събота, 18 октомври 2014 г.

Вижте новите линейки в Дубай

Скорост от 300 километра в час и мощност от 285 конски сили - с възможностите на
състезателен автомобил може да се похвали най-бързата линйка в света. Свръх бързата кола за спешна помощ е представена на технологичното изложение Gitex в Дубай. Линейката е произведена от британската компания Lotus, която е известна с луксозните си спортни коли. Моделът Evora струва 100 000 паунда (около 125 000 евро). Колите са предоставени на медиците като част от програма за подобряване на спешната помощ в емирството.

Дубайските парамедици ще преминат през допълнителни шофьорски курсове, за да могат да
карат новото возило с висока скорост в изключително натоварения трафик в града. Автопаркът на дубайските служба за спешна помощ ще получи и два Ford Mustang и един Corvette. Освен изключително бързи, супер колите са и оборудвани с най-модерната техника. Компютър, свързан с електронната система на болницата, ще подава данни за състоянието на пациента, за да може медицински екип да се подготви, докато той бъде докаран. В програмата за супер бързите медицински екипи ще участват 50 парамедици, преминали няколко курса на обучение.

"Една секунда е разликата между живота и смъртта. Всеки, който има нужда от бърза помощ, сега ще я получи за наистина много кратко време. Това е от изключителна важност за всички", заявява 29-годишният Заид Ал Мамари, парамедик от дубайската спешна помощ.

Волен е недоволен от липсата на камери, среща с ГЕРБ няма да има

Представителите на „Атака” не се появиха на консултациите с ГЕРБ за съставяне на
правителство. Контактната група на „Атака” е направила опит да се свърже с ГЕРБ с искането за пряко излъчване на консултациите, но не е получила официален отговор, затова няма да присъства на разговорите с преговорния екип на ГЕРБ.
Имали сме горчив опит. Лъгали са ни в очите, в това число и ГЕРБ. Те бяха длъжни да поставят своите важни точки преди тези срещи в зала „Запад“. Говори се за тези 18 точки, но къде са те, никой не знае. Това заяви пред журналисти лидерът на „Атака“ Волен Сидеров.
„Нека го знаят всички. А ГЕРБ ги приема като срещи за коледарските празници. Това не е шоу, а сериозна политика – управлението на България. От тези 18 точки аз чух за две – саниране на жилищата и Закона за средното образование. За „Атака“ важните въпроси са здравеопазването, пенсиите, отварянето на предприятия, истински инвестиции – не от Брюксел, използване на златните залежи на страната и още редица други. Нека всеки си направи изборите кой работи за задкулисие и кой за прозрачност“, заяви Волен Сидеров.

Лидерът на „Атака“ заяви, че след като няма да бъдат предавани на живо преговорите, неговата група изобщо няма да се качи са среща с представителите на ГЕРБ. „Нашият народ нито е глупав, нито ниско интелигентен, за да не знае какво става в тази зала. Защо ГЕРБ бяга от публичност? Ние не приемаме това задкулисие“, още веднъж подчерта Волен Сидеров.

ГЕРБ възмутени,  искат си знамето на ЕС

Искаме си знамето на Европейския съюз. С тези думи Цецка Цачева откри брифинга след провалените консултации с "Атака". Оказа се, че националистите са го отстранили от трибунката в парламента.

"Условия не приемаме, казахме го ясно", отсече Цецка Цачева по повод искането на националистите за пряко предаване на преговорите.

Ние чакахме коректно колегите от „Атака“. И не можем да си позволим удължаването на предизборната кампания – нещо, което те правят в момента. Така че – провалени са консултациите между ГЕРБ и „Атака“ поради неявяване на „Атака“ във времето и мястото, което бяхме договорили. Това заяви Цецка Цачева след несъстоялите се преговори между представителите на ГЕРБ и „Атака“ за съставянето на ново правителство.
„Ние приемаме отказа на „Атака“ за среща с нас като неуважение към българските избиратели – нещо, което не прави чест нито на една партия и нито един парламент. Надяваме се, че отстраняването на знамето на ЕС и НАТО ще бъде оценено от всички българи като показателен жест. Ние искахме да разберем защо партия „Атака“ в противоречие с всички правила на публична прозрачност подкрепяха управлението на кабинета „Орешарски“. Ние искахме да ги попитаме дали от „Атака“ са готови да носят всички отрицателни последици от това управление“, заяви на свой ред Румяна Бъчварова и добави: „Ние искахме да видим как „Атака“ оценява това свое поведение. Ако бяха останали, те щяха да видят какво управление искаме ние от ГЕРБ и вярвам, че това нямаше да им хареса“.

На въпрос на журналист от телевизия „Алфа“ защо все пак не са допуснали камери на разговорите, Цецка Цачева се отдръпна от микрофона и беше готова да сложи край на журналистическите въпрос.


В края на импровизираната пресконференция Цецка Цачева обяви, че предстоят преговори с представителите на АБВ.

Цитат на денят! Трайчо Трайков: ГЕРБ щели да дадат на Реформаторите министерство на спорта или транспорта, не било още ясно:)

Англичанка получи смс от починалата си баба

Внучката Шери Емерсън
Английско семейство изпадна в шок, след като починалата преди 3 години тяхна баба, изпрати
отговор на техни смс-и, съобщи Би Би Си.

Лесли Емеръсн починала от рак на 59-годишна възраст през 2011 г. и била погребана с мобилния си телефон. За да се справи с мъката, внучка й Шери Емерсън изпращала текстови съобщения до погребаната си роднина. Един ден обаче тя изпаднала в ужас, когато получила на телефона си следния отговор: „ Наблюдавам ви и всичко ще бъде по-добре. Просто продължете напред”.

Шери споделя, че е била ужасена и си е помислила, че някой е разровил гроба на баба й, като е откраднал телефона. Истината обаче била различна - оказало се, че компанията-оператор е предоставила телефонния номер на Лесли на друг абонат, въпреки уверенията, че няма да предприеме подобни действия. Новият собственик на номера, получавайки текстовите съобщения на внучката, си мислел, че неговите приятели се шегуват с него и отговорил.

След 5 рунда преговори за правителство...

Бойко в очакване на резултати















Бареков след отказа на ГЕРБ 




















Реформаторите с 90% съвпадание на програмата с ГЕРБ



















Краси Каракачанов-ПФ е готов за управление

На тази дата: 18.10.1944г. Българските парашутисти превземат връх Стражин

На 18 октомври 1944 г. Първа парашутна дружина щурмува силно укрепения от германски части връх Стражин в Северна Македония и го превзема. Това е изключително важен епизод от Страцинско-Кумановската операция, провеждана с цел да се пресече пътят за отстъпление на група немски армии "Е" от Гърция към Централна Европа. Стражинската позиция обаче спира войските на Първа българска армия.
Създаване на Парашутната дружина

През есента на 1940 г. Министерството на войната и Щабът на войската вземат решение за сформирането на парашутна рота към Въздушните на Н. В. войски. Решението заляга в плана на българската армия за 1941 г., но планираното сформиране на парашутна рота остава нереализирано.

През пролетта на 1942 г. по указание на Щаба на войската започва подбирането на подходящи за парашутисти офицери, подофицери и войници от всички поделения на българската армия. Указанието е да се подбират постъпилите в армията млади войници от набори 1920 и 1921 г.

В края на май 1942 г. в Здравно-изпитателния институт на летище „Враждебна” се провеждат заключителните изпити от специално назначена комисия, като към нея са привлечени за съветници и немски офицери. На изпитите се явяват около 5000 кандидати, които са подложени на обстойни медицински и психотехнически прегледи, след което преминалите успешно през тях се допускат до изпитите по физическа годност и барокамера. Изискванията на комисията са безкомпромисни и от всички кандидати са одобрени едва около 500 души.

По това време в България няма необходимите условия за подготовка на парашутисти. Ето защо Министерството на войната решава одобрените за парашутисти 287 офицери, подофицери и войници да бъдат изпратени на обучение в Германия, в град Брауншвайг.

През декември 1942 г., натоварени на влак, 284 български бойци потеглят за съюзническа Германия, разделени на две отделни групи под командването на капитаните Любомир Ноев и Георги Алайков.

В началото на януари 1943 г. нашите военнослужещи са вече в парашутното училище в Брауншвайг. Първоначалните занятия са свързани с изучаване на теорията на парашутния скок и обхващат действията на парашутиста във въздуха, устройството на парашута и наземна подготовка, включваща тренировки на вестибуларния апарат и скокове от макети на самолети „Юнкерс-52” и „Хайнкел-111”, при които се тренира напускането на самолета и начините за приземяване.

След първоначалните теоретични знания се преминава към практическото запознаване с немските десантни парашути РС-20 и начина за тяхното скатаване. Първите скокове от самолет се провеждат на местното летище. Парашутистите трябва да изпълнят най-малко шест тренировъчни скока от височини от 1000 до 300 м. с немските парашути PC-20.

Първите три скока са изпълнени от самолет „Юнкерс-52” и всички приключват успешно. Следващите скокове обаче са от бомбардировач Хайнкел-111. Ю-52 лети с по-малка скорост и от него се скача през странична врата, каквато имат всички транспортни самолети. Бомбардировачът обаче има само люк на пода за бомбите.

Именно при четвъртия скок от бомбардировача от височина 300 м. загива редник Георги Щерев от село Долно Езерово, Бургаско. Това е първият български военен парашутист, загинал при парашутен скок. Обяснението на анкетната комисия е, че след излизането от самолета и отварянето на парашута се е образувал някакъв “рибарски възел”, който от началото на носещите въжета на парашута се е придвижвал нагоре към купола до пълното му затваряне. Парашутистът полетява надолу като свободно падащо тяло и се забива в земята.

Нелепата смърт на редник Щерев разбунва българите. В знак на протест те обявяват гладна стачка. Немците арестуват като подстрекатели деветима, а редник Антон Зидаров, обявен за главен организатор на недоволството, е затворен в склад за обувки. На следващия ден германските инструктори установяват, че всички обувки в помещението са нарязани с нож. Протестиращите са освободени благодарение на активната намеса на кап. Ноев. Немците обаче са категорични, че обучението и занапред ще се извършва на бомбардировача. Макар и все още наши съюзници във войната, немците крият тънкостите от българите за тактиката на действие на въздушните десанти.

След инцидента и назрелия конфликт германците съкращават планираното шестмесечното обучение на два месеца. Младежите ни са дообучени като парашутисти в България благодарение на кап. Ноев, който взима от немската школа ръководства и методики и разработва първите програми

Междувременно, докато трае обучението на нашите военнослужещи в Германия, на 16 януари 1943 г. министърът на войната генерал-лейтенант Никола Михов подписва Заповед № 16, с която парашутистите, на основание чл. 6. ал. 2 от Закона за въздухоплаването, се приравняват към държавните въздухоплаватели.

Висшето военно ръководство на българската армия отначало възнамерява от обучените в Германия военнослужещи да бъдат сформирани две парашутни роти. На 18 март 1943 г. обаче със служебно поверително Писмо I-УО № 2019 на началника на Въздушните на Н. В. войски генерал-майор Димитър Айранов е разпоредено от завърналите се от обучение две роти парашутисти да бъде сформирана парашутна дружина, с което се поставя началото на парашутните поделения в нашата армия. Парашутната дружина е в състав 19 офицери, 60 подофицери и 348 войници. Още същия ден в Заповед № 1 по дружината назначеният за временен командир капитан Любомир Ноев обявява нейния временен щат.

Въоръжението на дружината е изцяло немско и за времето си подразделението представлява най-добре екипираното армейско поделение в Българската армия. Въпреки кратката си подготовка, през 1943 г. дружината полага успешен изпит пред командването на Въздушни войски и представители на Министерство на войната, като извършва демонстративен учебно-боен парашутен десант пред високопоставени военачалници. Задачата е овладяването на мост през водна преграда. Това става по поречието на река Искър в околностите на селата Стара и Нова Враждебна от самолети “Юнкерс-52”. Поставен е неписан рекорд при извършване на парашутен десант от възможно най-малка височина – 80 м, при рискова норма 100 м.

Една част от войниците са произведени в по-горен чин, а на командира капитан Любомир Ноев, офицерския и подофицерския състав е изказана служебна благодарност. Връчени са специално учредените български парашутни значки, която всеки окачва до немската.

Боят при Стражин

След като България преминава на страната на Съюзниците на 8 септември 1944 г., на парашутистите ни без основание се гледа с недоверие като германски възпитаници.

На 10 октомври Парашутната дружина е включена в състава на Първа армия, която е под командването на ген.-майор Владимир Стойчев. По време на Кумановската настъпателна операция, Първа българска армия е спряна на силно укрепената Стражинска позиция. Командването решава да усили настъпващите части, като в боя да се включи и парашутната дружина. На нея се пада най-силно укрепената част. Целта е да пробие позицията и да отвори пътя на Първа армия за настъпление към Скопие и Куманово.

Боят започва още преди да се развидели в 6 ч., а към 15 часа дружината превзема позицията, като от общо 429 души губи ¼ от състава си - 35 убити и 65 ранени.

Изключителен героизъм проявява ефрейтор Никола Паскалев Николов, който с цената на живота си скача във вражески бункер, унищожава го и така проправя път на другарите си. По време на втората атака след обед на местността Цицката първа рота отново е прикована от силен картечен огън, идващ от германския бункер. Ефрейтор Паскалев запълзява към бункера, стреля с леката си картечница, но свършва патроните на няколко метра от немското укритие. Една граната почти откъсва лявата му ръка, но Паскалев ляга на земята, притиска към гърдите си няколко ръчни гранати и запълзява към бункера. После скача, затичва се, заобикаля укритието, хвърля се в него през задния му вход и се самовзривява.

В ожесточения бой загива и помощник-командирът Димитър Захариев Николов, студент по физика в Софийския университет. Той вижда, че взводът е прикован от огъня и не може да се придвижи по-напред, затова решава да повдигне духа им и да ги увлече в атака, но вражеската картечница го покосява още докато пълзи към взвода.

Само една щастлива случайност спасява от гибел дружинния командир капитан Любомир Ноев.

Оцелелите парашутисти още събират труповете на убитите си другари из барутното бойно поле, когато ген. Владимир Стойчев и командващия съветската 37-а армия ген. Бирюзов кацат при тях със свързочен самолет „Щорх". Те са поразени от проявения героизъм на парашутистите.

Още същия ден ген. Стойчев разпорежда телата на храбро загиналите в боя да бъдат транспортирани в София. Там 35-те герои от Стражин са погребани с тържествена церемония на 20 октомври в парцелите 70 и 71 на Централните софийски гробища. Така се слага началото на Алеята на парашутистите, където лежат всичките 59 загинали във Втората световна война, както и някои от парашутистите, загубили живота си при изпълнение на служебния си дълг по-късно.

Генерал Владимир Стойчев стъпва още веднъж на бойното поле при парашутистите на 26 октомври, този път, за да ги награди лично. Същия ден капитан Ноев, любимият командир на парашутистите, става майор.

В края на януари 1945 г. майор Ноев е освободен от длъжността командир на дружината и е привлечен в щаба на Първа българска армия. Получава задачата да подбере между парашутистите два взвода от доброволци. След като изслушва командира си, цялата дружина прави две крачки пред строя. С теглене на жребий са определени 82 души.

На 17 април бронираната дружина и парашутните взводове продължават настъплението след немските войски в направление град Зашовци, Унгария. По обяд в щаба на дружината се получава заповед за прекратяване на настъплението. Танкистите и парашутистите спират за кратък отдих, но неочаквано върху им се изсипва убийствен артилерийски огън. Изстрелват го по команда на група немски диверсанти, скрити в гората, които предават по радиостанция координатите на бронираната дружина. Убитите и ранените български воини са много. Смъртта застига на унгарска земя и майор Ноев. Телата на загиналите парашутисти са положени до бойните им другари в Централните софийски гробища.

Завръщането от фронта на парашутистите е триумфално. На 24 ноември хиляди столичани ги отрупват с цветя на гара София. От 470 души близо половината са излезли от строя: 56 са убити, 151 - ранени, от тях 21 остават завинаги инвалиди.

През лятото на 1946 г. при чистката на царските офицери в армията попадат повечето офицери от парашутната дружина. Трима от четиримата й ротни са освободени от длъжност и приведени в запаса. Поручиците Йоцов, Марков и Петков са осъдени от Народния съд и са разстреляни. Въпреки тежките кадрови промени животът на парашутната дружина продължава. На 15 септември 1946 г. 378 парашутисти се заклеват във вярност на Народна Република България.

Наследниците

През 1975 г. двете парашутно-разузнавателни бази в Пловдив и Мусачево, създадени през 1964 г., се обединяват и така е създадена сегашната 68-а бригада "Специални сили", дислоцирана в Пловдив.

Вицове, октомври 2014г.

Катерушка

СмЕх

Прибира се някакъв в четири през нощта пиян и с приятел.
Жена му отваря и като ги вижда, казва:
- Пешо, как може да ми се прибираш в такова състояние? И в 4 сутринта? Наказвам те един месец без секс! Теб, Жоро - също...
***

- Нима не получихте моето писмо?
- Кой ще ти разбере почерка!? Занесохме го в аптеката за разшифриране и ни изписаха диазепам!
***

Митничар, гледайки в куфара на пътника:
- Хайде сега да видим, кои са вашите вещи и кои са мои.
***

Азбуката е написана от Кирил и Методий, ама като я научих, гледам, че са пропуснали буквите “4” и “6”, което означава, че нашите предци не са можели да напишат думата “4ере6ка”, нито "6епи4ка", камо ли "4ерепи6", е, бива ли ся такова несъвършенство?.
***

"Времето е пари", помисли си келнерът и прибави датата към сметката.
***
Всяка сутрин носви вицове 

петък, 17 октомври 2014 г.

Волен няма да говори с ГЕРБ без камери

Без камери и ако не се предава на живо, аз в задкулисие не мога да участвам. Няма камери -няма и "Атака", заяви пред БНТ Волен Сидеров по повод утрешната среща на ГЕРБ с неговата формация в парламента.

Аз не вярвам много на стенографските записи. Едно е да се дава на живо, друго е да се преразказва и разказва, категоричен е Сидеров.

Това беше седмица на предлагането, седмица на "сгледа" с ГЕРБ, като в онзи квартал в Амстердам, каза той.

Лидерът на "Атака" описа преговорите досега за съставяне на кабинет с думите "кой с кого полегнал, кой кого пожелал".

ГЕРБ ще направят кабинет, защото има такъв натиск от Брюксел и Вашингтон, прогнозира Волен Сидеров.

Да реформираш съдебната система е като да местиш гробище – помощ отвътре не трябва да се очаква

ББЦ не били готови за преговори, според ГЕРБ

Представителите на ГЕРБ и ББЦ не се разбраха за съвместна работа, свързана със съставяне на
правителство. Това стана ясно на съвместния брифинг след края на днешните консултации, които бяха много по-кратки от тези с БСП, ДПС, РБ и ПФ.

"Преговорите между ГЕРБ и "България без цензура" бяха кратки, тъй като не можеха да продължат като разговори по същество. Причината е, че ние поставихме изискването преговарящите от "България без цензура" да изразяват позицията на политическата сила, а не личните си мнения, но не получихме достатъчна увереност за това". Това заяви Румяна 

Бъчварова от преговарящите на ГЕРБ.
По думите й преговарящите от страна на ББЦ имат нямат готовност да покажат партийна позиция. "Затова ни се отказахме от преговорите и минахме на информационен режим - информирахме ги за политическите изисквания и рамка на нашите намерения за създаване на следващо правителство", добави още Бъчварова.

Представителите на ГЕРБ обявиха пред цяла България, че колегите им от ББЦ изразили готовност  в рамките на първия мандат да отстъпят от своите предизборни обещания. "Това ни притесни. Такова разминаване между предизборна програма и сегашни намерения не може да бъде легитимирано. Още повече - едва ли е легитимирано от хората, които са гласували за тях. Водим разговорите си с всички политически сили. Освен за управление, но и от уважение и с желание да установим обстановка на диалог, на колегиално отношение. Но ги водим и преди всичко от уважение към българските избиратели и техния вот, който са дали", заявиха от ГЕРБ и добавиха, че не възнамеряват да се консултират отново с хората на Николай Бареков.

Търсят с хеликоптери изчезналите българи в Хималаите

Спасители разшириха търсенето на планинари в северните планински райони на Непал. Поредица от снежни бури и лавини връхлетяха Хималаите по-рано през седмицата, което доведе до смъртта на най-малко 29 души, предаде Fox news, позовавайки се на властите.
Сред изчезналите алпинисти има и българи. Според планинския водач Евгений Динчев те са най-малко трима и са в неизвестност след бурята от преди два дни, която помете лагера на 4500 метра височина.

Междувременно непалското правителство представи комитет воден от двама министри, които ще наблюдават и координират спасителните усилия. Мерките бяха взети след критики към правителството за това, че властите не са положили достатъчно усилия да помогнат на пострадалите. Първоначално, в сряда само два хеликоптера на армията участваха в търсенето.

Представител на област Мустанг коментира, че хеликоптерите са възстановили търсенето за оцелели днес, покривайки по-голям район в областта. Спасители вече са извели 78 планинари от област Мустанг, а други 157 бяха спасени в съседния Мананг, след началото на спасителните операции в сряда.

Бареков е готов на тройка с Бойко и Патриотите

Широка коалиция, която да гарантира голямо мнозинство в парламента, за да "не се извиват
ръцете на ГЕРБ".

С това "мото" отиват днес на преговори с партията на Бойко Борисов представителите на коалицията "България без цензура".

След като повече от година Бареков изговори какво ли не срещу лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, от ББЦ вчера обявиха, че нямат сериозни различия с ГЕРБ по целите, посочени от партията на Борисов като приоритетни в 18 точки.

Час преди края на преговорите между ГЕРБ и Патриотичния фронт вчера, които приключиха със споразумение, от ББЦ публикуваха на сайта си декларация, с която заявяват, че са склонни на компромиси при предстоящите преговори с ГЕРБ, в името на стабилно парламентарно мнозинство и работещо правителство.

"Когато стане сложно, е хубаво да се връщаме към простите истини. Водени от една такава проста истина, коалицията от партии „България без цензура“ заявяваме, че сме склонни да отстъпим от много от основателните си претенции към ГЕРБ като управляваща партия в името на това България да има час по-скоро стабилно парламентарно мнозинство и работещо правителство.

На тази дата: 17.10.1814г. 1,5 млн. литра бира заливат Лондон, разрушени са къщи и удавени хора

На 17 октомври 1814 г. лондонската енория св. St. Giles е подложена на така нареченото
„Бирено наводнение", довело до разрушаване на къщи и до смъртта на 9 души. Тогава в пивоварната „Мо и компания” (Meux and Company Brewery) на улица Тотенхайм Корт Роуд се взривява цистерна с обем 610 000 литра, предизвиквайки верижно разрушаване на другите цистерни в сградата. В резултат почти 1,5 млн литра пиво се изливат на улицата. Бирената вълна с височина 4,5 м. разрушава две къщи и пробива външната стена на пъба Tavistock Arms, затрупвайки с отломки 14-годишната барманка.
Пивоварната се е намирала сред бедни къщи в мизерните покрайнини Сент Джайлз, където цели семейства живеят в мазета, бързо напълнили се с бира. В резултат загиват 9 души: осем са удавени предимно деца и млади момичета, тъй като възрастните са на работа. Деветата жертва умира от алкохолно отравяне. Ако инцидентът е станал нощем, жертвите вероятно са щели да бъдат много повече.

Роднините на някои от загиналите излагат техните тела за разглеждане в своите домове и събират такса от любопитните. По време на една такава демонстрация се събира такава голяма тълпа, че подът не издържа и зяпачите се оказват в избата, все още пълна с бира.

Произшествието е разглеждано в съда, но и съдията, и заседателите признават произшествието като резултат от непреодолима сила, за която никой не трябва да носи отговорност.

Пивоварната обаче се оказва в сложна финансова ситуация, възникнала от загубената бира. При това значителна част от щетите съставлява предварително платеният данък от все още нереализираната стока. Предприемачите обаче успяват чрез Парламента да решат казуса в своя полза и да си върнат налоговите вноски, което им позволява да запазят компанията.

През 1922 г. пивоварната е съборена и на нейно място сега се издига театър „Доминион”.

Вицове, октомври 2014г.

СмЕх

Петък вечер, възрастен господин и придружаващата го доста млада, красива жена влизат в реномиран бижутериен магазин. Старецът казва на продавача, че са дошли да купят специален пръстен за дамата. Продавачът предлага пръстен от 500 евро. Старецът казва:
– Не, не, искам нещо по-красиво, уникално.
Продавачът носи скъпоценен пръстен за 10 000 евро.
Старецът:
– Този ще го вземем. Само че ще платя с чек. Знам, че трябва да се уверите, че всичко е наред с моята сметка, така че чекът ще го напиша сега, а в понеделник се свържете с банката. Следобяд ще дойда за пръстена.
В понеделник му се обаждат нервни от магазина и му казват:
– Нямате пари в сметката!
Старецът:
– Знам, че нямам пари. Но пък имах прекрасен уикенд!
***

Знаете ли, че:
Ако жена-шофьор пуска чистачки в слънчево време, значи ще завива.
***

Изпратили две кучета - лайка и чау-чау, и една блондинка в Космоса с важна мисия. От контролния център викат лайка:
- Лайка!
- Бау-бау.
- Натисни червеното копче!
След един час викат чау-чау:
- Чау-чау!
- Бау-бау.
- Натисни зеленото копче!
- След три часа викат блондинката:
- Ало, блондинката!
- Бау-бау?
- К'во лаеш, ма? Нахрани кучетата и не пипай нищо!
***
Съпружеска двойка са седнали на пейка в парка. Пълен релакс....
Той:
- Да, скъпа!
Тя:
- Ако още веднъж, когато гракне врана, кажеш "Да, скъпа", аз ставам и си тръгвам...
***
Тъмнина . Студ . Дъжд . Изведнъж на вратата се звъни . Кольо отваря и какво да види - тъщата .
- Леле , какво правиш в това лошо време навън - веднага си отивай у вас.
***
Всяка сутрин нови вицове

четвъртък, 16 октомври 2014 г.

Патриот е - душа дава!

Успяхме да постигнем съгласие с Патриотичния фронт и имаме тяхното съгласие за подписване на общо споразумение за управление с валидност един цял мандат. Това каза след консултациите с Патриотичния фронт Румяна Бъчварова от ГЕРБ. Срещата между политическите сили продължи четири часа и половина.
Много обстойно бяха разгледани 18-те точки, които ГЕРБ предлага, каза Бъчварова. Хората на Валери Симеонов дали съгласието си да влязат със свои хора в кабинета, както поиска Бойко Борисов с мотив  да има споделена отговорност.

Председателят на ПФ Валери Симеонов обяви, че признава правото партията-победител на изборите да излъчи премиер и министри по свой избор. Патриотите обаче не отстъпват от желанието си България да бъде управлявана от възможно най-експертен състав. "Не са важни имената, а работата, която трябва да свършат. Нямаме претенции, но ако бъдем поканени да представим специалисти, ще го направим, като изцяло поемаме отговорността за тяхната работа".

Симеонов уточни, че представителите на ГЕРБ са се съгласили да разширят 18-те си приоритета, за да намерят най-близкия управленски език с Патриотичния фронт. Допълнителните акценти са отношението към външната политика към Македония, Сърбия и Турция, както и доизграждане на оградата по югоизточната граница на страната.


Валери Симеонов все пак подчерта: "Към момента излизаме с едно значително съвпадение на позициите, но в никакъв случай с краен резултат. Оценяваме високо конструктивния диалог и при решение от страна на ГЕРБ да продължим, сме на разположение".

Любовницата на Лукарски поема агенцията за българите в чужбина

Заповедта за назначаването й вече е подписана от премиера Георги Близнашки. Йорданова ще е зам.-председател на агенцията, какъвто бе и Йордан Янев. От година ведомството няма титуляр.

Йорданова нашумя в публичното пространство, след като лидерът на СДС Божидар Лукарски публично призна, че е влюбен в нея.

Освен това тя взе участие в предаването "Шоуто на Слави" като стана една от участничките в надпреварата "Умна и красива". Още тогава пред Дългия Йорданова отбеляза, че мечтата й е да работи в ООН, където е стажувала няколко пъти. Тя не пропусна да се похвали и с 143 точки, които е изкарала на теста за интелигентност.

Ива Йорданова до 22 август беше председател в Контролния съвет и е в Националния съвет на партията на Меглена Кунева ДБГ.

Радан Кънев: „Ако ГЕРБ иска мнозинството да включва Делян Пеевски, очевидно ще трябва да се откажат от Реформаторския блок“

Говорителят на Реформаторския блок и избран за депутат от Варна Радан Кънев заяви, че Делян Пеевски е факторът, който определя дали ГЕРБ иска общо правителство с дясната коалиция или не иска.

„Ако ГЕРБ иска мнозинството да включва Делян Пеевски, очевидно ще трябва да се откажат от Реформаторския блок“, каза Кънев в сутрешния блок на бТВ.

Той обясни, че са поставили само две условия - демонтиране на мафията от властта и формацията на Николай Бареков да не бъде част от мнозинството.

„Това било скандално и извиване на ръце“, иронизира Кънев.

Зам.-председателят на ГЕРБ Румяна Бъчварова обаче репликира по телефона, че преговорите били прекратени след като не са получили отговор на въпроса кой ще подписва ангажиментите от името на Реформаторския блок.

„На въпроса вие 5 партии ли сте, те казаха 5, другите не са редовни членове. Вчера обаче се оказа, че партиите не са 5, а са 7. После г-н Исмаилов каза - да, ама ние може би ще излезем...“, даде примери Бъчварова.

„Реформаторският блок допусна сериозна грешка като не излъчи навреме един председател на организацията“, призна и Радан Кънев.

Според него обаче единственият юрист на вчерашните преговори – Цецка Цачева, „очевидно не е била на висота“. Той припомни, че Реформаторският блок е регистриран два пъти в ЦИК с едни и същи лица и е ясно кой го представлява.

„Това не може да се каже нито за Патриотичния фронт, нито за „България без цензура“, каза Кънев.

Лидерът на ДСБ очаква заедно с ГЕРБ да бъдат „гаранти, че България няма да се отклони от европейския си път на развитие“.

Според Радан Кънев отдавна било ясно, че ГЕРБ нямат голямо желание да управляват с Реформаторския блок, но след като „се разбере, че няма как с Реформаторите и Пеевски заедно“, ГЕРБ щели да изберат отново тях, прогнозира Кънев.

Той декларира готовност Реформаторският блок да продължи преговорите във всеки момент, когато бъде отново поканен от ГЕРБ.

Мистериозен американски самолет каца след 2 годишна тайна мисия

X-37B - мистериозният безпилотен самолет на американските военновъздушни сили, се
завръща на Земята след двегодишна тайна мисия в орбита, предаде Си Ен Ен.

Очаква се той да кацна във военната база "Ванденберг" в щата Калифорния.
Летателният апарат прилича на малка космическа совалка. Той излетя от базата "Кейп Канаверал" във Флорида на 11 декември 2012 г.

Целта на X-37B е да демонстрира американските космически технологии за многократна употреба, заявиха от ВВС на САЩ. Оттам допълниха, че изпробваните технологии включват модерни системи за управление, навигация и контрол, системи за предпазване от топлина, уплътнения срещу високи температури, системи за леки полети и автономни орбитални полети.

Но самият факт, че самолетът е бил в орбита почти две години, пораждат слухове и намеци, че той е бил използван със съвсем други цели. Говори се дори, че това е някакво ново космическо оръжие в шпионажа.

Предишната мисия на X-37B, завършила на 16 юни 2012 г., продължи 469 дни според американските ВВС. А когато стартира сегашната мисия, от командването на военновъздушните сили казаха, че тя вероятно няма да е последната. Ще бъдат необходими много полети, за да бъдат изпробвани новите технологии.

X-37B е 9 метра дълъг и 3 метра широк. Размахът на крилете му е 4,3 метра. Летателният апарат тежи 5,5 тона. Той излита в Космоса с ракетата "Атлас V".

Снимки направени в точния момент































































#Кой разделя ГЕРБ и Реформаторите

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се отрече от модела #Кой, но все още по някаква причина не понечва да спомене името на Делян Пеевски. Това се видя в  негов статус във Фейсбук, написан малко след края на срещата между ГЕРБ и Реформаторския блок (РБ).

Крайно съм неудовлетворен от подготовката на Реформаторския блок за днешните консултации. Разбирам, че не само като политическа рамка, но по много от темите те въобще не са били подготвени, защото тук не става въпрос за теоретично писане на програма, а за това, че след няколко дни трябва да има работещо правителство, което да е ясно, поименно, разписано със споделена отговорност, с личности, които да го правят.

Вече 10 дни след изборите ние се занимаваме с въпроса #‎КОЙ. Вчера ясно и категорично заявихме, че заради #КОЙ ДПС не е приемлива партия за подкрепа на ГЕРБ. Нещо повече, #КОЙ беше назначен от Орешарски, Станишев и Местан, с подкрепата на Волен Сидеров. И ние една година яростно се противопоставяхме на този модел и благодарение на това правителството падна. Всеки средно грамотен човек вижда това.

Това се казва в изявлението на Борисов. Той определи изпращането на Трайчо Трайков на преговорите като провокация, защото той е бил уволнен от него като икономически и енергиен министър заради несправяне с работата.

На тази дата: 16.10.1978г. Избран е папа Йоан Павел II, първият папа славянин от 456 години

16.10.1978 г. кардинал Карол Юзеф Войтила, архиепископ на Краков, е избран за папа с името Йоан Павел II. Служи като папа до смъртта си на 2 април 2005 г. Той е първият папа славянин и първият папа неиталианец от последните 456 години.

Войтила е роден на 18 май 1920 г. във Вадовице, Полша. Той е третото дете в семейството на полския офицер от запаса Карол Войтила и жена му Емилия.

Отначало той е искал да се занимава с театър и литература. След като завършва гимназията, Войтила отбива военната си служба като строителен работник. После се премества в Краков заедно с баща си. Войтила учи по-късно в Ягелонския университет. Там изследва средновековна и модерна полска поезия, литературни текстове, чете пиеси и романи, учи руски, църковнославянски, латински. Той е интелектуален водач, рецитира стихове, играе в театъра.

По време на Втората световна война обстановката в Краков и Полша е неблагоприятна. Тогава Войтила чете усилено, учи френски, задълбочава се в Стария завет. Четири години работи като копач в каменна кариера, а по-късно и в химическа фабрика, за да не го депортират в Германия. 60 младежа са разделени на четири групи от по 15-има човека, като сред тях е и Войтила. Те започват да се занимават незаконно с религиозна дейност. То

Когато настъпва краят на Втората световна война, Войтила подновява курсовете си във факултета по теология в Ягелонския университет. На 1 ноември 1946 г. той е ръкоположен за свещеник.

През лятото на 1947 г. изпълнява свещеническа мисия сред полските емигранти във Франция, Белгия и Холандия. В началото на юли 1948 г. Карол Войтила се завръща в Полша. Той е викарий на различни енории в Краков, както и капелан на студентите от университета до 1 септември 1951 г., когато продължава изучаването на философия и теология.

На 4 юли 1958 г. папа Пий XII го назначава за помощник-епископ. На 28 септември е ръкоположен за епископ от архиепископ Еугениуш Бажяк във Вавелската катедрала, Краков. Папа Павел VI го номинира за архиепископ на Краков на 13 януари 1964 г., а на 26 юни 1967 г. той е вече кардинал.

От началото на своето папство, което започва на 16 октомври 1978 г., Папа Йоан Павел II е направил 102 папски посещения извън Ватикан и над 140 в Италия. Като епископ на Рим е посетил 301 от всичките 334 епархии. Издал е 14 енциклики, и е написал 13 апостолически проповеди, 11 апостолически конституции и 41 апостолически писма.

Вицове октомври 2014г.

Винсент ван Гог- "Звездна нощ"

СмЕх

Жените са като азбуката. Повечето са съгласни.
***

Българска седмица:
Вторник, Сряда, Четвъртък - всяко чудо за 3 дни.
Петък - ден на майстора.
Събота и Неделя - 2 дни уикенд.
Понеделник - Подготовка за ново чудо...
***

Канибал влиза в ресторант и иска менюто. Вижда:

Турист: 8 лева
Мисионер на скара: 10 лева
Пържен пътешественик: 12.50 лева
Печен политик: 100 лева

Клиентът-канибал пита:

- Защо такава висока цена за политик?

Келнерът отговаря:

- Ти знаеш ли колко време се чистят тия….?
***

Понеделник сутринта. Началникът пита:
- Очите ти са адски червени! Напи ли се снощи?
- Не! Плаках, защото не съм на работа!
***
Сексуален маниак се втурва в автобус и крещи:
- Сега ще ви изнасиля всичките!!!
Една девойка се обажда:
- Ама, моля ви! Поне възрастните не закачайте!
Бабичка репликира:
- Казал е всичките – значи всичките!
***
Всяка сутрин нови вицове

сряда, 15 октомври 2014 г.

Дамите от ГЕРБ се разминаха с Реформаторите в преговорите, не били надежден партньор

Така се карат за реформите все едно наистина ще има реформи.

ГЕРБ и Реформаторите не се разбраха в добър тон

По време на консултациите не получихме най-важният отговор – как можем да съставим стабилно правителство, без да сме наясно с това колко надежден партньор е Реформаторският блок.

Това заяви Цецка Цачева от ГЕРБ след края на консултациите с Реформаторския блок.

В последният час от диалога стана ясна сложната юридическа конструкция на този съюз, допълни Цачева.

Вместо да се занимават с въпроси, които са извън същностите и важните, можеше да сложат ред в собствената си организация, коментира Цачева, като допълни, че в Блока няма яснота по въпроса за това колко подписа ще бъдат поставени под едно коалиционно споразумение.

Бяхме уведомени, че днес разговаряме с представители на РБ като съюз, но в същото време като представители на отделните партии. Получиха се уточнения, които приемаме за коректни. Търсейки възможности за бъдещи действия на РБ да няма подписа на всяка от тях, каза Цачева.

Цачева посочи, че представителите на ГЕРБ остават с горчивина от начина, по който Реформаторите са се отнесли към консултациите.

Бяхме особено неприятно изненадани от един документ - платформата на Реформаторския блок, която разбрахме, че е представена пред медиите. Ние го приемаме като извиване на пръсти и категорично не го приемаме, заяви Цачева.

От Реформаторския блок пък заявиха, че при постигане на споразумение по важните въпроси, конкретният въпрос за това колко подписа ще бъдат поставени, ще се реши много бързо.

Петър Москов от Реформаторите подчерта, че в рамките на една седмица този въпрос ще бъде окончателно решен и че са готови да подновят разговорите с ГЕРБ още утре.

По повод това дали от Блока са приели условието на ГЕРБ Бойко Борисов да бъде премиер, по което имаше сериозно различие в позициите, Москов заяви: "Никога не сме поставяли под съмнение правото на най-голямата партия да посочи кой да бъде премиер и кои да са министрите".

По думите му обаче този въпрос не е коментиран по време на консултациите.

От наша гледна точка има всички възможности на постигане на добри резултати и формиране на мнозинство с участието на блока. По конкретните зададени от ГЕРБ теми, които са общи за всички политически сили, постигнахме консенсус по над 90% от темите. Това, което към момента изглежда като проблем, е, че според нас едно бъдещо мнозинство има нужда от политическа рамка. За нас едно мнозинство, в което участва блока, трябва да бъде обратно на предишното, подчерта Москов.

Считаме, че е важно, едно такова мнозинство с участието на блока, да може да даде ясна оценка на модела на срастване на икономическа, политическа и медийна власт. Търсим общо разбиране за това, че носителите на този модел са политическите формации, които имаха мнозинство в предишния парламент

Над шест часа ГЕРБ и Реформаторският блок обсъждаха приоритетите пред новия парламент и правителство в зала „Запад” на Народното събрание.

Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова от ГЕРБ преговаряха с Трайчо Трайков, Корман Исмаилов, Димитър Танев и Петър Москов от Реформаторския блок.

Преди началото на консултациите Реформаторите представиха платформа, с която се предлага в спешен порядък формиране на секторни работни групи за уточняване на конкретните параметри и календар на програмата за управление в сферите: правосъдие и сигурност, администрация и управление, икономика и земеделие, здравеопазване, образование и социални политики, интеграция и права на малцинствата.

РБ са изготвили платформа за формиране на отговорно, управленско мнозинство в 43-то Народно събрание, в която основен приоритет е „демонтиране на модела на срастване на политическата, икономическата, съдебната и медийната власт, известен като модела „КОЙ?”.

Парламентът започва на 27 октомври от 14 часа

Като държавен глава ще свикам учредителното събрание на 27 октомври от 14 ч., заяви президентът Росен Плевнелиев след консултациите с партиите днес.
Партиите искаха по-ранна дата, но държавният глава реши друго. 

Ще дават под наем къщата на Хитлер

Австрийското министерство на вътрешните работи се готви да отправи призив за откриване на
административна служба, която е готова да се настани в необитавания от 2011 г. роден дом на Адолф Хитлер в Браунау ам Ин, съобщи Франс прес.
Импозантният дом с площ 800 кв. м в центъра на градчето, което се намира близо до границата с Германия, не се обитава от три години.
От 1972 г. той бе
даван под наем на частни лица, за да не се превърне в място на поклонничество на неонацисти.
Сегашната му собственичка, чиято самоличност не се разкрива, наскоро отказала в дома да се настанят свободен университет и благотворителен център за приобщаване на имигранти към обществото, каквито бяха препоръките на държавата.
От министерството се надяват всички административни служби, за които тези помещения представляват интерес, да демонстрират това в най-кратки срокове.
Наемът на сградата, в която нацисткият диктатор е роден през 1889 г. и е живял до тригодишната си възраст, струва 4600 евро месечно.
Редица оферти на австрийската държава за купуването ѝ бяха отхвърлени от собственичката, която прецени, че предложената сума е малка.
В документи от 1972 г. се казва, че сградата може да се ползва единствено за социално-образователни дейности.

Волен заряза срещата при президента

Президентът отказа тази среща да се предава пряко по националните медии и ние решихме да напуснем. Това заяви лидерът на "Атака" Волен Сидеров, който се задържа буквално 10 минути на срещата между Росен Плевнелиев и парламентарно представените партии. Той разкри причината за своето напускане. Предложихме за гласуване това наше предложение камерите да се включат и тази среща да бъде предавана пряко.
Президентът отказа, никой друг не се обади и ние решихме, че нямаме място на това задкулисие. Явно са се договорили парламента да бъде свикан по-другата седмица. Разбирам, че става въпрос за датата 27 октомври. Не искам да участвам в непрозрачни неща, разкри Сидеров.

Ако нашата среща с ГЕРБ не се излъчва по медиите, също няма да участваме. Не мога да преразказвам какво ще си говорим час-два или четири часа, както беше при БСП. Ние сме за прозрачност. Екипът на "Атака" за преговорите е ясен. ГЕРБ трябва да предложат прозрачност, а не задкулисие. Нека на нашата среща присъстват камери, посочи още Сидеров.

Ние не отиваме да искаме министерски места, както другите партии. За нас най-важното е прозрачността. ГЕРБ вече доказаха своето колониално поведение. За тях най-важно било санирането. Те не искат да разговарят за цената на тока и другите наболели социални проблеми. Искаме прозрачност, за да може всеки българин да включи телевизора и да види: Сидеров иска това, Бойко Борисов иска онова. Сега трябва да стоим тука четири часа. Участвал съм на такива съвети и там винаги има едни безсмислени изказвания с много думи, категоричен беше лидерът на националистите. След края на тази среща може да ви отрежат от задаването на въпроси, намекна Сидеров пред журналистите.

Сега, като излизах, почваха да говорят представителите на ГЕРБ. Те обявиха, че каквото каже Плевнелиев, това ще е. Нямали претенции. Всичко много мирише на договорки и задкулисие. Не случайно не ви пуснаха вътре, завърши Сидеров.

„Ясна е конституцията, ясни са правомощията на президента, какво има да се договаря и консултира?”, запита Сидеров. „Ние сме бързо да започваме на парламента. Чувам слухове, че искат това да се поотложи, защото още не са се сговорили, не са разделили министерските кресла, не са разделили далаверата”, посочи Волен Сидеров.

Сърби и албанци се млатиха на футболен мач

Мачът между Сърбия и Албания от квалификациите за Евро 2016 бе прекъснат малко преди почивката, след като съдията Мартин Аткинсън прецени, че ситуацията на терена не е безопасна. Някъде около 43-ата минута на мача при резултат 0:0 на терена се появи квадракоптер, на който бе закачено албанско знаме с призив за Велика Албания. Това разбира се вбеси феновете на домакините и те започнаха да хвърлят предмети по терена.
Александър Митрович от сърбите успя да хване знамето и да го премахне, но в отговор играчите на Албания се опитаха да го вземат от ръцете му, което от своя страна предизвика сблъсъци между футболистите на терена. Допълнително на игрището нахлуха няколко фена, които обаче бяха веднага изкарани от полицаите.

След близо половин час прекъсване сърбите се появиха отново на терена, но не и албанците,
при което стана ясно, че мачът няма да бъде доигран днес. Все още няма официална информация, но вероятната причина за това е, че играчите на гостите не са пожелали да излязат на терена, тъй като са се страхували за сигурността си.

Орфи Рама - брат на премиера на Албания Еди Рама, е бил арестуван от сръбската полиция по подозрение, че именно той е главният виновник за прекратяването на мача между Сърбия и Албания от квалификациите за Евро 2016.
Орфи Рама е бил задържан във ВИП ложата на стадион "Партизан". Според сръбската полиция Рама, който притежава и американски паспорт, е организирал провокацията със знамето, а същинските извършители са дошли от Албания, макар че по предварителна договорка на трибуните не трябваше да присъстват гостуващи фенове.

Депутат напуска Бареков преди да започне парламента

13-ата листата на ББЦ в Пловдив Ана Баракова, която влиза в парламента, защото има съвпадение на номера й с този на партията, обяви, че няма да се откаже от мястото си в парламента. Тя обяви, че напуска партията и ще стане независим депутат.
„Дяко Дяков и Мартин Данона ме карат да се оттегля от парламента. Бях притискана и тормозена. Получавах често обаждания, за да се откажа от депутатското място”, обясни Баракова, която е учителка по биология.

Реформаторите ще настояват за двегодишен кабинет

Въпреки отказа на ГЕРБ да приеме вариант за поставяне на лимит на живота на евентуалното бъдещо правителство, в сряда Реформаторският блок ще настоява той да е максимум две години.

Партията на Бойко Борисов и Блокът ще се срещнат по обяд в парламента като част от серията консултации за съставяне на правителство. Днес,  за да стиковат обща позиция и обсъдят точка по точка исканията си, на "Раковска 134" се събраха лидерите на РБ и излъченият от него преговорен екип. След продължилото шест часа заседание нито един от участниците в него не пожела да каже с какви позиции, искания и условия отива на преговори Блокът. От изявленията на Радан Кънев, Меглена Кунева и Петър Москов стана ясно само, че в РБ били единни. Обсъждането пък се проточило, защото минали през целия конспект от предизборната си програма. Коман Исмаилов, Николай Ненчев и Божидар Лукарски директно избягаха от журналистическите въпроси.

И все пак, от Блока споделиха, че възнамеряват отново да поставят условието за 2-годишен мандат на кабинета, след което парламентът да се разпусне и да се проведат нови избори. И вчера, и днес, при разговорите с БСП и ДПС от ГЕРБ заявиха категорично, че този вариант е неприемлив и се мотивираха с тежките реформи, които не могат да бъдат осъществени в такъв кратък времеви диапазон, както и с правото да поставят те условията като партията, на която най-много избиратели са гласували доверие.

Все пак от РБ били склонни да отстъпят от тази си позиция, ако получат гаранции за старт на реформата в исканата от тях посока.

"При всички положения двегодишната рамка е обвързана с искането ни за конституционни промени", бе лаконичен Радан Кънев, визирайки друг момент от програмата на Блока - за промяна в основния закон, с която прокуратурата да бъде извадена от съдебната власт.

Според него обаче надали имало много оптимисти, които да смятат, че в 43-то НС ще се събере конституционно мнозинство за целта.

Засега от ГЕРБ не дават сигнал, че са склонни да променят конституцията в тази посока. Предпазливи са и по отношение на исканията на РБ за главния прокурор.

Склонни са само да подкрепят идеята ВСС да се раздели на две камари - на прокурорите и следователите и на съдиите. Както и на някои други промени като премахване на делегатските събрания, намаляване на политическата квота във ВСС и др.

Днес на Меглена Кунева й се наложи да обяснява отново, че вчера сутринта не е била в централата на ГЕРБ, където случайно бе засечена, за да реди задкулисно постове с ръководството на партията на Борисов. Повтори че била там във връзка с предстояща среща на ЕНП на 23 октомври. Партията й Движение "България на гражданите" не е част от ЕНП, но стартирала преговори.

Покрай следизборните страсти обаче в средите се шушука, че Кунева се опитва да си уреди пост като постоянен представител на България в ЕС. Говори се и че Лукарски се е прицелил в поста на спортен министър. Но това са непотвърдени засега слухове.

На тази дата: 15.10.1917г.Екзекутират най-известната шпионка Мата Хари

На 15 октомври 1917 г. е екзекутирана Маргарета Гертруда Зееле, известна повече като Мата
Хари, холандска танцьорка и куртизантка, останала в историята като най-известната шпионка. Родена през 1876 г. в Леуварден, провинция Зееланд, тя израства в Лайден, а едва 18-годишна се жени и заминава със съпруга си, който е морски офицер, за Ява. Двамата се връщат в Холандия през 1903 г. и се развеждат, а същата година Маргрета заминава за Париж.

Там си изкарва прехраната с циркови номера и като модел, а от 1905 г. започва да трупа популярност като танцьорка на екзотични танци под артистичния псевдоним Мата Хари. Успехът й е подплатен от финансовата подкрепа на милионера индустриалец Емил Етиен Жиме, чиято любовница става.

Фриволното й поведение я допуска до висшите среди и тя поддържа близки отношения с политици и военни не само във Франция, но и в Германия и Русия. Това пък й дава възможност след избухването на Първата световна война да работи като двоен агент, ползвайки се и от факта, че Холандия остава неутрална.

Уличена е като шпионка през януари 1917 г., когато френските служби прихващат шифровано радиосъобщение на германския военен аташе в Мадрид, в което се споменава за агент Н-21. По съдържащата се в него информация французите решават, че агент Н-21 е именно екзотичната куртизантка.

Мата Хари е арестувана през февруари в Париж, обвинена е в шпионаж в полза на Германия и е призната за виновна. Разстреляна е на 15 октомври. Впоследствие обаче много нейни биографи твърдят, че тя е била пожертвана от шефа на френския контрашпионаж Жорж Ладу, който сам е бил двоен агент.

Вицове, октомври 2014г.

Промоциите не са това, което бяха

СмЕх

Две баби си говорят.
Първата:
А ма ти чули Петровица родила църно бебе?
Втората:
Как така, нали и двамата са бели ора?
Първата:
Ми она съновала един негър я е гонил и се уплашила.
Втората:
Мене ми се чини че тоа негър я е настигнал!
***

Вярната жена в леглото може само това, което мъжът й я e научил!
***

Ако не си миеш чиниите след ядене, рано или късно започваш да ги миеш преди ядене.
***

Природен закон... Няма мъж, който жена му да го е изгонила и да не е бил прибран веднага от някоя друга жена.
***

Днес видях бившото ми гадже и новата му приятелка... А аз горката.. По хубава и от двамата...
***

Как се казваш?
- 100ил, а ти?
- Хри100, а жена ти?
- 100янка, а твоята?
- 100йна.
- Како ти се казват децата?
- 3фон и 5ко,а твоите?
- И аз две имам, 5ър и 5я...
***
Новини: "Във Финския залив се е разбил танкер, превозващ спирт. Огромно петно руснаци се движат към мястото на събитието."
***
Всяка сутрин нови вицове