събота, 20 февруари 2016 г.

Екстра СмЕх

Произведено от "Таралеж", следва продължение...Част 33 (32 ТУК)

Картина на Иля Ефимович Репин: "Чистачки от Летище София пишат писмо на Бойко Борисов".Създателят на култовата игра Angry Birds.Манекен на списание "Men's Health".

Шапка Raf Simons – 480 лв.

Палто Lost & Found - 2310 лв.

Риза Yeezy by kanye west - 1120 лв.

Ракия "гроздова" - собственост на модела.

V-ят Национален брейк и хип-хоп фестивал „Rock the house”, Ню Йорк, САЩ.

Министър Московски се заканва да стои на границата до края на блокадата

Никога не съм виждал такова безобразие и подигравка с България. Това каза Ивайло Московски, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, след проведена среща на ГПП Кулата заради блокадата на границата, предаде „Фокус”. „Ако трябва ще стоим с българските превозвачи до премахването на блокадата. Взел съм си дрехи”, каза министърът. На въпрос трябва ли да прекратим дипломатическите си отношения с Гърция, той изрази мнение, че" трябва да прекратим всичко".

По думите му, от гръцка страна на срещата, която се е провела, присъствал единствено посланикът на Гърция в България, шефът на полицията на Серес, съветници на посланика, като са се опитали да проведат диалог със самите земеделски производители. 

„Това е положението, фермерите категорично отказват да си махнат тракторите. За момента границата от тяхна страна е отворена, но те не дават гаранция кога отново ще си сложат тракторите”, обясни Московски. Попитан може ли ЕК да се намеси, министърът отговори - „да се намесват” и добави, че е провел половинчасов разговор с комисарката по вътрешен пазар и индустрия, която много е благодарила на министъра, че я уведомява за ситуацията и е заявила, че ще наблюдават отблизо случая.

Министър Московски й е отговорил: „Наблюдавайте, но вече един месец бедстват хората”. Той каза, че ще продължат да информират европейските институции и е изчерпал всичко, което е можело да бъде договорено помежду им. По думите му, гръцките фермери се подиграват зловещо с нас. „Просто съм възмутен от дъното на душата си”, заяви той.

Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов допълни, че местната власт ще подпомага шофьорите в режима, в който досега, го е правила, и ако нашите превозвачи решат да продължат с блокадата , ще им осигуряват храна и вода.

В момента шофьорите водят преговори какви ще са техните действия от тук нататък.

Борисов взе метлата

Премиерът постна във своя фейсбук снимка с метлата с трибагреник, която благодарните чистачки на столичното летище му подариха снощи, след като той обеща да развали обществена поръчка за почистване на летището с консорциум от външни фирми.

Ето какво написа още той:

Благодаря на дамите за символния подарък, който получих тази нощ на летището. Не само на тях, но и на всички граждани категорично заявявам, че съм абсолютно решен да измета и изчистя цялата корупция в държавата, каквото и да ми коства това.

4-годишно дете е осъдено на доживотен затвор в Египет

Четиригодишно дете в Египет е осъдено на доживотен затвор. За това съобщи The Daily Mirror.

Детето е осъдено за 8 опита за убийства, вандализъм, увреждане на държавна собственост и заплаха към полицаи и военни. 

Адвокатът на детето смята, че съдията въобще не е чел материалите по делото. Актът за раждане на малкия Ахмед Мансур Карни бил предоставен от следствието и той е бил вписан в обвинителния акт. Малчуганът не се е явил в съда и е бил съден в негово отсъствие. По време на предполагаемото престъпление Ахмед е бил на 2 годинки.

Защитникът на детето твърди, че този случай е доказателство, че в Египет няма правосъдие и страна се се управлява от безумци. Предполага се, че детето е станало жертва на грешка. В извършените престъпления може да се подозира негов по-възрастен роднина със същите имена.

Правозащитници потвърждават, че полицията в Египет редовно обвинява невинни хора. 

Почина Умберто Еко

Писателят Умберто Еко почина на 84-годишна възраст, предаде Би Би Си. Семейството му съобщава, че авторът на "Името на розата" и "Махалото на Фуко" е издъхнал у дома си късно вечерта в петък, без да уточнява причината за смъртта.

Италианският писател, философ-семиотик и медиевист е роден на 5 януари 1932 година в Алесандрия, в провинция Пиемонт. Баща му е счетоводител и е мобилизиран по време на войните през 30-те и 40-те години. По време на Втората световна война Умберто и майка му Джована живеят в малко планинско село. След войната учи средновековна философия и литература в Торинския университет и през 1954 се дипломира с работа върху Тома Аквински.

През следващите години Умберто Еко работи като културен редактор в RAI, където се сприятелява с група авангардни художници, музиканти и писатели. През 1956 публикува първата си книга „Il Problema Estetico di San Tommaso“, разширение на докторската му дисертация, и започва да преподава в университета в Торино. След 1964 преподава във Флоренция и Милано, а през 1971 става професор в Болонския университет.

Семиотиката заема централно място в заниманията на Еко от средата на 70-те години до края на века.

През последните 30 години Умберто Еко бе отличен с над 30 титли доктор хонорис кауза от различни академични институции по света, сред които и Софийския университет „Св. Климент Охридски“ (1990).

Автор е на романите "Името на розата" (1980), "Махалото на Фуко" (1988), "Островът от предишния ден" (1994), "Баудолино" (2000), "Тайнственият пламък на кралица Лоана" (2004), "Пражкото гробище" (2011). Последната му книга "Година нула" излезе само преди месеци.

Представяме ви някои от забележителните слова, които Умберто Еко изрича в различни интервюта и беседи през годините, публикувани на официалния сайт на писателя.

Героят по погрешка

Когато хората спрат да вярват в Господ, това не значи, че след това не вярват в нищо – те вярват във всичко.

Стигна се до там да смятам, че целият свят е енигма, една безвредна енигма, превърната в ужас от нашите налудни опити да я тълкуваме сякаш в основата ѝ се крие истината.

Истинският герой винаги е герой по погрешка; той мечтае да е честен страхливец като всеки друг.

Отсъствието се отнася към любовта както вятърът към огъня: изгасва малкия пламък, но разгаря големия.

Всички поети пишат лоша поезия. Лошите поети я публикуват, добрите поети я изгарят.

Една епоха на изгубена невинност

Обичам миризмата на мастило рано сутрин.

Мисля за постмодерното поведение като за човек, който обича много начетена жена и знае, че не може просто да ѝ каже „Обичам те лудо“, тъй като той знае, че тя знае (и че тя знае, че той знае), че въпросните думи са вече написани от Барбара Картланд. И все пак има решение. Той може да каже „Както Барбара Картланд би казала, обичам те лудо“. В този момент, след като се избегне фалшивата невинност, като е казал ясно, че повече не може да се говори невинно, той все пак ще изрече онова, което е искал да заяви на жената: че я обича в епоха на изгубена невинност.

Понякога гледам луната и си представям, че тези тъмни петна са пещери, градове, острови, а местата, които блестят, са онези, където морето улавя светлината на слънцето, като лъч в огледало…

Нищо не дава на страхливеца повече кураж от страха на другите.

Къде другаде? Аз принадлежа към едно изгубено поколение и ми е комфортно единствено в компанията на други изгубени и самотни хора.

Да се смееш в лицето на истината

Изглежда знам всички клишета, но не и как да ги поставя на едно място по правдоподобен начин. Или пък тези истории са ужасни и грандиозни точно защото всички клишета са преплетени по нереалистичен начин и не можеш да се справиш с тях. Но когато действително изживяваш клише, го усещаш като нещо съвсем ново, чувстваш се безсрамно.

Чувствах се сякаш отравям монах.

Може би мисията на тези, които обичат човечеството, е да накарат хората да се смеят в лицето на истината, да карат истината да се смее, защото само истина лежи в умението да освободим себе си от безумната страст към истината.

Книгата е крехко създание, то понася теглото на времето, заплашено е от гризачи, природни стихии и непохватни ръце. Така че библиотекарят защитава книгите не само от човечеството, но и от природата; той посвещава живота си на войната срещу силите на забравата.

Вашите учители в Оксфорд са ви учили да идолизирате причината, като пресушите пророческите способности на сърцето си!

Две клишета ни разсмиват. Сто клишета ни задвижват. Смътно усещаме, че клишетата общуват помежду си и празнуват обединението си.

Вяра в религията

Интервюиращ: Вярвате ли в Бог?

Умберто Еко: Защо някой един ден обича определен човек, а открива на следващия, че тази любов си е отишла? Чувствата, уви, изчезват без обосновка, а често и без следа.

Интервюиращ: Ако не вярвате в Бог, тогава защо пишете толкова много за религията?


Еко: Защото вярвам в религията. Човешките същества са религиозни животни и тази характеристика на поведението им не може да бъде пренебрегвана или отхвърляна.

От партията на Кунева ще харчат парите за българското Председателство на ЕС

Вече е готов сайтът, който трябва да събере всички документи и новини, свързани с предвиденото за 2018 г. българско Председателство на Съвета на Европейския съюз.

Сайтът http://www.eu2018bg.bg/ е факт в интернет пространството, но не е довършен. Присъстват само нивини, свързани с основната документация за Председателството и с изяви на Меглена Кунева.

Проверка показа, че собственик на домейна на този сайт е фирмата БИЛДИНГ ПРОПЪРТИС ХОЛД ЕООД. Неин управител според Търговския регистър е Веселин Тодоров Тодоров, който е и управител на Сиела Норма АД., както и един от учредителите на ПП "Движение България на гражданите".

Той е и председател на Асоциация "българска книга", която обединява най-големите български издателства. Най-сериозните му интереси са в бизнеса с учебници.
На 20 август 2013 г. Консорциум „Сиела-ЦАПК“ печели два отделни лота за 5.4 млн. лева и 4 млн. лева – за „Лицензиране абонаментно право право на ползване на софтуерни продукти на Microsoft за нуждите на образованието и науката в България“.

„Сиела Норма“ е усвоила близо 10 млн. лева само за една година – през 2013 г., и само от обществени поръчки на МОН“.

Бойко Атанасов: Разпределиха ми 3 дела в една и съща секунда защото бях на срещата с Маковей

Продължение от вчера ( Първа част ТУК). Втората част на интервюто ще даде още материал за проверка на ВСС. Но кой ще проверява проверяващите, и по-точно Етичната комисия на Ясен Тодоров, който вече е постановил, че няма нарушение в това три последователни дела да се разпределят случайно на един и същ човек в една и съща секунда? Защо Цацаров три години не купува техника за разпити по НПК, а купува скъпи смартфони на секретарките си?

Чуйте повече във втората част на интервюто с Бойко Атанасов

Бойко Атанасов: Месец май, в деня, в който в България беше г-жа Моника Маковей, присъствах на срещата, която беше организирана в хотел Хилтън. От прокуратурата не ми е известно някой да беше дошъл. От българската прокуратура. От другите прокуратури може да е имало хора. Госпожата беше дошла да ни каже как може да имаме нормална и работеща прокуратура и да се преборим със зависимостите на настоящото ръководство. В същия ден ми бяха разпределени три досъдебни производства. Последователни: 164, 165, 166. В същия ден, като същите са ми били разпределени в една и съща секунда. 15:20:39′ Това е една секунда, на която биха завидяли и холивудските продуценти. Същата тази секунда е продължила много дълго време. Тя е продължила някъде около половин час. За да може да ми дадат тия три дела. Нито математически, нито логически погледнато, при 80-90 човека следователи, три дела не могат да се паднат при един, последователно. Не така обаче мисли Етичната комисия. Етичната комисия в лицето на нейния председател ми е отговорила някъде в средата на септември. На 12 септември. Обстойна проверка е извършена от градския прокурор. Това е… срещу когото аз пиша. Но е извършена от него, не от ВСС. Не от инспектората. По повод на моя сигнал, с който излагам твърдения за неспазване на принципа за случайно разпределение на преписки и се установява, че разпределението, на цитираните в сигнала ми три досъдебни производства не е осъществено в едно и също време. В известни периоди от време. Не пише какви обаче. Както се казва: отбили сме топката. Лек пас. Пратили сме го на градския прокурор. Той е написал, че всъщност това не е така, че е станало в различни периоди от време, не е ясно кои периоди от време, защото трябва да има протокол, от който да е видно. И Ясен Тодоров, който, ако ВСС, като ВСС престане да действа в сегашния си вид, ще се върне следовател, подчинен на Христо Динев, нали, защото е следовател в Следствен отдел на Градска прокуратура, е решил, че всъщност е различен период от време. Не са посочени кои. Ако се е случило в различен период от време, то трябва да бъде, съответно системата да го отрази. Не се е случило. Това означава едно манипулиране на системата, нарушаване на случайния подбор, и, какво да ви кажа? Хаос. Някой не слуша – затрупваме го с дела.

Биволъ: А защо жалите дейността на главния прокурор?

Бойко Атанасов: Защото има текстове, които са важни, за разследващите, за прокурорите, по отношение на събиране на доказателствата. Способите за събиране на доказателства са едни от най-важните – разпитите на свидетелите. И на обвиняемите. Както при всички останали действия е предвиден механизъм по НПК, Чл. 238 до 241, които указват как следователят може да събира тези доказателства, вкл. с видеозапис, както вие сега в момента записвате това нещо и със звукозапис. Това са способи, които може да ги ползва следователя, също  и прокурорът, също и разследващия полицай. Те действат от много отдавна.

Тези способи не се ползват

Те се ползват, само ги гледаме по филмите. По кабелните телевизии, които гледаме, чуждестранните филми. В България този начин на работа на разследващите е непознат. Известно ми е, че трябва да се закупи техника. Да, но техника е закупена единствено за награди, това, което ми е известно на мен, от 29 декември заповеди, които са публикувани на вътрешния сайт на прокуратурата, наградени са всички деловодителки, които са в кабинета на главния прокурор. Купени са им скъпи телефони. Купени са на всичките приближени, които работят с главния прокурор. Но всички ония, които трябва да разследват, не са въоръжени с такава техника, не е създадена такава организация от технически лица, които да подпомагат работата на разследващите и на прокурора, за да може да се извършват тия действия. Това е необходимо защото, казвам ви го от практическа гледна точка. Когато става въпрос за важен разпит на важен свидетел, което е свързано с изясняване на много обстоятелства, писането е трудоемко и отнема почти цял ден, за да се направи един разпит. Както и сега вие, ако трябваше мен да ме изслушвате, записвайки на хартия, щеше да ни отнеме много време. Затова са създадени тези способи за събиране на доказателства. За да може всичко да го има по делото. За да е недвусмислено и ясно и за съда. За утре, когато чете присъдата, че нещата са били точно такива, каквито изглеждат и на хартията. Това липсва

В началото, в стъпването на мандата на уважаемия главен прокурор Цацаров, аз и още един колега сме предоставили това нещо като информация на главния прокурор, сигнализирали сме, сезирали сме го, официално, и сме предоставили едно писмо, което е до завеждащите Следствен отдел, предишния, преди Петьо Велков Петров, и сме изискали само да работим, нормално, да ползваме всички способи по НПК. Включително и тези. Това се е случило на 22 февруари 2013 г. Нали, преди три години. Оттогава до настоящия момент не се е направило нищо. Никакви действия в тая насока. Което е едно системно неизпълнение на служебните задължения по глава шеста от Закона за съдебната власт. Смятам, че ВСС е длъжен да разгледа това нещо. Да види дали главния прокурор си е свършил работата. Защо не си я е свършил? Защо той не е възложил на заместниците си или на някой друг? Това са все елементарни неща, които са за изпълнение на неговата трудова дисциплина, той не го е направил. Но е наградил секретарките си с телефон.

Техника за работа не е купена, но секретарките всичките имат хубави, лъскави телефончета

което е може би много добре за тях. Поздравявам ги.

Биволъ: Показатело е, да, но Вие какво точно очаквате като реакция от страна на ВСС?

Бойко Атанасов: От този ВСС и специално от Етичната комисия трудно ми е да очаквам нещо. Все пак аз съм магистрат, все пак имаме ВСС, който е най-висш орган в съдебната власт и няма към кого да се обърна. Светия синод едва ли ще може да… и не е и орган, към който да се обърна. Няма друг орган.

/Следва/

ВИДЕО

На тази дата: 20 февруари 1901 г. Лев Толстой е отлъчен от Руската православна църква

1901 г. руският писател Лев Толстой е отлъчен от Руската православна църква. Наказанието го застига заради романа му „Възкресение”. Религиозно-социалните му съчинения са забранени в Русия и се печатат в Англия и Швейцария.

По онова време писателят е на 73 години. Душата му търси покой, но не го намира в православието и Толстой търси други пътища. Не крие, че не се уповава на църковната институция, а единствената му опора са вярата и съзнанието му за съществуване на разумен, но непознаваем Бог, който е вложил в човешките сърца божествени качества - милосърдие, жертвоготовност, доброта. А Църквата е разгневена, защото Лев Николаевич дръзва да покаже лицемерието на псевдохристиянството и бруталното насилие на държавата - неща, които е „здравословно” да бъдат премълчавани.

Днес възгледите на Толстой са наречени от изследователите „толстоизъм”, а последователите му - толстоисти. Заради тези възгледи обаче вече 113 години Църквата не отменя отлъчването на писателя.

Любопитен факт е, че в дневницит на Толстой е документирано желанието му да създаде нова религия. На преклонна възраст пък писателят създава секта и пише „Евангелие от Толстой”, в което главен обект на нападките му е Православната църква.

Романът му „Възкресение” е издаден през 1899 г. Хонорарът от романа Толстой дарява за спасяването на духоборите, които са преследвана религиозна секта в Русия. Възгледите на сектата са близки до толстоизма.

Романът отразява религиозния светоглед на Толстой, проектиран върху обществения живот в Русия в края на 19 в. Главният герой княз Нехлюдов претърпява нравствен катарзис, който настъпва при обзелото го чувство за вина при срещата му с Маслова - подсъдима проститутка, която като девойка е била съблазнена от княза и изоставена. Личната вина на Нехлюдов го принуждава да осъзнае не само своя безнравствен живот, но и изкуствения лицемерен и паразитен живот на богатите, били те държавни служители или частни търговци. Нехлюдов достига до Бога, разбиран като нравствен закон, заложен в човека. Изпълнението на този закон е смисълът на живота.

Но този смисъл те противопоставя на реалния свят, в който няма място за нравствени хора. В реалния свят господстват лицемерната псевдохристиянска вяра и бруталното насилие на държавата,на които слугуват всички хора от страх да не изгубят живота си.

Любопитен факт е, че на 82 години напуска имението си поради несъгласие с жена си, която не приема завещанието на Толстой относно правата над литературните и религиозните му съчинения, които се предоставят безвъзмездно на всекиго, който желае да ги издава, т.е. на цялото човечество. Умира в къщата на началника на малката жп гара Астапово на 20 ноември 1910 г.

Вицове, февруари 2016 г.

Най-накрая...

СмЕх


- Сервитьор, какво става с поръчката ми?
- Бойко Борисов спря всички поръчки.

***

Най ме е страх от хора, които старателно разопаковат шоколада, изяждат бавно две, три блокчета и после пак така внимателно и плътно го затварят…Такова хладнокръвие и самообладание е присъщо само на серийните убийци.

***

Срещат се двама пияници:
- Да знаеш, вчера Пешо умрял пред кръчмата.
- Еййй, верно ли бе, ама на влизане, или на излизане?
- На влизане!
- Горкият...

***

В курортно градче една девойка се приближава до автоматичен кантар. Пуска монета и гледа стрелката. Недоволно цъка с език. Сваля шлифера си, пак пуска монета и пак стъпва на везните. После сваля пуловера си и отново се качва на кантара. Посяга да пусне монета, но в този момент се приближава един грузинец с шепа монети:
- Почакай, скъпа! По-нататък аз плащам!

***

Група туристи разглежда Лувъра. След многочасова обиколка из залите на музея, екскурзоводът казва:
– Ако имате някакви въпроси, моля, аз съм на ваше разположение.
– Кажете, – обажда се една дама, – с какво търкате пода, за да блести така?

Всяка сутрин нови вицове

петък, 19 февруари 2016 г.

Аз съм чистачка, на която се обади премиера...недей, ще ме разплачеш

Чистачката Евелина
По неподражаемия си начин всемогъщият Бойко Борисов обяви поредната прекратена от него обществена поръчка. Като истински султан заповяда да се развали вече сключен договор за почистване на Летище София.

Премиерът просто препубликува съобщение на чистачката Евелина Петрова. Милото съобщение на чистачката Евелина за малко да ме разплаче...

Развълнувах се и аз, като премиера, че чистачките запазват заплатите си по 1500 лева.

Ето го писмото:

Вярвате ли в чудеса?! Аз - Да!

Преди половин час говорих с г-н Бойко Борисов, да, с г-н Бойко Борисов – Министър-Председателя на Република България. Той каза, че независимо от всички сложности и трудности, които ще му струва това, ще прекрати договора, и ще ни остави да работим на летището.

Трудно мога да сдържам вълнението си, още по-трудно сълзите си, нямам думи, с които мога да изразя всичко, което бушува в мен, но знам едно - удари ме гръм! Пожелавам на всеки поне веднъж в живота си да се почувства така значим. Аз съм чистачка, на която се обади Премиера. Господин Борисов спасява моето семейство, спасява нашите семейства!!! Ние знаем колко трудно ще бъде това за него. И точно поради тази причина още повече сме признателни и благодарни!

Господин Борисов, Бог да Ви благослови!

***

На вниманивто на премиера!

Г-н Борисов, малко информация:

1500 лева е средното нетно възнаграждение на чистачките на Летище София, каза шефът на аеропорта Христо Щерионов. Това бе съобщено при избора на външна фирма за почистване, която щеше да намали наполовина разходите.

Служителите на летището, включително и чистачките, получават бонуси - 350 лева купони, 150 лева карта, коледна и великденска заплата и допълнително материално стимулиране всеки месец съгласно колективния трудов договор, както и се начисляват допълнителни пари за работа по време на празници и 1.1 на сто клас прослужено време. Така нетното средно възнаграждение е 1400-1500 лева.

Г-н Борисов, радвам се за чистачките на Летище София, направете нещо и за учителите, чийто средна работна заплата в страната е 799 лева.


Пеевски излиза от "Булгартабак"

Депутатът от ДПС и бизнесмен Делян Пеевски ще се освободи от собствеността си в "Булгартабак Холдинг" се твърди в негово съобщение, изпратено до медиите. Ето и неговия текст:

„През последните седмици в медиите зачестиха опитите за умишлено дискредитиране на „Булгартабак“, чрез използване на моето име за отправяне на неистински внушения, свързани с дейността на компанията. Целта на подобни действия е името на „Булгартабак“ да бъде тенденциозно замесено в политически интриги от моите опоненти, което аз категорично не мога да допусна. Не мога да допусна също, негативната кампания да засегне над сто хиляди производители на тютюн, чиито поминък зависи в голяма степен от дейността на „Булгартабак“.

Имайки предвид това, заявявам, че излизам от акционерната собственост на „Булгартабак“, като дружеството акционер, чийто мажоритарен собственик съм, продава дяловото си участие.

„Булгартабак“ е от съществено значение, както за националната икономика, така и за производителите на тютюн в страната, поради което компанията трябва да бъде защитена от всякакъв род посегателства и недобронамерени действия”.

Връзката на Пеевски с "Булгартабак" е чрез дружеството "НСН инвестмънт", в което той притежава 90% от капитала му, а майка му Ирена Кръстева държи останалите 10%. "НСН инвестмънт" е собственик на 5% от капитала на производителя на цигари, които придоби чрез покупката на компанията "Комсо табако" на бизнесмена Петър Манджуков през август м.г. Финансови подробности за сделката не бяха огласени.

Делът от  5% в "Булгартабак холдинг" се оценява на 24,3 млн. лв. по текущите цени на акциите на компанията, която е публично дружество.

На сайта на Българската фондова борса (БФБ) няма информация за сделки с подобни мащаби, сключвани през последните 6 месеца. От началото на годината на борсата са прехвърлени 866 акци от "Булгартабак холдинг" на обща стойност 57 286,18 лева.

ФБР срещу "Епъл"

Федералното бюро за разследване разполага още от декември 2015 г. с айфона на мъртвия, заподозрян за тероризъм Сайед Фарук от Сан Бернардино, но криптиращата технология не позволява достъп до неговото съдържание. Във вторник федерален съдия в Калифорния нареди на „Епъл“ да напише персонализирана версия на софтуер, която забранява ключови функции за сигурност и да я инсталира на айфона на Фарук, за да се заобиколи криптирането.

В сряда сутринта изпълнителният директор на „Епъл Тим Кук отвърна на удара. В отворено писмо до потребителите, той описа действията на ФБР като „безпрецедентна стъпка, която застрашава сигурността на нашите клиенти“.

„Правителството твърди, че този софтуер ще може бъде използван само веднъж и само на един телефон – пише Кук. – Но това просто не е вярно. Веднъж създадена, тази технология ще може да бъде използвана отново и отново на произволен брой устройства.“

Фигури от областта на правоприлагането и разузнаването не за първи път се оплакват, че криптирането на смартфоните ги затруднява да си вършат работата. От технологичните компании им отговарят, че без криптирането ще бъде невъзможно да защитят сигурността на своите клиенти. Но в този специфичен случай ФБР иска нещо доста по-малко от служебен заден вход в криптираните айфони – и Бюрото настоява, че искането му има достатъчно прецеденти.

Властите отдавна искат от телефонни компании, банки, наемодатели и други бизнеси помощ в шпионирането на заподозрени в престъпления лица. Доколкото исканията са тясно таргетирани и под сериозен съдийски контрол, те не предизвикват особени противоречия. ФБР твърди, че като иска помощ от „Епъл“ за хакването на айфона на Фарук, не прави нищо по-различно от упражняването на същия вид власт в дигиталния свят, която отдавна упражнява и в други области на живота.

Можем да очакваме, че „Епъл“ ще обжалва съдийското разпореждане. В крайна сметка значимостта на това дело ще зависи повече или по-малко от това дали „Епъл“ ще спечели или ще загуби, отколкото от прецедента в процеса. Ако правоприлагащите агенции получат по-голяма власт да нареждат на технологичните компании да хакват устройствата на своите клиенти – това може да е началото на път към нещо много лошо. Но съдът може би ще открие законен принцип за разрешаване на комплицирани случаи като този, без да превърне „пробиването“ на личните устройства в рутинна полицейска практика.

Пеевски: Кой се крие зад Пеевски?

"Името Пеевски се преекспонира, защото е удобно на някой да се крие зад него." Това каза самият депутат от ДПС Делян Пеевски днес в кулоарите на парламента.

Той бе питан от журналистите за коментар във връзка с поредицата от спрени държавни поръчки на предполагаемо свързани с него фирми от последните дни.
"Е, нямам общо с тези фирми. С които имам фирми, съм ги пуснал в Публичния регистър," заяви депутатът.

На въпрос защо винаги замесват името му, бизнесменът каза:

"Ми вие си го обяснете това нещо. Малко разровете и вижте. Може би така е интересно на някои хора да го правят, да се крият зад това."

Пеевски коментира и репликата му, че Борисов трябва да се погледне в огледалото и да види дали там не е "Прокопиев и кръга "Капитал".

"Много е ясно това нещо. И тези неща къде излизат? Първо в "Капитал", и после какво се прави - преекспонира се "Пеевски, Пеевски"... Това на кой е изгодно да се крие, кой си крие нещата зад Пеевски? Може би Прокопиев?" попита риторично той.

Без изненади! Вотът на недоверие не мина

Парламентът отхвърли вота на недоверие заради „провала на правителството в здравната политика”. Той бе поискан от БСП, ДПС и независими депутати.

Вотът бе подкрепен от 80 депутата, а против бяха 130, петима се въздаржаха.

Разкрития: "Шпицкоманда" на Цацаров се използва за политически рекет

Технологията на “прокуратурата-бухалка” е лично контролирана от Сотир Цацаров чрез специална “шпицкоманда” от 5-6 следователи в Софийското следствие. При тях отиват всички важни дела за политическа корупция и престъпления във висшите сфери на властта. Делата се водят срещу неизвестни извършители и стоят на трупчета, но се възобновяват когато трябва да се окаже политически натиск. Последният пример е около съдебната реформа. Има и дело срещу Бойко Борисов заведено още докато е бил кмет, което е било възобновено, за да се “опраска” реформата. Целият процес се контролира лично от Сотир Цацаров, на когото се отчитат пряко тези дела. Прокурорите не трябва да решават по вътрешното си убеждение, а съгласно нарежданията и инструкциите на главния прокурор. В противен случай биват “опрасквани” – намаляват им заплатата, завеждат им дисциплинарки и ги затрупват с преписки „за изпотяване”.

Всичко това можете да разберете от интервюто на следовател Бойко Атанасов от Следствен отдел към СГП, дадено за Биволъ. Атанасов жали пред ВСС разделението на сектори на следователите в Следствения отдел, което според него нарушава закона.

След съдиите и адвокатите, които застанаха зад съдебната реформа, това е първият глас от структурата на прокуратурата, който счупва омертата и казва “Царят е гол”. Ще го последват ли и други, в очакване на европейския борд над всесилния Цацаров? Или Атанасов на свой ред ще бъде опраскан, а другите ще наведат глави?

Бойко Атанасов : Значи, разпределението на делата в Софийска градска прокуратура става по съмнителен за Закона начин, с който са нарушени правата, правомощията на всички работещи следователи. Създадени са три сектора: Един сектор от 6-7 следователи, които се явяват нещо като шпицкоманда, на които се дават всички дела, които са свързани с икономическа и политическа корупция, престъпления извършени от служители на МВР, членове на Министерски съвет, депутати. Аз съм във “Втори сектор”,  там единствено има дадени като правомощия за разследване дела по чл. 212 ал. 5 (б.ред “За документна измама в особено големи размери”) и “Трети сектор”, който е предимно изграден и от най-много следователи, около 40, които разследват следствени поръчки. Това са делегации от страната, когато някой следовател не може да разпита свидетел от София, който е болен или възрастен, обикновено те разпитват, в единични случаи, делата, които им се дават за разследване са не повече от две до три на година, а това, че е създадена тази шпиц-команда от 5-6 следователи, които да разследват всичките дела, които са за възлагане на целия следствен отдел означава едно: нарушени са и техните права, те са претрупани с работа, те не знаят какво работят вече, личи по вида им, по медицинските, които представят непрекъснато, по ефективността им – те нямат такава.

Това е така нареченият отдел, създаден от Петьо Еврото. Той работеше заедно с неговия брат, по това време командирован, доколкото ми е известно, сега е титуляр в Софийска градска прокуратура и си работят заедно. Приятелката му, която също е следовател в този сектор, Първи сектор, Антонова, Оля Петрова Антонова. Тя, доколкото ми беше известно, като адвокат 2004 г. 23 декември в кабинета на тогавашния зам. директор Надежда Колева, заедно с Петьо Еврото, нали, Велков Петров, ми извършиха проверка. По това време тя беше адвокат. Но въпреки това беше доведена в кабинета на Надежда Колева, тогава  зам. директор, с екип от други зам. директори и ми ровиха по делата. Тогава трябваше да бъда уволнен.

Следва продължение...

ВИДЕО
143 години от гибелта на Апостола

143 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски отбелязваме днес.
Годишнината ще бъде почетена с различни прояви в цялата страна. Националният военноисторически музей ще възкреси спомена за Левски чрез думите му, записани в писма и личното му тефтерче, които ще звучат през целия ден и ще бъдат визуализирани чрез светлинна инсталация в залата, където се намират вещите му, съобщава "Дарик".
Честванията в столицата продължават от 17.00 часа с архиерейска панихида за Апостола в храм "Света София", а от 18.00 часа започва официалното поклонение пред паметника на Васил Левски, където по традиция военните ритуали ще бъдат изпълнени от Националната гвардейска част и духов оркестър.

Васил Иванов Кунчев по прякор Левски е революционер, идеолог и организатор на борбата на българите за национално освобождение. Историята ще го започни и с прозвищата Дяконът и Джингиби. Левски е основател на Вътрешната революционна организация и на Българския революционен централен комитет. Известен е и като Апостола на свободата заради организирането и разработването на стратегията за освобождаване на България от османско иго.

На 27 декември 1872 г. Васил Левски е заловен от турската полиция до Къкринското ханче край Ловеч. Според най-разпространената теза за залавянето му Левски е жертва на предателство, а изменникът е касиерът на Ловчанския революционен комитет поп Кръстьо. Различни проучвания пък твърдят, че предателство спрямо Левски не е имало, а той до последно заптиетата не знаели кого са заловили и Левски бил откаран в Търново, за да бъде разпознат, като едва там станало ясно кой е той.

Впоследствие е бил отведен в София, където бил предаден на съд. Левски е разпитван шест пъти. Първият разпит е проведен на 4 януари 1873 г. от комисия начело с Али Саиб паша. Пред съдиите Апостолът прехвърля цялата вина за дейността на Вътрешната революционна организация върху себе си и предотвратява задържането на други нейни дейци. По време на разпитите се провеждат много очни ставки на Левски с дейци от организацията, които потвърждават неговата роля в нея.

Смъртната присъда е издадена на 14 януари, потвърдена е седмица след това - на 21 януари 1873 г. 60 подсъдими са осъдени на затвор и заточение и двама са обесени - Димитър Общи и Васил Левски. На 18 февруари 1873 г. присъдата е изпълнена в околностите на София. Мястото на обесването на Васил Левски се намира в центъра на днешната българска столица, където е издигнат негов паметник.

По повод мероприятията се забранява престоят и паркирането, с изключение на местата за служебен абонамент, в района на паметника "Левски". До 20.30 часа се забранява влизането на пътни превозни средства в двете посоки по бул. "Васил Левски" между улица "Оборище" и бул. "Княз Александър Дондуков, по бул."Янко Сакъзов" между улица "Кракра" и бул. "Васил Левски", както и в района на площад "Св. Александър Невски".

В събота президентската институция отваря врати за граждани. Между 10 и 16 часа в гербовата зала ще бъде изложено тефтерчето на Апостола на свободата.

На тази дата: 19 февруари 1199 г. признат е Тевтонския орден

1199 г. с була на папа Инокентий III е признат новият духовно-рицарски орден - Тевтонския орден. Това е третият голям рицарски орден, основан по времето на кръстоносните походи в Палестина след ордена на йоанитите (Малтийския орден) и ордена на тамплиерите.

По време на Третия кръстоносен поход през 1190 г. немски благородници и търговци основават братство към една полева болница, което да има грижата за ранените и болните по време на едногодишната обсада на крепостта Сен Жан д’Акр в Галилея. Арабите завоюват града три години по-рано, но преди това още от 1104 г. той е в ръцете на кръстоносците и е главно седалище на хоспиталиерите-йоанити. Понеже Йерусалим и Яфа са загубени, кръстоносците под предводителството на Ричард Лъвското сърце се борят ожесточено.

На следващата 1191 г. крепостта пада и Сен Жан д’Акр става столица и главно пристанище на кръстоносците в Палестина за почти век. Тук Братството построява болница и църквата „Св. Мария”. По-късно (21 декември 1196 г.) папа Целестин III дава на Братството привилегии като на другите ордени.

На голямо събрание, през пролетта на 1198 г., немските рицари решават да превърнат братството в Рицарски орден, приемайки правилата на йоанитите и темплиерите. Папа Инокентий III признава новия духовно-рицарски орден с була и определя задачите му: защита на немските рицари и поклонници, лекуване на болни, борба с враговете на католическата църква. Рицарите и свещениците получават правото да носят бяла мантия с черен кръст.

Папа Хонорий III освобождава тевтонските рицари от съдебната власт на местните епископи на 1 октомври 1218 г., с което орденът получава почти неограничени права. На 9 януари 1221 г. той приравнява напълно ордена с другите два действащи рицарски ордени - на йоанитите и темплиерите.

Вицове, февруари 2016 г.

Топло посрещане на патриарх Кирил в Антарктида.

СмЕх


Гледайте новата комедия "Нямам нищо общо с Делян Пеевски". От създателите на "Нямам нищо общо с Цветан Василев".

***

На жените задължително им трябва мъж... Все пак не може за всичко да е виновно правителството...

***

Служител в зоопарка стои пред отворената уста на огромен крокодил и наднича вътре.
- Какво му е? - пита приближилият се посетител.
- Още не зная. Докторът не излиза оттам вече половин час!

***

В Москва се провели краш-тестове на руски автомобили. Най-опасен бил Лада Калина. Докато поставяли манекена в колата, той счупил и двата си крака.

***

Блондинка отива в болницата за годишен преглед. Сестрата я посреща и пита:
- Колко тежите?
- 45кг. - Сестрата я качва на кантара, той показва 58кг и сестрата го записва.
- А колко сте висока?
- 165см. - Сестрата я измерва и височината ? се оказва 155см, пак записва и започва да й мери кръвното.
- Кръвното Ви се е качило доста.
- Е, как няма да ми се качи…влязох тук висока и стройна… а сега съм ниска и дебела…

***


Всяка сутрин нови вицове


четвъртък, 18 февруари 2016 г.

Досието Лех Валенса

Документи, иззети от полския Институт за национална памет (ИНП), показват, че световноизвестният водач на синдиката "Солидарност" Лех Валенса е сътрудничил през 70-те години на миналия век на комунистическите тайни служби, заяви ръководството на организацията.

Първият демократично избран президент на посткомунистическа Полша незабавно отрече това твърдение, съобщи Франс прес.

"В личното му досие има плик с написано на ръка съгласие за сътрудничество, носещо подпис Лех Валенса, "Болек". Сред документите от това досие има и ръкописни разписки за получени суми", заяви пред журналисти шефът на ИНП Лукаш Камински.

Валенса, който е в чужбина, веднага написа в своя блог: "Не може да има документи от мен, ще го докажа чрез съд", каза историческият лидер на "Солидарност".

В сряда държавният ИНП информира, че иззет от него архив на покоен бивш високопоставен полски служител съдържа "лист, изписан на ръка" от 1974 г., описващ разговор на служител от полската политическа полиция с "тайния агент Болек" - според някои историци, такъв е бил псевдонимът на бившия полски президент.

"Не можете да промените фактите с вашите лъжи, клевети и фалшиви документи". написа тогава Валенса в отговор в своя блог.

Темата за агент "Болек" беше повдигната и преди 16 години възоснова на други документи от полската ДС.

Тези документи били предадени на специален съд за проучване на миналото на лицата, заемащи или кандидатстващи за високи държавни постове.

Тогава Валенса, който смяташе да се кандидатира отново за президент на изборите през ноември 2000 г., заяви, че никога не е сътрудничил на комунистическата държавна сигурност, и нарече подхвърлените документи активно мероприятие на бивши ченгета, целящо да го злепостави.

Пред съда той заяви, че за първи път вижда декларацията от 29 декември 1970, с която се задължавал да стане секретен сътрудник с псевдоним "Болек".

В крайна сметка съдът постанови, че документите, подхвърлени през 2000 г., не доказват, бе Болек е Валенса.

Тогава Адам Михник каза пред съда: Защо трябва да вярваме единствено на данните на комунистическите служби?!

Фотофакт: Патриарх Кирил вече е в Антарктида! Господи, спаси ни

Руският патриарх Кирил вече е в полярната станция "Белингсхаузен" на остров Ватерло в Антарктида.

Там беше посрещнат от любопитни пингвини. 

Руската пропаганда разпространява информация от „великото“ посещение.

Господи, спаси ни!

Спират още 160 млн. лв. за фирми около Пеевски и Златев

Премиерът е обсъдил с кметовете на Варна и Бургас да бъдат спрени още 3 поръчки за фирми, свързвани с Делян Пеевски и Валентин Златев. Те са на обща стойност 160 млн.лв. Два от проектите са на община Варна, третият е в Бургас.

Най-големият от тях - за 120 млн. лв., е "Строителство, основен ремонт и реконструкция на пътна и улична мрежа, паркове и градска среда". Фирмите-изпълнители са "ПСТ холдинг", свъзвана с Делян Пеевски и "Хидрострой" на бизнесмена Велико Желев. Проектът предвижда изграждане на нови пътища, тротоари и паркове и рехабилитация на съществуващите пътища, като е за период от 48 месеца.

Вторият проект във Варна е "Инженеринг и реконструкция на пречиствателна станция "Златни пясъци", който е за 27 млн. лева. В него участват "Водстрой 98", която се свързва с депутата от ДПС Делян Пеевски, "Джи Пи груп", свързвана с Валентин Златев, "Хидрострой" на Велико Желев и ГБС на Симеон Пешов.

В Бургас става дума за проектиране и изпълнение на спортен комплекс със закрит басейн и трибуни в кв. "Славейков" на стойност 12 млн. лв. Изпълнителите са "Бургасспорт" и "Джи Пи груп".

Решението е да бъдат проведени нови търгове по новия Закон за обществените поръчки.

Това са поредните проекти, свързвани с Пеевски и Златев, които премиерът спира лично. Цикълът започна в началото на седмицата с прекратяване на процедурата за строителство на два лота от магистрала "Хемус" на обща стойност около 1 млрд. лева. Мотивите бяха противоречиви - първо премиерът заяви, че спира поръчките заради свързаността с бизнесмените, а след това от строителното министерство обявиха, че нямат пари за проекта.
След това в сряда по време на заседанието на правителството Борисов "отряза" фирмата "Водстрой 98" от проект за изграждане на горски пътища в Южноцентралното държавно предприятие със седалище в Смолян.

Любопитното в последните спрени поръчки е, че изборът на изпълнител все още не е приключил, а и те не са били обект на медийни публикации. Така че вероятно премиерът е разполагал с информация в аванс за това от кой ще бъдат спечелени.

Московски: Каква страна е Гърция, след като не може да се справи с около 100 пияни фермери

Каква страна е Гърция, след като не може да се справи с около 100 пияни фермери на границата. Не се вижда решения на блокадата на границата. Гръцката страна не отговаря на исканията ни. Това обяви пред Нова телевизия транспортният министър Ивайло Московски.

„Поискахме от гръцката страна на 100 % да се вдигне блокадата и да си изтеглят тракторите. Също така полицията да обезпечи коридор за безпроблемно преминаване, но нямаме отговор”, обясни Московски.
Той добави, че българските шофьори днес ще блокират всички пунктове към Гърция.

„Вечер гърците правят скари, пият и дразнят нашите шофьори. Какво е това? Изцяло подкрепям българските шофьори. Да блокират всичко. Що за отношение показват гърците...”, добави министърът.

След като гърците не спазиха поетия си ангажимент - трите гранични пункта няма да работят, туристите към Гърция да си измислят други маршрути. Това каза министърът на транспорта и информационните технологии Ивайло Московски в предаването „Денят започва” по БНТ. Той посъветва българските превозвачи, които в момента са в Гърция да се приберат през Дойран, Македония.

Руският патриарх ще отслужи литургия в Антарктида

В очакване на патриарх Кирил.
Руският патриарх Кирил вчера отлетя за Антарктида. Там той ще отслужи литургия на руската полярна станция "Белингсхаузен" на остров Ватерло и ще се срещне с полярници, предаде РИА "Новости".

Литургията ще се състои в изградения в станцията православен храм "Света Троица". На нея ще бъдат поканени членове на други експедиции, каза говорителят на Руската православна църква свещеник Александър Волков. Това е историческо събитие за руското православие, което показва, че Руската православна църква е на всички континенти. От Антарктида патриархът ще се моли за целия свят,  допълни Волков.

Цветан Василев се радва, че че докладът за КТБ ще бъде отворен

„Каквито и действия да е предприел премиерът Борисов, те са малко на принципа „след дъжд качулка“, казва в интервю за Сашо Диков, дадено в Сърбия, бившият мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев.

Пълното интервю с банкера ще бъде излъчено тази неделя в предаването „Просто Диков“ по Би Ай Ти.

В края на месеца предстои дело в Сърбия за възможната екстрадиция на Василев и прибирането му в България.

„Безкрайно съм радостен, че този прословут доклад ще бъде отворен и ще покаже къде са въпросните открадната пари“, казва той по повод поисканото от финансовия министър Владислав Горанов разсекретяване на доклада на „Аликс партнърс“ за активите на КТБ.

Според Василев докладът ще отрече „митологемата на хората, които организираха атаката срещу банката“.

„В момента съм в процес на екстрадиция, предстои ми делото на първо ниво, както и да бъдат анализирани политическите причини за него“, добавя той.

Италия обвини сина на Ердоган в пране на пари


Прокуратурата в Болоня обвини, наричаният от италианските медии „принцът”, Билал Ердоган, син на турския президент Реджеп Ердоган, в пране на пари, предаде агенция АНСА, като се позова на свои източници в прокуратурата. Делото е образувано по изявления на избягалия във Франция Мурат Хакан Хузан, бизнесмен и политически опонент на Ердоган.  В сигнала си турският дисидент доказвал с документи и факти, че през есента на 2015 г. Билал Ердоган кацнал в Болоня със самолет, пълен с пари за препиране. Съответно имигрантът, чието семейство било подложено на гонения в Турция лично от нейния сегашен президент, настоял прокуратурата да изясни каква сума и с каква цел „принцът” бил вкарал в Италия в края на септември.

Официално Eрдоган дошъл в Болоня, за да завърши докторат, започнат през 2007 г. в местния клон на американския университет “John Hоpkins”.  Президентският син бил придружен от съпругата си и техните деца, като семейството се настанило в разкошно и добре охранявано жилище.

Както писаха „Кориере дела сера” и „Република”, според антиправителствени турски сайтове „принцът” пристигнал в Италия не за да учи, а за да прехвърли и „изчисти” огромна сума пари. С нея Билал трябвало да живее нашироко по време на отдавна планирано и със сигурност благословено от бащата бягство от родината по неизвестни, но предполагаеми причини след информациите за негови връзки с Ислямска държава. Същите обвинения отправял в изложението си до магистратурата и дисидентът-имигрант, който бил известен предприемач в Турция, но фирмите му били конфискувани заради несъгласие с политиката на Ердоган.

Когато пристигнал в Болоня, Билал бил ограден от мощна група добре въоръжени телохранители. Но граничната полиция не им разрешила да влязат в страната, тъй като обикновените им паспорти не позволявали те да носят оръжие. За броени часове обаче гардовете били снабдени с турски дипломатически паспорти и напуснали усмихнати граничния контролен пункт.

Синът на президента Ердоган ще бъде защитаван от италианския адвокат Джовани Тромбини, допълва АНСА. През ноември 2016 г. сирийският министър на информацията Омран ал-Зоуби заяви, че петролът от Ислямска държава се транспортира от компания, собственост на Билал Ердоган. Според него синът на президента на Турция е купувал от джихадистите суровини и исторически ценности.

Според други обвинения, Билал е пренасочвал в азиатски страни откраднат петрол от превзетите от джихадистите области в Ирак, поради което местните медии му дават титлата “министър на петрола на ДАЕШ”. Турските вестници също така многократно са питали какво правят корабите на Билал на сирийското крайбрежие.

На тази дата: 18 февруари 1873 г. Васил Левски е обесен в покрайнините на София

1873 г. Васил Левски е обесен в покрайнините на София. Днес тази годишнина официално се чества на 19 февруари.

Васил Левски е псевдонимът, с който е известен Васил Иванов Кунчев, революционер, идеолог и организатор на българската национална революция. Основател е на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК). Известен е и като Апостола на свободата заради организирането и разработването на стратегията за освобождаване на България от османско иго. Други негови прозвища са „Дяконът” и „Джингиби” (Неуловимият).

Турската полиция разполага със сведения за него и го търси още отпреди фаталната случка в Къкринското ханче, затова свидетелстват много негови съратници, както и самият Левски в някои от писмата си. Повод за активизиране на търсенето му стават разкритията около обира на Орханийската хазна.

На 22 септември 1872 г. Димитър Общи организира обир на турската поща в Арабаконак. Левски е против, но е подкрепен единствено от поп Кръстю Никифоров. Залавянето на участниците нанася тежък удар на революционната организация. Левски получава нареждане от БРЦК и Каравелов за вдигане на въстание, но отказва да го изпълни и решава да прибере архивите на ВРО от Ловеч и да се прехвърли в Румъния. Той знае за провала при обира в Арабаконак, но не знае, че турската полиция разполага с негова фотография и знае къде може да бъде открит.

На 27 декември 1872 г. Васил Левски е заловен от турската полиция до Къкринското ханче (източно от Ловеч). Според различни проучвания предателство спрямо Левски не е имало. До последно османците не знаели кого са заловили и Левски бил откаран в Търново, за да бъде разпознат. Чак там станало ясно кой е той. Впоследствие е бил отведен в София, където бил предаден на съд.

В София Левски е изкарван на разпит шест пъти. Първият разпит е проведен на 4 януари 1873 г. от комисия начело с Али Саиб паша. Пред съдиите Апостолът прехвърля цялата вина за дейността на Вътрешната революционна организация върху себе си и предотвратява задържането на други нейни дейци. По време на разпитите се провеждат много очни ставки на Левски с дейци от организацията, които потвърждават неговата роля в нея.

Левски се разграничава от дейността на Димитър Общи, за да избегне криминални обвинения. Очаквало се Великото везирство да освободи всички освен обирачите на пощата, защото политически процес не е в интерес на Турция и вреди на авторитета ѝ пред Европа. Комисията за процеса е: Али Саид паша, Шакир бей и Иванчо Хаджипенчович. В инструкциите към съдиите е записано да се накажат строго само ръководителите. В състава на съда са включени и българите: х. Мано Стоянов и Пешо Тодоров като представители на българската община в града. Включени са още мюсюлмани и евреи.

Смъртната присъда е издадена на 14 януари, потвърдена е седмица след това - на 21 януари 1873 г. 60 подсъдими са осъдени на затвор и заточение и двама са обесени - Димитър Общи и Васил Левски.

На 18 февруари 1873 г. присъдата е изпълнена в околностите на София (днес това е в центъра на града). На мястото, където било издигнато бесилото на Васил Левски, е издигнат паметник.

Вицове, февруари 2016 г.

Селфи от Русия...

СмЕх


Съобщение по градското радио в Тел-Авив: - Уважаеми жители и гости на града, от градския зоопарк е избягал енот. Моля, всички, които са го видели незабавно да платят на касата на зоопарка 10 шекела.

***

Мъжът е най-съсредоточен, когато прелива ракия от дамаджана в малка бутилка...

***

Извънземен каца в Европа и пита таксиметров шофьор: "Как е ситуацията, кажете ми с две думи." Шофьорът казва "Добре е." "Кажете по-подробно." - "Не е добре."

***

Жена, като ми се припие бира - да ме събудиш!
- Е аз откъде да знам кога ще ти се припие?!
- Ти само ме събуди...

***

Не мога да разбера какво правят служителите на
Фейсбук когато са на работа,за да убият времето?

***

Всяка сутрин нови вицове

сряда, 17 февруари 2016 г.

Витоша ски отдава лифтовете под наем на всеки, който знае как да ги ремонтира без да наруши закона

Компанията „Витоша ски“ АД, която стопанисва ски съоръженията във Витоша, предприе радикално действие като обяви конкурс за отдаване на всички лифтове под наем. Обявен е и втори конкурс за консултант, който знае как да се сменят старите лифтове с нови, според съществуващите закони и без да се нарушава Плана за управление на парк Витоша.

Позицията идва след няколкоседмична атака от телевизия bTV и екологични неправителствени организации срещу тезата, че 40-70-годишните лифтове в планината не могат да бъдат нито поддържани в перфектно състояние, нито подменяни с нови. 

Според „Витоша ски“ съществува противоречие между Закона за горите и Закона за устройство на територията и Плана за управление на Природен парк Витоша. Първите изискват изваждане на територия от горски фонд и провеждане на изграждането на нови лифтове като ново строителство, докато Планът за управление забранява и двете дейности в рамките на ПП Витоша.

Очаква се конкурсите да бъдат своеобразен тест за компетентността на еколози, общински съветници и журналисти, които многократно са излизали с твърдения, че имат отговор на всичките въпроси и планинската инфраструктура тъне в разруха, поради личните интереси на акционерите на „Витоша ски“. Ако наистина планинската инфраструктура може да бъде модернизирана и да носи огромни печалби, то интересът към конкурсите би трябвало да е огромен. Ако ли пък такъв липсва, аргументите срещу „Витоша ски“ биха олекнали значително.

Москов към БСП: Пить надо меньше!

„Послушайте думите на един от вашите основатели - Владимир Илич Ленин, който казва: Пить надо меньше! (Трябва да се пие по-малко).“

Така здравният министър Петър Москов се обърна към депутатите от БСП в заключителното си изказване по повод искания от опозицията вот на недоверие в неговия сектор. Това предизвика бурно недоволство в залата, а най-засегнати се почувстваха Таско Ерменков и Михаил Миков.

Гласуването по вота на недоверие ще се проведе на 19 февруари (петък) от 09.00 часа.

ВИДЕО: Култовото изказване след 2:00 минута

Борисов спрял поръчки за Пеевски за още 95 млн. лева

Премиерът Бойко Борисов е разпоредил да бъдат спрени обществени поръчки за 95 милиона лева на свързваната с депутата от ДПС Делян Пеевски строителна компания "Водстрой 98".

Темата е била обсъдена на днешното заседание на Министерския съвет. Прекратените проекти са в системата на Министерството на земеделието и храните. Те са за строителство на горски пътища в държавните лесничейства.

Все още не е известно точно за кои региони става дума, на какъв етап са поръчките и какви точно действия ще предприеме земеделското министерство.

Това е втората голяма обществена поръчка, която министър-председателят нарежда да бъде спряна заради съмнения за скрити икономически интереси на Пеевски. В понеделник той разпореди на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти“ (НКСИП) незабавно да предприемат действия по прекратяване на процедурата за избор на изпълнители на строителството на aвтомагистрала „Хемус” – ЛОТ 1 и ЛОТ 2."

Срязали спирачките на колата на Мартин Димитров

Снимка на тръбите на спирачките на
автомобила на Мартин Димитров.
Инцидент с колата си е претърпял депутатът Мартин Димитров, след като някой е прерязал маркучите на спирачките. Това обяви пред БНТ Валери Симеонов.


Според Валери Симеонов най-вероятно инцидентът е свързан с работата на Мартин Димитров, който в последно време настоява за публичност на международното разследване за КТБ.

Прерязаха ми метална тръба на спирачките (вижте снимката). Явно битката с монополите и търсенето на отговор на въпроса - кой източи КТБ е изнервило засегнати страни. Благодаря за солидарността на всички, които ми се обадиха, това заяви Мартин Димитров.

Народният представител заяви, че е забелязал проблем със спирачките на 8-годишното си "Пежо 207" . Успял сам да закара колата си до сервиз, където му заявили - метална тръба е срязана и от там е изтекла спирачната течност.

Обновена!

Първи вот на недоверие срещу втория кабинет на Борисов

Депутатите ще обсъдят вота на недоверие срещу правителството за здравната политика.

Това е първият вот на недоверие към втория кабинет на премира Бойко Борисов. Той е подписан от депутате на БСП и ДПС, както и от двама независими народни избраници - Велизар Енчев и Георги Кадиев. Вотът на недоверие обаче не е подписан от депутата от ДПС Делян Пеевски.

Гласуването на внесения вот на недоверие трябва да се проведе не по-рано от 24 часа след приключване на разискванията.

Часове преди началото на обсъжданията здравният министър Петър Москов се срещна с парламентарната група на ГЕРБ. На срещата са били обсъдени отправените от опозицията критики към здравната политика.

След срещата председателят на ПГ на партията Цветан Цветанов обяви, че "след като министър-председателят стои зад министър Москов, като най-голяма парламентарна група и като мандатоносител ГЕРБ също стои зад него".

"Нямаме абсолютно никакви притеснения относно стабилността на правителството, както за подкрепата на министър-председателя Бойко Борисов, така и на здравния министър Петър Москов", посочи още Цветанов.

Москов: Вотът на недоверие не ме интересува

"Вотът на недоверие не ме интересува", така здравният министър Петър Москов коментира преди началото на здравната комисия готвения от опозицията вот на недоверие заради здравеопазването.

Според министъра политически и икономически кръгове търсят мотивация за вот на недоверие. "Те спекулират с майчиния инстинкт, което не само не е политическо, то е долно и нечовешко", каза той.

„Нека внасят вотове на недоверие, нека пишат лъжи за мен, за министерството, за каквото и да е. Но нека да разграничим това от събуждане на обективни страхове и примитивно въздействие върху майчиния инстинкт”, допълни Москов.

Днес изпращаме Трифон Иванов

България и Европа ще изпратят футболната легенда Трифон Иванов.

Спортният министър Красен Кралев издаде заповед, с която Трифон Иванов получава посмъртно “Венец на победителя”, новия знак на ведомството.

В България милиони са благодарни на Трифон за невероятните му изяви с националния отбор. Страховитият номер 3 изиграва 77 мача за Трикольорите, участва на Световното първенство през 1994 и 1998 година, както и на Еврофиналите през 96-а. Футболист номер 1 на България за същата година... Кариерата му започва в Етър Велико Търново, преди да премине в ЦСКА, където печели три титли и една купа на България. Играе още за испанския Бетис и швейцарския Нюшател Ксамакс.

Голям, но в същото време скромен, железен защитник, но добър човек извън терен. Това е Трифон Иванов за всички негови колеги през годините. Днес една пресконференеция започна с минута мълчание... за Туньо, както галено го наричаха.

Четвъртите в света се събират час преди поклонението на Трифон Иванов

Целият звезден тим от САЩ 94 се събира във Велико Търново, за да отдаде последна почит на внезапно отишлия си от този свят железен защитник Трифон Иванов. За поклонението Христо Стоичков долетя от Маями, Краси Балъков пътува от Германия, Цанко Цветанов се прибра от Анталия. Час преди траурната церемония шефът на футбола Боби Михайлов събира бившите си съотборници от Пеневата чета в Двореца на културата и спорта, за да решат как да изпратят Туньо подобаващо.

Общината в Търново обяви 17 февруари за Ден на поклонение. В деня на изпращането на Почетният гражданин на старопрестолнината са отменени всички концерти и весели прояви. Подготвена е специална съболезнователна книга и мултимедия с всички паметни моменти от биографията на Трифон Иванов. В ДКС кметът Даниел Панов ще произнесе траурно слово. Очаква се хиляди да се стекат на поклонението пред тленните останки.