Сред доказателствата са видеозаписи от стая, в която обвиняемите разделяли парите. На тях се вижда как участник в бандата разпределя изкараното на 13 пачки, колкото били участниците в схемата. Преди да ги даде на колегите си, той навивал банкнотите на фунийки.

В задържаните бяха открити на 150 хил. лв. в различна валута. Един от тях имал 32 хил. евро в сейф. Между страниците на вестник пък кътал още 15 хил. лв.

Всички митничари от граничния пункт „Капитан Андреево“, арестувани заради корупция бяха освободени под гаранция след 10-часово заседание на Специализирания съд в сряда.

Четирима от задържаните ще платят за свободата си по 20 хил. лв., двама – по 5 хил. лв., а останалите 8 – по 10 хил. лв.

Руски стандарт!

Докато вчера нашите народни представители решаваха да оставят прокуратурата по руски стандарт, в социалните мрежи на Русия една снимка набираше популярност. 8 - годишният внук на зам.главния прокурор на Русия Геннадий Лопатин лети на бизнес джет. Тази снимка е част от разкритията за забогатяването на семейството на главния прокурор на Русия, на неговите заместници, на техните жени и екс-жени…

ПРОКУРАТУРА ПО РУСКИ СТАНДАРТ


Главният прокурор на Русия се казва Юрий Чайка. Известен е с активната си позиция срещу чуждестранното влияние в политическия живот на Русия. Той е един от първите висши държавни чиновници, заявили по повод на протестите през декември 2011 г., че са финансирани от чужбина. Когато през 2012 г. е приет закона за т. нар. “чуждестранни агенти”, главната прокуратура започва масови проверки на руските неправителствени организации, получаващи задгранични грантове.

По същото време, когато ведомството на Чайка активизира борбата с чуждестранните агенти в Русия, неговите синове, както и негови подчинени в главната прокуратура, инвестират активно десетки милиони евро в западни страни. Според разследване на Фонда за борба с корупцията (ФБК), оглавяван от блогъра опозиционер Алексей Навални, по-големият син на главния прокурор, Артьом Чайка, притежава два великолепни хотела и поземлена собственост в Гърция, а също така къща и юридическа компания в Швейцария. Освен това разполага с документ, който му дава правото да живее в Швейцария. Разследването бе оповестено в руското медийно пространство преди броени дни. Самият Навални съобщава в блога си, че то е започнало преди около година и половина. “Най-напред се удивихме, когато установихме, че никой не знае как изглежда Артьом Чайка. Освен това се учудихме, когато разбрахме, че хотелът е твърде скъп дори за мащабите на корупцията, която може да си позволи прокурорският син. А когато си изяснихме с кого и за какви пари е купил този хотел Артьом Чайка, косите ни настръхнаха. Двадесет пъти си казахме “не, това не е възможно, нали те са от прокуратурата”. После решихме да започнем сериозно разследване и да ви разкажем за парите на семейството на главния прокурор Чайка”.
Разследването е проведено в Гърция, Швейцария, Иркутск, Краснодарския край и Калуга. Проучени са офшорни документи, регистри с недвижима собственост, митнически декларации. Разследващите са разговаряли с родственици на убити хора, с множество хора, на които е бил отнет бизнеса, изучили са “биографията на всички, които са помогнали на семейство Чайка в организирането на престъпните им схеми – от швейцарски юристи до подмоскомски прокурори и съвипускници на Артьом Чайка”.

Вилата на Олга Лопатина в Гърция
Партньор на Артьом Чайка в хотелиерския бизнес в Гърция е Олга Лопатина, бивша съпруга на заместника на главния прокурор  – Генадий Лопатин. Петзвездният хотел Pomegranate Wellness Spa, който те притежават и който днес с право се счита за един от най-добрите спа курорти в Гърция, е открит с тържествена церемония на 1 май 2014 г. Хотелът се намира на ръкава Касандра на гръцкия полуостров Халкидики, недалеч от Света гора. В разследването на ФБК се твърди, че само за ремонта на хотела, който е твърде луксозен дори за стандартите за петзвезден хотел, инвеститорите са вложили между 25 и 29 милиона евро. Откриването е съпроводено с нечувано тържество. Концерт, фойерверки, оркестър, лазерно шоу, звезди от руския шоубизнес начело с Филип Киркоров, които развличат гостите на церемонията… Най-изумителен от всичко обаче е списъкът с гостите. Сред поканените са немалка част от включените в руския списък на Forbes, присъстват също представители на гръцкия елит и местни чиновници. Най-неочакваният гост е… министърът на културата на Руската федерация Владимир Медински. Той е долетял специално до Гърция, за да произнесе от сцената тържествена реч по случай откриването на хотела – думи за руско-гръцката дружба, пожелание към инвеститорите за успешен бизнес, както и споделена надежда, че в хотела ще се провеждат официални мероприятия в рамките на Годината на руската културата в Гърция.
Руски колорит на церемонията придават не само гостите – цялата апаратура, организаторите, шоубалета и дори хостесите са докарани от Русия с чартърен полет на авиокомпанията “Газпромавия”. Кулминацията на вечерта е светлинното шоу, което също внася силен патриотичен елемент – на стените на хотела се появява гигантски руски флаг. Домакин на вечерта е 38-годишният син на главния прокурор Артьом Чайка, който прерязва лентата заедно с Олга Лопатина. В опита си да разберат кой е човекът на видеокадрите разследващите се затрудняват. В руските медии до този момент няма нито една фотография на по-големия син на главния прокурор на страната. Появява се въпросът на кого принадлежи разкошният хотел. Кой е този загадъчен инвеститор, вложил в неговия ремонт няколко десетки милиона евро? Кого поздравява от сцената руският министър на културата?

Кой е собственикът на хотела се потвърждава от документите на фирмата, чиято собственост е той, както и от финансовия отчет, върху който стоят подписите на Артьом Чайка и Олга Лопатина. На пръв поглед в придобиването на хотела няма нищо криминално. Всичко опира обаче до това откъде са дошли парите за неговата покупка. До този момент синовете на главния прокурор – Артьом и Игор – са заработили десетки милиони долари в тясно сътрудничество с приятели и подчинени на своя баща. Според доклада на ФБК в продължение на години Чайка и близките му са прибягвали до прокурорски натиск за превземане на стратегически предприятия, мистериозни убийства, печелене без конкуренция на държавни поръчки за милиарди рубли и бизнес партньорство с една от най-скандалните организирани престъпни групировки в страната – Цапковската ОПГ.

“Те твърдят, че се занимават с бизнес – пише Навални – ние обаче ще ви докажем, че за бизнес в случая не може да става и дума. Това е бандитизъм, рейдърство, рекет, които са възможни само благодарение на безграничния корупционен ресурс и покровителството на Главната прокуратура.”

Както вече бе споменато, вторият собственик на хотел Pomegranate е Олга Лопатина, която по време на церемонията за откриването прерязва лентата заедно с Артьом Чайка. Олга Лопатина е бивша съпруга на Генадий Лопатин, заместник на главния прокурор Юрий Чайка. Освен с високия си пост Лопатин е известен с това, че успява да съхрани положението си в прокуратурата, въпреки многото свидетелски показания срещу него по делото за “нелегалните подмосковски казина”. За него е известно, че е покровителствал нелегалната мрежа от игрални автомати “Вулкан”.

Петзвездният хотел Pomegranate Wellness Spa в Гърция
Лопатини се развеждат сравнително скоро – преди около две години. През 2011 г. в графата “съпруга” в имотната декларация на заместника на Чайка все още стои името на Олга Лопатина, а срещу него – предсказуемият доход от 0 рубли и 0 копейки. Не е съвсем ясно откъде е намерила жената на заместник-главния прокурор – по последни данни безработна – пари за покупката и ремонта на хотела в Гърция. Според “Новая газета” Лопатина заедно с друга съпруга на високопоставен сътрудник в главната прокуратура притежават компания за производство на захар съвместно с жените на лидерите на Цапковската ОПГ – една от най-кървавите банди в историята на Русия. В разследването си ФБК стига до следния факт: Олга Лопатина е съсобственик на фирмата “Сахар Кубани” заедно със съпругите на бандитите от Краснодарския край – Сергей Цапок и Вячеслав Цеповяз. Последните са осъдени съответно на доживотен затвор и на 20 години за особено жестокото убийство на 12 души, в това число 4 деца.

Четвъртата съучредителка на “Сахар Кубани” е Надежда Староверова, съпруга на друг високопоставен чиновник в прокуратурата – Алексей Староверов. До ноември 2014 г. Староверов оглавява Управлението по делата в прокуратурата. След това е временно отстранен, тъй като е привлечен за свидетел по углавно дело, свързано с дейността на престъпната група GTA. Преди това става ясно, че домът, в който се събират редовно членовете на тази банда, принадлежи на ръководителя на делата в главната прокуратура Алексей Староверов. Всъщност домът му е бил превърнат в склад за оръжие и боеприпаси, а главатарите на бандата са работили там в качеството си на “охрана и прислуга”.
Но да се върнем обратно в Гърция. Месец преди откриването на хотел Pomegranate гръцките медии получават прессъобщение от фирмата Portes Melathron (на която принадлежи хотелът), в което се съобщава, че той е придобит от Артьом Чайка и Олга Лопатина. Корпоративните документи показват, че Артьом Чайка притежава 54,65% от компанията, а бившата жена на заместник-главния прокурор – 45,35%.

Документите на гръцката компания са публикувани в мрежата, където ги откриват сътрудниците на Алексей Навални. Активистите на ФБК забелязват, че в отчетните документи на Portes Melathron неясно защо Артьом Чайка използва не данните от руския си паспорт, а от документ, даващ му право на пребиваване в Швейцария, където синът на главния прокурор притежава скъпа къща.

Според разследване на “Новая газета” активите на Артьом Чайка не се ограничават само до един хотел в Гърция. През май 2015 г. същата гръцка компания – Portes Melathron, купува още един хотел на Халкидики, този път четиризвездния Potidea Palace Hotel, който се намира в съседство с първия хотел. Купувач според договора е Артьом Чайка, който е официален представител на гръцката компания. Сделката е на стойност 14 милиона евро. Недалеч от двата хотела се намират и частните имоти на Лопатина и Чайка – от къщата на сина на главния прокурор се открива прекрасна гледка към морето и към Света гора, която неговият баща според руските медии обичал да посещава често. Според гръцките документи имотът на Артьом Чайка в южната ни съседка е придобит през 2013 г. за 300 хиляди евро.
Синът на главния прокурор има къща и в Швейцария, която се намира недалеч от Женевското езеро. Стойността й надхвърля 2.8 млиона швейцарски франка. Освен това той притежава част от юридическата компания FT conseils, ситуирана в Лозана. Активистите на ФБК твърдят, че по техни сведения интересите на Артьом Чайка в Швейцария са отпреди поне десет години. Като свой основен източник на доходи по това време той посочва предприятието “Верхнеленско речно параходство” (ВЛРП).

Всъщност за първи път за бизнеса на сина на главния прокурор започва да се говори през 2002-2003 г. именно във връзка с прочутия банкрут на ВЛРП – стратегическо предприятие в Иркуктска област, родния край на Юрий Чайка, откъдето той започва своята прокурорска кариера. “Новая газета” припомня, че преди повече от десет години компании, свързани с Чайка, са се сдобили с най-ценната част от имуществото на параходството – корабите от типа “река-море”. Партньор на сина на главния прокурор в тези сделки е влиятелният руски бизнесмен Роман Троценко, който по-късно става съветник на президента на “Роснефт” Игор Сечин и ръководител на държавната Обединена корабостроителна корпорация (ОСК).

Конфликтът около фалита и продажбата на ВЛРП е свързан със странната смърт на бившия директор на държавното параходство Николай Паленни. Мъртвият Паленни е намерен обесен в гаража си на 30 декември 2002 г. Официалната версия за смъртта му е самоубийство. Нито неговите роднини обаче, нито приятелите му приемат тази версия за достоверна. Десет години по-късно, през 2012 г., репортерът на “Новая газета” Леонид Никитински успява да намери доказателства, които косвено, но убедително сочат, че Паленни е бил убит. За това преди всичко свидетелства съдебномедицинската експертиза на трупа, в която се съобщава за странгулационна бразда (удушаване посредством притискане на шията отвън), което е възможно само в случай на удушаване от друго лице или лица.

До смъртта си Паленни активно противостои на опитите да се заграби параходството. Своето последно интервю той дава два дни преди смъртта си по телевизионния канал ТВЦ, пред който заявява: “Конфликтът около Верхнеленското параходство продължава вече две години. Първият опит за унищожаване на предприятието бе направен миналата година, но министърът на извънредните ситуации Шойгу ни защити от тези нападки… Искаха да ни фалират необосновано. Този конфликт бе създаден от група не съвсем порядъчни лица, като зад всичко това стои синът на министъра на правосъдието (по това време Юрий Чайка е министър на правосъдието) Артьом Юриевич Чайка”.

По това време Артьом Чайка все още не е навършил 30 години, но вече активно се занимава с бизнес и притежава юридическото бюро “Лигал Консалтинг”. Тъкмо сътрудникът на тази компания Ри Бон Хи, който става миноритарен акционер на параходството през 2002 г., е подал по думите на Паленни жалба до прокуратурата за неефективното управление на предприятието и нанесените му щети. В резултат на тази жалба е повдигнато углавно дело. След смъртта на Паленни Ри Бон Хи влиза в новия състав на съвета на директорите на ВЛРП.
След множество препродажби на ремонтните бази и корабите, които са на отчет в тези бази, се оказва, че половината от компанията принадлежи на близки на Артьом Чайка, а другите 50% се контролират от Виктор Троценко, баща на бъдещия съветник на Игор Сечин и ръководител на Обединената корабостроителна корпорация (ОСК). Интересна е равносметката на дейността на новите управници на параходството, която прави през 2008 г. Сметната палата. В нейния отчет се казва, че докато предприятието е ръководено от предишния екип, финансовото му състояние е било стабилно. Нещо повече, през 2002 г. “са достигнати най-високи показатели на чиста печалба”. След смяната на ръководството обаче през 2003 г. активите на предприятието постепенно се стопяват.

По повод разследването на ФБК относно имотите на семейството на руския главен прокурор Юрий Чайка, Алексей Навални пише в блога си: “Това разследване е ужасно важно и аз ви моля да помогнете с неговото разпространение. Виждате какво се случва сега – хитрият Кремъл изцяло игнорира обсъждането на всякакви вътрешноруски въпроси. Цялата страна – от политолозите до бабите в градския транспорт – обсъждат Украйна, САЩ, Меркел, Минските споразумения, Франция, Сирия, а сега и Турция. Всичко това се прави съвършено преднамерено: ясно е, че имаме далеч по-важни проблеми от лорд Кързън, Антантата, Ердоган и Асад, който живее на хиляди километри от нашите граници. Просто упадъкът на икономиката и корупцията няма как да се решат с репортажи от типа “Обама е глупак”, затова трябва през цялото време да се измислят някакви войни, за да се съобщи: сега не ни е до корупцията, враговете са до вратата, всеки момент ще завладеят Дамаск, града-светиня за руснаците”.

По думите му всяка мисъл за борба с корупцията изглежда просто смехотворна, ако съпругата на високопоставен прокурор има общ бизнес с жените на лидерите на една от най-известните в Русия организирани престъпни групи. “Единствената функция на прокуратурата е да служи на интересите на корумпираните чиновници. Тази работа не е лека: трябва да покриваш “своите” и да наказваш “чуждите”. Да започваш углавни дела срещу враговете и да ги прекратяваш, ако са срещу приятели. На тази система не й е до нас, обикновените хора. Ние в най-добрия случай сме една досадна спънка в дейността по заработване на пари с всички възможни средства.”

И накрая – седмица след публикуването на разследването на Фонда за борба с корупцията за синовете и подчинените на главния прокурор Юрий Чайка, прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков заяви официално, че то не представлява интерес за Кремъл. По думите му информацията, публикувана от ФБК, е била известна на Кремъл още преди половин година, но и тогава тя не предизвикала интереса на управляващите, тъй като главният прокурор “всяка година подавал декларация за доходите си”, която се проверявала по установения ред.