събота, 6 февруари 2016 г.

Охраната на Ердоган преби три протестиращи жени

Охраната на турския президент Реджеп Тайп Ердоган е пребила три демонстрантки в Еквадор, където държавният глава е на двудневно посещение, съобщи тв каналът RT. Инцидентът е станал късно в петък.

По време на реч на Ердоган в Центъра за национални изследвания в столицата Кито, трите жени започнали да крещят "Убиец" в знак на протест срещу турските военни атаки срещу кюрдите в югоизточната част на страната. Охраната, придружаваща президента, извела демонстрантките от залата, след което бодигардовете пребили жените. Всяка от тях е подала жалба в полицията, в която посочвала, че охранителите на Реджеп Ердоган я удряли по лицето.

Бил и Хилъри Клинтън прибрали 153 милиона долара от платени речи

Бившият американски президент Бил Клинтън и съпругата му Хилари Клинтън са заработили над 153 милиона долара само от платени речи, които са произнесли от 2001 г. досега, това предаде ТАСС, като се позова на Си Ен Ен.

 Получаването на тези хонорари е приключило през пролетта на 2015 г., когато Клинтън официално обяви, че ще се кандидатира на президентските избори. За 14 години обаче двамата са произнесли общо 729 речи, като всяка реч е била възнаградена средно с по 210,8 хиляди долара.

Освен това Хилари е получила хонорар от 7,7 милиона долара за 39 изказвания пред сътрудници на банки като "Голдман сакс" и "Ю Би Ес". За осем от тези речи Клинтън е получила хонорар от 1,8 милиона долара.

От 2007 г. семейство Клинтън е внесло в бюджета на САЩ около 44 милиона долара под формата на федерален налог при данъчна ставка от 35,7 %. За същия период двойката е похарчила почти 15 милиона долара за благотворителност.

И цар Иван Срацимир светна във Видин

Днес във Видин е бил монтиран паметник на цар Иван Срацимир, дело на скулптора Александър Хайтов, който е отговорен за изработката на спорната статуя със светещите очи на цар Самуил в София, предаде БНР.

Авторът явно е решил да направи светещите елементи по паметниците своя запазена марка, като в случая трите кръста на средновековния ни владетел - върху жезъла, короната и торбичката с пръст - ще светят в бяло, зелено и червено (цветовете на българското знаме).

"Иконографията е спазена, в лявата ръка държи торбичката с пръст, която да му напомня, че е земен човек, въпреки това, че е владетел. На мен ми харесва. Ефектът е поразителен с трите кръста, които са на торбичката с пръст, жезъла и на главата. Те светят", коментира историкът Оля Миланова пред радиото.

Монархът се намира в началото на парк "Рова" и е висок 2.30 метра, а изработката му е отнела три месеца и половина. Предстои да бъде поставена допълнителна патина върху паметника и да се сложи табела на постамента.

По последни данни, за направата на бронзовата творба са отишли 30 000 лв.
"Това е визията на цар от онези години. Трите кръста светят в цветовете на нашия трибагреник", обяснява Хайтов.

Статуята и светещите кръстчета вече предизвикаха смесени коментари в мрежата - някои одобрителни, а други недотам ласкави.

Среща се и мнението, че външният ѝ вид много напомня този на цар Самуил в София, също дело на Хайтов. Самуил е висок 4 метра, а постаментът, на който стои, е с височина 2.20 метра.
Критики предизвика и постаментът, върху който е поставена статуята.
"Аз затова вече си лепим плочките сам. Може да са леко криви, но няма да са ужасни като тези. Ама като сложат и надписи върху тях, няма да личи", пише гражданин.

"Скулптурата не искам да коментирам, но това под нея е ужасно. Не е проблемът само в плочките, повече е в обема, който смазва главното действащо лице!", отговаря друг му друг.
Иван Срацимир е български цар от 1356 до 1396 г., като е предпоследният ни владетел преди падането на България под османска власт.

Роден е в Ловеч около 1324 – 1325 г. Той е втори син на цар Иван Александър от първия му брак с влахинята Теодора Басараб. Кръстен е на дядо си деспот Срацимир.
Цар Иван Александър разделя своята държава на Видинско царство за Иван Срацимир и Търновско царство за Иван Шишман.

Търси се ново лого на България за 10 хиляди лева

Търси се ново туристическо лого на България. През 2013-а вече имаше направен такъв опит, но той срещна шумен неуспех – след похарчени над 1,3 милиона лева се оказа, че изображението поразително прилича на това на Казахстан… а и никак не бе прието добре от обществото. Стойността, която сега държавата ще плати за логото, ще е до 10 хиляди лева, става ясно от обявения конкурс.

Изборът на визия за туризма в България ще стане в три етапа – първо професионално жури ще отсее финалистите от всички кандидати. След това техните проекти ще бъдат подложени на обществено обсъждане в медиите и социалните мрежи. Крайното решение ще се вземе от широко жури, в което попадат представители на туристическия бранш, ресорното министерство (включително и самата министър Николина Ангелкова), както и представители на медиите.

Художествените изисквания към логото са минимални. Задължително е присъствието на думата „България“ и Bulgaria съответно във вариантите на български и английски език; представяне на два варианта на логотип – на латиница и кирилица; авторски шрифт; графично съобразяване със слогана („Открий и сподели“ и A discovery to share), но не непременно тяхното визуално участие във визуализацията.

Освен това, логото трябва да е лаконично и ясно и да може да се разработи в цялостна система за визуална идентичност. Достъп до участие в конкурса имат български и чуждестранни лица и организации.

Срокът за подаване на предложения е 4 април 2016 г. Професионалното жури ще даде своята оценка в рамките на 10 дни. 5 дни ще продължи публичното разискване на проектите, а финалното решение ще се вземе в още 10 дни. Това означава, че ако сроковете се спазват, новото туристическо лого на страната ни ще е известно в края на месец април.

На тази дата: 6 февруари 1958 г. Най - черният ден за „Манчестър Юнайтед”

1958 г. осем футболисти на „Манчестър Юнайтед” загиват в самолетна катастрофа край Мюнхен. Новината за катастрофата сломява цяла футболна Европа. Отборът на „Манчестър Юнайтед” губи голяма част от състава си. Но само 10 години по-късно те печелят Купата на европейските шампиони, като начело на тима отново е Мат Бъзби. През 1968 г. „Манчестър Юнайтед” става първият английски футболен клуб, който печели Купата на европейските шампиони.

На 5 февруари 1958 г. отборът на „Манчестър Юнайтед” играе реванш в турнира за Европейската купа срещу сръбския Цървена звезда в Белград. В първата среща на „Олд Трафорд” момчетата на Мат Бъзби, или както са ги наричали по онова време „Бебетата на Бъзби” са победили с 2:1. След равенство 3:3 в Сърбия манчестърци се класират за полуфинала с общ резултат 5:4.

В деня след срещата с Цървена звезда ги очаква полет до дома и повечето играчи вече мислят за съботния мач с тима на „Уулвърхемптън”. Тръгването от Белград се забавя с час, защото един от футболистите Джони Бъри е загубил паспорта си. След това самолетът каца в Мюнхен, за да презареди с гориво.

В три часа следобед метеорологичните условия на германското летище са лоши заради обилния снеговалеж. На два пъти пилотът безуспешно опитва да излети. Третият опит се оказва фатален - самолетът се отделя от пистата, но губи височина, разбива се в ограда на летището и избухва в пламъци.

23-ма от общо 44 пътници на борда загиват. Между тях са седем играчи на „Манчестър Юнайтед” - Джеф Бент, Роджър Бърн, Еди Колман, Марк Джоунс, Дейвид Пег, Томи Тейлър и Лиъм „Били” Уелън. Звездата на отбора Дънкан Едуардс е ранен тежко и умира две седмици по-късно в болницата в Мюнхен. По онова време той е сочен като една от големите надежди на английския футбол.

Секретарят на клуба, както и Берт Уоли от треньорския щаб, също загиват, заедно с няколко британски спортни журналисти. Други двама футболисти на английския гранд - Джони Бъри и Джаки Бланкфлауър, получават тежки наранявания и никога повече не играят футбол.

Оцеляват легендарният треньор на „червените дяволи” Мат Бъзби, Вайълет, Рей Ууд, Бил Фолкъс, Хари Грег, Кени Морганс, Албърт Сканлън и станалият легенда по-късно - сър Боби Чарлтън.

Бъзби успява да преодолее нараняванията си и започва да гради нов отбор. Денис Вайълет става един от водещите играчи в тима. През сезон 1959-1960 оцелелият след трагедията играч счупва рекорда на Джак Роули, като бележи 32 гола за един сезон. Отборът завършва на 17-то място.

Формата на Юнайтед в началото на новото десетилетие не е впечатляваща, но отборът скоро започва да „набира скорост”. Червените стигат до финал за купата на Англия през сезон 1962-1963 и побеждават „Лестър Сити” с 3:1.

През следващия сезон 1963-1964 г. играчите на „Манчестър Юнайтед”, вдъхновени от успеха си, започват да мислят и за титла - „червените дяволи” завършват втори, само 4 точки след „Ливърпул”. „Манчестър” печели първенството през 1965 и 1967 г. и Купата на Европейските шампиони през 1968 г., ставайки първия английски отбор, спечелил отличието. Мат Бъзби се оттегля от мениджърския пост през 1969 г.

Вицове, февруари 2016 г.

 „ЗАВРЪЩАНЕТО“ с Леонардо ди Каприо

СмЕх


Бойко Борисов в Лондон. Разказва за пожарникарския живот. Накрая пита:
- Деца, имате ли въпроси?
Иванчо вдига ръка:
- Имам три въпроса:
1) Защо хората в страната са толкова бедни?
2) Защо храната и бензина у нас непрекъснато поскъпват?
3) Защо се нарушават правата на човека?
Бойко Борисов се изпотява, но точно в този момент бие звънеца и децата се втурват навън. След междучасието Борисов отново пита децата имат ли въпроси. Петърчо вдига ръка:
- Имам пет въпроса:
1) Защо хората в страната са толкова бедни?
2) Защо храната и бензина у нас непрекъснато поскъпват?
3) Защо се нарушават правата на човека?
4) Защо звънеца би 20 минути по-рано?
5) И къде е Иванчо?!

***

За рождения ден на сина ми му поръчах стриптийзьорка. Жена ми не беше много доволна, ма в края на краищата детето веднъж навършва две годинки.

***

На строежа:
- Колега, ти нов ли си?
- Да, днес ми е първи ден...
- Какво си завършил?
- ПРАВО...
- ОК, взимай количката и ПРАВО при майстора на скелето...

***

При безплатното здравеопазване по никакъв начин не можеш да убедиш докторът, че си болен, а при платеното - че си здрав.

***

Една муха кацнала на рога на бивол. Долита друга муха и я пита:
- Какво правиш?
- Не ме закачай ма, не виждаш ли че орем!

***

Всяка сутрин нови вицове

петък, 5 февруари 2016 г.

Местан обявява новата си партия другата седмица

Бившият лидер на ДПС Лютви Местан ще обяви новия си политически проект в началото на следващата седмица - понеделник или вторник.

Това заяви пред журналисти в парламента отцепилият се от ДПС колега на Местан Хюсеин Хафъзов. Той обаче не даде подробности за проекта и обясни, че конкретиката ще бъде представена другата седмица. Местан и последвалите го депутати вече са се спрели на няколко варианта за име на новата формация.

За разлика от първите му медийни изяви след раздялата с ДПС, Местан ще обяви политическите си планове в София, а не в Кърджали.

По думите на Хафъзов новината, че Местан ще създава "турска партия" е грешка и лоша журналистическа интерпретация, която най-вероятно е тръгнала от турските медии. Той обясни, че действително колегата му Айдоан Али е в Турция, но не е отишъл там, специално за да обявява новия проект на Местан, а по друга работа. Въпросът за новата партия вероятно е бил зададен на депутата по време на пресконференция.

15 км опашка на Кулата

Снимка: "Таралеж"
Продължава блокадата на гръцките фермери по граничните ни пунктове.


На Кулата опашката от българска страна към обяд е повече от 15 километра, предава репортер на „Таралеж“ . 

Папа и руски патриарх се срещат за първи път от 1000 г.

Папа Франциск ще се срещне с руския партиарх Кирил, предадоха световните агенции.

Това е историческа първа среща след разцеплението на християнската църква на Западен и Източен клон през 1054 година.

Светият отец ще спре специално в Куба на път за Мексико, за да се види идния петък с православния патриарх.

Какво (не) показаха от бойковата мисия Лондон

Излизат доста неясни информации за това какво точно се е случило на срещата между министър-председателя и младите българи в Лондон. 

Казионната БНТ излезе с малоумната информация, че някоя си луда нещо го била ядосала, моля ти се, пише в социалната мрежа Metodi Baykushev. 

И още: После, в различни медии започнаха да излизат информации, че срещата не била гладка и имало нещо леко напрежение.

Ето всъщност важната част от това, което се е случило вчера. Млад българин е задал на министър-председателя следния въпрос: „Първо искам да ви поздравя за избора на новия ви образователен министър – чудесен начин, отново с негласната подкрепа на „златните пръсти“ и ДПС. Но не това е важното. Честито, закрепихте правителството! Имаше статия тази седмица в Шпигел – видяхте ли я? За Пеевски – човекът, който не споменаваме. Знаете ли, интересното е, че Spiegel значи огледало. Искам да ви питам, когато четете медиите му, потребявате услугите от различните му/ви бизнеси – вече съвсем не е ясно как си ги разпределяте – когато се погледнете в огледалото, започнахте ли да виждате Пеевски? Благодаря ви.“

Последвали бурни аплодисменти от цялата зала. Отговор не последвал. Само вдигане на вежди.

Така само ви разказвам, ако случайно се чудите какво е станало вчера в Лондон в нашето посолство. Защото, за жалост, няма да го прочетете в никоя медия. Дори тези, които смятаме за свободни също са зависими и също не са на страната на гражданите. Вече излязоха и видео записи. Навсякъде клиповете са монтирани, така че да не можете да видите този въпрос.

Медиите не го предават, значи не се е случило. Да, но се е случило и сега и вие знаете за това. Лека вечер!, пише Байкушев.

В друг пост въпросната българка, която "вбесила премиера" се афишира по следния начин:
Тази "нашенка" бях аз! Залата беше с развален микрофон, аз съм със средна височина и не виждах нищо освен гърбовете на високите мъже пред мен! Нямаше шанс да взема думата, защото се намирах в средата на залата, затова започнах да чета на висок тон записките, които си бях направила предварително, за да не забравя нещо, целящи привличане на вниманието на Борисов и той каза: не четете аз мога да ви отговоря и без да чета, след което аз отговорих, че не го виждам и искам, докато му задавам въпросите си да го гледам в очите! Промуших се между всички и застанах с лице към него!

Попитах го защо негова служителка се е похвалила във Вашингтон, че той е спрял трите руски проекта ,които щяха да съживят икономиката на България и защо бедна България отказа проекта "Южен Поток" ,който щеше да и донесе 400 млн. годишен приход!

Другият ми въпрос беше, защо е казал че няма да позволи на внуците ни да връщат кредита на Орешарски от 1 млрд., а след това той е изтеглил кредит за 20 млрд. ,добавих и как ще върнем кредита, като нямаме работеща икономика и няма ли да е по-добре да отстъпи мястото на някой успешен икономист, който да ни измъкне от това положение!

Казах също, че цяла България се е изнесла по време на неговото управление и че всяка година става все по-зле и докога мисли да налага политика на геноцид спрямо българския народ?

Също така му казах че е лъжец, а правителството не е българско, а щатско-турско!
На Митов, който седеше до него, казах само 2 думи като незначителна фигура за мен и те бяха: ти си един мишок и в интернет пространството всички те наричат "къдравата Сю". Не съм чела от никакъв лист, докато разговарях с тях!!! Ще публикувам записа и ще чуете с ушите си целият разговор между нас!, заключава българката.

Това, което не видяхте от срещата на Борисов в Лондон

ВИДЕО

Плевнелиев рита топка в Аржентина

"Еър" - "Въздушният" Роско...
Българският президент Росен Плевнелиев получи тениска с номер 10, подарена му от ръководството на аржентинския футболен гранд Бока Хуниорс.

Плевнелиев посети стадиона на тима по време на посещението си в Аржентина.

Като подарък българският президент получи тениска на отбора с номер 10 и неговото име на гърба. Номерът е емблематичен за отбора, тъй като с него игре живата легенда Карлос Тевез.

Снимките на президента бяха качени на официалната страница на Бока Хуниорс във Фейсбук.

На тази дата: 5 февруари 1885 г. белгийският крал Леополд II създава Свободна държава Конго като своя частна собственост

1885 г. белгийският крал Леополд II създава Свободна държава Конго като своя частна собственост в Африка. Леополд II поставя дипломатическите, военни и икономически основи на своя контрол в региона още през 1877 г. и управлява страната изцяло до анексирането й от Белгия през 1908 г.

По време на експедиция по река Конго, оглавявана от Хенри Мортън Станли, белгийският крал разбрал, че в проучваните земи има огромни залежи от диаманти, цинк и каучук. Леополд се амбицирал да присвои тези богатства и решил да финансира втора експедиция. „Възнамерявам да създам една нова държава, колкото е възможно по-голяма”, написал кралят на Станли. Така Конго било признато за частно владение на белгийския крал и Леополд започнал да управлява абсолютно безконтролно чрез назначени губернатори.

При управлението му местните племена били подложени на масови убийства и робски труд. Около 1900 г. обаче сведения за условията в Свободната държава Конго започнали да се появяват в европейската и американската преса. На 15 ноември 1908 г. общественият натиск и дипломатическите маневри довели до края на управлението на Леополд II. Свободната държава Конго била анексирана като колония на Белгия под името Белгийско Конго.

На 30 юни 1960 г. страната става независима, но това не донася спокойствие и по-добър живот на конгоанците. От тогава историята им е само граждански войни и корупция. През 1965 г. начело на страната застава Жозеф Дезире Мобуту. Рожденото му име е Мобуту Сесе Секо Нкуку Нгбенду ва За Банга, което означава Всемогъщият воин. Той прекръства Конго на Заир, а режимът му става пример за клептокрация, т.е. управление чрез безогледно крадене.

Мобуту е президент на Заир (по-късно Демократична република Конго) цели 32 години, като една от причините за това е, че узаконява шуробаджанащината. Той измисля т.нар. Закон за ндуците (ндук на местния език означава братовчед) и задължава всеки, който се издигне на някакъв пост, да се погрижи за роднините си. Според закона, щом някой стане министър, той трябва да назначи цялото си семейство.

Вицове, февруари 2016 г.

Как да влезем в киното двама с един билет.

СмЕх


Двама ВиК техници, стар - опитен и млад - стажант, стигат до мястото на повредата - канализационно-отходна шахта, вътре лайна догоре!
Стария без колебание се съблича и се гмурка вътре. След малко изплува:
- Ключ 16!
Младия подава. Онзи пак се гмурка, изплува:
- Ключ 20!
Младия подава...
- Трети ключ!
Минава време, стария се помотал там, изплува - фекалиите се оттичат. Аварията е ликвидирана. Излиза от шахтата, поизчиства се, и с гордост произнася:
- Учи се, младежо, иначе цял живот ще подаваш гаечни ключове!

***

Вестта за забавянето на заплатата рязко промени сексуалната ориентация на началника в очите на колектива.

***

В библиотеката:
- В тази книга намерих 20 лева. Имате ли и други книги от същия автор?

***

Интервю за работа:
- Е, как сте с чуждите езици?
- Идеално, освен българския, всички други езици са ми чужди

***

Семейство се приготвя да излизат, мъжът:
–Скъпа, коя риза да облека, тази дето няма две копчета или другата, дето и е мръсна яката?

***

Всяка сутрин нови вицове

четвъртък, 4 февруари 2016 г.

Цветанов си направи селфи с Морган Фрийман

Цветан Цветанов успя да се снима с големия холивудски актьор Морган Фрийман. 

Двамата участваха на Молитвената закуска при американския президент Барак Обама.

Борисов ще обяви кандидатурата ни за ООН до края на март, когато се поизтощят кандидатите на другите държави

До края на март ще е ясна кандидатурата на България за шеф на ООН. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в Лондон, където участва в организираната от Англия, Германия, Кувейт, Норвегия и ООН конференция на тема "Подкрепа за Сирия и региона".

Премиерът не уточни обаче коя от двете българки - Ирина Бокова или Кристалина Георгиева, ще бъде номинацията на правителството, съобщава Нова телевизия.

"Водим разговори с дипломати от много страни. Знаете, че накрая ще гласуват малко държави. Искам да сме сигурни, че когато излъчим кандидат, той ще бъде подкрепен от всички. Надявам се скоро време да завършим разговорите. Имаме срок до края на март. Основните кандидати чакат. Ще бъдат пуснати, като във всяко едно състезание, когато се поизтощят другите", каза Борисов.

Българите в Лондон не спестиха неудобните въпроси към Бойко Борисов на нарочната им среща в сряда вечерта. Дори за връзките на министър-председателя с медийния бос Делян Пеевски. 

„Кво чакате, бе!? Реформи ли“?! С тази смесица от приятелски поздрав и типично поведение от 90-те премиерът прекрачи прага българското посолство в английската столица в сряда вечерта.

„Поздравът“ бе отправен към десетки младежи, които чакаха да влязат в дипломатическата мисия за среща с българския министър-председател.

Казионните медии, които присъстваха на събитието, ще ви спестят и други въпроси на присъстващите на срещата: за несъстоялата се съдебна реформа, за корупцията, за връзките на Борисов с Пеевски, за това, че до момента не е станало ясно каква позиция има България по сделката между Великобритания и ЕС за спирането на социалните помощи, за това, че съществува видима дискриминация за имащите право на глас на референдума за членството на Обединеното кралство в ЕС и че гражданите на Съюза се третират по различен начин – тези от Малта, Кипър и Ирландия ще могат да гласуват, а останалите – не…

Трябваше да минат месеци мълчание, за да разберем от външния министър Даниел Митов, че България е против подобни дискриминационни мерки. Трябваше да минат месеци дипломатическа дискретност, за да разберем от посланика ни в Лондон Константин Димитров, че са правили проверки за това, защо едни ще могат да гласуват на референдума, а други – не… В официални изявления обаче всичко това липсва. На маса може да си говорим много, може да возим Камерън с джипката и да го водим по механи, но за важните неща не се говори, поне не се говори публично, за да стане ясно каква позиция имаме.0

„Сега започват преговорите с Великобритания и по отношение на социалните плащания, и по отношение на референдума“, увери министър Митов.

Как сега започвали, след като вече две седмици Камерън води усилени преговори с Брюксел и е на прага на сделка, а срещата на върха на ЕС чука на вратата, може би само министър Митов може да отговори на подобна постановка.

„Кога ще ги стигнем румънците, г-н Борисов?“ – пита глас от публиката.

„В кое да ги стигнем?“ – отговаря му се с въпрос.

„Поне в борбата с корупцията кога ще ги стигнем?“ – следва уточняващ въпрос.

Борисов дава думата на Екатерина Захариева.

„Ще представим план за изпълнение препоръките на Европейската комисия от мониторинговия доклад за съдебната реформа. Трябва да вземем конкретни законодателни мерки в кратък срок“, увери министър Захариева.

Е, какво прави правителството година и половина, че сега на бегом се правят законодателни промени, за да се отговори на критиките в евродоклада, така и не стана ясно.

След като страстите на срещата се поуспокоиха, започнаха въпроси и за бежанците.

„Нашето предложение и това, което сме се разбрали като политика да водим, е да не се търси решение за една или друга страна. Това, което правят седем страни в Европа, да се заграждат, това не е решение. Напротив, това е отстъпление от най-важните ценности, които е придобил ЕС“ – заяви Борисов по отношение на мерките, които взима България за спиране на мигрантския поток.

„Вярно ли е, че бежанец получава по 600 лева от държавата месечно?“ – попита един от присъстващите.

„Не е вярно. Няма такава разкладка“ – отговори той. А каква разкладка има – не стана ясно.

„Защо продължавате да поддържате бизнеса на Делян Пеевски? Имате ли някакви общи интереси с него?“ – попита друг от присъстващите.

„Не е вярно, това са абсурдни неща“ – смотолеви все по-изнервеният Борисов.

„Да бе, как да не е вярно“ – репликира го глас от публиката.

„Какво мислите за инициативата на „Шоуто на Слави“ за референдума?“ – пита студент, дошъл от Кеймбридж.

„Каква е тази инициатива?“ – в типичния си стил отговори Борисов и поясни, че не е чел шестте точки, за които екипът на Трифонов събират подписи за свикване на референдум за промяна на избирателната система.


Борисов коментира отдавна познатата причина да е в обтегнати отношения с Трифонов – докато бил кмет на София, не позволил на шоумена да строи в градинка до хотел „Кемпински“. „Иначе преди това бяхме първи приятели. През вечер беше при мен в Банкя.“

Кунева би звънеца на образованието

Новият министър на образованието и науката Меглена Кунева прие министерския пост от проф. Тодор Танев, съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката.

Тя беше посрещната изключително галантно от бившия министър на образованието Тодор Танев, който наскоро иронично я нарече "дялан камък".

Асандж готов да се предаде

Основателят на Wikileaks Джулиан Асандж обяви чрез съобщение в Twitter, че е готов да се предаде на британската полиция, ако комисията към ООН излезе с решение, че той не е бил задържан незаконно.

Асандж се укрива в посолството на Еквадор в Лондон от юни 2012 година, за да избегне екстрадиция в Швеция по обвинение, което той отхвърля - за сексуално насилие.

През 2014 г. той подаде жалба пред ООН, според която задържането му е плод на произвол.

В Twitter той заяви, че би приел решение срещу него, но се надява то да е в негова полза, за да може да се придвижва свободно.

Решението на комисията на ООН ще бъде обявено в петък.

Австралиецът Асандж беше арестуван в Лондон през 2010 година заради европейска заповед за арест, издадена по искане на Швеция. Той получи убежище в посолството на Еквадор и се настани там, след като Върховният съд на Острова разпореди екстрадицията му.

Разкрития: Следственият разпит на Васил Левски в Софийския конак

Неколцина актьори ще пресъздават пред публика всяка събота и неделя съдебно-следствения разпит на Васил Левски в Софийския конак през 1873 г. 

Въстановката ще бъде в залите на Националната галерия, където в четвъртък ще бъде открита изложбата „Васил Левски – символи и епоха“ с картини, на които е изобразен Апостола. 

Представени са редки документи и снимки на Дякона и негови съратници в борбата срещу османското владичество. Експозицията е наредена в памет на българина, дал живота си за Освобождението. Левски е обесен на 19 февруари преди 143 години.

Съдебно-следственият разпит на Левски в Софийския конак е проведен в пет дни – 5, 6, 7, 8 и 9 януари 1873 г. 

Всяка дума на българина и всеки въпрос на съдиите, записвани от турския писар, са запазени в архивите на отдел „Османистика“ на Националната библиотека. Папките със записите от разпитите на Васил Левски стоят заключени в подземията на имперската канцелария в Истанбул до 1931 г., когато българското разузнаване успява да прибере в София няколко вагона безценни свидетелства за историята ни, откупени като стара хартия от Османските архиви, разказва председателят на Общобългарския комитет „Васил Левски“ Васил Василев – организатор на изложбата и възстановката.

Протоколите започват с въпроса „Какво е името ти?“ и завършват с присъдата „смърт чрез обесване“.

„Обикалях, за да давам упование на българите“, казва Левски пред турските съдии.

Не издава никого.

Извадка от съдебно-следствения разпит на Васил Дякон Левски

Разпит на Васила
5 януари 1873

– Как е името ти, как е името на баща ти, откъде си, какво е занятието ти, на колко си години?

– Васил, на баща ми – Иван, от Карлово съм [и] съм на двадесет и шест-двадесет и седем години, занятието ми е да облекчавам положението на българите и обикалях, за да им давам упование.

– Кога излезе от родното си място Карлово и къде ходи?

– Излязох преди седем години, отидох в Сърбия и обикалях из Влашко.

– Викаха те в бунтовническия комитет за каква служба?

– Възложиха ми да обнадеждавам цяла България.

– В какво се състои това твое обнадеждяване и как щеше да го извършваш?

– Данъци много, а нямаш спокойствие. [Ето], за това щях да ги обнадеждявам.

– Къде ходи с тая цел и какво правеше из местата, където ходеше?

– Ходих в Свищов, Ловеч, Търново и Пловдив, защото Сърбия, Влашко, Черна гора и Гърция са готови да заграбят България, затова, за да не дадем земята си. Обикалях [и] в местата, дето ходех, оставях книжа; три пъти идвах [и] в София.

– Какво пишеше в дадените ти от комитета предписания и в разпространените от тебе книжа?

– Дадените от комитета книжа бяха запечатани, какво пишеше в тях – не зная.

– Ти каза вече, че са те извикали в комитета, за да изпълняваш тая служба. Най-напред къде отиде, как обикаляше казаните от теб места, какво правеше [там] и как намираше хората?

– [След] като ме упълномощиха от комисията във Влашко, аз отидох най-напред в Свищов. Пристигнах вечерта, сутринта влязох в кафенето, но комитетските хора не познавах. Те обаче ме знаяха. Когато излязох от кафенето, те изпратиха след мене човек. В ръцете на тоя [човек] имаше някакъв знак; знака аз познавах. Когато излизах на края на селото, показваха ми знака. Щом виждах тоя знак, предавах дадените от комисията предписания. Те [ги] отваряха и [ги] прочитаха. Предписанията оставих най-напред в Свищов, обаче от кои [се четяха] – имената им не зная. Дигнах се от Свищов и отидох в Ловеч. Отидох в хана на дядо Станчо. Както [и] преди казах, излязох на края на града, излезе един със знак в ръката, аз му дадох предписанията, обаче как е името му – не зная и не го познавам. От там заминах за Търново и после за Пловдив. Наставленията предадох както по-преди.

– Как ти посочваха тия знаци?

– Когато ме виждаха, подсвирваха и размахваха намиращия се в ръката знак. Аз разбирах и предавах наставленията…
(…)

с. 188

– Колко време обикаля?

– С тая година обикалям три години.

– Къде е постоянното ти местожителство?

– Никъде не живеех постоянно…

(…)

– Нямаше ли приятели в местата, където обикаляше, и не се ли срещаше с някого?

– Не се срещах с никого, защото те не ми се изказваха.

– Много хора те познават и са се срещали с тебе, защо не ги изкажеш?

– Никого не познавам.

– Не познаваш ли Димитра, който седи насреща ти, не си ли разговарял с него върху комитета и не си ли обикалял заедно с него?

– Виждах го два пъти във Влашко, но че ходи по тия работи – не зная…

– Заедно с Димитра ние сте обиколили твърде много села, правили сте комитетски събрания, [това той] ти казва в лицето, какво ще кажеш ти?

– Аз с тогова никога не съм ходил, обикалях сам-самичък.

– Ако дойдат тука хората от селата, които сте обикаляли заедно, и ти кажат в лицето, че сте правили комитетски събрания, какво ще речеш?

– Във всяко село има комитетски човек, но тях аз никак не познавах [поради това], че според намиращите се у мене наставления, аз не [трябва] да ги познавам…

с. 192

Нов разпит на Васил Дякон Левски
6 януари 1873

– Ти не виждаше ли, не познаваше ли комитетските хора?

– Според изискванията на устава, не ми беше работа да ги познавам.
– Сега ли не искаш да ги познаваш, като вадиш [за пример] устава, или и преди не си ги познавал?

– Не ги познавам и тогава не ги познавах.

– И куриерите ли не познаваше?

– Те бяха техни [на комитетите] хора, и тях не познавам.

– Къде предаваше писмата, или имаше пощенска кутия, подобно на държавната поща?

– Когато приготвях осем-десет писма и исках да изпратя някъде някое писмо, аз излизах на края на града, уговаряхме чрез знак с дошлия човек, той вземаше писмата [и] къде ги носеше – той знае.

(…)

– Докъде се простираха границите на твоята дейност?

– Свищов, Ловеч, Търново, Пловдив – комитетите в тия четири града.

– Как се казват [там] кафеджиите?

– Имената им не зная.
– Има ли в Пловдив такова кафене и как е името на кафеджията?

– В Пловдив има кафене в хана Ики капу, кафеджията е мюсюлманин, името му не зная.

(…)

– Когато отиваше в Пловдив, не се ли отбиваше в селата?

– Минавах през селата, [но] да ги питам за нещо не ми влизаше в работата.

– Не познаваш ли никого в село Царацово?

– Понеже минавах рядко в Пловдив, не си спомням, защото нощувах малко в пловдивските села.

– В Царацово не си ли оставал в къщата на Божил арабаджията?

– Не си спомням.

– Когато отиде в Пловдив, не доведе ли от Извор и Тетевен някого?

– Не зная.

(…)

с. 194
Нови въпроси към Дякона

– Между книжата ти е и тезкерето, извадено на името на Дидьо Пеев, [и то] е в ръцете ни, няма смисъл да отричаш!

– Истината в случая е тая: за да отида от Извор в Пловдив, аз поисках един човек, изпратиха ми Дидьо Пеев, отидохме заедно.

– Защо отрече преди малко?

– На мене се откриваха много хора, обаче не са работили, как да ги изгоря?

– Ти кажи хората, които работеха. Да започнем най-напред от Свищов. Разкажи: с кого работеше в Свищов?

– В Свищов не останах в ничия къща, защото изгубих бележката, на която беше написано името на кореспондента в Свищовския комитет [и] не можах да се срещна лично [с него]. И в Свищов не е имало никой, [който] да се занимава с тая работа.

– Кои бяха в Ловеч?

– Познавам Ваньо терзията. В къщата на Ваньо идваха трима шивачи и може би познавам лицата [им], но имената им не зная.

(…)

с. 195

– За толкова време, разбира се, ти си научил кой е търновският кореспондент, ние искаме него, а не те питаме и не търсиме ония, които не влизаха в комитета.

– Понеже в Търново не приеха да влязат в тая работа и не искаха да се срещнат [с мене], не можах да се запозная с никого.

– Кого познаваш в Пловдив?

– В Пловдив има един лекар, изпратих му писмо, той не го приел.

– А бе, човече, ние не те питаме за ония, които не са приели, а за ония, които са приели, сега това питаме, кажи ги!

– Имаше някакви момчета, но имената им не зная…

[Подписал]: Васил Дякон Левски

(…)

Нов разпит на Васил Дякон Левски
7 януари 1873

– Мехмед Дервишоглу Кърджалъ е име на кой комитет?

– Трябва да е името на Тетевенския комитет.

– Кой беше председателят или първият за града Тетевен, познаваш ли го лично?

– Наредено беше личностите [скрити зад] тия имена да не се познават, председателството и другите длъжности се разпределяха между тях. Аз не можех да се бъркам в определянето на длъжностите, отнасящи се до делото.
– Не знаеш ли имената на хората, които си виждал?

– Ако ги видя лично, може би зная имената им, но не си ги спомням…

(…)

с. 197

– А бе, Левски, разбира се, ти познаваш комитетските хора, но продължаваш да отричаш. Ти видя вече; искаш ли да доведем насреща ти сто и петдесет души, за да ти кажат [същото]?

– Аз се срещах с много хора. Тъй като не зная кой е влизал в комитета и кой не, имена не мога да кажа. Ако ги видя лично, познавам ги, [но] не мога да зная имената…

– Кой е комитетът Хасан Касъм и кои познаваш от тях?

– Име е на един комитет, не си спомням. У мене имаше един тефтер, в него беше записано, и тоя тефтер остана в Ловеч…

(…)
– През времето, когато беше в Ловеч, с кои прави комитетско събрание?

– Аз преди казах, [че] освен Ваньо терзията, който сега се намира във Влашко, никого не познавам.

– След като Ваньо замина за Влашко, в чия къща нощуваше ти, колчем ходеше в Ловеч, и къде свикваше събрание?

– След заминаването на Ваньо Ловчанският комитет се разтури.

с. 204

Нов разпит на Васил Дякон Левски
9 януари 1873

– Кажи какво беше съдържанието на раздадените от тебе предписания на Ловчанския, Видрарския, Тетевенския и други комитети?

– Колко оръжие, колко мюсюлмани, [18] колко християни, колко животни, колко зърнени храни, колко постъпили в комитета хора има в селските комитети, влизащи в находящия се на всяко място Централен комитет и дали е време [за въстание].

– Статистическите сведения ще се прегледат и преценят от Букурещкия комитет. [Щеше] да се предложи веднъж на мюсюлманите [да подкрепят българите], приемат ли, нищо не ще им се случи, не приемат ли, ще се въстане и срещу тях. Щеше да се изготви друг правилник, който да обезсили първия и да определи начина как да стане, и ще се вдигне бунтът. Докато не се даде някому специална заповед да има право да кореспондира с други народи, това право остава на Централния комитет. Заповедта за започване на бунта щеше да се приведе в изпълнение, когато Централният комитет намереше времето за подходящо…
– На Васила от Гложене по едно време били дадени предписания и той бил изпратен в Тракия, придружен от Сава Младенов. Кажи какви бяха тия писма и кои бяха хората, от които се изпращаха?

– В началото, откривайки на някои хора от Тракия комитетския въпрос, аз забелязах в тях предразположеност [към комитета]. Писах в Букурещ, а и те били писали много пъти. Аз дадох инструкциите на Сава Младенов и Васил от Гложене да ги занесат в Ловеч и ги предадат по принадлежност. Някои от тях не приели, а някои дори скъсали, а може би са приели една малка част [от тях]. На всеки случай, желаният резултат не можа да се получи. Нашите българи желаят свободата, но я приемат, ако им се поднесе в къщите на тепсия.

– През [време на] тая си обиколка как намери настроението на народа и по какъв начин се приближи до всекиго?

с. 205

– Начетените българи, които очакваха напредъка чрез просветата, намираха за опасно и неуместно искането на права с оръжие. Те бяха на мнение, че вместо да се прави това, напредъкът и просветата, [както] и тия работи, да се уредят чрез държавата, помощта на чужди народи да се избегне. По такъв начин те се държаха настрана от нашите комитетски работи. Обаче селяните, които са залагали тапиите си за сто гроша, които след няколко години ставаха хиляда [бяха на друго мнение]. Десетте кола сено, чрез услугата на мухтарите (бел. ред. мухтар – българин, селски старейшина в турско време) са били записвани от юшурджиите (бел. ред. – лице, което събира данък в натура – десятък за земеделско производство) – петнадесет, десетте овце се записваха от бегликчиите (бел. ред. беглик – лице, закупило от държавата правото да събира данъка беглик – за овце и кози) – петнадесет. Тия селяни в такова тежко положение, когато им се говореше за какъвто и да е бунт, с надежда, че ще се отърват от това зло, идваха накъдето ги теглехме. Това са моите впечатления…

(…)

с. 206

– Освен писмата и книжата с твой подпис, които се намират в наши ръце, има ли и други книжа, и ако има – къде са?

– Освен книжата, които се намират в ръцете ви, други няма, защото извършваните тук работи аз изпращах отсреща за сведение.

[Подписал]: Васил Дякон Левски

Разкрития: Правителството щедро плаща на медии

3 833 929 лв. са получили само за декември медиите, близки на правителството. За цялата 2015-а г. пък тихомълком са уредени 10 926 715 лева.

Всички контракти между електронните медии и властта са формулирани като "предоставяне на програмно време".

Договорите са оформени така, за да се избегнат търгове и конкурси. Всъщност договорките стават "на четири очи" с министъра и лично той решава на кого колко пари да се дадат.

Най-щедър към медиите през миналата година е бил вицепремиерът социалният министър Ивайло Калфин. Той е платил над 4,3 млн. лв. 1,25 млн. лв. е похарчил за медийни услуги транспортният министър Ивайло Московски.

В списъка на най-облагодетелстваните медийни компании през миналата година са разбира се бТВ Медиа Груп ЕАД и Нова Броудкастинг Груп АД.

бТВ е подписала с държавата договори за 1,74 млн. лв. - 1,33 млн. директно и 410 000 лв. чрез дъщерната си фирма Радиокомпания СИ ДЖЕЙ.

Първият договор за 2015-а бТВ радио подписва с Божидар Лукарски на 21 март. Той е за рекламирането на програмата Конкурентоспособност и е на стойност 229 200 лева. След това се сключва договор за 120 хил. лв. и с вицепремиера Ивайло Калфин. През юли 2015-а Радиокомпания СИ ДЖЕЙ е прибрала още 50 000 лв. от министър Лиляна Павлова за излъчване на специализирани рубрики по изпълнението на програмата Регионално развитие.

бТВ също има споразумения с Калфин и Павлова. Те са и едни от най-мащабните въобще - съответно 480 хил. и 330 хил. лева. Отделно са договорите с екоминистъра Ивелина Василева и с Ивайло Московски. Първият е за 240 хил. лв., а вторият (подписан на 14 септември) - за 276,9 хил. лева.

Нова Броудкастинг Груп АД пък има 6 договора на обща стойност от 1,75 млн. лв. Тя, също като основния си конкурент, е взела пари от министрите Калфин, Павлова и Василева. Договорените суми са абсолютно еднакви с тези на бТВ(съответно 480 хил. лв., 330 хил. лв. и 240 хил. лева). Почти същия е и отпуснатият от Ивайло Московски бюджет - 270 хил. лева. Божидар Лукарски е бил значително по-щедър към Нова, като й е предоставил цели 420 хил. лв.

На тази дата: 4 февруари 1923 г. ВМРО извършва неуспешен атентат срещу Александър Стамболийски

На 4 февруари, през 1923 година, ВМРО извършва неуспешен атентат срещу Александър Стамболийски.

Александър Стамболийски е водач на Българския земеделски народен съюз (БЗНС). Министър-председател на България в 40-то правителство (1919-1923). Народен представител в XIV-то, XVI-то, XVII-то, XVIII-то, XIX-то, XX-то ОНС и в V-то ВНС. Роден през 1879 г. в с. Славовица, Пазарджишко. Завършил Лозаро-винарското училище в Плевен.


Ученик на основателя на Българския земеделски съюз (БЗС) Янко Забунов. Учил философия в Хале и агрономство в Мюнхен. Участва в учредителния конгрес на БЗС (1899). Фактически водач на БЗНС – под негово влияние съюзът е преобразуван от съсловна организация в политическа партия.

Противопоставя се на промените в Търновската конституция (1911) и на участието на България в Първата световна война, за което през 1915 г. е отстранен от парламента и осъден на доживотен затвор. По време на Войнишкото въстание (1918) е освободен и изпратен да преговаря с въстаниците за мирно разрешаване на конфликта.


Под влияние на своя сътрудник Райко Даскалов, той оглавява въстанието и е провъзгласен за председател на т. нар. Радомирска република. След неуспеха на бунта се укрива, но през 1918 г. е амнистиран. През 1919 г. се включва в коалиционното правителство на Теодор Теодоров.

Участва в преговорите за сключване на мирен договор на Парижката конференция. След отказа на Теодоров да приеме наложените условия, той оглавява правителството и на 27 ноември 1919 г. подписва Ньойския договор. След парламентарните избори през 1920 г. правителството е съставено само от представители на БЗНС.

Правителството на Стамболийски се опитва да изведе страната от международната изолация след Първата световна война чрез активно участие в дейността на Обществото на народите и установяване на приятелски отношения с Югославия. Във вътрешен план то провежда някои реформи, като ограничаване размера на поземлената собственост, въвеждане на трудова повинност, опростяване на правописа. Наложено е авторитарно управление.

 През 1922 г. е проведен референдум за съдене на виновниците за националните катастрофи. По-късно се провеждат репресии срещу БКП и срещу буржоазната опозиция. Основен инструмент на репресиите е т.нар. Оранжева гвардия. В началото на 1923 г. режимът на Стамболийски губи напълно подкрепа, извън средите на българското селячество.

Срещу него е цялата българска интелигенция – лява и дясна, македонските емигрантски организации, военните. На 9 юни 1923 г. срещу правителството на Стамболийски е извършен военен преврат, организиран от Военния съюз, с подкрепата на буржоазните партии и царя. Оранжевата гвардия е обезоръжена. Междувременно, в страната избухват стихийни селски вълнения. БКП заема позиция на неутралитет, лишава бунтовете от подкрепа и в крайна сметка те са потушени. Стамболийски е заловен край родното си село и убит по особено жесток начин на 14 юни 1923 г.

Вицове, февруари 2016 г.

Разлика в цената...

СмЕх


Гръцките фермери удържат по-дълго границата, отколкото гръцката армия през всичките войни между Гърция и България!

***

Циганин обяснява на жена си как да борави с мобилен телефон:
"От зеленото говориш, от червеното мълчиш!

***

Детегледачка от Перник влезе в болница, след като се опитала да вземе от две годишния Гошко плюшения му винкел.


***

В лудницата: Как е онзи пациент, който се мислеше за Иван Асен III? Оправя се, вече се мисли за Иван Асен II.


***

Край пост на КАТ всички се движат бавно, защото катаджиите са като децата - изскачат внезапно на пътя.

***


Всяка сутрин нови вицове


сряда, 3 февруари 2016 г.

Кунева е министър със 106 гласа

Вицепремиерката Меглена Кунева вече е и министър на образованието и науката, след като 106 депутати гласуваха "за" нейната кандидатура в парламента днес, 66 бяха "против", 31 се въздържаха. Лидерката на ДБГ подкрепиха 80 депутати от ГЕРБ, 13 от РБ, 8 от БДЦ, 2 от ПФ, и трима независими.

35 от БСП бяха "против", както и 21 от ДПС, 2 от ПФ, 1 от РБ. Въздържаха се 6-има реформатори, 13 патриоти, трима от БДЦ и 9 от АБВ.

Единствените двама депутати от Патриотичния фронт, коита бяха "за" при прегласуването - Славчо Атанасов и Атанас Стоянов, обвиниха електронната система, че не е отчела правилно гласа им и поискаха вотът им да се приеме за "въздържал се", както и при първото гласуване. И така окончателните гласове са 104 "за", 66 "против" и 33 "възъдржал се".

Северна Корея атакува Южна с използвана тоалетна хартия

Няколко дни, след като Южна Корея инсталира високоговорители на границата със северната си съседка, комунистическият режим в Пхенян реши да отговори подобаващо на провокацията, за каквато смята пропагандата на високи децибели.

Както писа в. „Дейли мейл“, Северна Корея изпрати на територията на съседите си малък сюрприз.

„Подаръците“ били закрепени за балони, пълни с хелий, като всеки от тях е имал таймер с неголямо количество взрив, който да разпръсне посланията над чужда територия.

Тъй като някои от балоните не се взривили, военните в Южна Корея се притеснили, дали в тези торби не се намира химическо или бактериологично оръжие.

След като облечени със защитни облекла специалисти отворили „подаръците“ били сащисани.

Вътре открили различни боклуци, обрезки от платове и ...използвана тоалетна хартия.

Марк Зукърбърг вече е 4-ти сред милиардерите

Основателят на Facebook Марк Зукърбърг успя да се качи на четвърто място в класацията на милиардерите на Bloomberg, като надмина по богатство собственика на Amazon Джеф Безос и магната Карлос Слим.

Това показват данните от ежедневния рейтинг на милиардерите, съставян от агенцията на база данните от търговията на фондовите борси.

Богатството на 31-годишния предприемач достигна до 50 млрд. долара след закриването на борсовата търговия в Ню Йорк на 2 февруари, при 49,1 млрд. долара на Безос и 49 млрд. долара на Слим.

Безос е регистрирал загуби в размер на 10,6 млрд. долара от началото на годината. Състоянието на Карлос Слим се е стопило с 3,3 млрд. долара от 1 януари 2016 г.

Зукърбърг е единственият член на "клуба на милиардерите", чието богатство не намалява от началото на годината.

За сравнение - ръководителят на Microsoft Бил Гейтс е загубил 5,1 млрд. долара, главата на империята Zara Амансио Ортега се е лишил от 3,6 млрд. долара, инвеститорът Уорън Бъфет - от 2,7 млрд. долара.

За циганчето Асан и другарката Кунева

Днес апарата на ГЕРБ ще се опита с парламентарни трикове да избере другарката Кунева за просветен министър. Всичко това въпреки отказа на всички останали партии, в това число и Реформаторите да я подкрепят. 

Коя е другарката Кунева? 

Най-напред един виц за циганчето Асанчо:

По времето на соца имало един цигански оркестър, който свирил по конгреси на ЦК из цяла България и така си изкарвали прехраната.
След 1989 г. нямало вече конгреси и циганите се видели в чудо. 

Решили да оферират новата власт да им свирят на митингите. Пратили най-младият тромпетист – Асанчо в София.

Забранили му обаче да казва на новата власт, че са свирили за БКП-то. 

След няколко дни се връща Асанчо тъжен. Наобиколили го циганите от махалата:

- Кажи, Асане какво стана“?
- Като разбраха, че сме свирили за БКП ме изхвърлеха, и бой ядох.
- Асанчо, бре че си прост циганин! Нали те предупредихме да не казваш, че сме свирили на комунистите?
-Аз не им казах, но те бяха същите и ме познаха!

За другарката Кунева:

Алчна ли е за власт Меглена Кунева?

Кунева си прави добре сметката още през 80-те години на миналия век, когато се жени за Андрей Пръмов, син на висшия партиен функционер Иван Пръмов.

Същият Иван Пръмов, по чиято заповед през 1953 г. е потушена тютюневата стачка във фабриката „Томасян“ в Пловдив. Когато стачниците освиркват висшите партийци и хвърлят по тях камъни,  другарят Иван Пръмов извиква от трибуната „Стреляйте!“ и народната милиция го прави – стреля по стачкуващите. Историчката Искра Баева пише за 3-ма убити, 50 ранени и стотина арестувани. За толкова признава и самата БКП, но според други свидетелства жертвите и пострадалите са доста повече. За Меглена Кунева през 80-те години на миналия век този злокобен факт от биографията на бъдещия й свекър няма значение.

По нейни думи тя се жени по любов за сина му Андрей Пръмов и въпреки, че днес отрича до 1990 г. използва фамилията Пръмова, за да напредва в кариерата си. За това свидетелства Велко Вълканов: “ За първи път се срещнах с Меглена Кунева през 1988 г. , когато бяхме избрани за членове на Комитета по правата на човека, създаден с решение на Секретариата на ЦК на БКП. . . Спомням си, че Кунева тогава бе определена като „наше момиче” – знаеше се, че е снаха на изтъкнатия партиен ръководител Иван Пръмов”. Политологът Антон Тодоров проучва детайлно битието на Кунева преди 1989 г. и пише, че „През 1986 г.

Меглена Щилиянова Кунева-Пръмова защитава дисертация на тема: „Гражданскоправната отговорност по договорите за проучване, проектиране и капитално строителство за опазване на околната среда” за получаване на образователната и научна степен „кандидат на науките” пред Специализирания научен съвет по правни науки.“  Меглена Кунева винаги е отричала, че е ползвала фамилията Пръмова преди 1989 г., но фактите говорят друго. Меглена Кунева лъже, но ясно защо след 1990 г. прочиства имената си от тази фамилия и остава без добавката Пръмова.
Меглена Кунева  по-късно става член на НДСВ и министър по европейските въпроси в правителството на Кобурга. Няма смисъл да анализираме политическата кариера на Меглена Кунева – като еврокомисар тя не помогна с нищо на България, после стана член на Борда на директорите на BNP Paribas /арогантно лобистко назначение/ и накрая основа партия България на гражданите. С две думи – Меглена Кунева винаги е ламтяла за апетитни постове, досега и са получаваше, но при Борисов номерът й не мина. Тя не получи областен управител, Реформаторският блок е раздиран от противоречия, а партията й България на гражданите се „радва“ на ниска популярност сред избирателите. Предполагаме, че Меглена Кунева мисли как отново да се добре до властови ресурси, което е неизменна част от поведението й през последните 30 години, защото ролята й на вицепремиер без реална власт не я задоволява.
При разпределянето на квотите за областни управителни от кабинета Борисов 2  Кунева се пазареше с премиера, като амбулантен търговец. Оттогава вицепремиерът без реална власт Кунева се развихри на кадровия фронт :

Комисията за защита на потребителите (КЗП) тихомълком се снабди с нов ръководител – Димитър Маргаритов Йотов, по-познат като мъжът на жена си, Мария Карабельова-Маргаритова, началник на кабинета на вицепремиера Меглена Кунева.

Правителството номинира съветника на вицепремиера Меглена Кунева – Димитър Георгиев за шеф на ДАНС.

След няколко часа ще разберем дали ще се сдобие с още един пост другарката Кунева!


5 км опашка от тирове на Кулата

Тази сутрин опашката от камиони на ГКПП-Кулата е около 5 км, предаде Нова тв. Снощи около 22 ч. гръцките фермери, които са затворили границата на Промахон, решиха да пропуснат малко тирове и така 20-километровата опашка се стопи.

Тази сутрин обаче те отново блокираха границата, а утре се готвят за общонационален протест срещу по-високите данъци.

Блокират предимно български камиони, каза наш шофьор. 

Според Нова тв по-тежко е положението от отсрещната страна - за хората, които чакат на вход за България. Там няма химически тоалетни, няма и магазини, от които да си купуват продукти от първа необходимост.

Външният министър Даниел Митов каза, че вчера премиерът Борисов се е чул с колегата си Ципрас и е напомнил, че се нарушават основни права на европейските граждани. Той напомни, че не е блокирана само нашата граница, а фермерите са затворили всички ГКПП на Гърция със съседни държави и всички страдат. Според Митов подобен проблем от години се случва между Франция и Белжгия и там също властите не прилагат сила, за да се реши.