събота, 11 април 2015 г.

Благодатният огън е запален, идва насам!

Благодатният огън грейна от Божи гроб в ръцете на Ерусалимския патриарх Теофил.

Той символизира светлината на Господ, за която още апостол Петър говори и се счита за чудоден от християните. Огънят слиза от небето само при православните християни, които го раздават из всички крайща на планетата.

Всяка година на Велика събота на Божи гроб в ръцете на Ерусалимския патриарх грейва благодатният огън. И до днес тайнството оставна неразгадано, въпреки че много учени са градили хипотези. За милиони вярващи по целия свят огънят е небесно чудо.

Подготовката за слизането на огъня започва в събота сутрин. Параклисът Божи гроб внимателно се проверява за запалителни средства с цел да изчезне всяко съмнение, че чудото е плод на човешка ръка. Огледът правят представители на мюсюлманската общност в Ерусалим. След това вратите се запечатват с голяма пита пчелен восък. Подпечатват го духовници от католическата, арменската и коптската църква, които имат параклиси в големия храм при Божи гроб. Това е знак, че всички кандила в параклиса са изгасени.

Според старо поверие, ако благодатният огън не слезе на Велика събота, това ще е последният ден на човечеството. Храмът на Божи гроб ще бъде разрушен и ще настъпи Второто пришествие. Според поверията едно от кандилата над Божи гроб се самозапалва. От него патриархът запалва снопчета от по 33 свещи и ги изнася от храма. Всички протягат ръце, за да запалят свещите си и да се поздравят с "Христос Воскресе"! Огънят не пари в първите минути, след като лумва в Божи гроб.

У нас благодатният огън ще бъде донесен от ловчанския митрополит Гавриил на Летище София към 20.00 ч. От там ще бъде предаден на всички храмове в страната.

Първият колеж за магьосници

Облечени в тоги и с островърхи шапки на главата кандидат-магьосници размахват палки и произнасят заклинания, усъвършенствайки магическите си умения. Това много прилича на сцена от популярните романи за Хари Потър. Всъщност, обаче, става дума за Колежа по вълшебствата в замъка Чоха в Полша, пише Ройтерс.

Колежът поразително прилича на училището за магьосници Хогуортс от забележителните романи на Джоан Роулинг. Подобна на Хари Потър и неговите приятели и в Чока студентите смесват отвари, укротяват магически създания в близката гора, изследват тайни мазета и посещават местните механи.

Замъкът Чоха отвори врати за 130 кандидат-вещици и магьосници от 17 страни. В продължение на 4 дни учащите се на възраст от 18 до 60 години ще усъвършенстват умения, вдъхновени от книгите за Хари Потър на Джоан Роулинг.

За да усвоят новите знания и да се потопят в света на вълшебствата, те са платили по 375 долара.

Румънци спасяват хотелите на Златните

От Румъния у нас ще дойде не само Благодатния огън за Великден, но и много туристи. По традиция, те присъстват на празничното пасхално богослужение за Възкресение Христово във варненския катедрален храм "Свето Успение Богородично". Хотелите, които предлагат пакетни почивки за Великденските празници в курортите край Варна, са пълни основно с румънски туристи.

Според Стоян Маринов, директор на Колежа по туризъм и заместник-председател на Туристическата камара, те не само спасяват сезона, но при добра реклама и удачна ценова политика могат да компенсират недостига на руски и украински туристи:

"Те не го спасяват, те просто напълниха хотелите, които отвориха, само с румънски туристи. Българите се броят на пръсти. Даже на Златни пясъци има хотел със 600 легла, в който няма нито един българин. Вярно е, че тази година, примерно, хотелите, които отвориха, са доста по-малко от броя на хотелите, които отваряха преди две или три години. Отвориха само качествените хотели, които имат големи спа центрове, които ги познават румънските туристи и другото интересно е, че може би над 70% от румънските туристи са такива, които са идвали и миналата, и по-миналата година, т.е. лоялни клиенти."

Но цените на морската великденска почивка не са ниски. Според Стоян Маринов цената на олинклузив пакет за четиридневна почивка е около 1000 лв. на човек.

Росен Плевнелиев бил недостоен да празнува Деня на победата, според Бисер Киров

В интервю за най-четения вестник в Русия „Комсомолская правда“ певеца Бисер Киров е коментирал отказа на българския президент да отиде на тържествата по повод 9 май в Москва по следния начин:

„Не сте загубили нищо, като президентът на България не дойде в Москва. Има хора, които са достойни за този празник, има и такива които не са. Той попада във втората категория. Девети май – Ден на победата се празнува в целия свят. Това е празник на величието на духа. Това е началото на Европа. И цяла Европа трябва да се поклони пред съветския войник, защото Европа не би била, ако този ден не се беше случил“.

Само напомням, че Киров е културно аташе на България в Москва.

Певецът Бисер Киров в момента е много популярен в Русия с новата си песен, посветена точно на Деня на победата.

Може да видите цялото интервю с Киров и да чуете песента му ТУК

Разкрития: Министерство на културата финансира новата „книга“ на Валерия Велева

Министерство на културата е финансирало издаването на новата „книга“ на журналистката Валерия Велева , повече известна като Мадам В., както я нарече Ахмед Доган преди години.


Скандалната новина е сред най-обсъжданите теми в социалните мрежи. Публикувам част от коментарите:

Иван Бакалов:

Вежди води в Париж делегация за откриване на изложба и е уредил премиера на книгата на Валерия Велева там. Тя е част от официалната делегация. Премиерата й е финансирана от министерство на културата. Баничарката Валерия Велева ще покори Париж, сигурно френската културна общественост ще се изсипе на премиерата.  Ей за такава култура плаща държавата, тоест Вежди с парите на държавата.

Проф. Велислав Минеков:

Иво Карамански целува страстно Рашидов. Това е вашият министър на културата.

Стоян Тончев:

След като министерството на културата финансира книгата на баничарката Мадам. В. и ще я премиерства в Париж, прокуратурата и ДАНС да финансират книгата „Хвани ме за кобура“ на Веселина Томова и да я представят в Израел.

Томова не търси подкрепа и финансови стимули от държавата! Не ме разбирайте погрешно! Пиша това, защото от къде на къде данъкоплатците ще финансираме книгата на Велева?! Кой определя в тази държава кое е култура и кое има някаква стойност? Вежди ли?! Или Йордан Цонев? Безсрамници!

Велика събота е: Боядисвайте яйца, месете козунаци

Днес православната църква чества Велика събота - последният ден от Страстната седмица, предшестваща Великден.

В този ден се възпоменава погребението на Христос, пребиваването на Неговото тяло в гроба, слизането Му в ада за възвестяване на победата над смъртта и за избавлението на душите. 

Богослужението започва от сутринта и продължава до вечерта. Събота вечерта плащеницата се внася обратно в олтара минути преди пасхалното шествие на кръста.

В Страстната събота, преди изгрев слънце се месят великденски обредни хлябове и козунаци.
С тях хората изразявали почитта си към Спасителя. През целия ден в храмовете се освещават яйца, козунаци, ястия, хлябове, предназначени за празничната трапеза.

Днес също могат да се боядисват яйца.

В полунощ на събота срещу неделя хората се поздравяват с "Христос Возкресе! - Воистина возкресе!" и си пожелават здраве и щастие.

Църквата се обикаля със свещ, която трябва да се донесе мълчешком в къщи, като се внимава да не угасне. сят запалена свещ и обикалят 3 пъти около църквата, като внимават да не угасне. После я отнасят запалена в къщи.

Свещите се палят с огън донесен от Ерусалим малко по-рано. Огънят е най-великото чудо, което се случва в параклиса на Божи гроб.

За да се избегне и най-малкото подозрение, че огънят се запалва след човешка намеса, параклисът на Божи гроб се проверява за всякакви запалителни средства.

След това вратите на Божи гроб се запечатват с голяма пита пчелен восък. Върху него слагат печатите си духовниците от католическата, арменската и коптската църкви, които имат параклиси в големия храм при Божи гроб.

След това арабските младежи на висок глас обявяват на всички в храма, че няма друга вяра, освен православната, и че месията Христос е единствеият Бог.

Час по-късно в църквата идва и православният патриарх на Ерусалим, който влиза в параклиса. Всички са в напрегнато очакване, тъй като според старо поверие, ако благодатният огън не слезе на Велика събота, това ще е последният ден за човечеството, храмът на Божи гроб ще бъде разрушен и ще настъпи Второто пришествие.

Какво става в параклиса на Божи гроб вижда само ерусалимският патриарх - според поверията едно от кандилата над Божи гроб се запалва от само себе си. Известно време пламъкът не топли и не пари. С него патриархът запалва снопчетата от по 33 свещи, които държи в ръцете си и ги изнася на поклонниците в храма.

От там свещеният огън тръгва по целия свят. Всяка година и българска делегация донася огъня със специален полет.

На тази дата: 11.4.2006 г. В град Корлеоне е заловен боса на коза ностра

2006 г. в град Корлеоне е заловен е мафиотският бос Бернардо Провенцано. Според данните на службите за сигурност в годините на управлението си Провенцано е създал „директорат” от седем души, които са решавали бъдещето на организацията и могат да поемат контрола по всяко време.

Когато той поема ръководството на сицилианската мафия през 1993 г., наследява организация, намираща се във война с властта, отслабена от операция „Чисти ръце”. Самият Провенцано носи вина за това положение - демонстративните убийства на двамата съдии Джовани Фалконе и Паоло Борселино през 1992 г. са замислени не без негово участие. След тях тогавашният номер 1 в коза ностра Тото Риина-Звяра е арестуван и вкаран в затвора.

Именно показните убийства са и причината кръгът около новия бос на босовете да започне да се затяга още с идването му на власт. Някогашният Бени Трактора, за когото старият мафиотски бос Лучано Лиджио казва, че стреля като бог, но има мозъка на пиле, обаче се оказва далеч не толкова лесен за разгадаване. От самотата на своето изгнание той трансформира сицилианската мафия в икономически ефективна машина, като през десетте години на управлението му светлият бизнес бавно, но сигурно взима превес над тъмния.

По време на управлението му коза ностра се изтегля от повечето международни дейности, които развива от десетилетия, и оставя задокеанските си „клонове” в САЩ и Канада да се развиват самостоятелно. С намесата на мафията в търговията с наркотици тя влезе в пряка конкуренция с престъпни синдикати от целия свят, а в същоото време срещу нея застанаха не само италианските магистрати. Затова Провенцано върна мафиотите към техните корени - там, където те са сигурни и се чувстват защитени от вековната омерта.
Босът вече го няма, но мафията остава. Убийството или ареста на capo di tutti capi никога не означава смърт за мафията, а само началото на метаморфоза.

Най-малкото защото опитът сочи, че най-висшите в мафиотската йерархия никога не си отиват без помощ „отвътре“ - полицията се намесва едва тогава, когато наследникът е готов да поеме поста на боса. Фактът, че след 10 години неуспехи полицията успя да арестува последния голям Кръстник в Италия - Бернардо Провенцано, е сигнал, че е дошло времето за нова промяна за коза ностра. Така през 80-те Лучано Лиджио и Тото Риина започнаха войната с държавата, но през 90-те дойде Провенцано и сложи край на битката без победител, за да върне мафията там, откъдето тръгна - в Сицилия. Наследникът му обаче може да реши нещо друго.

Мафията от селски тип си отива

Така с ареста на боса мафията в Сицилия няма да загине. Най-вероятно обаче ще се промени коренно, смята журналистът от в. „Република“ Атилио Болцони. „Това е краят на „селската“ мафия, а Провенцано е последният Корлеонец“, твърди Болцони. Според него, който и да поеме контрола над организацията, тя неизбежно ще отреже корените си, за да оцелее, и ще се превърне в урбанизирана структура от „американски“ тип.

Всъщност животът и арестът на Провенцано до голяма степен носят посланието на коза ностра за новото време - живей в тайна, пази богатството си скрито. Когато настоящият бос поема ръководството на сицилианската мафия през 1993 г., той наследява организация, намираща се във война с властта, отслабена от операция „Чисти ръце“. Самият Провенцано носи вина за това положение - демонстративните убийства на двамата съдии Джовани Фалконе и Паоло Борселино през 1992 г. са замислени не без негово участие. След тях тогавашният номер 1 в коза ностра Тото Риина-Звяра е арестуван и вкаран в затвора (някои твърдят, не без по­мощ­та на дясната си ръка - Провенцано).

Именно показните убийства са и причината кръгът около новия бос на босовете да започне да се затяга още с идването му на власт. Някогашният Бени Трактора, за когото старият мафиотски бос Лучано Лиджио казва, че стреля като бог, но има мозъка на пиле, обаче се оказва далеч не толкова лесен за разгадаване. От самотата на своето изгнание той трансформира сицилианската мафия в икономически ефективна машина, като през десетте години на управлението му светлият бизнес бавно, но сигурно взима превес над тъмния.

По време на управлението му коза ностра се изтегля от повечето международни дейности, които развива от десетилетия, и оставя задокеанските си „клонове“ в САЩ и Канада да се развиват самостоятелно. С намесата на мафията в търговията с наркотици тя влезе в пряка конкуренция с престъпни синдикати от целия свят, а в същоото време срещу нея застанаха не само италианските магистрати. Затова Провенцано върна мафиотите към техните корени - там, където те са сигурни и се чувстват защитени от вековната омерта.

Скорошен полицейски доклад разкри, че девет от всеки десет заведения на острова плащат пицо на мафията - рекетът царува в Сицилия. Насилието никога не е изключено, но то е скрито, тайно, далеч от публичните очи - „ако го няма в медиите, значи не съществува“ е мотото на новите гангстери от острова. „Мафията се промени, казва ръководителят на комисията „Антимафия“ Пиерлуиджи Виня. Хората имат чувството, че тя е изличена и победена, но всъщност не е така. Станала е по-дискретна, по-интелигентна и по-богата от преди.“

От обществени поръчки до екологични престъпления

Иронично е, че човекът, спечелил си прякора Счетоводителя заради умението си да пере милиарди долари, беше заловен благодарение на чистото пране, изпратено от жена му. Но иронията започва да горчи, когато се погледне статистиката - Би Би Си твърди, че 96% от обществените поръчки в Сицилия са нечисти, т.е. с участието на мафиотски фирми. Управлението на пристанища, пътища, сметища, строежът на инфраструктурни обекти и жилищни сгради, финансови услуги - коза ностра е навсякъде. Октоподът не простира пипалата си през океани, но за сметка на това здраво е хванал родната си земя.

Наркотиците са старата любов, трафикът на хора - новата. Африка, Близкия изток, бившият СССР - съседите на обединена Европа искат да влязат в „обетованата земя“ и коза ностра е повече от готова да помогне. Според доклад на германското разузнаване трафикът на хора е все по-печеливш бизнес за мафиотските структури, като Италия е „въртележката“ на Европа. Географията също е от полза - Сицилия отдавна е стъпалото към Стария континент за Северна Африка. Този бизнес обаче понякога се оказва нож с две остриета. Според Виня новите имигранти от Сърбия, Китай, Русия и Нигерия се вливат в редиците на нови организации, които се борят с местната мафия за контрола над някои престъпни дейности. На техния фон италианската престъпна класика изглежда нерешителна и мекушава.

Другото ново начинание, в което сицилианците си сътрудничат успешно със своите континентални „колеги“ - ндрангета от Калабрия и камората от Неапол, е „екомафията“. Мафиотският „джойнт венчър“ се занимава с всичко, което е вредно за околната среда - от незаконно строителство, през токсични отпадъци до внос на екзотични птици. Нови незаконни сметища никнат в Южна Италия, а строежи се появяват в паркове, край археологически паметници и в други защитени места, но тук влизат в сила старите връзки с местните политици. И докато Италия е в рецесия, „екомафията“ просперира: през 2004 г. тя е направила почти 25 млрд. евро оборот - повече от ФИАТ, „Телеком Италия“ или която и да било от другите фирми в топ 10. Италианският институт „Юрисп“ твърди, че от 1999 г. до 2004 приходите на мафията са се равнявали на 3.4% от БВП на Италия, или около 43 млрд. евро. Според нови прогнози до 2005 г. този процент вече е близо 10, или 100 млрд. евро.

Огромно количество пари, част от които са били управлявани само с помощта на бележки от една малка ферма в Корлеоне. Бернардо Провенцано може да е горд, че е опровергал някогашния си шеф за качеството на своя интелект.

Вицове, април 2015 г.

Великденски?

СмЕх


- И защо мислиш, че преди беше по-добре? - пита една баба връстничката си.
- Преди всеки си гледаше работата - комунистите воюваха, евреите търгуваха, циганите крадяха. А сега какво? Евреите воюват, циганите търгуват, комунистите крадат...

***


Вече две седмици съм на почивка, а единственият SMS, който получих от съпруга си е: "Къде е отварачката?"

***

Две крави си говорят:
- Струва ми се, че ни хранят само за да ни пият млякото, а след това да ни разфасоват и изядат.
- Изобщо не искам тия твои идиотски теории за световен заговор против кравите!

***

Това, че кучето е най-добрият приятел на човека, е мнение на човека, а не на кучето.

***

Мачът още не е започнал, а запалянковците на гостуващия отбор започват да бият съдията.
- Какво става? - пита един полицай от охраната шефа си.
- Влакът им за връщане тръгва рано и се опасяват, че няма да имат време след мача...


петък, 10 април 2015 г.

"Планекс", ни лук яли, ни лук мирисали

Главният изпълнител на ремонтните работи в хотел "Вероника" "Планекс" ООД изпрати официалното си становище до Българската строителна камара.

Вижте какво съобщиха от ръководството на „Планекс”ООД относно аварията в к.к. Слънчев ден

Считаме за своя отговорност да информираме обществеността и професионалните среди относно аварията, случила се на обект „Ремонт, реконструкция, модернизация и основно обновяване на апартаментен хотел „Вероника”.
Поради появилите се спекулации в медиите, които засягат нашето Дружество относно законността на обекта и нарушенията при неговото изпълнение, ви информираме за следното:
1. За обекта имаме сключен договор с инвеститора „Международен Панаир Пловдив”АД, съгласно одобрени проекти и редовно издадено разрешение за строеж.
2. Одобрените проекти предвиждат премахване на старата конструкция до кота +0.00 на основание конструктивна експертиза от 2014 год. Експертизата е възложена от инвеститора поради възникнали проблеми и съмнение за безопасното обитаване на сградата, която е строена преди 47 години.
3. Проектът предвижда нова стоманобетонова конструкция, устойчива на сеизмични натоварвания, изпълнение на противоземетръсни шайби и фундаменти за тях, което няма как да стане без премахване на старата конструкция.
4. С отделен Договор тези специализирани дейности ние сме възложили на подизпълнителя „Бултранспорт Груп”ЕООД и сме предоставили по законовия ред обектовата площадка.
5. По законоустановения ред сме уведомили Областна Инспекция по труда за започването на обекта.
6. Поради констатирани пропуски в технологичния ред на работите, извършвани от Подизпълнителя на 08.04.2015 год; няколко часа преди аварията сме разпоредили прекратяване на разрушителните работи и е издадена категорична забрана за допускане на работници в сградата. Нареждането е връчено на представител на фирмата Подизпълнител на обекта и изпратено до седалището и.
7. Всички последващи действия са извършени в извънработно време, самоволно, без наше знание и в отсъствието на наши специалисти на обекта
8. Ние оказахме пълно съдействие при спасителните операции, проведени на обекта.

Изказваме нашите дълбоки съболезнования на семействата на загиналите работници.

От Ръководството на „Планекс”ООД

Училищен директор с джакузи в кабинета си

Директорът на бургаското спортно училище Георги Георгиев е поставил джакузи в кабинета си. За това алармираха възмутени учители и служители в учебното заведение. Те споделиха, че Георгиев си позволил волността преди година и сега редовно ползва екстрата в личния си кабинет. Той разпускал в края на работния ден, за да събере сили след изморителни делови срещи и неотложни управленчески решения, съобщава "Трибуна Бургас".
Самият директор потвърди информацията, но даде и своето обяснение за постъпката си.

„Действително в кабинета ми има джакузи. Това обаче стана наложително, защото нямаше къде другаде да го поставим. Преди известно време от Министерството на спорта доставиха съоръжението с цел, то да се ползва от учениците. Ние обаче нямаме собствена база, а тази която ползваме е крайно оскъдна. В моя кабинет имаше най-много пространство и заради това джакузито бе поставено там. То се ползва от спортисти за възстановяване", поясни шефът на Спортното училище пред periscop.bg.

Георгиев бе назначен преди седем години за директор на училището, след като преди това в учебното заведение се водеше тежка битка за мястото, в условията на големи междуособици. Смята се, че за него е лобирало училищното настоятелство, което по това време се оглавяваше от покойният вече бизнесмен Янчо Патриков. Той пък дълги години беше шеф на Мултигруп за Югоизточна България. Патриков е и бивш треньор на убитият през 2003 година бос на групировката Илия Павлов.

Разпети петък !

Хиляди православни християни чакат пред  катедрален Храм- "Свето Успение Богородично" във Варна, за да минат под Светата плащеница. 
Снимка : „Таралеж“

Хилари Клинтън тръгва към Белия дом

Хилари Клинтън планира да даде официален старт на кампанията си за президент на САЩ в неделя, съобщи източник, запознат с плановете й пред британският в. "Гардиън". Тя ще направи това на път за Айова.

Бившият държавен секретар смята да обяви своето второ участие в президентските избори в социалната мрежа Twitter по обяд източно американско време, последвано от видео и имейл обявления, а след това - серия конферентни обаждания, които да започнат "блицкрийг" турне от Айова към по-основните щати. Тези разговори ще бъдат с нейни съветници в ключови бойни полета.

От седмици се говори, че Клинтън готви старта на кампанията си през април. Говорителят й Ник Мерил обаче многократно отказва да коментира кога и откъде ще започне бившата първа дама.

Хилари Клинтън ще бъде първата кандидатка на Демократите, която ще обяви намеренията си да участва в изборите през 2016 г., и е считана за водеща кандидатка в партията.

Айова е особен избор за старт на кампанията. Там Хилари Клинтън завърши трета след Барак Обама и бившият сенато Джон Едуард през 2008 г. Според изследване на Университета Куинипак, публикувано във вторник, републиканският сенатор от Кентъки Ранд Пол, също кандидат за президент, води Клинтън с 1% в Айова. Пол ще бъде там днес.

Клинтън обаче упорито е изграждала екип в щата, вероятно за да може да започне силно в една от по-слабите точки на предишната си кампания.

Ако тя бъде избрана за президент догодина, САЩ ще имат няколко нови политически постижения - първа жена президент, първа съпруга на президент, заела мястото на мъжа си 4 мандата по-късно, първа семейна двойка, минала през Белия дом.

Какви са реалните й шансове? Анализаторите смятат победата й за възможна, макар на този етап да не са ясни още всичките й опоненти в партията и на голямото бойно поле. Въпреки загубата си през 2008 г., тогава Клинтън спечели 1896 делегата спрямо 2201 на Обама, и спечели 20 щата. Тогава Клинтън беше 25-тата жена, кандидатирала се за президент, и най-успешната по отношение на спечелени гласове - и процентно, и количествено.

Срутилият се хотел "Вероника" получил само за един ден разрешителното за строеж

Срутилият се в курорта "Слънчев ден" хотел "Вероника" на пловдивския бизнесмен Георги Гергов е получил само за един ден разрешително за извършваните в обекта строителни работи, стана ясно от документа, обявен от община Варна, която първоначално не искаше да даде информация по казуса. Според представители на бранша това е "космическа скорост за получаване на разрешение за строеж", при положение, че по закон срокът за разглеждане на такива документи е 10 дни, но рядко се спазва.

Близо денонощие след инцидента властите мълчат за броя на загиналите и затрупаните, които продължават да се издирват, но шансовете да са оцелели под руините стават все по-малко. Малко преди 20 часа в четвъртък беше открито още едно тяло, като в момента върви разпознаването му. Така официално жертвите вече са две, а още поне двама се издирват под руините на обекта.

Първоначалното намерение на Георги Гергов е било да събори изцяло "Вероника" и да вдигне нова сграда. Проектът е подаден в началото на годината. Разрешение обаче не е дадено, тъй като хотелът е на самия бряг и попада в забранената за строителство зона "А", а и край терена имало свлачищни процеси. След това е подаден нов проект - за ремонт, реконструкция, модернизация и основно обновяване. "Разрешената за събаряне една трета касае фундиране на основите, включва и ново изграждане. Но не става дума за цялата сграда. Всичко по документацията е изрядно", заяви шефът на РДНСК-Североизток Галин Баев.

Засега изпълнителят на проекта за изграждането на нов хотел на мястото на стария 11-етажен – фирмата "Планекс" прехвърля отговорността за случилото се на наетия подизпълнител "Бултранспорт груп", а той от своя страна трета фирма - "Дигинг". Нейният управител Георги Георгиев, който е дал нарежданията за разяне на арматурите на ръка от работниците, е бил арестуван, след като се оказало, че се опитал да избяга от органите на реда, искащи да го разпитат.
Инвеститорът – пловдивският бизнесмен Георги Гергов, все още мълчи и не е излязъл с официална позиция.

От Главна инспекция по труда съобщиха, че работниците са били без трудови договори и не са били инструктирани за безопасност.

Първоначалният отказ да се предостави каквото и да е информация нагнети напрежение сред роднините на загиналите. Те искаха да влязат в руините и сами да започнат разчистването на отломките, отчаяни от неадекватната реакция на властите и собствениците на обекта.

Поне четири жертви

Най-малко четири се очаква да бъдат жертвите след трагичния инцидент в навечерието на Великденските празници.

Тялото на 40-годишният Борислав Стефанов беше открито още в сряда вечерта.

Под руините са Манол Манолов, Тодор Тодоров, Йосиф Стефанов и Румен Кирилов, съобщи Иван Иванов, директор на Областната инспекция по труда във Варна.

Под отломките на 11-етажната сграда най-вероятно има още един мъж, чието име засега не се съобщава.

Единственият шанс да са живи е, ако са успели да се скрият в някой джоб, стана ясно от думите на Тихомир Тотев, директор на пожарната служба във Варна. С напредването на времето обаче вероятността да са оцелели става все по-нищожна.

Издирването на затрупаните продължи цяла нощ с термовизионни камери, но без резултат. Сутринта в търсенето бяха включени и специално обучени кучета.

След като не са установени признаци на живот под руините, от сутринта в разчистването на терена е включена и тежкотоварна техника.

Разрешителното за строеж издадено за часове...

След като близо 20 часа община Варна мълча около разрешителното за строеж и документацията по обекта с оправданието за започналото разследване, внезапно промени мнението си и публикува документа.

От него става ясно, че главният архитект на общината Виктор Бузов е издал разрешителното за строеж в рамките на един ден. Инвестиционният проект е внесен на 4 март 2015 г., а на следващия ден вече е издадено строителното разрешение, което е влязло в сила от 20 март.

Разрешителното за строеж е издадено на "Международен панаир Пловдив", в което Георги Гергов е мажоритарен собственик. То е за "ремонт, реконструкция, модернизация и основно обновяване на апартаментен хотел "Вероника".

Премахването на съществуващите сгради е трябвало да стане съгласно одобрения план за безопасност и здраве. Строителните отпадъци и изкопните работи е трябвало да бъдат извозени на терени за рекултивация. Строителството на обекта в периода от 15 май до 1 октомври е било забранено, става ясно от разрешението за строеж. .

Началникът на РОНСК Варна е издадал "заповед за незабавно спиране изпълнението на всички видове строителни и монтажни работи и заповед за назначаване на техническа експертна комисия", която ще работи от 15 до 30 април, съобщиха от Министерството на регионалното развитие.

На тази дата: 10.4.1979 г. В 20,34 ч. московско време е изстрелян космически кораб с първият наш космонавт Георги Иванов

На 10 април 1979 г., в 20,34 ч московско време е изстрелян космическият кораб „Съюз-33“, в който лети първият български космонавт Георги Иванов. Командир на полета е съветският космонавт Николай Рукавишников.

Основната цел на „Съюз-33“ е скачване със станцията „Салют-6“, където се намират Владимир Ляхов и Валери Рюмин. След това се предвижда изпълнението на 28 научни експеримента, включващи създадените за целта изцяло български системи и прибори „Спектър 15“, „Средец“ и „Пирин“. Съгласно плана, екипажът следва да смени своята капсула с прикачената към станцията капсула от „Союз-32“ и да се приземи с нея.

След успешния старт от Байконур, корабът прекарва първото денонощие по план в уточняване на орбитата си и подготовка за сближаване и стиковане със станцията „Салют-6“. На втория ден започват маневрите по скачването на двата космически апарата. 

След приближаване на 3 km и установен визуален контакт, но внезапно отказва основният двигател на кораба „Союз-33“. Екипажът в станцията, който наблюдава опита за скачване, вижда искра от главния двигател по посока на резервния в момента на неочакваното изключване. Отказва и системата „Игла“. Последващите три опита за пуск на главния двигател не дават резултат. Изминават 12 часа в почивка за екипажите, докато от Земята бъде взето решение за по-нататъшните действия. Скачването е отменено, за да не аварира по някакъв начин и космическата станция.

Екипажът на „Союз-33“ започва да се приготвя за връщане на Земята. Главният конструктор на кораба Юрий Симеонов взема решение да не се прави трисекундна проба на резервния двигател, а директно да се включи и да се пристъпи към кацане. Резервният двигател сработва, но не се самоизключва. Командирът Рукавишников изчаква максимално допустимото допълнително време, след което ръчно спира двигателя. В резултат на прекалено силния импулс, капсулата навлиза в атмосферата по балистична крива под много остър ъгъл. При достигане на по-плътните въздушни слоеве ускорението нараства до 10G (98 m/s²) за над две минути. За щастие космонавтите издържат това ускорение благодарение на наземните тренировки по време на подготовката им.

Причината за аварията остава неизвестна, тъй като модулът с двигателите се отделя от капсулата при навлизането в атмосферата. Научните експерименти, които не успяват да бъдат извършени от „Союз-33“, впоследствие биват успешно проведени на станцията от Ляхов и Рюмин. Резултатите са предадени на специалистите от БАН.

Първият български космонавт Георги Иванов е роден в Ловеч на 2 юли 1940 г. Фамилното му име по рождение е Какалов. Като ученик се занимава с парашутизъм. Завършва Средно смесено училище „Тодор Кирков“ Ловеч (1958). Постъпва в Българската армия през 1958 г. Завършва Военното училище в Долна Митрополия (1964) със специалност инженер-летец и квалификация пилот I клас. Служи в БНА като пилот, старши пилот, командир на звено и командир на ескадрила. На 1 март 1978 г. e избран за космонавт във втората група от програмата „Интеркосмос". Обучава се в Център за подготовка на космонавти „Юрий Гагарин“. На 10 април 1979 г. става първият българин в Космоса.

Вицове, април 2015 г.

Добро утро!

СмЕх


Родните молове нямат проблем с общественото кърмене. Те просто проявяват естествена строгост към внасянето на храни и напитки отвън.

***


Пиенето на ракия по време на лов е спасило повече животни, отколкото Грийнпийс.

***


- Ти беше най-красива на рождения си ден.
- Благодаря, постарах се.
- Специално подбра гостите?

***

Шахматист е хванат с допинг. В урината му били открити следи от "Гинко Билоба" и "Пирамем".


***

Мъжете значи сте уникални същества. За вас всичките ми рокли са еднакви, а иначе отвертките ви различни... Пф


четвъртък, 9 април 2015 г.

Има задържан за срутилия се хотел край Варна

Има задържан за срутилия се хотел край Варна. По информация на “По света и у нас”
арестуваният е Георги Георгиев или т. нар. господин Георгиев, за когото оцелелите работници разказват, че им е наредил да разрушават носещи части на сградата.


Строителният контрол забрани всички строителни дейности

След извършена проверка на мястото на хотел „Вероника”, комплекс „Слънчев ден” във Варна от служители на РО НСК Варна, всички строителни и монтажни дейности са прекратени. Съставен е Констативен акт за спиране на изпълнението на строителни и монтажни дейности, съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развити и благоустройство.
Проверката е извършена в присъствието на представител на Община Варна, строителя и строителния надзор. За строежа е издадено разрешение за строеж от главния архитект на община Варна, което е влязло в сила на 20 март. Заверена е и заповедна книга от лицето, упражняващо строителен надзор.


От Началник РО НСК Варна е издадена заповед за незабавно спиране изпълнението на всички видове строителни и монтажни работи и заповед за назначаване на техническа експертна комисия - ТЕК, която ще заседава от 15 април до 30 април.


Исус е бил семеен? На църквата това няма да й хареса

Геологът Арие Шимрон от Йерусалим
твърди, че е открил
"почти недвусмислено доказателство", че е 
намерил гроба на Исус.
Само ако можеше един от най-ожесточените дебати между религията и съмнението в божествения произход на Исус Христос да се разреши с научно доказателство! В навечерието на Великден една история отново разбуни християнския свят. Когато геологът д-р Арие Шимрон откри Талпиотската гробница в Йерусалим през 1980 година, никой не твърдеше, че това е семейната гробница на Исус. Сега обаче някои изследователи са на път да докажат, че Исус от Назарет е бил женен, имал е дете и не се е възнесъл.

Тази хипотеза е базирана на откритите в предполагаемата семейна гробница на Христос десет осуария – урни с кости. На една от тях е написано на арамейски „Йоан, син на Йосиф, брат на Исус“. На друга се чете „Мария“, различават се и още имена, свързани с Новия Завет.

Дори това да е истина, вярващите нямат нужда от доказателства, които да изложат религиозни
им вярвания на опасност. Религията вижда само това, което иска да види. Това е особено валидно за западното изкуство. Християнските картини са пълни с предполагаеми доказателства за божествеността на Христос. Неговото лице е преднамерено рисувано така, че да копира точно неговия свръхестествен образ, пресъздаван през вековете.

Много преди Торинската плащаница (християнска реликва от ленено платно, в която Йосиф завил тялото на Исус след неговото разпятие – бел.ред.), Воалът на Света Вероника, известен още като Волто санто (Светлият лик – бел.ред.), ни запознава с „истинското” лице на Христос. Според широко разпространената история Вероника е била сред тълпата, събрала се по пътя на разпнатия Исус към Голгота. Твърди се, че тя избърсала кръвта, потта и сълзите от лицето Му с парче плат, което запечатва Неговите черти. Божественият лик на Христос в изкуството с неговата дълга коса и брада е базиран на този имидж, запазен като отпечатък върху бялата коприна, досущ като на фотолента.
Воалът на Света Вероника е фалшификат.
Воалът на Вероника се появява в много картини като доказателство за истинското съществуване на Исус. Ханс Мемлинг рисува Вероника, която държи воала с лика Му. Неподписана творба от Средновековието, изложена в Националната художествена галерия в Лондон, показва отново тайната на воала. А през Барока художниците, в това число Доменико Фети, изобразяват свещеното парче текстил като тайнствен и почти зловещ предмет.

Съществуват още редица портрети на Воала на Света Вероника, не само в католическото
изкуство, но и в руските православни икони. Макар вече почти никой да не вярва в тази история. Тя е направена на пух и прах още през 1629 г., когато тогавашният папа я обявява за невалидна и фалшива. Автентичността на Торинската плащеница също е оборена с помощта на инфрачервена светлина, която доказва, че „реликвата” е поредната фалшификация на Средновековието. Воалът всъщност е средновековна легенда. По онова време физическите „доказателства” за съществуването на Исус и други светци изобилстват. Във всяка катедрала има по един Негов пръст, по една негова глава, ръце или дървени трески от кръста Му.
Торинската плащаници е една от най-прочутите реликви
на Църквата.
Това е лененото платно, в което е било увито
тялото на Христос след свалянето му от кръста.
По-голямата част от средновековното изкуство е в услуга на религията и нейното почитане. Вземете великолепната стъклена архитектура на Сент Шапел в Париж. Готическата църква е построена да бъде дом и място за благоговеене пред реликвите от Христовите страсти, в това число Неговата корона от тръни.

Истината е, че на християнството тези „доказателства” ще бъдат удобни до момента, в който успяват да потвърдят установените от тази религия вярвания. Планините от доказателства за това, че вселената работи чудесно и без никаква божествена намеса, лесно се игнорират от тези, които искат да вярват в Господ. Много хора предпочитат да вярват във Воала на Света Вероника, отколкото в това, че Иисус е бил женен за Мария Магдалена и е имал дете.

Джонатан ДЖОУНС, „Гардиън“

Техническият ръководител избягал веднага след срутването на хотела край Варна!

На обекта работихме около 15-20 души. Това каза Стефан Ангелов, един от работниците, който е бил вчера на смяна по време на срутването на хотел "Вероника" във Варна.

Към 17 ч. "господин Георгиев" (бел. ред. – не е ясно кой е той, най-вероятно е техническият ръководител на обекта), нарежда на петима работници да влязат в хотела и да режат основите му с резачки. Единият от тях е отказал и се е отдръпнал встрани. Той е наредил на другите да влязат и да започнат да режат, като им е казал, че ако стане опасно имат 30-40 минути да избягат от обекта. След това се е качил на билото, което е над хотела и оттам също им е казал, че птичка да прелети над обекта, той ще им извика да се спасяват. В момента, когато хотелът се е срутил, "господин Георгиев" по най-бързия начин се е качил в колата си и е изчезнал от обекта.

Не е ясно колко точно работници е имало в хотела по време на рухването му, засега неофициалната информация е, че са били 9 души. Когато сградата е започнала да се срутва всички са се разбягали и затова все още не може да се уточни колко души се намират под рухналия 10-етажен хотел.

Хотел "Вероника" в курортния комплекс "Слънчев ден" се срути вчера, загина един мъж под руините, трима души се издирват, като броят на издирваните може да се увеличи. На мястото на инцидента снощи пристигна съпругата на загиналия, както и близки на издирваните работници, които са изключително разстроени и шокирани.

Борислав Асенов е загиналият работник под руините на хотела. Имената на останалите издирвани работници са Тодор Тодоров Димитров, Манол Райчев Манолов и Йосиф, чиято фамилия засега не е известна.

Инцидентът стана при разрушаване на старата сграда. Поради липса на тежка техника, работниците са разрушавали на ръка сградата, рязали са носещите колони на сградата. Комплексът е разположен в курорта "Св. Св. Константин и Елена".

Разчистването на сградата ще отнеме няколко седмици, тъй като са се срутили и 10-те плочи на 11-етажната сграда. Срутилият се в "Слънчев ден" хотел е собственост на Пловдивския панаир. Преди два месеца е бил прехвърлен заедно с още един хотел. Собственик на комплекса е пловдивският бизнесмен Георги Гергов. Наетата фирма за събаряне на сградата е наела пък подизпълнител.

Парламентът днес ще ратифицира оспорвано споразумение със САЩ

Парламентът днес ще ратифицира споразумение между България и САЩ, което въвежда в действие закона FATCA (Foreign Account Tax Compliance Act). Това предвижда дневният ред на Народното събрание. Разпоредбата е свързана с предоставяне на автоматична информация между данъчните администрации за всички сметки на американски данъкоплатци и на чуждестранни дружества, които са контролирани от американски данъкоплатци.

Споразумението беше подписано на 5 декември м. г.от финансовия министър Владислав Горанов и посланика на САЩ Марси Рийс. Но след внасянето му за обсъждане в комисията по бюджет и финанси на НС възникна скандал, защото депутатът от БСП Румен Гечев обвини правителството, че е подписало нереципрочната - т.нар. едностранна версия на споразумението. Според нея България е задължена да предоставя информация на САЩ, но американците на нас - не. Гечев постави въпроса и по време на парламентарния контрол, като тогава Горанов обясни, че проектът за споразумението е започнал като двустранен по време на кабинета "Орешарски", но през април м. г. е получена секретна нота от американското правителство, в която се предлага то да стане едностранно.

Ако това споразумение не бъде подписано, българските финансови институции ще бъдат санкционирани от САЩ с 30% данък върху доходи и плащания с източник САЩ, което ще блокира работата им на световните финансови пазари.

Спасителната операция при срутения хотел продължава!

Спасителната операция по издирване на оцелели в срутения хотел край Варна продължават със следови кучета на Български червен кръст. Това съобщи за Радио „Фокус“ Илия Раев, председател на Български червен кръст – Варна.

Екип от двама професионални водачи и следово куче пристигат от най-близката планинско спасителна служба. Екипът пътува от Пловдив и се очаква до два часа да пристигне на мястото на трагичния инцидент.

Към момента издирвателните мерприятия продължават със специализирани термовизионни камери, предоставени от Техническия университет във Варна. За момента обаче не са засечени признаци на живот от топлинните сензори. По информация на Илия Раев, 11 – етажната сграда се е срутила вертикално и към момента се е образувала огромна маса, под която се правят опитите да ес открият оцелели.

Срутилата се маса не дава възможност да се използва тежкотоварна техника, за да не бъдат засегнати хората, за които има данни, че са останали под руините. Общоиздирвателните дейности продължават.

По мнение на Илия Раев, най-голям шанс да бъдат открити хората е със спасителните кучета на БЧК.

Все още не ясна съдбата на останалите трима, чието издирване продължава и в момента.

Техни близки са пред портала на комплекса и чакат информация от властите.

На тази дата: 9.4.2005 г. Принц Чарлз сключва брак с дългогодишната си любовница Камила Паркър-Боулс

2005 г. Принц Чарлз - принцът на Уелс сключва брак с дългогодишната си любовница Камила Паркър-Боулс.

Връзката между Камила и принца на Уелс започва през 1970 г., когато те се срещат по време на поло мач. Въпреки че тя е поредната от приятелките му и се твърди, че той има желание да се ожени за нея, дворът я намира за изключително неподходяща съпруга за бъдещия крал.

През 1970-те години сестрата на Камила - Анабел, работи като художник в Ню Йорк. По същото време Чарлз Филип Артър Джордж Маунтбатън-Уиндзор е полковник в кралския полк на Уелс и всяка година посещава полка в Ню Йорк, където се запознава с Анабел. Камила също посещава сестра си по това време. Поради това се твърди, че това е моментът, в който двойката подновява връзката си и че тя продължава дори по време на годежа на принца и принцесата на Уелс. Говори се дори за интимна среща между тях в нощта преди сватбата на Чарлз. Въпреки това, макар че времето по което тези срещи са се случили се обсъжда много пъти, официални доклади сочат, че те са подновили романтичните си взаимоотношения в началото на 80-те.

Аферата става публична едва десетилетие по-късно с публикуването на книгата „Даяна: Нейната истинската история”, последвано от скандала Камилагейт - тайно записан интимен разговор между Камила и Чарлз, който по-късно е предоставен на таблоидите. Когато извънбрачната връзка излиза наяве, Даяна дава интервю за BBC, в което заявява, че връзката между Камила и принца на Уелс е причината за разпадането на нейния собствен брак, казвайки: „Е, в този брак бяхме трима, така че беше малко пренаселено”.

Въпреки че Камила се опитва да остане незабелязана през този период, тези разкрития я правят изключително непопулярна. Слуховете са отричани от нейните приятели, които твърдят че всичко е медийна измислица, превърната в градска легенда. Чарлз обаче потвърждава в интервю пред Джонатан Дъмбълби, че двамата са възстановили връзката помежду си, след като вече са били сключили бракове. След това семейство Паркър Боулс съобщава за собствения си развод през 1995 г.

На 10 февруари 2005, от Кларънс Хаус излизат с изявление, че Камила и принцът на Уелс са се сгодили. Камила е получила годежния пръстен, принадлежал на Елизабет, кралицата-майка. Бракът трябва да се състои на 8 април, същата година, с гражданска церемония в замъка Уиндзор, и църковна благословия в църквата „Св. Джордж”. Но тъй като провеждането на гражданска церемония в замъка Уиндзор означава, че след това мястото е достъпно за всеки, който иска да сключи брак там, мястото е променено на Уиндзор Гилдхол.

На 4 април е съобщено, че сватбата ще се отложи с един ден, тъй като принцът на Уелс трябва да присъства на погребението на папа Йоан Павел II. Свидетели на брака са децата на Камила, тъй като родителите и на двамата младоженци отказват да присъстват. Кралицата и херцогът на Единбург се появяват на църковната благословия и организират прием за младоженците в замъка Уиндзор. След сватбата двойката заминава за провинциалното имение на принца Бъркхол и изпълнява първите си обществени задължения като двойка по време на медения си месец.

След брака си с принца на Уелс, Камила по закон носи титлата принцеса на Уелс, но използва една от другите си титли - херцогиня на Корнуол - във всички части на Обединеното кралство, освен в Шотландия, където се нарича херцогиня на Ротеси. Тази необичайна употреба на титли е възприета, тъй като официално титлата принцеса на Уелс се свързва с Даяна Спенсър, първа съпруга на принца и известна публична личност.

Преди да се свърже официално с Чарлз Камила има зад гърба си един брак и две деца. Тя се появява в публичното пространство по време на т.нар. „Война на Уелс” (разпадът на брака на Чарлз и Даяна), когато е набедена за любовница на принца. След развода му с изключително популярната Даяна, администрацията в Кларънс Хаус (домът на Чарлз) работи много усърдно върху обществения имидж на Камила и тя постепенно се превръща в част от кралския живот.

Любопитен факт е, че през март 2013 г. се появиха информации, че Принц Чарлз и Камила Паркър Боулс са подали документи за развод. Според информацията Кралица Елизабет Втора е основният инициатор на раздялата, след като с Камила се скарали публично и тя нагрубила кралицата. Слуховете обаче не намериха реално и потвърждение и е факт, че кралският живот... си върви по вода.

Вицове, април 2015 г.

Избраният

СмЕх


Всяка година през пролетта часовниците минават с един час напред.
И всяка година всички са недоволни.
А е толкова лесно всички да са щастливи!
Достатъчно е някой да се сети да сменя часа не в събота срещу неделя, а в петък по обед!

***

Това, децата, са много неблагодарно нещо - ти му помагаш да си изяде шоколада, то реве та се къса!

***

Днес ми е стотния ден без алкохол. Е, не подред разбира се.

***

Пациент:
– Докторе, може ли все пак да мине без операция – имам жена, деца?!
Докторът:
– Няма начин, и аз също храня семейство!

***

Всъщност, Мечо Пух не искаше да се
ожени, но мисълта за предстоящия меден
месец го влудяваше...


сряда, 8 април 2015 г.

Срути се хотел край Варна!

Сграда в курортния комплекс „Слънчев ден” се е срутила, потвърдиха от полицията в морската ни столица. Става дума за сграда, която е била хотел "Вероника", но сега е в процес на събаряне.

Частна фирма е работила по обекта, при извършване на дейности сградата се е срутила и един работник е загинал, трима са затрупани и се издирват. От първоначалните данни става ясно, че вероятно е станала трудова авария. Към мястото пътува шефа на варненската Инспекция по труда инж Иван Иванов.

Засега не е ясно дали са били спазени изискванията за провеждането на такива работи по сградата и има ли виновен за смъртта на работника.

По непотвърдена информация фирмата, наета да изпълни събарянето е „Планекс холдинг”.

Обновена!

Троянски кон в София

"За Земята" организира посещението на Троянския кон в България. Той е символ на протестите срещу ТТИП в Европа. След гостуването си в различни европейски градове, огромният Троянски кон е разположен в центъра на София, като домакините му от "За Земята" организираха артистичен флашмоб пред паметника на Съветската армия.
С него те се противопоставят на Търговското споразумение, което се договаря между ЕС и САЩ, известно като ТТИП (Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство).

Според организаторите на протеста ТТИП поставя корпоративните интереси над нуждите на хората и планетата.

Те се обявяват против стандартите за храните да бъдат отслабени, храни с ГМО, добива на шистов газ и корпорациите да съдят страната ни за въвеждане на закони и политики, които защитават здравето и околната среда.

Днес, пред паметника на Съветската армия, те заедно казаха „Не на ТТИП!“

Започна реформата в МВР :)

С решение на правителството от днес числеността на МВР става 50 200 души при 49 500 досега. Това се прави с промени в Устройствения правилник на Министерството на вътрешните работи.

Започна погребението на княз Кардам Търновски! Видео

Починалият вчера Кардам Търновски, най-големият син на Симеон Сакскобургготски, ще бъде погребан днес в тесен семеен кръг. Тялото му беше откарано в параклиса към моргата на Сан Исидро в Мадрид.

Погребението ще започна в 12:30 часа в Мадрид. Траурната церемония беше предшествана от бдение, на което присъстваха испанската кралица София и инфантата Елена.

Опелото ще бъде извършено от митрополита на Испания и Португалия Поликаро от името на вселенския патриарх Вартоломей в гръцката църква свети "Адрей Първозвани" в Мадрид.

Княз Кардам почина вчера в мадридската болница „Санчинаро" в резултат на белодробна инфекция, както и в следствие от дългогодишното му обездвижване. Той преживя тежка катастрофа през 2008 година, от която не успя да се възстанови. Съобщение за кончината му се появи на страницата на Симеон Сакскобургготски.


Калина, дъщерята на Симеон Сакскобургготски, не успя да пристигне от Мароко за поклонението пред тленните останки на брат й Кардам Търновски и да го изпрати в последния му път. Тя живее там заедно със съпруга си Китин Муньос и сина си Симеон-Хасан.

Семейството е по-обединена от всякога в болката по първородния син, чиято смърт е настъпила внезапно, в рамките на няколко часа, пише Hola.

От вчера в параклиса минават много хора, които си вземат последно сбогом с Кардам и изказват съболезнования на децата му и вдовицата. Мириам Унгрия бе до последно до съпруга си и издържа стоически шестте години, през които той бе на легло.


Снощи около 22 часа в храма пристигна и испанската кралица София заедно с инфантата Елена.

Обновена!

ВИДЕО

Решено: депутатите - най-изморени

Народните представители решиха окончателно, че ще почиват 10 дни по Великден. Мнозинството в пленарната зала гласува за промяна в правилника и така парламентът няма да работи от 10 до 19 април.

Независимият депутат Велизар Енчев внесе предложение за промяна в правилника, според която народните представители да почиват като всички останали български граждани. Днес стана ясно от Волен Сидеров, че депутатите от "Атака" също са внесли подобно предложение. Те обаче бяха отхвърлени.

Атанас Атанасов: Има опит да се имитира съдебна реформа, няма да позволим това

Има опити да се имитира съдебна реформа, но Реформаторският блок няма да позволи това, коментира в сряда председателят на вътрешната комисия в парламента Атанас Атанасов (Реформаторския блок) пред Нова телевизия.

Той даде пример с новосъздаденото специализирано звено под ръководството на главния прокурор Сотир Цацаров, което започна работа в понеделник. Спецзвеното е съставено от прокурори, следователите, служители на ДАНС и полицаи, които трябва да работят в екип по делата срещу високопоставени лица. Идеята за звеното възникна, когато ГЕРБ и главният прокурор отхвърлиха възможността да се създаде независима прокуратура по румънски модел.

Преди ден премиерът Бойко Борисов отхвърли възможността България да има “две независими прокуратури“, защото “не може да си позволи това“. Според анализатори управляващите от ГЕРБ се страхуват от подобно звено, защото то може да разруши чувството за недосегаемост в политическия елит.

Атанас Атанасов припомни, че спецзвеното на Сотир Цацаров не е създадено със законодателен акт. Според него управляващите трябва да създадат истинско независимо звено за борба с корупцията, но със създаването на свое такова главният прокурор е целял да каже, че това “няма да стане".

“Основната задача е да се запази статуквото в съдебната власт, има битка да не се проведе реформа“, предупреди Атанасов. Той допълни, че Реформаторският блок ще се бори докрай и няма да се отказва от намерението си да проведе истинска реформа. Атанасов обясни, че разбрал за спецзвеното в прокуратурата от медиите.

Наркотрафиканти прекопаха тунел между Мексико и САЩ

Наркотрафикантите са улеснили прекарването на дрога между САЩ и Месико. Те са изкопали тунел под границата, който дори е бил елекрифициран.

Съоръжението е било открито в мексиканския граничен град Тихуана, съобщи армейското командване на Мексико.
Арестувани са 9 души, участващи или замесени в строителството на тунела. Той е бил почти завършен.

Това не е първият такъв тунел. В тази зона и преди са били откривани подобни съоръжения. Любопитното в случая е, че той бил прокопан в непосредствена близост до военно-въздушна база на армията.

През последните 10 години все по-често се появяват такива тунели под границата Мексико-САЩ. Властите смятат, че освен за наркотрафик те се използват и да нелегалното прехвърляне на имигранти от Мексико и страните от Централна Америка.

Ципрас пристига в Москва

Гръцкият премиер Алексис Ципрас пристига днес на посещение в Москва, където ще се срещне с руския президент Владимир Путин. Двамата лидери ще обсъждат двустранните икономически отношения, както и санкциите на Европейския съюз срещу Русия, съобщи агенция "Ройтерс".

Москва се надява да получи подкрепа от някои държави членки на ЕС, особено Унгария и Гърция, за облекчаването на наказателните мерки срещу Кремъл заради ролята му в конфликта в Източна Украйна.

Миналата седмица говорителят на Путин – Дмитрий Песков – обяви, че е прекалено рано да се говори за каквато и да е възможност Москва да предостави финансова помощ за закъсалата Гърция

"Отношенията между Москва и Европейския съюз ще бъдат обсъдени в светлината на политиката на Брюксел за санкциите и на хладното отношение на Атина към въпросната политика", обясни Песков.

Руски хакери в Белия дом

Съобщенията за хакерска атака в компютърната система на Белия дом се отнасят до събития от миналата година, заяви представителят на Съвета за национална сигурност (СНС) в Белия дом Марк Строх.

Преди това Си Ен Ен съобщи, че хакери са проникнали в тайна компютърна система на Белия дом, посочвайки, че те са работили "за руското правителство." Успели да стигнат до секретна информация, в частност до подробности от програмата на президента Барак Обама, която не била за пред публиката.

"Това съобщение не се отнася за някакъв нов инцидент. Става въпрос за подозрителна дейност спрямо незасекретената компютърна мрежа, за която Белият дом съобщи миналата година", каза Строх в изявление, цитирано от Ройтерс. Той не посочи каква е била националността на хакерите.