събота, 13 февруари 2016 г.

500 души на Луковмарш

Традиционният Луковмарш, свикван от някоко крайнонационалистически дружества, започна край НДК.

Целта на събитието е с факелно шествие да се отдаде почит на ген. Христо Луков - бивш царски министър на войната и шеф на българските "Легиони".

На място преобладаваха символи на Българския национален съюз и портрети на Луков.
... на мястото към 17.30 ч се бяха събрали поне 500 националисти.

Руска църква ще плаща дълг с молитви, реши съдът

Районен съд в Русия е постановил, че местна църковна епархия ще може да покрие част от дълговете си не с пари, а с молитви, предаде Асошиейтед прес.

В огласеното вчера решение на Нижегородския районен съд се казва, че епархията придобива правото да изплати 258 хиляди рубли (3244 долара), които дължи за инсталирането на отоплителна система, както и още 65 хиляди рубли (817 долара) глоби и съдебни такси чрез молитви за здравето на компанията, извършила монтажа.

В присъдата, която е била произнесена през октомври м.г., се казва, че епархията дължи още 200 хиляди рубли (2525 долара) за самата отоплителна система, които трябва да се заплатят с пари.

БНБ дължи обезщетение на вложителите в КТБ за забавеното изплащане на депозитите

Българската народна банка (БНБ) дължи обезщетение на вложителите с гарантирани депозити в Корпоративна търговска банка (КТБ) за това, че над 5 месеца нямаха достъп до парите си. Това постанови Административният съд на София-град (АССГ). Решението (виж прикачения файл) е по иск на конкретен вложител, но разсъжденията на съда по серията от въпроси, които поставя казусът, са относими за всеки от стотиците притежатели на гарантирани депозити във фалиралата банка.

На близо 40 страници съдия Камелия Стоянова дава подробни отговори на основните проблеми, които поставя подобен иск: Каква е отговорността на БНБ? Може ли да бъде търсена по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ)? Кой е компетентният съд да гледа подобно дело? Кога е трябвало да започне изплащането на гарантираните суми по влоговете, т.е. от кога може да се приеме, че е налице бездействие от страна на БНБ?

Решението, с което тя осъжда Централната банка да плати на Юлиян Банков (съдия във Военен съд-София) компенсация от 8 627, 97 лв. (законна лихва за забавено изплащане на гарантираните вземания, които в неговия случай са с максималния размер от 196 000 лв.), не е окончателно. То стъпва не само на ЗОДОВ, но и на Договора за ЕС, на Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи, на решения на съдилищата в Люксембург и в Страсбург и на евродирективите, които уреждат гаранциите за депозитите.

БНБ може да бъде съдена по ЗОДОВ

"Държавата и общините отговарят за вредите, причинени на граждани и юридически лица от незаконосъобразни актове, действия или бездействия на техни органи и длъжностни лица при или по повод изпълнение на административна дейност", гласи първият текст от ЗОДОВ. Попада ли обаче БНБ сред органите, които носят отговорност по този закон?

От решението става ясно, че самата Централна банка държи позицията, че не може да ѝ бъде търсена компенсация по ЗОДОВ. Изложен е аргумент, че е стопанска организация, който почива на мотивите, с които през 1988 г. е приет за първи път Законът за отговорността на държавата и общините за вреди, причинени на граждани, както е било названието му. Съдия Стоянова отхвърля тази теза. Тя заявява, че през 1988 г. понятието за стопанска организация е имало съвсем друго съдържание, а освен това Законът за БНБ, е приет чак през 1997 г. "БНБ е орган на държавата, създаден със закон, с основна цел да поддържа ценовата стабилност чрез осигуряване стабилността на националната парична единица и провеждане на парична политика в съответствие с изискванията на този закон и се различава съществено от стопански организации, на които са предоставени определени държавни функции", пише в решението.

Съдия Стоянова подробно обосновава разбирането, че, когато ЗОДОВ говори за отговорност на органите на държавата, не ги ограничава само до изпълнителната власт и до бюджетните организации. Тя стъпва и на решение на Съда на ЕС (от 5 март 1996 г. по съединени дела С-46/93 и С-48/93), според което отговорността обхваща дори органите на законодателната власт.

След това се спира на статута на Централната банка. И подчертава: "БНБ е орган на държавата, създаден със закон, с основна цел да поддържа ценовата стабилност чрез осигуряване стабилността на националната парична единица… БНБ е единственият орган на държавата, който регулира и осъществява надзор върху дейността на другите банки в страната с оглед поддържане стабилността на банковата система и защитата на интересите на вложителите, което е основна цел на банковия надзор". Именно фактът, че само Централната банка осъществява този надзор е първият аргумент, който обоснова, че тя носи отговорност по ЗОДОВ.

Административен или граждански съд

Вторият елемент, който изследва съдът, за да мотивира приложимостта на ЗОДОВ по казуса, е видът на дейността, която осъществява БНБ, т.е. дали е административна или не. Отговорът на този въпрос е свързан и с проблема, който се поставя – дали тези дела срещу БНБ са подсъдни на гражданските или административните съдилища.

Тук съдия Стоянова стъпва на Тълкувателно постановление №2 от 19.05.2015 г. на Общото събрание на Гражданската колегия на Върховния касационен съд и Общото събрание на І и ІІ колегия на Върховния административен съд. "В процесния случай дейността, осъществявана от БНБ като официално признат от националното право публичен орган, който е оправомощен по националното право да осъществява надзор върху институциите е административна и неизпълнението на това задължение по осъществяване на надзор е свързано с осъществяване на властнически функции, поради което е налице специалното основание, което да дерогира общия ред за осъществяване на защита на засегнатото право. Правоотношението, което възниква в резултат на надзора, който следва да бъде осъществяван от БНБ върху кредитните институции не е облигационно, а възникналото правоотношение би могло да се определи по-скоро като административноправно отношение, което да може да бъде осигурено с държавна принуда, тъй като съгласно чл. 2, ал. 6 от Закона за БНБ, Българската народна банка регулира и осъществява надзор върху дейността на другите банки в страната с оглед поддържане стабилността на банковата система и защита интересите на вложителите", пише в решението. В него се подчертава, че в тази връзка на Централната банка са възложени и административно-наказателни функции, което още веднъж обосновава административноправния характер на отношенията между нея и поднадзорните ѝ финансови институции.

Така АССГ стига не само до извода, че делото трябва да се гледа по ЗОДОВ (а не по общия исков ред), а и че му е подсъдно и няма да го изпрати в Софийския районен съд. Той се позовава и на определение на смесен петчеленен състав на ВКС и ВАС в тази връзка (виж прикачения файл).

Почина Трифон Иванов

Днес към 10:00 ч. е починал славният български футболист Трифон Иванов, съобщи кмета на с. Самоводене. Причината за смъртта е инфаркт. Трифон Иванов бе на 50 г.

Трифон започва своята кариера в Етър (Велико Търново). Впоследствие преминава в състава на ЦСКА и играе за отбора през периода 1988-93 и през сезоните 1995/пр. и 1997/98. Бивш футболист на Реал Бетис (Севиля, Испания), Ньошател Ксамакс (Ньошател, Швейцария) и австрийските Рапид (Виена), Аустрия (Виена), Фаворитнер и ФАК Аванти Интернешънъл. 

Футболист № 1 на България за 1996 г. Шампион на България през 1989, 1990 и 1992 с ЦСКА, вицешампион през 1993 и бронзов медалист през 1998. Носител на купата на страната през 1989 и 1993 с ЦСКА. За КЕШ има 16 мача за ЦСКА и 2 за Етър. Шампион на Австрия през 1996 с Рапид, вицешампион през 1997, бронзов медалист в Швейцария с Ксамакс през 1995 г. Финалист за КНК през 1996 г. с Рапид. Има 174 мача и 21 гола в "А" група. 

Играе за националния отбор на България от 1988 до 1998 г. (77 мача и 6 гола), взима четвърто място с него на Световното Първенство по футбол в САЩ през 1994 (в 6 мача), играе също така на Европейското Първенство по футбол в Англия през 1996 (в 3 мача), а с негов великолепен гол във вратата на Русия България се класира и за Световното Първенство във Франция през 1998 (играе в 3 мача). След приключване на кариерата си започна изграждането на верига бензиностанции на австрийската фирма Аванти в Северна България.

Поклон пред паметта му и светъл път към Бог!

Руски шегаджии си направиха майтап с Ердоган

Двамата руски шегаджии Владимир Кузнецов и Алексей Столяров, известни в интернет като Вован и Лексус, се пошегуваха с турския президент Реджеп Ердоган, съобщават руски медии.

В телефонен разговор до държавния глава на съседката ни двамата се представители като украинския президент Петро Порошенко и премиера Арсений Яценюк.

Ердоган нарекъл държавния глава на Украйна „скъпи приятелю”. По време на разговора страните са обсъдили намерението да изградят диалог между двете държави, които са обект на руски санкции.

Шегаджиите също предложили Порошенко да координира техните действия срещу Москва. Турският президент приветствал идеята за сътрудничество срещу Русия.
Вован и Лексус качиха анонс от разговора в интернет.

В миналото двамата руснаци са правили подобни шеги и с други известни, включително с Елтън Джон, Михаил Саакашвили, Виталий Кличко, Игор Коломойски.

ВИДЕОВИДЕО С МАЙТАПА ИМ СЪС СЪР ЕЛТЪН ДНОН

Луковмарш и контрамарш днес в Софоя! Кой е генерал Луков?

За 13-и пореден път днес в София ще се проведе Луковмарш – възпоменателно факелно шествие в памет на ген. Христо Луков. Факелното шествие ще започне от пилоните на НДК в 17.30 часа.

Организиран е и контрашествие от движението „Антифашистко действие – София“ под надслов „Без нацисти по улиците ни!“.

То ще се проведе от 12 ч. и също е със сборен пункт пред пилоните на НДК. Организаторите му категорично се противопоставят на провеждането на Луковмарш. Те припомнят, че ген. Луков е един от последните ръководители на ултранационалистическата и пронацистка организация Съюз на българските национални легиони (СБНЛ) до смъртта му на 4 януари 1943 г.

СБНЛ е организация, която се борила „срещу масоните, евреите и комунистите“, за забраняването на книги и организации, които противоречат на националистическите ценности, за контрол върху печата, национализация на банките, разтуряне на партиите, както и за политическата визия на фашизма и националсоциализма.

Организаторите на шествието „Без нацисти по улиците ни!“ се солидаризират с всички жертви на ултранационалистическа престъпност – бежанци и мигранти, роми, евреи и други, и подчертават, че събитието им не е обвързано с политически партии.

В края на януари срещу провеждането на Луковмарш отново се обяви ДПС. От партията поискаха кметът на София Йорданка Фандъкова да забрани провеждането на шествието.

КОЙ Е ГЕНЕРАЛ ЛУКОВ?


Христо Николов Луков е български офицер (генерал-лейтенант), преподавател по военно дело и политик. Министър на войната на Царство България в периода 1935 – 1938 г. и ръководител на ултранационалистическата организация Съюз на българските национални легиони (СБНЛ) (1932 – 1943) убит от комунистическа терористична група, съставена от Виолета Якова и Иван Буруджиев.
Роден е във Варна на 6 януари 1888 г. Завършва Военното на Н.В. училище през 1907 г. и му е присвоен чин подпоручик. Участва във войните за национално обединение 1912 – 1918 г. като адютант на артилерийски полк, командир на батарея и на артилерийско отделение. Достига чин майор. По време на Първата световна война служи в Първа пехотна софийска дивизия и Пета пехотна дунавска дивизия.

След войните е командир на Четвърти артилерийски полк, началник на Артилерийската стрелкова школа (1924 – 1928 г.), на Учебното отделение в Артилерийската инспекция (1928 – 1934 г.), командир на Втора и Трета пехотна балканска дивизия.

Министър на войната (1935 – 1938)


От 23 ноември 1935 г. до 4 януари 1938 г. Христо Луков е министър на войната в правителството на Георги Кьосеиванов. На този пост той участва в започналото след Деветнадесетомайския преврат през 1934 година ликвидиране на Вътрешната македонска революционна организация, за която пише: След като силата и строгостта на българските закони се разпростря и по отношение на тия два окръга, цялата тая престъпна дейност блесна с естествената си величина.

Наред с това, ръководеното от него министерство извършва значителна дейност за оперативното и стратегическо планиране, в т.ч. планове за случай на война с Гърция, едновременно с Гърция и Турция, за действия срещу Румъния в конкретна обстановка, както и за прикриване на южната граница при гранични инциденти. Разработват се нови нормативни документи, които осъвременяват уредбата на въпросите за бойната готовност на армията, правилници на родовете войски и усъвършенстване на структурата и подструктурите на Министерството на войната и Щаба на армията.

Отношенията му с цар Борис III се изострят в началото на 1938 г. поради „технически проблеми във войската и военния закон“, както и поради съмнения на царя в опити от страна на Луков да влияе на държавните работи и да назначава министри. Принуден е да се оттегли от правителството и е пенсиониран от армията. На 25 януари 1938 е произведен в чин генерал-лейтенант и преминава в запаса.
В книгата си „Закъснели отговори“ (1984) партизанката и участничка в Съпротивителното движение по време на Втората световна война Митка Гръбчева разказва за писмо, написано до нея от определящия се като близък приятел на Луков Ангел Илиев. В писмото си Илиев разказва, че на погребението на Луков генерал-майор от запаса на име Узунов получил от началника на Разузнавателната секция при Военното министерство дешифрирана телеграма от Главното командване на германската армия, която съобщава, че при разглеждането на тайните преписки на една от най-големите холандски банки между другите била открита и сметка на името на генерал Луков със сума от 75 милиона холандски флорина – подарък от фирмите, които превъоръжавали българската армия по времето на ръководството на Луков във Военното министерство. Предаването на тези подкупи ставало чрез генерал Танинчев, представител на някои от фирмите. В писмото си до Гръбчева Илиев я моли да провери този факт в тайните архиви на министерството.

Убийство


В началото на 1943 г. нелегалната Българската комунистическа партия (БКП) взема решение за физическо отстраняване на определени лица срещу евентуално включване на България във войната срещу Съветския съюз. На 2 януари по съветската радиостанция „Христо Ботев“ Вълко Червенков остро критикува общественици като Христо Луков и Никола Жеков, обвинявайки ги, че подготвят присъединяване на България към Германия, подобно на австрийския Аншлус.

Изготвен е списък на хора, които трябва да бъдат убити, в който влиза и запасният ген. Христо Луков. Решението е предадено от секретаря на окръжния комитет на БКП в София Методи Шаторов на ръководителя на бойните групи в града Славчо Бочев (наречен Радомирски), който възлага убийството на ген. Луков на Иван Буруджиев и Виолета Якова.

Из спомените на Радомирски за деня на атентата 13.02.1943 – към Якова „Ако сега не го очистим, не мога повече да срещна другарите. Колко време вече се разтакава тая работа. Ако с пистолета не успеем, решил съм да заредя къщата му с взрив и да я вдигна цялата. Не мога повече.“

Вечерта на 13 февруари 1943 година Буруджиев и Якова причакват Христо Луков пред кино „Роял“, след което го проследяват до дома му на улица „Артилерийска“ №1, търсейки удобен момент за нападението. Това става едва когато той влиза в къщата си. Буруджиев стреля по Луков от близко разстояние и го улучва в рамото, Вторият му изстрел е на халос – куршумът рикошира във вратата. Тогава Луков притиска със силното си тяло Буруджиев към стената, отстъпвайки навътре в къщата, и Якова го убива с изстрел в гърба. Луков не е очаквал втори убиец. Смъртоносен е първият изстрел на Якова, тя стреля втори път, но не улучва, а пробива едно от стъклата на вътрешната врата в сградата. След това комунистите избягват през съседния двор.

В. Якова в спомените на Гръбчева: След първия неуспешен изстрел на Буруджиев „Видях през полуотворената врата, че генералът е притиснал Иван здраво до стената. Куршумът на Иван бил неточен и ударил генерала в рамото.“ След това вдига пистолета си и го насочва в гърба на Луков. Гръбчева продължава да предава думите на Якова „Този път пистолетът ми не направи засечка, прицелих се и стрелях два пъти. Струва ми се, че куршумът попадна право в сърцето на генерала, защото той изведнъж отпусна ръце и се свлече на земята.“[16] Въпреки това генерал Луков не умира веднага.

Последователи и близки на убития обаче веднага след атентата обвиняват за смъртта му правителството и цар Борис III, които се опасяват от евентуални политически инициативи на Луков, които да доведат до изпращане на български войски на Източния фронт.  Първоначално официална Москва също се придържа към тази версия.  Германският посланик Адолф-Хайнц Бекерле, определя смъртта на Луков като тежък удар срещу германските интереси и дори допуска участието на британското разузнаване в атентата.

Радио Би Би Си дава веднага съобщение за убийството, което ражда версия за английски агенти. Балистичната експертиза обаче доказва друго – сравняват гилзите, намерени при Луковото убийство, с тези на дефектните патрони край тялото на Никола Христов Кутуза, агент провокатор, убит преди това. Установяват, че гилзите си приличат. Заключението е, че изстрелите са от един и същ пистолет, а англичаните нямат интерес да убиват агент-провокатор на полицията като Кутуза, който е агент на Никола Гешев и му помага при серията разкрития срещу БКП през 1942 г. Затова и го убиват в работилницата му на 8.02.1943, пет дена преди убийството на Луков.

Опелото на ген. Христо Луков е извършено в храма на Военното училище, зашото се опасяват от повторение на атентата на 16.04.1925 г. в църквата „Света Неделя“.[19] Митрополит Стефан води лично службата. Речи държат изтъквайки заслугите на Луков полк. Попов от действ. офицери, о.з.ген. Илинов от името на Софийското дружество на запасните офицери и Илия Станев от името на легионерите. Сред присъстващите са цар Борис III, принц Кирил, министри и дипломати. До опелото не са допуснати легионери, за да се избегнат сблъсъци, но един легионер все пак прониква в сградата с намерение да нападне министрите и е арестуван. Легионери и граждани правят шпалир от няколко реда от моста на Перловската река на бул. „Евлоги Георгиев“, по входната алея на Военното училище, до черквата. Погребан е в централните софийски гробища, недалеч от гроба на Стефан Стамболов. Радомирски признава, че са пратили Буруджиев на погребението на Луков да гледа и докладва.

На 19.02.1943 г. излиза официалното съобщение на полицията – 300 000 лв. награда се обявява за всеки, който даде информация и посочи убийците или спомогне за разкриването им.

Страстта на руския патриарх към лукса

ЮРИЙ РЕШЕТО

Гласът му е също толкова забележителен, колкото и бисерите, които ражда: хомосексуалните бракове вещаели края на света, а руските бомби в Сирия носели мир и щастие на хората. Патриарх Кирил не пропуска възможност да коментира световната политика. Освен това той има привилегията да е с "достъп до тялото", както в Русия описват близостта с президента Путин. Ето защо не бива да ни изненадва, че църквата и държавата, патриархът и президентът управляват заедно Русия и нейните граждани. Макар в страната да важи разделението между държава и църква, руското православие има привилегията да е нещо като държавна религия в Русия.

Нейният предводител обаче е според много от православните миряни една крайно противоречива личност. Досущ като президента Путин. И двамата преминаха през много метаморфози. И двамата имат сериозен принос за образа на Русия по света.

Едно време в Ленинград

И патриархът, и президентът са от Ленинград - днешен Санкт Петербург. През 70-те години на 20 век Путин е изучавал там "шпионския занаят" (в КГБ), а Кирил, тогава още под името Владимир Гундяев, се е запознавал като семинарист с руското православие. След това бъдещият патриарх прави бърза кариера - избран е за ректор на Ленинградската семинария, а на 31 години става архиепископ.

По това време Кирил се сближава с Ленинградския митрополит Никодим. И бързо установява, че митрополитът симпатизира на католицизма, възхищава се на папата и се моли заедно с католици. И до днес Никодим си остава привърженик на идеята, която е неприемлива за много вярващи руснаци, а именно - обединение на руската православна и римокатолическата църкви. Именно Ленинградският митрополит Никодим оказва силно влияние върху бъдещия патриарх Кирил.

Самият Кирил е ходил няколко пъти при папата - за последен път през декември 2007 г. при папа Бенедикт XVI. Това се случва една година преди Кирил да бъде избран за руски патриарх. Тогава руската държавна телевизия излъчи репортаж от визитата на Кирил във Ватикана, който показа как Бенедикт благославя руския гост, а той пък му целува ръката в знак на признание към неговия статут на върховен глава на всички духовници.

Днешният руски патриарх не споделя разпространеното в руската православна църква схващане, че католиците са еретици. Кирил казва освен това, че забраната за съвместни молитви не важи за католиците, а само за православните отцепници.

Часовник за 30 хиляди евро

И макар срещата в Хавана с папа Франциск да е водеща тема в Русия, хората там се вълнуват повече от скандалите, свързани с разточителния начин на живот на патриарха и с неговите невинаги законни дейности. Неотдавна в социалните мрежи се появи снимка, на която патриархът носи на ръката си скъп швейцарски часовник от марката "Breguet", чиято цена е 30 хиляди евро. Възмущение предизвикват и неофициалните информации за дворците на негово светейшество в Южна Русия или пък за вилата му в Швейцария. Говори се също така, че по-късите разстояния Кирил изминава с брониран Мерцедес S класа, а по-дългите - с частен самолет.

През 90-те години името на Кирил се появи в няколко журналистически разследвания, които бяха взели на прицел съмнителни търговски дружества на руската православна църква. А в публичното пространство редовно се разпространяват информации за негови участия в нелегални сделки. Същото важи, впрочем, и за неговия другар от съвместните години в Ленинград - президента Путин.

Нито едно от обвиненията срещу тях не е било доказано, но както казват руснаците: "няма дим без огън". А на фона на икономическата криза в Русия разточителният живот на Кирил и неговата страст към лукса правят още по-силно впечатление. В този смисъл в Хавана Кирил се среща с пълната си противоположност - скромния католик Франциск.

Материалът е публикуван в "Дойче веле".

На тази дата: 13 февруари 1974 г. Александър Солженицин е изгонен от Съветския съюз

1974 г. Александър Солженицин, лауреат на Нобелова награда за литература, е изгонен от Съветския съюз.

На 10 ноември 1961 г. Солженицин чрез Раиса Орлова, жена на негов колега от „шарашка”-та (бел.ред. жаргонно название в СССР на секретните научноизследователски институти, подчинени на НКВД, в които работят лишени от свобода инженери и учени) Лев Копелев, предава ръкописа на „Един ден на Иван Денисович” на Анна Берзер, редактор на отдел „Проза” в списание „Новый мир”.

На 8 декември Берзер показва творбата на редактора на изданието Твардовский. На 9 декември Копелев изпраща на Солженицин телеграма: „Александър Трифонович е възхитен”. На 11 декември Твардовский телеграфира на Солженицин и го моли да пристигне в Москва. Още на следващия ден се провежда първата среща на автора с редакцията на „Новый мир”.

Твардовский добре разбира, че „Иван Денисович” няма да мине през цензурата, но в навечерието на XXII конгрес на КПСС, на който Хрушчов се готови да прокара решението за изваждане на Сталин от Мавзолея, той преценява, че момента е настъпил. На 15 септември Лебедев съобщава на Твардовский, че Хрушчов е прочел повестта, одобрил я и е наредил да бъдат предоставени в ЦК 23 екземпляра от ръкописа за всички членове на ръководството.

На 18 ноември излиза броят на „Новый мир” с повестта и започва разпространението му в страната. Тиражът е 96 900 бройки, но по нареждане на Хрушчов е увеличен с още 25 000. След няколко дни повестта е преиздадена в „Роман-газета” (700 000 бройки), както и в отделна книга.

Солженицин изведнъж става знаменитост, но след свалянето на Хрушчов задухват други ветрове. На 5 февруари 1966 г. партийният бос на Узбекистан Шараф Рашидов внася в политбюро записка, в която специално споменава Солженицин, наричайки го „клеветник” и „враг на нашата забележителна действителност”. На 10 ноември 1966 г. се провежда заседание на политбюро по идеологическите въпроси. На Солженицин ясно е показано, че може да се впише в системата, ако забрави за „темата за репресиите” и започне да пише за живота на село или за нещо друго.

В СССР кампанията срещу Солженицин придобива безпрецедентен характер. От времето на Троцки пропагандната машина не се е борила с такъв размах срещу един човек. Във вестниците всеки ден излизат писма от „съветски писатели” и „обикновени труженици” с призиви: „Аз не съм чел тази книга, но съм дълбоко възмутен от нея!”.

На 12 февруари 1974 г. Солженицин е арестуван, а на следващия ден лишен от гражданство и изхвърлен „извън границите на СССР”. Любопитен факт е, че в цялата история на Съветския съюз това наказание е прилагано само два пъти - за Троцки и за Солженицин. Скоро след изгонването на писателя всички издания на „Един ден на Иван Денисович” са иззети от библиотеките. Със специална заповед всички произведения на Александър Солженицин са забранени официално, а ограничението е отменено на 31 декември 1988 г.

След август 1991 г. Солженицин бе един от малкото политически емигранти, които се завърнаха в родината си. Надеждата му да се превърне в национален пророк подобно на Лев Толстой не се сбъдва. На руснаците, затънали в текущи проблеми, не им е до глобалните въпроси на битието. Обществото не е склонно да приема когото и да е било като неоспорим авторитет.

Вицове, февруари 2016

СмЕх


Днес живеем в свят, в който храната е пълна с химия, но затова пък козметиката е фрашкана с авокадо, мед и всякакви други витамини...

***

... И каква е поуката от приказката, деца? Не говорете с непознати! Ето, вълкът още щеше да си е жив и здрав, ако не беше се заговорил в гората с непознатата Червена.


***

-Твоята кола пали ли при-20?
-Не знам, тя при -20 не се отваря...

***

Уморени от борбата срещу кражбата на продукти, шефовете на кланицата набират вегетарианци за персонал.

***

Майка вика на хлапето си, което седи в пясъчника и яде нещо:
- Какво ядеш?
- Не знам.
- А откъде го взе?
- То само си допълзя.

***

Всяка сутрин нови вицове

петък, 12 февруари 2016 г.

Общинските съветници на Варна в услуга на монопола

В понеделник Общинският съвет във Варна ще трябва да вземе решение за определянето на нови минимални цени на таксиметровите услуги. Такива има и в момента. В морската ни столица и сега е забранено жълтите коли да карат на по-ниска тарифа от 0,60 лева на километър през деня. Сега обаче се очаква минималната цена да бъде увеличена под натиска на част от таксиметровите компании в града. Поводът за скандала е решението на няколко от такси компаниите в града, които свалиха цените си преди месец от 79 ст./км на минимума от 60 ст./км. Компаниите, които запазиха високите тарифи, обвиниха конкурентите си в дъмпинг и потърсиха разправа с тях през месния парламент.

И въпреки че това определено е в изгода на клиентите на таксиметровата услуга в града, таксиметровите компании, возещи на по-високи тарифи, започнаха протести и настояха от общината административно да увеличи най-ниските цени.

На пръв поглед ситуацията изглежда доста абсурдна, но варненската община има пълно право да го направи, защото Законът за автомобилните превози позволява на местните власти да определят както максимални, така и минимални тарифи за превоз.

Всеки българин с държавен имейл

Ще се правят заедно с новите лични карти и ще служат за ползване на услугите на правителството в интернет

Всеки българин ще получи от държавата електронна поща. Това е предвидено в проекта за развитие на електронната идентификация, който е един от най-важните за внедряване на е-правителството.

Имейлът ще се издава служебно при подновяването на личната карта с такава, в която има електронен идентификатор, предвижда пътната карта на правителството за изпълнение на стратегията за електронно управление.

Подмяната на

картите трябва да

започне от

догодина,

като вече бе обявена обществена поръчка за близо 500 млн. лв.

Адресът на държавния имейл ще бъде включен в чипа на личната карта, с който българите ще се идентифицират, за да ползват услугите на администрациите онлайн. На тази поща ще бъдат изпращани автоматично всички отговори от администрации, готови документи и пр.

Гражданите обаче ще могат да пренасочат имейла за общуване с държавата и към редовната си електронна поща и дори получават есемеси от него, предвижда пилотният проект за електронната идентификация. Това ще става през специален потребителски портал. Само служебният имейл обаче ще удостоверява, че дадена услуга е извършена от държавата, независимо дали прехвърленото на личната поща съобщение е получено, или не.

Проектът е изработен от екипа на вицепремиера Румяна Бъчварова и е на стойност 24 млн. лв. Изпълнители на проекта ще са МВР и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

На държавния

имейл ще се

изпращат и

съобщения за

важни събития,

но не е уточнено какво разбира администрацията под важно събитие.

Освен системата за електронна поща пилотният проект за идентификатора включва и изграждането на няколко регистъра. Първият ще е на електронните идентификатори и той ще е интегриран със системата за българските документи за самоличност на МВР. Регистър ще има и в транспортното министерство. В отделен пък ще фигурират институции и фирми, които държавата е овластила да издават електронни идентификатори на гражданите. Реално през този регистър ще става и електронната проверка на документи за самоличност - нещо като онлайн еквивалент на показването на личната карта пред чиновниците в момента.

Електронната идентификация ще върви и с

цялостна промяна

на регистъра

на ЕГН-та

В момента те били разпръснати на сървъри по общини, а трябвало да се съберат на едно място, което да е достъпно по електронен път денонощно и седем дни в седмицата. Промени ще има и в адресния регистър, който също ще бъде централизиран.

Електронният идентификатор и централизираният регистър на ЕГН ще представляват и достъп до националната система за електронно здравеопазване, предвижда пътната карта. В тази система ще се издават електронни рецепти за лекарства, през нея ще се дават направленията за специалист или лечение в болница. Системата за електронно здравеопазване ще се прави от здравното министерство с 6 млн. лв., осигурени от Оперативната програма “Добро управление”.

290 млн. лв. ще

струва цялостното

изграждане

на системата

за електронно управление. 90 млн. лв. са нужни само за спешните и пилотни проекти, които трябва да бъдат завършени до края на тази година. Още 200 млн. лв. ще се похарчат до 2020 г., за когато е предвидено електронното правителство да е напълно изградено и поне 300 администрации да предоставят услугите си напълно онлайн. Това означава тези услуги да могат да се заявяват онлайн, да се плащат по електронен път и гражданинът да получава резултатите електронно без никакъв досег с чиновник. В момента в България няма нито една такава напълно електронна услуга.

По-голямата част от средствата трябва да бъдат дадени от оперативните програми на Европейския съюз. Най-голямо финансиране ще е нужно за изграждането на оптична свързаност на всички общини в България към мрежата на правителството, става ясно от плана за действие. За тази дейност ще бъдат дадени както 10 млн. лв. от държавния бюджет, така и 68 млн. лв. от програмата за развитие на селските райони.

Чиновниците ни събират 400 млн. лв. за бележки
400 млн. лв. плащат всяка година гражданите и бизнесът в България, за да им бъдат издавани бележки и удостоверения от чиновници. Това показват данни, събрани от екипа на вицепремиера Румяна Бъчварова.

63% от всички услуги, които предоставят администрациите, са именно от т.нар. удостоверителен тип. Заради това и пътната карта предвижда те първи да бъдат електронизирани, а плащането за удостоверения да бъде премахнато. Ще се започне с най-разпространените услуги като свидетелства за съдимост, актуално състояние на фирми и пр., предвиждат от екипа на Бъчварова. Електронизацията на тези услуги трябва да завърши още до края на тази година, като целта е това да се случи с всички услуги, които гражданите искат от чиновниците повече от 15 000 пъти на година. На втория етап ще бъдат електронизирани тези, които се искат повече от 1000 пъти в годината.

Онлайн услугите ще се предоставят от специални централизирани регистри, които ще работят постоянно. Подобни ще са и системите за регистрацията на автомобили, нотариалните пълномощни и пр., предвижда пътната карта.

“Имена.БГ” ще дава интернет
адресите на кирилица
Дружеството “Имена.БГ” ще е регистратор на интернет имената на български език, реши комисия в министерството на транспорта и съобщението. По този начин вече ще е възможна и регистрацията на адреси на страници, които са изписани на кирилица.

“Скоро можем да регистрираме и ползваме интернет имена изцяло на български език”, заяви транспортният министър Ивайло Московски. Според него така отпадали пречките за ползване на интернет пред хората, които не познават латинските букви.

В конкурса за български интернет регистратор се състезаваха “Имена бг” АД и сдружение Български домейн регистър.

Акционери в “Имена бг” са Българска библиотечно-информационна асоциация, “Регистър.БГ” ООД, Сдружение за електронни комуникации, “Цифрови системи” ООД, “Цифрови системи лимитид” ООД и фондация “Глобални библиотеки”.

Следващата стъпка за издаване на интернет адреси на български език е кандидатстване пред международната служба за присвояване на имена и адреси в интернет, обясниха от министерството на транспорта и съобщенията.

Турция наистина е забранила на Пеевски да пътува до там!

Продължават масово кражбите на винетки

Продължават кражбите на винетни стикери в Пловдив и областта, съобщават от полицията. В село Крушево мъж се е оплакал, че от личния му автомобил е била открадната незалепена винетка. В Пловдив 30-годишна шофьорка е подала жалба за счупено предно стъкло на автомобил и липсващ винетен стикер.

Новият вид кражба за първи път беше регистриран преди седмица в Хисаря, където бяха изрязани части от стъклата със залепените върху тях винетни стикери на три автомобила.

Българи от САЩ стартираха петиция : „НЕ“ на кандидатурата на Бокова

Членовете на Съвета за сигурност към ООН да кажат твърдо „НЕ“ на кандидатурата на Бокова, настояват сънародниците ни зад граница.

Наши сънародници, живеещи в САЩ стартираха вчера специална петиция, срещу избора на Ирина Бокова за председател на ООН, това съобщиха инициаторите за Faktor.bg. Реакцията им е провокирана от взетото на 9 февруари решение от Външно министерство за официалното номиниране на Бокова като българска кандидатура.

Ето какво пишат сънародниците ни в увода към Петицията:

„Правителството на България номинира Ирина Бокова като официална кандидатура за генерален секретар на ООН, въпреки активната съпротива на повечето български граждани към тази номинация. Ирина Бокова се подкрепя от дълбоко антидемократични политически сили в България. Номинирането й идва като резултат от техните заплахи да свалят правителството на България. В това ние виждаме неуважение към българския народ. Номинацията на Ирина Бокова идва като резултат от особено тревожни политически манипулации, на които сме свидетели в последно време в България. Нейната кандидатура е спорна, защото не обединява, а разделя българите. Имаме съмнения в нейната почтеност като личност. Ужасени сме от това, че тя е свързана с бруталната и корумпирана комунистическа система, на която дължи цялата си кариера. Ние смятаме, че тя ще бъде заплаха за сигурността на ООН, ако бъде избрана за генерален секретар на организацията. Съмняваме се в способността й да спазва основните принципи на Организацията на обединените нации. Нашият апел към членовете на Съвета за сигурност към ООН е да кажат твърдо „НЕ“ на кандидатурата на Бокова“.

До сега Петицията е подписана от близо 300 души от САЩ, Канада, Австралия, Европа, Нова Зеландия и др.

Документът ще бъде връчен на американското правителство и на членовете на Съвета за сигурност към ООН.

На тази дата: 12 февруари 1924 г. открита е гробницата на Тутанкамон

1924 г. е открита гробницата на Тутанкамон. Небхеперура Тутанкамон, наречен при раждането си Тутанкатон, е египетски фараон от 18-тата фараонска династия. Любопитен факт е, че младият фараон става най-известният владетел на Древен Египет след откриването на гробницата му, макар че не е оставил забележима следа в своето управление.

Всъщност гробницата е открита на 4 ноември 1922 г., но до скритите вътре  съкровища, откривателите достигат година по-късно.

Лорд Джордж Хърбърт Карнарвън е английски благородник. През 1900 г. претърпява пътен инцидент - колата му се преобръща, той получава мозъчно сътресение, а като резултат от лечението и настъпилите усложнения - и астма. По съвет на лекарите той започва да води по-спокоен живот, и се премества да живее в Египет. Скоро след пристигането си там, Лорд Карнарвън е запленен от историческото наследство на страната и от величието на разкритите тогава паметници. С течение на времето Карнарвън разбира, че познанията му като любител-археолог са недостатъчни за провеждане на систематични разкопки, и се обръща за помощ и съвет към директора на Египетския музей - Масперо.

Масперо го свързва с Теодор Дейвис - откривателят на мумията на Ехнатон и човекът занимаващ се дотогава с проучването на царските гробници. Дейвис притежавал и правата за разкопки в Долината на царете, и през 1914 г. продава концесията на Лорд Карнарвън, смятайки, че всичко в долината е изследвано, и считайки, че по-нататъчни разкопки са само и единствено загуба на време и пари.

А лорд Карнарвън се сдобива с концесията главно заради настояването от страна на Хауърд Картър - учен археолог, считащ, че Долината на царете крие още загадки и съкровища.

Разкопките започват през 1917 г. с отстраняването на големи количества пръст и отломки, като още в първите месеци археолозите откриват остатъци от неизвестни стени на метър от гробницата на Рамзес VI. По-късно се оказало, че това били бараките, в които са живели строителите на гробниците в района. Картър решил да не бута стените.

С течение на годините работа не било открито нищо, търпението на Карнарвън се изчерпвало, а в разчистеният периметър нямало и следа от гробница. На Картър бил даден срок от още един сезон, преди да спре финансирането на проучванията.
Отчаян и намиращ се в безизходица, Картър решил да бутне стените на постройките и да отстрани натрупаните отпадъци. Това станало през ноември 1922 г. На 4 ноември работниците спрели да работят и останали на място. В една от ямите, където били премахнати скалните отломки, се показало грижливо издялано стъпало.

Работата не спира и скоро работниците достигат врата. Картър пробива малка дупка и вижда коридор, пълен със скални отломки. След откритието той пише телеграма на лорд Карнарвън и го чака търпеливо три седмици, докато пристигне от Англия.

След пристигането на Карнарвън първата врата била разбита, а коридорът с отломките - разчистен. В първата гробна стая намерили безброй предмети - статуи, фигури на странни животни, както златни и позлатени предмети от бита. Те били първите от близо 3000 години, които виждали тези съкровища.

На десетина метра от първата врата археолозите се натъкнали на втора, с печат на Тутанкамон. Тя водела до помещение, в което имало подреден цял „музей” - вази, ракли, златни жезли, столове, каляски, златен трон, както и три големи украсени с глави на животни легла. Сред откритите предмети били и две статуи в човешки ръст, изработени от черно дърво, със златни сандали, позлатени дрехи, и с жезъл в ръка, като около челата на фигурите се виела змия, която била царски символ. В краката им се търкалял изсъхнал букет от полски цветя.

Там била намерена и трета врата, която Картър и Карнарвън не отворили. Заели се със съхраняването и описването на предметите от другите две помещения, като получили разрешение от правителството да използват за склад гробницата на Сет II, където складирали и консервирали всички открити предмети. С това се занимавали до 1923 г., когато дошло време да се отвори и третата врата.

Зад нея се намирало помещение с площ от 26 кв.м. В него се намирал позлатен саркофаг, а в него имало други три позлатени и заключени саркофага. Четвъртият бил от жълт кварцит. Последният ковчег бил от масивно злато, а върху него бил изобразен ликът на владетеля. Когато капакът бил повдигнат, се показала уникалната и безценна погребална маска на Тутанкамон, както и непокътнатата мумия на владетеля. До нея са открити още предмети - диадеми, кинжали, амулети, нараменници, пръстени и възглавница. Те били пренесени в музея, а мумията на фараона - изследвана и върната в саркофага.

Любопитен факт е, че поради неправилно съхраняване след откриването на мумията на Тутанкамон, тя се е разделила на 13 части, а като цяло методите на Картър - които били „грижовни” за времето си, днес се определят като „варварски”, което всъщност е нанесло непоправими щети по намерените предмети и мумията.

Днес в Музея в Кайро са изложени и над 1700 предмета, намерени в гробницата на Тутанкамон. Като най-ценен артефакт се пази позлатената погребална маска на Тутанкамон, инкрустирана със син лазурит.

ВИДЕО

Вицове, февруари 2016 г.

СмЕх


В едно африканско племе на вожда се родило бяло дете. Естествено съмненията паднали върху единствения бял човек – мисионера в селото.
Под угрозата от смъртно наказание мисионерът направил отчаян опит да се спаси и казал на вожда:
– Виждаш ли онези кози на хълма? Всички са бели, само една е черна. Случва се, майката природа има своите тайни, които никой не може и не бива да разкрива.
Вождът се стреснал, помислил, помислил и казал:
-Добре. Аз ще си трая за детето. Ама и ти си трай за козата.

***

Мъжът без жена е като куче без бълхи - живее се, но е скучно.
Жена без мъж е като бълха без куче - живее се, но няма кого да ухапеш.

***

Цялата българска литература е построена върху страдание. Страда или лирическият герой, или читателят.

***

Чета: "Филмът може да съдържа сексуални сцени."
Може или съдържа? Не ми губете времето!

***

Жена ми се отнася с мен като с Бог. С други думи, почти забравя, че съществувам, докато не се нуждае от нещо.

***

Всяка сутрин нови вицове

четвъртък, 11 февруари 2016 г.

Русия продава комплекса "Камчия" на търг

Московските власти ще продадат на търг спортно-оздравителния комплекс „Камчия“, който се намира на българското Черноморско крайбрежие.

Това съобщиха пред ТАСС от пресцентъра на департамент по конкурентна политика в руската столица.

Първоначалната стойност е над 6,05 милиарда рубли (близо 66,8 милиона евро). Търгът е за 100-процентния пакет акции на комплекса, намиращ се на устието на река Камчия. Той е едновременно детски лагер, училище, дворец за детско творчество, спортен комплекс и семеен оздравителен център. Според документацията "Камчия" е обособено курортно градче, което работи целогодишно и може да приема едновременно до 2000 гости.

За първи път московските власти провеждат търг по продажбата на акции в електронен вид, отбелязва пред ТАСС Генадий Дегтьов - шефът на местния департамент по конкурентна политика.

Заявки за участие в търга за "Камчия" се приемат до 12 април. Самият търг ще се състои на 19 април. Първоначалната сума за участие е 1,2 милиарда рубли, или 13,25 милиона евро.

Комплексът бе открит на 9 септември 2010 г. в присъствието на премиера Бойко Борисов и тогавашния московски кмет Юрий Лужков, който няколко дни по-късно бе свален от поста.

Няма информация каква е причината за решението на властите в Москва.

Новината за предстоящата продажбаа на "Камчия" обаче съвпадна с поредното падане на стойността на рублата. Днес курсът и на Московската борса се покачи до 91,478 за 1 евро. Това е с 2,672 рубли повече от момента на закриването на търга вчера. по отношение на долара руската валута скочи до 80,64 към1.

Цитат на деня! Пеевски: Не могат да ме откажат да защитавам националните интереси

Депутатът от ДПС Делян Пеевски реагира на забраната на турската страна да влиза на територията й и обяви, че няма да се откаже "да защитавам докрай националните интереси".

"Ако такава забрана е налице, тя показва по недвусмислен начин, че позицията на почетния председател на ПП "Движение за права и свободи" г-н Ахмед Доган, която аз категорично подкрепям, е била правилна и е постигнала своята цел – защита на българските национални интереси", се казва в изявление на Пеевски, изпратено до агенция "Фокус".

"Дори да съм бил малка част от този процес, се радвам, че с действията си съм допринесъл както за опазване целостта на партията, така и съм препятствал ДПС да бъде поставено в услуга на чужди интереси", посочва още той.

"Фактът, че ДПС е и ще остане българска партия, очевидно среща своето противодействие. Но нито антибългарската позиция на Лютви Местан, подкрепяна и от посланика на Република Турция, нито каквито и да било административни забрани спрямо мен могат да ме откажат да защитавам докрай националните интереси", завършва изявлението.

По-рано днес от турското посолство в София потвърдиха пред "Дневник" информацията, разпространена в турски медии, че почетният председател на ДПС Ахмед Доган и депутатът Делян Пеевски са със забрана да влизат в страната. По-късно съпредседателят на ДПС Четин Казак коментира, че от партията очакват официално потвърждение от официален орган, но не уточни дали това е Министерството на външните работи на Турция.

Турция „хвърли” око на Пеевски още в средата на миналата година


Авторитетният турски вестник ‘Миллиет’ на 14 май 2015 г. излезе с водеща публикация, че голяма част от контрабандните цигари в Турция са с произход България и са произведени от Булгартабак. Като основен източник е цитиран подробен доклад на Турското министерство на митниците, заедно с финансовото разузнаване MASAK, от който са взети данните.

Според източници от разузнаването съседите ни решили да действат по законен път и информирали за доклада главния прокурор на България Сотир Цацаров. Както знаете той беше на официално посещение в южната ни съседка и проведе редица срещи на високо ниво. Турските служби дали толеранс от време на нашите правозащитни органи да се организират и да се справят с престъпленията, които са засекли по линия на цигарите. Търпението на съседските служби , обаче се изчерпало. Станало им ясно, че държавното обвинение няма никакво намерение да действа по този сигнал.

В края на януари последва втори удар по модела КОЙ. Този път он лайн изданието на германското седмично сп. "Шпигел" излиза с обширна публикация под заглавие "Българският политик Пеевски: айсбергът на корупцията". В публикацията се казва: “Някои наричат Делян Пеевски “най-желания ерген в българското Народно събрание”. Би следвало да е ирония. Тежкият двуметров мъж изобщо не отговаря на съвременните идеали за красота. На всичко отгоре 35-годишният депутат от партията на българските турци – Движение за права и свободи (ДПС), е една от най-противоречивите личности в публичния живот на България. Привържениците му го величаят като детето чудо в политиката. Противниците обясняват възхода му с най-тясна обвързаност с политическата мафия. Делян Пеевски е най-скандалната фигура в българската политика. Сега той привлече вниманието и на Брюксел”, пише "Шпигел".

Това подейства като студен душ за Пеевски и той светкавично активизира медиите си, които в един глас започнаха да пишат, че публикацията била поръчкова. Въпроси за единството на Делян Пеевски с управляващите бяха зададени на срещата в Лондон между премиера Бойко Борисов и сънародниците ни там. Отговори, обаче не последваха.

Българин поставя въпроса  по следния начин: "Г-н Борисов, честитя новия министър на образованието, който беше избран по изключително интересен начин - с негласната подкрепа на стария златен пръст и ДПС. Искам да ви попитам по повод в статията в "Шпигел" дали имахте шанс да я прочетете? За всичко, което се случва последните години, свързано с Делян Пеевски, за когото ние не говорим. Искам да ви попитам, когато четете неговите медии, употребявате неговите бизнеси или всъщност общите такива... "Шпигел" означава огледало на немски. Искам да ви попитам започнахте ли да виждате в огледалото образа на Пеевски?". Премиерът единствено казва "категорично не е вярно" и продължава с обясненията за контрабандата и приходите от митниците.


Обновена!

Началник на комунистически затвор в Румъния е осъден доживот

Началник на затвор от времето на комунистическа Румъния ще излежава на практика доживотна присъда за убийство и престъпления срещу човечеството.

Александру Висинеску днес е на 90 години и през юли бе осъден за личното си участие в убийството на 12 от подопечните му близо 140 затворници. След това адвокатите му обжалваха, но в сряда Върховният съд на страната отхвърли жалбата срещу 20-годишната присъда. Това е първият подобен случай в Румъния от падането на режима на Николае Чаушеску в края на 1989 г. Висинеску не е бил днес в съда, а е изчаквал решението в апартамента си в Букурещ и полицията трябва да го отведе в затвора.

Според обвинението той е подлагал затворниците на побои и глад, отказвал е да получат медицинска помощ и отопление, докато е ръководел затвора в периода 1956 - 1963 г. Последният оцелял – 85-годишният Валентин Кристя, каза пред "Ройтерс", че не желае да коментира и само добави: "Правосъдието си свърши работата." Той е прекарал 6 години зад решетките в затвора в малкия град Ръмнику Сърат на 150 км източно от Букурещ след присъда, че бил предал държавни тайни на антикомунистическа група. Висинеску се смята за жертва на тогавашната система, която само е изпълнявала дадените нареждания. В един момент той каза, че не съжалява за нищо.

Според Института за разследване престъпленията на комунизма (IICCMER) до 2 милиона души са били убити, затворени, депортирани, изселени или по друг начин репресирани между 1945 г. и 1989 г. Около половин милион, включително селяни, политици, свещеници, лекари, офицери, интелектуалци и търговци, са натикани по затворите в началото на 60-те години по бързи съдебни процедури. Една пета от тях са загинали в затвори като този в Ръмнику Сърат.

Висинеску живееше със специална военна пенсия, а през лятото бе осъден да плати 300 000 евро на роднините на убитите от него затворници.

Андрей Мурару, бившият директор на IICCMER, каза, че "това е прецедент, доказващ, че могат да бъдат наказвани престъпления, извършени преди 1989 г.". Именно по времето, когато той ръководеше института през 2013 г., бе заведено по негово настояване делото.

"Това е най-важното решение, взето от румънската правосъдна система относно отговорността за делата по времето на комунизма", каза Мурару през миналата година. "То потвърждава също, че правораздавателната система у нас се променя."

Разкрития: Доган и Пеевски имат забрана за влизане в Турция

В днешния си брой турският всекидневник "Star" публикува новина със заглавие "Забрана за влизане в страната на проруски насторения Доган". Изданието не цитира източник за тази информация.

"След кризата със сваления руски самолет, лидерът партията на българсикте турци ДПС Ахмед Доган отново се показа като съветски агент", започва статията. "Той нанесе удар срещу подкрепящите Турция в ДПС, което доведе до забрана за влизане в Турция на него и на медийния магнат Делян Пеевски".

Вестник "Star" е таблоид и е част от голяма медийна група заедно с едноименната телевизия. В Турция тази медийна група се приема за много близка до президента Реджеп Тайп Ердоган.

"Влизането на дългогодишния лидер на ДПС и на депутат от партията е забранено. Това стана след като Доган зае антитурска позиция след кризата със сваления руския самолет", припомня вестникът.

Публикацията описва декларацията на ДПС след свалянето на самолета и я определя като "подкрепа за Турция". Това довело до смяната на предишния председател Лютви Местан.

"На негово място (на Местан - б.р.) Доган постави българин олигарх. В тази операция участваха основателят на ДПС и медийният магнат Делян Пеевски. Смяната беше тяхна инициатива."

"Star" допълва как медиите на Пеевски - депутат от партия, която твърди, че подкрепя правата и свободите на турците в страната - всъщност са подели масова антитурска кампания и са поставили на прицел дори посолството на Анкара.

Турският вестник припомня публикацията на "Шпигел" отпреди 10 дни "Пеевски - айсбергът на корупцията" и нарича депутата "император на контрабандните цигари".

"Пипалата на проруския олигарх Пеевски стигат до Турция и може да се окаже, че той е в основата на контрабандата на български цигари в Турция".
Вестникът припомня още, че от 1997 година Ахмед Доган е осветен като агент на Държавна сигурност, но въпреки това е останал начело на ДПС.

Публикацията в "Star" излиза два дни след като Лютви Местан обяви, че създава нова партия, която ще се казва ДОСТ (приятел на турски - б.р.)

БСП внася в Народното събрание вота на недоверие

Парламентарната група на „БСП лява България“ ще внесе днес вота на недоверие към правителството в Народното събрание. Това ще се случи в 12.30 часа.

След това се очаква шефът на Народното събрание Цецка Цачева да насрочи дата за обсъждането му.

Къде изчезнаха парите в КТБ на роднините на Маргарита Попова?

„Това не са пълните списъци и някои имена липсват“, заяви в студиото на бТВ адвокатът на бившия собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев Константин Симеонов.

Симеонов даде пример с вицепрезидентката Маргарита Попова:

„Роднините на вицепрезидентката Маргарита Попова ги няма в списъците. Нейните дъщеря и зет ги няма. Константинка Попова и Евгени Танчев имаха над милион и половина“.

Според него тези списъци са редактирани и умишлено са оставени предимно магистрати. На въпрос кой стои най-отгоре и може да се намесва по такъв начин, Симеонов отговори:

„Делян Пеевски и хората зад него. Ние сме олигархична държава с изключително подчинена на тази олигархична държава прокуратурата“.
Преди два дни главният прокурор Сотир Цацаров поиска съдействие от Съвета на Европа заради липсата на отговор от страна на Сърбия на поредицата от искания за екстрадиция на Цветан Василев. В съобщението на прокуратурата се казва, че на 21 май 2015 година е изпратено поредно писмо, което включва и повдигането и на ново обвинение. Адвокатът обаче не знае за това.

„Такова обвинение не е предявявано нито на г-н Василев, нито на неговите адвокати. Това се било случило на 21 май миналата година, но аз нямам информация за такова нещо.“
Всичко около КТБ било режисирано, а държавата била прокурорска, каза Симеонов. На въпрос кой държи дамоклевия меч, той отговори:

„Той (Сотир Цацаров – б.р.) и везните държи, за съжаление... Проблемът е с липсата на независимост при него, иначе той е умен и интелигентен човек“.

Цветан Василев нямал намерение да се прибира в България, защото „не може да се счита, че в България го очаква един справедлив процес“.

Константин Симеонов за последно видял банкера преди около десетина дни. Той се чувствал средно добре „от гледна точка на това, което става в България“. Живеел под наем, нямал охрана.

На тази дата: 11 февруари 1990 г. Нелсън Мандела е освободен от затвора след 27 години

1990 г. Нелсън Мандела е освободен от затвора „Виктор Ферстер” в Република Южна Африка. До тогава той е прекарал 27 години като политически затворник.

Нелсън Ролихлахла Мандела започва да се занимава политическа дейност през 1944 г., когато става член на Младежката лига на Африканския национален конгрес (АНК). През 1952 г. оглавява кампанията за неподчинение на расистките закони, а година по-късно е избран за президент на АНК в провинция Трансваал.

През 1956 г. той попада в списъка на 156-те човека, обвинени в държавна измяна и арестувани от властите в ЮАР. От 1960 г. Мандела е в нелегалност, а от 1961 г. ръководи военната организация на АНК. През 1962 г. отново е арестуван и е осъден на 7 години затвор. През 1964 г. получава доживотна присъда.

Мандела прекарва 18 години в затвора на остров Робън, през 1982 г. е преместен в затвор в Кейптаун, където остава още шест години, след което е хоспитализиран заради туберкулоза.

В продължение на дълги години по света се води кампания за неговото освобождаване. През 1985 г. той отхвърля предложението на президента Питер Бота да бъде освободен, но да се откаже от каузата си.

Освободен е на 11 февруари 1990 г., след като в системата на апартейд започва криза. Избран е за председател на Изпълнителния комитет на АНК през 1991 г. и за негов президент от юли 1991 г. През септември с.г. Мандела подписва национално споразумение за мир от името на АНК, уточнява процедурите за спиране на политическо насилие.

На 3 февруари 1992 г. в Париж, заедно с президента на ЮАР Фредерик де Клерк получава награда на ЮНЕСКО за мир „Хофу-Боани”. През 1993 г. отново с Де Клерк е отличен и получава и Нобелова награда за мир.

През 1994 г. е избран за президент на ЮАР в първите общонационални избори с участието и на чернокожото население. През 1996 г. под негово ръководство е разработена и приета новата конституция на ЮАР.

Вицове, февруари 2016 г.

Да пътуваш сам в самолета!
Австриецът Алекс Симон се оказа сам в самолета
за полета Манила - Боракай. Не само, че не беше
отменен полета, но и беше разрешено на пасажера да
си избере място и да се запозна с пилота.

СмЕх


Потънал кораб. Към самотен остров след цяла нощ плуване едва-едва, с последни сили се приближава по чудо оцелял пасажер. На острова го чака също по чудо оцеляла жена му:
- И къде се мота цял ден, ако мога да знам? Корабът потъна още вчера!

***

-О, колко си отслабнала! Нова диета?
-Да, моркови, картофи, цвекло?
-Ама вариш или печеш?
-Копах!

***

Каменният век.Той и Тя се приготвят за тържеството по случай убития мамут.Тя пита:
- Какво листо да си сложа? Смокиново или дъбово?
- Сложи си от коприва - на бала ще има хулигани!

***

Жената се е качила на стълба и боядисва тавана. Мъжът гледа футбол, тя му казва:
- Скъпи, ако случайно падна, бъди така добър да извикаш Бърза помощ на полувремето.

***

Обиколката на Франция. Колоездач се откъсва от групата и дълго време кара съвсем сам по празните пътища. Изведнъж усеща, че някой го настига. Натиска яростно педалите, но не може да се откъсне. Примирен, той се обръща назад и вижда, че след него небръснат тип с омазано яке кара строшен велосипед.
- Как мислиш, момче, казва задъхан типът, ще стигнем ли преди кръчмарят да е затворил?

***

Всяка сутрин нови вицове

сряда, 10 февруари 2016 г.

Награждават Доган за принос към държавността

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган, художникът Светлин Русев и кметът на Бургас Димитър Николов ще бъдат удостоени с почетен знак за лидерство „Стефан Стамболов”.

Доган е отличен заради приноса си към държавността, художникът за принос към духовността, а градоначалникът на Бургас – за принос към местното самоуправление.

Връчването на наградите ще се състои по време на Десетата научна сесия по проблеми на лидерството в четвъртък в Националния военно-исторически музей.

Организатори на форума са Институтът за изследване и развитие на лидерството в информационна среда към Университета по библиотекознание и информационни технологии, Институтът за изследване на населението и човека към БАН, Националният военно-исторически музей към МО, съобщиха организаторите.

Досега с Почетния знак „Стефан Стамболов” са отличени президентите Желю Желев и Георги Първанов, патриарсите Максим и Неофит, министър-председателят Бойко Борисов, кметът на София Йорданка Фандъкова, генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, акад. Антон Дончев, проф. Андрей Пантев, вицепрезидентите ген. Ангел Марин и Маргарита Попова, вицепремиерът Ивайло Калфин.

ГЕРБ, БСП и ДПС с аплодисменти за издигането на Ирина Бокова

Голяма част от депутатите подкрепят кандидатурата на Ирина Бокова за шеф на ООН и я определят като добра и с шансове за успех. Това стана ясно от коментари на народни представители в кулоарите.

"Няма съмнение, че това е най-добрата кандидатура".

Това заяви Джема Грозданова (ГЕРБ). Тя припомни, че кандидатурата на Бокова е била предложена още през миналата година.

"В бюджета за 2016 г. е заложено това име. Има отделени пари за кампания. Надяваме се страната ни да има шанс да получи един от най-високите постове в света", заяви Грозданова.

Според нея кандидатурата не е забавена и Бокова има своите шансове.

"Номинацията обаче не значи избиране. Процедурата е много тежка, изисква съгласието на шестте държави-членки на Съвета за сигурност. Това е много трудно. Всяка една отделна държава може да наложи вето на всяка една кандидатура. Очакваме да се работи много, ще има една национална кампания, която да завърши с положителен резултат", каза Грозданова.

Лидерът на БСП Михаил Миков призова правителството да ангажира посланиците за усилена работа. Той определи кандидатурата на Бокова като "положителна" и "чудесна" дори да е закъсняла.

"Сега трябва да се ангажира цялата държавна машина, за да стигне България до този успех. Кандидатурата има решение на МС от доста време. Ставаше въпрос да се изпрати писмото. Тази кандидатура е отдавна издигната. Сега е официално представена. Оттук насетне предстои работа и осигуряване на подкрепа", каза още Миков.

Четин Казак (ДПС) определи издигането на Бокова като добро и мъдро решение, което отчита реалностите и реалните шансове на България.

"Не мога да гадая, надяваме се да не изиграе лоша сега, мисля, че все още има достатъчно време. Добра новина е това, което се случи".

Така Казак отговори на въпрос дали официалната номинация на Бокова не е закъсняла.

Ново кастрене на кабели във Варна

Кастрене на кабели на ул "Русе" във Варна
Снимка: "Таралеж"
Премахването на незаконните кабелни мрежи продължава с пълна сила в централния район „Одесос". Няколко екипа работници, снабдени със стълби, клещи и телорези, кастриха наред кабели.

Акцията предизвика недоволството на немалко потребители, останали без телефон, телевизия и интернет. „Обадете се на оператора, който ви обслужва. От там ще ви кажат кога мрежата ви ще бъде възстановена", беше отговорът, който потърпевшите граждани получаваха от работниците с клещи.

Буквално падат кабели върху минувачи! Работниците от фирмата, премахваща кабели, седят отстрани и гледат безучастно, възмущават се граждани.

Темида в КТБ

Представителите на съдебната система са сериозно представени в списъка с притежателите на депозити в КТБ.

От правителството на съдебната власт, каквото се явява Висшият съдебен съвет (ВСС), в списъка се вижда името на Албена Костова от инспектората с 92 459.04 евро и 107 303.12  евро. Съпругът й Андрей Костов има четири сметки в лева - за близо 880 хил. лв. и две в евро за над 120 хил.

Членът на ВСС Румен Георгиев има 209 хил. лв. Капка Костова – съдия и бивш член на ВСС има - 103 386.56 лв.

Сред съдиите се виждат имената на Владислав Славов от Конституционния съд със 189 344.69 лева, Росица Бузова, административен съдия в София с 395 580 евро, Славка Найденова, съдия във Върховния административен съд с 340 хил. лв. В списъка се вижда името и на Венета Марковска – съдия от Върховния административен съд, чиято клетва за конституционен съдия бе бойкотирана от президента Плевнелиев. тя има 194.8 хил. лв.

Манол Курдаланов, който е съпруг на съдията от Софийски градски съд Анна Баева-Курдаланова има 1.9 млн. евро и 500.00 лв.

Елияна Карагьозова – Желева – съдия във Върховния касационен съд има в банката 157 хил. лв., а  съпругът ѝ Емилиян Желев - 28 хил. долара.

Бившият градски прокурор на София Роман Василев има 19 хил. лв. и 3-7 хил. евро както и сметка с 21.2 хил. долара. Румен Дончев, бивш директор на ДАНС, има влог за 142.5 млн. евро и 2.6 хил. лв.